Nikos1986
Member
- Μηνύματα
- 1.162
- Likes
- 5.166
- Επόμενο Ταξίδι
- Ρεϊνιόν
- Ταξίδι-Όνειρο
- Αυστραλία - Καλιφόρνια
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- 2. Λίγα Λόγια για τη Χαβάη
- 3. Πρόσβαση και Μετακινήσεις
- 4. Πρόγραμμα
- 5. Αθήνα - Λος Άντζελες - Χονολουλού
- 6. Λίγα Λόγια για το Οάχου
- 7. Εξερεύνηση της Χονολουλού
- 8. Εξερεύνηση του Οάχου
- 9. Οάχου - Τι Δεν Προλάβαμε
- 10. Λίγα Λόγια για το Μπιγκ Άιλαντ
- 11. Εξερεύνηση Ανατολικού Μπιγκ Άιλαντ
- 12. Τα Ηφαίστεια του Μπιγκ Άιλαντ
- 13. Εξερεύσηση Δυτικού Μπιγκ Άιλαντ
- 14. Μπιγκ Άιλαντ - Τι Δεν Προλάβαμε
- 15. Λος Άντζελες
- 16. Επίλογος
16. Επίλογος
Ο περισσότερος κόσμος (όπως και εγώ) πριν μαζέψει κάποιες πληροφορίες για τα νησιά, έχει ήδη στο νου του κάποια συνώνυμα της "Χαβάης": "παραλίες", "σέρφινγκ", "ηφαίστεια", "Περλ Χάρμπορ", "λέι".
Υπάρχει πολύ ωραία φύση, ακόμα και στα προάστια της Χονολουλού. Στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, ξεχωρίζει το Diamond Head. Όπως εξίσου εκπληκτικό είναι και το τοπίο που διασχίζει ο Kalanianaole Highway. Σε πάρα πολλά σημεία μπορεί κανείς να σταματήσει για να θαυμάσει το τοπίο, και αν κατέβει να περπατήσει στα βράχια δε θα χάσει.
Αν και τα νησιά δεν έχουν ιδιαίτερα μακραίωνη ιστορία, υπάρχουν μερικά πολύ ωραία μουσεία όπως το Bishop, όπου μπορεί κανείς να μάθει πολλά για την ιστορία αυτή, τη μυθολογία και γενικότερα την κουλτούρα των Πολυνησίων. Η βάση του Pearl Harbor, επίσης, έχει συνδεθεί με την ιστορία των νησιών και η επίσκεψη κυρίως στο USS Missouri και στο μνημείο του Arizona είναι συγκινητική. Ο κύριος "αρχαιολογικός χώρος" των νησιών είναι φυσικά το Puuhonua O Honaunau, με τη δυνατότητα που έδινε σε παραβάτες του kapu να εξιλεωθούν και να ζήσουν ελεύθεροι, εφόσον κατάφερναν να φτάσουν εκεί πριν από τους διώκτες τους. Τέλος, αν και μικρό, το Jaggar Museum στο χείλος της καλντέρας του Kilauea περιγράφει το τι συμβαίνει κάτω από τα νησιά, με τον κρατήρα Halemaumau να καπνίζει σε απόσταση αναπνοής.
Πέρα από την ίδια την πρωτεύουσα, ο άλλος κύριος πόλος έλξης του Oahu είναι η Βόρεια Ακτή. Η ίδια η Haleiwa, θυμίζει χωριό και ακολουθεί έναν ακόμα πιο χαλαρό ρυθμό ζωής. Οι παραλίες, αν και ενδεχομένως να είναι επικίνδυνες για κολύμπι, είναι υπέροχες και οποιοσδήποτε μπορεί να κάθεται με τις ώρες να θαυμάζει τους σέρφερς. Ίσως κανείς να συναντήσει κάποια παρέα εφήβων, που να έχει στραβοξυπνήσει, ξεχνώντας το υπέροχο νησί στο οποίο ζούνε καθημερινά. Όμως πέρα από ένα "haoli" μέσα από τα δόντια ("ξένε" ή "λευκέ", μια λέξη που χρησιμοποιείται προσβλητικά στα Χαβανέζικα), και με καλή καρδιά το πράγμα μένει εκεί, και ο καθένας συνεχίζει ευχάριστα την υπόλοιπη ημέρα του. Μια ημέρα που τελειώνει με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να βυθίζεται στον αχανή Ειρηνικό.
Το Oahu (πιθανότατα και το Maui) μαζεύουν τον περισσότερο κόσμο. Το... μεγαλύτερο νησί της πολιτείας, το Big Island, είναι το μέρος όπου συνδυάζει πάρα πολλά για να δει κανείς και με λίγο κόσμο. Οι μεγαλύτερες "πόλεις", το Hilo και η Kona δεν συγκρίνονται με τη Honolulu, τουλάχιστον όσον αφορά το πλήθος των ξένων. Η ακτές Hamakua και Puna, παρόμοια με την νοτιοανατολική ακτή της Honolulu, έχουν πάρα πολλά σημεία στα οποία μπορεί κανείς να σταματήσει για να θαυμάσει το τοπίο.
Το Kilauea είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο με το αυτοκίνητο. Επίσης, το υψόμετρο είναι χαμηλό και, κατά συνέπεια, οι καιρικές συνθήκες γενικά καλές. Έτσι, μπορεί κανείς να εξερευνήσει τα μονοπάτια πιο εύκολα, ξεκούραστα και ασφαλέστερα σε σχέση με άλλα ενεργά ηφαίστεια του κόσμου.
Τέλος, η δυτική ακτή, πέρα από τους αρχαιολογικούς χώρους, περιλαμβάνει και τις κύριες παραλίες του νησιού. Τα νερά είναι ασφαλή για κολύμπι και επίσης προσφέρουν το ίδιο όμορφο ηλιοβασίλεμα.
Για τα περισσότερα αξιοθέατα, όποιος διαβάσει ένα τουριστικό οδηγό, ψάξει στο internet, δει κάποιο ντοκιμαντέρ ή ρωτήσει σε κάποιο τουριστικό γραφείο θα πάρει πληροφορίες. Όμως είναι η φιλοσοφία "aloha" η οποία θα μείνει στην καρδιά κάποιου που επισκέπτεται τα νησιά. Αν και (όπως παντού) υπάρχουν εξαιρέσεις, η γενικότερη εικόνα που αποκόμισα από τους Πολυνήσιους είναι πως είναι ζεστοί άνθρωποι, υπομονετικοί, ομιλητικοί ακόμη και με τον ξένο που ταξίδεψε από την άλλη άκρη της Γης. Άνθρωποι χαμογελαστοί, όπως οι γιαγιάδες στο Ken’s House of Pancakes που είτε βγάζουν το χαμόγελο από την καρδιά τους, είτε, τι να πω, τους αξίζει πραγματικά όσκαρ για την προσποίηση. Φυσικά, όπως και σε όλο τον κόσμο, έτσι κι εκεί οι άνθρωποι δεν ζουν μια ιδανική ζωή, χωρίς προβλήματα. Παρ’όλ’αυτά, το "aloha" ζει, και ο κόσμος αυτός είναι που κερδίζει όποιον επιχειρήσει το ταξίδι στα νησιά αυτά.
Για κάποιον που βάλει στόχο να κάνει το ταξίδι, πιστεύω πρέπει να αναφέρω λίγα πράγματα και για τον οικονομικό προγραμματισμό. Για τους περισσότερους από εμάς, το ταξίδι αυτό δεν είναι κάτι που το αποφασίζουμε σήμερα και μέσα σε 6 μήνες έχουμε μαζέψει τις πληροφορίες για τα αξιοθέατα, έχουμε κλείσει τα αεροπορικά / ξενοδοχεία και είμαστε έτοιμοι να φύγουμε.
Αν και χιλιομετρικά η απόσταση είναι περίπου ίδια είτε κάποιος πετάξει ανατολικά (μέσω Ασίας) ή δυτικά (μέσω Αμερικής), το ταξίδι είναι καλύτερο να γίνει μέσω Αμερικής. Πέρα από τους συνήθως φθηνότερους ναύλους (θα αναφερθώ εκτενέστερα σε αυτό παρακάτω), δημιουργείται επίσης η ψευδαίσθηση πως έχεις κερδίσει και μια μέρα παραπάνω, αφού μπορείς να φτάσεις π.χ. στο Los Angeles "αυθημερόν". Αντίθετα, μέσω π.χ. Ιαπωνίας, πέρα από την "κόντρα" αλλαγή της ώρας, διασχίζεις και τη γραμμή αλλαγής ημέρας. Έτσι η ημερομηνία που φτάνεις στα νησιά, είναι 2-3 μέρες μετά από την ημερομηνία που ξεκίνησες.
Οι αεροπορικοί ναύλοι για την Αμερική (ΗΠΑ ή Καναδάς) παίζουν. Οι κύριες εναλλακτικές είναι 2. Κάποιος μπορεί να επιλέξει είτε το υπερατλαντικό σκέλος του ταξιδιού να τελειώνει στην ανατολική ακτή, να πετάξει στη συνέχεια σε κάποια μεγάλη πόλη της δυτικής ακτής και από εκεί να πάρει την τελευταία πτήση για τη Χαβάη. Η άλλη εναλλακτική είναι μια υπερατλαντική πτήση που να προσγειώνεται στη δυτική ακτή και από εκεί να συνεχίσει για τη Χαβάη. Οι χαμηλότεροι ναύλοι για ανατολική ακτή που έχω δει εγώ, ήταν γύρω στα 250 ευρώ. Πάντως, διάφορες αεροπορικές βγάζουν προσφορές γύρω στα 300. Επίσης, θεωρώ καλά τα 500 ευρώ για την δυτική ακτή. Όλες αυτές οι τιμές είναι από Αθήνα και ανά άτομο. Υπολογίζοντας άλλα π.χ. 250 ευρώ από δυτική ακτή για Χαβάη, προκύπτουν γύρω στα 750 ευρώ το πήγαινε-έλα ανά άτομο. Τα εισιτήρια μάλλον θα πρέπει να κλειστούν χωριστά, οπότε θέλει προσοχή για να λάβουμε υπόψη πιθανές καθυστερήσεις κλπ. Οπότε αναγκαστικά θα μπει στην εξίσωση και η κούραση, και τα πιθανά έξοδα της διανυκτέρευσης σε μία πόλη που θα έχουμε ανταπόκριση. Έτσι αυτά τα 750 ευρώ ίσως είναι μια ιδανική τιμή, που προϋποθέτει να συμπέσουν μερικές καλές προσφορές και να γίνει ένα μονοκόμματο ταξίδι 20-24 ωρών. Μια πιο ρεαλιστική τιμή είναι γύρω στο χιλιάρικο, ίσως και λίγο παραπάνω, συνυπολογίζοντας και μια διανυκτέρευση σε κάποια Αμερικάνικη πόλη.
Για τις παροχές που περιμένει κανείς από τα ξενοδοχεία, ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του, και εδώ δεν μπορώ να εκτιμήσω κάτι. Κάποιος μπορεί να θέλει την καλύτερη σουίτα του καλύτερου ξενοδοχείου και με θέα στο Waikiki, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να θέλει απλά ένα κρεβάτι και μια τουαλέτα. Γούστα είναι αυτά.
Ίσως τα αεροπορικά και τα ξενοδοχεία να μπορούν να συνδυαστούν, με το κόστος ενδεχομένως να είναι μικρότερο από ότι αν κλείνονταν ξεχωριστά.
Επίσης και για το φαγητό δεν μπορώ να πω πολλά. Κάποιος μπορεί να θέλει μεσημεριανό και βραδινό σε κάποιο καλό εστιατόριο. Κάποιος άλλος μπορεί να συμβιβάζεται με τα McDonald’s ή να παραλείπει κάποιο γεύμα ή να τρώει κάτι πρόχειρο ή να ψωνίζει από τα σούπερ μάρκετ. Πάντως οι τιμές είναι υψηλότερες από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Κάποιες ενδεικτικές τιμές για το φαγητό είχα αναφέρει στην ενότητα "7. Εξερεύνηση της Χονολουλού".
Αντίθετα με το φαγητό, το κόστος ενοικίασης και χρήσης του αυτοκινήτου είναι πολύ χαμηλό. Μπορεί κανείς να νοικιάσει ένα σπορ 4λιτρο κάμπριο, με τα χρήματα που εδώ νοικιάζει μικρό 1200ράκι, από την ίδια εταιρεία. Η βενζίνη είναι ακριβότερη από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, αλλά και πάλι τα περίπου 0,75 ευρώ / λίτρο που είχε όταν πήγαμε είναι πολύ καλή τιμή, σε σχέση με τις τιμές στην Ελλάδα (και γενικά στην Ευρώπη).
Ένα ακόμη θέμα, είναι η επικοινωνία με την πατρίδα. Το κόστος περιαγωγής είναι υψηλό. Επειδή την είχαμε πατήσει με την Αυστραλία, αυτή τη φορά αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά το Skype. Όλα τα ξενοδοχεία είχαν Wi-Fi, που συμπεριλαμβανόταν στην τιμή του δωματίου. Έτσι, με το Skype γλιτώσαμε αρκετά χρήματα. Εδώ, στο forum, είχε γίνει λόγος για ένα πακέτο της T-Mobile με δωρεάν χρόνο προς Ελλάδα, όμως οι υπάλληλοι του καταστήματος στη downtown της Honolulu αγνοούσαν την ύπαρξη της προσφοράς αυτής. Στο Los Angeles δεν είχαμε βρει κάποιο κατάστημα κοντά στο ξενοδοχείο (έτσι και αλλιώς ο χρόνος μας στο πήγαινε ήταν πολύ περιορισμένος, οπότε δεν προλαβαίναμε να κοιτάξουμε αλλού), οπότε όσο ψάξαμε την T-Mobile ήταν στη Honolulu. Ίσως απλά οι υπάλληλοι να μην ήταν ενήμεροι, και άλλοι που έχουν ταξιδέψει στις ηπειρωτικές ΗΠΑ να βρήκαν και να χρησιμοποίησαν αυτή την προσφορά. Εμείς πάντως, βολευτήκαμε μια χαρά με το Skype.
Κάτι τελευταίο που δεν είχε προβληματίσει όσους από εμάς κυκλοφορούσαμε στα κράτη του ευρώ, είναι η ισοτιμία. Καθώς το κόστος του ταξιδιού για τους περισσότερους από εμάς είναι ήδη μεγάλο, μια καλή ισοτιμία μπορεί να μας κάνει τον προγραμματισμό πολύ καλύτερο. Ενδεικτικά εμείς, όταν κλείσαμε τα πρώτα αεροπορικά με τη Hawaiian, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ήταν γύρω στο 1,4. Λίγες μέρες πριν φύγουμε, όταν πήγαμε να βγάλουμε συνάλλαγμα, η ισοτιμία ήταν γύρω στο 1,1. Η διαφορά ίσως να ακούγεται μικρή, αλλά π.χ. τα 3000 ευρώ με την "καλή" ισοτιμία αντιστοιχούν σε 900 παραπάνω δολάρια. Συνεπώς η διαφορά (υπολογίζοντας το συνολικό ποσό σε ευρώ που θα χρειαστεί να αποταμιεύσει κάποιος) δεν είναι αμελητέα. Απλά και μόνο λόγω καλής ισοτιμίας, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα για μια εβδομάδα παραπάνω διακοπών, για την επίσκεψη σε ένα ακόμα νησί κλπ.
Πιθανότατα, για τους περισσότερους όταν αποφασίσουμε μια μέρα να επισκεφθούμε αυτά τα νησιά, σίγουρα στην πορεία θα υπάρξουν στιγμές που θα αναρωτηθούμε "τι στόχο βάλαμε". Αυτό έγινε και με εμένα, και ουκ ολίγες φορές, από τη στιγμή που αποφασίσαμε να πάμε μέχρι να κάνουμε την πρώτη κράτηση. Σίγουρα ένα τέτοιο ταξίδι απαιτεί θυσίες και επιμονή για όποιον αποφασίσει να το πραγματοποιήσει. Ίσως θα χρειαστεί να αναβληθούν οι επόμενες κοντινές αποδράσεις στην Ευρώπη. Όμως, ένα χρόνο μετά, τουλάχιστον εγώ, δεν το έχω μετανιώσει καθόλου. Αναβάλλετε την αγορά του καινούριου φοβερού κινητού και με τα ίδια χρήματα κλείστε τα αεροπορικά για το Λος Άντζελες! Με άλλα 300 έχετε προσγειωθεί στη Χονολουλού! Παραφράζοντας τα λόγια του Χρυσοδάκτυλου: "Και το ταξίδι στη Χαβάη, είναι ένα ταξίδι... Μπορεί να είναι μακρύτερο, ακριβότερο αλλά παραμένει ένα ταξίδι. Μπορεί να πραγματοποιηθεί!"
Ο περισσότερος κόσμος (όπως και εγώ) πριν μαζέψει κάποιες πληροφορίες για τα νησιά, έχει ήδη στο νου του κάποια συνώνυμα της "Χαβάης": "παραλίες", "σέρφινγκ", "ηφαίστεια", "Περλ Χάρμπορ", "λέι".
Υπάρχει πολύ ωραία φύση, ακόμα και στα προάστια της Χονολουλού. Στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, ξεχωρίζει το Diamond Head. Όπως εξίσου εκπληκτικό είναι και το τοπίο που διασχίζει ο Kalanianaole Highway. Σε πάρα πολλά σημεία μπορεί κανείς να σταματήσει για να θαυμάσει το τοπίο, και αν κατέβει να περπατήσει στα βράχια δε θα χάσει.
Αν και τα νησιά δεν έχουν ιδιαίτερα μακραίωνη ιστορία, υπάρχουν μερικά πολύ ωραία μουσεία όπως το Bishop, όπου μπορεί κανείς να μάθει πολλά για την ιστορία αυτή, τη μυθολογία και γενικότερα την κουλτούρα των Πολυνησίων. Η βάση του Pearl Harbor, επίσης, έχει συνδεθεί με την ιστορία των νησιών και η επίσκεψη κυρίως στο USS Missouri και στο μνημείο του Arizona είναι συγκινητική. Ο κύριος "αρχαιολογικός χώρος" των νησιών είναι φυσικά το Puuhonua O Honaunau, με τη δυνατότητα που έδινε σε παραβάτες του kapu να εξιλεωθούν και να ζήσουν ελεύθεροι, εφόσον κατάφερναν να φτάσουν εκεί πριν από τους διώκτες τους. Τέλος, αν και μικρό, το Jaggar Museum στο χείλος της καλντέρας του Kilauea περιγράφει το τι συμβαίνει κάτω από τα νησιά, με τον κρατήρα Halemaumau να καπνίζει σε απόσταση αναπνοής.
Πέρα από την ίδια την πρωτεύουσα, ο άλλος κύριος πόλος έλξης του Oahu είναι η Βόρεια Ακτή. Η ίδια η Haleiwa, θυμίζει χωριό και ακολουθεί έναν ακόμα πιο χαλαρό ρυθμό ζωής. Οι παραλίες, αν και ενδεχομένως να είναι επικίνδυνες για κολύμπι, είναι υπέροχες και οποιοσδήποτε μπορεί να κάθεται με τις ώρες να θαυμάζει τους σέρφερς. Ίσως κανείς να συναντήσει κάποια παρέα εφήβων, που να έχει στραβοξυπνήσει, ξεχνώντας το υπέροχο νησί στο οποίο ζούνε καθημερινά. Όμως πέρα από ένα "haoli" μέσα από τα δόντια ("ξένε" ή "λευκέ", μια λέξη που χρησιμοποιείται προσβλητικά στα Χαβανέζικα), και με καλή καρδιά το πράγμα μένει εκεί, και ο καθένας συνεχίζει ευχάριστα την υπόλοιπη ημέρα του. Μια ημέρα που τελειώνει με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να βυθίζεται στον αχανή Ειρηνικό.
Το Oahu (πιθανότατα και το Maui) μαζεύουν τον περισσότερο κόσμο. Το... μεγαλύτερο νησί της πολιτείας, το Big Island, είναι το μέρος όπου συνδυάζει πάρα πολλά για να δει κανείς και με λίγο κόσμο. Οι μεγαλύτερες "πόλεις", το Hilo και η Kona δεν συγκρίνονται με τη Honolulu, τουλάχιστον όσον αφορά το πλήθος των ξένων. Η ακτές Hamakua και Puna, παρόμοια με την νοτιοανατολική ακτή της Honolulu, έχουν πάρα πολλά σημεία στα οποία μπορεί κανείς να σταματήσει για να θαυμάσει το τοπίο.
Το Kilauea είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο με το αυτοκίνητο. Επίσης, το υψόμετρο είναι χαμηλό και, κατά συνέπεια, οι καιρικές συνθήκες γενικά καλές. Έτσι, μπορεί κανείς να εξερευνήσει τα μονοπάτια πιο εύκολα, ξεκούραστα και ασφαλέστερα σε σχέση με άλλα ενεργά ηφαίστεια του κόσμου.
Τέλος, η δυτική ακτή, πέρα από τους αρχαιολογικούς χώρους, περιλαμβάνει και τις κύριες παραλίες του νησιού. Τα νερά είναι ασφαλή για κολύμπι και επίσης προσφέρουν το ίδιο όμορφο ηλιοβασίλεμα.
Για τα περισσότερα αξιοθέατα, όποιος διαβάσει ένα τουριστικό οδηγό, ψάξει στο internet, δει κάποιο ντοκιμαντέρ ή ρωτήσει σε κάποιο τουριστικό γραφείο θα πάρει πληροφορίες. Όμως είναι η φιλοσοφία "aloha" η οποία θα μείνει στην καρδιά κάποιου που επισκέπτεται τα νησιά. Αν και (όπως παντού) υπάρχουν εξαιρέσεις, η γενικότερη εικόνα που αποκόμισα από τους Πολυνήσιους είναι πως είναι ζεστοί άνθρωποι, υπομονετικοί, ομιλητικοί ακόμη και με τον ξένο που ταξίδεψε από την άλλη άκρη της Γης. Άνθρωποι χαμογελαστοί, όπως οι γιαγιάδες στο Ken’s House of Pancakes που είτε βγάζουν το χαμόγελο από την καρδιά τους, είτε, τι να πω, τους αξίζει πραγματικά όσκαρ για την προσποίηση. Φυσικά, όπως και σε όλο τον κόσμο, έτσι κι εκεί οι άνθρωποι δεν ζουν μια ιδανική ζωή, χωρίς προβλήματα. Παρ’όλ’αυτά, το "aloha" ζει, και ο κόσμος αυτός είναι που κερδίζει όποιον επιχειρήσει το ταξίδι στα νησιά αυτά.
Για κάποιον που βάλει στόχο να κάνει το ταξίδι, πιστεύω πρέπει να αναφέρω λίγα πράγματα και για τον οικονομικό προγραμματισμό. Για τους περισσότερους από εμάς, το ταξίδι αυτό δεν είναι κάτι που το αποφασίζουμε σήμερα και μέσα σε 6 μήνες έχουμε μαζέψει τις πληροφορίες για τα αξιοθέατα, έχουμε κλείσει τα αεροπορικά / ξενοδοχεία και είμαστε έτοιμοι να φύγουμε.
Αν και χιλιομετρικά η απόσταση είναι περίπου ίδια είτε κάποιος πετάξει ανατολικά (μέσω Ασίας) ή δυτικά (μέσω Αμερικής), το ταξίδι είναι καλύτερο να γίνει μέσω Αμερικής. Πέρα από τους συνήθως φθηνότερους ναύλους (θα αναφερθώ εκτενέστερα σε αυτό παρακάτω), δημιουργείται επίσης η ψευδαίσθηση πως έχεις κερδίσει και μια μέρα παραπάνω, αφού μπορείς να φτάσεις π.χ. στο Los Angeles "αυθημερόν". Αντίθετα, μέσω π.χ. Ιαπωνίας, πέρα από την "κόντρα" αλλαγή της ώρας, διασχίζεις και τη γραμμή αλλαγής ημέρας. Έτσι η ημερομηνία που φτάνεις στα νησιά, είναι 2-3 μέρες μετά από την ημερομηνία που ξεκίνησες.
Οι αεροπορικοί ναύλοι για την Αμερική (ΗΠΑ ή Καναδάς) παίζουν. Οι κύριες εναλλακτικές είναι 2. Κάποιος μπορεί να επιλέξει είτε το υπερατλαντικό σκέλος του ταξιδιού να τελειώνει στην ανατολική ακτή, να πετάξει στη συνέχεια σε κάποια μεγάλη πόλη της δυτικής ακτής και από εκεί να πάρει την τελευταία πτήση για τη Χαβάη. Η άλλη εναλλακτική είναι μια υπερατλαντική πτήση που να προσγειώνεται στη δυτική ακτή και από εκεί να συνεχίσει για τη Χαβάη. Οι χαμηλότεροι ναύλοι για ανατολική ακτή που έχω δει εγώ, ήταν γύρω στα 250 ευρώ. Πάντως, διάφορες αεροπορικές βγάζουν προσφορές γύρω στα 300. Επίσης, θεωρώ καλά τα 500 ευρώ για την δυτική ακτή. Όλες αυτές οι τιμές είναι από Αθήνα και ανά άτομο. Υπολογίζοντας άλλα π.χ. 250 ευρώ από δυτική ακτή για Χαβάη, προκύπτουν γύρω στα 750 ευρώ το πήγαινε-έλα ανά άτομο. Τα εισιτήρια μάλλον θα πρέπει να κλειστούν χωριστά, οπότε θέλει προσοχή για να λάβουμε υπόψη πιθανές καθυστερήσεις κλπ. Οπότε αναγκαστικά θα μπει στην εξίσωση και η κούραση, και τα πιθανά έξοδα της διανυκτέρευσης σε μία πόλη που θα έχουμε ανταπόκριση. Έτσι αυτά τα 750 ευρώ ίσως είναι μια ιδανική τιμή, που προϋποθέτει να συμπέσουν μερικές καλές προσφορές και να γίνει ένα μονοκόμματο ταξίδι 20-24 ωρών. Μια πιο ρεαλιστική τιμή είναι γύρω στο χιλιάρικο, ίσως και λίγο παραπάνω, συνυπολογίζοντας και μια διανυκτέρευση σε κάποια Αμερικάνικη πόλη.
Για τις παροχές που περιμένει κανείς από τα ξενοδοχεία, ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του, και εδώ δεν μπορώ να εκτιμήσω κάτι. Κάποιος μπορεί να θέλει την καλύτερη σουίτα του καλύτερου ξενοδοχείου και με θέα στο Waikiki, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να θέλει απλά ένα κρεβάτι και μια τουαλέτα. Γούστα είναι αυτά.
Ίσως τα αεροπορικά και τα ξενοδοχεία να μπορούν να συνδυαστούν, με το κόστος ενδεχομένως να είναι μικρότερο από ότι αν κλείνονταν ξεχωριστά.
Επίσης και για το φαγητό δεν μπορώ να πω πολλά. Κάποιος μπορεί να θέλει μεσημεριανό και βραδινό σε κάποιο καλό εστιατόριο. Κάποιος άλλος μπορεί να συμβιβάζεται με τα McDonald’s ή να παραλείπει κάποιο γεύμα ή να τρώει κάτι πρόχειρο ή να ψωνίζει από τα σούπερ μάρκετ. Πάντως οι τιμές είναι υψηλότερες από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Κάποιες ενδεικτικές τιμές για το φαγητό είχα αναφέρει στην ενότητα "7. Εξερεύνηση της Χονολουλού".
Αντίθετα με το φαγητό, το κόστος ενοικίασης και χρήσης του αυτοκινήτου είναι πολύ χαμηλό. Μπορεί κανείς να νοικιάσει ένα σπορ 4λιτρο κάμπριο, με τα χρήματα που εδώ νοικιάζει μικρό 1200ράκι, από την ίδια εταιρεία. Η βενζίνη είναι ακριβότερη από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, αλλά και πάλι τα περίπου 0,75 ευρώ / λίτρο που είχε όταν πήγαμε είναι πολύ καλή τιμή, σε σχέση με τις τιμές στην Ελλάδα (και γενικά στην Ευρώπη).
Ένα ακόμη θέμα, είναι η επικοινωνία με την πατρίδα. Το κόστος περιαγωγής είναι υψηλό. Επειδή την είχαμε πατήσει με την Αυστραλία, αυτή τη φορά αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά το Skype. Όλα τα ξενοδοχεία είχαν Wi-Fi, που συμπεριλαμβανόταν στην τιμή του δωματίου. Έτσι, με το Skype γλιτώσαμε αρκετά χρήματα. Εδώ, στο forum, είχε γίνει λόγος για ένα πακέτο της T-Mobile με δωρεάν χρόνο προς Ελλάδα, όμως οι υπάλληλοι του καταστήματος στη downtown της Honolulu αγνοούσαν την ύπαρξη της προσφοράς αυτής. Στο Los Angeles δεν είχαμε βρει κάποιο κατάστημα κοντά στο ξενοδοχείο (έτσι και αλλιώς ο χρόνος μας στο πήγαινε ήταν πολύ περιορισμένος, οπότε δεν προλαβαίναμε να κοιτάξουμε αλλού), οπότε όσο ψάξαμε την T-Mobile ήταν στη Honolulu. Ίσως απλά οι υπάλληλοι να μην ήταν ενήμεροι, και άλλοι που έχουν ταξιδέψει στις ηπειρωτικές ΗΠΑ να βρήκαν και να χρησιμοποίησαν αυτή την προσφορά. Εμείς πάντως, βολευτήκαμε μια χαρά με το Skype.
Κάτι τελευταίο που δεν είχε προβληματίσει όσους από εμάς κυκλοφορούσαμε στα κράτη του ευρώ, είναι η ισοτιμία. Καθώς το κόστος του ταξιδιού για τους περισσότερους από εμάς είναι ήδη μεγάλο, μια καλή ισοτιμία μπορεί να μας κάνει τον προγραμματισμό πολύ καλύτερο. Ενδεικτικά εμείς, όταν κλείσαμε τα πρώτα αεροπορικά με τη Hawaiian, η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου ήταν γύρω στο 1,4. Λίγες μέρες πριν φύγουμε, όταν πήγαμε να βγάλουμε συνάλλαγμα, η ισοτιμία ήταν γύρω στο 1,1. Η διαφορά ίσως να ακούγεται μικρή, αλλά π.χ. τα 3000 ευρώ με την "καλή" ισοτιμία αντιστοιχούν σε 900 παραπάνω δολάρια. Συνεπώς η διαφορά (υπολογίζοντας το συνολικό ποσό σε ευρώ που θα χρειαστεί να αποταμιεύσει κάποιος) δεν είναι αμελητέα. Απλά και μόνο λόγω καλής ισοτιμίας, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα για μια εβδομάδα παραπάνω διακοπών, για την επίσκεψη σε ένα ακόμα νησί κλπ.
Πιθανότατα, για τους περισσότερους όταν αποφασίσουμε μια μέρα να επισκεφθούμε αυτά τα νησιά, σίγουρα στην πορεία θα υπάρξουν στιγμές που θα αναρωτηθούμε "τι στόχο βάλαμε". Αυτό έγινε και με εμένα, και ουκ ολίγες φορές, από τη στιγμή που αποφασίσαμε να πάμε μέχρι να κάνουμε την πρώτη κράτηση. Σίγουρα ένα τέτοιο ταξίδι απαιτεί θυσίες και επιμονή για όποιον αποφασίσει να το πραγματοποιήσει. Ίσως θα χρειαστεί να αναβληθούν οι επόμενες κοντινές αποδράσεις στην Ευρώπη. Όμως, ένα χρόνο μετά, τουλάχιστον εγώ, δεν το έχω μετανιώσει καθόλου. Αναβάλλετε την αγορά του καινούριου φοβερού κινητού και με τα ίδια χρήματα κλείστε τα αεροπορικά για το Λος Άντζελες! Με άλλα 300 έχετε προσγειωθεί στη Χονολουλού! Παραφράζοντας τα λόγια του Χρυσοδάκτυλου: "Και το ταξίδι στη Χαβάη, είναι ένα ταξίδι... Μπορεί να είναι μακρύτερο, ακριβότερο αλλά παραμένει ένα ταξίδι. Μπορεί να πραγματοποιηθεί!"
Last edited: