Γκάνα Μαύρο είναι το χρώμα (Ζώντας στην Γκάνα)

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...

Όλα έτοιμα, τακτοποιημένα. Το απογευματάκι θα πάμε στο Le Magellan.

Λάθος. Το βράδυ πραγματοποιείται σουαρέ τιμώντας την νέα σχέση συνεργασίας δύο Ευρωπαϊκών πρεσβειών όπου πρέπει να παραβρεθούμε. Περιττό να πω ότι μας πέφτουν τα μούτρα κάτω για διάφορους πολύ συγκεκριμένους λόγους. Θα ντυθούμε όμως με τα καλά μας και θα πάρουμε τον δρόμο για το οίκημα που φιλοξενεί το γεγονός. Χανόμαστε δις και τρις μέχρι να βρούμε την περιοχή. Βράδυ μέσα σε σκόνη, ανθρώπους στον δρόμο, λακκούβες και tro-tro(αστική και υπεραστική συγκοινωνία της χώρας, μικρά πουλμανάκια) ώσπου βλέπω κάτι και καταλαβαίνω ότι οι προηγούμενες εικόνες δεν χωράνε σε αυτή την γειτονιά. Έτσι ξαφνικά. Είδα ένα κολωνάκι στο οποίο κρεμόταν περίτεχνη ταμπελίτσα με μαιάνδρους που ανάγραφε το όνομα της οδού! (τόση τέχνη σε πινακίδα δρόμου δεν έχω δει πουθενά). Κοιτάμε αριστερά, το χάος. Δεξιά τεράστιες βίλες πέρα από κάθε προσδοκία, μαντρωμένες πίσω από τείχους με ηλεκτροφόρα σύρματα και φρουρούς στις εισόδους. Τα περισσότερα από δαύτα δεν είναι μεμονωμένα σπίτια αλλά ολόκληρα περιφραγμένα χωριά όπου στα εντός, η Φιλοθέη μπροστά τους φαντάζει φτηνό προάστιο. Μεγάλοι φαρδιοί δρόμοι, κήποι και πλατειούλες και κατοικίες μεγαθήρια. Λόγω της περίστασης, παρκαρισμένα αυτοκίνητα πολυτελείας σε όλο τον γύρω χώρο. Καλά ως εδώ, μια ένεση ευμάρειας ήταν ευπρόσδεκτη.

Το οίκημα είναι ασύλληπτο ενώ ο κήπος εκπληκτικός! Γύρω βλέπεις λευκούς και μόνο λευκούς. Η υπηρεσία, οι σερβιτόροι και οι μάγειροι είναι μαύροι (και μέχρι εδώ όλα καλά). Καθήμενος για λίγο στον κήπο, το πράμα αρχίζει και αλλάζει. Χωλαίνει. Οι ομόχρωμοί μου τριγυρνούν από παρέα σε παρέα γνωστοποιώντας σε όλους ποιοι είναι και ποια είναι η επιχείρηση τους. Στέκομαι σε μια γωνιά με βλέμμα που απαγορεύει στον οποιοδήποτε να με προσεγγίσει. Όχι μοχθηρό αλλά αβάσταχτα βαριεστημένο που ψάχνει εναγωνίως την έξοδο. Και απλώς παρατηρώ...

Τι να σας πω.. Ίσως διαβάζοντας όλους αυτούς τους πακτωλούς που γράφω, να νιώσετε κι εσείς κάτι. Νομίζω ότι μετά τις τόσες εικόνες να αντιλαμβάνεστε κι εσείς το κενό που μου δημιούργησε όλο αυτό το illustration και fake της μάζωξης. Δεν μειώνω την θέση τους ως επιχειρηματίες, ως επαγγελματίες ή οτιδήποτε, αυτό δεν θα το έκανα ποτέ, απλώς με άλλες ρότες κινείται τούτη εδώ η χώρα και με άλλες οι δικές μας. Όταν τέμνονται τόσο απότομα (εντός και εκτός τειχών) γίνονται απίστευτα πιο διακριτές. Που θα τους βάλλω: τους βλέπω σαν υπάρξεις που φιλοξενούνται σε μια ξένη χώρα, ταΐζονται και γίνονται πλούσιοι από εκείνη αλλά δείχνουν και μάλλον νιώθουν τόσο ανώτεροι, τόσο περιφρονητικοί για το «εκτός τειχών» που σε κάνει να λουφάζεις. Βέβαια υπάρχει ένα σημείο το οποίο μπορεί να με βγάλει τελείως ντενεκέ στο όσα λέω και πιστεύω. Η Αφρική είναι δύσκολη. Δεν ξέρω πως μπορεί να σκέφτομαι και να αντιδρώ μετά από τρία- τέσσερα χρόνια παραμονής εδώ. Μπουρδουκλωμένος σε τούτες τις σκέψεις, ήρθε η αναπάντεχη απάντηση στο πρόβλημά μου. Και η απάντηση: είναι όλοι τους μπλαζέ, σνομπ, άπληστοι και καβαλημένοι. Τέλος...

Λοιπόν: εμφανίζονται από μια πόρτα πίσω μας ένα μουσικό αφρικάνικο γκρουπ μαζί με πέντε χορευτές. Πριν προχωρήσω στην περιγραφή (απόλυτο highlight της βραδιάς) να σας δώσω την απάντηση: μετά το εκθαμβωτικό τους πρόγραμμα, δεχθήκαν χειροκρότημα από εμένα και από τρεις γυναίκες μπροστά μου. Όλοι οι υπόλοιποι, κατά την διάρκεια του σόου, μειδιούσαν και κοιτούσαν αποχαυνωμένα ενώ όταν έληξε δεν είμαι σίγουρος αν το καταλάβανε. Σίγουρα κάποιοι ανακουφίστηκαν. Γιατί? Γιατί?? Πραγματικά δεν μπορώ να δεχτώ ότι παρατηρείς μια μορφή τέχνης με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν είναι δυνατόν μπροστά σε τέτοιες παραδώσεις εσύ να απαξιείς και να μην θες να συγχαρείς το πασιφανές. Τι επειδή τους βλέπεις ακόμα σαν δούλους? Έ ναι τα κατάφερες γιατί με σκυμμένα τα κεφάλια αποχωρίσανε. Σαν να ξέρανε από την αρχή ότι τούτο το εγχείρημα ήταν άτοπο.. Και καλά δεν είναι η προτίμηση ή τα τραγούδια των χωρών του καθένα ξεχωριστά. Δείξε όμως λίγο σεβασμό, λίγη ταπεινότητα. Μπα! Μια στιγμή έχω κι άλλα! Τελειώνοντας, η οικοδέσποινα προτρέπει το κοινό να χειροκροτήσει.. Μια φορά. Τίποτα. Ρε δεύτερη. Τίποτα, 5-6 παλαμάκια. Άλλη μια τρίτη. Τίποτα. Είδε κι απόειδε και τα παράτησε. Λεπτομέρεια: και η οικοδέσποινα ήταν ντόπια..... Τι να πω, ντροπή μας..

Η τέχνη: Αρχικά εμφανίζεται η μπάντα με τέσσερις άντρες ντυμένους με εκρού παραδοσιακές κελεμπίες. Ένας από αυτούς, εκείνος με τον αυλό, φοράει ένα ελαστικό καπέλο που με την μαλλούρα που διαθέτει φαίνεται σαν να του φέρανε κατσαρόλα στο κεφάλι (κι αυτή εκρού). Υπάρχουν τα διπλά τουμπερλέκια (djembe), το ξύλινο αφρικάνικο ξυλόφωνο (balafon) και κάτι ακόμα κρουστά χεριού (cascas, shekere κ.α.). Ο αυλός απομακρύνεται ελαφρά από την μπάντα και με κινήσεις που ακολουθούν το τέμπο των κρουστών, πλησιάζει προς το κέντρο της πίστας. Πισωπατάει με τον ίδιο τρόπο όταν εισέρχονται οι πέντε χορευτές με διαφορετική ενδυμασία: ένα μαύρο κολάν ως τους μηρούς, μια ζώνη με κρεμαστά που μοιάζει με φουστανάκι, ένα μαύρο κολλητό φανελάκι, ψηλά στους πήχεις τους ένα φαρδύ βραχιόλι από εφαρμοστό ύφασμα ενώ τέλος φέρουν κάτι σχοινιά με πολλά ξέφτια στις άκρες. Οι κινήσεις τους είναι ανεπιτήδευτες και ο συγχρονισμός τους υποτυπώδης (σε σύγκριση με video clip της Ciara.. γιατί κατά τ’ άλλα μια χαρά ήταν οι άνθρωποι). Έντονες και απότομες εκρήξεις των χεριών και των ποδιών και όλο το σώμα σε μια κίνηση κοντά στις βάσεις της capoeira (τις βάσεις, μην φαντάζεστε τίποτα extravagant καταστάσεις). Ορισμένες φορές αναφέροντα ξεκάθαρα σε ζώα της ζούγκλας όταν εκσφενδονίζονται στον αέρα, πέφτουν στο γρασίδι με τούμπα και συνεχίζουν να τρέχουν στα τέσσερα. Και μια στιγμή των στιγμών θέλησαν να ασχοληθούν με τα σχοινιά τα οποία τα ενσωμάτωσαν στον χορό τους. Τα πιο εντυπωσιακά έπονται όταν αρχίζουν και συνδυάζουν τις μεταξύ τους κινήσεις με το σχοινί. Ένα παράδειγμα: δυο σχοινιά δεμένα μαζί όπου δύο χορευτές το κινούν κυκλικά σαν το σχοινάκι που ξέρουμε. Εντός της περιοχής κίνησης του διπλού, δύο χορευτές κάνουν παράλληλα σχοινάκι και με τα δικό τους αλλά και το εξωτερικό διπλό. Το πρόγραμμα κρατάει περίπου 15 λεπτά και αποχωρούν.

Δεν υπάρχει περαιτέρω λόγος ύπαρξης εδώ, τρώμε ένα λιβανέζικο σουβλάκι (αν και καμιά από τις δύο πρεσβείες που ανέφερα δεν είναι λιβανέζικη) και αφήνουμε τούτο τον θύλακα «πολιτισμού» πίσω μας. Βρισκόμαστε πίσω στον πραγματικό κόσμο. Πίσω στην Αφρική.
 

Attachments

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ωραια ανταποκριση απο Γκανα!!! keep writing
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Oριστε ειδες που φοβοσουν τους Αιγυπτιους? Μια χαρα εφτασες!!
Αναμενουμε και φωτογραφικο υλικο ... Ωραια μας αρχισες.. :clap:
 

SkullFlower

Member
Μηνύματα
518
Likes
97
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona- Perpignan
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
Αναμένω και γώ για τη συνέχεια!
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.220
Likes
5.749
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Να περνάς καλά εκεί κάααατω!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.701
Likes
6.315
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Σπύρο καλά να περνάς και είμαι σε ακρόαση....
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
A βρε Σπύρο ανάποδα ξεκίνησες... δεν πειράζει όμως! Πάμε για τα καλύτερα!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ενδιαφέρουσα ανταπόκριση! Αναμένω τη συνέχεια!
 

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική
να κ ενας αγνωστος προορισμος...περιμενουμε τη συνεχεια
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Trip to the under: μικρή γνωριμία με την μαγεία..

Τα γραφεία θυμίζουν σχολείο στις Γκαγκάλες (χωριό στην Μεσσαρά!). Κάγκελα στα εξωτερικά παράθυρα αλλά και στα εσωτερικά. Οι πόρτες μαύρες, ξύλινες σε άσχημη κατάσταση. Ο δεύτερος όροφος, δαιδαλώδης. Στενοί διάδρομοι από το πουθενά. Και αν και χθες όλα αυτά τα δεχτήκαμε σαν κάτι άσχημο, μετά την συζήτηση περί μαγείας με τον Mike, φάνταζε περισσότερο με το σπίτι που διαδραματίζεται το resident evil (το πρώτο).

Η μαγεία υπάρχει. Εσείς μπορεί να μην το δέχεστε αλλά εμείς το έχουμε δει με τα μάτια μας. Δέντρα να ματώνουν, άνθρωποι να παθαίνουν μαλάρια (γιατί δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να πάθεις μαλάρια στην Γκάνα..... (χλεύη!)), άνθρωποι παραλύουν και δεν μπορούν για μέρες να κινηθούν, ακόμα και θανάτους από juju (μαύρη μαγεία). Βέβαια εμείς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθώς ο “wizard” και η “witch” μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους που βρίσκονται στο δικό τους γενεαλογικό δέντρο. Τώρα θα πεις: δηλαδή ξάδερφος κάνει κακό σε ξάδερφο? Η λογική είναι ότι οι μάγοι τραβάνε μια «γραμμή» την οποία κανείς δεν πρέπει να περάσει (κατοχή ακριβού αυτοκινήτου, ακινήτου, κλπ). Όποιος το κάνει, ανήκει αυτόματα στο target group του. ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Juju μπορεί να σου ρίξει ο οποιοσδήποτε! μπορούν να ρίξουν και σε εμένα! Οι μάγοι και οι μάγισσες παίζουν σε γενεολογικά δέντρα (μη ρωτήσετε παραπέρα σας παρακαλώ!!)

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να «παίξουν» και με αγνώστους. Για παράδειγμα αν δουν Ευρωπαίο να φοράει κάποια συγκεκριμένα βραχιόλια (π.χ. κάποια τοπικά από τρίχες ελέφαντα) τα οποία θεωρείται ότι τα φέρουν μόνο οι όμοιοί τους, θα τους τεστάρουν ρίχνοντάς τους μια δοκιμαστική κατάρα (!!). Όλα αυτά, κυρίως στην Βόρεια Γκάνα..

Πώς να ξεχωρίσεις τις διάφορες φυλές: Μια από τις βασικότερες φυλές της Γκάνα είναι οι Ashanti. Άλλες είναι οι Ga και οι Ewe. Ένας τρόπος που μπορείς ενδεχομένως να τους καταλάβεις, είναι από τα μεγάλα μυτερά παπούτσια τους και από την πλειάδα χρυσαφικών που φορούν. Φετίχ τους: το χρήμα. Η φυλή των Ga βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Ακκρά και στα παράλια ενώ οι Ewe κατοικούν ανατολικά της volta (μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στον κόσμο). Οι Ewe είναι εθισμένοι στο ποτό και την διασκέδαση. Φετίχ τους: οι γυναίκες! Οι Ashanti είναι και εκείνοι που έχουν τις περισσότερες κόντρες και αψιμαχίες με τις υπόλοιπες φυλές εδώ και 3 αιώνες. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο με τους Ewe. Πριν κάποια χρόνια, ο κυβερνήτης της Γκάνα άνηκε στους Ashanti και είχε εμπλακεί σε συζητήσεις με το Togo ώστε να τους παραχωρήσει την περιοχή των Ewe:shock:

Σήμερα βράδυ, πάμε disco! Αύριο οι εμπειρίες!!
 

Attachments

Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Πολυ μαρεσεις Σπυρετο !!!! Καλα να περασεις στην ντισκο!! boogie, boggie!!:clap:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.195
Μηνύματα
883.530
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom