Γκάνα Μαύρο είναι το χρώμα (Ζώντας στην Γκάνα)

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...

(πριν την εξιστόριση της δικής μου εμπειρίας στο Elmina, μερικά ιστορικά στοιχεία)

Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που ήρθαν στην Γκάνα ήταν οι Πορτογάλοι, ως προς αναζήτηση πόρων (έπαιρναν κυρίως χρυσό και πουλούσαν άλλα «χρήσιμα προϊόντα» όπως όπλα, καπνό, μπαρούτι, ποτά..) αλλά και για να καθιδρύσουν μια βάση για την περαιτέρω επέκτασή τους στις Ινδίες. Το 1482 ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση του κάστρου του Αγίου Γεωργίου στην Elmina πάνω σε έναν τεράστιο βράχο ο οποίος ήταν ιερός για τους ντόπιους. Αυτό ήταν και το πρώτο τεμάχιο γης στην Δυτική Αφρική που πουλήθηκε σε Ευρωπαίο. Ποτέ δεν άρεσε στους ντόπιους τούτη η ατασθαλία. Μετά από έντονες πιέσεις για μια ειρηνική συνύπαρξη, ο Αφρικανός αρχηγός της περιοχής ενέδωσε. Εντός 11 χρόνων το γιγαντιαίο κάστρο ήταν έτοιμο για την αποστολή του: ο μεγαλύτερος σταθμός μεταφόρτωσης σκλάβων στην υποσαχάρια Αφρική.

Υπήρχαν κι άλλοι Ευρωπαίοι που εποφθαλμιούσαν τους πόρους της Αφρικής οδηγώντας τους Πορτογάλους στην σύνταξη της συμφωνίας “regemento” κατά την οποία αν συλλαμβάνανε ντόπιο να εξαγοράζεται ως δούλος από τρίτο (Δανούς ή οποιουσδήποτε άλλους μπορεί να εμφανιζόντουσαν στην χώρα) τον μαστιγώνανε και του έκοβαν ένα αυτί. Την δεύτερη φορά τον σκότωναν. Οι Πορτογάλοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τους Δανούς. Επιτέθηκαν στην Elmina 4 φορές από το 1596 μέχρι το 1637 όπου και νίκησαν. Οι ντόπιοι αρχικά ήταν χαρούμενη με τούτη την εξέλιξη μέχρι που διαπιστώσανε ότι και οι Δανοί δεν είχαν κανένα σκοπό να σταματήσουν το σκλαβοπάζαρο.

Αρχικά η μεταφορά των ντόπιων στην Ευρώπη, είχε σκοπό την απόδειξη στους εκάστοτε βασιλιάδες ότι οι κονκισταδόροι όντως ανακάλυψαν νέες περιοχές. Από το 1454 περίπου 250 Αφρικανοί μεταφέρονταν ετησίως στην Ισπανία με αποτέλεσμα το 1475 περιοχές της Ισπανίας όπως η Σεβίλλη, να έχουν υπεραρίθμους Αφρικανούς. Αυτό το πρόβλημα λύθηκε εμμέσως από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Με την άφιξή του στην Αμερική ξεκίνησε την αδιάκοπη συγκέντρωση των πόρων της ηπείρου. Οι περισσότεροι Ινδιάνοι δεν άντεξαν την κτηνωδία των Ευρωπαίων. Παράδειγμα ο πληθυσμός της Κούβας το 1492 ήταν περίπου ένα εκατομμύριο για να πέσει 26 χρόνια μετά, στους 11.000 επιζήσαντες από την σκλαβιά. Πολλές ήταν οι φωνές που υποστήριξαν την μεταφορά Αφρικανών στην Αμερική (όπως για παράδειγμα του δομινικανού καλόγερου Bartholemew de las Casas) οι οποίοι ήταν αρκετά πιο δυνατοί σαν άνθρωποι και ήδη δουλεύανε υπό τέτοιες συνθήκες. Το 1518 15.000 Αφρικανοί μεταφέρθηκαν στην νέα γη. Κάπου στο 1538, το σκλαβοπάζαρο είχε κορυφωθεί.

Οι Ευρωπαίοι μόνοι τους δεν μπορούσαν να συλλέξουν τόσους σκλάβους. Υπήρχαν τρεις διαφορετικές τακτικές για την αιχμαλωσία τους: Ευρωπαίοι αιχμαλωτίζουν Αφρικανούς, Ευρωπαίοι συνεργάζονται με Αφρικανούς για να αιχμαλωτίσουν άλλους και Αφρικανοί που έπιαναν σκλάβους (slave raiders), τους πουλούσαν σε άλλους Αφρικανούς οι οποίοι με την σειρά τους, τους πουλούσαν στους Ευρωπαίους (το πράγμα λοιπόν είναι κάπως πιο «σκοτεινό»). Ένας όμως από τους πιο περιβόητους τρόπους, ήταν οι αιχμάλωτοι πολέμου από μάχες μεταξύ των ντόπιων φυλών. Η φυλή που συνεργαζόταν με τους λευκούς, έπρεπε να προμηθεύσει συγκεκριμένο αριθμό σκλάβων. Σε περίπτωση που δεν μπορούσαν να τηρήσουν την συμφωνία, έπρεπε να αναζητήσουν επιπλέον σκλάβους από πιο αδύναμες φυλές με τις οποίες πολεμούσαν. Οι μάχες αυτές δεν είναι απαραίτητο ότι γίνονταν κοντά στην Elmina. Κάποιοι σκλάβοι ήταν αναγκασμένοι να προχωρήσουν μέχρι και 300 μίλια μέσα στην ζούγκλα, ξυπόλητοι και κουβαλώντας τις πραμάτειες των Αφρικανών αφεντάδων. Όσοι δεν τα καταφέρνανε, εγκαταλείπονταν στην ζούγκλα για να πεθάνουν. Λόγω των κακουχιών, όταν πλησίαζαν στο κάστρο ήταν σε άθλια κατάσταση. Άυπνοι, πεινασμένοι, διψασμένοι και βρώμικοι. Γι’ αυτό τον λόγο, 50 χιλιόμετρα πριν το Elmina, έκαναν μια στάση στο Assin Manso όπου τους έπλεναν (το επονομαζόμενο last bath), τους κουρεύανε, τους άλειφαν με λάδι για να φαίνονται υγιής και τους τάιζαν για 3-4 μέρες με 3-4 γεύματα καθημερινά. Τελική πορεία το κάστρο.

Η δυτική ακτή της Αφρικής ήταν γνωστή με τον όρο «νεκροταφείο λευκών αντρών» λόγω της Μαλάριας και του κίτρινου πυρετού που θέριζε. Οι κατακτητές για αυτό τον λόγο δεν έφερναν τις γυναίκες τους μαζί. Επιδίδονταν λοιπόν σε καθημερινούς βιασμούς των γυναικών και κοριτσιών σκλάβων. Όσες έμεναν έγκυες, ελευθερώνονταν για να γεννήσουν αλλά, καθώς οι πλείστες από αυτές τις γυναίκες προέρχονταν από απομακρυσμένες περιοχές, έμεναν σε ένα άγνωστο για αυτές περιβάλλον. Οι μιγάδες που έφερναν στην ζωή, επέστρεφαν στο κάστρο για να εκπαιδευτούν. Είχαν πάντα πολύ φαγητό και ήταν οι κρίκοι μεταξύ ντόπιων και Ευρωπαίων. Στην περιοχή της Elmina υπάρχουν αρκετοί με Ευρωπαϊκά ονόματα όπως Dacosta, Dasilva, Viala, Laast κ.α.

Η κατάσταση που επικρατούσε στα μπουντρούμια και στο κάστρο είναι αναλυτικά καταγεγραμμένη από την ιστορία. Είναι όμως τόσο ανείπωτα ανατριχιαστική που απαγορεύω στον εαυτό μου την οποιαδήποτε αναφορά εδώ μέσα.

πηγή: Ato Ashun "Elmina, the castle & the slave trade"

 

Attachments

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ωραια ανταποκριση απο Γκανα!!! keep writing
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Oριστε ειδες που φοβοσουν τους Αιγυπτιους? Μια χαρα εφτασες!!
Αναμενουμε και φωτογραφικο υλικο ... Ωραια μας αρχισες.. :clap:
 

SkullFlower

Member
Μηνύματα
518
Likes
97
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona- Perpignan
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
Αναμένω και γώ για τη συνέχεια!
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.220
Likes
5.748
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Να περνάς καλά εκεί κάααατω!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.701
Likes
6.315
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Σπύρο καλά να περνάς και είμαι σε ακρόαση....
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
A βρε Σπύρο ανάποδα ξεκίνησες... δεν πειράζει όμως! Πάμε για τα καλύτερα!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ενδιαφέρουσα ανταπόκριση! Αναμένω τη συνέχεια!
 

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική
να κ ενας αγνωστος προορισμος...περιμενουμε τη συνεχεια
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Trip to the under: μικρή γνωριμία με την μαγεία..

Τα γραφεία θυμίζουν σχολείο στις Γκαγκάλες (χωριό στην Μεσσαρά!). Κάγκελα στα εξωτερικά παράθυρα αλλά και στα εσωτερικά. Οι πόρτες μαύρες, ξύλινες σε άσχημη κατάσταση. Ο δεύτερος όροφος, δαιδαλώδης. Στενοί διάδρομοι από το πουθενά. Και αν και χθες όλα αυτά τα δεχτήκαμε σαν κάτι άσχημο, μετά την συζήτηση περί μαγείας με τον Mike, φάνταζε περισσότερο με το σπίτι που διαδραματίζεται το resident evil (το πρώτο).

Η μαγεία υπάρχει. Εσείς μπορεί να μην το δέχεστε αλλά εμείς το έχουμε δει με τα μάτια μας. Δέντρα να ματώνουν, άνθρωποι να παθαίνουν μαλάρια (γιατί δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να πάθεις μαλάρια στην Γκάνα..... (χλεύη!)), άνθρωποι παραλύουν και δεν μπορούν για μέρες να κινηθούν, ακόμα και θανάτους από juju (μαύρη μαγεία). Βέβαια εμείς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθώς ο “wizard” και η “witch” μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους που βρίσκονται στο δικό τους γενεαλογικό δέντρο. Τώρα θα πεις: δηλαδή ξάδερφος κάνει κακό σε ξάδερφο? Η λογική είναι ότι οι μάγοι τραβάνε μια «γραμμή» την οποία κανείς δεν πρέπει να περάσει (κατοχή ακριβού αυτοκινήτου, ακινήτου, κλπ). Όποιος το κάνει, ανήκει αυτόματα στο target group του. ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Juju μπορεί να σου ρίξει ο οποιοσδήποτε! μπορούν να ρίξουν και σε εμένα! Οι μάγοι και οι μάγισσες παίζουν σε γενεολογικά δέντρα (μη ρωτήσετε παραπέρα σας παρακαλώ!!)

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να «παίξουν» και με αγνώστους. Για παράδειγμα αν δουν Ευρωπαίο να φοράει κάποια συγκεκριμένα βραχιόλια (π.χ. κάποια τοπικά από τρίχες ελέφαντα) τα οποία θεωρείται ότι τα φέρουν μόνο οι όμοιοί τους, θα τους τεστάρουν ρίχνοντάς τους μια δοκιμαστική κατάρα (!!). Όλα αυτά, κυρίως στην Βόρεια Γκάνα..

Πώς να ξεχωρίσεις τις διάφορες φυλές: Μια από τις βασικότερες φυλές της Γκάνα είναι οι Ashanti. Άλλες είναι οι Ga και οι Ewe. Ένας τρόπος που μπορείς ενδεχομένως να τους καταλάβεις, είναι από τα μεγάλα μυτερά παπούτσια τους και από την πλειάδα χρυσαφικών που φορούν. Φετίχ τους: το χρήμα. Η φυλή των Ga βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Ακκρά και στα παράλια ενώ οι Ewe κατοικούν ανατολικά της volta (μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στον κόσμο). Οι Ewe είναι εθισμένοι στο ποτό και την διασκέδαση. Φετίχ τους: οι γυναίκες! Οι Ashanti είναι και εκείνοι που έχουν τις περισσότερες κόντρες και αψιμαχίες με τις υπόλοιπες φυλές εδώ και 3 αιώνες. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο με τους Ewe. Πριν κάποια χρόνια, ο κυβερνήτης της Γκάνα άνηκε στους Ashanti και είχε εμπλακεί σε συζητήσεις με το Togo ώστε να τους παραχωρήσει την περιοχή των Ewe:shock:

Σήμερα βράδυ, πάμε disco! Αύριο οι εμπειρίες!!
 

Attachments

Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Πολυ μαρεσεις Σπυρετο !!!! Καλα να περασεις στην ντισκο!! boogie, boggie!!:clap:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.194
Μηνύματα
883.517
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom