Klair
Member
- Μηνύματα
- 2.500
- Likes
- 31.342
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός

Κεφάλαιο 6ο
Η Φιλιππούπολη ή Plovdiv είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, σημαντικό οικονομικό, πολιτιστικό, συγκοινωνιακό και εκπαιδευτικό κέντρο. Απλώνεται σε 7 λόφους και εντυπωσιάζει με τα Ρωμαϊκά μνημεία, το αρχαίο θέατρο αλλά και τα πλούσια αρχοντικά σπίτια της παλιάς πόλης, που αποκαλύπτουν τη μακραίωνη ιστορία της.

Οφείλει φυσικά το όνομά της, στον Φίλιππο Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που την κατέκτησε το 342 π.Χ. Ενδείξεις κατοίκησης όμως υπάρχουν από την 6η χιλιετία π.Χ, ενώ ίχνη νεολιθικής κατοίκησης βρέθηκαν από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. Τον 12ο αιώνα π.Χ, το τότε χωριό, εξελίχθηκε σε κανονική πόλη με Θράκες κατοίκους, ενώ στη συνέχεια δέχτηκε εισβολές Περσών, Ελλήνων, Κελτών, Ρωμαίων, Γότθων, Ρώσων και Τούρκων.
Η πόλη ήταν γνωστή στη Δύση, για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της καταγεγραμμένης ιστορίας της, με το Ελληνικό της όνομα. Το 1878 και συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου, η πόλη απελευθερώθηκε από την Οθωμανική κατοχή, από τον Ρωσικό στρατό. Το 1885, η Φιλιππούπολη αλλά και η Ανατολική Ρωμυλία έγιναν τμήμα της Βουλγαρίας. Έως την οριστική προσάρτησή της στη Βουλγαρία, στη Φιλιππούπολη υπήρχε ακμαία Ελληνική κοινότητα με αξιόλογη οικονομική και πνευματική ζωή και μάλιστα εκδιδόταν ελληνόφωνη εφημερίδα. Στα τέλη του 19ου αιώνα λειτουργούσαν στην πόλη 8 Ελληνικά σχολεία, με πιο ξακουστή τη Ζαρίφειο σχολή.

Μετά την ενοποίηση, η Φιλιππούπολη παρέμεινε η δεύτερη πόλη της Βουλγαρίας, σε πληθυσμό και σημασία, μετά την πρωτεύουσα Σόφια. Η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή κατασκευάστηκε το 1874 και το 1888 η πόλη συνδέθηκε με τη Σόφια. Στις αρχές του 20ου αιώνα, η πόλη αναπτύχθηκε ως σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο και επενδύθηκαν τεράστια Ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Βρίσκεται στη νότιο-κεντρική Βουλγαρία και απλώνεται στις δύο όχθες του ποταμού Έβρου, τον οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Μαρίτσα. Η παλιά πόλη είναι σκαρφαλωμένη πάνω σε τρεις λόφους, με χαρακτηριστικά κτίρια και κατοικίες της Βουλγαρικής Αναγέννησης. Υπάρχουν πολλά απομεινάρια από την αρχαιότητα όπως: τμήματα μεσαιωνικών τειχών και πύργων, Οθωμανικά τζαμιά, καλοδιατηρημένα σπίτια και εκκλησίες και δαιδαλώδη λιθόστρωτα δρομάκια.



Μουσεία, πινακοθήκες και πολιτιστικά κέντρα συμπληρώνουν την εικόνα της πολύπλευρης και ιδιαίτερης αυτής πόλης.


Στις 5 Σεπτεμβρίου 2014, η πόλη επελέγη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2019.

Αυτή λοιπόν την πόλη θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τις δύο επόμενες μέρες. Ελπίζω να σας παρασύρω σε αυτήν τη διαδρομή και να χαθούμε μαζί, στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, ανάμεσα σε χρωματιστά σπίτια, ναούς, αρχαία θέατρα αλλά και σε σύγχρονους πολυσύχναστους δρόμους!

Last edited: