Γκάνα Μαύρο είναι το χρώμα (Ζώντας στην Γκάνα)

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...

Πιο πάνω, το χωριό Asafo είχε την τιμητική του. Εδώ θα εστιάσουμε σε ακόμα μικρότερη κλίμακα. Όλα όσα περιγράφω παρακάτω εθεάθην από ένα σημείο...

Κι άλλα τυχερά: το χωριό Atiankama δεν υπάρχει ούτε στον χάρτη, ούτε στο google earth. Αυτό όμως δεν λέει και πολλά. Συνεχίζω να πρεσβεύω ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ χωριών. Καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδίου προς εκεί, προσπαθούσα να απαθανατίσω με την φωτογραφική, καθημερινές στιγμές της ζωής των ντόπιων για να βρεθώ στην κεραία τούτου του χωριού, η οποία βρίσκεται ακριβώς μπροστά από μια μικρή αλάνα με δύο σπίτια γύρω της και τους ανυποψίαστους κατοίκους τους, στην αυλή με την καθημερινότητα τους. Υπάρχουν δύο γυναίκες (μια ηλικιωμένη και μια κοντά στα 30) που επί δύο ώρες που ήμουν εκεί, έπλεναν ρούχα ακατάπαυστα μέσα σε τσίγκινες λεκάνες κάτω από ένα κοντό φοίνικα πηγμένο στις φτέρες. Η τρίτη με το κίτρινο αεράτο παρεό, τα άπλωνε. Στο δίκτυ που φορούσε στο κεφάλι της υπήρχαν καμιά δεκαριά μανταλάκια που τα χρησιμοποιούσε. Έξι με επτά πιτσιρίκια κάπου στα 8 με 10 παίζανε μεταξύ τους. Ούτε ρόδες εδώ αλλά ούτε καν ενδιαφέρον για τα κατσικάκια που δε λέγανε να κάτσουν ήρεμα ή τα κοτόπουλα και τις κότες. Ένα από τα παιδιά θα ήταν καμιά 15άρα και απλώς με παρατηρούσε όποτε του βρισκόταν η ευκαιρία. Μάλιστα του πρόσφερα να κοιτάξει μέσα από τον χωροβάτη (τοπογραφικό όργανο) όταν ήμουν κοντά μου. δεν κούνησε ούτε βλέφαρο παρά συνέχισε να με παρατηρεί. Το συνεργείο τον επιβεβαίωσε ότι ήμουν φίλος αλλά και πάλι τίποτα. Όλοι οι μεγαλύτεροι ντόπιοι, πολύ φιλικοί και γελαστοί (όπως όλοι οι Γκανέζοι) δεν ρωτούσαν αλλά δέχονταν ότι ήμουν φίλος και ξανά προέτρεψαν τον μικρό.

Παρατήρησα κάτι λοφάκια, σαν τα πυργάκια που κάνουμε στην παραλία, από πυλό. Βρίσκονταν ανά τρία κοντά κοντά. Πάνω βάζουν τις κατσαρόλες και από κάτω ξύλα. Ενώ πλένουν ρούχα, σταματάνε και πάνε στις κατσαρόλες που βρίσκονται όλα σε ακτίνα 3-4 μέτρων. Μέσα σε τούτη την ακτίνα με τις κατσαρόλες, τις κότες και τις λεκάνες, βρίσκεται ένα μωρό που κοιμάται ξαπλωμένο πάνω σε κουβερτί. Κατά διαστήματα, κότες το πλησιάζουν και το κοιτάνε. Ανηφορίζει τον λόφο ένα ποδήλατο με έναν πιτσιρικά. Μιλάει με την γηραιότερη της αλάνας η οποία ανοίγει την κατσαρόλα και βάζει σε μικρό μεταλλικό μπολάκι, το πράσινο ζουμί με λαχανικά που ετοιμάζει. Ο μικρός της δίνει 1 cedi και χάνεται μαζί με το μπολ. Οι κότες πλησιάζουν τον πάγκο με τα φαγητά και τσιμπολογάνε ό,τι έπεσε από την διαδικασία όταν τα κατσικάκια βουτάνε το κεφάλι τους σε κάποιες άδειες κατσαρόλες, ψάχνοντας φαγητό ή γλύφοντας σταγόνες νερού. Μετά από λίγο, οι ίδιες κατσαρόλες θα χρησιμοποιηθούν για το βράσιμο των καλαμποκιών. Το πλύσιμο συνεχίζεται. Οι γυναίκες παίρνουν μια περίεργη στάση σώματος στις περισσότερες περιπτώσεις. Δεν θα τις δεις να σπάνε τα γόνατά τους και να κάθονται κάτω. Τα πόδια παραμένουν άκαμπτα και όλος ο κορμός γέρνει μέχρι τα χέρια να πιάσουν έδαφος (για να πλύνουν, να σκουπίσουν, να σηκώσουν κάτι βαρύ...) τουρλώνοντας με αυτό τον τρόπο τα, ήδη γιγαντιαία, οπίσθιά τους (τα οποία σύμφωνα με επιπλέον αδιαμφισβήτητες πηγές, χρησιμοποιούνται για να στηρίζουν και τα μωρά τους που τα δένουν στην πλάτη και δεν τα βγάζουν από κει ούτε καν όταν μπαίνουν σε αμάξι!!!). Οι δύο γυναίκες γυρνάνε και μας κοιτάνε αρκετές φορές. Στην συνέχεια μας πλησιάζει η τρίτη και μιλάει σε Ga με τον Jonas. Προσφέρονται να μας μαγειρέψουν κάτι να φάμε. Αρνείται ευγενικά. (ίσως είδε τον τρόπο που κοίταγα τα κατσίκια μέσα στις κατσαρόλες).

Πίσω από τον σταθμό, από μονοπάτι πηγμένο στην ποώδεις βλάστηση, ξεπροβάλλουν αμίλητοι άντρες και γυναίκες με κουβάδες φορτωμένους με καλαμπόκια στα κεφάλια τους. Κατηφορίζουν τον λόφο. Από εδώ πάνω μπορούσες απέναντι να δεις μια πλαγιά με την χαρακτηριστική βλάστηση της Γκάνας. Τελειώνουμε, ευχαριστώ της γυναίκες στα ga μου(medase why) και γελάνε πλατιά.

 

Attachments

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ωραια ανταποκριση απο Γκανα!!! keep writing
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Oριστε ειδες που φοβοσουν τους Αιγυπτιους? Μια χαρα εφτασες!!
Αναμενουμε και φωτογραφικο υλικο ... Ωραια μας αρχισες.. :clap:
 

SkullFlower

Member
Μηνύματα
518
Likes
97
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona- Perpignan
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
Αναμένω και γώ για τη συνέχεια!
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.220
Likes
5.744
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Να περνάς καλά εκεί κάααατω!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.701
Likes
6.315
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Σπύρο καλά να περνάς και είμαι σε ακρόαση....
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
A βρε Σπύρο ανάποδα ξεκίνησες... δεν πειράζει όμως! Πάμε για τα καλύτερα!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ενδιαφέρουσα ανταπόκριση! Αναμένω τη συνέχεια!
 

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική
να κ ενας αγνωστος προορισμος...περιμενουμε τη συνεχεια
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Trip to the under: μικρή γνωριμία με την μαγεία..

Τα γραφεία θυμίζουν σχολείο στις Γκαγκάλες (χωριό στην Μεσσαρά!). Κάγκελα στα εξωτερικά παράθυρα αλλά και στα εσωτερικά. Οι πόρτες μαύρες, ξύλινες σε άσχημη κατάσταση. Ο δεύτερος όροφος, δαιδαλώδης. Στενοί διάδρομοι από το πουθενά. Και αν και χθες όλα αυτά τα δεχτήκαμε σαν κάτι άσχημο, μετά την συζήτηση περί μαγείας με τον Mike, φάνταζε περισσότερο με το σπίτι που διαδραματίζεται το resident evil (το πρώτο).

Η μαγεία υπάρχει. Εσείς μπορεί να μην το δέχεστε αλλά εμείς το έχουμε δει με τα μάτια μας. Δέντρα να ματώνουν, άνθρωποι να παθαίνουν μαλάρια (γιατί δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να πάθεις μαλάρια στην Γκάνα..... (χλεύη!)), άνθρωποι παραλύουν και δεν μπορούν για μέρες να κινηθούν, ακόμα και θανάτους από juju (μαύρη μαγεία). Βέβαια εμείς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθώς ο “wizard” και η “witch” μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους που βρίσκονται στο δικό τους γενεαλογικό δέντρο. Τώρα θα πεις: δηλαδή ξάδερφος κάνει κακό σε ξάδερφο? Η λογική είναι ότι οι μάγοι τραβάνε μια «γραμμή» την οποία κανείς δεν πρέπει να περάσει (κατοχή ακριβού αυτοκινήτου, ακινήτου, κλπ). Όποιος το κάνει, ανήκει αυτόματα στο target group του. ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Juju μπορεί να σου ρίξει ο οποιοσδήποτε! μπορούν να ρίξουν και σε εμένα! Οι μάγοι και οι μάγισσες παίζουν σε γενεολογικά δέντρα (μη ρωτήσετε παραπέρα σας παρακαλώ!!)

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να «παίξουν» και με αγνώστους. Για παράδειγμα αν δουν Ευρωπαίο να φοράει κάποια συγκεκριμένα βραχιόλια (π.χ. κάποια τοπικά από τρίχες ελέφαντα) τα οποία θεωρείται ότι τα φέρουν μόνο οι όμοιοί τους, θα τους τεστάρουν ρίχνοντάς τους μια δοκιμαστική κατάρα (!!). Όλα αυτά, κυρίως στην Βόρεια Γκάνα..

Πώς να ξεχωρίσεις τις διάφορες φυλές: Μια από τις βασικότερες φυλές της Γκάνα είναι οι Ashanti. Άλλες είναι οι Ga και οι Ewe. Ένας τρόπος που μπορείς ενδεχομένως να τους καταλάβεις, είναι από τα μεγάλα μυτερά παπούτσια τους και από την πλειάδα χρυσαφικών που φορούν. Φετίχ τους: το χρήμα. Η φυλή των Ga βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Ακκρά και στα παράλια ενώ οι Ewe κατοικούν ανατολικά της volta (μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στον κόσμο). Οι Ewe είναι εθισμένοι στο ποτό και την διασκέδαση. Φετίχ τους: οι γυναίκες! Οι Ashanti είναι και εκείνοι που έχουν τις περισσότερες κόντρες και αψιμαχίες με τις υπόλοιπες φυλές εδώ και 3 αιώνες. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο με τους Ewe. Πριν κάποια χρόνια, ο κυβερνήτης της Γκάνα άνηκε στους Ashanti και είχε εμπλακεί σε συζητήσεις με το Togo ώστε να τους παραχωρήσει την περιοχή των Ewe:shock:

Σήμερα βράδυ, πάμε disco! Αύριο οι εμπειρίες!!
 

Attachments

Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Πολυ μαρεσεις Σπυρετο !!!! Καλα να περασεις στην ντισκο!! boogie, boggie!!:clap:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.194
Μηνύματα
883.511
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom