Γκάνα Μαύρο είναι το χρώμα (Ζώντας στην Γκάνα)

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...

Επιστροφή στην λίμνη. Τούτη όμως την φορά, ξεκινάμε 08:00 από Ακκρά γιατί έπρεπε να προλάβουμε το καράβι για το νησί Dodi. Η συγκεκριμένη εκδρομή συγκαταλέγεται σε ένα από τα must see της Γκάνας όπως μας έχουν πει. Φτάνουμε λοιπόν στο λιμάνι πίσω από το φράγμα όπου μας περιμένει παλιό μεν, ευπρεπέστατο δε καράβι τριών επιπέδων. Στην πλώρη του πρώτου υπάρχει πισίνα σαν την κολυμπήθρα του Σιλωάμ (ίσα για να πλατσουρίζεις την πατούσα!) με ξύλινες πολυθρόνες και τραπέζια γύρω της. Στην συνέχεια έχεις έναν εσωτερικό κλιματιζόμενο χώρο που δεν τον τιμήσαμε καθόλου καθώς η μέρα ήταν εκπληκτική. Στην πλώρη του δεύτερου επίπεδου βρισκόντουσαν τα μουσικά όργανα και τα ηχεία. Η μπάντα ακόμα όχι. Τέλος το τρίτο επίπεδο εκτινόταν από τα μέσα του καραβιού ως την πρύμνη. Όλα τα μέρη του καραβιού εκτός από την κολυμπήθρα ήταν καλυμμένα. Ξεκινάμε την δίωρη πορεία προς το νησί. Το landscape είναι όσο όμορφο όσο κάθε λίμνης πνιγμένης στο πράσινο αν και η δυτική πλευρά ήταν σαφώς πιο «καραφλή» από την ανατολική. Μέχρι τα μέσα του ταξιδίου, ακούγαμε από το τρίτο κατάστρωμα την μπάντα να επαναλαμβάνει νούμερα. Όταν με το καλό πήρε μπρος, το ρίξε στα reggae και στην παραδοσιακή μουσική τους. (παρένθεση (προφανώς) ας μου ρίξει με pm κανείς καμιά ιδέα για το πώς μπορώ να ποστάρω στο internet και κατ επέκταση στο travelstories, βίντεο τα οποία δεν θα είναι στην κοινή θέα του youtube αλλά κάπου πιο ελεγχόμενα! Ευχαριστώ!!) Η διαδρομή είναι κουραστική αν δεν κάνεις τίποτα. Άρα η μονοτονία σπάει λίγο πριν την άφιξη όπου ανοίγει ο μπουφές. Ήδη από την στιγμή που ξεκινήσαμε, η ψησταριά στην γωνιά του τελευταίου καταστρώματος λειτουργούσε πυρετωδώς προετοιμάζοντας ψάρια και κοτόπουλα (Λίτσα..... έχω φωτό!!!). Ρύζι λοιπόν με λίγα μακαρόνια και κοτόπουλο. Καυτερή σάλτσα? Βεβαίως. Γευστικότατα όλα τους. Ακόμα να τα χωνέψω!! Άφιξη.

Η ίδια αποβάθρα, κίτρινα αναποδογυρισμένα κούφια μεταλλικά τελάρα. Πλησιάζοντας αρχίζουν να συγκεντρώνονται τα πιτσιρίκια. Κάποια τσίτσιδα που κολυμπούσαν στην λίμνη, βγαίνανε και φορούσαν τα σορτσάκια και τα μπλουζάκια τους για να υποδεχθούν τους τουρίστες (ένα 70% λευκοί, τα 30cedi δεν είναι και εύκολο ποσό για ντόπιους τουρίστες). Από την αποβάθρα ξεκινάει ανηφορικό λιθόχτιστο μονοπάτι. Στα 50 μέτρα από την αποβάθρα, αρχίζουν να μαζεύονται άντρες, γυναίκες και παιδιά. Συνολικά να ήταν κάπου στους 7. Λίγο πιο πίσω το ίδιο σκηνικό. Όταν πλέον αρχίσαμε να κατεβαίνουμε τις σκάλες, ακούμε παραδοσιακά μουσικά όργανα και τραγούδια. Περνάμε δίπλα τους όπου όλοι μαζί χτυπάνε τα κρουστά, τραγουδάνε και χορεύουν. Καθαρά για τέρψη του τουρίστα και για να μαζέψουν κάνα ψιλό. Κάποια από τα μικρά που μας περιμένανε στην αποβάθρα, συνόδευαν ήδη λευκές γυναίκες κρατώντας τες με τα μικρά τους χέρια. Συνεχίζουμε και ανηφορίζουμε εν μέσω δύσκολης και υγρής ζέστης. Το τοπίο δεν είναι καταπράσινο σαν τους λόφους (βγαλμένους απευθείας απ’ το lost) που βλέπαμε ερχόμενοι. Τα, μεσαίου μεγέθους, δέντρα καλύπτουν περίπου το μισό του νησιού και όλο το υπόλοιπο είναι απλό γρασίδι και όχι η συνηθισμένη ψηλή πόα. Η ανάβαση καλά κρατεί όπως και οι μικρότερες πλέον μπάντες που αποτελούνται από τρία παιδιά με κυλινδρικά ξύλα που τα χτυπάνε σε πέτρες αλλά και με μικρά ραβδάκια. Ο ήχος τους ακούγεται απλός και στακάτο μόνο όταν εστιάσεις στα μουσικά όργανα γιατί αλλιώς γεμίζουν την ατμόσφαιρα. Φτάνουμε στην κορυφογραμμή των λόφων και κατηφορίζουμε πολύ πιο απότομα προς έναν κολπίσκο όπου ψαράδες με τις βάρκες τους (δύο όλες κι όλες) προσφέρονται να σε κάνουν βόλτα. Μεταβολή. Παίρνουμε το ανηφορικό μονοπάτι προς της κορυφή του νησιού (μέγεθος νησιού περίπου 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο) απ’ όπου βλέπεις τριγύρω την λίμνη. Ξανακατεβαίνουμε στο καράβι. Αγορά από ψάρια σε άθλια κατάσταση έχουν στηθεί μπροστά από την είσοδο. Τελευταίες αγοραπωλησίες πριν αφήσουμε το νησί πίσω μας.

Στα μείον της εκδρομής, το ελάχιστο μισάωρο που μας άφησαν στο νησί. Μόνο μισή ώρα χρειαζόσουν στους οργανοπαίχτες όταν η βαβούρα της πολυκοσμίας θα αναζητά βαρκάρηδες και κορυφές. Μόνο η κορυφή ήθελε ρεμβασμό για κάνα τέταρτο. Και οι ψαράδες που θα σε κάνουν μια βόλτα? Όχι λοιπόν μόνο ένα μισάωρο! Βέβαια όσοι προλάβετε. Αυστραλοί πήραν έγκριση για ανοικοδόμηση ξενοδοχείου στο νησί... Και καλό είναι να προλάβετε γιατί αξίζει. Μη φεύγετε, έχουμε την επιστροφή...

Κατά καιρούς ο Λιβανέζος (Elie) μας ρωτούσε για ελληνικές λέξεις. Τις μεταφράζαμε και εκεί τελείωνε όλο (το κρατάμε αυτό)..... Δεν καθόμαστε στο πάνω κατάστρωμα. Τούτη την φορά ας μην βαρεθούμε. Αράζουμε απέναντι από την μπάντα. Το ρεπερτόριο για άλλη μια φορά το ίδιο κεφάτο και ευχάριστο. Παραδοσιακοί αφρικανικοί χοροί που δεν χόρταινες να βλέπεις και καλοκαιρινοί ρυθμοί στην τιμητική τους (όπως προείπα, video υπάρχουν πολλά.. Please pm me with the answer!!). Στήνετε και ο Elie δίπλα στην μπάντα, δώστου τα επιφωνήματα και τα back vocals! Οι μαύροι, η καλή τους η χαρά. Κάποιες στιγμές όμως τον πιάναμε να τους λέει κάτι στο αυτί. Όταν ενημερωθήκαν πλέον και οι τρεις τραγουδιστές, όταν είχαμε εναποθέσει τους οβολούς μας, φτάναμε στον τελικό προορισμό. Και να σου ξαφνικά όλη την μπάντα μαζί με τον Elie να τραγουδάνε σε reggae ρυθμούς «Τώρα ξέρω σ’ αγαπώ, τώρα ξέρω σ’ αγαπώ» σε άπταιστα Ελληνικά! Χαιρετάμε το πλήρωμα εν μέσω κοιλόπονων από τα γέλια και παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής.

 

Attachments

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ωραια ανταποκριση απο Γκανα!!! keep writing
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Oριστε ειδες που φοβοσουν τους Αιγυπτιους? Μια χαρα εφτασες!!
Αναμενουμε και φωτογραφικο υλικο ... Ωραια μας αρχισες.. :clap:
 

SkullFlower

Member
Μηνύματα
518
Likes
97
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona- Perpignan
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
Αναμένω και γώ για τη συνέχεια!
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.220
Likes
5.748
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Να περνάς καλά εκεί κάααατω!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.701
Likes
6.315
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Σπύρο καλά να περνάς και είμαι σε ακρόαση....
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
A βρε Σπύρο ανάποδα ξεκίνησες... δεν πειράζει όμως! Πάμε για τα καλύτερα!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ενδιαφέρουσα ανταπόκριση! Αναμένω τη συνέχεια!
 

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική
να κ ενας αγνωστος προορισμος...περιμενουμε τη συνεχεια
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Trip to the under: μικρή γνωριμία με την μαγεία..

Τα γραφεία θυμίζουν σχολείο στις Γκαγκάλες (χωριό στην Μεσσαρά!). Κάγκελα στα εξωτερικά παράθυρα αλλά και στα εσωτερικά. Οι πόρτες μαύρες, ξύλινες σε άσχημη κατάσταση. Ο δεύτερος όροφος, δαιδαλώδης. Στενοί διάδρομοι από το πουθενά. Και αν και χθες όλα αυτά τα δεχτήκαμε σαν κάτι άσχημο, μετά την συζήτηση περί μαγείας με τον Mike, φάνταζε περισσότερο με το σπίτι που διαδραματίζεται το resident evil (το πρώτο).

Η μαγεία υπάρχει. Εσείς μπορεί να μην το δέχεστε αλλά εμείς το έχουμε δει με τα μάτια μας. Δέντρα να ματώνουν, άνθρωποι να παθαίνουν μαλάρια (γιατί δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να πάθεις μαλάρια στην Γκάνα..... (χλεύη!)), άνθρωποι παραλύουν και δεν μπορούν για μέρες να κινηθούν, ακόμα και θανάτους από juju (μαύρη μαγεία). Βέβαια εμείς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθώς ο “wizard” και η “witch” μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους που βρίσκονται στο δικό τους γενεαλογικό δέντρο. Τώρα θα πεις: δηλαδή ξάδερφος κάνει κακό σε ξάδερφο? Η λογική είναι ότι οι μάγοι τραβάνε μια «γραμμή» την οποία κανείς δεν πρέπει να περάσει (κατοχή ακριβού αυτοκινήτου, ακινήτου, κλπ). Όποιος το κάνει, ανήκει αυτόματα στο target group του. ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Juju μπορεί να σου ρίξει ο οποιοσδήποτε! μπορούν να ρίξουν και σε εμένα! Οι μάγοι και οι μάγισσες παίζουν σε γενεολογικά δέντρα (μη ρωτήσετε παραπέρα σας παρακαλώ!!)

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να «παίξουν» και με αγνώστους. Για παράδειγμα αν δουν Ευρωπαίο να φοράει κάποια συγκεκριμένα βραχιόλια (π.χ. κάποια τοπικά από τρίχες ελέφαντα) τα οποία θεωρείται ότι τα φέρουν μόνο οι όμοιοί τους, θα τους τεστάρουν ρίχνοντάς τους μια δοκιμαστική κατάρα (!!). Όλα αυτά, κυρίως στην Βόρεια Γκάνα..

Πώς να ξεχωρίσεις τις διάφορες φυλές: Μια από τις βασικότερες φυλές της Γκάνα είναι οι Ashanti. Άλλες είναι οι Ga και οι Ewe. Ένας τρόπος που μπορείς ενδεχομένως να τους καταλάβεις, είναι από τα μεγάλα μυτερά παπούτσια τους και από την πλειάδα χρυσαφικών που φορούν. Φετίχ τους: το χρήμα. Η φυλή των Ga βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Ακκρά και στα παράλια ενώ οι Ewe κατοικούν ανατολικά της volta (μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στον κόσμο). Οι Ewe είναι εθισμένοι στο ποτό και την διασκέδαση. Φετίχ τους: οι γυναίκες! Οι Ashanti είναι και εκείνοι που έχουν τις περισσότερες κόντρες και αψιμαχίες με τις υπόλοιπες φυλές εδώ και 3 αιώνες. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο με τους Ewe. Πριν κάποια χρόνια, ο κυβερνήτης της Γκάνα άνηκε στους Ashanti και είχε εμπλακεί σε συζητήσεις με το Togo ώστε να τους παραχωρήσει την περιοχή των Ewe:shock:

Σήμερα βράδυ, πάμε disco! Αύριο οι εμπειρίες!!
 

Attachments

Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Πολυ μαρεσεις Σπυρετο !!!! Καλα να περασεις στην ντισκο!! boogie, boggie!!:clap:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.195
Μηνύματα
883.521
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom