Γαλλία Φωτο-ιστορία: Παρίσι

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.518
Ονειρεμένο Ταξίδι
Road trip B. Αμερική

Πριν ξεκινήσω την ιστορία θα ήθελα να σημειώσω οτι δε θα κάνω πολλές ιστορικές αναφορές. Το Παρίσι το ξέρουμε λίγο πολύ όλοι, έχουν γραφτεί δεκάδες ιστορίες εδώ στο φόρουμ, οι περισσότερες αναλυτικότατες και περιεκτικότατες. Θα προσπαθήσω-κυρίως μέσα απο τις φωτογραφίες-να μεταφέρω τη δική μου ματιά για αυτή την πόλη, όπως τη βίωσα και τις δύο φορές φορές που την επισκέφτηκα. Η πρώτη φορά που πήγα ήταν το Σεπτέμβριο του 2013, μια παρέα 6 ατόμων. Τώρα ( Φεβρουάριος 2016) πήγα μόνο με το φίλο μου.
Οι φωτογραφίες είναι και απο τα δύο ταξίδια (αν και οι περισσότερες είναι από το πιο πρόσφατο) κι έτσι ο όγκος των φωτογραφιών είναι μεγάλος, αλλά θα προσπαθήσω να μη σας κουράσω πολύ.

Επίσης, μπορεί να σας φανώ λίγο γραφικός στις περιγραφές μου, λίγο παραπάνω ρομαντικός, όμως με το Παρίσι έχει συμβεί κάτι που δε μου έχει συμβεί με καμία πόλη απο όσες έχω δει ως τώρα. Υπάρχει μεγάλος έρωτας. Η σχέση αυτή ξεκινάει απο πολύ παλιά, πριν ακόμα την επισκεφτώ....

Για ένα περίεργο λόγο που ακόμα δεν μπορώ να προσδιορίσω, θυμάμαι τον εαυτό μου απο πολύ μικρό, να γοητεύομαι απο τις εικόνες του Παρισιού που έβλεπα τυχαία σε καρτ-ποστάλ και στην τηλεόραση.
Στο φροντιστήριο των αγγλικών μου, όταν μας πρότειναν να αλληλογραφήσουμε με κάποιο άλλο παιδί απο το εξωτερικό για εξάσκηση στα αγγλικά, όλοι επέλεξαν κάποιον απο την Αγγλία, ενώ εγώ ήμουν ο μοναδικός που είπα οτι επιθυμώ έναν "pen-friend" απο τη Γαλλία. Ξεκίνησα να αλληλογραφώ λοιπόν με τον Jérôme ένα συμπεθέστατο τύπο με κατσαρά μαλλιά που είχε κόλλημα με το χόκει στον πάγο και έμενε λίγο έξω απο το Παρίσι.

Ανταλλάξαμε γράμματα για περίπου ένα χρόνο και μετά έτσι ξαφνικά, δε θυμάμαι το λόγο, απλά σταματήσαμε. Ίσως επειδή ως παιδιά βρήκαμε ενδιαφέρον σε άλλα πράγματα. Τον Jérôme προσπάθησα πριν λίγους μήνες να τον βρω σε ότι κοινωνικό δίκτυο υπάρχει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Του ξαναέστειλα γράμμα μέσω ταχυδρομείου στη διεύθυνση που είχα απο τότε αλλά δεν πήρα καμία απάντηση.

Penpal.jpg

Για να βρω το κουπόνι που μου είχαν δώσει απο το φροντιστήριο με τα στοιχεία του έπρεπε να ψάξω σε πράγματα που είχα να δω για πάνω απο 20 χρόνια... Τελικά το βρήκα.

Θα ήθελα πολύ αυτή η μικρή εμβόλιμη ιστορία να έχει ένα πιο ενδιαφέρον τέλος, να μου απαντούσε και ίσως να βρισκόμασταν στο Παρίσι σχεδόν 22 χρόνια μετά, όμως η αλήθεια είναι πως κατά πάσα πιθανότητα δε θα μάθω ποτέ τι απέγινε. Όμως, c'est la vie.

Στο ίδιο φροντιστήριο, δήλωσα μια μέρα οτι θέλω να μάθω γαλλικά. Ήμουν ο μόνος που ήθελε, έτσι δε δημιουργήθηκε τμήμα. Όταν στο μάθημα των αγγλικών λοιπόν παρέδιδα το τετράδιο της ορθογραφίας πάντα ζωγράφιζα δίπλα απο το όνομά μου και έναν πύργο του Άιφελ που έπιανε όλη τη σελίδα για τους σπάσω τα νεύρα. Το σχόλιο της δασκάλας ήταν οτι "ζωγραφίζω πολύ ωραία" χωρίς κάτι παραπάνω. Οι αθώες μου προσπάθειες για εκδίκηση έπεσαν στο κενό και μέχρι πέρυσι, που έμαθα γαλλικά (εκπληρώνοντας έτσι το τότε απωθημένο μου) δεν ξανασχολήθηκα με το να μιλήσω τη γλώσσα, παρά μόνο την πρώτη φορά που πήγα στο Παρίσι με θεαματική αλλά και πολύ διασκεδαστική για τους άλλους αποτυχία.
Για το Παρίσι το μόνο που ήξερα σαν παιδί είναι οτι βρίσκεται σε μια χώρα αρκετά μακριά, που τότε στο μυαλό μου δε φανταζόμουν ποτέ οτι θα μπορέσω να επισκεφτώ. Αρχές τις δεκαετίας του '90, όχι μόνο ίντερνετ δεν υπήρχε, αλλά τα πάντα σε σχέση με το εξωτερικό (τουλάχιστον στο δικό μου περιβάλλον) ήταν θολά και άγνωστα. Όταν δε, ρώτησα τους γονείς μου αν η Disneyland όντως υπάρχει ή αν είναι απλά ένα logo που βάζουν στα intro των κινουμένων σχεδίων, ως απάντηση σήκωσαν απλά τους ώμους τους. Έτσι, στο μυαλό μου η όλη ιστορία "Παρίσι" πήρε διαστάσεις περισσότερο μυθικές και σουρεαλιστικές κι έτσι μην μπορώντας να ξεχωρίσω την πραγματικότητα απο το φανταστικό άφησα τον εαυτό μου να μυθοποιήσει μια πόλη για την οποία η μόνη πληροφορία που είχα ήταν ένα τεράστιο μνημείο σε σχήμα "Α"και ένα κάστρο κάπου εκεί κοντά, σαν αυτό που έβλεπα στα παραμύθια.
Το οτι θεωρώ λοιπον το Παρίσι την ωραιότερη πόλη που έχω δει ως τώρα, το οτι συγκινούμαι όποτε την επισκέφτομαι και οτι μένω πάντα με το στόμα ανοιχτό ανακαλύπτοντας κάτι νέο στο παρακάτω στενό που θα στρίψω, ίσως ενδόμυχα να συμβαίνει γιατί μου γρατζουνάει κάτι απο την παιδική μου ηλικία. Ή μπορεί απλά να συμβαίνει γιατί το Παρίσι είναι όντως η ομορφότερη πόλη του κόσμου. :)

Μετά απο αυτή τη retro εισαγωγή, ας περάσουμε στα πρακτικά και σε μερικές συμβουλές που θα ήθελα να σας δώσω για τη διευκόλυνσή σας.

TIPS
1) Απο τις πρώτες ερωτήσεις που διάβαζα στο forum ήταν "πώς θα πάω απο το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης" και ήταν κάτι που έψαχνα κι εγώ. Συνήθως οι πτήσεις με aegean απο Ελλάδα προσγειώνονται στο Terminal 1. Η γραμμή RER B τoυ μετρό που πάει στην πόλη φεύγει απο Terminal 3. Έτσι πρέπει να πάρετε το shuttle για να αλλάξετε Terminal. Μη σκάτε. Σε αυτό το site http://parisbytrain.com/airport-to-paris-terminal-1/ έχει οδηγίες για το πώς να πάτε ακριβώς απο το terminal 1 που θα προσγειωθείτε στο κέντρο της πόλης. Τα περιγράφει αναλυτικά, έχει και φωτογραφίες. Είναι σα να σας παίρνει κάποιος απο το χέρι και να σας πηγαίνει, πιο εύκολο δεν πρόκειται να βρείτε. Στο ίδιο site έχει οδηγίες και για το terminal 2.

2) Βγάλ'τε την Pass Navigo, μόλις πάτε στο Terminal 3. Κοστίζει γύρω στα 26 ευρώ, ισχύει για μια εβδομάδα και μπορείτε να κυκλοφορείτε με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς του Παρισιού σε ΟΛΕΣ τις ζώνες.
Η πόλη εκτός απο διαμερίσματα, χωρίζεται και σε ζώνες. Το Παρίσι είναι ζώνη 1 αλλά οι Βερσαλίες πχ είναι ζώνη 4, η Disneyland και το αεροδρόμιο CDG ζώνη 5. Κάθε ζώνη έχει διαφορετικό κόστος εισιτηρίου οπότε με αυτό το pass ξενοιάζετε. Αν σκεφτείτε όμως οτι θέλετε 20 ευρώ μόνο για τη διαδρομή απο και προς το αεροδρόμιο (10 για να φύγετε και 10 για να ξαναπάτε) με 6 ευρώ παραπάνω έχετε απεριόριστες διαδρομές με όλα τα μέσα σε όλες τις ζώνες της πόλης. Συμφέρει με χίλια.
Σημαντικό: Αν θελήσετε να βγάλετε το Pass Navigo, να έχετε μια φωτογραφία μαζί σας. Διαφορετικά θα πρέπει να πάτε πίσω απο τα εκδοτήρια να βγάλετε στο φωτογραφικό θάλαμο. Κοστίζει 5 ευρώ, η αναμονή είναι μεγάλη και αυτό το χρέπι κάνει μία ώρα για να σε βγάλει μια ρημάδα φωτογραφία. Γύρω στα 5 λεπτά ο καθένας κάθεται στο θάλαμο. Το Navigo Pass είναι αυτό:
Navigo Decouverte Pariste.Net 1.jpg

και το χτυπάς ΕΤΣΙ στα μηχανήματα του μετρό:
ECH21843023_1.jpg

Τονίζω το "ΕΤΣΙ" ώστε να μην προσπαθείτε σαν κάποιον άλλο να το ακυρώσετε στη θύρα που μπαίνουν τα κανονικά εισιτήρια. Κάνω πως δεν έγραψα την τελευταία πρόταση και συνεχίζω.
(Περισσότερα για τα εισιτήρια εδώ: http://parisbytrain.com/paris-metro/#single-ticket )

3) Το μετρό είναι τεράστιο. Υπάρχει ολόκληρη "πόλη" κάτω απο το Παρίσι που λέγεται μετρό. Για μια αλλαγή γραμμής μπορεί να χρειαστεί να περπατήσετε 10 λεπτά, να βγείτε σε μια αποβάθρα και να συνεχίσετε απο την άλλη έξοδο της αποβάθρας μέχρι να βγείτε στον προορισμό σας. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχουν διάφορα πραγματάκια που μας βοηθούν στο να βρούμε ποια γραμμή πρέπει να πάρουμε χωρίς να ψάχνουμε στο χάρτη με τις ώρες.
Ένα πολύ βοηθητικό site είναι αυτό:
http://vasyenmetro.com/?lang=en
Βάζετε τη στάση της αφετηρίας και τη στάση του προορισμού και σας βγάζει ακριβώς στο χάρτη τη γραμμή και σε ποιο σταθμό πρέπει να αλλάξετε γραμμή.
Υπάρχει κάτι ακόμα καλύτερο όμως:
Κατεβάστε στο κινητό σας την εφαρμογή "Visit Paris by metro". Υπάρχει και για android και για iPhone και είναι δωρεάν. Αυτή η θαυματουργή εφαρμογή λοιπόν λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται internet και είναι κάτι σαν το παραπάνω link μόνο που το έχει πάει ακόμα παραπέρα. Βάζετε αφετηρία και προορισμό και σας βγάζει τη διαδρομή, αλλά μπορείτε να βάλετε και attraction. Πχ, Eiffel Tower. Απο που θες να πας; Απο τη Βαστίλη;; Voilà.
Screenshot_2016-02-24-13-33-14.jpg

Πατώντας δίπλα στο εικονίδιο του χάρτη σας δείχνει την πλήρη διαδρομή και τους ενδιάμεσους σταθμούς.
Screenshot_2016-02-24-13-35-03.jpg


4) Κατεβάσ'τε offline maps. Ή για το google maps ή στην εφαρμογή "maps.me". Χρησιμοποιεί το GPS του κινητού και δείχνει στο χάρτη που ακριβώς είστε χωρίς να χρειάζεται σύνδεση στο ίντερνετ, έτσι μπορείτε να το χρησιμοποιείσετε παντού. Το maps.me μπορεί να σας βγάλει και δρομολόγιο για το πως να πατε απο τον ένα προορισμό στον άλλο, το google maps για να κάνει κάτι αντίστοιχο χρειάζεται internet, αλλά προσωπικά προτιμώ το interface της google.

Κατάρριψη στερεότυπου #1: Οι Παριζιάνοι είναι αγενείς.
Οι Παριζιάνοι που συνάντησα εγώ τουλάχιστον, ήταν ευγενέστατοι. Πρόθυμοι να βοηθήσουν, χαμογελαστοί, ευδιάθετοι. Κάντε το "bonjour" και το "pardon" φίλους σας και όλα θα πάνε κατ'ευχής. Οι Γάλλοι δίνουν μεγάλη σημασία στην ευγένεια (λίγο ειρωνικό αν σκεφτεί κάποιος οτι έχουν τον τίτλο του πιο αγενή λαού).
Κατάρριψη στερεότυπου #2: Οι Παριζιάνοι δε μιλάνε αγγλικά.
Δεν υπήρχε άνθρωπος σε κατάστημα, υπηρεσία ή ακόμα και στο δρόμο, που να μη μιλούσε αγγλικά. Δεν έπιασα κουβέντα με κάποιον ηλικιωμένο βέβαια, αλλα οι νέοι όλοι μιλούσαν αγγλικά, είτε τους ρωτάς που είναι η τάδε στάση του μετρό είτε θες να παραγγείλεις κάτι στο restaurant. Μερικές φορές μου απαντούσαν απο μόνοι τους στα αγγλικά μετά απο λίγη ώρα, αφού απο την προφορά μου στα γαλλικά καταλάβαιναν οτι είμαι τουρίστας (ή απο ευγένεια για να με διευκολύνουν, ή απο ανασφάλεια για να δείξουν οτι μιλάνε τη γλώσσα, δεν μπόρεσα να καταλάβω...). Εκεί τους πετάς ένα μικρό ψεματάκι οτι δε μιλάς τα αγγλικά και η συζήτηση συνεχίζεται ωραία κι όμορφα στα γαλλικά. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μην καταφέρετε να συνεννοηθείτε. Η προφορά τους στα αγγλικά είναι κάπως αστεία, δεν μπορούν να πουν το "δ". Πχ αντί για "this" λένε "zis". Φαντάζομαι όμως κάπως έτσι θα ακουγόταν και για αυτούς η δική μου προφορά στα γαλλικά, που δυσκολεύομαι για παράδειγμα να προφέρω σωστά το παχύ "s" (ch) που έχουν. Still working on it. :)

Κεφάλαιο 1.

Μέναμε στο ξενοδοχείο Coypel, στην Place d'Italie. Ένα απλό, οικονομικό ξενοδοχείο που όμως ήταν καθαρό και -το σημαντικότερο- το δωμάτιο είχε δική του τουαλέτα με ντουζ. Απο την Place d'Italie λοιπόν ξεκινήσαμε μια μεγάλη βόλτα βόρεια, περπατώντας την Avenue des Gobelins.
IMG_9679.jpg


H ομώνυμη στάση του μετρό.
IMG_9682.jpg


Όπως θα δείτε κι εσείς στις φωτογραφίες, οι φοβίες μου για τον καιρό εξανεμίστηκαν αμέσως μιας και ο ουρανός ήταν καταγάλανος με πολύ λίγα σύννεφα (την επόμενη μέρα δεν είχε κανένα). Το Παρίσι, υπο το φως του ήλιου παίρνει μια εντελώς διαφορετική άποψη. Καθώς οι ακτίνες του χτυπάνε τα κτίρια, η πόλη ζωντανεύει, μοιάζει λαμπερή διώχνοντας απο πάνω της την ετικέτα της "μουντάδας" που -δικαίως εδώ που τα λέμε της έχουν προσάψει. Νομίζω ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί λοιπόν που συναντήσαμε τέτοιο καιρό. Ωστόσο, έκανε πολύ κρύο. Είχε γύρω στους 0 βαθμούς το πρωί και έφτανε μεχρι τους 5 το μεσημέρι. Αν δεν ήσουν καλά ντυμένος, ο ήλιος δεν μπορούσε να σώσει την κατάσταση. Έτσι τυλιγμένοι σαν κρεμμύδια και φορώντας ισοθερμικά δεν καταλάβαμε τίποτα. Ομολογώ πως ειναι ο καιρός που ευχαριστήθηκα ίσως περισσότερο απο κάθε άλλο ταξίδι, εφόσον έλειπε η βροχή αλλά και η αφόρητη ζέστη που συναντώ στα ταξίδια που κάνω το καλοκαίρι, που καθόλου μα καθόλου δεν τη συμπαθώ.
Επίσης, η πόλη ήταν ήρεμη, ήσυχη. Καμία σχέση με το Παρίσι που ειχα δει το Σεπτέμβρη του '13. Αυτό φαντάζομαι οφείλεται και στις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και στην εποχή. Όπως και να'χει, εγώ λάτρεψα το γεγονός οτι η πόλη ήταν πιο ήσυχη, με έκανε να αισθανθώ λιγότερο τουρίστας και κατάφερε και με "αιχμαλώτισε" ακόμη περισσότερο.

Συνεχίζοντας λοιπόν την Avenue des Gobelins θα φτάσουμε στην πλατεία Square Saint-Médard και συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση της Avenue des Gobelins θα βρούμε τη Rue Mouffetard. O συγκεκριμένος δρόμος είναι ένας πανέμορφος, πλακόστρωτος και ελαφρώς τουριστικός δρόμος, με όμορφα κτίρια και πολλά εστιατόρια και μπαρ.
IMG_9690.jpg


Στο Νο 122 μου τράβηξε την προσοχή η επιγραφή του "A LA BONNE SOURCE".
IMG_9691.jpg

IMG_9692.jpg


Ωπ...! Κρητική κουζίνα (λέμε τώρα) στη Rue Mouffetard; Και με καλτ επιγραφή; Ε αξίζει μαι φωτό!
IMG_9695.jpg



Όμορφο μπαράκι που η πόρτα του ήταν τόσο μικρή που μου έβγαζε κάτι απο εποχή ποτοαπαγόρευσης. Ο Βασίλης το κοιτάει αλλά δεν καταλαβαίνω το λόγο, αφού δεν το έχει με το nightlife καθόλου (όπως ούτε κι εγώ η αλήθεια είναι με ελάχιστες εξαιρέσεις).
IMG_9696.jpg


Και πάλι άρωμα Ελλάδας στον "Μικρό Έλληνα" που φήμες θέλουν να φτιάχνει απο τις καλύτερες κρέπες της πόλης. Η αλήθεια είναι οτι πάντα όποτε περνούσαμε βλέπαμε κόσμο και αναμονή. Δυστυχώς δεν πεινούσαμε αλλιώς θα τον τιμούσαμε. Αντιθέτως, το βράδυ που γυρίσαμε απο τον ίδιο δρόμο προτιμήσαμε να φάμε κάτι τάρτες με λαχανικά απο ένα άλλο μαγαζί λιγο πριν οι οποίες δεν ήταν και πολύ ωραίες. Κρίμα!
IMG_9698.jpg


Πόσο όμορφο και πόσο Παριζιάνικο αυτό το cafe; Rue Mouffetard διαστάυρωση με Rue du Pot de Fer.
IMG_9700.jpg

IMG_9701.jpg


Φτάνουμε στη Λατινική Συνοικία του Παρισιού (Quartier Latin) και ψάχνουμε για το αμφιθέατρο Arènes de Lutèce, στάδιο της γαλλορωμαϊκής περιόδου που χρονολογείται απο τον 1 αι. μ. Χ.


Μερικές φωτογραφίες της γειτονίας λίγο πριν το στάδιο.
IMG_9706.jpg


Ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική πρόταση! Ε;
IMG_9709.jpg


Φτάσαμε λοιπόν. Το στάδιο αυτό κάποτε χωρούσε εως και 15.000 άτομα και στο χώρο του λάμβαναν χώρα -τι άλλο;- μονομαχίες.
IMG_9710.jpg


Αν περιμένατε να δείτε κάτι σαν το Κολοσσαίο, μάλλον θα απογοητευτείτε μιας και μόνο ο χώρος της "αρένας" ας πούμε έχει μείνει ώστε να μαρτυρά τι ήταν κάποτε. Ωστόσο, στο συγκεκριμένο χώρο σήμερα θα δείτε πολλούς Γάλλους να παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, το οποίο λέγεται Pétanque. Προσπαθείς να πετάξεις μία μεταλλική μπάλα όσο πιο κοντά γίνεται σε μια μικρή ξύλινη μπάλα. Αυτό κατάλαβα βλέποντάς το, όποιος ξέρει κάτι παραπάνω να μας διαφωτίσει! Δεξιά στη φωτογραφία, παίζουν αυτό το παιχνίδι. Αν κάνετε μεγέθυνση μπορεί να φανεί καλύτερα.
IMG_9712.jpg


Φυσικά δεν λείπουν και η οικογενειακές βόλτες...
IMG_9714.jpg


IMG_9715.jpg


Ένα απο τα πράγματα που λατρεύω στο Παρίσι είναι οι στέγες των σπιτιών. Έχω φωτογραφίσει πραγματικά άπειρες στέγες. Η ομοιομορφία όλων των κτιρίων με το γκρι-μπλε χρώμα των σκεπών σε συνδυασμό με τις κόκκινες καμινάδες είναι ένα απο τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του Παρισιού και προσωπικά βλέποντας αυτές τις μικρές σοφίτες φαντάζομαι τον Πίτερ Παν να μπαίνει και να κλέβει τη Γουέντι, αλλά αυτό συνέβαινε στο Λονδίνο.... :bleh: Στο Παρίσι η αλήθεια είναι λίγο πιο πεζή, οι σοφίτες ήταν τα δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού παλαιότερα. Τώρα αυτά τα μικροσκοπικά δωματιάκια τα νοικιάζουν συνήθως σε φοιτητές. Παρ'όλα αυτά, βλέποντας τις, ο ρομαντισμός μου χτυπάει κόκκινο και αναπόφευκτα ανατρέχω σε σχέδια και ζωγραφιές του Παρισιού, που απεικονίζουν χειμωνιάτικες νύχτες με τον καπνό να βγαίνει απο αυτές τις καμινάδες και στα παράθυρα να αχνοφαίνονται πίσω απο το φως οι σιλουέτες των κατοίκων τους...
IMG_9723.jpg



Φεύγοντας, περνάμε τη Rue de Navarre, ανεβαίνουμε τα σκαλάκια, βγάζουμε μια φωτογραφία...
IMG_9727.jpg


Και διασχίζουμε τη στενή και όμορφη Rue Rollin
IMG_9730.jpg


Το κτίριο οβίδα! Τέλειο!
IMG_9732.jpg


Και πλησιάζουμε προς το Πάνθεον. Αυτή είναι η εκκλησία δίπλα, η Saint-Étienne-du-Mont.
IMG_9735.jpg


Και...το Πάνθεον.
IMG_9737.jpg


Να'μαστε. Σαφείς ελληνικές επιρροές στην αρχιτεκτονική.
IMG_9739.jpg


«Στους μεγάλους άνδρες της, η ευγνωμονούσα πατρίδα»
IMG_9741.jpg

Βγάζουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες έξω απο το Πάνθεον, συναντώντας ένα ζευγάρι τουριστών. Τους ζήτησα να μας βγάλουν μια φωτογραφία.
-Excuse me, can you please take us a photograph?
-Yes of course. Κράτα λίγο ρε αγάπη
(δεν ήμουν σίγουρος ότι άκουσα καλά).
-Ehm, are you greek?
-Yes
-Έλα ρε παιδιά!!
Στο σημείο αυτό βγήκε όλη η ελληνική αδερφοσύνη και αρχίσαμε να μιλάμε γρήγορα και δυνατά. Ωραίο συναίσθημα. :)
Φεύγουμε απο το Πάνθεον αλλά θα ξαναγυρίσουμε.

Ο καιρός συννέφιασε λίγο αλλά τίποτα το ανησυχητικό. Σε λίγο θα ξανακαθαρίσει.

Κατεβαίνουμε τη Rue Saint Jacques. Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, απο την πίσω μεριά.
IMG_9748.jpg

Και κάνουμε στάση στο μαγαζί "ALBUM COMICS" που αν είσαι fan των κομιξ, του Χάρυ Πότερ και του Άρχοντα των δαχτυλιδιών, εδώ είναι ο ναός σου. Μπήκαμε, ψωνίσαμε, φύγαμε. Δε γνωρίζαμε καν την ύπαρξή του. Όμορφη, αναπάντεχη συνάντηση. :)
IMG_9750.jpg


Και φτάσαμε στο Île de la Cité, το "νησί της πόλης". Η Παναγία των Παρισίων σαφέστατα τραβάει τα βλέμματα.
IMG_9758.jpg


Τάισμα περιστεριών!! Όμορφη εικόνα.
IMG_9769.jpg


Στην εκκλησία είχα μπει στο προηγούμενο ταξίδι μου στο Παρίσι, ανεβαίνοντας μάλιστα στους Πύργους της. Σε επόμενα κεφάλαια πιο αναλυτική περιγραφή. :) Για την ώρα συνεχίζουμε τη βόλτα μας.
IMG_9766.jpg


Αυτή είναι η Conciergerie, πρώην βασιλικό παλάτι και φυλακή του Παρισιού.
conciergery 2.jpg


Κι αυτό είναι το ρολόι στον Tour de l'Horloge (Πύργο του Ρολογιού).
conciergery clock.jpg


H γέφυρα Pont au Change. Ακριβώς απέναντι και δεξιά ο πύργος Saint-Jacques και στη μέση ακριβώς στην κορυφή της στήλης το άγαλμα της φτερωτής Νίκης που κρατάει δύο στεφάνια (Fontaine du Palmier). Αναφέρεται στις νίκες του Ναπολέοντα.
seine with nike.jpg


Συνεχίζουμε να βολτάρουμε στο Île de la Cité. Εδώ, το Palais de Justice, ή αλλιώς τα δικαστήρια του Παρισιού.
IMG_9771.jpg


IMG_9773.jpg


Sainte Chapelle γράφει η ενημερωτική πινακιδούλα. Θα πάμε και απο εκεί. Περισσότερο μου τράβηξε την προσοχή η γιαγιά με το σκυλάκο που προσπαθεί να περάσει απέναντι. :)
IMG_9775.jpg

Και ξεκινάμε τη διαδρομή κατα μήκος του Σηκουάνα με σκοπό να φτάσουμε στον Πύργο του Άιφελ. Και φτάσαμε. Όμως η διαδρομή δεν είναι μικρή. Ω, όχι, δεν είναι καθόλου μικρή, παρ'όλο που εμείς αυτό πιστεύαμε. Όταν αρχίσει να ξεπροβάλει η μύτη του Πύργου νομίζεις οτι πλησιάζεις αλλα μην ξεγιελιέστε. Είναι πραγματικά αρκετά μακριά.
Όμως δεν είχα δει το Σηκουάνα και τις όχθες του υπο το φως του ήλιου την προηγούμενη φορά που ειχα έρθει. Και αυτή η εικόνα μου δημιούργησε μια πολύ ευχάριστη διάθεση.
IMG_9776.jpg


<3
IMG_9779.jpg



Προχωρώντας, ο ήλιος κάνει τα παιχνίδια του πίσω απο τα κτίρια.
IMG_9780.jpg



Φυσικά, retro αναμνηστικά.
IMG_9797.jpg

IMG_9798.jpg



Παρίσι χωρίς λουκέτα γίνεται; Δε γίνεται. H Pont Neuf.
IMG_9782.jpg


Και λίγο πριν αφήσουμε πίσω το "νησί της Πόλης", η Place Dauphine. Την είχα βάλει στο μάτι απο όταν έψαχνα στο ιντερνετ πληροφορίες για το Παρίσι. Όμορφη πλατεία, με τα χαρακτηριστικά στοιχισμένα γυμνά δέντρα και τα παγκάκια .
IMG_9786.jpg


Ποιος δε θα'θελε να κάνει μια στάση για ξεκούραση εδώ ή να δώσει ραντεβού με κάποιον; ;)
IMG_9789.jpg


Square du Vert-Galant, το βορειότερο άκρο του "νησιού".
IMG_9800.jpg

Προχωρώντας στην Quai de Conti, το Institut de France.
IMG_9803.jpg


Και η Pont des Arts. Γέφυρα που συναντάς καλλιτέχνες του δρόμου αλλά και άπειρα λουκέτα που τοποθετούσαν ζευγάρια μέχρι που τον Ιούνιο του 2004 μέρος της γέφυρας κατέρρευσε απο το βάρος.
IMG_9805.jpg


Διασχίζουμε τη γέφυρα και απέναντι μας συναντάμε το Λούβρο, ένα απo τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο και το πρώτο σε επισκεψιμότητα.
seine view.jpg



Στην απέναντι όχθη ένα ακόμα διάσημο μουσείο του Παρισιού, το Μουσείο Orsay, με το χαρακτηριστικό ρολόι.
IMG_9820.jpg


Φτάνουμε στην Place de la Concorde. Εκείνο το Σεπτέμβρη του '13 η ατμόσφαιρα δεν ήταν καθαρή. Παρ'όλα αυτά, μπορούσαμε να διακρίνουμε στο βάθος την Αψίδα του Θριάμβου, στο τέλος της πιο διάσημης ίσως λεωφόρου του Παρισιού, της Champs-Élysées.
concorde 2.jpg


Ο Πύργος του Άιφελ στο βάθος, μέσα στην ομίχλη.
concorde 3.jpg



Και ο διάσημος αιγυπτιακός οβελίσκος!
concorde 1.jpg


Αλλά και το εντυπωσιακό συντριβάνι.
concorde 4.jpg



Επιστροφή στο παρόν και συνεχίζουμε τη βόλτα κατά μήκος του Σηκουάνα. Το τοπίο αρχίζει και ομορφαίνει κι άλλο, ο Πύργος ξεπροβάλλει όλο και περισσότερο και πλησιάζουμε στη γέφυρα που δεν είχα προλάβει να δω στο προηγούμενο ταξίδι μου και μου είχε στοιχίσει αρκετά, εφόσον μιλάμε χωρίς υπερβολές για την ομορφότερη γέφυρα του Παρισιού αλλά και που έχω δει ποτέ μου.
IMG_9823.jpg


Αν μπορούσε μια εικόνα να περιγράψει το Παρίσι για μένα τότε αυτή θα ήταν η παρακάτω. Μία σύνθεση στοιχείων που κάνουν αυτή την πόλη μοναδική, μοναδικά ερωτική. Το ποτάμι, ο Πύργος, η γέφυρα Pont Alexandre-III, οι βάρκες, τα δέντρα στις όχθες του ποταμού...
IMG_9829.jpg

IMG_9832.jpg


Το "Les Invalides".
IMG_9837.jpg


Φτάσαμε στη γέφυρα-κόσμημα της πόλης λοιπόν και ναι, είναι πραγματικά πανέμορφη και εντυπωσιακή.
IMG_9838.jpg


Γλυπτά, χρυσές διακοσμημένες λεπτομέρειες, μάρμαρο και, φυσικά, το χαρακτηριστικό της, οι art nouveau φανοστάτες της.
IMG_9840.jpg

IMG_9841.jpg

Ποιος δε θα ήθελε να κάτσει λίγο σε αυτή τη γέφυρα να χαζέψει αυτή τη θέα; Όλοι λέμε πως ο τίτλος "η πόλη του έρωτα" έχει καταντήσει λίγο κλισέ, όμως οι ερωτευμένοι λατρεύουν τα κλισέ ούτως ή άλλως, pas vrai?
IMG_9845.jpg



Μία απο τις "Νύμφες του Σηκουάνα".
IMG_9848.jpg



Απολαμβάνοντας λίγο ακόμα τη θέα, πριν συνεχίσουμε τη διαδρομή μας για τον Πύργο του Άιφελ, σε αυτό το διαφορετικό, ήσυχο Παρίσι, αυτό το κρύο και ηλιόλουστο απόγευμα του Φλεβάρη.
IMG_9851-2.jpg


 
Last edited by a moderator:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Ξέρεις πως περίμενα την ιστορία σου.
Είναι ωραίο όταν έναν προορισμό τον επιλέγουμε όχι για τα φτηνά αεροπορικά ή γιατί έτυχε αλλά γιατί είμαστε ερωτευμένοι μαζί του και από την παιδική ηλικία έχουμε το αποθημένο. Είναι όμορφο και ρομαντικό πράγματι.

Ένα μεγάλο μπράβο Γιώργο άλλη μια φορά. Η αγάπη σου γι'αυτή την πόλη μέσα από την περιγραφή σου μας έβαλε για τα καλά στο κλίμα μαζί με τις εξαιρετικές και τόσο ζωντανές φωτογραφίες. Ειλικρινά μου'ρχεται να μπώ μέσα στις φωτό!

Σ'ευχαριστώ γιατί μου θυμίζεις το δικό μου ταξίδι ακριβώς ένα χρόνο πριν και θυμάμαι τις δικές μας παριζιάνικες χειμωνιάτικες βόλτες.
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.518
Ονειρεμένο Ταξίδι
Road trip B. Αμερική
Ξέρεις πως περίμενα την ιστορία σου.
Είναι ωραίο όταν έναν προορισμό τον επιλέγουμε όχι για τα φτηνά αεροπορικά ή γιατί έτυχε αλλά γιατί είμαστε ερωτευμένοι μαζί του και από την παιδική ηλικία έχουμε το αποθημένο. Είναι όμορφο και ρομαντικό πράγματι.

Ένα μεγάλο μπράβο Γιώργο άλλη μια φορά. Η αγάπη σου γι'αυτή την πόλη μέσα από την περιγραφή σου μας έβαλε για τα καλά στο κλίμα μαζί με τις εξαιρετικές και τόσο ζωντανές φωτογραφίες. Ειλικρινά μου'ρχεται να μπώ μέσα στις φωτό!

Σ'ευχαριστώ γιατί μου θυμίζεις το δικό μου ταξίδι ακριβώς ένα χρόνο πριν και θυμάμαι τις δικές μας παριζιάνικες χειμωνιάτικες βόλτες.
Σ'ευχαριστώ Γιάννη. :) Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αγάπη για την πόλη συνέπεσε και με πολύ οικονομικά εισιτήρια πάντως (85 ευρώ πήγαινε-έλα με Aegean, απο προσφορά).
Το Παρίσι είναι ανεξάντλητο, μετά και απο το φετινό μου ταξίδι εκεί σκέφτομαι πολύ σοβαρά να καθιερώσω μια επίσκεψη το χρόνο, έστω και για ένα 3ήμερο. Επίσης, να σου πω οτι η επιλογή της Place d'Italie που μου πρότεινες για διαμονή, ήταν πολύ καλή, οπότε ένα ακόμα ευχαριστώ για τη βοήθεια και τις πληροφορίες ;)
 

chris7

Member
Μηνύματα
3.083
Likes
23.657
Επόμενο Ταξίδι
Λουξεμβούργο
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καναδάς
Μπράβο. Πολύ ωραίες φωτογραφίες και περιγραφή.
Περιμένουμε τη συνέχεια.
 

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.280
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ονειρεμένο Ταξίδι
ρωσια
Να ευχαριστησω κι εγω με τη σειρα μου για την ομορφη βολτα στην αγαπημενη μου πολη.Θα ειμαι εκει τον Ιουνη για αλλη μια φορα.Μεχρι τοτε,οι φωτογραφιες σου μας ταξιδευουν εκει.Να σαι καλα και να πηγαινεις συχνα!
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.518
Ονειρεμένο Ταξίδι
Road trip B. Αμερική
Κεφάλαιο 2
Εκείνο το φθινόπωρο πριν 2,5 χρόνια ξυπνήσαμε αρκετά νωρίς ώστε να επισκεφτούμε την Παναγία Παρισίων και να αποφύγουμε τα πλήθη. Και όντως ήμασταν απο τους πρώτους επισκέπτες. Ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και ομιχλώδης.

Μπροστά ακριβώς απο τον Καθεδρικό της Notre-Dame υπάρχει το Point Zéro, το σημείο μηδέν δηλαδή, απ'όπου μετριούνται όλες οι αποστάσεις απο το Παρίσι. Αν δηλαδή κάτι θεωρείται "το κέντρο" του Παρισιού, τότε σίγουρα είναι αυτό το σημείο.
notre dame point zero.jpg



Αυτός είναι λοιπόν ένας απο τους διασημότερους καθεδρικούς ναούς στην Ευρώπη, που ενέπνευσε τοn Βίκτωρ Ουγκώ να γράψει το ομώνυμο μυθιστόρημα. Γοτθικού ρυθμού, σε εντυπωσιάζει απο μακριά ενώ απο κοντά είναι ακόμη πιο επιβλητικός, και αν σταθείς ακριβώς στην είσοδό του και κοιτάξεις ψηλά αντιλαμβάνεσαι το ύψος του (96 μ.) αλλά και πόσο όμορφα διακοσμημένος είναι. Για την ιστορία, η κατασκευή του ξεκίνησε τον 12ο αι. και ολοκληρώθηκε μετά απο 300 σχεδόν χρόνια.

notre dame bw.jpg

notre dame exterior.jpg


Αυτό είναι το εσωτερικό του ναού.
notre damme interior.jpg


notre damme interior 2.jpg


Και το άγαλμα της Ιωάννας της Λωραίνης (Jeanne d'Arc) που στην αρχή νομίζαμε οτι είναι ο τάφος της, μετά όμως θυμηθήκαμε οτι δεν έμεινε τίποτα απο αυτή για να θάψουν...παρά μόνο οι στάχτες της όπου τις σκόρπισαν στο Σηκουάνα.
notre damme interior joan of arc.jpg



Και ξεκινάμε να ανεβαίνουμε τα 387 (!!) σκαλιά για τους πύργους της εκκλησίας. Με τη γλώσσα έξω, ανεβαίνουμε στην κορυφή, αντικρίζοντας για πρώτη φορά -τότε- το Παρίσι απο ψηλά.

Μου κόπηκε λίγο η ανάσα είναι η αλήθεια απο τη θέα και στάθηκα να χαζεύω την αρχιτεκτονική της πόλης, που δεν είχα ξαναδει όμοιά της πουθενά. Στέγες, πολλές στέγες, πολλές σοφίτες και πολλή...ομίχλη, αφήνοντας μόνο μια αμυδρή εικόνα του πύργου στο βάθος να είναι ορατή. Και φυσικά Gargoyles.
gargoyle 1.jpg


Μιλώντας για Gargoyles. Αυτά τα πέτρινα και μερικές φορές λιγάκι τρομαχτικά πλάσματα, εξυπηρετούν ένα σημαντικό σκοπό στην αρχιτεκτονική, εκτός απο την ενδιαφέρουσα διακόσμηση φυσικά. Περιέχουν στόμια που κατευθύνουν το νερό της βροχής μακριά απο το κτίριο, κάτι σαν υδρορροές δηλαδή.
Οι μορφές τους οφείλονται στο γεγονός οτι πίστευαν πως έτσι, προστατεύουν απο τα κακά πνεύματα (με το να υπάρχει ήδη μια "δαιμονική μορφή" δηλαδή στο κτίριο, οι πραγματικοί δαίμονες θα ξεγιελιούνταν και θα έμεναν μακριά).
Η λέξη "Gargoyle" προέρχεται απο τη γαλλική "gargouille" που σημαίνει "λαιμός" ή "οισοφάγος" (πιθανότητα λόγω του ήχου που έκανε το νερό περνώντας απο το λαιμό και το στόμα του gargoyle").

notre dame top 2.jpg



notre damme top 6.jpg


notre dame bw top.jpg


13604678595_abd633c9d9_o.jpg


13604687763_31b1255a0b_o.jpg

13604703023_9e993760b1_o.jpg

13605044234_5441bf5fbc_o.jpg


Εντυπωσιασμένοι, φύγαμε με προορισμό μία άλλη πολύ διάσημη εκκλησία του Παρισιού. Την Sainte-Chapelle.
saint chapel 2.jpg



Κι εδώ πολλά Gargoyles...
notre damme bw2.jpg


Στο εσωτερικό της θα δείτε ίσως τα εντυπωσιακότερα βιτρό που έχετε δει ποτέ. Στην παρακάτω φωτογραφία, το "rose window" (rosace).
saint chapel.jpg


Επόμενη στάση: Μουσείο του Λούβρου.

Άπειρος κόσμος. Τεράστιο μουσείο. Όσες ώρες κι αν αφιερώσεις, ποτέ δε θα καταφέρεις να δεις όλα τα εκθέματα. Εμείς πήγαμε για τα πιο διάσημα και για μια σύντομη βόλτα στα υπόλοιπα, όσο το επέτρεπε ο χρόνος που διαθέταμε.

Το προαύλιο του Λούβρου με την πολυφωτογραφημένη Πυραμίδα, που κατασκευάστηκε το 1983 επι προεδρίας François Mitterrand. Όπως σχεδόν όλες οι μοντέρνες κατασκευές στο Παρίσι, έτσι κι αυτή έχει φανατικούς πολέμιους αλλά και υποστηριχτές.
louvre.jpg


Απο το εσωτερικό της.
louvre pyramid bw.jpg

Δυστυχώς, η Νίκη της Σαμοθράκης, το γλυπτό που ήθελα να δω περισσότερο απο όλα απουσίαζε λόγω...αποκατάστασης.

Εδώ, η Αφροδίτη της Μήλου, ένα επίσης διάσημο έκθεμα. Για να βγάλεις μια φωτογραφία μπροστά απο το άγαλμα, έπρεπε πραγματικά να δώσεις αγώνα.
louvre afrodite de milo.jpg


Το πόσο μικρή ή όχι τελικά είναι η Μόνα Λίζα είναι ένα ερώτημα που απασχολεί όλους τους επισκέπτες του Λούβρου. Εμείς είχαμε ακούσει τόσο πολλά για το μέγεθός της, που προσωπικά περίμενα να δω ένα πίνακα σε μέγεθος κορνίζας γραφείου. Έτσι, τελικά μου φάνηκε ένας φυσιολογικός καμβάς μεσαίου μεγέθους.
Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να πάρετε μια ιδέα, αν και η προοπτική που δίνει ο ευρυγώνιος φακός στην κάμερα δείχνει τα αντικείμενα πιο μικρά. Με τόσο κόσμο όμως ήταν αδύνατο να πάω πιο πίσω και να βγάλω μια πιο αντικειμενική φωτογραφία.
FB_IMG_1456820482212.jpg



Η "Ανάποδη Πυραμίδα" (La Pyramide Inversée). Στον "Κώδικα Ντα Βίντσι" (spoiler alert!!), ο Νταν Μπράουν αναφερόταν σε αυτή ως το μέρος που φυλασσόταν το σώμα της Μαρίας Μαγδαληνής (στην κάμαρα κάτω απο την Πυραμίδα). Να σημειώσω οτι πρόκειται για μυθιστόρημα. :) )
louvre upside down pyramid.jpg


Εγώ, ο χαρούμενος ταξιδιώτης-επισκέπτης!
me louvre.jpg


Φεύγοντας απο το μουσείο, απο την Arc de Triomphe du Carrousel.
O πύργος στο βάθος, σχεδόν πανταχού παρόν.
louvre view.jpg


small arc.jpg


Μεταφερόμαστε στο Μουσείο Orsay, το οποίο στο παρελθόν ήταν σταθμός τρένων στο Παρίσι μεταξύ 1898 με 1900. Και πόσο όμορφος σταθμός!
Η κεντρική αίθουσα με το εντυπωσιακό ρολόι.
orsay interior clock.jpg


...και μπροστά απο το μεγάλο ρολόι του μουσείου, στο εστιατόριο του 5ου ορόφου.
orsay interior big clock guys.jpg


Μέσα απο το οποίο μπορείς να δεις μέχρι το λόφο της Μονμάρτης και τη Sacré Cœur.
orsay interior big clock montmartre.jpg



Επιστροφή στο παρόν και στο 2016. Που είχαμε μείνει; Α, ναι, στη γέφυρα Pont Alexandre-III, όπου κατευθυνόμασταν προς τον Πύργο του Άιφελ.
IMG_9856.jpg


Λίγο πιο κοντά... Σοφίτες, καμινάδες, δέντρα και ο πρωταγωνιστής μας, στο μπλε λυκόφως του χειμώνα.
IMG_9857.jpg


Και λίγο πιο κοντά ακόμη....
Μια πόλη ήσυχη, ήρεμη, χωρίς πολύ κόσμο, χωρίς τουρίστες. Ένα άλλο Παρίσι! Σαφέστατα πιο ρομαντικό, πιο απολαυστικό.
IMG_9859.jpg


IMG_9861.jpg



Σχεδόν φτάσαμε. Πλέον μπορούμε να δούμε και τα 300 μέτρα του πύργου, απο τη βάση μέχρι την κορυφή.
IMG_9863.jpg


IMG_9864.jpg


Μπροστά μας λοιπόν, το πιο αναγνωρίσιμο ίσως μνημείο του κόσμου, το οποίο έχει αγαπηθεί αλλά και μισηθεί απο τους Γάλλους όσο κανένα άλλο, το οποίο είχε προγραμματιστεί να γκρεμιστεί ουκ ολίγες φορές μετά το πέρας της έκθεσης για την οποία κατασκευάστηκε το 1889.
IMG_9865.jpg


"Ένα άσχημο σιδερένιο άχαρο πράγμα", "υπερεκτιμημένο" και άλλα πολλά του έχουν προσάψει. Προσωπικά, τον βρίσκω υπέροχο, επιβλητικό. Και είναι μεγάλος. Εννοώ τεράστιος. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθός του αν δε βρεθείτε μπροστά του.
IMG_9866.jpg

Ο Πύργος του Άιφελ λοιπόν, που ζωγράφιζα ως παιδί στα τετράδια της ορθογραφίας μου, ο πύργος που έχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητες φωτογραφίες και ταινίες ως φόντο παθιασμένων φιλιών, που έχει μαζέψει όλη την ενέργεια των εραστών, ο πύργος που έχει χαραγμένα τα ονόματα των 72 σημαντικότερων Γάλλων επιστημόνων, μηχανικών και μαθηματικών, αυτός ο πύργος λοιπόν στεκόταν εκεί μόνος του, χωρίς τη βουή του κόσμου και τις ορδές τουριστών. Κι εγώ κάθε φορά που τον βλέπω συγκινούμαι, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται... ίσως επειδή έχει συνδεθεί τόσο πολύ με την παιδική μου ηλικία.
IMG_9870.jpg



Απο το Σεπτ. του '13:
eiffel tower bw.jpg

Eiffel tower bw color.jpg



Ακριβώς απέναντι απο τον Πύργο, πριν ανεβούμε στο Τροκαντερό.

Eiffel tower carousel.jpg



Και απο το Τροκαντερό...
Eiffel tower.jpg

eiffel tower dark.jpg



Εκείνο το Σεπτέμβρη πριν 2,5 χρόνια περιμέναμε περίπου 1μιση ώρα στην αναμονή για να ανεβούμε στον πύργο. Αυτή τη φορά, περιμέναμε μόνο 15 λεπτά. Για να έχετε μια ιδέα για το πόσο λίγο κόσμο είχε. Αυτό ξαναλέω είναι αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων. Ήταν Δευτέρα, ήταν χειμώνας (με πολύ κρύο) και ο τουρισμός είχε μειωθεί αρκετά λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος. Αν πάτε ένα ΣΚ του καλοκαιριού, να περιμένετε αναμονή σίγουρα πολύ μεγαλύτερη των 15 λεπτών.

Απο τον Πύργο, η θέα ήταν κάπως έτσι:
IMG_9876.jpg


Δεξιά, φαίνεται η Αψίδα του Θριάμβου.
IMG_9877.jpg


Αν η θέα απο τη Notre Dame μας άφησε άφωνους, αυτή μας έκοψε την ανάσα. Όπως φυσικά και το κρύο, μιας εκεί κοντά στα 300 μέτρα ο αέρας ήταν δυνατός και παγωμένος και μερικές φορές μπορούσες να αισθανθείς τον πύργο να κουνιέται ελαφρώς απο τον αέρα. Δεν υπερβάλω.

Η La Défense στο βάθος, που ενισχύει τον μητροπολιτικό αέρα της πόλης.
IMG_9887.jpg


Ο Σηκουάνας....
IMG_9892.jpg


Και το φεγγάρι που μόλις εμφανίστηκε.
IMG_9897.jpg

Κατεβήκαμε τον πύργο (με το ασανσέρ αυτή τη φορά, γιατί την προηγούμενη είχαμε κατέβει με τα πόδια απο το τελευταίο επίπεδο-ΔΕ σας το συνιστώ) και είπαμε να πάρουμε το μετρό μέχρι τη στάση Censier - Daubenton και να γυρίσουμε στο ξενοδοχείο κατεβαίνοντας τη rue Mouffetard.

Το ίδιο μαγαζάκι που μου είχε τραβήξει την προσοχή το πρωί. Το βράδυ, είναι εξίσου όμορφο.
IMG_9899.jpg


Η ημέρα τελείωσε, αλλά η επόμενη θα ξημερώσει ηλιόλουστη και πάλι, με ακόμα περισσότερες εικόνες...
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Πω πω πω!!!
Τι πανδαισία είναι αυτή?Όπως ειχα πει για τη Ρώμη, θα πω πως και για το Παρίσι οι φωτογραφίες σου είναι ότι καλύτερο έχει το travelstories χωρίς ίχνος υπερβολής.

Μου αρέσει ο συνδυασμός του τώρα με το 2013. Πάντως η διαφορά στην ποιότητα των φωτό είναι εμφανής. Δεν ξέρω αν είχες άλλον εξοπλισμό αλλά το τώρα είναι αριστούργημα! Σίγουρα φταίνε και οι ιδανικές καιρικές συνθήκες και ο καθαρός ορίζοντας.
 

Despinadmk

Member
Μηνύματα
288
Likes
1.122
Ονειρεμένο Ταξίδι
Αλασκα... <3
Με αυτες τις εικονες νοσταλγω εκεινες τις μερες στο Παρισι!!!
Εν τω μεταξυ, οι εικονες, η περιγραφη, οι λεπτομερειες, οι συμβουλες, ειναι σχεδον καλυτερες απο τον οδηγο του LP που εχω!!!! Μπραβο και ευχαριστουμε πολυ!
 

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.280
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ονειρεμένο Ταξίδι
ρωσια
Λογω υψοφοβιας δεν εχω δει ποτε απο τοσο ψηλα τιποτα.Γι αυτο περασα πολλη ωρα με τις φωτογραφιες σου.Υπεροχες.Αυτο το μπλε_γκρι_ραφ_ασημι χρωμα του χειμωνιατικου Παρισιου...ονειρο..
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.518
Ονειρεμένο Ταξίδι
Road trip B. Αμερική
Πω πω πω!!!
Τι πανδαισία είναι αυτή?Όπως ειχα πει για τη Ρώμη, θα πω πως και για το Παρίσι οι φωτογραφίες σου είναι ότι καλύτερο έχει το travelstories χωρίς ίχνος υπερβολής.

Μου αρέσει ο συνδυασμός του τώρα με το 2013. Πάντως η διαφορά στην ποιότητα των φωτό είναι εμφανής. Δεν ξέρω αν είχες άλλον εξοπλισμό αλλά το τώρα είναι αριστούργημα! Σίγουρα φταίνε και οι ιδανικές καιρικές συνθήκες και ο καθαρός ορίζοντας.
Σ'ευχαριστώ πολύ Γιάννη για τα καλά σου λόγια!
Η διαφορά στις φωτογραφίες είναι λόγω ρυθμίσεων της κάμερας, ενός επιπλέον φακού, επεξεργασίας, ε, και λίγο παραπάνω εμπειρίας :)
 

georgeant

Member
Μηνύματα
603
Likes
2.518
Ονειρεμένο Ταξίδι
Road trip B. Αμερική
Με αυτες τις εικονες νοσταλγω εκεινες τις μερες στο Παρισι!!!
Εν τω μεταξυ, οι εικονες, η περιγραφη, οι λεπτομερειες, οι συμβουλες, ειναι σχεδον καλυτερες απο τον οδηγο του LP που εχω!!!! Μπραβο και ευχαριστουμε πολυ!
Κι εγώ ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια! Και Lonely Planet ε; Χα χα!
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.572
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom