Βουλγαρία Σόφια: Η πόλη που μεγαλώνει αλλά δεν γερνάει. Φιλιππούπολη: Η επτάλοφος.

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός

Κεφάλαιο 4ο

Σήμερα ξυπνήσαμε λίγο πιο αργά και ξεκινήσαμε κατά τις 11:00, αναζητώντας ένα λίγο ιδιαίτερο μαγαζί για πρωινό, το Rainbow Factory, το οποίο βρίσκεται στην οδό Veslets 10, πίσω ακριβώς από το Μουσείο Ιστορίας της Σόφιας. Στη διαδρομή μέχρι το καφέ συναντήσαμε δύο από τα βασικότερα αξιοθέατα της Σόφιας, το Τζαμί Banya Bashi και το Sofia Central Mineral Baths, το κτίριο δηλαδή στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Ιστορίας.

Στη λεωφόρο Knyaginya Maria Luiza, ακριβώς απέναντι από την κλειστή αγορά Tsentralni Hali, ορθώνεται το Τζαμί γνωστό και με το όνομα: “Το Τζαμί του Μουλά Εφέντη”, το οποίο χτίστηκε ως μνημείο για τον θάνατο της γυναίκας του. Αρχιτέκτονας ήταν ο γνωστός Σινάν, ο οποίος οικοδομεί Μουσουλμανικά Τεμένη σε σουλτανικό στυλ και στο συγκεκριμένο Τζαμί έχει σχεδιάσει έναν υπέροχο μιναρέ. Υπάρχει μεγάλος χώρος προσευχής για τους άντρες και ένας άλλος χώρος ξεχωριστά για τις γυναίκες, ενώ στη μεγάλη βρύση οι πιστοί μπορούν να πλυθούν, προτού μπουν στον χώρο για να προσευχηθούν. Στο εσωτερικό υπάρχουν γραμμένοι στίχοι από το Κοράνι.
Πίσω από το Τζαμί, μέσα στο μικρό πάρκο βρίσκεται το εμβληματικό κτίριο το οποίο χτίστηκε το 1913 στην τοποθεσία παλαιότερου Τουρκικού λουτρού και σήμερα στεγάζεται η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ιστορίας της Σόφιας, η οποία εγκαινιάστηκε επίσημα στις 17/9/2015. Οι βομβιστικές επιθέσεις στις 10/1/1944 έπληξαν το κτίριο και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά τη νότια πτέρυγα αλλά αργότερα το Λουτρό ανακαινίστηκε πλήρως.


Περισσότερα από 120.000 ιστορικά μνημεία αποθηκεύονται στις συλλογές του Μουσείου παρουσιάζοντας την ιστορία της πόλης, ανάμεσά τους πολλά έγγραφα, προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες σημαντικών Βούλγαρων πολιτικών καθώς και έργα τέχνης υψηλής καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας.Ακολουθώντας την οδό Triaditsa φτάσαμε στο Rainbow Factory. O χώρος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά το περιβάλλον είναι πολύ όμορφο με λίγα τραπεζάκια και ωραία διακόσμηση. Υπήρχε μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα γλυκά αλλά μας είπαν ότι το μενού του πρωινού είχε τελειώσει αυτήν την ώρα και έτσι αρκεστήκαμε σε ένα γλυκό και έναν καφέ και αποχωρήσαμε.

https://www.tripadvisor.com.gr/Rest...views-Rainbow_Factory-Sofia_Sofia_Region.html

https://www.facebook.com/fabrikadaga/

Ακολουθώντας την ίδια διαδρομή, περάσαμε κάτω από τον σταθμό Serdika, βγήκαμε στην πλατεία Sveta Nedelya και αφού διασχίσαμε ένα μεγάλο τμήμα της Vitosha, στρίψαμε στην οδό Solunska, όπου στον αριθμό 33 βρίσκεται το Crepes de France. Συμπαθητικό μαγαζί, με ζεστή ατμόσφαιρα. Βρήκαμε ένα ωραίο καναπεδάκι και αράξαμε παραγγέλνοντας κρέπες, χυμούς, τσάι και καφέ.

https://www.tripadvisor.co.uk/Resta...iews-Crepes_de_France-Sofia_Sofia_Region.html

https://www.facebook.com/Crêpes-de-France-884141275097302/

Στο πρόγραμμα είχαμε τα ίδια αξιοθέατα με την προηγούμενη μέρα, αλλά θα αφήναμε έξω το πάρκο Borisova Gradina για να μην χάσουμε χρόνο. Έτσι κι αλλιώς και ο γιος μας δεν είχε ιδιαίτερη διάθεση να περπατήσει τόσο πολύ μέσα στο πάρκο. Ήταν ήδη αρκετά κουρασμένος από το δεκαήμερο ταξίδι του στη Σκωτία, οπότε ήθελε να δει τα βασικά, εξοικονομώντας δυνάμεις και για τις επόμενες μέρες.

Ακολουθήσαμε μια τελείως διαφορετική διαδρομή, βλέποντας όμως τα ίδια αξιοθέατα και μνημεία για τα οποία έχω ήδη κάνει εκτενή αναφορά όπως: τη συνοικία Sredets με τα ωραία στενά δρομάκια και την πλατεία με την εκκλησία Sveti Sedmochislenitsi.


Αυτήν τη φορά όμως έτυχε και βρεθήκαμε εδώ την ώρα που σχόλασε το δημοτικό σχολείο και η πλατεία ήταν γεμάτη από πιτσιρίκια, τα οποία είχαν πετάξει τις σχολικές τσάντες τους παντού και ξέδιναν στην παιδική χαρά της πλατείας.


Το δημοτικό σχολείο

Οι πάγκοι της υπαίθριας αγοράς κατά μήκος της πλατείας, σήμερα ήταν όλοι ανοιχτοί και κυκλοφορούσε περισσότερος κόσμος για χάζεμα και ψώνια.

Συνεχίσαμε προς το πάρκο Knyazheska Gradina για να δούμε ξανά το Μνημείο του Σοβιετικού Στρατού και να' μαστε πάλι στη λεωφόρο Tsar Osvoboditel, με τα ωραία κτίρια και τα πανύψηλα δέντρα ντυμένα με τη φθινοπωρινή ενδυμασία τους.

Στη διασταύρωση των λεωφόρων Vasil Levski και Tsar Osvoboditel συναντήσαμε το επιβλητικό κτίριο του Πανεπιστημίου.Είναι το παλαιότερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Βουλγαρίας και οι αξίες του είναι αποτέλεσμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών παραδόσεων μέσα στους αιώνες λειτουργίας του.Σήμερα το Πανεπιστήμιο είναι μια ζωντανή κοινότητα φοιτητών, εκπαιδευτικών και επιστημόνων που δημιουργούν σημαντικές εργασίες σε διάφορους ερευνητικούς τομείς. Έξω από το Πανεπιστήμιο υπάρχει υπόγειος σταθμός μετρό, στον οποίο λειτουργούν διάφορα εμπορικά καταστήματα και ένα κέντρο πληροφοριών όπου μπορείτε να πάρετε πληροφορίες και δωρεάν χάρτες της πόλης.


Το πάρκο που εκτείνεται μπροστά από το Πανεπιστήμιο ονομάζεται Gradina St. Kliment Ohridski και εδώ βρίσκεται το άγαλμα του Klimentκαι η Εθνική Ακαδημία Καλών Τεχνών.Μερικά μέτρα δίπλα από το Πανεπιστήμιο, επί της λεωφόρου Vasil Levski εκτείνεται το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης “Library Sv. Sv. Cyril and Methodius”


και στη συνέχεια συναντήσαμε το μνημείο του αγαπημένου Εθνικού ήρωα της Βουλγαρίας Vasil Levski. Ο μεγάλος αυτός επαναστάτης εκτελέστηκε από τους Τούρκους στο σημείο ανέγερσης του μνημείου, που τότε αποτελούσε τα περίχωρα της πόλης. Είναι μια κατασκευή 13 m, από γκρίζο Βαλκανικό γρανίτη με χάλκινο ανάγλυφo του κεφαλιού του.

Ο Καθεδρικός έκλεψε για μια ακόμη φορά τις εντυπώσεις και τα περισσότερα κλικ της φωτογραφικής μας μηχανής.

Απέναντι από τον ναό, ένα εξίσου εντυπωσιακό κτίριο στεγάζει την Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας και την Εθνική Πινακοθήκη Ξένης Τέχνης, ένα κτίριο γνωστό επίσης και ως το “Βουλγαρικό Λούβρο”, το Quadrat 500.Συγκεντρώθηκαν λοιπόν κάτω από την ίδια στέγη Βουλγαρικά, Ευρωπαϊκά, Ασιατικά και άλλα έργα τέχνης, τα οποία εκτίθενται σε 28 αίθουσες.Σε αυτήν την περιοχή λοιπόν είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα και αξιολογότερα αξιοθέατα ολόκληρης της πρωτεύουσας.

Στα 300 μόλις μέτρα από τον Καθεδρικό Ναό βρίσκεται ένα από τα σύμβολα της πόλης: η Βασιλική της Αγίας Σοφίας, με 17 αιώνες ιστορίας. Θεωρείται ότι η σημερινή εκκλησία είναι η τέταρτη σε αυτό το σημείο.Όλος ο ναός είναι χτισμένος με κόκκινα τούβλα και είναι ο θεματοφύλακας της ιστορίας της πόλης με μεγάλη πολιτισμική και ιστορική αξία. Αποτελεί μια από τις σημαντικότερες Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές στη νοτιοανατολική Ευρώπη και οικοδομήθηκε μεταξύ 450-457 μ.Χ, πάνω στα θεμέλια τεσσάρων αρχαιότερων κοιμητηριακών ναών.Κατά την Τουρκοκρατία χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πολεμικών λαφύρων των Τούρκων. Κατόπιν την έκαναν Τζαμί. Το 1818 καταστρέφεται το ανατολικό μέρος της, από ισχυρή σεισμική δόνηση και γκρεμίζεται ο μιναρές. Οι Τούρκοι διορθώνουν τη ζημιά αλλά το 1858 μια δεύτερη σεισμική δόνηση γκρεμίζει και πάλι τον μιναρέ, σκοτώνοντας τους δύο γιους του Χότζα. Οι Τούρκοι το εγκατέλειψαν γιατί θεώρησαν ότι ο Αλλάχ έπαψε να δείχνει την ευμένειά του στο τέμενος.


Το 1878 η εκκλησία ήταν μισογκρεμισμένη και μάλιστα υπήρχε σκοπός να την γκρεμίσουν αλλά το κόστος κατεδάφισης θα ήταν μεγάλο και έτσι ο ναός διατηρήθηκε και αργότερα αναστηλώθηκε.
Χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως αποθήκη φωταερίου για τον φωτισμό της πόλης.Μπήκαμε στο εσωτερικό του ναού, όπου επικρατούσε ηρεμία, χωρίς πολλούς επισκέπτες και αυτό το γεγονός μας χαροποίησε ιδιαιτέρως, γιατί μπορούσαμε να απολαύσουμε αυτό το τόσο ιστορικό μέρος, με απόλυτη γαλήνη και προσοχή.


Υπάρχουν τζάμια στο δάπεδο απ’ όπου μπορούσαμε να δούμε τους υπόγειους χώρους της εκκλησίας, δυστυχώς όμως τη Δευτέρα που βρεθήκαμε εμείς εκεί, δε λειτουργούσε ο υπόγειος χώρος και έτσι δεν μπορέσαμε να δούμε τους τάφους που έχουν ερευνηθεί.Διάβασα ότι από τους συνολικά 100 τάφους, οι 50 έχουν ερευνηθεί και χρονολογούνται από τον 3ο μέχρι τον 4ο αιώνα. Ουσιαστικά μετά το 450 δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπήρχαν τάφοι κάτω από τη Βασιλική. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι πάρθηκε απόφαση να χτιστεί νέος μεγαλύτερος ναός, γι' αυτό σταμάτησαν οι ενταφιάσεις.

Στον περίβολο είδαμε και το μνημείο του άγνωστου Στρατιώτη, στη μνήμη όσων έπεσαν αγωνιζόμενοι για τη Βουλγαρία,το άγαλμα του τσάρου Σαμουήλ,


αλλά και τη μικρή πλατεία μπροστά από τον ναό.


Απέναντι από την Αγία Σοφία βρίσκεται το κτίριο της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας,


αλλά και το πάρκο με την υπαίθρια αγορά.

Εδώ είναι στημένοι πάγκοι όπου οι Βούλγαροι υπαίθριοι πωλητές πωλούν ένα σωρό αντικείμενα αντίκες όπως: νομίσματα, μετάλλια, φωτογραφικές μηχανές μιας άλλης εποχής, ρολόγια και ένα σωρό άλλα vintage αντικείμενα που πραγματικά δεν ξέρεις τι να πρωτοχαζέψεις.Είδαμε βέβαια και κιτς σουβενίρ αλλά και πλεκτά και δαντέλες, απ’ όλα.Στην άκρη της πλατείας βρίσκεται το άγαλμα Shipka Monument, αφιερωμένο στους εθελοντές πεσόντες που πολέμησαν μαζί με τους Ρώσους στρατιώτες, εναντίον των Οθωμανών στον πόλεμο του 1877-78.Συνεχίσαμε περπατώντας στη λεωφόρο Tsar Osvoboditel, περάσαμε από τη Ρωσική εκκλησία, μπήκαμε πάλι στο εσωτερικό της για μια γρήγορη ματιά


και περνώντας από το Mουσείο Φυσικής Ιστορίας φτάσαμε στην Εθνική Πινακοθήκη.Εκεί στρίβοντας δεξιά, μπήκαμε στο πάρκο που εκτείνεται κυρίως στο πλάι και πίσω από το τεράστιο αυτό κίτρινο κτίριο, κατά μήκος της ul. Moskovska.Άλλος ένας προσεγμένος χώρος με πολλά δέντρα, πράσινο, παγκάκια γεμάτα ντόπιους που απολάμβαναν τον ωραίο καιρό, μητέρες με καρότσια και γλυπτά.
Trabant sculpture

Όλοι αυτοί οι πνεύμονες πρασίνου που υπάρχουν στην πόλη, μου άρεσαν πάρα πολύ και θεωρώ ότι προσφέρουν μια ποιότητα ζωής στους κατοίκους της πρωτεύουσας, οι οποίοι απ’ ότι κατάλαβα μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που βρέθηκα εκεί, χαίρονται να βγαίνουν και να απολαμβάνουν τις ηλιόλουστες μέρες, κάνοντας διάφορες δραστηριότητες στη φύση ή επικοινωνώντας με άλλους ανθρώπους ή παίζοντας με τα ζώα τους.Αφήσαμε πίσω μας το πάρκο και το θέατρο Ivan Vazov


γιατί είχαμε επιπλέον να επισκεφθούμε ένα πολύ σημαντικό αξιοθέατο και ακολουθήσαμε την οδό Saborna, φτάνοντας στη Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου, το κτίριο με τα πολλά μυστικά, το οποίο αποτελεί πηγή αινιγμάτων και εικασιών και χρονολογείται από τις αρχές του 4ου αιώνα.Τότε η πόλη διέθετε εντυπωσιακά δημόσια κτίρια, όπως λουτρά, ναούς και άλλα διοικητικά οικοδομήματα, πολλά από τα οποία είχαν χτιστεί τους δύο προηγούμενους αιώνες. Η εκκλησία είναι χτισμένη με τούβλα, χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής τάσης επί Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου. Αποτελεί επίσης το υψηλότερο μέρος από το συνολικό κτίριο, με διάμετρο 9.5m και ύψος 14m.Οι πρώτες έρευνες που δημοσιεύονται το 1933, κάνουν λόγο ότι πρόκειται για Ρωμαϊκό Λουτρό. Άλλες Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για “θαυματουργό πηγάδι”. Μερικοί άλλοι ιστορικοί πιστεύουν, ότι το αγίασμα υπήρχε ακόμη από την εποχή της Αρχαιότητας, ενώ στη Ροτόντα μεταφερόταν το θαυματουργό νερό, για να χρησιμοποιηθεί από τον κόσμο.

Άλλη εκδοχή είναι ότι η Ροτόντα ήταν αφιερωμένη σε Χριστιανούς Μάρτυρες, ενώ στις πισίνες του κτιρίου γινόταν το τελετουργικό πλύσιμο των λειψάνων. Χρησιμοποιήθηκε και ως Βαπτιστήριο και μάλιστα μετά την ανακήρυξη του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στα τέλη του 4ου αιώνα, χτίστηκε μεγάλο πρόθυρο και ανανεώθηκαν οι πισίνες. Μετά την οικοδόμησή του το κτίριο χρησιμοποιήθηκε λιγότερο από 200 χρόνια, ενώ στη συνέχεια καταστράφηκε από σεισμό, πιθανώς το 518.Μόλις τον 10ο αιώνα, όταν η Πόλη ονομαζόταν Σερδική, το κτίριο αποκαταστάθηκε ως Ναός, εικονογραφήθηκε και αναγγέλθηκε Μητροπολιτική Εκκλησία. Στη διάρκεια του Τουρκικού πολέμου μετατράπηκε σε Τζαμί και μετά την απελευθέρωση της πόλης αποκαταστάθηκε η παλιά λειτουργία του κτιρίου. Η εκκλησία περικλείεται από τα κτίρια του Προεδρικού Μεγάρου και του ξενοδοχείου Balkan.

http://bnr.bg/el/post/100400648/i-rotonta-tou-agiou-georgiou-istoria-kai-ainigmata

Τέλος για τώρα η περιήγηση. Κατ’ ευθείαν στο αγαπημένο Confetti για φαγητό και βλέπουμε για τη συνέχεια.


Αν βρεθείτε σε αυτό το μαγαζί δοκιμάστε αυτό το παγωτό υπερπαραγωγή και θα με θυμηθείτε. Το λένε sorpresa.

Kατά τις 16:30 βγήκαμε από το εστιατόριο και πριν νυχτώσει, κάναμε μια ακόμη βόλτα στην πλατεία Largo με τα πρώην Κομμουνιστικά κτίρια,περάσαμε από το Τζαμί Banya Bashiκαι στη συνέχεια από τη Συναγωγή, την τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μετά από αυτήν της Βουδαπέστης και του Άμστερνταμ και τη μεγαλύτερη στα Βαλκάνια.Το κτίριο έχει χτιστεί με σχέδιο Αυστριακού αρχιτέκτονα ο οποίος χρησιμοποιεί το σχέδιο μιας Βιεννέζικης συναγωγής. Το στυλ του κτιρίου είναι Ισπανό-Μαυριτανικό με Βυζαντινά στοιχεία. Εκεί βρισκόταν και η Βιβλιοθήκη της Εβραϊκής κοινότητας, δυστυχώς όμως αυτή η Βιβλιοθήκη καταστράφηκε στους βομβαρδισμούς το 1944. Έχει αίθουσα λατρείας για 1.170 άτομα. Ο πολυέλαιος είναι ο μεγαλύτερος σε όλη τη Βουλγαρία και ζυγίζει 2 τόνους.Ακολούθησε η κλειστή αγορά και τέλος καταλήξαμε στο ξενοδοχείο για δίωρη ξεκούραση.


Κατά τις 20:00 ξαναβγήκαμε για νυχτερινή φωτογράφιση των κύριων αξιοθέατων που είχαμε επισκεφθεί όλο το πρωινό, ξεκινώντας φυσικά από τον Καθεδρικό Ναό,την Ιερά Σύνοδο,


το μνημείο Tsar Osvoboditel,
το Κοινοβούλιο,

το Radisson Blu,τα πρώην Κυβερνητικά κτίρια,

και τέλος καταλήξαμε να βολτάρουμε στη Vitosha, κάνοντας στάση στο Social Cafe για γλυκάκι και αναψυκτικά.

Αν περιμένετε πάντως από εμένα να διαβάσετε προτάσεις για μπαράκια, κοκτέιλ, κρασιά, ποτάκια μάλλον ατυχήσατε (εκτός πολύ σπάνιων και ιδιαίτερων περιπτώσεων), καθώς οικογενειακώς με το αλκοόλ δεν έχουμε καμία μα καμία επαφή. Ξενέρωτοι εντελώς. :haha::haha::bleh::bleh: Ο σύζυγος το πολύ-πολύ, να πιει ένα ποτήρι μπίρα με το φαγητό και τέλος.

Εξάλλου εδώ στο φόρουμ έχουμε τον καταλληλότερο και ειδικότερο άνθρωπο και δεν είναι άλλος από τον @gelf φυσικά, ο οποίος μπορεί να δώσει τις πιο εύστοχες και αξιόλογες προτάσεις σε ότι αφορά το αλκοόλ. Ε! και να μην έχει πάει ακόμα στη Σόφια, κάποια στιγμή θα πάει και θα γυρίσει έχοντας καταγράψει και γευτεί τα καλύτερα.

Στη συνέχεια πήραμε πίτσα από το Shtastliveca και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο έχοντας διανύσει 15 χιλιόμετρα τη σημερινή μέρα.


 
Last edited:

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Κεφάλαιο 2ο

Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την απόδραση στη Βουλγαρία, όχι γιατί η Σόφια και η Φιλιππούπολη ήταν ψηλά στον ταξιδιωτικό χάρτη των πόλεων που επιθυμούσαμε να δούμε, αλλά για 2 άλλους διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν τα πολύ φθηνά αεροπορικά εισιτήρια που βρήκαμε, λίγους μήνες πριν το ταξίδι, δηλαδή 5 ευρώ με Ryan η μετάβαση και 15 ευρώ με Aegean η επιστροφή. Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος ήταν ότι στη Σόφια θα συναντιόμασταν με τον γιο μας, ο οποίος θα επέστρεφε από ένα δεκαήμερο ταξίδι στη Σκωτία και έτσι θα είχαμε την ευκαιρία να χαρούμε μερικές ταξιδιωτικές μέρες όλοι μαζί.

Το πλάνο ήταν τρεις μέρες Σόφια και δύο μέρες Φιλιππούπολη.

Η αρχική κράτηση εισιτηρίων με τη Ryan ήταν για την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 στις 8:15 το πρωί, αλλά λόγω των τελευταίων προβλημάτων της εταιρείας που όλοι γνωρίζουμε, περίπου 15 μέρες πριν το ταξίδι έρχεται ένα μήνυμα ότι η ώρα αλλάζει και αντί για 8:15 το πρωί η πτήση μετατίθεται στις 18.00 το απόγευμα. Αυτό αυτομάτως σήμαινε ότι η μια από τις τρεις μέρες της Σόφιας πήγαινε χαμένη και ω!! της γκαντεμιάς ήταν η μοναδική μέρα, η Κυριακή 5 Νοεμβρίου, που άλλαζε η ώρα της πτήσης. Σε όλες τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας οι πτήσεις εξακολουθούσαν να γίνονται στην κανονική τους ώρα, δηλαδή στις 8:15 το πρωί. Ακολούθησε συνεννόηση με την εταιρεία, η οποία μας άλλαξε την πτήση για την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 4 Νοεμβρίου 8:15 το πρωί και έτσι προέκυψαν τέσσερις ολόκληρες μέρες στη Σόφια. Τις δύο πρώτες μέρες θα ήμασταν ο σύζυγος και εγώ και τις επόμενες μέρες και οι τρεις μας.

Το ξενοδοχείο που είχαμε κλείσει καιρό πριν βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον κεντρικό σταθμό του μετρό της πόλης, ο οποίος ονομάζεται Serdika. Ήταν μια καλή επιλογή γιατί μπορούσες να κινηθείς παντού με τα πόδια και αν χρειαζόταν να χρησιμοποιήσεις το μετρό ο σταθμός ήταν στα 50-60 βήματα από την πόρτα του καταλύματος.

Δε θα αναφέρω όμως το όνομα του ξενοδοχείου γιατί τελικά δεν το συνιστώ. Παρ’ όλο που ήταν πολύ οικονομικό, καθαρό, άλλαζε καθημερινά πετσέτες και είχε πολύ ευγενικό και εξυπηρετικό προσωπικό είχε ένα δυνατό ελάττωμα: μύριζε έντονα και πολύ άσχημα το σιφόνι του μπάνιου, σε σημείο που αναγκαζόμασταν να βρέχουμε μια μικρή πετσέτα και να το καλύπτουμε, προσπαθώντας να μετριάσουμε τη δυσοσμία. Εκ των υστέρων τελικά, δεν απεδείχθη και τόσο καλή επιλογή.

Σάββατο λοιπόν, 4 Νοεμβρίου 2017 και μετά από μια πολύ καλή πτήση φτάσαμε στο terminal 2 του αεροδρομίου της Σόφιας, περάσαμε γρήγορα τον έλεγχο, βγήκαμε έξω και κατευθυνθήκαμε προς τον σταθμό του μετρό για τη μετάβασή μας στο κέντρο.

Bulgaria 2017 (27).jpgBulgaria 2017 (28).jpg


Βγάλαμε εισιτήρια με κόστος 1,60 lev/άτομο (ισοτιμία 1€=1.95 lev) και μπήκαμε στον συρμό. Όλη η διαδικασία ήταν πανεύκολη και δε συναντήσαμε καμία δυσκολία.

Το μετρό της Σόφιας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 28/1/1998, είναι καινούργιο και διαθέτει μοντέρνους σταθμούς. Αποτελείται από δύο γραμμές την μπλε Μ2 και την κόκκινη Μ1.
https://www.metrosofia.com/en/

Bulgaria 2017 (29).jpgBulgaria 2017 (30).jpg


Αν θυμάμαι καλά, από το αεροδρόμιο μέτρησα 12 στάσεις μέχρι τον κεντρικό σταθμό Serdika, στον οποίο κατεβήκαμε μετά από 35 λεπτά διαδρομής.

Bulgaria 2017 (31).jpg


Τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο και αμέσως ξεκινήσαμε για την πρώτη μας γνωριμία με την πόλη.

Βγαίνοντας από την πόρτα του καταλύματος, κοιτώντας δεξιά αντικρίσαμε αυτήν την εικόνα:

Bulgaria 2017 (33).jpg


O ναός του Αγίου Ιωσήφ είναι o μεγαλύτερος καθολικός ναός της Βουλγαρίας. Τα έργα κατασκευής ξεκίνησαν το 1878 και σύμφωνα με το σχέδιο έπρεπε να οικοδομηθεί μια μικρή εκκλησία με συγκρότημα δίπλα της. Στο συγκρότημα θα έπρεπε να υπάρχει ένα μοναστήρι και μια αίθουσα για συναυλίες. Όλο το συγκρότημα ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς τον Μάρτιο του 1944. Έμεινε μόνο η αίθουσα για τις συναυλίες. Το 2002 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος παρέστη στην ίδρυση του καινούριου ναού. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν με δωρεές από Καθολικούς από όλον τον κόσμο. Ο νέος ναός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον παλιό και μπορεί να φιλοξενήσει χίλιους πιστούς.

Στρέφοντας το βλέμμα αριστερά είδαμε την περίφημη πλατεία Largo, πρώην έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου δεσπόζουν κυβερνητικά κτίρια εκείνης της εποχής, τα οποία κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1950. Είναι από τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης και οι τεράστιοι όγκοι των κτιρίων δείχνουν το ύφος της Σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής και το δέος που επεδίωκαν να προκαλέσουν με την παρουσία τους.

Bulgaria 2017 (34).jpg


Το κεντρικό κτίριο ήταν το αρχηγείο του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που τώρα στεγάζει την Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας ενώ τα δύο πλευρικά οικοδομήματα, φιλοξενούν το εμπορικό κέντρο TZUM, το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας, καθώς επίσης το Προεδρικό Μέγαρο, το Υπουργείο Παιδείας και το Sofia Hotel Balkan. Τα κομμουνιστικά σύμβολα στη διακόσμηση των κτιρίων απομακρύνθηκαν μετά τις αλλαγές του 1989. Ειδικά η αφαίρεση του κόκκινου αστεριού από την κορυφή του αρχηγείου του Κομμουνιστικού Κόμματος θεωρήθηκε συμβολική πράξη και τη θέση του κατέλαβε η σημαία της Βουλγαρίας. Η πλατεία που περιβάλλεται από τα κτίρια ονομάζεται Ανεξαρτησίας.

Bulgaria 2017 (77).jpgBulgaria 2017 (125).jpgBulgaria 2017 (128).jpg


Περπατώντας μόλις 50-60 βήματα βρεθήκαμε στα σκαλιά του σταθμού Serdika. Eδώ στις 20/4/2016 άνοιξε το αρχαιολογικό συγκρότημα της αρχαίας Σερντίκας προσφέροντας στους επισκέπτες μια περιήγηση στο Αρχαίο Ρωμαϊκό παρελθόν της πρωτεύουσας.

Η Σερντίκα ή Σερντόπολη ιδρύθηκε από τη θρακική φυλή Σέρδη, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή γύρω από τις θερμές ιαματικές πηγές, τον 1ο αιώνα μ.Χ. Η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι εκτιμούσαν τη σημαντική στρατηγική θέση, αλλά και τις ιαματικές πηγές. Η πόλη ήταν σημαντική κατά το παρελθόν και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας αναφερόταν σε αυτήν ως: η “Ρώμη μου”.

Το συγκρότημα καλύπτει έκταση περίπου 9 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Περιλαμβάνει 8 δρόμους, μια παλαιοχριστιανική Βασιλική που πιστεύεται ότι έχει χτιστεί σε δύο χρονικά στάδια, καθώς επίσης έξι μεγάλα κτίρια και μια μεσαιωνική εκκλησία. Διάφορα σημάδια εξηγούν τα αξιοθέατα που πρέπει να δει ο επισκέπτης μέσα στο Αρχαίο αυτό συγκρότημα.

Bulgaria 2017 (74).jpg


Το Felix House είναι ένα κτίριο 650 τετραγωνικών μέτρων, αρκετών δωματίων, γύρω από μια εσωτερική αυλή που χρονολογείται από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα. Aπό το ψηφιδωτό δάπεδο του σπιτιού υπάρχει η ένδειξη, ότι το όνομα του ιδιοκτήτη ήταν Felix, ο οποίος ήταν ένας σημαντικός κάτοικος της Σερδικής.

Σε άλλο σημείο υπάρχει ο οίκος Λεοντίου, 600 τετραγωνικά μέτρα. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό το σπίτι μπορεί να ήταν το σπίτι του Λεοντίου Αρχιεπισκόπου της Σερντίτσας, κατά το τέλος του 6ου αιώνα.

Ένα σημαντικό αξιοθέατο μέσα στο συγκρότημα αποτελεί ο κεντρικός δρόμος της πόλης κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ο Decumanus Maximus.

Κάτω από μια σειρά μεγάλων γυάλινων θόλων, μέσω των οποίων είναι ορατά τα κτίρια της πλατείας Largo υπάρχει μια σκηνή που προορίζεται για θέατρο, συναυλίες και άλλα.

Bulgaria 2017 (83).jpg


Σημαντικό αξιοθέατο είναι και η εκκλησία Sveta Petka Samardzhiiska (Πέτκα των Σελοποιών). Αυτή η γραφική εκκλησία χτίστηκε τον 14ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, γεγονός που εξηγεί γιατί είναι κάτω από το επίπεδο του εδάφους και πολύ απλή στο εσωτερικό της. Εκτός από έναν μικρό φεγγίτη, ο οποίος πλέον είναι αποκλεισμένος, δεν υπάρχει φυσικό φως ημέρας.

Ο Εθνικός ήρωας Vasil Levski λέγεται ότι θάφτηκε εδώ, αφού κρεμάστηκε από τους Οθωμανούς ηγεμόνες και μια χάλκινη πλάκα στον τοίχο μνημονεύει το γεγονός, αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα λείψανα βρίσκονται εδώ. Λειτουργεί ως κανονική εκκλησία και το παρατσούκλι “Σελοποιών” προέρχεται από τους τεχνίτες δερμάτινων σελών, που υποστήριζαν την εκκλησία και είχαν την αγορά τους εδώ κοντά.

Bulgaria 2017 (76).jpgBulgaria 2017 (75).jpgBulgaria 2017 (126).jpg


Βγήκαμε έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, στην κεντρική πλατεία Sveta Nedelya, η οποία είναι από τα παλαιότερα σημεία της πόλης και σημείο συνάντησης των κατοίκων, που παλαιότερα ονομαζόταν Λένιν. Το τωρινό της όνομα το οφείλει στην ομώνυμη εκκλησία που δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας.

Ο ναός θεωρείται ότι χτίστηκε τον 10ο αιώνα, αλλά με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η εκκλησία υπάρχει από τον 12ο αιώνα, όταν η λατρεία της Αγίας Κυριακής έγινε επίσημη, ως προστάτιδα των Βασιλέων. Στην αυλή του ναού, σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχαν Χριστιανικοί τάφοι. Ο ναός μέσα στο πέρασμα των χρόνων καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε. Η καινούρια εκκλησία είναι μεγαλύτερη και διαφορετική από τις προηγούμενες.

Bulgaria 2017 (73).jpgBulgaria 2017 (72).jpg


Εδώ υπήρχε ανδριάντας του Ρώσου ηγέτη, ο οποίος έχει αντικατασταθεί από το άγαλμα της Σοφίας, το οποίο αποτελεί και το σύμβολο της πόλης. Ανεγέρθη το 2000 και κοσμείται με τα σύμβολα της δύναμης (στέμμα), της ειρήνης (στεφάνι) και της σοφίας (κουκουβάγια). Το ύψος του ορειχάλκινου αγάλματος είναι 24 μέτρα.

Bulgaria 2017 (281).jpgBulgaria 2017 (272).jpg


Με το καλημέρα και την πρώτη επαφή με την πόλη είχαμε αρχίσει να βομβαρδιζόμαστε με ένα σωρό ιστορικές εικόνες χωρίς να έχουμε περπατήσει παρά μόνο ελάχιστα μέτρα. Συνεχίσαμε την πορεία μας περνώντας μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο

Bulgaria 2017 (82).jpg


για να συναντήσουμε την πιο διάσημη, πολύβουη και πολυπερπατημένη λεωφόρο της Σόφιας, τη λεωφόρο Vitosha. Ο δρόμος είναι πεζοδρομημένος και εδώ χτυπάει η καρδιά ολόκληρης της πόλης. Εδώ σκοπεύαμε να κάνουμε μια μικρή στάση για να τσιμπήσουμε κάτι παίρνοντας δυνάμεις για τη συνέχεια. Η Vitosha αυτήν την ώρα ήταν κατάμεστη από κόσμο και που και που έπαιρνε το αυτί μας και Ελληνικές ομιλίες, αφού οι Έλληνες επισκέπτες της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας αποτελούν έναν σημαντικά μεγάλο αριθμό.

Ο δρόμος είναι γεμάτος από καφέ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και μπαρ. Τα μαγαζιά είναι σχεδόν όλα καλόγουστα, μοντέρνα με εξωτερικούς κλειστούς χώρους για καπνιστές και στην τύχη διαλέξαμε ένα που μας ταίριαξε στο μάτι και καθίσαμε.

Φάγαμε το πρωινό μας και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη βόλτα μας περνώντας από τα βασικότερα αξιοθέατα της πόλης για μια πρώτη ανάγνωση και επαφή με τον χαρακτήρα της.

IMG_20171104_132217.jpg


Επόμενος προορισμός μας ήταν το Εθνικό Θέατρο Ivan Vazov, το παλαιότερο και πιο αξιόλογο θέατρο της χώρας, που ιδρύθηκε το 1904, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και μπροστά του απλώνεται το επίσης παλαιότερο πάρκο της Σόφιας, Gradska gradina.

Bulgaria 2017 (38).jpgBulgaria 2017 (118).jpg


Η αρχική ονομασία ήταν απλά Εθνικό Θέατρο. Συμπτωματικά το έργο “Οι απόκληροι” του Vazov ήταν η πρώτη παράσταση που δόθηκε στο θέατρο όταν άνοιξε. Nεοκλασικό κτίριο, σχεδιασμένο από διάσημους Βιεννέζους αρχιτέκτονες θεάτρων, ολοκληρώθηκε το 1906 και άνοιξε στις 3 Ιανουαρίου 1907. Υπέστη ζημιές από πυρκαγιά αλλά ανακατασκευάστηκε. Οι βομβαρδισμοί της Σόφιας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο, αλλά πάλι ανακατασκευάστηκε το 1945.

Διαθέτει μια καλά εξοπλισμένη κεντρική σκηνή με 750 θέσεις, μια μικρότερη με 120 θέσεις και μια ακόμα 70 θέσεων, στον 4ο όροφο. Η πρόσοψη θυμίζει Αρχαιοελληνικό κτίριο με τις 6 άσπρες μαρμάρινες στήλες που απεικονίζουν τον Απόλλωνα και τις Μούσες.

Μπροστά από το θέατρο βρίσκεται το διάσημο σιντριβάνι με το γλυπτό της γυναίκας, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '80 και το 2012 ανακατασκευάστηκε πλήρως, για να είναι χωρίς νερό και να μη λειτουργεί το 2017 που βρεθήκαμε εμείς μπροστά του.

Bulgaria 2017 (36).jpg


Το πάρκο πλαισιώνεται από διάφορα μεγαλοπρεπή εκτός του θεάτρου κτίρια, όπως η Εθνική Τράπεζα, η City Art Gallery, η Εθνική Πινακοθήκη, το μουσείο Εθνογραφίας κ.α. Είναι αγαπημένος χώρος συγκέντρωσης των κατοίκων, καθώς διαθέτει επίσης πολλά καφέ, πλανόδιους οργανοπαίχτες, μικρές μπάντες αλλά και τουρνουά ανοιχτού σκακιού.

Συνεχίσαμε τη διαδρομή μας φτάνοντας μπροστά στο μεγαλόπρεπο πρώην Βασιλικό Παλάτι, το οποίο σήμερα στεγάζει την Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας. Το κτίριο χρονολογείται από το 1882 και εδώ στεγάζονται εκθέματα και συλλογές σύγχρονης Αναγεννησιακής και Μεσαιωνικής ζωγραφικής.

Bulgaria 2017 (41).jpgBulgaria 2017 (40).jpgBulgaria 2017 (79).jpg


Συνεχίσαμε στη λεωφόρο Tsar Osvoboditel και αφού περάσαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Bulgaria 2017 (46).jpg


βρεθήκαμε έξω από την εντυπωσιακή Ρωσική εκκλησία της Σόφιας με τους χρυσούς τρούλους, γνωστή και ως εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η κατασκευή της άρχισε το 1907 και εγκαινιάστηκε το 1914 εξυπηρετώντας τη Ρωσική κοινότητα. Η είσοδος είναι δωρεάν και δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες. Ο χώρος ήταν σκοτεινός όταν τον επισκεφθήκαμε και αρκετά επιβλητικός με σπουδαίες τοιχογραφίες.

Bulgaria 2017 (47).jpg


Στη συνέχεια συναντήσαμε το πάρκο Crystal Garden με το ιδιαίτερο άγαλμα του Stefan Stambolov, του διακεκριμένου Βούλγαρου πολιτικού, που διετέλεσε και Πρωθυπουργός. Κυβέρνησε 8 χρόνια και το 1895 δολοφονήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Stambolov δεν έχαιρε καμίας εκτίμησης από όλο, τον τότε Ελληνικό πολιτικό χώρο.

Ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης, το 1890 ήταν ο πρώτος που οραματίστηκε μια συμμαχία των Χριστιανικών κρατών του Αίμου κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γι΄ αυτόν τον λόγο είχε επισκεφθεί τον Stambolov, το 1891 στη Σόφια. Μόλις όμως αναχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Stambolov έσπευσε στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας ακρόαση από τον Σουλτάνο, προκειμένου να μεταφέρει την Ελληνική πρόταση ως μεγάλη είδηση και έτσι να τύχει ευμενέστερων παροχών. Όλο αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έντονο διπλωματικό θέμα κατά της Ελλάδας.

Bulgaria 2017 (51).jpgBulgaria 2017 (50).jpg


Επόμενο σταθμό στην περιήγησή μας αποτέλεσε ο Καθεδρικός Ναός της Σόφιας, το στολίδι της πόλης, Alexander Nevsky. Χτισμένος σε νεοβυζαντινό ρυθμό, ένας από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους Καθεδρικούς στον κόσμο, καταλαμβάνει έκταση 3.170 τετραγωνικά μέτρα και χωράει στο εσωτερικό του 10.000 ανθρώπους.

Bulgaria 2017 (59).jpg


Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Καθεδρικός στη Βαλκανική Χερσόνησο, μετά τον Καθεδρικό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1882, όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα του χτίστηκε μεταξύ 1904 και 1912. Ο Άγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι ήταν Ρώσος Πρίγκιπας και ο ναός κατασκευάστηκε προς τιμήν των Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου 1877-1878, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να απελευθερωθεί η Βουλγαρία από την Οθωμανική κυριαρχία.

Bulgaria 2017 (48).jpg


Ο επιχρυσωμένος τρούλος του ναού έχει ύψος 45 μέτρα και το καμπαναριό φτάνει τα 53 μέτρα. Ο ναός έχει 12 καμπάνες, με ανάγλυφες διακοσμήσεις, που κατασκευάστηκαν στη Μόσχα και η πιο βαριά ζυγίζει 12 τόνους.

Bulgaria 2017 (49).jpg


Μπήκαμε στο εσωτερικό του ναού. Εκείνην την ώρα δεν είχε πολύ κόσμο και επικρατούσε ησυχία. Θαυμάσαμε την εσωτερική διακόσμηση για την οποία έχουν χρησιμοποιηθεί πολύχρωμα Ιταλικά μάρμαρα, όνυχας, αλάβαστρο και άλλα πολυτελή υλικά, ενώ τα ψηφιδωτά και τα γλυπτά, φιλοτεχνημένα από Βούλγαρους και Ρώσους ή άλλους καλλιτέχνες είναι ιδιαίτερα υψηλής τέχνης.

Ο κεντρικός θόλος του ναού είναι ζωγραφισμένος από τον διάσημο Ρώσο ζωγράφο Ιβάν Γκριγκόρεβιτς Μιασοέντοφ, με συνολική επιφάνεια 850 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στην περίμετρο του θόλου είναι γραμμένο το “Πάτερ Ημών” με χρυσά γράμματα. Στα αριστερά της Αγίας Τράπεζας σε περίτεχνη λειψανοθήκη εκτίθενται τα λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, που δωρήθηκαν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν, όποιος όμως θέλει να επισκεφθεί και την Κρύπτη πληρώνει εισιτήριο. Εμείς δεν την επισκεφθήκαμε.

Bulgaria 2017 (57).jpg


Σε αυτό το σημείο της βόλτας μας αποφασίσαμε να μη συνεχίσουμε άλλο πιο πέρα, αλλά να επιστρέψουμε προς το ξενοδοχείο μας για λίγη ξεκούραση και να βγούμε αργότερα το απόγευμα.

Όταν ξαναβγήκαμε είχε νυχτώσει και τα γύρω κτίρια ήταν όλα φωταγωγημένα.

Bulgaria 2017 (65).jpgBulgaria 2017 (66).jpgBulgaria 2017 (67).jpg


Κάναμε ένα πέρασμα από την κλειστή αγορά Tsentralni Hali, η οποία βρίσκεται ακριβώς πίσω από το ξενοδοχείο μας, στα 200 μέτρα, μόλις 2 λεπτά περπάτημα.

Η αγορά άνοιξε το 1911 και σήμερα είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές τοποθεσίες της πόλης. Το στυλ είναι νεοαναγεννησιακό και διαθέτει στοιχεία νεοβυζαντινής και νεομπαρόκ αρχιτεκτονικής. Στο ισόγειο υπάρχουν πάγκοι που πωλούν τρόφιμα όπως: ψωμί, αρτοσκευάσματα, ξηρούς καρπούς, ελιές, γλυκά, ψητά φαγητά και άλλα καλούδια. Λειτουργεί και καφέ. Στο πάνω επίπεδο τα καταστήματα πωλούν ρούχα, καλλυντικά και αξεσουάρ. Στο υπόγειο δεν κατεβήκαμε.

Bulgaria 2017 (78).jpg


Απέναντι ακριβώς από την κλειστή αγορά, στη λεωφόρο Knyaginya Maria Luisa στέκεται το μεγαλοπρεπές Τζαμί Banya Bashi, γνωστό και με το όνομα το “Τζαμί του Μουλά Εφέντη” και στο βάθος του μικρού αυτού πάρκου-πλατείας εκτείνεται ένα ακόμη όμορφο και επιβλητικό κτίριο, το Sofia Central Mineral Baths που σήμερα στεγάζει το μουσείο Iστορίας της Σόφιας.

Στα δύο αυτά αξιοθέατα θα αναφερθώ αναλυτικότερα στη συνέχεια της ιστορίας, καθώς σήμερα κάναμε ένα απλό πέρασμα μόνο και μόνο για να έχουμε μια γρήγορη εικόνα, αφού πλέον ήταν νύχτα και ο φωτισμός στον χώρο δεν ήταν επαρκής.

Κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία Ανεξαρτησίας με τα φωταγωγημένα, μεγαλοπρεπή Σοσιαλιστικά κτίρια, διασχίσαμε τη λεωφόρο Kniaz Aleksander Dondukov και ακολουθώντας την ul. Lege φτάσαμε στο Confetti, το εστιατόριο στο οποίο θα δειπνούσαμε το πρώτο μας βράδυ στη Βουλγαρική πρωτεύουσα. Υπήρχε ελεύθερο τραπέζι και καθίσαμε αμέσως.

Επιλέξαμε μια σαλάτα Caesar’s, μια καρμπονάρα, ένα ψητό φιλέτο κοτόπουλο με πουρέ, αναψυκτικά, μια μπίρα και για επιδόρπιο ένα μεγάλο κομμάτι γλυκό. Ήταν όλα ωραία και φυσικά πολύ πολύ οικονομικά. Μισή τιμή από τη χώρα μας.

https://foursquare.com/v/confetti/4b76bcb2f964a5209d5b2ee3
https://www.facebook.com/CONFETTIgelateria/

Τις υπόλοιπες μέρες του ταξιδιού μας στη Σόφια επισκεφθήκαμε και άλλα εστιατόρια, πιο παραδοσιακά, με Βουλγάρικη κουζίνα, αλλά το Confetti μας κέρδισε και το τιμήσαμε και άλλες φορές όχι μόνο για το φαγητό του, αλλά και για τα υπέροχα γλυκά και παγωτά του.

Κλείσαμε το πρώτο μας βράδυ στη Σόφια, με μια μεγάλη βόλτα στην πολύβουη Vitosha και αργά επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας.
 
Last edited:

Στάθης

Member
Μηνύματα
467
Likes
911
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Πολύ όμορφη η ιστορία σου και εξαιρετικές φωτογραφίες!!
Σας ακολουθήσαμε στο ταξίδι της Βουδαπέστης αφού πήγαμε λίγο μετά από σας και εσείς μας "ακολουθήσατε" στο ταξίδι της Σόφιας! :haha: Σόφια πήγαμε αρχές Οκτωβρίου και μάλιστα μείναμε και στο ίδιο ξενοδοχείο :D Ωραίο ξενοδοχείο και όντως εξυπηρετικότατο προσωπικό αλλά αυτή η βρώμα στη τουαλέτα δεν παλευόταν!!
Κάποια στιγμή θα ανεβάσουμε και εμείς την ιστορία μας,προς το παρόν περιμένω με ανυπομονησία την συνέχεια της δικιάς σου ιστορίας!! :clap:
 

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Πολύ όμορφη η ιστορία σου και εξαιρετικές φωτογραφίες!!
Σας ακολουθήσαμε στο ταξίδι της Βουδαπέστης αφού πήγαμε λίγο μετά από σας και εσείς μας "ακολουθήσατε" στο ταξίδι της Σόφιας! :haha: Σόφια πήγαμε αρχές Οκτωβρίου και μάλιστα μείναμε και στο ίδιο ξενοδοχείο :D Ωραίο ξενοδοχείο και όντως εξυπηρετικότατο προσωπικό αλλά αυτή η βρώμα στη τουαλέτα δεν παλευόταν!!
Κάποια στιγμή θα ανεβάσουμε και εμείς την ιστορία μας,προς το παρόν περιμένω με ανυπομονησία την συνέχεια της δικιάς σου ιστορίας!! :clap:
Γειά σου Στάθη
Πρώτα απ' όλα να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια.
Μου αρέσει όλο αυτό το παιχνίδι που τυχαίνει μεταξύ μας, με τα ταξίδια που επιλέγουμε να κάνουμε και πολύ εύστοχα παρατήρησες.
Το επόμενο δικό μας είναι τον Μάρτιο στο Λονδίνο. Μη μου πεις ότι πάλι θα συναντηθούν οι δρόμοι μας στον ίδιο προορισμό?
Χαχα ακόμη και στο ξενοδοχείο τέτοια σύμπτωση? Μάλλον κάτι καρμικό μας ενώνει ταξιδιωτικά.
Άντε πιάστε δουλειά με την ιστορία σας να δω και τη δική σας ματιά και άποψη για την Σόφια.
 

Στάθης

Member
Μηνύματα
467
Likes
911
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Ναι ναι ετοιμάζετε η ιστορία μας! Καλά εμείς για 2 μερούλες πήγαμε και νομίζω πως καλά ήταν,αν μπορούσαμε να κάτσουμε κ άλλο θα πηγαίναμε και εμείς Φιλιππούπολη.
Μάλλον το ταξιδιωτικό μας παιχνίδι δεν θα συνεχιστεί,προς το παρόν τουλάχιστον;) τον Απρίλιο εμείς κανονίζουμε για Ρουμανία. Λονδίνο είναι ένας προορισμός που θέλουμε να πάμε αλλά επειδή και εγώ και η Γεωργία έχουμε ξαναπάει,το αφήνουμε για αργότερα...
 

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
τον Απρίλιο εμείς κανονίζουμε για Ρουμανία.
Ρουμανία, τέλεια!!
Να λοιπόν που θα ξανασυναντηθούν οι ταξιδιωτικοί μας δρόμοι, αφού και εγώ σχεδιάζω να κάνω ένα οδικό ταξίδι στη Ρουμανία αλλά μάλλον για τον Σεπτέμβριο το βλέπω.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να πραγματοποιήσετε αυτό το ταξίδι, επιστρέφοντας με πληροφορίες που σίγουρα θα μου φανούν πολύ χρήσιμες.
 

Στάθης

Member
Μηνύματα
467
Likes
911
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Σ'ευχαριστούμε! Εννοείτε ότι επιστρέφοντας θα γραφτεί και η ανάλογη ιστορία!! ;)

Περί Σόφιας τώρα,το συντριβάνι μπροστά από το θέατρο Ιβάν Βαζόφ όταν πήγαμε εμείς λειτουργούσε. Ίσως μετά από κάποια ημερομηνία σταματάνε την λειτουργία του.
Την υπαίθρια αγορά με τους μικροπωλητές μπροστά από τον ναό του Alexander Nevsky την είδατε?
Περιμένω την συνέχεια για να δω τι άλλο επισκεφτήκατε μιας και στην πρώτη μέρα ήδη τα έχετε δει σχεδόν όλα!! :cool:
 

escursione

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
4.398
Πολύ καλογραμμένη μέχρι στιγμής η ιστορία σου με πολύ όμορφες φωτογραφίες που βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για ιστορία του μήνα.....αναμένουμε τη συνέχεια....αν και η Σόφια δεν βρίσκεται στους τοπ προορισμούς έχει την ομορφιά της και μέρη που αξίζει να επισκεφτείς.
Αυτό που με χαλάει στη Σόφια είναι οι μεγάλες αντιθέσεις στους ανθρώπους που βλέπεις να κυκλοφορούν στο κέντρο όπου κυκλοφορούν πολλοί άστεγοι, ζητιάνοι κλπ κάτι το οποίο είναι αρκετά περιορισμένο στις μικρότερες πόλεις της Βουλγαρίας Πλόβντιβ, Στάρα Ζαγόρα, Μπουργκας κλπ.
 

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Σ'ευχαριστούμε! Εννοείτε ότι επιστρέφοντας θα γραφτεί και η ανάλογη ιστορία!! ;)

Περί Σόφιας τώρα,το συντριβάνι μπροστά από το θέατρο Ιβάν Βαζόφ όταν πήγαμε εμείς λειτουργούσε. Ίσως μετά από κάποια ημερομηνία σταματάνε την λειτουργία του.
Την υπαίθρια αγορά με τους μικροπωλητές μπροστά από τον ναό του Alexander Nevsky την είδατε?
Περιμένω την συνέχεια για να δω τι άλλο επισκεφτήκατε μιας και στην πρώτη μέρα ήδη τα έχετε δει σχεδόν όλα!! :cool:
Μάλλον ήμασταν άτυχοι με τα σιντριβάνια, γιατί δεν πετύχαμε κανένα σε λειτουργία. Όπου υπήρχε λιμνούλα ή σιντριβάνι, ήταν άδεια από νερό.
Στη συνέχεια της ιστορίας θα αναφερθώ και σε αυτά.

Ναι, την αγορά με τους μικροπωλητές την είδαμε. Έρχεται στο τρίτο κεφάλαιο.
Μείνε συντονισμένος τα καλύτερα έρχονται.
 

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Πολύ καλογραμμένη μέχρι στιγμής η ιστορία σου με πολύ όμορφες φωτογραφίες που βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για ιστορία του μήνα.....αναμένουμε τη συνέχεια....αν και η Σόφια δεν βρίσκεται στους τοπ προορισμούς έχει την ομορφιά της και μέρη που αξίζει να επισκεφτείς.
Αυτό που με χαλάει στη Σόφια είναι οι μεγάλες αντιθέσεις στους ανθρώπους που βλέπεις να κυκλοφορούν στο κέντρο όπου κυκλοφορούν πολλοί άστεγοι, ζητιάνοι κλπ κάτι το οποίο είναι αρκετά περιορισμένο στις μικρότερες πόλεις της Βουλγαρίας Πλόβντιβ, Στάρα Ζαγόρα, Μπουργκας κλπ.
Σε ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σου και με τιμά ιδιαιτέρως το σχόλιο περί υποψηφιότητας για ιστορία του μήνα, αλλά δεν έχω τέτοιες βλέψεις. Υπάρχουν ικανότεροι και πιο δημοφιλείς συγγραφείς για αυτές τις θέσεις. Σε ευχαριστώ και πάλι πάντως.
Εγώ προσπαθώ πάντα με τις ιστορίες μου, να είμαι όσο πιο αναλυτική και κατατοπιστική γίνεται και να μεταφέρω στους αναγνώστες αυτά που είδα και βίωσα στο ταξίδι μου, ώστε ο μελλοντικός επισκέπτης να οργανώσει καλύτερα το δικό του ταξίδι, έχοντας έτοιμες και τις ιστορικές πληροφορίες που χρειάζεται και ενδεχομένως δεν έχει το χρόνο να αναζητήσει ο ίδιος. Ίσως σε κάποια σημεία να γίνομαι κουραστική με τις εκτενείς ιστορικές αναφορές, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που εγώ ψάχνω και ζω ένα ταξίδι.

Σίγουρα η Σόφια δεν συγκαταλέγεται στους τοπ προορισμούς αλλά αν αφεθείς χαλαρός και δεν πας προκατειλημμένος σίγουρα έχει ενδιαφέροντα στοιχεία για να σου κρατήσουν το ενδιαφέρον και να περάσεις λίγες μέρες καλά.

Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, αλλά εμείς άστεγους δεν είδαμε. Ίσως έπαιξε ρόλο και το ότι δεν κινηθήκαμε πολύ με το μετρό, το βράδυ δε καθόλου.

Είδαμε μόνο ελάχιστους ζητιάνους στη Vitosha οι οποίοι δεν ήταν ενοχλητικοί.
Απλώς έστεκαν σε ένα σημείο με απλωμένα χέρια.
Όντως στη Φιλιππούπολη δεν είδαμε ούτε έναν άστεγο ή ζητιάνο.

Ας μας πει και ο @Στάθης την εμπειρία του πάνω σε αυτό.

Πάντως εμείς με τους ντόπιους δεν είχαμε καμία άσχημη εμπειρία ή περιστατικό.
 

Στάθης

Member
Μηνύματα
467
Likes
911
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Προσπαθώ να θυμηθώ αλλά δεν πρέπει να είδαμε ούτε εμείς άστεγο. Ζητιάνους είδαμε αρκετούς και μάλιστα ήταν και έξω απο την ρώσικη εκκλησία αλλά και από την Αγ.Σοφία.
Από τους ντόπιους όχι απλά δεν είχαμε άσχημη εμπειρία αλλά μπορώ να πω πως μας εξέπληξαν ευχάριστα. Όποτε χρειαστήκαμε βοήθεια για να πάμε κάπου έκαναν τα πάντα για να μας βοηθήσουν ακόμα και αν δεν ήξεραν γρι αγγλικά! Χαρακτηριστικά το δεύτερο βράδυ ψάχναμε ένα εστιατόριο και το μόνο μέρος που βρήκαμε να ρωτήσουμε πληροφορίες ήταν ένα μανάβικο που εκείνη την ώρα έκλεινε,τα παιδιά που ήταν εκεί δεν ήξεραν αγγλικά,παρόλα αυτά μπήκαν από το κινητό τους στο ίντερνετ να βρουν το μαγαζί και μετά μέσω google τρανσλειτ να μας δείξουν τι ήθελαν να μας πουν!! Σε μία βόλτα με το τραμ που πήγαμε δε,γιαγιάδες μας έπιαναν την "κουβέντα" και το βάζω σε εισαγωγικά για μιλάγαμε με νοήματα :haha: Η μία προσπαθούσε να μας πει διάφορα πράγματα γι αυτά που βλέπαμε στην διαδρομή και η άλλη για την ιστορία της οικογένεια της που πριν πολλά χρόνια είχε έρθει απο την Ελλάδα στην Βουλγαρία.
 

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Από τους ντόπιους όχι απλά δεν είχαμε άσχημη εμπειρία αλλά μπορώ να πω πως μας εξέπληξαν ευχάριστα. Όποτε χρειαστήκαμε βοήθεια για να πάμε κάπου έκαναν τα πάντα για να μας βοηθήσουν ακόμα και αν δεν ήξεραν γρι αγγλικά!
Συμφωνώ μαζί σου!
Ακόμα και οι ταξιτζήδες (αυτοί τουλάχιστον που εμείς συναντήσαμε) στις όποιες διαδρομές κάναμε με ταξί, ήταν φιλικοί, εξυπηρετικοί, προσπαθούσαν να συνεννοηθούν με τα λίγα Αγγλικά που ήξεραν και επαγγελματίες. Πάντα έβαζαν το ταξίμετρο και ποτέ δεν μας ζήτησαν χρήματα για μία κούρσα αυθαίρετα.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
32.663
Μηνύματα
831.143
Μέλη
37.598
Νεότερο μέλος
TraveLover*

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom