Γκάνα Μαύρο είναι το χρώμα (Ζώντας στην Γκάνα)

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...

Την αμέσως επόμενη ημέρα είχαμε πάλι έξοδο. Θα πηγαίναμε βόρεια της πόλης, πάνω σε έναν λόφο να δούμε μια κεραία. Μέχρι να φτάσουμε στο πόδι του λόφου, τυραννιστήκαμε big time από την κίνηση, τις λακκούβες (δεν σας έχω μιλήσει ακόμα για τις λακκούβες?? άα! Καλύτερα να τις ονομάσουμε καλντέρες!), το χώμα και την αφόρητη κίνηση. Η κινούμενη αγορά πανταχού παρούσα. Δεν κρύβω όμως ότι μετά από 20 μέρες, πλέον η θέασή της είναι ενοχλητική και λυπηρή. Φτάνουμε λοιπόν κοντά στον λόφο, πληρώνουμε διόδια για τον υπερσύχρονο δρόμο που απλώνεται μπροστά μας (!!!) και αρχίζουμε την ανάβαση σε καταπράσινο λόφο (σαν τους δικούς μας καταπράσινους, μη νομίζετε) με υπερπολυτελή βίλλες εδώ κι εκεί. Η θέα προς την Ακκρά, μοναδική αν και η ατμόσφαιρα είναι (ως συνήθως) μουντή και υγρή. Από δω και πέρα όλα είναι σαφέστατα πιο καθαρά και περιποιημένα. Οι μεγαλοαστοί προτιμούν τις περιοχές αυτές λόγω της (υποτιθέμενης) δροσιάς. Οι δρόμοι λόγω της μειωμένης κίνησης, είναι σε άριστη κατάσταση. Λίγο πριν το χωριό Aburi(γνωστό για τον Βοτανικό κήπο του), στάση στο ξενοδοχείο-εστιατόριο Hillburi. Εξαίσιος χώρος, χορταστική θέα, πισίνα (κολυμπήθρα) ότι πρέπει για διαμονή μακριά από την πολύβουη πρωτεύουσα. Συνεχίζουμε την πορεία προς τον προορισμό μας, το Akouapim Mampong. Έξω από το Aburi βρίσκεται το σπίτι όπου διαμένει η Rita Marley το οποίο είναι στολισμένο με λιοντάρια ενώ όλοι οι τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι με την μορφή του Bob Marley. Η εικόνα του δρόμου ως τον σταθμό, εντυπωσιακά καθαρή, πράσινη και καλοφτιαγμένη.

Ουσιαστικά ξανά βγήκαμε από την πορεία της ρουτίνας μας μετά από 6 μέρες, την χθεσινή Κυριακή όπου κόψαμε μερικές βόλτες στην πόλη. Περάσαμε για παράδειγμα από το club Makoumba (πίσω από το supermarket Koala στις αρχές της Oxford/ Cantonments Ave.) όπου όταν μπαίνεις βράδυ εκεί μέσα, δεν μιλάς..... όλα γίνονται μόνα τους..... (καταλαβαινόμαστε έτσι?). Βέβαια μας ενημερώσανε ότι τα πράγματα γίνονται πιο hardcore στο Wakiki το οποίο αγνοώ την θέση του στην πόλη. Είδαμε όλες τις εκκλησίες γεμάτες. Κάποιες γειτονιές αντηχούσαν από τα gospel, μέσα από κάποια παράθυρα άνθρωποι χορεύανε και δοξάζανε τα θεία. Έχουμε φτάσει πλέον στην παραλία και προσεγγίζουμε το Omanie center(Art Alliance). Εδώ είναι ένας τριώροφος θεόρατος χώρος όπου διαθέτει όλη την αφρικανική και γκανέζικη τέχνη. Πίνακες, ξυλόγλυπτα, φέρετρα, εκθέματα από σίδερο, μπιμπελό, κολιέ, μπρελόκ, σουβενί(γ), κα(γ)μπιρατέ(γ), μπιντέ.. .. (ctrl+alt+del), φορέματα, σανδάλια και ό,τι άλλο χωρά ο νους σας που μπορείτε να το σχετίσετε με την Αφρική. Εδώ όμως οι τιμές είναι fix. Δε σηκώνει παζάρι η υπόθεση. Όπως κι αν έχει αξίζει να το επισκεφτείτε. Βρίσκεται στον παραλιακό ανατολικά του κέντρου. Τελικά κατευθυνόμαστε προς το καλύτερο ξενοδοχείο της πόλης (και μάλλον και της χώρας καθώς το προτίμησαν προσωπικότητες όπως ο Τόνυ Μπλερ και η Βασίλισσα Diana). Εξωτερικά αυτό που γεμίζει περισσότερο το μάτι είναι η πλειάδα πολυτελών αυτοκινήτων (τα οποία δεν είναι και τόσο συνηθισμένα όπως αντιλαμβάνεστε). Εσωτερικά ο χώρος βρωμάει κλεισούρα, μούχλα και υγρασία η οποία όμως συνηθίζεται (!!) σύντομα. Το περιβάλλον πολύ όμορφο, ντυμένο στο ξύλο ενώ τα έπιπλα παραπέμπουν στην Γκανέζικη παράδοση (πολλά παραδοσιακά σκαμπουδάκια και βαριά μεγάλα έπιπλα). Παίρνουμε το buffet μας το οποίο είναι εκπληκτικό. Καρύδα για ποτό, σαλάτες με πλούσιες σάλτσες, εύγευστα κρέατα (ειδικότερα το λεμονάτο κοτόπουλο. Όνειρο!) και, συνηθισμένα μεν, λαχταριστά δε, γλυκά. Στην συνέχεια ξάπλα περί της πισίνας (κολυμπήθρα x2) απολαμβάνοντας την .. μπόχα από την παρακείμενη λασπουριά που (αν έχουν τον θεό τους) την συντηρούν κιόλας!! Τι σημαίνει την συντηρούν; Έχουν χτίσει ξύλινες εξέδρες και γεφυράκια από πάνω της (μιλάμε για πολύ λάσπη!) και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουν βάλει και σιντριβάνια!! Τα γεφυράκια τώρα οδηγούν στην prive παραλία του ξενοδοχείου (και όταν λέμε πριβέ, το εννοούμε. Ασφαλίτες βρίσκονταν μπροστά στις εισόδους της πλαζ!)

Αλλάζουμε εικόνες καθώς φεύγουμε για Tema από τον παραλιακό. Ο Έλι φρόντισε για άλλη μια φορά να μας δείξει ότι μπορούσε παραπάνω έτσι μας οδηγεί μέσα από προάστια- απελπισία και από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, την Tema (προσωρινά μεγαλύτερο καθώς επεκτείνεται εκείνο του Cape Coast). Η διαδρομή πλέον συνηθισμένη, εικόνες από ντοκιμαντέρ την Τσόκλη, προσέγγιση πάλι στην παραλία κοντά στο λιμάνι η οποία είναι αποκλειστικά κατειλημμένη από ντόπιους και τέλος μια ολόκληρη πόλη από container κοντά στο λιμάνι. Άφιξη στο γραφείο...

 

Attachments

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ωραια ανταποκριση απο Γκανα!!! keep writing
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Oριστε ειδες που φοβοσουν τους Αιγυπτιους? Μια χαρα εφτασες!!
Αναμενουμε και φωτογραφικο υλικο ... Ωραια μας αρχισες.. :clap:
 

SkullFlower

Member
Μηνύματα
518
Likes
97
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona- Perpignan
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
Αναμένω και γώ για τη συνέχεια!
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.220
Likes
5.744
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Να περνάς καλά εκεί κάααατω!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.701
Likes
6.315
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Σπύρο καλά να περνάς και είμαι σε ακρόαση....
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
A βρε Σπύρο ανάποδα ξεκίνησες... δεν πειράζει όμως! Πάμε για τα καλύτερα!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ενδιαφέρουσα ανταπόκριση! Αναμένω τη συνέχεια!
 

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική
να κ ενας αγνωστος προορισμος...περιμενουμε τη συνεχεια
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Trip to the under: μικρή γνωριμία με την μαγεία..

Τα γραφεία θυμίζουν σχολείο στις Γκαγκάλες (χωριό στην Μεσσαρά!). Κάγκελα στα εξωτερικά παράθυρα αλλά και στα εσωτερικά. Οι πόρτες μαύρες, ξύλινες σε άσχημη κατάσταση. Ο δεύτερος όροφος, δαιδαλώδης. Στενοί διάδρομοι από το πουθενά. Και αν και χθες όλα αυτά τα δεχτήκαμε σαν κάτι άσχημο, μετά την συζήτηση περί μαγείας με τον Mike, φάνταζε περισσότερο με το σπίτι που διαδραματίζεται το resident evil (το πρώτο).

Η μαγεία υπάρχει. Εσείς μπορεί να μην το δέχεστε αλλά εμείς το έχουμε δει με τα μάτια μας. Δέντρα να ματώνουν, άνθρωποι να παθαίνουν μαλάρια (γιατί δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να πάθεις μαλάρια στην Γκάνα..... (χλεύη!)), άνθρωποι παραλύουν και δεν μπορούν για μέρες να κινηθούν, ακόμα και θανάτους από juju (μαύρη μαγεία). Βέβαια εμείς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθώς ο “wizard” και η “witch” μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους που βρίσκονται στο δικό τους γενεαλογικό δέντρο. Τώρα θα πεις: δηλαδή ξάδερφος κάνει κακό σε ξάδερφο? Η λογική είναι ότι οι μάγοι τραβάνε μια «γραμμή» την οποία κανείς δεν πρέπει να περάσει (κατοχή ακριβού αυτοκινήτου, ακινήτου, κλπ). Όποιος το κάνει, ανήκει αυτόματα στο target group του. ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Juju μπορεί να σου ρίξει ο οποιοσδήποτε! μπορούν να ρίξουν και σε εμένα! Οι μάγοι και οι μάγισσες παίζουν σε γενεολογικά δέντρα (μη ρωτήσετε παραπέρα σας παρακαλώ!!)

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να «παίξουν» και με αγνώστους. Για παράδειγμα αν δουν Ευρωπαίο να φοράει κάποια συγκεκριμένα βραχιόλια (π.χ. κάποια τοπικά από τρίχες ελέφαντα) τα οποία θεωρείται ότι τα φέρουν μόνο οι όμοιοί τους, θα τους τεστάρουν ρίχνοντάς τους μια δοκιμαστική κατάρα (!!). Όλα αυτά, κυρίως στην Βόρεια Γκάνα..

Πώς να ξεχωρίσεις τις διάφορες φυλές: Μια από τις βασικότερες φυλές της Γκάνα είναι οι Ashanti. Άλλες είναι οι Ga και οι Ewe. Ένας τρόπος που μπορείς ενδεχομένως να τους καταλάβεις, είναι από τα μεγάλα μυτερά παπούτσια τους και από την πλειάδα χρυσαφικών που φορούν. Φετίχ τους: το χρήμα. Η φυλή των Ga βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Ακκρά και στα παράλια ενώ οι Ewe κατοικούν ανατολικά της volta (μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στον κόσμο). Οι Ewe είναι εθισμένοι στο ποτό και την διασκέδαση. Φετίχ τους: οι γυναίκες! Οι Ashanti είναι και εκείνοι που έχουν τις περισσότερες κόντρες και αψιμαχίες με τις υπόλοιπες φυλές εδώ και 3 αιώνες. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο με τους Ewe. Πριν κάποια χρόνια, ο κυβερνήτης της Γκάνα άνηκε στους Ashanti και είχε εμπλακεί σε συζητήσεις με το Togo ώστε να τους παραχωρήσει την περιοχή των Ewe:shock:

Σήμερα βράδυ, πάμε disco! Αύριο οι εμπειρίες!!
 

Attachments

Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Πολυ μαρεσεις Σπυρετο !!!! Καλα να περασεις στην ντισκο!! boogie, boggie!!:clap:
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.194
Μηνύματα
883.504
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom