Βουλγαρία Σόφια: Η πόλη που μεγαλώνει αλλά δεν γερνάει. Φιλιππούπολη: Η επτάλοφος.

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός

Κεφάλαιο 5ο

Τρίτη 7 Νοεμβρίου, η τέταρτη μέρα στη Σόφια ξεκίνησε με πρωινό στο Raffy Bar & Gelato στη Vitosha. Στο πρόγραμμα της μέρας πρωτοστατούσε μια εξόρμηση σε ένα κοντινό προάστιο της πρωτεύουσας για να δούμε ένα μνημείο UNESCO, την εκκλησία της Boyana και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην ίδια συνοικία. Σκεφτήκαμε να πάρουμε ταξί για να μην ταλαιπωρηθούμε με συγκοινωνίες και να κερδίσουμε χρόνο.

Έτσι, βρήκαμε ένα ταξί σε κάποιο στενό της Vitosha και ρωτήσαμε τον ταξιτζή πόσα χρήματα θέλει για να μας μεταφέρει μέχρι την εκκλησία. Μας απάντησε ότι θα βάλει το ταξίμετρο και θα πληρώσουμε όσα γράψει, οπότε συμφωνήσαμε και ξεκινήσαμε.

Η απόσταση μέχρι το προάστιο αυτό είναι περίπου 10 χιλιόμετρα και η συνοικία θεωρείται μια καλή περιοχή, με πιο ακριβά σπίτια, κυρίως μονοκατοικίες, χτισμένες μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, αφού η Boyana βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Vitosha.

Mετά από 25 λεπτά διαδρομής και 30 lev (15€), το ταξί μας άφησε έξω από την πόρτα της εκκλησίας. Στο ταμείο βγάλαμε ενιαίο εισιτήριο, για την εκκλησία και το μουσείο, με κόστος 12 lev (6€). Το εισιτήριο μόνο για την εκκλησία κοστίζει 10 lev (5€).

Μπαίνοντας στην αυλή, αριστερά υπάρχει ένα τεράστιο δέντρο και χρειάστηκαν τρεις φωτογραφίες για να χωρέσει.

Είχα διαβάσει ότι γίνεται 15λεπτη ξενάγηση στο εσωτερικό της εκκλησίας και ότι οι επισκέπτες μπορούν να παραμείνουν μόνον αυτά τα 15 λεπτά. Εμείς ήμασταν οι μοναδικοί επισκέπτες εκείνην την ώρα και δεν έγινε καμία ξενάγηση.Ήρθε ένας ηλικιωμένος Βούλγαρος που δε μίλαγε γρι Αγγλικά, ξεκλείδωσε την πόρτα, μας έκανε νοήματα ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες και μας παρακολουθούσε να περιεργαζόμαστε τον ναό με τις σπάνιες τοιχογραφίες. Που και που προσπαθούσε κάτι να μας εξηγήσει, στα Βουλγάρικα πάντα, εμείς να του κάνουμε νοήματα ότι δεν καταλαβαίνουμε τι μας λέει και αυτός να συνεχίζει τον χαβά του!

Ευτυχώς είχα κάνει την έρευνά μου και ήμουν προετοιμασμένη για το τι θα δούμε, οπότε τα καταφέραμε μόνοι μας. Κρατώντας τις σημειώσεις μου στα χέρια, έκανα μόνη μου την ξενάγηση και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου.

Η Boyana είναι Βουλγαρική Ορθόδοξη εκκλησία μνημείο UNESCO από το 1979. Αποτελείται από τρία κτίρια, χτισμένα το καθένα σε διαφορετική χρονική περίοδο. Χτίστηκε σε τρία στάδια, στα τέλη του 10ου αιώνα με αρχές του 11ου αιώνα, στα μέσα του 13ου αιώνα και στα μέσα του 19ου αιώνα.Η εκκλησία έκλεισε για το κοινό το 1954 προκειμένου να συντηρηθεί. Ως μέτρο προστασίας εγκαταστάθηκε κλιματισμός για να διατηρείται η θερμοκρασία στους 17-18 βαθμούς Κελσίου και φωτισμός χαμηλής θερμότητας. Οι καλύτερα σωζόμενες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού, χρονολογούνται από το 1259 και είναι από τα σπουδαιότερα δείγματα Βουλγαρικής μεσαιωνικής ζωγραφικής.

Εκτός από το πρώτο στρώμα των τοιχογραφιών του 11ου-12ου αιώνα (από τις οποίες σώζονται μόνο θραύσματα) και το περίφημο δεύτερο στρώμα τοιχογραφιών από το 1259, η εκκλησία διαθέτει επίσης έναν μικρότερο αριθμό μεταγενέστερων τοιχογραφιών του 14ου και του 16ου-17ου αιώνα.

Η εκκλησία οφείλει την παγκόσμια φήμη της, κυρίως στις τοιχογραφίες του 1259, δηλαδή στο δεύτερο στρώμα. Υπάρχει το πορτραίτο του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας, προστάτη του Βουλγαρικού λαού, ο οποίος ίδρυσε και το μοναστήρι της Ρίλας, καθώς και η μορφή του Ιησού σαν έφηβος: “Ιησούς ανάμεσα στους λoγίους στον ναό”.Βγήκαμε στην αυλή της εκκλησίας, η οποία περιτριγυρίζεται από όμορφο πάρκο. Στη μια πλευρά εκτίθενται πέτρινα κηροπήγια που ανακαλύφθηκαν στο έδαφος καθώς και μαρμάρινα στοιχεία από παλιά κτίρια.Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο τάφος της Ελεονώρας, συζύγου του Φερδινάνδου. Η βασίλισσα ήταν ερωτευμένη με το μέρος, καταλάβαινε την ανεκτίμητη αξία των αγιογραφιών και έκανε πολλά για τη διατήρησή τους. Παραχώρησε χώρο για την οικοδόμηση νέας εκκλησίας εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την καταστροφή του μικρού ναού.Αφού τελειώσαμε με την επίσκεψή μας στην εκκλησία, βγήκαμε από τον περίβολο, στρίψαμε αριστερά στην ul. Mladost (υπάρχει στάση λεωφορείου στη γωνία)και αμέσως δεξιά στην ul. Pop Evstati Vitoshki, ακολουθώντας αυτόν τον πολύ ανηφορικό δρόμο, ο οποίος οδηγεί στην αρχή του μονοπατιού για τους καταρράκτες της Boyana.Tο τοπίο ήταν καταπληκτικό. Δάσος με πυκνά δέντρα και έδαφος στρωμένο με πεσμένα φύλλα σε υπέροχα φθινοπωρινά χρώματα, σπίτια μέσα στο πράσινο και στο βάθος η πρωτεύουσα τυλιγμένη σε μια απαλή θολούρα.Στην αρχή του μονοπατιού συναντήσαμε και έναν πεζοπόρο, ο οποίος ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τη διαδρομή του προς τους καταρράκτες.


Πολύ θα ήθελα και εγώ να κάνω αυτήν την πεζοπορία, αφού η μέρα ήταν η ιδανική θα έλεγα για ένα τέτοιο εγχείρημα, αλλά δυστυχώς ούτε κουράγιο υπήρχε (ήδη τα πόδια είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται από τις προηγούμενες εξορμήσεις στη Σόφια), αλλά ούτε και χρόνος, αφού η συνολική διαδρομή πήγαινε-έλα διαρκεί περίπου τρεις ώρες.

Ο καταρράκτης πάντως μπορεί να προσεγγιστεί από τρία κύρια μονοπάτια. Το πιο εύκολο είναι από το ξενοδοχείο Kopitoto και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι ομαλό εκτός από το τελευταίο κομμάτι που οδηγεί στον καταρράκτη, όπου το έδαφος είναι βραχώδες, τραχύ και γλιστερό. O καταρράκτης θεωρείται ο πιο όμορφος και μεγαλύτερος του όρους Vitosha. Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη είναι φυσικά η άνοιξη, όταν λιώνουν τα χιόνια και ο όγκος και η ορμή του νερού είναι αχαλίνωτα.
Φωτογραφίες από το Internet

Μείναμε αρκετή ώρα περπατώντας ανάμεσα στα δέντρα, ενώ τα πόδια βούλιαζαν μέσα στο παχύ στρώμα των πορτοκαλοκόκκινων φύλλων.
Κατηφορίσαμε τον απότομο αυτόν δρόμο και επόμενος προορισμός μας ήταν το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το οποίο απέχει από την εκκλησία περίπου 2 χιλιόμετρα.

Αποφασίσαμε να πάμε με τα πόδια για να δούμε καλύτερα όλη τη συνοικία της Boyana, τα σπίτια, τους δρόμους, τα μεγάλα πάρκα με τη βλάστηση και να χαρούμε τη Βουλγάρικη εξοχή.

Βρήκαμε στους χάρτες τη διαδρομή που θα ακολουθούσαμε και ξεκινήσαμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Το Μουσείο βρίσκεται επίσης μέσα σε ένα μεγάλο περιφραγμένο πάρκο και μετά από 1,5 χιλιόμετρο ποδαρόδρομου, καταλήξαμε μπροστά σε μια μεγάλη κλειστή σιδερένια πόρτα, από την οποία φυσικά δεν μπορούσαμε να εισέλθουμε στο πάρκο και να φτάσουμε στο Μουσείο, οπότε έπρεπε να γυρίσουμε όλον αυτόν τον δρόμο πίσω, γιατί η είσοδος ήταν από άλλο σημείο του πάρκου. Οι χάρτες αυτήν τη φορά μας είχαν παραπλανήσει.

Προσπαθήσαμε να σταματήσουμε κάποιο ταξί, αλλά πάνω στη λεωφόρο Daskal Stoyan Popandreev που βρισκόμασταν, κανείς δε σταματούσε. Συνεχίσαμε να περπατάμε πάλι προς τα πίσω μέχρι που φτάσαμε στη διασταύρωση με την boulevard Aleksandar S. Pushkin, όπου εκεί πλέον υπήρχε άπλωμα και ευτυχώς σταμάτησε ένα ταξί, το οποίο μας μετέφερε στην είσοδο του Μουσείου.Δείξαμε τα εισιτήρια που είχαμε ήδη βγάλει και εισήλθαμε στο πάρκο. Και εδώ, γύρω από το κτίριο, απλώνεται μια μεγάλη έκταση με πολλά και διάφορα δέντρα, ακόμη και έλατα. Μπορεί λοιπόν κανείς να φανταστεί τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και το υψόμετρο, ώστε να ευδοκιμούν μέχρι και τα έλατα.Το Εθνικό Μουσείο της Σόφιας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια, με πάνω από 600.000 αντικείμενα. Έξω και γύρω από το Μουσείο υπάρχουν διάφορα μνημεία, κολώνες και άλλα εκθέματα από την αρχαιότητα, διάσπαρτα και χωρίς καμία ιδιαίτερη προστασία.Ανεβήκαμε μια μεγάλη μαρμάρινη σκάλα όπου, δεξιά και αριστερά, υπήρχαν διάφορα αγάλματα Ρωμαϊκής εποχής και στη συνέχεια, μπήκαμε σε μια αίθουσα με μεγάλες τζαμαρίες, θέα στο δάσος και μια πανέμορφη ξύλινη σκαλιστή οροφή.


Ήταν η αίθουσα για την οποία είχαμε κάνει όλον αυτόν τον δρόμο: η αίθουσα ΘΡΑΚΗ.

Πολλά εκθέματα σε αυτήν την αίθουσα δείχνουν την ακμή του Βασιλείου των Οδρυσών, με διάφορα είδη θρακικού οπλισμούκαι μαρμάρινα ευρήματα με Ελληνικά κείμενα.


Ο λόγος όμως, που μας έφερε μέχρις εδώ, ήταν ένας και μοναδικός και δεν ήταν άλλος, από τον παγκοσμίου φήμης θησαυρό του Παναγκίουριστε, το έργο δηλαδή των χρυσοχόων μαστόρων από την πρώιμη Ελληνιστική εποχή που συνδυάζει αρχαία Ελληνικά μοτίβα με Θρακικές Αχαιμενιδικές τεχνικές.

Το μοναδικό χρυσό σερβίτσιο ανήκει σε κάποιον Θρακιώτη βασιλιά και ανακαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 1949 στην περιοχή Μερούλ. Ο εκάστοτε βασιλιάς της Θράκης έθαβε έναν θησαυρό, ενώ σε κάθε ταφή επιφανούς ανδρός, τοποθετούνταν πολύτιμα κτερίσματα. Για παράδειγμα, ο θησαυρός του Παναγκίουριστε ήταν αρκετός ώστε να μισθωθεί ένα ολόκληρο στράτευμα 500 ανδρών.

Παρ’ όλο που την εποχή εκείνη οι Κέλτες βρίσκονταν στα σύνορα της Θράκης, ο βασιλιάς δεν έλιωσε τον χρυσό, αλλά τον έθαψε, γιατί η αξία του θησαυρού υπερτερούσε για αυτόν, αφού αποτελούσε τεκμήριο της εξουσίας του.

Το 1949 ο θησαυρός ανακαλύφθηκε από τρία αδέλφια, ενώ επεξεργάζονταν πηλό για πλίνθους. Περιλαμβάνει εννέα χρυσά αντικείμενα, συνολικού βάρους έξι κιλών. Όλα αυτά τα αντικείμενα παρέχουν μια πλήρη εικόνα για τον πολιτισμό των Θρακών, για τις αντιλήψεις τους, για το πώς πολεμούσαν και πώς πανηγύριζαν.Οι Θράκες ζούσαν στην περιοχή της Σκυθίας και η ανταλλαγή δώρων πραγματοποιούνταν κατά το διάστημα του 5ου-4ου αιώνα π.Χ.

Οι αρχαίοι Έλληνες και ιδιαίτερα η Αθήνα, κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο είχαν τεράστια ανάγκη από συμμάχους. Οι βασιλείς της Θράκης ήταν ισχυροί σύμμαχοι και ως διπλωματικά δώρα ελάμβαναν χρυσά αντικείμενα φτιαγμένα από Έλληνες. Πάνω στα δώρα οι Έλληνες σχεδίαζαν αναπαραστάσεις από τη δική τους μυθολογία. Τα αντικείμενα του θησαυρού έγιναν με τη μέθοδο της χύτευσης. Ξεχωριστές χυτεύσεις έγιναν στις λαβές και στα κεφάλια των ζώων.

Ρώτησα την φύλακα της αίθουσας, αν αυτά που βλέπουμε μέσα στη βιτρίνα είναι τα αυθεντικά κομμάτια και εκείνη μου απάντησε, ότι τα αυθεντικά αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε έκθεση στη Νορβηγία. Αυτά που εκτίθενται μέσα στη βιτρίνα, είναι μεν χρυσά, αλλά όχι τα αυθεντικά.

Κάναμε ένα γρήγορο πέρασμα και από τις υπόλοιπες αίθουσες βλέποντας παραδοσιακές στολές, παλιά σκαλιστά έπιπλα, φωτογραφίες και διακοσμητικά αντικείμενα, εικόνες και διάφορα άλλα αξιόλογα εκθέματα.

Βγήκαμε στην αυλή του Μουσείου και καθίσαμε για λίγο στα παγκάκια απολαμβάνοντας το υπέροχο φθινοπωρινό τοπίο του όρους Vitosha.Λόγω των συνοικιών που έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια στους πρόποδες του όρους, το βουνό έχει γίνει στην ουσία κομμάτι της πρωτεύουσας και μάλιστα θεωρείται ο πνεύμονάς της. Αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό των κατοίκων αλλά και των ξένων, καθώς διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για χειμερινά σπορ και προσφέρει δυνατότητες για πεζοπορία και εξερεύνηση της φύσης. Στο προάστιο Simeonovo υπάρχει τελεφερίκ που ανεβαίνει μέχρι την κορυφή του βουνού. Το ψάξαμε γιατί θέλαμε να κάνουμε την ανάβαση στο βουνό, αλλά λειτουργούσε μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Από το ξεκίνημα αυτού του ταξιδιού, μου είχε καρφωθεί στο μυαλό ένα περίεργο αξιοθέατο το οποίο βρίσκεται επίσης στο προάστιο Simeonovo της Σόφιας και ήθελα πάση θυσία να το επισκεφθώ.

Σε αυτήν λοιπόν την περιοχή της Βουλγαρικής πρωτεύουσας, είναι χτισμένο, από το 2008, ένα από τα 50 πιο παράξενα κτίρια του κόσμου. Υπάρχει μια ιστοσελίδα, η οποία έχει συγκεντρώσει σε μια κατάταξη όλα αυτά τα περίεργα οικοδομήματα και μάλιστα το σπίτι-σαλιγκάρι (Snail House) της Σόφιας κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης. Τρίτη ή τέταρτη θέση νομίζω.Αρχίσαμε να ψάχνουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να πάμε στο Simeonovo, από το σημείο που βρισκόμασταν. Στην αρχή, μπερδευτήκαμε λίγο με τις συγκοινωνίες, αλλά τελικά βγάλαμε άκρη από αυτό εδώ το site: www.sofiatraffic.bg

H ul. Okolovrasten pat περνάει μπροστά από την έξοδο του Μουσείου και εκεί φυσικά υπάρχει στάση λεωφορείου, απ’ όπου διέρχεται το Νο 111. Αυτό το λεωφορείο πήραμε εμείς και μετά από 3 στάσεις κατεβήκαμε για να αλλάξουμε λεωφορείο, παίρνοντας το No 98, το οποίο μετά από 7 στάσεις μας άφησε στο Simeonovo.

Όταν σταθήκαμε μπροστά από το σπίτι-σαλιγκάρι, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας.Πόση φαντασία μπορεί να είχε ο πολιτικός μηχανικός Συμεών Συμεώνοφ, ο οποίος σκέφτηκε και κατασκεύασε αυτό το οικοδόμημα, το οποίο δεν προορίζεται ούτε για Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ούτε για παιδικό σταθμό, αλλά για κανονική πολυκατοικία. Ο ίδιος έχει σχεδιάσει πολλά γήπεδα γκολφ στην Ιαπωνία και τη Γαλλία και εργάστηκε επίσης στο παλάτι του Εμίρη του Κουβέιτ.

Όλοι οι τοίχοι χτίστηκαν με ελαφρύ μπετόν. “Τέσσερις φορές ελαφρύτερο από το νερό”, εξηγεί ο μηχανικός. Σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο ίδιος, το σπίτι-σαλιγκάρι, έχει οκτώ φορές μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα από οποιοδήποτε κτίριο. Δεν έχει κάθετους τοίχους και ορθές γωνίες. Η κίτρινη μέλισσα στην πλάτη εκτελεί χρέη καμινάδας και οι κεραίες της λειτουργούν ως φώτα τη νύχτα και αλεξικέραυνα, ενώ ο αέρας μπαίνει στο κτίριο από τα μάτια του σαλιγκαριού.
Πήραμε το λεωφορείο Νο 98 με ένα χαμόγελο για το παράξενο αυτό θέαμα που μόλις είχαμε δει και μετά από 11 στάσεις κατεβήκαμε έξω από το Paradise Center, στην bulevard Cherni vrah, απ’ όπου πήραμε το μετρό από τον σταθμό Vitosha.Kατεβήκαμε στη στάση NDK και ανεβήκαμε τις σκάλες για να βρεθούμε σε άλλο ένα μεγάλο πάρκο-πλατεία της πρωτεύουσας. Εδώ βρίσκεται το Εθνικό Παλάτι του Πολιτισμού, το μεγαλύτερο πολυλειτουργικό συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Να σας πω και κάτι πρωτότυπο? Το τεράστιο σιντριβάνι μπροστά από το κτίριο δε λειτουργούσε.Το κέντρο άνοιξε το 1981 για τον εορτασμό της 1300ης επετείου της Βουλγαρίας. Τον Ιούλιο του 2005 ανακηρύχθηκε το καλύτερο συνεδριακό κέντρο στον κόσμο για το έτος, από τον διεθνή οργανισμό συνεδριακών κέντρων.

Είναι εξοπλισμένο για να φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις όπως: συναυλίες, πολυγλωσσικά συνέδρια, εκθέσεις και παρουσιάσεις. Έχει 8 ορόφους και τρία υπόγεια επίπεδα. Διαθέτει 13 αίθουσες, 15.000 τ.μ εκθεσιακού χώρου, εμπορικό κέντρο και φυσικά χώρο στάθμευσης. Η κύρια αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα. Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Σόφιας πραγματοποιείται στο κέντρο αυτό.Πλησιάζοντας πολύ κοντά στο κτίριο είδαμε ότι γύρω από αυτό γίνονταν έργα. Το πάρκο ωστόσο είχε ζωή. Skaters έκαναν φιγούρες ανεβαίνοντας σε πεζούλια και ράμπες και κόσμος καθόταν στα παγκάκια ή έκανε βόλτες.
Temple of Bulgarian MartyrsΤο μνημείο για τους στρατιώτες του 1ου και του 6ου συντάγματος, της 1ης ταξιαρχίας του Πεζικού της Σόφιας, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη μάχη.

Πίσω από τα ψηλά κτίρια του δρόμου ο ήλιος έδυε, ενώ λευκές γραμμές από το πέρασμα κάποιου αεροπλάνου αυλάκωναν τον ουρανό, ο οποίος είχε αρχίσει πλέον να παίρνει ένα γλυκό γκρίζο χρώμα.Σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε για δεύτερη φορά την τύχη μας, πηγαίνοντας χωρίς κράτηση στο εστιατόριο με το όνομα γλωσσοδέτη: Hadjidraganovite Izbi ! Το θυμάστε από προηγούμενο κεφάλαιο?

Κινήσαμε για κει. Αυτή τη φορά η ώρα ήταν περίπου 5 το απόγευμα, καθημερινή και υποθέσαμε ότι μπορεί να σταθούμε τυχεροί και να βρούμε τραπέζι για να δοκιμάσουμε Βουλγάρικη κουζίνα.

Πράγματι μπαίνοντας στο εστιατόριο όλα τα τραπέζια ήταν άδεια.

Ο σερβιτόρος συμβουλεύτηκε πάντως το βιβλίο κρατήσεων και μας έβαλε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι στην κάτω αίθουσα. Στην παρούσα φάση, που ήμασταν κουρασμένοι από την ολοήμερη εξόρμηση και πεινασμένοι, εκτίμησα πολύ το γεγονός ότι δεν καθόμασταν ο ένας πάνω στον άλλον, με μουσικές, γλέντια και νταβαντούρια, όπως συνηθίζεται άλλες μέρες σε αυτό το εστιατόριο. Εκείνο που θα μείνει στη μνήμη μου από αυτό το μαγαζί (εκτός από το φαγητό) είναι δύο πολύ χαρακτηριστικά στοιχεία της διακόσμησής του, όπως τα μεγάλα ξύλινα βαρέλια και τα υφαντά κιλίμια που κυριαρχούσαν σε ολόκληρο τον χώρο.

https://www.tripadvisor.com.gr/Rest...Hadjidraganovite_Izbi-Sofia_Sofia_Region.html

https://translate.google.gr/translate?hl=el&sl=bg&u=https://www.izbite.com/&prev=search

Ήρθαν οι κατάλογοι και αρχίσαμε να ψάχνουμε τι θα πρωτοπαραγγείλουμε. Καταλήξαμε, μετά από ένα σωρό διαβουλεύσεις, σε κότσι χοιρινό με ολόκληρες πατάτες φούρνου,σε κομματάκια χοιρινού σβησμένα με κρασί,και σε ψητό φιλέτο κοτόπουλο,σαλάτα φυσικά και επειδή φοβηθήκαμε ότι όλα αυτά μπορεί να μη μας φτάσουν, παραγγείλαμε και μια έξτρα μερίδα πατάτες φούρνου. Όταν ήρθαν οι πατάτες σοκαριστήκαμε, γιατί μέσα σε ένα μεγάλο σκεύος σαν τηγάνι, υπήρχαν 6-7 μεγάλες ολόκληρες πατάτες, καλοψημένες με το βουτυράκι τους και η τιμή τους !! 3 lev (1,5€).

Περιττό να πω ότι ήταν όλα νοστιμότατα και φυσικά σκάσαμε. Ο συνολικός λογαριασμός μαζί με αναψυκτικά ήρθε 69 lev (35€).

Βγήκαμε ξανά στους δρόμους κατά τις 19:00. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε μετά από τόσο φαγητό ήταν ξανά περπάτημα για χώνεψη. Ό,τι ήταν να δούμε το είχαμε δει, οπότε χωρίς πρόγραμμα πλέον, επιδοθήκαμε στο να χαζεύουμε βιτρίνες στη Solunska, να τριγυρνάμε γύρω από την πλατεία Rayko Daskalov, όπου υπήρχαν υπαίθριοι πάγκοι με βιβλία, παλιά αντικείμενα, σουβενίρ, είδη ταξιδίου και διάφορα άλλα αταίριαστα μεταξύ τους εμπορεύματα και στη συνέχεια να βολτάρουμε στην πλατεία Petko R. Slaveykov και στην οδό Graf Ignatiev με την αγορά βιβλίου.

Φτάσαμε μέχρι και στο πολυκατάστημα TZUM, το οποίο εσωτερικά ήταν μεγαλοπρεπές ντυμένο παντού με μάρμαρα, κυλιόμενες σκάλες, επώνυμα μαγαζιά…... αλλά νεκροταφείο! Δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Ακόμα και οι υπάλληλοι των καταστημάτων έμοιαζαν ναρκωμένοι από τη βαρεμάρα και την απραξία. Κλείσαμε την τελευταία μας μέρα στη Σόφια με βόλτα στην οδό Pirotska, έναν πεζόδρομο στο πλάι της κλειστής αγοράς, ο οποίος έχει πολλά “συνοικιακά” μαγαζιά και μου θύμισε την οδό Αιόλου της Αθήνας, όπως ήταν κάποια χρόνια πριν.

Μαζευτήκαμε σχετικά νωρίς στο ξενοδοχείο κατάκοποι πλέον, γιατί την επόμενη μέρα αναχωρούσαμε για Φιλιππούπολη!!


 
Last edited:

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Κεφάλαιο 2ο

Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την απόδραση στη Βουλγαρία, όχι γιατί η Σόφια και η Φιλιππούπολη ήταν ψηλά στον ταξιδιωτικό χάρτη των πόλεων που επιθυμούσαμε να δούμε, αλλά για 2 άλλους διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν τα πολύ φθηνά αεροπορικά εισιτήρια που βρήκαμε, λίγους μήνες πριν το ταξίδι, δηλαδή 5 ευρώ με Ryan η μετάβαση και 15 ευρώ με Aegean η επιστροφή. Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος ήταν ότι στη Σόφια θα συναντιόμασταν με τον γιο μας, ο οποίος θα επέστρεφε από ένα δεκαήμερο ταξίδι στη Σκωτία και έτσι θα είχαμε την ευκαιρία να χαρούμε μερικές ταξιδιωτικές μέρες όλοι μαζί.

Το πλάνο ήταν τρεις μέρες Σόφια και δύο μέρες Φιλιππούπολη.

Η αρχική κράτηση εισιτηρίων με τη Ryan ήταν για την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 στις 8:15 το πρωί, αλλά λόγω των τελευταίων προβλημάτων της εταιρείας που όλοι γνωρίζουμε, περίπου 15 μέρες πριν το ταξίδι έρχεται ένα μήνυμα ότι η ώρα αλλάζει και αντί για 8:15 το πρωί η πτήση μετατίθεται στις 18.00 το απόγευμα. Αυτό αυτομάτως σήμαινε ότι η μια από τις τρεις μέρες της Σόφιας πήγαινε χαμένη και ω!! της γκαντεμιάς ήταν η μοναδική μέρα, η Κυριακή 5 Νοεμβρίου, που άλλαζε η ώρα της πτήσης. Σε όλες τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας οι πτήσεις εξακολουθούσαν να γίνονται στην κανονική τους ώρα, δηλαδή στις 8:15 το πρωί. Ακολούθησε συνεννόηση με την εταιρεία, η οποία μας άλλαξε την πτήση για την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 4 Νοεμβρίου 8:15 το πρωί και έτσι προέκυψαν τέσσερις ολόκληρες μέρες στη Σόφια. Τις δύο πρώτες μέρες θα ήμασταν ο σύζυγος και εγώ και τις επόμενες μέρες και οι τρεις μας.

Το ξενοδοχείο που είχαμε κλείσει καιρό πριν βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον κεντρικό σταθμό του μετρό της πόλης, ο οποίος ονομάζεται Serdika. Ήταν μια καλή επιλογή γιατί μπορούσες να κινηθείς παντού με τα πόδια και αν χρειαζόταν να χρησιμοποιήσεις το μετρό ο σταθμός ήταν στα 50-60 βήματα από την πόρτα του καταλύματος.

Δε θα αναφέρω όμως το όνομα του ξενοδοχείου γιατί τελικά δεν το συνιστώ. Παρ’ όλο που ήταν πολύ οικονομικό, καθαρό, άλλαζε καθημερινά πετσέτες και είχε πολύ ευγενικό και εξυπηρετικό προσωπικό είχε ένα δυνατό ελάττωμα: μύριζε έντονα και πολύ άσχημα το σιφόνι του μπάνιου, σε σημείο που αναγκαζόμασταν να βρέχουμε μια μικρή πετσέτα και να το καλύπτουμε, προσπαθώντας να μετριάσουμε τη δυσοσμία. Εκ των υστέρων τελικά, δεν απεδείχθη και τόσο καλή επιλογή.

Σάββατο λοιπόν, 4 Νοεμβρίου 2017 και μετά από μια πολύ καλή πτήση φτάσαμε στο terminal 2 του αεροδρομίου της Σόφιας, περάσαμε γρήγορα τον έλεγχο, βγήκαμε έξω και κατευθυνθήκαμε προς τον σταθμό του μετρό για τη μετάβασή μας στο κέντρο.

Bulgaria 2017 (27).jpgBulgaria 2017 (28).jpg


Βγάλαμε εισιτήρια με κόστος 1,60 lev/άτομο (ισοτιμία 1€=1.95 lev) και μπήκαμε στον συρμό. Όλη η διαδικασία ήταν πανεύκολη και δε συναντήσαμε καμία δυσκολία.

Το μετρό της Σόφιας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 28/1/1998, είναι καινούργιο και διαθέτει μοντέρνους σταθμούς. Αποτελείται από δύο γραμμές την μπλε Μ2 και την κόκκινη Μ1.
https://www.metrosofia.com/en/

Bulgaria 2017 (29).jpgBulgaria 2017 (30).jpg


Αν θυμάμαι καλά, από το αεροδρόμιο μέτρησα 12 στάσεις μέχρι τον κεντρικό σταθμό Serdika, στον οποίο κατεβήκαμε μετά από 35 λεπτά διαδρομής.

Bulgaria 2017 (31).jpg


Τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο και αμέσως ξεκινήσαμε για την πρώτη μας γνωριμία με την πόλη.

Βγαίνοντας από την πόρτα του καταλύματος, κοιτώντας δεξιά αντικρίσαμε αυτήν την εικόνα:

Bulgaria 2017 (33).jpg


O ναός του Αγίου Ιωσήφ είναι o μεγαλύτερος καθολικός ναός της Βουλγαρίας. Τα έργα κατασκευής ξεκίνησαν το 1878 και σύμφωνα με το σχέδιο έπρεπε να οικοδομηθεί μια μικρή εκκλησία με συγκρότημα δίπλα της. Στο συγκρότημα θα έπρεπε να υπάρχει ένα μοναστήρι και μια αίθουσα για συναυλίες. Όλο το συγκρότημα ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς τον Μάρτιο του 1944. Έμεινε μόνο η αίθουσα για τις συναυλίες. Το 2002 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος παρέστη στην ίδρυση του καινούριου ναού. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν με δωρεές από Καθολικούς από όλον τον κόσμο. Ο νέος ναός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον παλιό και μπορεί να φιλοξενήσει χίλιους πιστούς.

Στρέφοντας το βλέμμα αριστερά είδαμε την περίφημη πλατεία Largo, πρώην έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπου δεσπόζουν κυβερνητικά κτίρια εκείνης της εποχής, τα οποία κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1950. Είναι από τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης και οι τεράστιοι όγκοι των κτιρίων δείχνουν το ύφος της Σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής και το δέος που επεδίωκαν να προκαλέσουν με την παρουσία τους.

Bulgaria 2017 (34).jpg


Το κεντρικό κτίριο ήταν το αρχηγείο του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που τώρα στεγάζει την Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας ενώ τα δύο πλευρικά οικοδομήματα, φιλοξενούν το εμπορικό κέντρο TZUM, το Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας, καθώς επίσης το Προεδρικό Μέγαρο, το Υπουργείο Παιδείας και το Sofia Hotel Balkan. Τα κομμουνιστικά σύμβολα στη διακόσμηση των κτιρίων απομακρύνθηκαν μετά τις αλλαγές του 1989. Ειδικά η αφαίρεση του κόκκινου αστεριού από την κορυφή του αρχηγείου του Κομμουνιστικού Κόμματος θεωρήθηκε συμβολική πράξη και τη θέση του κατέλαβε η σημαία της Βουλγαρίας. Η πλατεία που περιβάλλεται από τα κτίρια ονομάζεται Ανεξαρτησίας.

Bulgaria 2017 (77).jpgBulgaria 2017 (125).jpgBulgaria 2017 (128).jpg


Περπατώντας μόλις 50-60 βήματα βρεθήκαμε στα σκαλιά του σταθμού Serdika. Eδώ στις 20/4/2016 άνοιξε το αρχαιολογικό συγκρότημα της αρχαίας Σερντίκας προσφέροντας στους επισκέπτες μια περιήγηση στο Αρχαίο Ρωμαϊκό παρελθόν της πρωτεύουσας.

Η Σερντίκα ή Σερντόπολη ιδρύθηκε από τη θρακική φυλή Σέρδη, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή γύρω από τις θερμές ιαματικές πηγές, τον 1ο αιώνα μ.Χ. Η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι εκτιμούσαν τη σημαντική στρατηγική θέση, αλλά και τις ιαματικές πηγές. Η πόλη ήταν σημαντική κατά το παρελθόν και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας αναφερόταν σε αυτήν ως: η “Ρώμη μου”.

Το συγκρότημα καλύπτει έκταση περίπου 9 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και σε μεγάλο βαθμό βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Περιλαμβάνει 8 δρόμους, μια παλαιοχριστιανική Βασιλική που πιστεύεται ότι έχει χτιστεί σε δύο χρονικά στάδια, καθώς επίσης έξι μεγάλα κτίρια και μια μεσαιωνική εκκλησία. Διάφορα σημάδια εξηγούν τα αξιοθέατα που πρέπει να δει ο επισκέπτης μέσα στο Αρχαίο αυτό συγκρότημα.

Bulgaria 2017 (74).jpg


Το Felix House είναι ένα κτίριο 650 τετραγωνικών μέτρων, αρκετών δωματίων, γύρω από μια εσωτερική αυλή που χρονολογείται από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα. Aπό το ψηφιδωτό δάπεδο του σπιτιού υπάρχει η ένδειξη, ότι το όνομα του ιδιοκτήτη ήταν Felix, ο οποίος ήταν ένας σημαντικός κάτοικος της Σερδικής.

Σε άλλο σημείο υπάρχει ο οίκος Λεοντίου, 600 τετραγωνικά μέτρα. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό το σπίτι μπορεί να ήταν το σπίτι του Λεοντίου Αρχιεπισκόπου της Σερντίτσας, κατά το τέλος του 6ου αιώνα.

Ένα σημαντικό αξιοθέατο μέσα στο συγκρότημα αποτελεί ο κεντρικός δρόμος της πόλης κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ο Decumanus Maximus.

Κάτω από μια σειρά μεγάλων γυάλινων θόλων, μέσω των οποίων είναι ορατά τα κτίρια της πλατείας Largo υπάρχει μια σκηνή που προορίζεται για θέατρο, συναυλίες και άλλα.

Bulgaria 2017 (83).jpg


Σημαντικό αξιοθέατο είναι και η εκκλησία Sveta Petka Samardzhiiska (Πέτκα των Σελοποιών). Αυτή η γραφική εκκλησία χτίστηκε τον 14ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, γεγονός που εξηγεί γιατί είναι κάτω από το επίπεδο του εδάφους και πολύ απλή στο εσωτερικό της. Εκτός από έναν μικρό φεγγίτη, ο οποίος πλέον είναι αποκλεισμένος, δεν υπάρχει φυσικό φως ημέρας.

Ο Εθνικός ήρωας Vasil Levski λέγεται ότι θάφτηκε εδώ, αφού κρεμάστηκε από τους Οθωμανούς ηγεμόνες και μια χάλκινη πλάκα στον τοίχο μνημονεύει το γεγονός, αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα λείψανα βρίσκονται εδώ. Λειτουργεί ως κανονική εκκλησία και το παρατσούκλι “Σελοποιών” προέρχεται από τους τεχνίτες δερμάτινων σελών, που υποστήριζαν την εκκλησία και είχαν την αγορά τους εδώ κοντά.

Bulgaria 2017 (76).jpgBulgaria 2017 (75).jpgBulgaria 2017 (126).jpg


Βγήκαμε έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, στην κεντρική πλατεία Sveta Nedelya, η οποία είναι από τα παλαιότερα σημεία της πόλης και σημείο συνάντησης των κατοίκων, που παλαιότερα ονομαζόταν Λένιν. Το τωρινό της όνομα το οφείλει στην ομώνυμη εκκλησία που δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας.

Ο ναός θεωρείται ότι χτίστηκε τον 10ο αιώνα, αλλά με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η εκκλησία υπάρχει από τον 12ο αιώνα, όταν η λατρεία της Αγίας Κυριακής έγινε επίσημη, ως προστάτιδα των Βασιλέων. Στην αυλή του ναού, σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχαν Χριστιανικοί τάφοι. Ο ναός μέσα στο πέρασμα των χρόνων καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε. Η καινούρια εκκλησία είναι μεγαλύτερη και διαφορετική από τις προηγούμενες.

Bulgaria 2017 (73).jpgBulgaria 2017 (72).jpg


Εδώ υπήρχε ανδριάντας του Ρώσου ηγέτη, ο οποίος έχει αντικατασταθεί από το άγαλμα της Σοφίας, το οποίο αποτελεί και το σύμβολο της πόλης. Ανεγέρθη το 2000 και κοσμείται με τα σύμβολα της δύναμης (στέμμα), της ειρήνης (στεφάνι) και της σοφίας (κουκουβάγια). Το ύψος του ορειχάλκινου αγάλματος είναι 24 μέτρα.

Bulgaria 2017 (281).jpgBulgaria 2017 (272).jpg


Με το καλημέρα και την πρώτη επαφή με την πόλη είχαμε αρχίσει να βομβαρδιζόμαστε με ένα σωρό ιστορικές εικόνες χωρίς να έχουμε περπατήσει παρά μόνο ελάχιστα μέτρα. Συνεχίσαμε την πορεία μας περνώντας μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο

Bulgaria 2017 (82).jpg


για να συναντήσουμε την πιο διάσημη, πολύβουη και πολυπερπατημένη λεωφόρο της Σόφιας, τη λεωφόρο Vitosha. Ο δρόμος είναι πεζοδρομημένος και εδώ χτυπάει η καρδιά ολόκληρης της πόλης. Εδώ σκοπεύαμε να κάνουμε μια μικρή στάση για να τσιμπήσουμε κάτι παίρνοντας δυνάμεις για τη συνέχεια. Η Vitosha αυτήν την ώρα ήταν κατάμεστη από κόσμο και που και που έπαιρνε το αυτί μας και Ελληνικές ομιλίες, αφού οι Έλληνες επισκέπτες της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας αποτελούν έναν σημαντικά μεγάλο αριθμό.

Ο δρόμος είναι γεμάτος από καφέ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και μπαρ. Τα μαγαζιά είναι σχεδόν όλα καλόγουστα, μοντέρνα με εξωτερικούς κλειστούς χώρους για καπνιστές και στην τύχη διαλέξαμε ένα που μας ταίριαξε στο μάτι και καθίσαμε.

Φάγαμε το πρωινό μας και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη βόλτα μας περνώντας από τα βασικότερα αξιοθέατα της πόλης για μια πρώτη ανάγνωση και επαφή με τον χαρακτήρα της.

IMG_20171104_132217.jpg


Επόμενος προορισμός μας ήταν το Εθνικό Θέατρο Ivan Vazov, το παλαιότερο και πιο αξιόλογο θέατρο της χώρας, που ιδρύθηκε το 1904, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και μπροστά του απλώνεται το επίσης παλαιότερο πάρκο της Σόφιας, Gradska gradina.

Bulgaria 2017 (38).jpgBulgaria 2017 (118).jpg


Η αρχική ονομασία ήταν απλά Εθνικό Θέατρο. Συμπτωματικά το έργο “Οι απόκληροι” του Vazov ήταν η πρώτη παράσταση που δόθηκε στο θέατρο όταν άνοιξε. Nεοκλασικό κτίριο, σχεδιασμένο από διάσημους Βιεννέζους αρχιτέκτονες θεάτρων, ολοκληρώθηκε το 1906 και άνοιξε στις 3 Ιανουαρίου 1907. Υπέστη ζημιές από πυρκαγιά αλλά ανακατασκευάστηκε. Οι βομβαρδισμοί της Σόφιας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο, αλλά πάλι ανακατασκευάστηκε το 1945.

Διαθέτει μια καλά εξοπλισμένη κεντρική σκηνή με 750 θέσεις, μια μικρότερη με 120 θέσεις και μια ακόμα 70 θέσεων, στον 4ο όροφο. Η πρόσοψη θυμίζει Αρχαιοελληνικό κτίριο με τις 6 άσπρες μαρμάρινες στήλες που απεικονίζουν τον Απόλλωνα και τις Μούσες.

Μπροστά από το θέατρο βρίσκεται το διάσημο σιντριβάνι με το γλυπτό της γυναίκας, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '80 και το 2012 ανακατασκευάστηκε πλήρως, για να είναι χωρίς νερό και να μη λειτουργεί το 2017 που βρεθήκαμε εμείς μπροστά του.

Bulgaria 2017 (36).jpg


Το πάρκο πλαισιώνεται από διάφορα μεγαλοπρεπή εκτός του θεάτρου κτίρια, όπως η Εθνική Τράπεζα, η City Art Gallery, η Εθνική Πινακοθήκη, το μουσείο Εθνογραφίας κ.α. Είναι αγαπημένος χώρος συγκέντρωσης των κατοίκων, καθώς διαθέτει επίσης πολλά καφέ, πλανόδιους οργανοπαίχτες, μικρές μπάντες αλλά και τουρνουά ανοιχτού σκακιού.

Συνεχίσαμε τη διαδρομή μας φτάνοντας μπροστά στο μεγαλόπρεπο πρώην Βασιλικό Παλάτι, το οποίο σήμερα στεγάζει την Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας. Το κτίριο χρονολογείται από το 1882 και εδώ στεγάζονται εκθέματα και συλλογές σύγχρονης Αναγεννησιακής και Μεσαιωνικής ζωγραφικής.

Bulgaria 2017 (41).jpgBulgaria 2017 (40).jpgBulgaria 2017 (79).jpg


Συνεχίσαμε στη λεωφόρο Tsar Osvoboditel και αφού περάσαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Bulgaria 2017 (46).jpg


βρεθήκαμε έξω από την εντυπωσιακή Ρωσική εκκλησία της Σόφιας με τους χρυσούς τρούλους, γνωστή και ως εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η κατασκευή της άρχισε το 1907 και εγκαινιάστηκε το 1914 εξυπηρετώντας τη Ρωσική κοινότητα. Η είσοδος είναι δωρεάν και δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες. Ο χώρος ήταν σκοτεινός όταν τον επισκεφθήκαμε και αρκετά επιβλητικός με σπουδαίες τοιχογραφίες.

Bulgaria 2017 (47).jpg


Στη συνέχεια συναντήσαμε το πάρκο Crystal Garden με το ιδιαίτερο άγαλμα του Stefan Stambolov, του διακεκριμένου Βούλγαρου πολιτικού, που διετέλεσε και Πρωθυπουργός. Κυβέρνησε 8 χρόνια και το 1895 δολοφονήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο Stambolov δεν έχαιρε καμίας εκτίμησης από όλο, τον τότε Ελληνικό πολιτικό χώρο.

Ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης, το 1890 ήταν ο πρώτος που οραματίστηκε μια συμμαχία των Χριστιανικών κρατών του Αίμου κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γι΄ αυτόν τον λόγο είχε επισκεφθεί τον Stambolov, το 1891 στη Σόφια. Μόλις όμως αναχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Stambolov έσπευσε στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας ακρόαση από τον Σουλτάνο, προκειμένου να μεταφέρει την Ελληνική πρόταση ως μεγάλη είδηση και έτσι να τύχει ευμενέστερων παροχών. Όλο αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έντονο διπλωματικό θέμα κατά της Ελλάδας.

Bulgaria 2017 (51).jpgBulgaria 2017 (50).jpg


Επόμενο σταθμό στην περιήγησή μας αποτέλεσε ο Καθεδρικός Ναός της Σόφιας, το στολίδι της πόλης, Alexander Nevsky. Χτισμένος σε νεοβυζαντινό ρυθμό, ένας από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους Καθεδρικούς στον κόσμο, καταλαμβάνει έκταση 3.170 τετραγωνικά μέτρα και χωράει στο εσωτερικό του 10.000 ανθρώπους.

Bulgaria 2017 (59).jpg


Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Καθεδρικός στη Βαλκανική Χερσόνησο, μετά τον Καθεδρικό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1882, όταν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα του χτίστηκε μεταξύ 1904 και 1912. Ο Άγιος Αλέξανδρος Νιέφσκι ήταν Ρώσος Πρίγκιπας και ο ναός κατασκευάστηκε προς τιμήν των Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου 1877-1878, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να απελευθερωθεί η Βουλγαρία από την Οθωμανική κυριαρχία.

Bulgaria 2017 (48).jpg


Ο επιχρυσωμένος τρούλος του ναού έχει ύψος 45 μέτρα και το καμπαναριό φτάνει τα 53 μέτρα. Ο ναός έχει 12 καμπάνες, με ανάγλυφες διακοσμήσεις, που κατασκευάστηκαν στη Μόσχα και η πιο βαριά ζυγίζει 12 τόνους.

Bulgaria 2017 (49).jpg


Μπήκαμε στο εσωτερικό του ναού. Εκείνην την ώρα δεν είχε πολύ κόσμο και επικρατούσε ησυχία. Θαυμάσαμε την εσωτερική διακόσμηση για την οποία έχουν χρησιμοποιηθεί πολύχρωμα Ιταλικά μάρμαρα, όνυχας, αλάβαστρο και άλλα πολυτελή υλικά, ενώ τα ψηφιδωτά και τα γλυπτά, φιλοτεχνημένα από Βούλγαρους και Ρώσους ή άλλους καλλιτέχνες είναι ιδιαίτερα υψηλής τέχνης.

Ο κεντρικός θόλος του ναού είναι ζωγραφισμένος από τον διάσημο Ρώσο ζωγράφο Ιβάν Γκριγκόρεβιτς Μιασοέντοφ, με συνολική επιφάνεια 850 τετραγωνικά μέτρα, ενώ στην περίμετρο του θόλου είναι γραμμένο το “Πάτερ Ημών” με χρυσά γράμματα. Στα αριστερά της Αγίας Τράπεζας σε περίτεχνη λειψανοθήκη εκτίθενται τα λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, που δωρήθηκαν από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η είσοδος στον ναό είναι δωρεάν, όποιος όμως θέλει να επισκεφθεί και την Κρύπτη πληρώνει εισιτήριο. Εμείς δεν την επισκεφθήκαμε.

Bulgaria 2017 (57).jpg


Σε αυτό το σημείο της βόλτας μας αποφασίσαμε να μη συνεχίσουμε άλλο πιο πέρα, αλλά να επιστρέψουμε προς το ξενοδοχείο μας για λίγη ξεκούραση και να βγούμε αργότερα το απόγευμα.

Όταν ξαναβγήκαμε είχε νυχτώσει και τα γύρω κτίρια ήταν όλα φωταγωγημένα.

Bulgaria 2017 (65).jpgBulgaria 2017 (66).jpgBulgaria 2017 (67).jpg


Κάναμε ένα πέρασμα από την κλειστή αγορά Tsentralni Hali, η οποία βρίσκεται ακριβώς πίσω από το ξενοδοχείο μας, στα 200 μέτρα, μόλις 2 λεπτά περπάτημα.

Η αγορά άνοιξε το 1911 και σήμερα είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές τοποθεσίες της πόλης. Το στυλ είναι νεοαναγεννησιακό και διαθέτει στοιχεία νεοβυζαντινής και νεομπαρόκ αρχιτεκτονικής. Στο ισόγειο υπάρχουν πάγκοι που πωλούν τρόφιμα όπως: ψωμί, αρτοσκευάσματα, ξηρούς καρπούς, ελιές, γλυκά, ψητά φαγητά και άλλα καλούδια. Λειτουργεί και καφέ. Στο πάνω επίπεδο τα καταστήματα πωλούν ρούχα, καλλυντικά και αξεσουάρ. Στο υπόγειο δεν κατεβήκαμε.

Bulgaria 2017 (78).jpg


Απέναντι ακριβώς από την κλειστή αγορά, στη λεωφόρο Knyaginya Maria Luisa στέκεται το μεγαλοπρεπές Τζαμί Banya Bashi, γνωστό και με το όνομα το “Τζαμί του Μουλά Εφέντη” και στο βάθος του μικρού αυτού πάρκου-πλατείας εκτείνεται ένα ακόμη όμορφο και επιβλητικό κτίριο, το Sofia Central Mineral Baths που σήμερα στεγάζει το μουσείο Iστορίας της Σόφιας.

Στα δύο αυτά αξιοθέατα θα αναφερθώ αναλυτικότερα στη συνέχεια της ιστορίας, καθώς σήμερα κάναμε ένα απλό πέρασμα μόνο και μόνο για να έχουμε μια γρήγορη εικόνα, αφού πλέον ήταν νύχτα και ο φωτισμός στον χώρο δεν ήταν επαρκής.

Κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία Ανεξαρτησίας με τα φωταγωγημένα, μεγαλοπρεπή Σοσιαλιστικά κτίρια, διασχίσαμε τη λεωφόρο Kniaz Aleksander Dondukov και ακολουθώντας την ul. Lege φτάσαμε στο Confetti, το εστιατόριο στο οποίο θα δειπνούσαμε το πρώτο μας βράδυ στη Βουλγαρική πρωτεύουσα. Υπήρχε ελεύθερο τραπέζι και καθίσαμε αμέσως.

Επιλέξαμε μια σαλάτα Caesar’s, μια καρμπονάρα, ένα ψητό φιλέτο κοτόπουλο με πουρέ, αναψυκτικά, μια μπίρα και για επιδόρπιο ένα μεγάλο κομμάτι γλυκό. Ήταν όλα ωραία και φυσικά πολύ πολύ οικονομικά. Μισή τιμή από τη χώρα μας.

https://foursquare.com/v/confetti/4b76bcb2f964a5209d5b2ee3
https://www.facebook.com/CONFETTIgelateria/

Τις υπόλοιπες μέρες του ταξιδιού μας στη Σόφια επισκεφθήκαμε και άλλα εστιατόρια, πιο παραδοσιακά, με Βουλγάρικη κουζίνα, αλλά το Confetti μας κέρδισε και το τιμήσαμε και άλλες φορές όχι μόνο για το φαγητό του, αλλά και για τα υπέροχα γλυκά και παγωτά του.

Κλείσαμε το πρώτο μας βράδυ στη Σόφια, με μια μεγάλη βόλτα στην πολύβουη Vitosha και αργά επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας.
 
Last edited:

Στάθης

Member
Μηνύματα
467
Likes
911
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Πολύ όμορφη η ιστορία σου και εξαιρετικές φωτογραφίες!!
Σας ακολουθήσαμε στο ταξίδι της Βουδαπέστης αφού πήγαμε λίγο μετά από σας και εσείς μας "ακολουθήσατε" στο ταξίδι της Σόφιας! :haha: Σόφια πήγαμε αρχές Οκτωβρίου και μάλιστα μείναμε και στο ίδιο ξενοδοχείο :D Ωραίο ξενοδοχείο και όντως εξυπηρετικότατο προσωπικό αλλά αυτή η βρώμα στη τουαλέτα δεν παλευόταν!!
Κάποια στιγμή θα ανεβάσουμε και εμείς την ιστορία μας,προς το παρόν περιμένω με ανυπομονησία την συνέχεια της δικιάς σου ιστορίας!! :clap:
 

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Πολύ όμορφη η ιστορία σου και εξαιρετικές φωτογραφίες!!
Σας ακολουθήσαμε στο ταξίδι της Βουδαπέστης αφού πήγαμε λίγο μετά από σας και εσείς μας "ακολουθήσατε" στο ταξίδι της Σόφιας! :haha: Σόφια πήγαμε αρχές Οκτωβρίου και μάλιστα μείναμε και στο ίδιο ξενοδοχείο :D Ωραίο ξενοδοχείο και όντως εξυπηρετικότατο προσωπικό αλλά αυτή η βρώμα στη τουαλέτα δεν παλευόταν!!
Κάποια στιγμή θα ανεβάσουμε και εμείς την ιστορία μας,προς το παρόν περιμένω με ανυπομονησία την συνέχεια της δικιάς σου ιστορίας!! :clap:
Γειά σου Στάθη
Πρώτα απ' όλα να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια.
Μου αρέσει όλο αυτό το παιχνίδι που τυχαίνει μεταξύ μας, με τα ταξίδια που επιλέγουμε να κάνουμε και πολύ εύστοχα παρατήρησες.
Το επόμενο δικό μας είναι τον Μάρτιο στο Λονδίνο. Μη μου πεις ότι πάλι θα συναντηθούν οι δρόμοι μας στον ίδιο προορισμό?
Χαχα ακόμη και στο ξενοδοχείο τέτοια σύμπτωση? Μάλλον κάτι καρμικό μας ενώνει ταξιδιωτικά.
Άντε πιάστε δουλειά με την ιστορία σας να δω και τη δική σας ματιά και άποψη για την Σόφια.
 

Στάθης

Member
Μηνύματα
467
Likes
911
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Ναι ναι ετοιμάζετε η ιστορία μας! Καλά εμείς για 2 μερούλες πήγαμε και νομίζω πως καλά ήταν,αν μπορούσαμε να κάτσουμε κ άλλο θα πηγαίναμε και εμείς Φιλιππούπολη.
Μάλλον το ταξιδιωτικό μας παιχνίδι δεν θα συνεχιστεί,προς το παρόν τουλάχιστον;) τον Απρίλιο εμείς κανονίζουμε για Ρουμανία. Λονδίνο είναι ένας προορισμός που θέλουμε να πάμε αλλά επειδή και εγώ και η Γεωργία έχουμε ξαναπάει,το αφήνουμε για αργότερα...
 

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
τον Απρίλιο εμείς κανονίζουμε για Ρουμανία.
Ρουμανία, τέλεια!!
Να λοιπόν που θα ξανασυναντηθούν οι ταξιδιωτικοί μας δρόμοι, αφού και εγώ σχεδιάζω να κάνω ένα οδικό ταξίδι στη Ρουμανία αλλά μάλλον για τον Σεπτέμβριο το βλέπω.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να πραγματοποιήσετε αυτό το ταξίδι, επιστρέφοντας με πληροφορίες που σίγουρα θα μου φανούν πολύ χρήσιμες.
 

Στάθης

Member
Μηνύματα
467
Likes
911
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Σ'ευχαριστούμε! Εννοείτε ότι επιστρέφοντας θα γραφτεί και η ανάλογη ιστορία!! ;)

Περί Σόφιας τώρα,το συντριβάνι μπροστά από το θέατρο Ιβάν Βαζόφ όταν πήγαμε εμείς λειτουργούσε. Ίσως μετά από κάποια ημερομηνία σταματάνε την λειτουργία του.
Την υπαίθρια αγορά με τους μικροπωλητές μπροστά από τον ναό του Alexander Nevsky την είδατε?
Περιμένω την συνέχεια για να δω τι άλλο επισκεφτήκατε μιας και στην πρώτη μέρα ήδη τα έχετε δει σχεδόν όλα!! :cool:
 

escursione

Member
Μηνύματα
1.380
Likes
4.398
Πολύ καλογραμμένη μέχρι στιγμής η ιστορία σου με πολύ όμορφες φωτογραφίες που βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για ιστορία του μήνα.....αναμένουμε τη συνέχεια....αν και η Σόφια δεν βρίσκεται στους τοπ προορισμούς έχει την ομορφιά της και μέρη που αξίζει να επισκεφτείς.
Αυτό που με χαλάει στη Σόφια είναι οι μεγάλες αντιθέσεις στους ανθρώπους που βλέπεις να κυκλοφορούν στο κέντρο όπου κυκλοφορούν πολλοί άστεγοι, ζητιάνοι κλπ κάτι το οποίο είναι αρκετά περιορισμένο στις μικρότερες πόλεις της Βουλγαρίας Πλόβντιβ, Στάρα Ζαγόρα, Μπουργκας κλπ.
 

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Σ'ευχαριστούμε! Εννοείτε ότι επιστρέφοντας θα γραφτεί και η ανάλογη ιστορία!! ;)

Περί Σόφιας τώρα,το συντριβάνι μπροστά από το θέατρο Ιβάν Βαζόφ όταν πήγαμε εμείς λειτουργούσε. Ίσως μετά από κάποια ημερομηνία σταματάνε την λειτουργία του.
Την υπαίθρια αγορά με τους μικροπωλητές μπροστά από τον ναό του Alexander Nevsky την είδατε?
Περιμένω την συνέχεια για να δω τι άλλο επισκεφτήκατε μιας και στην πρώτη μέρα ήδη τα έχετε δει σχεδόν όλα!! :cool:
Μάλλον ήμασταν άτυχοι με τα σιντριβάνια, γιατί δεν πετύχαμε κανένα σε λειτουργία. Όπου υπήρχε λιμνούλα ή σιντριβάνι, ήταν άδεια από νερό.
Στη συνέχεια της ιστορίας θα αναφερθώ και σε αυτά.

Ναι, την αγορά με τους μικροπωλητές την είδαμε. Έρχεται στο τρίτο κεφάλαιο.
Μείνε συντονισμένος τα καλύτερα έρχονται.
 

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Πολύ καλογραμμένη μέχρι στιγμής η ιστορία σου με πολύ όμορφες φωτογραφίες που βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για ιστορία του μήνα.....αναμένουμε τη συνέχεια....αν και η Σόφια δεν βρίσκεται στους τοπ προορισμούς έχει την ομορφιά της και μέρη που αξίζει να επισκεφτείς.
Αυτό που με χαλάει στη Σόφια είναι οι μεγάλες αντιθέσεις στους ανθρώπους που βλέπεις να κυκλοφορούν στο κέντρο όπου κυκλοφορούν πολλοί άστεγοι, ζητιάνοι κλπ κάτι το οποίο είναι αρκετά περιορισμένο στις μικρότερες πόλεις της Βουλγαρίας Πλόβντιβ, Στάρα Ζαγόρα, Μπουργκας κλπ.
Σε ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα λόγια σου και με τιμά ιδιαιτέρως το σχόλιο περί υποψηφιότητας για ιστορία του μήνα, αλλά δεν έχω τέτοιες βλέψεις. Υπάρχουν ικανότεροι και πιο δημοφιλείς συγγραφείς για αυτές τις θέσεις. Σε ευχαριστώ και πάλι πάντως.
Εγώ προσπαθώ πάντα με τις ιστορίες μου, να είμαι όσο πιο αναλυτική και κατατοπιστική γίνεται και να μεταφέρω στους αναγνώστες αυτά που είδα και βίωσα στο ταξίδι μου, ώστε ο μελλοντικός επισκέπτης να οργανώσει καλύτερα το δικό του ταξίδι, έχοντας έτοιμες και τις ιστορικές πληροφορίες που χρειάζεται και ενδεχομένως δεν έχει το χρόνο να αναζητήσει ο ίδιος. Ίσως σε κάποια σημεία να γίνομαι κουραστική με τις εκτενείς ιστορικές αναφορές, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που εγώ ψάχνω και ζω ένα ταξίδι.

Σίγουρα η Σόφια δεν συγκαταλέγεται στους τοπ προορισμούς αλλά αν αφεθείς χαλαρός και δεν πας προκατειλημμένος σίγουρα έχει ενδιαφέροντα στοιχεία για να σου κρατήσουν το ενδιαφέρον και να περάσεις λίγες μέρες καλά.

Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο, αλλά εμείς άστεγους δεν είδαμε. Ίσως έπαιξε ρόλο και το ότι δεν κινηθήκαμε πολύ με το μετρό, το βράδυ δε καθόλου.

Είδαμε μόνο ελάχιστους ζητιάνους στη Vitosha οι οποίοι δεν ήταν ενοχλητικοί.
Απλώς έστεκαν σε ένα σημείο με απλωμένα χέρια.
Όντως στη Φιλιππούπολη δεν είδαμε ούτε έναν άστεγο ή ζητιάνο.

Ας μας πει και ο @Στάθης την εμπειρία του πάνω σε αυτό.

Πάντως εμείς με τους ντόπιους δεν είχαμε καμία άσχημη εμπειρία ή περιστατικό.
 

Στάθης

Member
Μηνύματα
467
Likes
911
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ισλανδία
Προσπαθώ να θυμηθώ αλλά δεν πρέπει να είδαμε ούτε εμείς άστεγο. Ζητιάνους είδαμε αρκετούς και μάλιστα ήταν και έξω απο την ρώσικη εκκλησία αλλά και από την Αγ.Σοφία.
Από τους ντόπιους όχι απλά δεν είχαμε άσχημη εμπειρία αλλά μπορώ να πω πως μας εξέπληξαν ευχάριστα. Όποτε χρειαστήκαμε βοήθεια για να πάμε κάπου έκαναν τα πάντα για να μας βοηθήσουν ακόμα και αν δεν ήξεραν γρι αγγλικά! Χαρακτηριστικά το δεύτερο βράδυ ψάχναμε ένα εστιατόριο και το μόνο μέρος που βρήκαμε να ρωτήσουμε πληροφορίες ήταν ένα μανάβικο που εκείνη την ώρα έκλεινε,τα παιδιά που ήταν εκεί δεν ήξεραν αγγλικά,παρόλα αυτά μπήκαν από το κινητό τους στο ίντερνετ να βρουν το μαγαζί και μετά μέσω google τρανσλειτ να μας δείξουν τι ήθελαν να μας πουν!! Σε μία βόλτα με το τραμ που πήγαμε δε,γιαγιάδες μας έπιαναν την "κουβέντα" και το βάζω σε εισαγωγικά για μιλάγαμε με νοήματα :haha: Η μία προσπαθούσε να μας πει διάφορα πράγματα γι αυτά που βλέπαμε στην διαδρομή και η άλλη για την ιστορία της οικογένεια της που πριν πολλά χρόνια είχε έρθει απο την Ελλάδα στην Βουλγαρία.
 

Klair

Member
Μηνύματα
1.867
Likes
18.609
Ονειρεμένο Ταξίδι
Υπερσιβηρικός
Από τους ντόπιους όχι απλά δεν είχαμε άσχημη εμπειρία αλλά μπορώ να πω πως μας εξέπληξαν ευχάριστα. Όποτε χρειαστήκαμε βοήθεια για να πάμε κάπου έκαναν τα πάντα για να μας βοηθήσουν ακόμα και αν δεν ήξεραν γρι αγγλικά!
Συμφωνώ μαζί σου!
Ακόμα και οι ταξιτζήδες (αυτοί τουλάχιστον που εμείς συναντήσαμε) στις όποιες διαδρομές κάναμε με ταξί, ήταν φιλικοί, εξυπηρετικοί, προσπαθούσαν να συνεννοηθούν με τα λίγα Αγγλικά που ήξεραν και επαγγελματίες. Πάντα έβαζαν το ταξίμετρο και ποτέ δεν μας ζήτησαν χρήματα για μία κούρσα αυθαίρετα.
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
32.663
Μηνύματα
831.141
Μέλη
37.598
Νεότερο μέλος
TraveLover*

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom