psilos3
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ;
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αναζητείται!
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Οι πρώτες συζητήσεις στα νησιά
- Προετοιμασία & εισιτήρια
- Ημέρα του ταξιδιού
- Η πρώτη νύχτα στην Αβάνα
- Καλημέρα από Αβάνα!
- Αβάνα, ημέρα δεύτερη, η τουριστική!
- Σαν βγεις στο πηγαιμό για το Ρεμέδιος
- Σάντα Κλάρα και μετ’ εμποδίων Τρινιδάδ. Ημέρα περιπέτειας.
- Πύργος των Σκλάβων, παραλία Ancon & μια νέα φιλία!
- Σιενφουέγος, στο δρόμο με τα καβούρια
- Επιστροφή στην Αβάνα
- Ρούμι, πούρα και Αβάνα!
- Τελευταία μέρα, με «μια κάντιλακ αρχαία»
- Απολογισμός – σύνοψη
Θα κλείσω με τη γνωστή πλέον μορφή ερωταπαντήσεων προς τον εαυτό μου:
-Σου έφτασαν οι 10 μέρες για τη Κούβα;
Όχι. Δε μπορώ να πω ότι ήταν λίγο, ωστόσο είναι μια εκδρομή που δε τη χόρτασα.
-Θεωρείς ότι πήρες καλή γεύση της χώρας;
Ναι και βέβαια. Περάσαμε πολλές ώρες στο δρόμο, μιλήσαμε, γυρίσαμε, οδηγήσαμε, τα κάναμε όλα, σε ότι αφορά πάντα το κομμάτι της χώρας που είδαμε.
-Πόσες μέρες πιστεύεις ότι θα ήταν ιδανικά να έχεις στη διάθεση σου και γιατί;
Άλλες τόσες θα ήταν νομίζω εντάξει. Θα αφιέρωνα 2 στο Vinales και το δυτικό κομμάτι του νησιού, και τις υπόλοιπες από το Camagay και πέρα, από το Holguin φτάνοντας μέχρι το Guantanamo & το Baracoa, πάντα έχοντας στη διάθεση μου το αμάξι για τις μετακινήσεις.
-Φαίνεται ότι έχουν μείνει εκκρεμότητες. Μήπως μετάνιωσες και θεωρείς ότι έπρεπε να μη τη κάνεις την εκδρομή έχοντας μόνο τόσες μέρες;
Όχι, σίγουρα όχι. Να μετανιώσω να κάνω την εκδρομή των ονείρων μου, πετυχαίνοντας την μάλιστα σε τέτοια καλή τιμή συνολικά; Θα το έκανα και για λιγότερες, ωστόσο για το τμήμα που είδα τις θεωρώ ικανοποιητικές.
-Θα ξαναπήγαινες στη Κούβα;
Την επόμενη μέρα το πρωί με το που γύρισα. Και σίγουρα θα ξαναπάω. Μια φορά δε φτάνει!
-Ένιωσες κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εκδρομής ανασφάλεια, φόβο ή κάτι να μη πηγαίνει καλά;
Είναι κάτι που τόνισα αρκετές φορές στο κείμενο μου, και κάτι που όλοι με ρώτησαν, πριν και αφού γύρισα. Κατηγορηματικά όχι λοιπόν και σε καμία περίπτωση. Πιο πολύ φοβάμαι σε σημεία της Θεσσαλονίκης παρά στην Αβάνα. Κινηθήκαμε παντού, ακόμα σε σκοτεινά σοκάκια το βράδυ, σε πάρκα κτλ. Ουδείς ενδιαφερόταν για μας. Ασφαλέστατη χώρα σε όλα της.
-Πόσα χρήματα κόστισε τελικά το όλο εγχείρημα;
Εισιτήρια, διαμονές, καύσιμα, ενοικίαση αυτοκινήτου, ταξί, ψώνια, αξιοθέατα, ποτά, φαγητά, όλα μα όλα κοντά στα 1250€ χωρίς να υπάρξει στιγμή που στερηθήκαμε κάτι.
-Θεωρείς ότι μπορούσες να κάνεις λιγότερα έξοδα;
Ναι, κυρίως από το αυτοκίνητο καθώς ήταν το σημαντικότερο έξοδο της εκδρομής. Ωστόσο ήταν αναπόφευκτο καθώς η πολυτέλεια του χρόνου δεν υπήρχε. Οι τιμές στα Casas νομίζω ήταν ιδανικές, και από κει και πέρα δείξαμε μια αδυναμία παραπάνω στις Αβάνες, τι να κάνουμε, ψυχούλα έχουμε κι εμείς…
-Πιστεύεις ότι είναι κάτι που μπορούσες να κάνεις και δε το έκανες;
Στα πλαίσια πάντα του οδικού δικτύου και των πόλεων που κινηθήκαμε ναι. Το απωθημένο που έμεινε και μπορούσε να γίνει αλλά δε προλάβαμε ήταν οι καταρράκτες του “El Nicho”, ανάμεσα σε Trinidad & Cienfuegos. Επίσης μια βουτιά ακόμη σε κάποια από τις παραλίες κοντά στο Remedios.
-Ήταν το ταξίδι στη Κούβα τελικά τόσο δύσκολο όσο φάνταζε;
Όχι σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως είναι από τα εύκολα ταξίδια από τη στιγμή που θα λύσεις το «πρόβλημα» των εισιτηρίων. Αυτό και η μετακίνηση στη χώρα, αποτελούν το 75% του ταξιδιού κατά τη προσωπική μου άποψη. Αν διευθετηθούν αυτά τα δύο με οικονομικό τρόπο, τα υπόλοιπα με αρκετό διάβασμα φτιάχνονται εύκολα.
-Τι θα συμβούλευες σ’ αυτόν που ψάχνεται να πάει στη Κούβα, μόνος ή με οργανωμένη εκδρομή;
Να διαβάσει πολύ καλά το φόρουμ, να ακολουθήσει τις εξαιρετικές συμβουλές των παιδιών, και να μη μπει στη λούμπα του οργανωμένου γκρουπ εκτός αν δε γίνεται αλλιώς λόγω συνθηκών.
Να μην ακούει τη παραπληροφόρηση, να ταξιδέψει άφοβα, να περιηγηθεί απροβλημάτιστα σε μία από τις ασφαλέστερες χώρες του κόσμου, να μπει στο ρυθμό της Αβάνας, να την περπατήσει, να την ανακαλύψει, να γνωρίσει κόσμο και ιδιαίτερα τους ντόπιους, να μείνει στα σπίτια τους και όχι στα απρόσωπα ξενοδοχεία, να φάει απ’ το φαΐ τους, και να διαπιστώσει τελικώς πόσο πολύ μοιάζουμε σαν λαοί. Να ταξιδέψει μέσα απ’ τη χώρα αυτή στο παρελθόν, στην Ελλάδα ίσως του 50.
-Πιστεύεις ότι πέρασε αυτό το συναίσθημα μέσα απ’ την ιστορία σου;
Νομίζω ότι ήμουν παραπάνω αναλυτικός απ’ όσο τελικά έπρεπε για να το μεταφέρω όσο το δυνατόν καλύτερα. Δε ξέρω αν συνέβη, καθώς η αποτύπωση των ειλικρινών συναισθημάτων σε μια σελίδα, σε μερικές γραμμές κειμένου αν θέλετε, είναι κατά τη γνώμη μου τρομερά δύσκολο αντικείμενο. Ελπίζω κάτι να κατάφερα.
-Βρήκες ομοιότητες σε σχέση με αντίστοιχα ταξίδια σου;
Καμία ομοιότητα καθώς ήταν το πρώτο μου ταξίδι εκτός της Ευρωπαϊκής εμβέλειας. Δε συγκρίνεται αυτή η χώρα με οτιδήποτε κι αν είχα δει έως τώρα.
- Πιστεύεις ότι θα ακολουθήσει κάποιος τη ταξιδιωτική σου διαδρομή βρίσκοντας αφορμή την ιστορία σου;
Μακάρι να συμβεί κάτι τέτοιο, και να αρπάξει μια δυο συμβουλές που θα του φανούν χρήσιμες για το σχεδιασμό του ταξιδιού του. Έτσι δε κάναμε κι εμείς άλλωστε;
Τελειώνοντας έχω να πω το εξής:
Το ταξίδι της ζωής μου ήταν πολύ καλύτερο απ’ ότι το περίμενα τελικά.
Αυτό που κατάλαβα και σας μεταφέρω είναι ένα, ότι δε πρέπει να το σκεφτείς και πολύ, με το που βρεις την ευκαιρία φεύγεις, δε το αναβάλεις. Μόνο έτσι γίνεται στη τελική.
Τα λέμε στην επόμενη ιστορία, μακρινή ή και πιο κοντινή!
Last edited: