Ουγγαρία Σαββατοκύριακο στη Βουδαπέστη, υπό, πολύ υπό το μηδέν!

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland

Μέρα Δεύτερη – Βουτιές στη παγωνιά



Μια ακόμα ημέρα που δε ξεκίνησε όπως είχα στο μυαλό μου, καθώς η εταιρεία είχε άλλα σχέδια για μένα. Ευτυχώς δε χάθηκε τόσος χρόνος όπως τη προηγούμενη, οπότε μετά από λίγη αναμονή βρεθήκαμε έξω από το κατάλυμα μας


IMG_5222.JPG



Περπατώντας αυτή τη φορά βόρεια, προς την αντίθετη κατεύθυνση και την εκκλησία:


IMG_5223.JPG



Ήπιαμε καφέ, φάγαμε κάτι σαν πρωινό και συνεχίσαμε στους παγωμένους Κυριακάτικους άδειους δρόμους της Βουδαπέστης:


IMG_5224.JPG



IMG_5225.JPG



Μπήκαμε στο μετρό και λίγες στάσεις μετά βρεθήκαμε στο σταθμό ‘’Hősök tere’’ στον οποίο αποβιβάστηκε πληθώρα επιβατών, κάτι που μόνο τυχαίο δεν ήταν:


IMG_5226.JPG



Ο σταθμός είναι απέναντι τη περίφημη πλατεία ηρώων ‘’Heroes Square’’ της Βουδαπέστης. Προχωρήσαμε και γι’ ακόμα μια φορά μείναμε κατάπληκτοι από την ομορφιά του μέρους και την αρχιτεκτονική του:


IMG_5227.JPG



Βλέποντας από τη μία πλευρά το μουσείο τέχνης ‘’Kunsthalle’’


IMG_5230.JPG



Και από την άλλη το ‘’Szépművészeti Múzeum’’


IMG_5231.JPG



Δε μπορούσα να σταματήσω να βγάζω φωτογραφίες:


IMG_5237.JPG



IMG_5241.JPG



Η Πλατεία Ηρώων δημιουργήθηκε προκειμένου να τιμήσει τους μεγάλους ήρωες της Ουγγρικής ιστορίας. Η κεντρική στήλη - μνημείο της πλατείας ονομάζεται Μνημείο της Χιλιετίας και χτίστηκε για τον εορτασμό της επετείου των χιλίων χρόνων από την κατάκτηση των Μαγυάρων. Η πλατεία είναι η σημαντικότερη της πόλης και πολλά κύρια γεγονότα του περασμένου αιώνα έλαβαν χώρα σ’ αυτήν.


IMG_5238.JPG



Μείναμε αρκετή ώρα, βλέποντας τον κόσμο να πηγαινοέρχεται:


IMG_5243.JPG



IMG_5245.JPG



Συνεχίζοντας ευθεία προς το παγωμένο πάρκο ‘’Városligeti Műjégpálya és Csónakázótó’’


IMG_5253.JPG



IMG_5255.JPG



Όχι και τόσο παγωμένο τελικά όπως αποδείχτηκε, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι της λιμνούλας που κολυμπούσαν σ’ αυτήν είχαν άλλη γνώμη:


IMG_5259.JPG



Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει και ο πίδακας ζεστού νερού αλλά και οι θερμοκρασίες των νερών σε συγκεκριμένα σημεία του πάρκου. Το γιατί θα το καταλάβετε λίγο πιο κάτω:


IMG_5262.JPG



Στόχος μας ήταν να κάνουμε τις βουτιές μας, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό σε θερμοκρασίες από -5 έως -άπειρο, αλλά σε μια πόλη σαν κι αυτήν όλα είναι εφικτά!

Ο προορισμός της ημέρας δεν ήταν άλλος από τα ιαματικά λουτρά ‘Széchenyi’’ τα οποία χτίστηκαν το 1913, επεκτάθηκαν το 1927 και λέγεται ότι είναι τα μεγαλύτερα Spa της Ευρώπης. Προσεγγίσαμε προσεχτικά το χώρο λόγω παγετού:


IMG_5265.JPG



Κι αφού προς στιγμήν μας πέρασε η κακή αυτή ιδέα απ’ το μυαλό:


IMG_5266.JPG



Μπήκαμε στο χώρο για να εκδώσουμε τα εισιτήρια μας σε τιμή που δε θυμάμαι μετά από τόσο καιρό (όχι ακριβά πάντως) ,βλέποντας παράλληλα τις εικόνες από τη μεγάλη εξωτερική πισίνα:


IMG_5267.JPG



Είχαμε φροντίσει να κουβαλάμε μια τσαντούλα με πετσέτες, μαγιό, σαγιονάρες και τα σχετικά, οπότε φορέσαμε το αντίστοιχο βραχιολάκι που μας έδωσαν το οποίο χρησίμευε και για κλειδί και προχωρήσαμε προς τα αποδυτήρια:


IMG_5269.JPG



Πήραμε τη τελευταία δόση ζέστης και βγήκαμε στο παγωμένο αέρα προκειμένου να προσεγγίσουμε κάποια από τις πισίνες. Δεν ήταν όλες επισκέψιμες βέβαια με το εισιτήριο «του λαού» το οποίο είχαμε πληρώσει, αλλά ουδόλως μας απασχολούσε κάτι τέτοιο. Βγήκαμε θαυμάζοντας (και εκεί) τη πολύ όμορφη αρχιτεκτονική του συγκροτήματος λουτρών:


IMG_5273.JPG



Φτάνοντας στη κεντρική πισίνα που επικρατούσε ο κακός χαμός, καθώς ο περισσότερος κόσμος συνωστίζονταν σ’ αυτή:


IMG_5274.JPG



IMG_5277.JPG



Το θερμόμετρο έδειχνε λόγω των υδρατμών στο +4, ξέραμε όμως ότι εκείνη την ώρα η θερμοκρασία δεν ήταν πάνω από το -3. Μικρή σημασία είχε βέβαια όλο αυτό καθώς η εμπειρία ήταν υπέροχη και το νερό στο οποίο θα κολυμπούσαμε πολύ ζεστό. Βγήκαμε μια φωτογραφία με τα μαγιό και μπήκαμε τρέχοντας στο νερό. «Τι Κυκλάδες, τι Βουδαπέστη» όπως μας είπε και μια φίλη, σημασία έχει να βουτάς!


IMG_5280.JPG



IMG_5271.JPG



Στο καταπληκτικό αυτό Spa συγκρότημα υπάρχουν 18 εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, οι οποίες λειτουργούν κάθε μέρα όλο το χρόνο και είναι επισκέψιμες από το πρωί έως το βράδυ. Το γεγονός ότι βρίσκεται στη καρδιά της μεγαλούπολης είναι από μόνο του ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για επίσκεψη.

Απολαύσαμε το μπάνιο μας χωρίς άγχος αν και η ώρα είχε περάσει. Βγήκαμε από το νερό και μέχρι να μπούμε στα αποδυτήρια είδαμε και μερικές ακόμα από τις πισίνες του χώρου:


IMG_5287.JPG



IMG_5289.JPG



Τα αποδυτήρια ήταν ιδιαιτέρως ζεστά σε σημείο σκασμού κι έτσι αφού στεγνώσαμε με την ησυχία μας και ντυθήκαμε καλά, βγήκαμε και πάλι στους δρόμους της πόλης και για την ακρίβεια στο πάρκο. Περάσαμε το γεφυράκι και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα πολύ ωραίο θέαμα, αυτό του παγοδρομίου όπου μικροί & μεγάλοι δοκίμαζαν τις ικανότητες τους πάνω στο πάγο:


IMG_5300.JPG



Σε ένα μοναδικό σκηνικό, καθώς το παγοδρόμιο είναι στημένο ακριβώς μπροστά από το υπέροχο κάστρο ‘’Vajdahunyad’’ που συμπλήρωνε φωτισμένο μοναδικά την εικόνα:


IMG_5305.JPG



Σταθήκαμε χαζεύοντας για κάμποσα λεπτά, άλλους να πατινάρουν αρμονικά και άλλους να σωριάζονται στο πάγο:


IMG_5308b.jpg



Επιστρέψαμε στη νυχτερινή πια πλατεία Ηρώων:


IMG_5330.JPG



IMG_5330d.jpg



Όπου οι λήψεις ήταν αντίστοιχα πολύ ωραίες και στο σκοτάδι, με τη πλατεία να φωτίζεται όπως πρέπει ώστε να αναδεικνύει την ομορφιά της.


IMG_5330b.jpg



IMG_5330c.jpg



Περάσαμε τη διάβαση προκειμένου να επιστρέψουμε στη στάση του μετρό, όπου έμεινα αποσβολωμένος βλέποντας ένα ολόκληρο λεωφορείο να σταματάει μπροστά μου για να διαβώ το δρόμο. Ήταν η πρώτη μου επαφή με τέτοια εκπληκτική συμπεριφορά, που από τη μία μου έκανε εντύπωση κι από την άλλη με προβλημάτισε για το επίπεδο της χώρας μας σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Αφού κάναμε στάση να φάμε κάτι κι επιστρέψαμε στο κατάλυμα για να αλλάξουμε και να ετοιμαστούμε. Θελήσαμε να πιούμε πρώτα μια γρήγορη μπύρα στο Extra ανεβαίνοντας στο διαμέρισμα, χωρίς όμως να μείνουμε πολύ καθώς είχε ελάχιστο κόσμο.

Δε θα ξεχάσω ποτέ το κρύο και την απογοήτευση που φάγαμε, μιας και Κυριακή βράδυ στη παλιά πόλη με τέτοιο πολικό ψύχος δε κυκλοφορούσε ψυχή και η αναζήτηση ενός ζεστού φιλόξενου μπαρ ήταν πολύ δύσκολο σπορ. Τα περισσότερα που συναντήσαμε ήταν κλειστά, παίρνοντας απόφαση ότι δεν έχει συνέχεια η νύχτα…


IMG_5336.JPG



Για μια φορά ακόμα όμως ο καλός θεούλης των ταξιδιωτών δε μας άφησε έτσι, βγάζοντας μας από τύχη σε ένα πολύ συμπαθητικό μπαράκι το όνομα του οποίου δυστυχώς δε συγκράτησα, πίνοντας τα ποτά μας και σχεδιάζοντας τα επόμενα ταξίδια…

Βολτάραμε και πήγαμε για ύπνο λίγο μετά τη μία, πολύ ευχαριστημένοι.

 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι μέσα στην Αριάδνη ρε θηρίο? Ο αγαπημένος μου χειμώνας! Λατρεύω χιόνια και πολικές θερμοκρασίες :D Αφού πέρσι στην Κρακοβία που Δεκέμβρη μήνα είχε 10 βαθούς, ξενέρωσα απίστευτα. Ξενέρωτους χειμώνες έχουμε στην Ελλάδα, δεν το περίμενα και στην Πολωνία!

Θέλω πολύ να διαβάσω αυτό το παγωμένο 3ημερο σας, σε μια από τις αγαπημένες μου πόλεις.
 

Stavros1986

Member
Μηνύματα
39
Likes
265
Επόμενο Ταξίδι
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ταξίδι-Όνειρο
ΗΠΑ
Αναμένουμε τη συνέχεια! Και εγώ λατρέυω τα χειμερινά ταξίδια στην κεντρική Ευρώπη. Χιόνια παντού, κόκκινες σούπες, ζεστό αλκοόλ και σκοτάδι από τις 4 το απόγευμα. Πράματα αρκετά "εξωτικά" για την πλειοψηφία -των μη βορειοελλαδιτών τουλάχιστον- Ελλήνων.
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Θα είμαι σύντομος και καταιγιστικός ;)
Ταξίδι μέσα στην Αριάδνη ρε θηρίο? Ο αγαπημένος μου χειμώνας! Λατρεύω χιόνια και πολικές θερμοκρασίες
Θυμάσαι τι χειμώνα είχε κάνει τότε; Οι υδραυλικοί στη Θεσσαλονίκη είχαν γίνει εκατομμυριούχοι που λέει ο λόγος από τα παγωμένα νερά και τους σπασμένους σωλήνες, εγώ για δύο μέρες πηγαινοερχόμουν στη δουλειά με αλυσίδες, και το θερμόμετρο δεν έλεγε να περάσει τους -6 ούτε το μεσημέρι! Ε, πάνω σ΄αυτή τη συγκιρία είπαμε να φύγουμε ένα ταξίδι λίγο πιο βόρεια, μιας και δε μας έφτανε τόσο κρύο...:haha:
Αναμένουμε τη συνέχεια! Και εγώ λατρέυω τα χειμερινά ταξίδια στην κεντρική Ευρώπη. Χιόνια παντού, κόκκινες σούπες, ζεστό αλκοόλ και σκοτάδι από τις 4 το απόγευμα
Ακριβώς έτσι φίλε @Stavros1986 ,όπως το περιγράφεις. Είναι μοναδική η ατμόσφαιρα παρόλο που χάνεις πολύ από την εκδρομή λόγω έλειψης φυσικού φωτός. Τα υπόλοιπα που αναφέρεις στη συνέχεια.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Θυμάσαι τι χειμώνα είχε κάνει τότε; Οι υδραυλικοί στη Θεσσαλονίκη είχαν γίνει εκατομμυριούχοι που λέει ο λόγος από τα παγωμένα νερά και τους σπασμένους σωλήνες, εγώ για δύο μέρες πηγαινοερχόμουν στη δουλειά με αλυσίδες, και το θερμόμετρο δεν έλεγε να περάσει τους -6 ούτε το μεσημέρι! Ε, πάνω σ΄αυτή τη συγκιρία είπαμε να φύγουμε ένα ταξίδι λίγο πιο βόρεια, μιας και δε μας έφτανε τόσο κρύο...:haha:
Το θυμάμαι πάρα πολύ καλά. Όλοι να είναι αγανακτισμένοι και να έχουν προβλήματα με τα υδραυλικά κι εγώ να χαίρομαι την παγωνιά :haha:Τέτοια τρέλα μιλάμε! Θυμάσαι φαντάζομαι που μια συγκεκριμένη μέρα το μποτιλιάρισμα στην πόλη ήταν ακραίο και κάποιοι έφτασαν σπίτια τους μετά από 5 ώρες!

Λοιπόν περιμένω χιονισμένη παγωμένη Βουδαπέστη, και ζεστές σούπες!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Προετοιμασία



Περίπου τρεις μήνες πριν τη πραγματοποίηση του ταξιδιού ξεκίνησε το ψάξιμο για εκδρομή, γενικά κι αόριστα, ανακαλύπτοντας με χαρά ότι η WizzAir πραγματοποιεί πτήσεις από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ότι μόνο σε καλό βγαίνει (στον ταξιδιώτη) η ύπαρξη αυτών των εταιρειών και δρομολογίων low cost. Προορισμοί που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν απλησίαστοι, είναι πλέον εφικτοί με ελάχιστα χρήματα και κόπο.

Συνεπώς δεν είναι μόνο ο προορισμός που μου έκανε το κλικ καθώς δε προέκυψε στοχευμένα, ήταν και το κόστος της εκδρομής συνολικά. Βρίσκοντας την αναχώρηση στα 9€ και την επιστροφή στα 19,90€ αξίζει το κόπο να κλείσεις ακόμα κι αν δε καταφέρεις να πας τελικά.

Βέβαια ίσως να μην ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα, καθώς η βλακεία μου να κλείσω δύο φορές τα ίδια εισιτήρια από λάθος κατά τη κράτηση, θα μας κόστιζε διπλά. Έδωσα ωστόσο συγχαρητήρια στον εαυτό μου, καθώς μετά από τηλεφώνημα στα Αγγλικά παρακαλώ, κατάφερα να τους πείσω ότι το σύστημα τους είναι ελαττωματικό.:haha:

Το επόμενο βήμα ήταν η εύρεση διαμονής, κάτι για το οποίο επίσης δε δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα, βρίσκοντας ένα μίνι διαμέρισμα με το όνομα ‘’Dubai Extra Apartments’’ μέσω της πλατφόρμας του booking, πάνω ακριβώς από το Bar – Restaurant ‘’Extra’’ στη καρδιά της παλιάς πόλης της Βουδαπέστης, με εξαιρετικά φθηνό κόστος των 70€ τα δύο άτομα για τρία βράδια!

Bud1.jpg


Έτσι λοιπόν προκύπτει το νούμερο των 64€ το άτομο, ποσό μου μόνο μεγάλο δε το λες για μεταφορικά και διαμονή για ένα τριήμερο στο εξωτερικό.

Είχαμε προνοήσει ώστε να κουβαλάμε συνάλλαγμα από την Ελλάδα, καθώς στην Ουγγαρία το επίσημο νόμισμα είναι το Φιορίνι.

Από κει και πέρα δε μπορώ να πω ότι ακολούθησε εκτεταμένη έρευνα αναφορικά με τη πόλη και του τι θα μπορέσουμε να κάνουμε πέρα από τα βασικά. Λίγο το γεγονός ότι επαναπαύτηκα καθώς ο Νίκος είχε ξαναπάει στη πόλη, λίγο ότι είχα ακόμα άγνοια περί του των σημαντικών και πάντα διαφωτιστικών ιστοριών του travellstories, οργανώθηκα μόνο στα πολύ βασικά. Εξάλλου δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια καθώς με μόνο δυο μέρες στη πόλη στην οποία νύχτωνε και νωρίς, τι θα προλαβαίναμε να δούμε…
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Το θυμάμαι πάρα πολύ καλά. Όλοι να είναι αγανακτισμένοι και να έχουν προβλήματα με τα υδραυλικά κι εγώ να χαίρομαι την παγωνιά :haha:Τέτοια τρέλα μιλάμε! Θυμάσαι φαντάζομαι που μια συγκεκριμένη μέρα το μποτιλιάρισμα στην πόλη ήταν ακραίο και κάποιοι έφτασαν σπίτια τους μετά από 5 ώρες!
Πως δε θυμάμαι!
Τρίτη μεσημέρι 10 Ιανουαρίου 2017, που είχε ρίξει τρομερό χιόνι εντός Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα όσοι έκαναν το λάθος να κινούνται σ΄ αυτή μπλέξανε άσχημα.
Εγώ βέβαια συνηθισμένος (και προετοιμασμένος) απ' τα τόσα χρόνια στο χωριό έβλεπα τους πάντες σταματημένους όσο φορούσα τις αλυσίδες και γελούσα:

IMG_20170110_165121_HDR.jpg

Περίμενα να φτάσω σπίτι αντικρύζοντας αυτό το χειμωνιάτικο υπερθέαμα, προκειμένου να βγω για περπάτημα στα χιόνια και να καταλήξω σε κάποια από τις φιλόξενες ταβέρνες. Τι καλύτερο;

IMG_20170110_171241.jpg


Λοιπόν περιμένω χιονισμένη παγωμένη Βουδαπέστη, και ζεστές σούπες!
Χιονισμένη πόλη - Ζεστές καρδιές - Καυτές σούπες - Μπύρες (πάντα) κρύες!;)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Τελικά είμαστε πολλοί οι οπαδοί των ταξιδιών στην Ευρώπη το καταχείμωνο!

Πάω να φτιάξω τσάι (?) και περιμένω τη συνέχεια.
Έτσι είναι φίλε @Eurotraveler , ο χειμώνας έχει κι αυτός τη χάρη του :)
Βέβαια είναι τελείως διαφορετικές πόλεις αυτή τη περίοδο σε σχέση με την άνοιξη ή το καλοκαίρι, ωστόσο έχουν να σου προσφέρουν πολύ ιδιαίτερες και ατμοσφαιρικές εικόνες.
Είναι κάτι σαν μυσταγωγία το περπάτημα στο κρύο, το σκοτάδι, η ανακάλυψη νέων θεμάτων και εικονών σε ένα ταξίδι καταμεσής του χειμώνα. Πρόκειται για πολύ έντονο συναίσθημα.
Η συνέχεια της Βουδαπέστης επί της οθόνης ;)
 

PhysioDuck

Member
Μηνύματα
286
Likes
489
Επόμενο Ταξίδι
Είναι τόσο πολλά...
Ταξίδι-Όνειρο
Warwick, NY
Πάμε ψηλέ!!!:clap: Περιμένουμε τη συνέχεια!!!
Είναι ωραίο το κρύο... Να περπατάς κουκουλωμένος... Να τρως τα ζεστά σου... Να βρίσκεις ένα ζεστό μαγαζάκι και να χώνεσαι μέσα δίπλα στο τζάκι... Ειδικά αν έχει χιόνι!
Από την άλλη, όντως χάνεις τη μισή μέρα... Και χάνεις τα ωραία χρώματα της φύσης... Αυτά τα 2 με χαλάνε λίγο.
Καλή συνέχεια στην ιστορία σου φίλε!!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.310
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Ευχαριστώ φίλε @PhysioDuck για τα καλά σου λόγια. :)
Είναι ωραίο το κρύο... Να περπατάς κουκουλωμένος... Να τρως τα ζεστά σου... Να βρίσκεις ένα ζεστό μαγαζάκι και να χώνεσαι μέσα δίπλα στο τζάκι... Ειδικά αν έχει χιόνι!
Είναι απο τα καλά του χειμώνα δε το συζητώ, πολύ ωραία αίσθηση, αμιγώς ταξιδιωτική. Οταν έχει χιόνι δε ακόμα και στα μέρη μου είναι απίστευτα, δε σταματάω να το χαίρομαι.

Από την άλλη, όντως χάνεις τη μισή μέρα... Και χάνεις τα ωραία χρώματα της φύσης...
Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά μειονεκτήματα όταν ταξιδεύεις χειμώνα γενικά στην Ευρώπη. Βλέπεις άλλη πόλη σε σχέση με κάποιον που την επισκέπτεται άνοιξη/καλοκαίρι, γνωρίζοντας λίγο πολύ ότι οι διαθέσιμες ώρες είναι περίπου μέχρι τις τέσσερις, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμόσεις το πρόγραμμα σου ανάλογα, αν θέλεις να δεις αξιοθέατα κυρίως. Πάρκα και τα σχετικά απλά τα ξεχνάς.
Για pubs και bars όμωε μια χαρά βολεύει η νύχτα...:haha:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.167
Μηνύματα
882.733
Μέλη
38.880
Νεότερο μέλος
Adamamdia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom