saudade
Member
- Μηνύματα
- 64
- Likes
- 658
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- ΗΜΕΡΑ 1 ΚΑΙΡΟ Welcome to cairo
- ΗΜΕΡΑ 2 ΚΑΙΡΟ Ισλαμικό Κάιρο
- ΗΜΕΡΑ 3 ΚΑΙΡΟ Look the pyramids
- ΗΜΕΡΑ 4 ΑΣΟΥΑΝ Νησί Ελεφαντινής
- ΗΜΕΡΑ 5 ΑΣΟΥΑΝ - ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ Ημέρα διαπραγματεύσεων
- ΗΜΕΡΑ 6 ΑΣΟΥΑΝ - ΑΜΠΟΥ ΣΙΜΠΕΛ Αφιερωμένο από μένα για μένα
- ΗΜΕΡΑ 7 ΑΣΟΥΑΝ ΛΟΥΞΟΡ Πειρατές του δρόμου
- ΗΜΕΡΑ 8 ΛΟΥΞΟΡ Κοιλάδα των Βασιλέων
- ΗΜΕΡΑ 9 ΛΟΥΞΟΡ Κοιλάδα των Ευγενών και των Εργατών
- ΗΜΕΡΑ 10 ΛΟΥΞΟΡ- ΚΑΙΡΟ Περιμένοντας αιώνια στην Κοιλάδα των Βασιλισσών]
- ΗΜΕΡΑ 11 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Ένας γέρος
- ΗΜΕΡΑ 12-13 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Γιασαλάμ θα πει Αλεξάνδρεια
- ΗΜΕΡΑ 14 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Νοσταλγία
- ΗΜΕΡΑ 15 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Των Θλιβομένων Παραμυθία
- ΗΜΕΡΑ 16 ΚΑΙΡΟ Εξερευνώντας ξανά το Κάιρο
- ΗΜΕΡΑ 17 ΚΑΙΡΟ Τελευταία Μέρα
ΗΜΕΡΑ 14 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Νοσταλγία
Η Αλεξάνδρεια για εμάς τους Έλληνες είναι ολόκληρη μια νοσταλγία. Εδώ υπάρχει ακόμα, αν και ξεθωριασμένο το ελληνικό στοιχείο. Θα βλέπεις σκόρπια ελληνικά ονόματα, σπίτια χτισμένα από Έλληνες και επιχειρήσεις που λειτουργούν ακόμα από εκείνη την εποχή, με άλλους ιδιοκτήτες φυσικά. Είναι μια πόλη μουσείο που σε καλεί να την ανακαλύψεις. Πέρα όμως από το ελληνικό στοιχείο έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε ταξιδέψει μερικές δεκαετίες πίσω στο χρόνο και τα αλεξανδρινά ταξί είναι εκεί για να μας το θυμίζουν σε κάθε βήμα.

,
Περάσαμε το πρωί ξανά στο Τριανόν. Εδώ μέσα ξεχνιέσαι από το χάος και την παράνοια. Επισκεφθήκαμε το σπίτι του Καβάφη, πιο πολύ μουσείο πλέον παρά σπίτι. Μια νεωτερίστικη ανακαίνιση από το ίδρυμα Ωνάση που αφαιρεί καθετί οικείο και νοσταλγικό. Περιείχε ωστόσο αρκετές πληροφορίες και κάποια ποιήματα. Πρέπει να ήταν πολύ όμορφο σπίτι. Είχε μεγάλα παράθυρα με ατέλειωτο Αλεξανδρινό ουρανό.
Εδώ η θέα από τα παράθυρα του και μια γεύση από το εσωτερικό του σπιτιού του.




Στον γυρισμό μπήκαμε σε ένα μαγαζάκι με σουβενιρ που είχε μια ελληνική σημαία στη τζαμαρία. Όντως μέσα ήταν ένα ζευγάρι Ελλήνων γύρω στην ηλικία των εξήντα. Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και κατάγονται από τις λίγες οικογένειες Ελλήνων που δεν έφυγαν μετά την επανάσταση Νασερ τη δεκαετία του ‘50. Ένιωθαν αποκαρδιωμένοι από αυτό το χάος που επικρατεί και μας είπαν ότι παλιότερα η πόλη δεν ήταν έτσι. Νιώθουν την πόλη να παρακμάζει καιρό με τον καιρό. Το πιο λυπηρό για αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι όπου και να πάνε νιώθουν ξένοι. Στην Ελλάδα τους αντιμετωπίζουν σαν Αιγύπτιους και στην Αίγυπτο σαν Έλληνες. Αυτοί επέλεξαν να ζήσουν τη ζωή τους στο μέρος που γεννήθηκαν, την Αλεξάνδρεια.



Περπατώντας στους δρόμους της Αλεξάνδρειας θα δεις πολλά παιδάκια να κάνουν τα μαθήματα τους στο πεζοδρόμιο, κυριολεκτικά, έχοντας μπροστά τους ένα χαρτόκουτο πουλώντας χαρτομάντηλα. Κάποια στιγμή διάβασα ένα άρθρο που έγραφε ότι είχαν δει παιδιά να παλεύουν με ποντίκια στα σκουπίδια για το ποιος θα προλάβει το φαγητό. Παραπέρα είδα μια ηλικιωμένη με παράλυτα τα πόδια της από τα γόνατα και κάτω να μπουσουλάει στο σκονισμένο πεζοδρόμιο ανάμεσα στον κόσμο και να σπρώχνει ένα σκαμπό με το κεφάλι της. ‘Οπου κουραζόταν θα ξάπλωνε να κοιμηθεί. Νιώθω ότι δεν υπάρχει καμία κοινωνική μέριμνα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, αν είσαι δυνατός μόνο θα επιβιώσεις. Το βράδυ είπαμε να πετάξουμε τις σακούλες με τα σκουπίδια που είχαν μαζευτεί αλλά δεν υπήρχαν κάδοι. Η οικοδέσποινά μας, μας πληροφόρησε ότι απλά τα πετάμε στο δρόμο όπως είναι και κάποια στιγμή θα περάσει το φορτηγό με τους καθαριστές και με φτυάρια θα τα πετάνε στην καρότσα. Πράγμα που το είδαμε και με τα μάτια μας.


Αυτές οι μέρες για εμάς ήταν πολύ κουραστικές λόγω της κόπωσης του ταξιδιού και της ίωσης που ακόμα μας ταλαιπωρεί σε αυτή την πόλη. Αύριο φεύγουμε για το Κάιρο όπου θα μείνουμε άλλες δύο μέρες και μετά θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Ωστόσο τώρα που γράφεται αυτή η ιστορία μετά από τόσους μήνες νιώθουμε ότι οι λογαριασμοί με αυτή την πόλη δεν έχουν κλείσει.

Attachments
-
42 bytes Προβολές: 0