Γκάνα Μαύρο είναι το χρώμα (Ζώντας στην Γκάνα)

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...

Πως τα κατάφερα και στρίμωξα τελευταία στιγμή Kakum και Elmina στο πρόγραμμα, ούτε που ξέρω (ή μπορεί και να μην θυμάμαι από τα lexotanil που κατέβαζα για να βγάλω την δουλειά on time). Αν μετρήσω τα εμπόδια που βγήκαν μπροστά μπορεί να ‘ταν και δέκα. Εδώ είμαι όμως, να ξυπνάω έξι παρά Σαββάτου (15 ώρες πριν την φυγή). Κάτω με περίμενε ο Wisdom (και γ..ώ τα ονόματα, έ? Καλά βέβαια ο τύπος είναι μπάζο) με την μεσαία, 12χρονη κόρη του. Φεύγουμε κατευθείαν για το Cape Coast 4, τον σταθμό, αιτία κι αφορμή για τούτο το ταξίδι. Δυσκολευτήκαμε να βγούμε από την πόλη μέσω του περιφερειακού. Όλοι μας νηστικοί αλλά με τον Wisdom να βρίσκει λύση: είχα σταμπάρει κάποιους πλανόδιους που πουλούσανε ματσάκι με μικρά κομματάκια ξύλου. Ενός ανοιχτόχρωμου συνηθισμένου ξύλου. Αγοράζει ματσάκι και βάζει ξυλάκι στο στόμα. Αρχίζει και το μασουλάει. Δεν το καταπίνει, το κάνει χυλό μέσα στο στόμα, σε σημείο που αρχίζει και ψευδίζει, μέχρι να αρχίσει η διαδικασία του φτυσίματος κομμάτι κομμάτι. «Καθαρίζουν τα ούλα και τα δόντια» μου δηλώνει και τα πετάει στο ρυπαρό (όσο δεν παίρνει) παρμπρίζ ενώ μετά από κάνα μισάωρο ξαναχρησιμοποιεί ένα. Κάτι σχολίασα ότι τα ξυλάκια μάλλον έχουν την ιδιότητα να καθαρίζουν ό,τι έρθει σε επαφή μαζί τους αλλά δεν το πιάνει το φλέγμα. Κάπου έξω από το Wineba φτάνουμε σε γεφυράκι με φουσκωμένα νερά. Με ενημερώνει ότι κατά τις δυνατές βροχές (παρεμπιπτόντως μια τέτοια έπληξε την περιοχή την προηγούμενη του ταξιδίου) αυτός ο κεντρικότατος άξονας μεταξύ πρωτεύουσας και δυτικών παραλιών αλλά και σημαντικών πόλεων (Takoradi, Secondi, Cape Coast) κλείνει. Σε τούτες τις περιπτώσεις, αυτοκίνητα περιμένουν από τις δυο πλευρές της «όχθης» και μικρή βάρκα μεταφέρει τον κόσμο από όχθη σε όχθη. Τώρα πως μπορεί μια βάρκα να ανταπεξέλθει στα ισχυρά ρεύματα που δημιουργούν οι βροχές, δεν είχα καμιά διάθεση να τον ρωτήσω. Επίσης στις άκρες των δρόμων είδα για πρώτη φορά, ντόπιους να εμπορεύονται νεκρές μικρές αντιλόπες. Ξανά μπαίνουμε στα γνώριμα από το Eastern Region, χωριουδάκια. Εδώ όλα τα σπίτια διαθέτουν μια κεραία τηλεόρασης στερεωμένη σε ένα πανύψηλο κορμό μπαμπού (το θέαμα είναι ιδιαίτερο, ένα σπίτι μια σταλιά με μια αντένα στο ύψος 5 ορόφων). Κατά την διαδρομή ρωτάω την μικρή αν γνωρίζει το Kakum στο οποίο πάμε. Δεν έχει έρθει ποτέ της στο γειτονικό region της πρωτεύουσας και δεν έχει ιδέα του τι την περιμένει. Ενημέρωση μηδέν.

Προσπερνάμε το Cape Coast και ανηφορίζουμε προς Kakum. Το χωριό ακριβώς έξω από το τουριστικότατο Kakum δεν έχει καμία μα καμία διαφορά με όλα τα υπόλοιπα χωριά! Οι άνθρωποι συνεχίζουν την ζωή τους χωρίς να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τούτο το μεγαθήριο στην δίπλα πόρτα. Μεγάλο παρκινγκ, 5-6 λεωφορεία με Γκανέζους που έχουν κατεβεί στον δρόμο και έχουν στήσει αυτοσχέδια μπάντα με κρουστά. Τραγουδάνε και χορεύουν. Συνεχίζουμε εντός του πάρκου σε έναν αξιοπρεπέστατο χώρο με ένα μικρό μουσείο, κατάστημα με σουβενίρ, εστιατόριο- καφετέρια. Το εισιτήριο για ντόπιους ενήλικες είναι 12 cedi όταν οι ξένοι καλούνται να καταβάλλουν ένα ποσό πιο κοντά στο αναμενόμενο! 30 cedi λοιπόν εμείς οι obruni!! Ο ξεναγός πιτσιρικάς ντόπιος. Μας μιλάει αργά και καθαρά με μεγάλες παύσεις. Αγκού. Ξεκινάμε την διαδρομή μας μέσα στην ζούγκλα. Πρώτα βλέπουμε ξύλινο πινακιδάκι με το εξής θαυμάσιο μήνυμα «Take nothing but photographs, leave nothing but footprints». Μετά από δεκάλεπτη ανάβαση στον λόφο, σταματάμε οι περισσότεροι ξεθεωμένοι σε ένα κατάφυτο ξέφωτο- σύνορο του πάρκου. Εκεί ο ξεναγός μας έδωσε μερικά στοιχεία για το πάρκο όπως ότι ζει ένας τύπος πεταλούδας ο οποίος παρατηρήθηκε πρώτη φορά εδώ (εξ’ ου και το όνομα Kakumius (ή κάπως έτσι)), ότι τέτοια canopy walkways υπάρχουν άλλα τρία σε όλο τον κόσμο (Κίνα, Μαλαισία και Περού) ενώ είχε μια εμμονή να μας επισημάνει ότι θα επιβιώσουμε από το canopy! Ρε τι μας έλεγε ότι δεν έχει συμβεί κανένα ατύχημα, ότι θα επιβιώσουμε, να ξεχάσουμε κάθε φοβία, θα επιβιώσουμε, το ελέγχουν καθημερινά και θα επιβιώσουμε, τόσο πολύ δηλαδή που και φοβία να μην είχες την αποκτούσες. Άλλο ένα 5λεπτο και βλέπουμε την πρώτη γέφυρα να ξεκινάει από μια υπερυψωμένη εξέδρα. Ανεβαίνουμε και καθόμαστε μπροστά της...

Έβλεπα στα video τους επισκέπτες να κρατάνε με τα δύο τους χέρια, σφιχτά τα σχοινιά (γιωτάδες!), έβλεπα φωτογραφίες από δικούς μας ανθρώπους να περπατάνε διστακτικά στην γέφυρα (φοβητσιάρηδες!) και έρχεται ο ξεναγός να σου πει ότι αν διαπιστώσεις πως δεν μπορείς να συνεχίσεις σε τούτη την πρώτη γέφυρα, μετά το πέρας της, στρίψε αριστερά (μην ακούω σάχλες!). Σειρά μου και ορμάω... Μωρέ καλά κρατιόντουσαν όλοι τους!! Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άβολη! Η σανίδα είναι πολύ στενή, οι ταλαντώσεις ακίνδυνες μεν, υπαρκτές δε, τα ύψη δυσθεώρητα (40 μέτρα σε σημεία) τα γεφύρια δεν είναι παίξε γέλασε. Κρατιέσαι και με τα δύο γιατί χάνοντας την ισορροπία σου πέφτεις στο ισχυρότατο δίκτυ το οποίο όμως σου δίνει ένα close encounter με το χάος από κάτω σου.. και δεν το θες αυτό.. βήμα βήμα λοιπόν μέχρι να τελειώσουν και οι 7 γέφυρες συνολικού μήκους 350 μέτρων με τα μπαλκονάκια- στάσεις τους στις κορυφές των δέντρων. νομίζω ότι δεν αξίζει να σας κουράσω παραπάνω, μπορείτε να παρακολουθήσετε το ποσταρισμένο video. (http://www.travelstories.gr/193148-post281.html)

ΠΡΟΣΕΧΩΣ: «Αθήνα – Elmina ακόμα και αυθημερόν (μια εμπειρία ζωής)» και μετά επισήμως: τέλος
 

Attachments

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ωραια ανταποκριση απο Γκανα!!! keep writing
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Oριστε ειδες που φοβοσουν τους Αιγυπτιους? Μια χαρα εφτασες!!
Αναμενουμε και φωτογραφικο υλικο ... Ωραια μας αρχισες.. :clap:
 

SkullFlower

Member
Μηνύματα
518
Likes
97
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona- Perpignan
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
Αναμένω και γώ για τη συνέχεια!
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.220
Likes
5.749
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Να περνάς καλά εκεί κάααατω!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.701
Likes
6.315
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Σπύρο καλά να περνάς και είμαι σε ακρόαση....
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
A βρε Σπύρο ανάποδα ξεκίνησες... δεν πειράζει όμως! Πάμε για τα καλύτερα!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ενδιαφέρουσα ανταπόκριση! Αναμένω τη συνέχεια!
 

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική
να κ ενας αγνωστος προορισμος...περιμενουμε τη συνεχεια
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Trip to the under: μικρή γνωριμία με την μαγεία..

Τα γραφεία θυμίζουν σχολείο στις Γκαγκάλες (χωριό στην Μεσσαρά!). Κάγκελα στα εξωτερικά παράθυρα αλλά και στα εσωτερικά. Οι πόρτες μαύρες, ξύλινες σε άσχημη κατάσταση. Ο δεύτερος όροφος, δαιδαλώδης. Στενοί διάδρομοι από το πουθενά. Και αν και χθες όλα αυτά τα δεχτήκαμε σαν κάτι άσχημο, μετά την συζήτηση περί μαγείας με τον Mike, φάνταζε περισσότερο με το σπίτι που διαδραματίζεται το resident evil (το πρώτο).

Η μαγεία υπάρχει. Εσείς μπορεί να μην το δέχεστε αλλά εμείς το έχουμε δει με τα μάτια μας. Δέντρα να ματώνουν, άνθρωποι να παθαίνουν μαλάρια (γιατί δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να πάθεις μαλάρια στην Γκάνα..... (χλεύη!)), άνθρωποι παραλύουν και δεν μπορούν για μέρες να κινηθούν, ακόμα και θανάτους από juju (μαύρη μαγεία). Βέβαια εμείς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθώς ο “wizard” και η “witch” μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους που βρίσκονται στο δικό τους γενεαλογικό δέντρο. Τώρα θα πεις: δηλαδή ξάδερφος κάνει κακό σε ξάδερφο? Η λογική είναι ότι οι μάγοι τραβάνε μια «γραμμή» την οποία κανείς δεν πρέπει να περάσει (κατοχή ακριβού αυτοκινήτου, ακινήτου, κλπ). Όποιος το κάνει, ανήκει αυτόματα στο target group του. ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Juju μπορεί να σου ρίξει ο οποιοσδήποτε! μπορούν να ρίξουν και σε εμένα! Οι μάγοι και οι μάγισσες παίζουν σε γενεολογικά δέντρα (μη ρωτήσετε παραπέρα σας παρακαλώ!!)

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να «παίξουν» και με αγνώστους. Για παράδειγμα αν δουν Ευρωπαίο να φοράει κάποια συγκεκριμένα βραχιόλια (π.χ. κάποια τοπικά από τρίχες ελέφαντα) τα οποία θεωρείται ότι τα φέρουν μόνο οι όμοιοί τους, θα τους τεστάρουν ρίχνοντάς τους μια δοκιμαστική κατάρα (!!). Όλα αυτά, κυρίως στην Βόρεια Γκάνα..

Πώς να ξεχωρίσεις τις διάφορες φυλές: Μια από τις βασικότερες φυλές της Γκάνα είναι οι Ashanti. Άλλες είναι οι Ga και οι Ewe. Ένας τρόπος που μπορείς ενδεχομένως να τους καταλάβεις, είναι από τα μεγάλα μυτερά παπούτσια τους και από την πλειάδα χρυσαφικών που φορούν. Φετίχ τους: το χρήμα. Η φυλή των Ga βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Ακκρά και στα παράλια ενώ οι Ewe κατοικούν ανατολικά της volta (μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στον κόσμο). Οι Ewe είναι εθισμένοι στο ποτό και την διασκέδαση. Φετίχ τους: οι γυναίκες! Οι Ashanti είναι και εκείνοι που έχουν τις περισσότερες κόντρες και αψιμαχίες με τις υπόλοιπες φυλές εδώ και 3 αιώνες. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο με τους Ewe. Πριν κάποια χρόνια, ο κυβερνήτης της Γκάνα άνηκε στους Ashanti και είχε εμπλακεί σε συζητήσεις με το Togo ώστε να τους παραχωρήσει την περιοχή των Ewe:shock:

Σήμερα βράδυ, πάμε disco! Αύριο οι εμπειρίες!!
 

Attachments

Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Πολυ μαρεσεις Σπυρετο !!!! Καλα να περασεις στην ντισκο!! boogie, boggie!!:clap:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.195
Μηνύματα
883.530
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom