VADIM
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- Roadtrip Ηνωμένο Βασίλειο
- Ταξίδι-Όνειρο
- Moto road trip USA
Έφτασε μεσημέρι, η ζέστη αρχίζει να γίνεται ενοχλητική, αλλά δεν έχω σκοπό να γυρίσω ακόμη στην Αβινιόν. Θέλω να επισκεφθώ κάτι εντελώς διαφορετικό. Περίπου 55 χλμ νοτιοανατολικά του Ρουσιγιόν, σκαρφαλωμένο κι' αυτό σ' ένα λόφο, είναι το χωριό Λε Μπώ ντε Προβάνς (Les Baux de Provence). Στους πρόποδές του, μέσα σ' ένα νταμάρι, κρύβεται το "Carrieres des Lumieres", ένα μοναδικό και καινοτόμο κέντρο ψηφιακής τέχνης χώρος που με πολυμέσα προβάλλει σε όλες τις επιφάνειες των βράχων, ακόμη και στο έδαφος, ψηφιοποιημένες εικόνες με τη συνοδεία μουσικής.
Την ενδιαφέρουσα ιστορία της δημιουργίας του σας περιγράφω εν συντομία:
Οκτώ χρόνια αργότερα, θα χαθώ και πάλι στους δαιδάλους του λατομείου για να θαυμάσω αυτή τη φορά το αφιέρωμα στους μεγάλους Ολλανδούς ζωγράφους Βαν Γκογκ και Βερμέερ. Αν βρεθείτε στην περιοχή, νομίζω ότι δεν πρέπει να χάσετε αυτό το εκπληκτικό θέαμα.
Το τελευταίο μου απόγευμα στην Αβινιόν με βρίσκει στο ψηλότερο σημείο της, στο πανέμορφο πάρκο Ροσέ ντε Ντομ (Rocher des Domes), πάνω απ' το Παπικό ανάκτορο. Εδώ θα κλείσω τη μέρα μου, στην ανοιχτή βεράντα του καφέ, δοκιμάζοντας ένα ποτήρι παστίς (τοπικό απεριτίφ), .....
.... και απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα: Στους πρόποδες του λόφου να ρέει ήρεμος ο Ροδανός με το δεύτερο σήμα κατατεθέν της Αβινιόν, τη μισογκρεμισμένη γέφυρα Πον Σεν Μπενεζέ ή πιο γνωστή Πον ντ' Αβινιόν (θυμηθείτε το παιδικό τραγουδάκι "Sur le pont d' Avignon")....
.... και απέναντι απ' τον ποταμό να ορθώνεται το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, πάνω από τα μεσαιωνικά σπιτάκια του χωριού Βιλενέβ-Λεζ-Αβινιόν. Εικόνες που εύχεσαι να μπορούσες να παγώσεις το χρόνο, για να τις κρατήσεις πάντα ζωντανές!
Και ο χάρτης της σημερινής διαδρομής:
Την ενδιαφέρουσα ιστορία της δημιουργίας του σας περιγράφω εν συντομία:
- Στην περιοχή υπήρχαν από την αρχαιότητα τεράστια αποθέματα από λευκές ασβεστολιθικές πέτρες. Κατά τη βιομηχανική επανάσταση του 19ο αιώνα με την ανάγκη κατασκευής πολλών κτιρίων, απαιτούνταν μεγάλες ποσότητες τέτοιας πέτρας, οπότε η περιοχή γέμισε λατομεία για την εξόρυξή της.
- Το 1821, ανακαλύφθηκε ένα κόκκινο ορυκτό στα λατομεία, ο γνωστός μας βωξίτης, που πήρε το όνομά του από το διπλανό χωριό που προανέφερα, το Baux.
- Μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, η ζήτηση για πέτρα μειώθηκε, οπότε ήρθε η παρακμή των λατομείων.
- Σ' ένα τέτοιο λατομείο δημιουργήθηκε το 2012 το Carrieres des Lumieres και από τότε παρουσιάζει κάθε χρόνο αυτές τις μοναδικές ψηφιακές εκθέσεις, αφιερωμένες σε σημαντικούς ζωγράφους όλων των εποχών.
Οκτώ χρόνια αργότερα, θα χαθώ και πάλι στους δαιδάλους του λατομείου για να θαυμάσω αυτή τη φορά το αφιέρωμα στους μεγάλους Ολλανδούς ζωγράφους Βαν Γκογκ και Βερμέερ. Αν βρεθείτε στην περιοχή, νομίζω ότι δεν πρέπει να χάσετε αυτό το εκπληκτικό θέαμα.

Το τελευταίο μου απόγευμα στην Αβινιόν με βρίσκει στο ψηλότερο σημείο της, στο πανέμορφο πάρκο Ροσέ ντε Ντομ (Rocher des Domes), πάνω απ' το Παπικό ανάκτορο. Εδώ θα κλείσω τη μέρα μου, στην ανοιχτή βεράντα του καφέ, δοκιμάζοντας ένα ποτήρι παστίς (τοπικό απεριτίφ), .....

.... και απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα: Στους πρόποδες του λόφου να ρέει ήρεμος ο Ροδανός με το δεύτερο σήμα κατατεθέν της Αβινιόν, τη μισογκρεμισμένη γέφυρα Πον Σεν Μπενεζέ ή πιο γνωστή Πον ντ' Αβινιόν (θυμηθείτε το παιδικό τραγουδάκι "Sur le pont d' Avignon")....

.... και απέναντι απ' τον ποταμό να ορθώνεται το κάστρο του Αγίου Ανδρέα, πάνω από τα μεσαιωνικά σπιτάκια του χωριού Βιλενέβ-Λεζ-Αβινιόν. Εικόνες που εύχεσαι να μπορούσες να παγώσεις το χρόνο, για να τις κρατήσεις πάντα ζωντανές!

Και ο χάρτης της σημερινής διαδρομής:

Last edited: