Ολλανδία Στο Αμστελόδαμο όταν ανθίζουν οι τουλίπες!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?

Ένα σύνθημα, το κέντρο της πόλης, και η Red Light District την μέρα!

Αν και συννεφιασμένη και γκρίζα η ημέρα, με προσμονή και γεμάτοι όρεξη βγήκαμε για να γνωρίσουμε την ολλανδική πρωτεύουσα. Στη γειτονιά μας, οι ντόπιοι χαλαρά με τα ποδήλατά τους πήγαιναν στις δουλειές τους, ή κουβαλούσαν στα μεγάλα καρότσια των ποδηλάτων τους τα παιδιά τους που τα πήγαιναν στο σχολείο. Μου άρεσε τόσο πολύ αυτή η όμορφη και εύπορη γειτονιά που μέναμε. Είχε μια ηρεμία και απείχε πολύ από το τουριστικό ντελίριο άλλων περιοχών. Για λίγο ένιωσα κάτοικος της!

Η λίμνη του Vondelpark, στον μουντό ουρανό έμοιαζε σαν ζωγραφιά!


Prins Hendriklaan








Τραμ 2 και στάση Van Baerlestraat και είμαστε στη γειτονιά με τα παγκοσμίου φήμης μουσεία του Άμστερνταμ. Το τραμ 2 αποδείχτηκε ο ιδανικός σύμμαχός μας για τη γνωριμία μας με την πόλη και τα σημαντικότερα αξιοθέατα της. Η διαδρομή του τραμ της γραμμής 2, ονομάστηκε από το National Geographic ως μια από τις καλύτερες βόλτες με τραμ στον κόσμο! Θα προτιμήσω την βόλτα με το τραμ 2 της Βουδαπέστης αλλά και αυτή του Άμστερνταμ έχει λόγους να θεωρείται κορυφαία. Από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι και την πλατεία των μουσείων, διασχίζει όλη την πόλη και περνάει από τα πιο σημαντικά σημεία του κέντρου.

Το Μέγαρο Μουσικής του Άμστερνταμ, Het Concertgebouw




Μπροστά μας απλώνεται η πλατεία των μουσείων, Museumplein. Λιγοστοί κάτοικοι έχουν βγάλει τα σκυλιά τους και παίζουν στο γρασίδι. Ο Rose σαν γνήσιος σκυλόφιλος τα προσεγγίζει και συνάπτει φιλία μαζί τους. Εγώ πάλι απομακρύνομαι σαν γνήσιος σκυλόφοβος! Η μέρα είναι ιδιαίτερα μουντή και ενώ η πλατεία των μουσείων είναι από τις πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστες περιοχές της πόλης, ο κόσμος που κυκλοφορεί είναι λίγος.




Το Μουσείο Rijksmuseum και το Van Gogh Museum, είναι δύο από τα πιο δημοφιλή μουσεία στον κόσμο, προσελκύοντας επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Το Κρατικό Μουσείο (Rijksmuseum), αφιερωμένο στις τέχνες και την ιστορία, είναι φημισμένο για τη μεγάλη συλλογή πινάκων από την ολλανδική χρυσή εποχή της ζωγραφικής του 17ου αιώνα, που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά έργα δημιουργών όπως ο Ρέμπραντ και ο Βέρμεερ. Το μουσείο διαθέτει γύρω στο ένα εκατομμύριο αντικείμενα στην τεράστια συλλογή του, που απεικονίζουν περισσότερο από 800 χρόνια ολλανδικής και παγκόσμιας ιστορίας. Εντυπωσιακό και το ίδιο το εμβληματικό κτίριο του μουσείου που άνοιξε το 1885 έπειτα από 9 χρόνια κατασκευής. Από το 2003 μέχρι το 2013 υπέστη μια εκτεταμένη αποκατάσταση και ανακαίνιση.


Από την άλλη το το Μουσείο Βαν Γκογκ, στεγάζει την μεγαλύτερη συλλογή έργων του Βίνσεντ Βαν Γκογκ – περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικής, 500 σχέδια και 700 επιστολές του. Άνοιξε τις πύλες του στην πλατεία Museumplein το 1973.


Και μπορεί να μην συγκινούμαι από αυτά, όμως μια ''Νυχτερινή Περίπολος'' του Ρέμπραντ, μια ''Γαλατού'' του Γιοχάνες Βερμέερ ή τα ''Ηλιοτρόπια'' του Βαν Γκογκ δεν θα μου ήταν και τελείως αδιάφορα να τα δω! Είχαμε όμως μια διαφωνία με τον Rose επί του θέματος μιας και ως γνωστόν είμαστε άνθρωποι του πολιτισμού και της φιλοσοφίας:D:

G. H δυτική τέχνη πέθανε εδώ και πολλά χρόνια!
R. Μη λες τώρα μεγάλες κουβέντες! Πέθανε η δυτική τέχνη που έχει βγάλει έναν Ρέμπραντ, έναν Ντα Βίτσι έναν Μιχαήλ Άγγελο?
G. Αυτοί είναι μακαρίτες εδώ και χρόνια!
R. Ε καλά εγώ δεν υποστήριξα ότι ζουν! Η τέχνη τους όμως ζει στους αιώνες των αιώνων! Δεν σ’ αρέσει ο Ρέμπραντ?
G. Όχι δεν μου αρέσει θες τίποτα?
R. Εγώ όταν βλέπω το ''Μάθημα ανατομίας'' του Ρέμπραντ ανατριχιάζω! Είναι τόσο ζωντανό. Νομίζεις, έτσι θα κάνει να μιλήσει!
G. Ποιος ρε να μιλήσει, το πτώμα?
R. Όχι! Οι σπουδαστές που είναι γύρω γύρω! Τέλος πάντων ας αλλάξουμε κουβέντα γιατί αν συνεχίσουμε θα μαλώσουμε πολύ άσχημα!


Έτσι λοιπόν δεν επισκεφτήκαμε κάποιο από τα σπουδαία μουσείο του Άμστερνταμ αν και την εξαιρετική βιβλιοθήκη του Rijksmuseum ήθελα πολύ να τη δω. Εκτός από τα μουσεία, ένας άλλος λόγος που η Museumplein μαζεύει πολύ κόσμο είναι ένα σύνθημα! Το highlight της πόλης και μια ευκαιρία για αναμνηστική φωτογραφία που καταφέρνει να εμπνεύσει και τους πιο αρχάριους φωτογράφους. I am sterdam! Περισσότερο από δύο μέτρα ύψος, το σύνθημα μετρά πάνω από 23,5 μέτρα πλάτος. Το λογότυπο ξεκίνησε ως μια εκστρατεία μάρκετινγκ για την περιοχή του Άμστερνταμ, των επιχειρήσεων και οργανισμών αλλά γρήγορα έγινε η φράση που αντιπροσωπεύει τους κατοίκους της πόλης. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για την πόλη να βλέπει αυτή τη φράση σε μπλούζες, σε τατουάζ, σε συναυλίες, ή κρεμασμένη σε μια βεράντα!




Εννοείται πως είχε κόσμο που για πολλή ώρα πάλευε να βγει τις κατάλληλες φωτογραφίες αλλά όχι τόσο κόσμο που να με δυσκολέψει να βγάλω το λογότυπο χωρίς άτομα να κάθονται και να σκαρφαλώνουν πάνω του. Τι να κάνουμε κι εμείς, τουρίστες είμαστε να μη βγούμε καμιά φωτό I am asterdam?




Βλέποντας αυτό το λογότυπο – σύμβολο του Άμστερνταμ, μου ήρθαν ιδέες για τη Θεσσαλονίκη. Γιατί δηλαδή να μην έχουμε κι εμείς κάτι ανάλογο? Άλλωστε αυτό έχει γίνει μόδα και σε άλλες πόλεις όπως π.χ στη Βουδαπέστη. Άσχημα θα ήταν να είχαμε κι εμείς ένα σλόγκαν να κοσμεί την πλατεία Αριστοτέλους? Σκέφτηκα μάλιστα να γράφει ''ΤhesSaloniki'! Το Thes με κόκκινα γράμματα και το Saloniki με άσπρα! Τέλειο, έτσι? Θα στείλω την ιδέα μου στον Δήμαρχο Μπουτάρη!

Αρκετά όμως με την πλατεία μουσείων. Είδαμε το εξαιρετικό κτίριο του Rijksmuseum έστω εξωτερικά, τους κήπους, περάσαμε την στοά του μουσείου παρατηρώντας λίγο το εσωτερικό του από τις τζαμαρίες και βρεθήκαμε στην μπροστινή όψη του Rijksmuseum στην οδό Stadhouderskade.




Stadhouderskade






Μια εξαιρετική μονοκατοικία μπροστά στο κανάλι


Ήταν η πρώτη επαφή μας με τα κανάλια του Άμστερνταμ υπό το φως της μέρας. Ήμασταν στο Spiegelgracht, και είχαμε ακόμα να δούμε αμέτρητα κανάλια. Στην αρχή ήταν κάτι που μας προξένησε το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό. Από ένα σημείο και μετά ήταν σχεδόν πανομοιότυπη η εικόνα. Όμως όπως και να το κάνουμε το όμορφο είναι όμορφο, και τα κανάλια του Άμστερνταμ κάνουν την πόλη να έχει ένα από τα πιο μοναδικά αστικά τοπία του κόσμου.






Περπατήσαμε ευθεία την Lijnbaansgracht και λίγο μετά ήμασταν στην διάσημη πλατεία Leidseplein.


Η πολυάσχολη πλατεία Leidseplein βρίσκεται στην καρδιά του Άμστερνταμ, και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης με νυχτερινή ζωή, φιλοξενεί διάσημους μουσικούς χώρους, club, χαλαρά μπαρ, coffeshops, μεγάλο αριθμό από εστιατόρια και πολλά άλλα. Δεν μου γέμισε καθόλου το μάτι γιατί γίνονται έργα μετρό και γενικά μου φάνηκε πολύ άχαρη. Άλλωστε είναι ένας συγκοινωνιακός κόμβος της πόλης, και πολλές γραμμές του τραμ που περνούν από την πλατεία. Η απαίσια μυρωδιά από τα χασισοκαφέ ανά διαστήματα μας φλόμωνε και το μοναδικό που μου άρεσε ήταν το κτίριο του Δημοτικού θεάτρου Stadsschouwburg και του Hampshire Hotel που στεγάζει το Καφέ Αμερικαίν που αν και το είχα στη λίστα να επισκεφτούμε τελικά δεν βόλεψε να πάμε.






Περάσαμε λοιπόν γρήγορα την Leidseplein και συνεχίσαμε στην Leidsestraat. Από την Leidsestraat περνούν τρείς γραμμές τραμ, και η διαδρομή που ακολουθήσαμε είναι από τις κλασικές του Άμστερνταμ στο ''δαχτυλίδι'' των καναλιών Prinsengracht, Keizersgracht και Herengracht.










Η Leidsestraat μας έβγαλε στην Koningsplein. Στην όχθη του καναλιού Singel είναι η πλωτή αγορά λουλουδιών Bloemenmarkt, που άνοιξε το 1862.




Στην αγορά κάναμε μια χαλαρή και όμορφη βόλτα ανάμεσα στα πολύχρωμα λουλούδια. Περιλαμβάνει περίπου 15 καταστήματα και εκτός από μεγάλη ποικιλία από λουλούδια και φυτά και είδη κηπουρικής, έχει φυσικά και μια σειρά από δώρα και αναμνηστικά και ανάμεσα τους εννοείται τα παραδοσιακά ολλανδικά ξύλινα τσόκαρα σε διάφορα μεγέθη. Η πλωτή αγορά λουλουδιών είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα του Άμστερνταμ με κύριο προϊόν τους βολβούς τουλίπας αλλά και άλλων λουλουδιών. Οι τιμές ήταν καλές και στους βολβούς και στα αναμνηστικά γι’ αυτό την επισκεφτήκαμε και την τελευταία ημέρα για τις αγορές μας. Την προτείνω! Είναι αρχή της άνοιξης, και η αγορά είναι στα καλύτερα της!










Κι ένα ωραίο μαγαζί με τυριά της Ολλανδία ακριβώς απέναντι


Όταν φτάσαμε στο τέλος της αγοράς, στην Munttoren, κάναμε έναν κύκλο και βρεθήκαμε στην άλλη πλευρά του Singel απέναντι από την πλωτή αγορά.






Σαν χάρτινα κουκλόσπιτα, έτοιμα να πέσουν!


Συνεχίσαμε στην Singel με κατεύθυνση την πλατεία Spui.
Ποδήλατα. Πολλά ποδήλατα. Πάρα πολλά ποδήλατα παντού!


Στην όχθη του Singel, ο Ναός Κρέιτμπερχ (De Krijtberg)




Πλατεία Spui




Η πλατεία Spui είναι από τις πιο πολυσύχναστες και είναι γνωστή για την υπαίθρια αγορά βιβλίου που ήθελα πολύ να δω, αλλά δυστυχώς λαμβάνει χώρα μόνο κάθε Παρασκευή. Περίπου 25 βιβλιοπώλες μαζεύονται εδώ, για να πωλήσουν τις συλλογές τους από παλιά, σπάνια και μεταχειρισμένα βιβλία. Εκτός από βιβλία, υπάρχουν επίσης και παλιές εκτυπώσεις, φυλλάδια, αφίσες και χάρτες. Όμως από την Spui πολύ εύκολα βρήκαμε την πόρτα που μας οδήγησε σε ένα από τα πιο ''άχαστα'' αξιοθέατα του κέντρου του Άμστερνταμ το Begijnhof.

Μια ομάδα ιστορικών κτιρίων σε μια κλειστή αυλή, που χρονολογείται από τις αρχές του 14ου αιώνα, και ζούσε μια ημι-μοναστική κοινότητα, μια καθολική αδελφότητα με γυναίκες που ζούσαν σαν μοναχές, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν οσίες. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς ιδρύθηκε το Begijnhof αλλά σύμφωνα με ένα έγγραφα υπολογίζεται γύρω στο 1346. Στην πλατεία δεσπόζει η Engelse Kerk (αγγλική εκκλησία) που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και το εκκλησάκι Begijnhof (Johannes en Ursula Kerk), μια μυστική εκκλησία του 1672.








Τα όμορφα σπίτια με θέα το καλοδιατηρημένο καταπράσινο κήπο, περιλαμβάνουν και το Het Houten Huis στον αριθμό 34, το παλαιότερο σπίτι στην πόλη, και ένα από τα δύο ξύλινα σπίτια που εξακολουθούν να υφίστανται στο κέντρο του Άμστερνταμ.




Στα σπίτια στο Begijnhof λέγεται πως ζουν ακόμα ανύπαντρες γυναίκες, και είναι αυτονόητο πως ως επισκέπτες πρέπει να σεβαστούμε την ιδιωτική τους ζωή και να κάνουμε ησυχία. Μια γαλήνια όαση αποκομμένη από τον θόρυβο, στο πολυσύχναστο κέντρο του Άμστερνταμ που εξακολουθεί να διατηρεί μία Αγιασμένη ατμόσφαιρα!






Μετά από αυτή την όμορφη και ενδιαφέρουσα επίσκεψη βγήκαμε στην πιο γνωστή και ακριβή εμπορική οδό του Άμστερνταμ, στον πεζόδρομο Kalverstraat. Το 2009 ήταν ο 17ος πιο ακριβός δρόμος στον κόσμο όσον αφορά τις τιμές μισθώματος. Τα ενοίκια ανά τετραγωνικό μέτρο το 2016 ήταν έως 3000 ευρώ!




Παράλληλα της Kalverstraat είναι η Rokin. Η Rokin είναι ένα κανάλι και κύρια οδός στο Άμστερνταμ και έχει έναν χώρο αποβίβασης για ποταμόπλοια. Στη Rokin είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της γραμμής του μετρό Βορρά-Νότου (52). Εντάξει δεν είναι τόσο όμορφα όσο σε άλλα σημεία των καναλιών όμως μου άρεσε γιατί διαφέρει κάπως από τα υπόλοιπα μέρη του κέντρου.




Το έφιππο άγαλμα της βασίλισσας Το έφιππο άγαλμα του βασίλισσας Wilhelmina




Είχα σημειωμένο για να φάμε ένα σπέσιαλ πρωινό, το ξακουστό καφέ Gartine σε ένα στενό στην Taksteeg 7. Όμως δεν μας ενέπνευσε καθόλου γιατί το μαγαζί ήταν μια τρύπα, σκοτεινό και μέσα ήταν δυο άτομα. Έτσι στην τύχη και χωρίς πολύ ψάξιμο γιατί η πείνα του Rose άρχισε να χτυπά κόκκινο, πήγαμε στο Mr. Paprika, πάνω στη Rokin. Ωραίο μαγαζί με νέο κόσμο και ποικιλία σε πρωινά και σκακ. Φάγαμε αγγλικό πρωινό αλλά και ολλανδικές κροκέτες με 14€.


Η συνέχεια είχε πλατεία Dam μέσω της Kalverstraat.


Στην καρδιά του Άμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης. Η πλατεία Dam με το φως της ημέρας μου φάνηκε πιο αχανής αλλά το ίδιο άχαρη όπως και το προηγούμενο βράδυ, με πλήθος κόσμου, ντόπιοι και τουρίστες να συνωστίζονται σε κάθε σημείο της. Πολλά τα αξιοθέατα της με κυριότερο το νεοκλασικό Βασιλικό Παλάτι, το οποίο υπηρέτησε ως Δημαρχείο από 1655 μέχρι την μετατροπή του σε βασιλική κατοικία το 1808.




Δίπλα από το βασιλικό ανάκτορο είναι η γοτθική 15ου αιώνα Nieuwe Kerk (νέα εκκλησία). Δεν χρησιμοποιείται πλέον για εκκλησιαστικές λειτουργίες αλλά ως εκθεσιακός χώρος αλλά και για τελετές της βασιλικής οικογένειας όπως τελετές βασιλικού χρίσματος και βασιλικοί γάμοι.


Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Μαντάμ Τισώ


Απέναντι το Εθνικό Μνημείο του 1956, αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 4 Μαΐου κάθε χρόνο, πραγματοποιείται στο μνημείο μια εθνική τελετή μνήμης που τιμά όλους τους αμάχους και τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Βασιλείου των κάτω χωρών , που έχουν πεθάνει σε πολέμους ή ειρηνευτικές αποστολές από την αρχή του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.




Στην πλατεία Beursplein, δίπλα στην Damrak που διασχίζουν τα τραμ, είδαμε ένα από τα διάσημα κτίρια της περιοχής με τον πύργο με το καμπαναριό, που στεγάζει τo Sherlocked - Mystery Experiences που μάλιστα είναι No1 escape room στο tripadvisor! Ακούς @georgeant ? Μη το χάσεις όταν πας:D!



Η Damrak στο τέλος της, οδηγεί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Είπαμε όμως να προχωρήσουμε προς τα ενδότερα του παλιού Άμστερνταμ, στα μέρη που νυχτοπερπατήσαμε το προηγούμενο βράδυ. Στην Red Light District και στην China town. Ότι ήταν να πω για την Red Light District το είπα και με το παραπάνω. Μη φοβάστε δεν θα το αναλύσω ξανά. Για επανάληψη διαβάστε το προηγούμενο κεφάλαιο! Στο φως της μέρας η περιοχή των κόκκινων φαναριών, δε θυμίζει σε τίποτα τις νυχτερινές της εικόνες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η περιοχή είναι λιγότερο πολυσύχναστη και ακόμη λιγότερο ελκυστική ως προς τις πιο ειδεχθείς πλευρές της! Αν και είδαμε γυναίκες που στέκονταν τουρλωμένες πίσω από τα παράθυρα ακόμα και κατά τη διάρκεια μεσημεριανών ωρών. Οι οποίες ήταν πιο μεγάλες σε ηλικία να το πω? Πιο τριτοτέταρτες να το πω? Πιο τραβέλια να το πω? Ελκυστικές δεν θα τις πω!

Τα κανάλια Oudezijds Voorburgwal και Oudezijds Achterburgwal και τα γύρω στενά στην καρδιά της Red Light District και στην καρδιά του Άμστερνταμ, είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο όμορφα σημεία της πόλης και ασχέτως που στα ξαφνικά βλέπαμε μπροστά μας τα κορίτσια στις επάλξεις, μας χάρισαν μια υπέροχη βόλτα χωρίς τη μάζα των τουριστών ή την παρακμή να φαίνονται πουθενά! Είπαμε, τα κορίτσια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής μέρα και νύχτα! Εικόνες λοιπόν από την Red Light District υπό το φως της ημέρας.

Ο Rose έτοιμος, να κάνει τις αγορές του και να πάρει τα δώρα του!










Αγαπημένο μου θέμα στο Άμστερνταμ, η κεντρική είσοδος σε παλιά κτίρια


Ο Παλαιός Ναός (De Oude Kerk) δεσπόζει στην καρδιά της ''κόκκινης'' συνοικίας, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία. Εγκαινιάστηκε το 1306, και είναι το παλαιότερο κτίριο του Άμστερνταμ. Εσωτερικά πάντως η εκκλησία αξίζει μια επίσκεψη αλλά δυστυχώς δεν μπήκαμε. Η είσοδος κοστίζει 10€. Η εκκλησία-εκκλησία, και οι πόρνες στη δουλειά τους πίσω από τα παράθυρα, στα στενά γύρω από την εκκλησία. Μάλιστα μπροστά από την Oude Kerk έχει τοποθετηθεί το 2007, ένα χάλκινο άγαλμα που ονομάζεται Belle τιμώντας τις πόρνες του κόσμου. Η επιγραφή λέει ''Σεβασμός στους εργαζόμενους του σεξ σε όλο τον κόσμο''!










Συνεχίζουμε τις βόλτες γύρω από τα κανάλια κανάλια Oudezijds Voorburgwal και Oudezijds Achterburgwal. Ανάμεσα στα αμέτρητα sex shops, στα coffeshops, περνώντας μπροστά από τα παράθυρα με τις πόρνες, και περπατώντας στα πανέμορφα γεφυράκια και δίπλα από εξαιρετικά κτίρια στα κανάλια. Απ’ όλα έχει η περιοχή!










Warmoesstraat




Με live fucking, το Casa Rosso είναι το πιο διάσημο SEX CLUB του Άμστερνταμ!




Πολύ κοντά το Μουσείο της Πορνείας, Red Light Secrets!




Από τα πιο γραφικά σημεία, στην γέφυρα Majoor Bosshardtbrug






Την Red Light District την εξαντλήσαμε και τη νύχτα και τη μέρα. Το συμπέρασμα ήταν πως πέρα από τον σέξυ και αμαρτωλο της χαρακτήρα, είναι πράγματι από τα πιο όμορφα και γραφικά σημεία των καναλιών του Άμστερνταμ. Όμως πάμε παρακάτω και προχωράμε στην Chinatown.

Συνεχίζεται...
 
Last edited:

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ταξίδι-Όνειρο
παντου
Γιούπι, νέα ιστορία, με ζουμι φαντάζομαι. Αμστερντάμ πηγα σε ηλικια 10 ετών, ήταν το 1ο μου ταξίδι με αεροπλάνο και στο εξωτερικο. Αν κι έχουν περάσει παρα πολλά χρόνια(35), θυμαμαι σχεδον τα παντα, το ξενοδοχειο, το Ρικμιουσεουμ, τις τουλιπες, τα ξυλοπάπουτσα, τη βιοτεχνία τυριών που μας πήγαν, το Μαντούρονταμ, τα σπίτια με τα κόκκινα φωτάκια, τα κανάλια, εεεεε μάλλον έχω καλή μνήμη.
Περιμένω τη συνέχεια.
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.442
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Γιούπι, νέα ιστορία, με ζουμι φαντάζομαι. Αμστερντάμ πηγα σε ηλικια 10 ετών, ήταν το 1ο μου ταξίδι με αεροπλάνο και στο εξωτερικο. Αν κι έχουν περάσει παρα πολλά χρόνια(35), θυμαμαι σχεδον τα παντα, το ξενοδοχειο, το Ρικμιουσεουμ, τις τουλιπες, τα ξυλοπάπουτσα, τη βιοτεχνία τυριών που μας πήγαν, το Μαντούρονταμ, τα σπίτια με τα κόκκινα φωτάκια, τα κανάλια, εεεεε μάλλον έχω καλή μνήμη.
Περιμένω τη συνέχεια.
Aαααχχχχ γιατί εγώ που πήγα πριν από 19 χρόνια θυμάμαι ελάχιστα;;;;; φτου καταραμένα γεράματα
Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως μεν αλλά τώρα έχω ξεμυαλιστεί μ'αλλα για να κινήσω προς Αμστελόδαμον. Ας το ζήσω μεσα από το φακό του Γιάννη
 

vickokka

Member
Μηνύματα
1.235
Likes
1.931
Ταξίδι-Όνειρο
παντου
Aαααχχχχ γιατί εγώ που πήγα πριν από 19 χρόνια θυμάμαι ελάχιστα;;;;; φτου καταραμένα γεράματα
Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως μεν αλλά τώρα έχω ξεμυαλιστεί μ'αλλα για να κινήσω προς Αμστελόδαμον. Ας το ζήσω μεσα από το φακό του Γιάννη
Σιγά τα γεράματα,έτσι ειναι οι γέροι;Άσε που οι γέροι δεν τρέχουν στα μέρη που πας εςυ κι εγγ τα διαβάζω και κλαίω!Περιμενω νέα ιστορία!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Γιούπι, νέα ιστορία, με ζουμι φαντάζομαι. Αμστερντάμ πηγα σε ηλικια 10 ετών, ήταν το 1ο μου ταξίδι με αεροπλάνο και στο εξωτερικο. Αν κι έχουν περάσει παρα πολλά χρόνια(35), θυμαμαι σχεδον τα παντα, το ξενοδοχειο, το Ρικμιουσεουμ, τις τουλιπες, τα ξυλοπάπουτσα, τη βιοτεχνία τυριών που μας πήγαν, το Μαντούρονταμ, τα σπίτια με τα κόκκινα φωτάκια, τα κανάλια, εεεεε μάλλον έχω καλή μνήμη.
Περιμένω τη συνέχεια.
Ε ναι θα έχει πολύ ζουμί όπως πάντα. Είμαι της ανάλυσης τι να κάνω:p
Σοβαρά, πρώτο ταξίδι? Βρε μην αποκαλύπτεις ηλικίες. σε είχα για πολύ πιο μικρή:)
Εξαιρετικός για άλλη μια φορά!!
Ευχαριστώ πολύ:)
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Aαααχχχχ γιατί εγώ που πήγα πριν από 19 χρόνια θυμάμαι ελάχιστα;;;;; φτου καταραμένα γεράματα
Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως μεν αλλά τώρα έχω ξεμυαλιστεί μ'αλλα για να κινήσω προς Αμστελόδαμον. Ας το ζήσω μεσα από το φακό του Γιάννη
Ποια γεράματα βρε! Εγώ τι να πω που υποτίθεται είμαι νέος και διαλύθηκαν τα πόδια μου με μερικά χιλιόμετρα στο Άμστερνταμ. Εσύ είσαι αιώνιος έφηβος που μας βάζεις τα γυαλιά :p Φυσικά και εσύ είσαι για άλλα, όμως παρακολούθησε την νέα ιστορία μου. Ξέρεις πως σε θέλω πάντα θεατή!
 

marianna k.

Member
Μηνύματα
186
Likes
534
Επόμενο Ταξίδι
Βέλγιο
Ταξίδι-Όνειρο
Κoύβα
Υπέροχη αρχή όπως πάντα!! :D Περιμένουμε με ανυπομονησία για τη συνέχεια!!
 
Μηνύματα
95
Likes
65
Ε ναι θα έχει πολύ ζουμί όπως πάντα. Είμαι της ανάλυσης τι να κάνω:p
Σοβαρά, πρώτο ταξίδι? Βρε μην αποκαλύπτεις ηλικίες. σε είχα για πολύ πιο μικρή:)

Ευχαριστώ πολύ:)
Και οπως παντα η ακολουθος ξενυχταει και περιμενει να δει που θα παει και τι θα δει στο αμστερνταμ προσεχως ..Ευχαριστουμε
 
Μηνύματα
95
Likes
65
Η νύχτα έπεσε, η βροχή δυνάμωσε,
και οι λιγοστοί περαστικοί, περπατάνε βιαστικά
κάτω από το θαμπό κίτρινο φως των φαναριών.
Η θάλασσα αγριεύει και φουσκώνει απειλητικά
Τα καράβια δένουν στο λιμάνι κι ακούγονται παντού,
οι φωνές των ναυτικών, που τραγουδούν για τα όνειρα
που τους στοιχειώνουν και τις ελπίδες που κουβαλάνε.

Κάποιοι ξεχύνονται στους δρόμους… Χοντροί, βρώμικοι, πίνουν μεθούν,
άλλοι βρίζουν φωνάζουν, τρώνε με τα χέρια τους δείχνοντας τα σαπισμένα δόντια τους,
φτύνουν και κατουράνε στη μέση του δρόμου… χορεύουν στους ήχους του ακορντεόν
τρίβοντας τις κοιλιές τους πάνω στις κοιλιές των γυναικών,
που ξεπουλάνε το κορμί και την τιμή τους για λίγα βρώμικα νομίσματα!
Κι όλα αυτά στο λιμάνι του Άμστερνταμ!

View attachment 211814

Εισαγωγή: Σκόρπιες σκέψεις!
Να που βρεθήκαμε κι εμείς στην βασίλισσας της κραιπάλης, την αδιαφιλονίκητη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα της ελευθερίας! Μια ελευθερία που έχει ξεκινήσει αιώνες πριν γύρω στο 1585 όταν απέκτησε τη φήμη της πιο ανεκτικής -θρησκευτικά και όχι μόνον- πόλης στον κόσμο. Το Άμστερνταμ υπερηφανεύεται, και δικαίως, σχετικά με τη στάση του που είναι εξ ολοκλήρου φιλελεύθερη και ανεκτική, αγκαλιάζοντας το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν τα μαλακά ναρκωτικά, την πορνεία και την πορνογραφία. Έτσι αντί να ποινικοποίησει τα πάντα, ο κόσμος μπορεί να απολαμβάνει με ειλικρίνεια από όλα! Διακρίνεται για την κοινωνική της ανοχή, έχοντας ταυτόχρονα νομιμοποιήσει την πορνεία, την άμβλωση, την ευθανασία, ενώ το πρώτο χρόνο του 21ου αιώνα, ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε το γάμο ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. Άρα μιλάμε για πόλη που αν μη τι άλλο ξεχωρίζει, είτε θετικά είτε αρνητικά!
View attachment 211815

View attachment 211816

Η νομιμοποίηση όμως της πορνείας και της πώλησης ''μαλακών'' ναρκωτικών έφερε την υπερβολή και άνθισαν επιχειρήσεις και εγκληματικές συμμορίες που εμπλέκονται στην εμπορία γυναικών, ναρκωτικών, σε δολοφονίες και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Τα τελευταία χρόνια όμως το Άμστερνταμ, θέλοντας να απαλλαγεί από την κοινή αντίληψη πως όλοι επισκέπτονται την πόλη για την ελαστικότητα του νομοθετικού πλαισίου της, η κυβέρνηση και η δημαρχεία έχουν κλείσει σχεδόν τους μισούς οίκους ανοχής.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Ολλανδία θέλει να αποβάλει από πάνω της το ελεύθερο πνεύμα της, την ανεκτικότητα και τον σεβασμό στον κάθε άνθρωπο. Το αντίθετο μάλιστα. Ταυτιζόμενη με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, της χώρας και όχι μόνο, η ολλανδική πρωτεύουσα σπεύδει να υιοθετήσει στον δημόσιο λόγο μια γλώσσα που δεν θα αναφέρεται ρητά στα δύο φύλα. Η πόλη του Άμστερνταμ δεν θα απευθύνεται πια (ή πάντως καλό θα είναι να μην το κάνει) σε ομιλίες σε «κυρίες και κύριους», αλλά σε «αγαπητούς πολίτες, αγαπητούς κατοίκους, αγαπημένα πρόσωπα που είστε παρόντα». Το «Αγαπητέ Κύριε/Κυρία» στις επιστολές θα καταργηθεί και τη θέση του θα πάρουν ουδέτερες περιγραφές όπως το «Αγαπητέ κάτοικε της [συνοικίας]» ή το «Αγαπητοί κάτοικοι του Άμστερνταμ». Ακόμη, δεν θα αναφέρει πια στα έγγραφά της τις λέξεις «αγόρι» και «κορίτσι» αλλά «αγόρι κατά τη γέννηση» και «κορίτσι κατά τη γέννηση». Διαβάστε τη συνέχεια του ενδιαφέροντος άρθρου εδώ: http://www.protagon.gr/epikairotita/44341456107-44341456107

Εμείς πάντως δεν βρεθήκαμε στο Άμστερνταμ για ναρκοτουρισμό ή σεξοτουρισμό. Ακόμα και πριν την επισκεφτώ πίστευα πως η πόλη αδικεί τον εαυτό της και πως έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από την εκτόνωση των νεανικών απωθημένων και την αίσθηση της ελευθερίας που διέπει σχεδόν τα πάντα! Είναι η πόλη που αποτελεί μοντέλο για τις πόλεις του μέλλοντος. Μαζί με την Κοπεγχάγη βέβαια. Από την πρώτη στιγμή σύγκρινα τις δύο πόλεις που έχουν πάρα πολλά κοινά. Η αρχιτεκτονική του παρελθόντος με τα παραδοσιακά κτίρια από τούβλο, η εξέλιξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το υγρό στοιχείο με τα κανάλια, ο σεβασμός στο περιβάλλον, το ελεύθερο πνεύμα και ο σεβασμός στις επιλογές του κάθε ανθρώπου να είναι αυτό που θέλει να είναι, το υψηλό βιοτικό επίπεδο, και τα χιλιάδες ποδήλατα που κατακλύζουν κάθε γωνιά και στις δύο πόλεις και τις καθιστούν παγκόσμιες ποδηλατικές πρωτεύουσες!








Η κυρίως πόλη στέκεται πάνω σε 90 νησίδες δημιουργημένες τεχνητά από τα χράχτεν, και μετράει 1539 γέφυρες από τις οποίες οι 252 στο κέντρο της. Το υψόμετρο του Άμστερνταμ είναι μόλις 2 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Η πόλη είναι κτισμένη σε μία απόλυτα επίπεδη περιοχή, μερικά τμήματα της οποίας έχουν δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου μέσω κατασκευής πόλντερς. Είναι ουσιαστικά ο τρόπος που η Ολλανδία δημιουργεί γη και αυξάνει το ποσοστό ξηράς της σε σχέση με το υδάτινο στοιχείο. Η ρήση ''Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και οι Ολλανδοί την Ολλανδία'', οφείλεται ακριβώς σε αυτή τη συνεχή δραστηριότητα.

Το Άμστερνταμ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, κυρίως από τον 17ο αιώνα, την Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας. Την περίοδο εκείνη, μια σειρά από ομόκεντρα ημικυκλικά κανάλια, τα περίφημα χράχτεν (grachten) χτίστηκαν γύρω από το κέντρο της παλαιότερης πόλης και απλώνονται ακτινωτά σε σχήμα μισοφέγγαρου. Είναι το ημικύκλιο που οριοθετείται από τα πέντε ομόκεντρα κανάλια, Singel, Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht και Singelgracht. Κατά μήκος των καναλιών βρίσκονται πολλά όμορφα σπίτια και αρχοντικά σπουδαία δείγματα αρχιτεκτονικής, κυρίως του 17ου και 18ου αιώνα με κύριο χαρακτηριστικό, τα στενά κτίρια στις όχθες των καναλιών που γέρνουν προς τα εμπρός με περίτεχνα αετώματα στις προσόψεις και έναν γάντζο. Αυτό ήταν μια αρχιτεκτονική καινοτομία για πρακτικούς λόγους καθώς οι κατοικίες αυτές έχουν πολύ στενές, απότομες σκάλες και στα παλιά χρόνια, σε μια πόλη που είναι επιρρεπείς στις πλημμύρες, θα ήταν αδύνατο να μετατοπιστούν γρήγορα αγαθά και περιουσιακά στοιχεία οποιασδήποτε αξίας στους υψηλότερους ορόφους καθώς και η ασφαλής μεταφορά των επίπλων.







Η ζώνη των Χράχτεν (de grachtengordel) περιελήφθη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
View attachment 211817

Ένα άλλο εντυπωσιακό γνώρισμα της Ολλανδικής πρωτεύουσας είναι η πολυπολιτισμικότητα της. Γνώριζα για την πολυπολιτισμική κουλτούρα του Άμστερνταμ αλλά δεν ήξερα την έκτασή της. Τελικά το Άμστερνταμ κατέχει τον τίτλο της πόλης με τις περισσότερες εθνικότητες στον κόσμο! Εντυπωσιακό το ποσοστό των Ολλανδών κατοίκων της πόλης που αποτελούν το 49,5% (79,42% σε όλη την Ολλανδία), έναντι 50,5% των ξένων (20,58% σε όλη την Ολλανδία). Στην πόλη ζουν πάνω από 177 εθνικότητες, τις περισσότερες στον κόσμο με τις τρείς πρώτες εθνικότητες να είναι Μαροκινοί, Τούρκοι και Βρετανοί.

Πέρα απ’ αυτά τα ωραία και ενδιαφέροντα η πόλη δεν με συγκίνησε όσο περίμενα. Το ταξίδι αυτό δεν είναι από τα αγαπημένα μου χωρίς να έγινε κάτι που μου χάλασε τα σχέδια ή πήγε στραβά. Το βασικό πρόβλημα όμως ήταν ένα. Γύρισα σχεδόν παράλυτος από τον ποδαρόδρομο! Από την πρώτη κιόλας μέρα άρχισαν να διαλύονται τα πόδια μου. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής λίγες μέρες πριν το ταξίδι είχα αρχίσει το τρέξιμο και τα πόδια ήταν ήδη καταπονημένα. Αλλά ας μη το ρίξω μόνο εκεί. Ενώ η πόλη έχει πολύ καλό δίκτυο τραμ , όπως είναι λογικό αυτά περνάνε μόνο από τις μεγάλες κεντρικές οδικές αρτηρίες. Όλα αυτά τα αμέτρητα κανάλια, από το ένα στο άλλο τα περπατήσαμε θέλοντας και μη και αυτό μου έλιωσε τα πόδια σε σημείο να σέρνομαι! Αν και θεωρείται δεδομένο ότι πολύ εύκολα μπορείς να χαθείς, εγώ συνήθισα τη διάταξη των καναλιών και τη λογική με την οποία τέμνουν τους δρόμους. Προσπάθησα να ταξινομήσω τις διαδρομές μας ανάλογα την περιοχή όπως κάνω σε κάθε πόλη αλλά δεν ήταν εύκολο. Το ιστορικό κέντρο με τα grachten είναι μεγάλο και ο τρελός ποδαρόδρομος αναπόφευκτος.




Ένα άλλο που δεν με ενθουσίασε είναι ότι δεν έχει μια πλατεία της προκοπής, σε σύγκριση πάντα με αντίστοιχες πόλεις στην Ευρώπη. Η Dam έχει ωραία ιστορικά κτίρια αλλά περισσότερο μοιάζει για συγκοινωνιακός κόμβος. Η Leidseplein με αρκετά χασισοκαφέ μου φάνηκε αδιάφορη αλλά έπαιξε ρόλο ότι στο σημείο γίνονται έργα μετρό. Η Rembrandtplein συμπαθητική. Ομοίως δεν έχει να επιδείξει εξαιρετικά πάρκα όπως έχουν άλλες μεγαλουπόλεις. Το Vondelpark δεν με ενθουσίασε. Το ότι είναι flat kai δεν έχει έναν λόφο να δεις μια πανοραμική θέα είναι μεγάλο μείον για μένα και δεν βρήκα ένα κτίριο να μου προσφέρει μια καλή πανοραμική άποψη της πόλης. Η πόλη είναι γνωστή για πολλά εξαιρετικά μουσεία, όπως το Κρατικό Μουσείο Ρέικσμουζεουμ (Het Rijksmuseum), τo Μουσείο Βαν Γκογκ, το Μουσείο της Πόλης (Het Stedelijk Μuseum), το Σπίτι της Άννας Φρανκ αλλά δεν μπορώ να το βάλω στα θετικά γιατί τα μουσεία και η τέχνη για μένα δεν είναι το πρωτεύον σε ένα ταξίδι. Αγαπημένοι οι Βαν Γκογκ και Ρέμπραντ αλλά πόσο πια να εξτασιαστώ!

Όμως δεν θέλω να το αδικήσω περισσότερο γιατί μου χάρισε δυνατό φωτογραφικό υλικό με καρποσταλικές εικόνες γύρω από τα κανάλια. Απλά από ένα σημείο και μετά επαναλαμβανόμενα όλα. Βλέπεις ακριβώς το ίδιο θέμα. Καμία έκπληξη καμία ποικιλία. Με λίγα λόγια όλες οι γειτονιές σχεδόν ίδιες. Αλλά πανέμορφες!
Σ’ αυτό δεν με απογοήτευσε.








View attachment 211818

View attachment 211819





Αν με ρωτήσει κάποιος ποια γειτονιά ή ποια διαδρομή μου άρεσε περισσότερο θα έλεγα ότι ξεχωρίζω την Reguliersgracht από την αρχή μέχρι την πλατεία Rembrandtplein, την διαδρομή με αφετηρία την Munttoren συνεχίζοντας από την Doelensluis- Nieuwe Doelenstraat- Aluminiumbrug- Staalstraat-Ir. B. Bijvoetburg-Amstel μέχρι την γέφυρα Magere Brug. Και βέβαια η περιοχή του Jordaan. Αλλά αυτά στην ώρα τους!

Tο Άμστερνταμ επίσης δεν είναι για γαστριμαργικό τουρισμό! Οι ίδιοι οι Ολλανδοί θεωρούν πως η κουζίνα τους δεν είναι αξιοπρόσεκτη και δεν επενδύουν για την προβολή της. Εκτός αν ρωτήσεις τη νεολαία που θα πει πως εθνικό τους πιάτο είναι οι τηγανιτές πατάτες που σερβίρονται με μαγιονέζα σε χάρτινες συσκευασίες! Σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν καντίνες με τοπικές και όχι μόνο λιχουδιές. Εμείς κάποια ολλανδικά σνακ και γλυκάκια τα δοκιμάσαμε εκτός από τις τηγανητές πατάτες (patatje oorlog ή patat speciaal), όπως τα ξακουστά Poffertjes μικρά pancakes αχνιστά με βούτυρο και άχνη ζάχαρη, kroketten δηλαδή κροκέτες με τυρί, Stroopwafel που είναι λεπτές βάφλες κολλημένες μαζί με ένα στρώμα από γλυκό σιρόπι και broodje haring παστή ρέγγα σε ένα μικρό σάντουιτς με πίκλες και κρεμμύδια. Όλα από πλανόδιους και καντίνες που υπάρχουν σε πολλά σημεία της πόλης. Αυτά θεωρητικά είναι η οικονομική επιλογή για φαγητό στο Άμστερνταμ. Και λέω θεωρητικά γιατί εκτός ότι είναι σνακ είναι μικρή η ποσότητα τους. Ας πούμε ένα χωνάκι πατάτες με τυρί τσένταρ ή μαγιονέζα έχει 4€, το ψαροσάντουιτς μπορεί να έχει 2,50€ είναι όμως μια μπουκιά, τα Poffertjes 2,50€ τα δέκα ή 4,50€ τα 20, μια Stroopwafel ζεστή της ώρας κάνει 2,50€ αλλά υπάρχουν και σε συσκευασίες με πολλές και μπορεί να τις αγοράσει κάποιος και από σούπερ μάρκετ και από τουριστικά μαγαζιά. Επίσης διαδεδομένα στην πόλη είναι μηχανήματα αυτόματης πώλησης FEBO (automatiek) που λειτουργούν με κερματοδέκτη και με το πάτημα ενός κουμπιού επιλέγουμε κροκέτες, burger, τυριά, κεφτεδάκια και άλλες λιχουδιές από 1€ έως 2€ το κομμάτι. Μια άλλη οικονομική (για Άμστερνταμ) επιλογή είναι η αλυσίδα "Wok to walk", εξαιρετικό κινέζικο που παρασκευάζεται μπροστά στα μάτια σου. Φάγαμε σε χάρτινη συσκευασία με 7,50€ αλλά και μερίδα σε πιάτο με 11€ άρα όχι και τόσο φτηνό. Επίσης φάγαμε κάτι απίστευτες κοτονοστιμιές στην αγορά Albert Cuyp Market με 8€ και διάφορα άλλα. Πάντως νηστικοί δεν μείναμε! Οπότε το τι φάγαμε δεν θα αναλυθεί ιδιαίτερα στα κεφάλαια.


View attachment 211841



View attachment 211827

View attachment 211826

View attachment 211828



View attachment 211829

Εκτός όμως από το Άμστερνταμ η επαρχία της Ολλανδίας μας χάρισε όμορφες εικόνες. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές αλλά για τέσσερις μέρες έπρεπε να σκεφτώ ποιο θα ήταν το καλύτερο και πιο ενδιαφέρον trip. Δεν ήταν η καλύτερη εκδρομή που έχουμε κάνει ούτε αλησμόνητη ούτε στέφτηκε με 100% επιτυχία. Θα τα αναλύσω στα αντίστοιχα κεφάλαια όμως. Δεν πρωτοτύπησα και επέλεξα να κάνουμε εκδρομή στο Haarlem, στα χωριά Marken και Volendam, στους ανεμόμυλους του Zaanse Schans και στους κήπους Κεουκενχόφ (Keukenhof) στο Lisse.






View attachment 211830

Marken




Volendam


Zaanse Schans




Το Χάαρλεμ απρόσμενα μου άρεσε πολύ μπορώ να πω!





Πρακτικές πληροφορίες
Δεν υπάρχουν και τόσες πρακτικές πληροφορίες! Στο Άμστερνταμ πήγαμε όχι στο Πακιστάν! Όμως θα γράψω δύο-τρία-δέκα πράγματα! Τα αεροπορικά τα είχα κλείσει 3 μήνες πριν από την Transavia με 90€ το άτομο απευθείας πτήση από Θεσσαλονίκη, και μου φάνηκε μια χαρά Low cost εταιρεία. Και επειδή ο giannismits δεν αρκεί, το επίσημο site τουρισμού του Άμστερνταμ όπου μπορείτε να αντλήσετε ότι πληροφορία θέλετε. http://www.iamsterdam.com/en/see-and-do

Το πρώτο πράγμα που κάναμε όπως πάντα είναι να αγοράσουμε τις κάρτες μεταφορών για τις μετακινήσεις μας εντός και εκτός Άμστερνταμ. Ξέρω ξέρω. Περιμένετε να σας κάνω πλήρη ανάλυση των εισιτηρίων σαν ειδήμονας στο θέμα ΜΜΜ! Το πιο χρήσιμο site για όλα τα μέσα μεταφοράς, τις στάσεις, τις τιμές εισιτηρίων, το ταξιδιωτικό πλάνο για όλη την Ολλανδία, που έχει και εφαρμογή για το κινητό είναι αυτό
https://9292.nl/en#
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.negentwee

Η κύρια εταιρεία δημόσιων μεταφορών στο Άμστερνταμ είναι η GVB. Η κάρτα που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι είναι η προσωπική OV-chipkaart με το γνωστό σύστημα του να φορτώνεις μονάδες. Δεν μας ενδιαφέρει και πάμε παρακάτω. Το εισιτήριο μιας ώρας κοστίζει 2,90€ ενώ το 24 ωρών 7,50€. Τα υπόλοιπα αναλύονται στο παρακάτω Link. Σημείωση: τα εισιτήρια αυτά ισχύουν μόνο για μετρό, τραμ και τα λεωφορεία της GVB. https://en.gvb.nl/reizen/producten-en-tarieven/ov-tarieven-2017

Υπάρχει όμως και η εταιρεία connexxion και οι εταιρείες ebs και arriva για τα περίχωρα καθώς τα τρένα της NS . Οπότε οι κάρτες της GVB δεν επαρκούν πάντα. Έτσι υπάρχει και το Amsterdam & Region Travel Ticket η πιο απαραίτητη κάρτα για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει τις μεταφορές εντός του Άμστερνταμ αλλά θέλει να κάνει και εκδρομές σε πολλές περιοχές έξω από το Άμστερνταμ. Τα εισιτήρια ισχύουν σε όλες τις γραμμές του μετρό, των τραμ και λεωφορείων που λειτουργούν από την GVB, καθώς και της Connexxion και EBS. Κατεβάστε το pdf να δείτε τι περιλαμβάνει αυτή η κάρτα. https://en.gvb.nl/amsterdam-region-travel-ticket

Υπάρχει και το Amsterdam Travel Ticket / 1-day (€ 16), 2-day (€ 21) και 3-day ticket (€ 26. Είναι για απεριόριστα σιδηροδρομικά ταξίδια μεταξύ του αεροδρόμιου Schiphol και οποιουδήποτε σταθμού του Άμστερνταμ. Επίσης απεριόριστων διαδρομών για όλα τα λεωφορεία, τραμ, μετρό και πλοία που διαχειρίζεται η GVB. Συμπεριλαμβάνεται και το Amsterdam Airport Express (λεωφορείο 197) και το βραδινό Niteliner (λεωφορείο N97), της εταιρείας Connexxion. https://en.gvb.nl/amsterdam-travel-ticket

Αν δεν πάρει κάποιος καμιά από τις κάρτες που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο, το Amsterdam Airport Express εισιτήριο κοστίζει 5€ η μονή διαδρομή ή 10€ με επιστροφή. Το τρένο από το αεροδρόμιο κοστίζει 4,20€ και σε 16 περίπου λεπτά φτάνει στον Amsterdam Centraal.

Και βέβαια υπάρχει και η πιο ακριβή I amsterdam City Card που όμως εκτός από απεριόριστες διαδρομές με τα μέσα μεταφοράς της GVB περιλαμβάνει και τα πιο σημαντικά μουσεία της πόλης και άλλες παροχές όπως κρουαζιέρα στα κανάλια. https://www.iamsterdam.com/en/i-am/i-amsterdam-city-card/order-your-card

Τι κάναμε εμείς τώρα. Επειδή είχαμε 4 μέρες, με σκοπό να κινηθούμε και εντός και σε αρκετές περιοχές εκτός του Άμστερνταμ και επειδή είχα καταμπερδευτεί για το ποια κάρτα μας συμφέρει πήραμε δύο κάρτες GVB 2 days / 48 hours προς 12,50€ η μία, δύο Amsterdam & Region Travel Ticket προς 18,50€ η μία, και δύο κάρτες ημερήσιες GVB 1 day / 24 hours προς 7,50€ η μια. Ίσως ρωτήσετε γιατί δεν πήρα μια 3ημερη κάρτα GVB 3 days που κοστίζει 17€. Αυτό το κάναμε γιατί τις εκδρομές εκτός τις προγραμμάτισα για την 3η ημέρα επειδή είχα ελέγξει πως θα έχει πιο καλές καιρικές συνθήκες από τις υπόλοιπες μέρες. Επίσης χρειάστηκε την τελευταία μέρα ένα εισιτήριο 1 ώρας που κοστίζει 2,90€. Τα εισιτήρια από / προς το αεροδρόμιο κόστισαν από 5€ και τα κόψαμε απευθείας από τον οδηγό. Συνολικά για 4 ημέρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς μέσα και έξω από το Άμστερνταμ ξοδέψαμε 51,40€ το άτομο + 10€ μια έκτακτη διαδρομή που θα την πω όταν έρθει η ώρα, άρα 64€.

Ένα πράγμα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε για τα εισιτήρια για όλα τα μέσα μεταφοράς στο Άμστερνταμ. Χτυπάμε την κάρτα μας στο μηχάνημα όταν μπαίνουμε, αλλά και λίγο πριν κατέβουμε. ΠΑΝΤΑ. Διαφορετικά η κάρτα θα πάψει να ισχύει. Δεν είναι δύσκολο να το συνηθίσεις. Εμείς γρήγορα μπήκαμε σ’ αυτή τη λογική. Αυτά τα λίγα!

Τελικά, I-am-sterdam ή I am not Amsterdam?
Που εμεινες πες μας αν αξιζε ξενοδοχειο εννοω .Στο βελιγραδι που μειναμε στο ιδιο με απογοητευσε .Ετυχως που τοειχαμε παρει ολο αλλιως καμμια ιδιωτικοτητα
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Που εμεινες πες μας αν αξιζε ξενοδοχειο εννοω .Στο βελιγραδι που μειναμε στο ιδιο με απογοητευσε .Ετυχως που τοειχαμε παρει ολο αλλιως καμμια ιδιωτικοτητα
Μείνε συντονισμένη. Στο επόμενο κεφάλαιο θα αναφέρω το ξενοδοχείο, την τιμή του και τις εντυπώσεις μου.

Α δεν θέλω τέτοια. Όποιος έμεινε στου Ιβαν και της Ντεσα έμεινε καταευχαριστημένος. Τι συνέβη? Μήπως πήρατε το δωμάτιο χωρίς μπάνιο? Δεν είναι επί του θέματος, γι'αυτό αν θες στην ιστορία για το Βελιγράδι γράψε για την εμπειρία σου. Μπορεί να φανεί χρήσιμο στους επόμενους.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.182
Μηνύματα
883.257
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom