Λουξεμβούργο Winter lights… Στο ομορφότερο μπαλκόνι της Ευρώπης!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?



Κάτι απρόσμενα τέλειο, κάτι ξαφνικό αλλά υπέροχο, κάτι μοναδικά γιορτινό και παραμυθένιο, ένα καλά κρυμμένο μυστικό! Στη χώρα που έχει σύνθημα το ''Ευχόμαστε να παραμείνουμε αυτό που είμαστε'', και αναρωτιέμαι ποιος δεν θα ήθελε να παραμείνει το ίδιο αν ζούσε εκεί! Αν ζούσε στο τελευταίο μεγάλο Δουκάτο στον κόσμο με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα παγκοσμίως! Αν ζούσε σε μια καταπράσινη χώρα πέρα από κάθε φαντασία! Αν ζούσε στην πόλη που όμοιά της δεν έχω δει. Στην πόλη του Λουξεμβούργου! Χτισμένη σε ένα εκπληκτικό ιδιόμορφο φυσικό περιβάλλον, στη συμβολή των ποταμών Alzette και Pétrusse, σε μια κοιλάδα με βαθιά φαράγγια, αμέτρητα δασικά μονοπάτια και κοιλαδογέφυρες που ενώνουν τα διαφορετικά επίπεδα της πόλης. Η παλιά πόλη είναι χωρισμένη σε δύο επίπεδα: Το άνω μέρος της πόλης χτισμένο σε ένα βραχώδες ύψωμα 300 μ. ονομάζεται Centre και περιβάλλεται από τη χαράδρα, ενώ στο κάτω τμήμα απλώνονται οι συνοικίες Grund, Pfaffenthal και Clausen. Το ιστορικό κέντρο μοιάζει σαν ψεύτικο. Όσο κι αν το περιγράψω νομίζω πως είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αυτή τη φυσική ιδιαιτερότητα της πόλης και μόνο από κοντά μπορεί να συνειδητοποιήσει τι είναι αυτό που κάνει αυτό το μέρος τόσο μαγικό και παραμυθένιο! Οι φωτογραφίες που είχα δει πριν το ταξίδι, σε καμία περίπτωση δεν έδειχναν ούτε στο μισό την ατμόσφαιρα και την ομορφιά της πόλης που είδα ζωντανά!









Chemin de la Corniche, ονομάζεται επίσης «το πιο όμορφο μπαλκόνι της Ευρώπης»
και είναι ο δρόμος που προσφέρει την ομορφότερη θέα στην κοιλάδα.
Luxembourg 2017-190-Pano.jpg




Η πόλη του Λουξεμβούργου, είναι μια κουκλίστικη πρωτεύουσα που μοιάζει με κωμόπολη και που όλα είναι νοικοκυρεμένα και τακτοποιημένα στην ακρίβεια, που έχει την αύρα του παλιού μαζί με την κοσμοπολίτικη σύγχρονη πινελιά του καινούριου! Η πόλη των αντιθέσεων που είναι ένα εξαιρετικό μίγμα ιστορικών τοποθεσιών και σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο στολισμό και το γιορτινό κλίμα δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα μοναδική που έβαλαν στην καρδιά μου αυτή η πόλη! Όταν ξεκινάς για κάπου χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες και τελικά όλα είναι πολύ πιο όμορφα και ιδανικά από αυτό που περίμενες τότε το ταξίδι αποκτά άλλο νόημα και στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Χειμώνας, κρύο, λίγο χιόνι, χριστουγεννιάτικη λάμψη και μια γραφική πανέμορφη πόλη ήταν ότι χρειαζόμασταν για λίγες μέρες.







Λίγη λόγια για να κατανοήσουμε την ιδιαιτερότητα του κρατιδίου.

Το Λουξεμβούργο είναι μια πολύγλωσση και πολυπολιτισμική πόλη και περισσότερο από το 50% του πληθυσμού είναι αλλοδαποί! Ένα πραγματικό μελίσσι εθνοτήτων! Περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων είναι σε μεγάλο ποσοστό ιταλικής και πορτογαλικής καταγωγής που σε δεύτερη γενεά απέκτησαν την Λουξεμβουργιανή υπηκοότητα. Ζουν στην χώρα κάτοικοι 45 διαφορετικών εθνικοτήτων (το 15-20 % των μονίμων κατοίκων) που εξακολουθούν να διατηρούν την αρχική τους υπηκοότητα αλλά ζουν και εργάζονται στην χώρα αυτή. Οι κάτοικοι έχουν ως μητρική τους γλώσσα τα Letzebuergesch δηλαδή τη Λουξεμβουργιανή γλώσσα, ένα μείγμα Γερμανικών και Φλαμανδικών, διανθισμένο με παραλλαγές από τα Γαλλικά. Ωστόσο, στις καθημερινές συναλλαγές και στον διοικητικό τομέα συνηθίζονται κυρίως τα Γαλλικά, σαν μια περισσότερο κοινή γλώσσα των κατοίκων διαφορετικής προέλευσης. Όμως στο δημοτικό διδάσκονται πρώτα τη Γερμανική γλώσσα την οποία μιλούν στο σπίτι τους μαζί με την τοπική διάλεκτό Letzebuergesch.

Η νεότερη ιστορία του Λουξεμβούργου σχετίζεται με την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μη ξεχνάμε το χωριουδάκι Schengen των 400 κατοίκων στα σύνορα Λουξεμβούργου, Γαλλίας και Γερμανίας που έγινε διάσημο όταν είχε υπογραφεί εκεί η περίφημη συνθήκη του 1985 που κατάργησε τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Λουξεμβούργο είναι μία από τις de facto πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μαζί με τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο), καθώς είναι η έδρα πολλών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων , του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που τα περισσότερα βρίσκονται στο οροπέδιο του Kirchberg, την επιχειρηματική συνοικία της πόλης.





Η οικονομία του Λουξεμβούργου βασίζεται κυρίως στις υπηρεσίες, ενώ επιπλέον ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας αφορά στον τραπεζικό τομέα, έναν από τους ισχυρούς πυλώνες στήριξης της ευημερίας του δουκάτου. Στο Λουξεμβούργο υπάρχουν περισσότερες τράπεζες απ' ό,τι φανάρια, αφού ο μέγας Δούκας και η κυβέρνηση αποφάσισαν να παρέχουν πολυποίκιλες διευκολύνσεις και κίνητρα στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και στις διεθνείς επικοινωνίες. Καθημερινά κάπου 150.000 εργαζόμενοι εισρέουν από τις γειτονικές χώρες ( Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία) στο Λουξεμβούργο, το οποίο έχουν ως τόπο μόνιμης εργασίας και καλύπτουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών κάθε οικονομικού επιπέδου.



Δεν είναι Καθεδρικός ναός, αλλά τράπεζα!


Το αποτέλεσμα αυτού του μοντέλου είναι ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο ενώ σε κάθε βήμα στην πόλη αντιλαμβάνεσαι μια ευρωπαϊκή αντίληψη στην έκφραση, και στον τρόπο που κινούνται τα πράγματα. Το Λουξεμβούργο είναι συνταγματικό Μεγάλο Δουκάτο με κληρονομική διαδοχή του στέμματος. Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου και αρχηγός του κράτους από το 2000 είναι ο Ερρίκος με πλήρες όνομά, το Ερρίκος Αλβέρτος Γαβριήλ Φήλιξ Μαρία Γουλιέλμος ενώ ο πλήρης τίτλος του είναι, ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ:
Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης Ερρίκος, Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, Δούκας του Νασσάου, Πρίγκιπας των Βουρβόνων της Πάρμα, Παλατινός Κόμης του Ρήνου, Κόμης των Σάιν, Κένιγκσταϊν, Κατσενελνμπόγκεν και Ντίες, Καστελάνος του Χάμερσταϊν, Κύριος των Μάλμπεργκ, Βιεσμπάντεν, Ίντσταϊν, Μέρενμπεργκ, Λίμπουργκ και Έπσταϊν
! Μεγάλη η χάρη του κυρίου Ερρίκου να θέλει όλο αυτό το μακρινάρι για προσφώνηση! Πρωθυπουργός του Δουκάτου από τα τέλη του 2013 είναι ο Σαβιέ Μπετέλ, όπου μεταξύ άλλων σπούδασε Ναυτικό και Εκκλησιαστικό Δίκαιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι ο πρώτος και μοναδικός αρχηγός κράτους παγκοσμίως που είναι παντρεμένος με άντρα!

Η πόλη του Λουξεμβούργου είναι μια ζωντανή και πολυσύχναστη πρωτεύουσα με πολλά αξιοθέατα, και η παλιά πόλη και οι οχυρώσεις του φρουρίου είναι μέρος Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Παρ’ όλα αυτά το Λουξεμβούργο νομίζω πως είναι αρκετά υποτιμημένο ως προορισμός και ακόμα θεωρείται κρυμμένο διαμάντι! Όμως και στο σύνολο της η χώρα είναι εξαιρετική και εκτός από την πρωτεύουσα υπάρχουν απίστευτα μέρη φυσικού κάλλους εξίσου ειδυλλιακά που χρειάζονται αρκετές μέρες για να τα επισκεφτεί κανείς. Όπως η περιοχή των Αρδεννών στα βόρεια, περιοχή Mullerthal η λεγόμενη μικρή Ελβετία και η κοιλάδα του Moselle, ανατολικά της πόλης του Λουξεμβούργου, από τις πλέον ειδυλλιακές οινοπαραγωγούς περιοχές της Ευρώπης. Δρόμοι που περνούν ανάμεσα από λιβάδια σε πλαγιές λόφων, πανέμορφα χωριά και περιποιημένες ιστορικές κωμοπόλεις, καταπράσινα λιβάδια και αμέτρητα κάστρα. Το Λουξεμβούργο είναι η καστροπρωτεύουσα της Ευρώπης με κάστρα, φρούρια και πύργους να ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά του κρατιδίου που μοιάζουν να βγήκαν από παραμύθι. Στις 2,5 μέρες που είχαμε στη διάθεση μας καταφέραμε να κάνουμε μια εξόρμηση στο πιο διάσημο κάστρο του Δουκάτου, στο Vianden, ένα από τα μεγαλύτερα οχυρωμένα κάστρα δυτικά του Ρήνου, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Υπέροχο και το κάστρο και η μικρή πόλη με λιθόστρωτα δρομάκια και τον ποταμό Our.







Η επιλογή του Λουξεμβούργου για απόδραση ήταν ξαφνική αλλά όχι παρορμητική. Το είχα πάντα στα υπόψιν αν ήθελα να δω μια πόλη που δεν είχα ξανά επισκεφτεί, σε μια χώρα που θα πήγαινα πρώτη φορά και που θέλει μόνο λίγες μέρες για να τη δεις καλά. Επίσης για πρώτη φορά θα κάναμε εξόρμηση στην Ευρώπη περίοδο Χριστουγέννων, και θα βλέπαμε τι εστί γιορτινό κλίμα, εξαιρετικοί στολισμοί και Χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη που είναι η μέρα με τη νύχτα σε σύγκριση με την Θεσσαλονίκη για να μη το γενικεύσω και πω με την Ελλάδα. Η πόλη του Λουξεμβούργου με τις πλατείες της μεταμορφώνεται σε ένα εντυπωσιακό και μοναδικό σκηνικό και γίνεται η απόλυτη Χριστουγεννιάτικη πόλη. Μάλιστα φέτος 15 – 17 Δεκεμβρίου από τις 6 μ.μ. έως 11 μ.μ. η πόλη παρουσίασε για 3η χρονιά το ''Winterlights'', το Φεστιβάλ των φώτων με οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και βιντεοπροβολές πάνω σε σημαντικά κτίρια στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς δεν το πετύχαμε αφού 12 του μηνός αναχωρήσαμε. Το Λουξεμβούργο μπορεί να μη φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των popular Χριστουγεννιάτικων αγορών και πόλεων όπως της Γερμανίας, Πράγας, Βιέννης, Στρασβούργου, Βρυξελλών και άλλων πόλεων της κεντρικής Ευρώπης , όμως δεν υστερεί σε ατμόσφαιρα, με απαράμιλλους Χριστουγεννιάτικους φωτισμούς και στολισμούς, με γιορτινές εκδηλώσεις και δημόσιες συναυλίες και φοβερό street food με καλές τιμές μάλιστα.

















Μπορεί στην επικράτεια του Δουκάτου να υπάρχουν συνολικά 12 εστιατόρια με αστέρι Michelin, από τα οποία τα τέσσερα να βρίσκονται στην πόλη του Λουξεμβούργου, όμως αυτό είναι ένα ακριβό σπορ για το δικό μας πορτοφόλι και για να κρατήσουμε το μπάτζετ μας σε χαμηλά επίπεδα σε μια ακριβή πόλη όπως το Λουξεμβούργο γευτήκαμε φαγητό του δρόμου στις Χριστουγεννιάτικες αγορές. Λουκάνικα, ασιατικό, τηγανίτες ρυζιού, χοιρινό φιλέτο, τσουρέκι ρολό στα κάρβουνα, βάφλες αλλά και φρέσκες μπαγκέτες, αρτοσκευάσματα και τάρτες από φοβερά αρτοποιεία. Και ομολογώ πως οι τιμές μου φάνηκαν φυσιολογικότατες. Όταν όλα τα εδέσματα του δρόμου κοστίζουν 3,50€ με 5€, τα γλυκά σε αρτοζαχαροπλαστείο 2-3€ το κομμάτι, η ζεστή σοκολάτα σε εξαιρετική καφετέρια 3,5€, το small ποτήρι μπύρα 4,50€ τότε συνειδητοποιείς πως το Λουξεμβούργο δεν είναι και τόσο ακριβό και μπορείς να ανταπεξέλθεις οικονομικά.







Πολύ φτηνές είναι και οι μετακινήσεις για τα δεδομένα της χώρας αφού με όλες τις συγκοινωνίες που περιλαμβάνουν λεωφορεία, τρένα και τραμ σε όλη τη χώρα το εισιτήριο κοστίζει 2€ η διαδρομή και έχει διάρκεια 2 ώρες και το οποίο μπορεί να αγοραστεί και από τον οδηγό, ενώ το ημερήσιο κοστίζει μόνο 4€. Αλλά επειδή είναι μπροστά οι άνθρωποι, υπάρχει και η εφαρμογή για τα κινητά mTicket που μπορείς να αγοράσεις εισιτήριο στη στιγμή.
https://www.mobiliteit.lu/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.highq.luxht&hl=en

Το 3ημερο αυτό λοιπόν, περάσαμε καταπληκτικά και ο υπερβολικά κρύος και βροχερός καιρός δεν μας εμπόδισε στο να χαρούμε και να απολαύσουμε αυτό το ταξίδι. Πετύχαμε και χιόνι, και πολύ βροχή, και λίγο ήλιο, και θερμοκρασίες από -2 μέχρι 5 βαθμούς όταν στην Ελλάδα εκείνες τις μέρες είχαμε μέχρι και 16 βαθμούς! Το γνωρίζαμε γι’ αυτό και πήγαμε εξοπλισμένοι με ισοθερμικά, σκούφους και γάντια. Κι εγώ και ο Rose ήμασταν σε τρελά κέφια διότι σαν αντικρίσαμε χιόνι ενθουσιαστήκαμε αφού και οι δυο είμαστε λάτρεις του χειμώνα, σαν μικρά παιδιά απολαύσαμε τις χριστουγεννιάτικες αγορές κάτι πρωτόγνωρο για μας, μας καθήλωσαν τα απίστευτα πανοράματα ενώ έμελλε να πιούμε σοκολάτα στο ομορφότερο καφέ που έχουμε επισκεφτεί ποτέ!









Μείναμε στην συνοικία του σταθμού Gare, γιατί τα ξενοδοχεία στο ιστορικό κέντρο είναι πανάκριβα. Η συνοικία Gare είναι η λιγότερο ενδιαφέρουσα γειτονιά του Λουξεμβούργου, όμως την κεντρική λεωφόρο Avenue de la Liberté, μόνο άσχημη δεν μπορείς να την πεις! Ένας γοητευτικός δρόμος με επιβλητικά κτίρια που θα μπορούσε να είναι στο Παρίσι!









Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον @Eurotraveler γιατί έχει γράψει την πιο ολοκληρωμένη και αναλυτική ιστορία για το Λουξεμβούργο η οποία με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην οργάνωση της περιήγησης μου για το που πρέπει να κινηθώ και να κατανοήσω την ιδιαίτερη μορφολογία της πόλης. Οπότε προτείνω όποιος διαβάσει την ιστορία μου και θέλει να επισκεφτεί το Δουκάτο μελλοντικά να δει και την εξαιρετική ιστορία του Eurotraveler ώστε να έχει έναν πλήρη οδηγό!
https://www.travelstories.gr/community/threads/Ένα-ΣΚ-στο-Μεγάλο-Δουκάτο.55562/

Video by giannismits
 
Last edited:

escursione

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
4.503
Γιάννη πανέμορφες φωτογραφίες και πολύ καλές πληροφορίες για το Χριστουγεννιάτικο Λουξεμβούργο. Η ταμπέλα Trier Koblenz όλα τα λεφτά! Πανέμορφες και οι δύο πόλεις που αξίζουν να τις επισκεφτείς. Ποιο αεροδρόμιο χρησιμοποίησες?
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Γιάννη πανέμορφες φωτογραφίες και πολύ καλές πληροφορίες για το Χριστουγεννιάτικο Λουξεμβούργο. Η ταμπέλα Trier Koblenz όλα τα λεφτά! Πανέμορφες και οι δύο πόλεις που αξίζουν να τις επισκεφτείς. Ποιο αεροδρόμιο χρησιμοποίησες?
Μερσί:) Το αεροδρόμιο Hahn-Frankfurt και από κει πήγαμε στο Λουξεμβούργο με λεωφορείο της flibco. Η απόσταση περίπου 2 ωρίτσες. Θα τα αναλύσω στο επόμενο κεφάλαιο. Περάσαμε μέσα από την Trier και μου φάνηκε ενδιαφέρουσα πόλη όντως.
 

angela.lad

Member
Μηνύματα
62
Likes
72
Επόμενο Ταξίδι
Σκωτία
Και καπως έτσι προσθεσες το Λουξεμβούργο στη χριστουγγενιάτικη ταξιδιωτική μου λίστα! Είναι κουκλίστικο! Πόσο υπέροχες φωρογραφίες!!!!!!!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Έξοχα! Χριστουγεννιάτικη έκπληξη by giannismits! Καλές Γιορτές! :icon_biggrin:
Θα ηταν κριμα να μη γραψω γι'αυτη την εξορμηση τωρα τις γιορτες. Ειπα να σας βαλω στο Χριστουγεννιατικο κλιμα. Καλες γιορτες λοιπον:icon_wink:
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Και καπως έτσι προσθεσες το Λουξεμβούργο στη χριστουγγενιάτικη ταξιδιωτική μου λίστα! Είναι κουκλίστικο! Πόσο υπέροχες φωρογραφίες!!!!!!!
Ευχαριστω.
Εγω παντως πρωτη φορα Δεκεμβριο πηγα ταξιδι εκτος και ποτε δεν ειχα την καψα να επισκεφτω Χριστουγεννιατικες αγορες και πολεις αυτη την περιοδο. Τελικα ενθουσιαστηκα. Φοβερο γιορτινο κλιμα και πανεμορφα ολα. Βεβαια εκτος απ αυτο το ζητουμενο ειναι η ιδια η πολη του ειναι καταπληκτικη και αξιζει οποια εποχη και να πας.
 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.545
Likes
8.033
Πολύ καλή η περιγραφή σου (όπως σε όλες τις ιστορίες σου βέβαια). :)
Πηγαίνοντας Βέλγιο πριν λίγο καιρό αντιστάθηκα στον πειρασμό να πάω και εκεί,λόγω βέβαια λίγων ημερών που είχα στην διάθεση μου.
Είχα διαβάσει λίγα πράγματα αλλά με την δική σου ιστορία,μπαίνει στην λίστα μου.
Να συμπληρώσω ότι τα λεωφορεία της flibco πηγαίνουν στο Λουξεμβούργο και από το Σαρλερουά (Βέλγιο).Το είδα στο γραφείο τους στο αεροδρόμιο.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Είχα διαβάσει λίγα πράγματα αλλά με την δική σου ιστορία,μπαίνει στην λίστα μου.
Να συμπληρώσω ότι τα λεωφορεία της flibco πηγαίνουν στο Λουξεμβούργο και από το Σαρλερουά (Βέλγιο).Το είδα στο γραφείο τους στο αεροδρόμιο.
Ναι το ξερω. Παντα ειχα στο μυαλο μου πως στο Λουξεμβουργο θα παω απο το Σαρλερουα. Τελικα βολεψε απο το Hahn που βρηκα και πολυ φτηνα αεροπορικα. Παντως η αποσταση μεχρι Λουξεμβουργο και απο τα δυο αεροδρομια νομιζω ειναι σχεδον ιδια.

Φυσικα και να μπει στη λιστα σου;)
 

taver

Member
Μηνύματα
12.468
Likes
28.827
Ονειρεμένο Ταξίδι
Iles Kerguelen
Να συμπληρώσω ότι τα λεωφορεία της flibco πηγαίνουν στο Λουξεμβούργο και από το Σαρλερουά (Βέλγιο).Το είδα στο γραφείο τους στο αεροδρόμιο.
Το Λουξεμβούργο έχει μια χαρά αεροδρόμιο με απευθείας πτήσεις από/προς Ελλάδα το καλοκαίρι (και λογικές τιμές ακόμα).
 

escursione

Member
Μηνύματα
1.413
Likes
4.503
Όσοι προγραμματίζεται να επισκεφτείτε το Λουξεμβούργο κανονίστε να έχετε και 1 τουλάχιστον ημέρα παραπάνω για τη πιο παλιά πόλη της Γερμανίας και γενέτειρα του Μαρξ, τη Ρωμαική Trier που είναι πανέμορφη. Καλά βρε Γιάννη πέρασες από τη Trier και δεν ακούμπησες?
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Όσοι προγραμματίζεται να επισκεφτείτε το Λουξεμβούργο κανονίστε να έχετε και 1 τουλάχιστον ημέρα παραπάνω για τη πιο παλιά πόλη της Γερμανίας και γενέτειρα του Μαρξ, τη Ρωμαική Trier που είναι πανέμορφη. Καλά βρε Γιάννη πέρασες από τη Trier και δεν ακούμπησες?
Ε πως ακούμπησα. Είδα το ιστορικό της κέντρο μέσα από το λεωφορείο :)




Αλλά το ταξίδι είχε στο μενού καθαρά το Λουξεμβούργο για 2,5 μέρες. Δεν γινόταν να μπει μέσα και η Trier.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.113
Μηνύματα
880.799
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom