Γκάνα Μαύρο είναι το χρώμα (Ζώντας στην Γκάνα)

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...

Εν τάχει τι μάθαμε για την χώρα το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει:


Η Γκάνα είναι ίσως η πιο σταθερή και ασφαλής χώρα στην Δυτική Αφρική. Μπορείτε να έρθετε ως μεμονωμένοι τουρίστες χωρίς κανένα πρόβλημα, να μείνετε στην Ακκρά, να πάρετε γερή γεύση Αφρικής χωρίς κινδύνους και ευτράπελα. Africa for the beginners. Στην χώρα υπάρχει Μαλάρια αλλά όχι στα επίπεδα επιδημίας. Προφυλαχτείτε είτε με χάπια (κατά προτίμηση maleriana με τις λιγότερες παρενέργειες αλλά και με τσουχτερή τιμή (κάνα 40άρι το κουτί)) και αντικουνουπικά (προτιμήστε να πάρετε από Ελλάδα καθώς οι ινδικές πάστες που πουλάνε εδώ μπορεί να σας αφήσουν κάνα κουσούρι!) είτε αποφεύγοντας διαμονή σε βρώμικες περιοχές (βλ. Darkuman, Kaneshie (North, South, Central,..... όλο!), Jamestown, τμήματα του La) και προτιμώντας πιο καθαρές (Ridge, Adabraka, Osu, Cantonments, East Legon (όχι West), ή (λέμε τώρα) Trasacco (η περιοχή της πρεσβείας αν θυμάστε)) αλλά και τρώγοντας πάντα πολύ φαγητό και πίνοντας πολύ νερό για να μην αφήνετε τον οργανισμό σας εξασθενισμένο (σημαντικότατο! Όρος απαράβατος να φύγετε με 5 κιλά επιπλέον!!!). Αποφύγετε συγκεκριμένες περιοχές- γκέτο της πόλης (Fadama, Nima).


Όταν σας ζητάνε χρήματα, δεν είναι μεμπτό να τους αρνηθείτε ευγενικά και να φύγετε γιατί διαφορετικά θα σας ξεπαραδιάσουν. Το tip κυμαίνεται. Στο αεροδρόμιο για παράδειγμα, στα «μεγάλα» γραφεία μπορεί να φτάσει ως και τα 5 cedi, στους αστυνομικούς ελέγχους των δρόμων 1 cedi, αλλά στους εξοργιστικούς παρατρεχάμενους αχθοφόρους έξω από τις αφίξεις του αεροδρομίου έστω και 20 λεπτά του cedi είναι αρκετά (1,75 cedi = 1 euro (μήπως πρέπει να μας το κάνω και σε δραχμές.....??)). Επιπροσθέτως μπορείτε να τους ζητήσετε και την κάρτα αεροδρομίου τους. Κανείς δεν έχει άρα τους αγνοείτε. Για συγκοινωνία μόνο ταξί (προσυμφωνείτε τιμή έτσι?) ή βλέπε τέλος κεφαλαίου. Αποφεύγετε δια ροπάλου τα φαγητά του δρόμου. Δεν θέλετε στο στόμα σας αυτά που πιάνανε οι ντόπιοι πριν σας δώσουν το φαί σας (και δεν εννοώ μόνο τα γεννητικά τους). Επίσης με φειδώ την ντόπια κουζίνα, είναι αρκετά καυτερή (foufou, jollof rice, kokonte, abenkwain, redred, klakoκ.α.) Αν δε βάζετε μυαλό και θέλετε να το ζήσετε, keep in mind ότι τρώνε κυρίως με τα χέρια τους. Προσπαθήστε να μάθετε την χειραψία τους, ξεκινήστε τις συζητήσεις με τις λέξεις chale(φίλε) και eti sen(τι κάνεις) και θα δείτε τα πρόσωπά τους να λάμπουν και να είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε βοήθεια (ζητωκραυγάστε μαζί τους για την ομάδα τους ανεμίζοντας γκανέζικη σημαία και θα κατουρηθούν απ την χαρά τους). Οι αγορές σηκώνουν πολύ παζάρι, μη μασάτε, ριχτείτε! Σουβενίρ αναζητήστε στον δρόμο Spintex δίπλα από το mall αλλά καλύτερα στον ανισόπεδο κόμβο της Tema (με κατεύθυνση από Aburi προς Cape Coast). Προσοχή με τα χρήματα. Μην σας πέσουν κάτω και τα πατήσετε, μην τα σκίσετε (σας σκίσανε).


Business talk(ποτέ μη λες ποτέ! Που να το ?ξερά εγώ πριν από τρία χρόνια!!) θέλετε άδεια εργασίας για να δουλέψετε και οι έλεγχοι είναι συχνοί πυκνοί. Ο λόγος που αναφέρομαι όμως στην μπίζνα είναι άλλος: πόσο είναι τα επιτόκια τραπεζών στην Ελλάδα? 1? 1,5? Άντε 3 κλειστά? Πόσο είναι εδώ? 25%!!! (ξανά) 25%!!!Καθώς όμως οι υποτιμήσεις του νομίσματος είναι συχνές και αδυσώπητες, μάλλον μιλάμε για ρώσικη ρουλέτα και όχι για επένδυση. Τέλος σαν λαός είναι παραδόπιστος άρα όταν πρέπει να τους δώσεις λεφτά ή (ακόμα καλύτερα) να τους πάρεις, γίνονται άλλοι άνθρωποι.


Παρακάτω: Δεν βρίζουμε. Μάιος- Ιούνιος- Ιούλιος εποχή βροχών. Μετά τον Αύγουστο έρχονται οι ζέστες μέχρι Δεκέμβρη και μέσα στον Φλεβάρη έρχονται και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες όπου σε μεμονωμένα σημεία μπορούν να φτάσουν και στους εξωπραγματικούς +9 βαθμούς.


Στην Accra πάμε: στην Osu, στο εθνικό μουσείο, στην αγορά Makola (για τολμηρούς, χαβαλέδες και γενικά ακομπλεξάριστους καθώς οι γκανέζοι θα σας χιμήξουν με το που θα σας δουν εντός της αγοράς! Πάρε, πάρε, πάρε!), το παραλιακό (… χαχαχαχα!! Καμία σχέση με παραλία!) μέτωπο από πλατεία Ελευθερία μέχρι το πάρκο Nkrumah, το Arts Center παραδίπλα, το JamesTown. Διασκέδαση απαραιτήτως στο Aphrodisiac και καλύτερα καμιά Πέμπτη που έχει Ladies night (τση πόρνης) (και μιας που τ? άναφέραμε........) 20 cedi...


Από Γκάνα, πάμε βαρκάδα στην Volta (το καράβι φεύγει 10:00 κάθε Σαββάτο, Κυριακή και γιορτές πίσω από το φράγμα του Akosombo. Τιμή 30 cedi με φαί και ποτό), επισκεπτόμαστε τα κάστρα του cape coast και του elmina (Α-Π-Ε-Ρ-Ι-Γ-Ρ-Α-Π-Τ-Ο!) και λίγο πιο έξω, canopy walkways στο kakum. Στα βόρεια της χώρας, στο μεγαλύτερο πάρκο της χώρα (mole), μαγευτικές παραλίες κάνα μισάωρο πριν το Cape Coast αλλά και στο Axum στα δυτικά άκρα της χώρας μετά το Takoradi (θυμάστε την φωτό από Nzulezu?). Επίσκεψη στα παραδοσιακά αφρικανικά χωριά με κοντινότερα εκείνα του eastern region. Στο Shail Hills στο δρόμο για Volta, μια στάση για να ταΐσετε μαϊμούδες ενώ βορειότερα της πρωτεύουσας της Volta region, Ho, πεζοπορείτε ως τους καταρράκτες Wii και Amedzofe. Μια επίσκεψη και στην πρωτεύουσα των Ashanti και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρα, Kumashi. Πριν την άφιξη, χαλάρωμα δίπλα στην λίμνη Bosumtwi. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα κάνετε ως ασυνόδευτοι τουρίστες και/ αλλά

(κατά τους ντόπιους) δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. αντιθέτως οι ντόπιοι θα σας προστατεύουν
(κατά Elie) καλό είναι να έχετε κάποιον ντόπιο μαζί

(εγώ πιστεύω τους ντόπιους αλλά οφείλω να αναφέρω και την άλλη άποψη. Ποτέ δεν ξέρεις). Αυτά όμως που προτείνω στο τελευταίο κεφάλαιο για διαμονή σε χωριά, ας τα κάνετε με οδηγό ή με κάποιο ντόπιο. Θα μου πείτε, ποιο ντόπιο?:


Τέλος: Συγκοινωνίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τοπικά λεωφορειακά tro-tro για τις μετακινήσεις σας εντός και εκτός πόλης. Δεν συστήνονται καθώς δεν έχουν κλιματισμό, κάνουν άπειρες στάσεις, κάθεται ο ένας πάνω στον άλλο και ορισμένες φορές θα πρέπει να κρατάτε την συρταρωτή πλαϊνή πόρτα ώστε να μην ανοίγει μόνη της. Για Cape Coast το κόστος είναι περίπου 5 cedi όταν με 12-15 cedi μπορείς να πας με λεωφορείο (κάποια με κλιματισμό) το οποίο είναι σαφώς πιο άνετο. Η στάση είναι κοντά στο Κaneshi Market. Από την άλλη; οποιοσδήποτε από εσάς αποφασίσει να κατεβεί στην χώρα και επιθυμεί οδηγό, ξεναγό, σύνδεσμο μου στέλνει pm. Το δίκτυο γνωριμιών στην χώρα πλέον είναι ευρύ άρα μπορεί να βρεθεί κατάλληλος και έμπιστος άνθρωπος για να σας συνοδεύσει σε εκδρομές εκτός πόλης. Το κόστος: ο οδηγός θα έρχεται το πρωί με γεμάτο ρεζερβουάρ και κατά την επιστροφή στην πόλη πρέπει να του γεμίσετε το ρεζερβουάρ συν 100 δολάρια. Σε περίπτωση που επιθυμητέ διαμονή εκτός Accra, μπορούμε να το διαπραγματευτούμε ώστε να μην του πληρώσετε το ξενοδοχείο. Σε κάθε περίπτωση, μην αφήνετε αφύλακτα τα πράγματά σας.


Αυτά εν ολίγοις (τι εν ολίγοις δηλαδή, 1055 λέξεις! Τουλάχιστον όμως με 55 τελείες....... (τούτες εδώ, οι πολλές, δεν πιάνονται))
 

Attachments

Lyda

Member
Μηνύματα
723
Likes
241
Επόμενο Ταξίδι
ΚΑΛΜΥΚΙΑ
Ταξίδι-Όνειρο
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ωραια ανταποκριση απο Γκανα!!! keep writing
 
Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Oριστε ειδες που φοβοσουν τους Αιγυπτιους? Μια χαρα εφτασες!!
Αναμενουμε και φωτογραφικο υλικο ... Ωραια μας αρχισες.. :clap:
 

SkullFlower

Member
Μηνύματα
518
Likes
97
Επόμενο Ταξίδι
Barcelona- Perpignan
Ταξίδι-Όνειρο
Peru
Αναμένω και γώ για τη συνέχεια!
 

mariath

Member
Μηνύματα
2.220
Likes
5.749
Ταξίδι-Όνειρο
Όλη η Νότια Αμερική
Να περνάς καλά εκεί κάααατω!
 

soudianos

Member
Μηνύματα
3.701
Likes
6.315
Ταξίδι-Όνειρο
Βερακρούζ
Σπύρο καλά να περνάς και είμαι σε ακρόαση....
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
A βρε Σπύρο ανάποδα ξεκίνησες... δεν πειράζει όμως! Πάμε για τα καλύτερα!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Πολύ ενδιαφέρουσα ανταπόκριση! Αναμένω τη συνέχεια!
 

eleni70

Member
Μηνύματα
341
Likes
132
Ταξίδι-Όνειρο
Αφρική
να κ ενας αγνωστος προορισμος...περιμενουμε τη συνεχεια
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Trip to the under: μικρή γνωριμία με την μαγεία..

Τα γραφεία θυμίζουν σχολείο στις Γκαγκάλες (χωριό στην Μεσσαρά!). Κάγκελα στα εξωτερικά παράθυρα αλλά και στα εσωτερικά. Οι πόρτες μαύρες, ξύλινες σε άσχημη κατάσταση. Ο δεύτερος όροφος, δαιδαλώδης. Στενοί διάδρομοι από το πουθενά. Και αν και χθες όλα αυτά τα δεχτήκαμε σαν κάτι άσχημο, μετά την συζήτηση περί μαγείας με τον Mike, φάνταζε περισσότερο με το σπίτι που διαδραματίζεται το resident evil (το πρώτο).

Η μαγεία υπάρχει. Εσείς μπορεί να μην το δέχεστε αλλά εμείς το έχουμε δει με τα μάτια μας. Δέντρα να ματώνουν, άνθρωποι να παθαίνουν μαλάρια (γιατί δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες να πάθεις μαλάρια στην Γκάνα..... (χλεύη!)), άνθρωποι παραλύουν και δεν μπορούν για μέρες να κινηθούν, ακόμα και θανάτους από juju (μαύρη μαγεία). Βέβαια εμείς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε καθώς ο “wizard” και η “witch” μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους που βρίσκονται στο δικό τους γενεαλογικό δέντρο. Τώρα θα πεις: δηλαδή ξάδερφος κάνει κακό σε ξάδερφο? Η λογική είναι ότι οι μάγοι τραβάνε μια «γραμμή» την οποία κανείς δεν πρέπει να περάσει (κατοχή ακριβού αυτοκινήτου, ακινήτου, κλπ). Όποιος το κάνει, ανήκει αυτόματα στο target group του. ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Juju μπορεί να σου ρίξει ο οποιοσδήποτε! μπορούν να ρίξουν και σε εμένα! Οι μάγοι και οι μάγισσες παίζουν σε γενεολογικά δέντρα (μη ρωτήσετε παραπέρα σας παρακαλώ!!)

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να «παίξουν» και με αγνώστους. Για παράδειγμα αν δουν Ευρωπαίο να φοράει κάποια συγκεκριμένα βραχιόλια (π.χ. κάποια τοπικά από τρίχες ελέφαντα) τα οποία θεωρείται ότι τα φέρουν μόνο οι όμοιοί τους, θα τους τεστάρουν ρίχνοντάς τους μια δοκιμαστική κατάρα (!!). Όλα αυτά, κυρίως στην Βόρεια Γκάνα..

Πώς να ξεχωρίσεις τις διάφορες φυλές: Μια από τις βασικότερες φυλές της Γκάνα είναι οι Ashanti. Άλλες είναι οι Ga και οι Ewe. Ένας τρόπος που μπορείς ενδεχομένως να τους καταλάβεις, είναι από τα μεγάλα μυτερά παπούτσια τους και από την πλειάδα χρυσαφικών που φορούν. Φετίχ τους: το χρήμα. Η φυλή των Ga βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Ακκρά και στα παράλια ενώ οι Ewe κατοικούν ανατολικά της volta (μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στον κόσμο). Οι Ewe είναι εθισμένοι στο ποτό και την διασκέδαση. Φετίχ τους: οι γυναίκες! Οι Ashanti είναι και εκείνοι που έχουν τις περισσότερες κόντρες και αψιμαχίες με τις υπόλοιπες φυλές εδώ και 3 αιώνες. Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο με τους Ewe. Πριν κάποια χρόνια, ο κυβερνήτης της Γκάνα άνηκε στους Ashanti και είχε εμπλακεί σε συζητήσεις με το Togo ώστε να τους παραχωρήσει την περιοχή των Ewe:shock:

Σήμερα βράδυ, πάμε disco! Αύριο οι εμπειρίες!!
 

Attachments

Μηνύματα
4.099
Likes
1.797
Επόμενο Ταξίδι
Αμερικη
Ταξίδι-Όνειρο
Wuthering Heights
Πολυ μαρεσεις Σπυρετο !!!! Καλα να περασεις στην ντισκο!! boogie, boggie!!:clap:
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.195
Μηνύματα
883.531
Μέλη
38.899
Νεότερο μέλος
RDESPOINA

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom