Klair
Member
- Μηνύματα
- 2.499
- Likes
- 31.327
- Ταξίδι-Όνειρο
- Υπερσιβηρικός
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Annevoie-Rouillon, Dinant, Château Vêves, Arlon
- Ville Haute Λουξεμβούργο, η βραδινή άφιξη
- Πρωινή βόλτα στο Kirchberg
- Ville Haute-Grund-Plateau du Saint Esprit-Cité Judiciaire
- Απογευματινή βόλτα στο Clausen
- Château de Vianden
- Château de Bourscheid και Esch-sur-Sûre
- Wéris, Durbuy και η επιστροφή στη Γάνδη
- Château d΄ Ooidonk
- Malo-les-Bains Δουνκέρκη
- Γνωρίζοντας τη Δουνκέρκη
- Ville de Bergues
- Νυχτοπερπατήματα στη Lille
Πρωινή βόλτα στο Kirchberg
Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019
Ξυπνήσαμε με καλή διάθεση παρόλη τη χθεσινοβραδινή οπτική απογοήτευση που μας χάρισε η πόλη και φάγαμε ένα βαρβάτο πρωινό για να μας κρατήσει. Όταν βγήκαμε έξω προς αναχώρηση, είδαμε πάλι όλη την περιοχή του αεροδρομίου να καλύπτεται από πυκνή ομίχλη και υγρασία. Θα ξεκινούσαμε τη μέρα μας από το οροπέδιο του Kirchberg αφού, έτσι κι αλλιώς, ήταν το πρώτο που θα συναντούσαμε στη διαδρομή μας.
Aφήσαμε το αυτοκίνητο σε ένα υπόγειο parking και ξεκινήσαμε να περπατάμε στη λεωφόρο J. F. Kennedy. Το Kirchberg αποτελεί τμήμα της βορειοανατολικής πόλης του Λουξεμβούργου, προσφέροντας θέα στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Ville Haute) και συνδέεται με την υπόλοιπη πόλη με τη Γέφυρα της Μεγάλης Δούκισσας Charlotte.
Η περιοχή παρέμενε σε μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένη μέχρι τη μεταπολεμική περίοδο, στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, όταν η φθηνή γη και η εγγύτητα με την πόλη προσέφεραν μια ελκυστική τοποθεσία ως έδρα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του προδρόμου της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, στο νοτιοδυτικό Kirchberg κυριαρχούν τα θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως: το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τμήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ήδη, από το προηγούμενο βράδυ, είχαμε πάρει μια καλή γεύση από αυτό το μοντέρνο κομμάτι της πόλης με τους πολυτελείς ουρανοξύστες, τα εμπορικά κέντρα, τις τράπεζες και όλα τα υπερσύγχρονα κτίρια, στα οποία στεγάζονται τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και η Φιλαρμονική (Philharmonie Luxembourg), γνωστή ως Grande Duchesse Concert Hall Joséphine Charlotte, με τις 823 στήλες της λευκής πρόσοψης μας είχε τραβήξει το βλέμμα από την πρώτη στιγμή.
Ήταν Κυριακή πρωί, με μια ελαφριά ομίχλη να καλύπτει τους τελευταίους ορόφους των ουρανοξυστών του Kirchberg, που στη συνέχεια έγινε μια ηλιόλουστη μέρα. Η περιοχή ήταν ήσυχη, χωρίς καθόλου κίνηση, κάτι απολύτως λογικό αφού το Kirchberg ζει και βασιλεύει τις καθημερινές όταν χιλιάδες εργαζόμενοι συρρέουν με τα μέσα μεταφοράς προς τις εργασίες τους σε αυτό το ευρωπαϊκό κέντρο της πόλης. Διαπιστώσαμε ότι το τραμ έχει πολύ συχνά και μέχρι αργά το βράδυ δρομολόγια, ακόμα και όταν η συνοικία έχει ρεπό και οι εργαζόμενοι ξεκουράζονται στα σπίτια τους ή διασκεδάζουν στην Παλιά Πόλη.
Περπατώντας στη Λεωφόρο J. F. Kennedy είδαμε τους δύο επιβλητικούς Πύργους, οι οποίοι αποτελούν την Port de l΄Europe και σηματοδοτούν την είσοδο ή την έξοδο, από/προς το οροπέδιο.
H αποτυχία των έξι ιδρυτικών κρατών της Eυρωπαϊκής Kοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) να συμφωνήσουν σε μια ενιαία βάση για τον εντοπισμό των θεσμικών τους οργάνων οδήγησε το Λουξεμβούργο να καταστεί η προσωρινή έδρα της, το 1952. Και επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού το Λουξεμβούργο, παρέα με το Στρασβούργο αλλά και τις Βρυξέλλες, είναι σήμερα μια από τις τρεις έδρες για τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση επιδιώκοντας, λοιπόν, να διατηρήσει τα κοινοτικά θεσμικά όργανα ανέλαβε την κατασκευή της Γέφυρας της Μεγάλης Δούκισσας Charlotte, η οποία εκτείνεται στην κοιλάδα Pffafenthal και συνδέει το οροπέδιο Kirchberg απευθείας με την υπερυψωμένη υπόλοιπη πόλη. Όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης ήταν επιτυχείς, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν πολλά θεσμικά όργανα και κυρίως το Δικαστήριο. Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής περιφέρειας ενήργησε καταλυτικά για την αστικοποίηση του Kirchberg. Οι κύριες συνιστώσες της αστικοποίησης καταρτίστηκαν από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Pièrre Vago με κεντρικό άξονα τη Λεωφόρο J. F. Kennedy που εκτείνεται από τη γέφυρα Charlotte μέχρι την άκρη του δάσους Grünewald, στο βορειοανατολικό άκρο.
Tο αυτοκίνητο έπαιξε, επίσης, καθοριστικό και καταλυτικό ρόλο στο να γυρίσουμε και να γνωρίσουμε αυτήν την τόσο σημαντική και μοντέρνα συνοικία, αφού διανύσαμε αρκετά μεγάλες αποστάσεις και περάσαμε από όλους τους αξιοσημείωτους δρόμους του Kirchberg, κάτι το οποίο θα ήταν δύσκολο ή και ακατόρθωτο να καλύψουμε με τα πόδια, αφού θα χάναμε πολύτιμο χρόνο τον οποίο θέλαμε να αφιερώσουμε στην υπόλοιπη πόλη. Ενδεχομένως, να είχαμε βγάλει εντελώς εκτός προγράμματος το Kirchberg αν δεν είχαμε το αυτοκίνητο.
Έτσι, είδαμε το τεράστιο γυάλινο κτίριο της European Investment Bank,
το Court de Justice de l΄ Union Européen, ένα τετράγωνο τεράστιο blog σε καφέ χρώμα, στην Boulevard Konrad Adenauer,
τους δύο χρυσούς Πύργους, δίπλα στους οποίους γίνoνται καινούριες προσθήκες με την ανέγερση νέων ουρανοξυστών,
αλλά και το Coque Sport Center.
Δε γινόταν, όμως, να μην αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να δούμε από κοντά δύο πολύ σημαντικά αξιοθέατα του Kirchberg όπως είναι: η Φιλαρμονική και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη [Musée d΄art moderne Grang Duc Jean (Mudam σε συντόμευση)].
Mπήκαμε στο parking της Place de l΄ Europe και αφήσαμε το αυτοκίνητο. Tελικά, το θέμα της στάθμευσης ήταν πάρα πολύ απλό και αρκετά οικονομικό στην πόλη του Λουξεμβούργου.
Σε αυτό το σημείο είναι συγκεντρωμένα μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Kirchberg. Όπως προανέφερα, εδώ είναι η Φιλαρμονική, το Mudam αλλά και το Parlement Européen (Schuman Building) το οποίο συμβάλλει στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των πολιτών της Ε.Ε. Εδώ βρίσκεται, επίσης, και το European Convention Center Luxembourg για συνεδριάσεις, εκθέσεις, δεξιώσεις και άλλα.
Τέλος, το Mélia Luxembourg έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα επιχειρηματικά ξενοδοχεία στην πόλη.
Από εδώ, λοιπόν, αρχίζει και το μεγάλο πάρκο της συνοικίας Clausen, το οποίο ονομάζεται Parc Dräi Eechelen ή Parc des Trois Glands. Στο Φρούριο Thüngen του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελεί τμήμα των οχυρώσεων της πόλης και βρίσκεται στην άκρη του πάρκου Trois Glands, άνοιξε τον Ιούλιο του 2012 η μόνιμη έκθεση που ακολουθεί την ιστορία του Λουξεμβούργου από το 1443 έως το 1903. Σήμερα, από αυτό το Φρούριο απομένουν μόνο τρεις Πύργοι, γνωστοί ως Trois Glands (δηλαδή 3 βελανίδια), αφού το οχυρό έπρεπε να κατεδαφιστεί, σύμφωνα με τη συνθήκη του 1867.
Στον ίδιο χώρο, το Μudam ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ζακ Σαντέρ με την ευκαιρία των εορτασμών για τη συμπλήρωση 25 ετών βασιλείας του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη και εγκαινιάστηκε το 2006.
Το τεράστιο και καταπράσινο πλάτωμα μπροστά από το Φρούριο προσφέρει εξαιρετική θέα προς τη Ville Haute του Λουξεμβούργου, αλλά και σε ένα ακόμη τμήμα της οχύρωσης, στο Φρούριο Obergrünwald.
Eπικρατούσε ηρεμία και γαλήνη και η θέα προς την πόλη μας έδωσε μια διαφορετική εκτίμηση της θέσης της σε σχέση με την κοιλάδα που την περιβάλλει. Μετά την κατάληψη της πόλης του Λουξεμβούργου από τους Γάλλους, ο Vauban ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη ενός έργου μετασχηματισμού και ενίσχυσης του Φρουρίου, το 1684. Έτσι, οι άμυνες ενοποιήθηκαν με την προσθήκη του Φρουρίου στο Pfaffenthal.
Όταν οι Αυστριακοί, στη συνέχεια, κατέλαβαν το Φρούριο, το 1716, έχτισαν το Obergrünwald, το οποίο διασχίζοντάς το και μπαίνοντας μέσα στο Parc Dräi Eechelen μπορεί κανείς να φτάσει κάτω στο ποτάμι. Εμείς, όμως, δεν ακολουθήσαμε αυτήν τη διαδρομή.
Επιστρέφοντας προς το Φρούριο Thüngen έστρεψα τον φωτογραφικό φακό για να πάρω μια φωτογραφία του οχυρού και τότε έμεινα για λίγο αποσβολωμένη βλέποντας λευκές γραμμές στον καταγάλανο ουρανό πάνω από το Kirchberg.
-”Τους ψεκάζουν και αυτούς” φώναξα δυνατά!! -”Μόνο που εδώ το φάρμακο που χρησιμοποιούν τους εκτοξεύει χρόνια μπροστά, στο μέλλον, ενώ σε μας μάλλον χρησιμοποιούν ληγμένα και μας καταποντίζουν στα τάρταρα, γυρίζοντάς μας χρόνια πίσω”!!

Και τότε θυμήθηκα κάποια άρθρα τα οποία είχα πετύχει τυχαία ψάχνοντας στο διαδίκτυο πληροφορίες για το Λουξεμβούργο, όταν είχα ξεκινήσει να οργανώνω το ταξίδι μας. Σε αυτό το σημείο θα ανοίξω μια μεγάλη παρένθεση και θα ξεφύγω λίγο από τη ροή της ιστορίας παραθέτοντας κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες:
Η Σελήνη και οι κοντινοί αστεροειδείς θα μπορούσαν να παρέχουν άφθονα πλούτη και πόρους για να βοηθήσουν στην περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος. Μια μικρή χώρα στοχεύει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτήν τη νέα διαστημική κούρσα. Οι άνθρωποι που θα απασχοληθούν σε αυτούς τους διαστημικούς οικισμούς, πιθανότατα, θα απασχολούνται από μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις εξόρυξης και όχι από μεγάλες εταιρείες. Πολλές από αυτές τις εταιρείες συνδέονται με το μικρό έθνος του Λουξεμβούργου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της i-space (μια ιδιωτική εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος με έδρα το Τόκιο, η οποία έχει επίσης παρουσία στο Λουξεμβούργο) σχεδιάζει να ολοκληρώσει μια σεληνιακή τροχιά το 2020 και στη συνέχεια να επιχειρήσει μια μαλακή σεληνιακή προσγείωση το 2021. Υπάρχουν πλέον δέκα επιχειρήσεις εξόρυξης (συμπεριλαμβανομένου του ISPP) που έχουν νόμιμη έδρα στο Λουξεμβούργο, από την έναρξη του νόμου περί διαστημικών πόρων της χώρας, τον Φεβρουάριο του 2016. Για αυτές τις διαστημικές επιχειρήσεις, η Σελήνη είναι ένας από τους δύο κύριους στόχους που εξετάζονται, καθώς επίσης και αστεροειδείς κοντά στη γη για εξόρυξη μεταλλικών πόρων.
Ο τρέχων διαστημικός αγώνας επιταχύνθηκε μετά την έναρξη του νόμου το 2016 στο Λουξεμβούργο. Αυτό έκανε το Λουξεμβούργο τη δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, να παράσχει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των πόρων πέρα από τον πλανήτη μας. Όμως, δεν είναι σαφές εάν το διεθνές δίκαιο του διαστήματος επιτρέπει σε μια χώρα να χορηγήσει δικαιώματα ιδιοκτησίας στους φυσικούς πόρους που εξορύσσονται στο διάστημα, σύμφωνα με μελέτη δικηγορικής εταιρείας που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η Ρωσία ήταν μια από τις χώρες που προέβαλαν αντιρρήσεις, όταν οι ΗΠΑ ενέκριναν τον πρώτο παγκόσμιο νόμο εξόρυξης, το 2015.
Η Ρωσία, μεγάλος παραγωγός φυσικών πρώτων υλών, πρότεινε στο Λουξεμβούργο να συνεργαστούν για μελλοντικές διαστημικές επιχειρήσεις εξόρυξης σε αστεροειδείς και άλλα ουράνια σώματα. Μια δραστηριότητα που έως τώρα ανήκε στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας έρχεται πιο κοντά στην υλοποίησή της, καθώς αρκετές κυβερνήσεις και εταιρείες αρχίζουν να παίρνουν σοβαρά την ιδέα. Το στήσιμο διαστημικών ορυχείων δε θα είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα θα πάρει χρόνο. Μεταξύ άλλων τεχνικών δυσκολιών είναι το πώς θα γίνεται η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων μεταλλευμάτων στη γη.
Με βάση τη διεθνή συμφωνία του 1967 για το διάστημα απαγορεύεται σε οποιαδήποτε χώρα να εκμεταλλευτεί μόνη της οποιοδήποτε ουράνιο σώμα, με το σκεπτικό ότι αποτελούν κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Το Λουξεμβούργο έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με άλλες χώρες στη βάση μιας πολυμερούς συμφωνίας για την απόκτηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης αστεροειδών.
Ο Ανδρέας Ατάλογλου, οικονομολόγος με εξειδίκευση σε θέματα καινοτομίας, αναφέρει σε άρθρο του: Στις 3/2/2016, στο μικρό κρατίδιο του Λουξεμβούργου μια περίεργη δήλωση διατυπωνόταν από τα χείλη του Etienne Schneider. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ισχυριζόταν ότι στόχος και στρατηγική του Λουξεμβούργου ήταν η δημιουργία ενός νέου βιομηχανικού κλάδου στη χώρα για την εκμετάλλευση ορυχείων στο διάστημα. Πρόκειται για μια ανακοίνωση γεμάτη αυτοπεποίθηση και τόλμη, αφού ένα μικρό κρατίδιο τολμά και δηλώνει ότι θα ανταγωνιστεί στα ίσια τα μεγαθήρια της εξερεύνησης του διαστήματος στον πιο ανταγωνιστικό κλάδο της τεχνολογικής καινοτομίας, την εξόρυξη δηλαδή μεταλλευμάτων σε διαστημικά ορυχεία.
Το Λουξεμβούργο είχε την τύχη να διαθέτει σημαντικά μεταλλεία στο έδαφός του. Η βιομηχανική ανάπτυξη της Ευρώπης, και ιδιαίτερα της Αγγλίας του 19ου και του 20ου αιώνα, απαίτησε σημαντικές προμήθειες μεταλλευμάτων και έτσι το Λουξεμβούργο αξιοποίησε τη μοναδική ευκαιρία να αναπτύξει μια ισχυρή μεταλλουργία. Στην πορεία επέλεξε να στηρίξει την ανάπτυξή του στην αξιοποίηση της γεωγραφικής του τοποθεσίας, ώστε να γίνει το κέντρο της επιχειρηματικής και τραπεζικής δραστηριότητας της Ευρώπης. Με ένα θεσμικό πλαίσιο επέτρεψε την άνθιση του κλάδου των υπηρεσιών και μετέτρεψε το έδαφός του σε φιλόξενη στέγη για έδρες διεθνών ιδρυμάτων και τραπεζικών οργανισμών προσφέροντας υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.
Στη δεκαετία του 1980 πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχήματος για την απόκτηση και διαχείριση δορυφόρων, μια αγορά που άνθισε με τη δορυφορική τηλεόραση. Έτσι, λοιπόν, κατέληξε να σκεφτεί ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό περιβάλλον, που να ευνοεί την προσέλευση επιχειρήσεων που επιθυμούν να επενδύσουν στην εξόρυξη του διαστήματος. Το Λουξεμβούργο σκέφτηκε κάτι απλό. Δεν επένδυσε σε εντυπωσιακές ερευνητικές αποστολές, αλλά στη δημιουργία ενός ευνοϊκού συστήματος, ώστε πολλές εταιρείες να επιλέξουν τη χώρα για να επενδύσουν στη διαστημική εξόρυξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να επιθυμεί τη σύναψη συνεργατικού σχήματος με το Δουκάτο, διεθνείς εταιρείες να θέλουν να συνάψουν συνεργασίες και εταιρικές σχέσεις με το Λουξεμβούργο, ενώ πλέον η βιομηχανία του διαστήματος να αποτελεί το 1,8% του ΑΕΠ της χώρας.
Όμως, σε όλα αυτά υπάρχει και το ρίσκο, όπως για παράδειγμα η συνεργασία με την Planetary Resources που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και ήδη υπάρχουν γκρίνιες για απώλειες 12 εκατομμυρίων ευρώ από τις επενδύσεις της χώρας στον συγκεκριμένο κλάδο. Ωστόσο, το Λουξεμβούργο φαίνεται αποφασισμένο να πετύχει τους στόχους του.
Πηγές:
Κάν’το όπως το Λουξεμβούργο
Luxembourg to invest in space-based asteroid mining - SpaceNews
http://www.bbc.com/future/story/20180716-the-tiny-nation-leading-a-new-space-race
Deep Space Industries bought by rival space firm
Kλείνω την παρένθεση και επιστρέφω στη ροή της ιστορίας.
Λίγο πριν αφήσουμε το Φρούριο και προχωρήσουμε προς τη Φιλαρμονική, η φύση μας αντάμειψε πλουσιοπάροχα με τις καλύτερες φθινοπωρινές εικόνες που διέθετε.
Και αφού είχαμε πλημμυρίσει από τόσο πολύ φθινοπωρινό χρώμα, ήμασταν πλέον έτοιμοι να αντικρίσουμε μόνο το λευκό, αφού η Φιλαρμονική του Λουξεμβούργου είναι ένα κατάλευκο, μοντέρνο αριστούργημα αρχιτεκτονικής που άνοιξε το 2005 και τώρα φιλοξενεί πάνω από 400 εμφανίσεις τον χρόνο, με χωρητικότητα 1.500 ακροατών.
Αφήσαμε το Kirchberg ακολουθώντας, σε όλο της το μήκος, τη Rue des Glacis. Κάναμε μια ωραία κυκλική διαδρομή παίρνοντας μια καλή οπτική γεύση του κάτω τμήματος της πόλης. Στη συνέχεια η οδός Côté d΄Eich μας οδήγησε κάτω από την Grand Duchess Charlotte Bridge
έχοντας, πλέον, θέα στις κατάφυτες πλαγιές που υψώνονται πάνω από την κοιλάδα και τον Alzette ποταμό. Σε αυτό το σημείο, κάτω δηλαδή από τη γέφυρα Grand Duchess Charlotte, βρίσκονται οι Πύργοι Vauban, από τις οχυρώσεις που είχε κάνει ο Γάλλος μηχανικός για να ενισχύσει την άμυνα της πόλης, το 1685, στο Pfaffenthal. Το όνομα “Πύργοι Vauban” δόθηκε στην Πύλη Eich και την Πύλη Bons Malades που κάποτε ήταν μέρος της στρατηγικής άμυνας της πόλης. Μεταξύ των Πύργων υπάρχει στενή γέφυρα που εκτείνεται πάνω από το ποτάμι.
Ένας άλλος τρόπος να βρεθεί κάποιος στην περιοχή Pfaffenthal και να απολαύσει μια ήσυχη βόλτα σε αυτό το κάτω μέρος της κοιλάδας είναι το Panoramic Elevator of Pfaffenthal που συνδέει το Πάρκο Pescatore της Άνω Πόλης με την κοιλάδα και η χρήση του είναι δωρεάν. Λειτουργεί από τις 6 το πρωί έως τη 1 το βράδυ. Εμείς σε αυτό το ταξίδι, δυστυχώς, δεν είχαμε περισσευούμενο χρόνο να αφιερώσουμε για μια βόλτα στην περιοχή αυτή, οπότε αρκεστήκαμε να τα δούμε από ψηλά κάνοντας αυτό το πέρασμα με το αυτοκίνητο.
Στα δεξιά της παρακάτω φωτογραφίας διακρίνεται το γυάλινο ασανσέρ Panoramic Elevator of Pfaffenthal που συνδέει το Πάρκο Pescatore της Άνω Πόλης με την κοιλάδα Pfaffenthal:
Η κατάληξη αυτής της βόλτας ήταν το parking της Place du Théâtre, στο κέντρο της Άνω Πόλης, για να ξεκινήσει η ημερήσια περιήγηση.
Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019
Ξυπνήσαμε με καλή διάθεση παρόλη τη χθεσινοβραδινή οπτική απογοήτευση που μας χάρισε η πόλη και φάγαμε ένα βαρβάτο πρωινό για να μας κρατήσει. Όταν βγήκαμε έξω προς αναχώρηση, είδαμε πάλι όλη την περιοχή του αεροδρομίου να καλύπτεται από πυκνή ομίχλη και υγρασία. Θα ξεκινούσαμε τη μέρα μας από το οροπέδιο του Kirchberg αφού, έτσι κι αλλιώς, ήταν το πρώτο που θα συναντούσαμε στη διαδρομή μας.


Aφήσαμε το αυτοκίνητο σε ένα υπόγειο parking και ξεκινήσαμε να περπατάμε στη λεωφόρο J. F. Kennedy. Το Kirchberg αποτελεί τμήμα της βορειοανατολικής πόλης του Λουξεμβούργου, προσφέροντας θέα στο ιστορικό κέντρο της πόλης (Ville Haute) και συνδέεται με την υπόλοιπη πόλη με τη Γέφυρα της Μεγάλης Δούκισσας Charlotte.

Η περιοχή παρέμενε σε μεγάλο βαθμό ανεπτυγμένη μέχρι τη μεταπολεμική περίοδο, στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, όταν η φθηνή γη και η εγγύτητα με την πόλη προσέφεραν μια ελκυστική τοποθεσία ως έδρα των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του προδρόμου της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, στο νοτιοδυτικό Kirchberg κυριαρχούν τα θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως: το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τμήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ήδη, από το προηγούμενο βράδυ, είχαμε πάρει μια καλή γεύση από αυτό το μοντέρνο κομμάτι της πόλης με τους πολυτελείς ουρανοξύστες, τα εμπορικά κέντρα, τις τράπεζες και όλα τα υπερσύγχρονα κτίρια, στα οποία στεγάζονται τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και η Φιλαρμονική (Philharmonie Luxembourg), γνωστή ως Grande Duchesse Concert Hall Joséphine Charlotte, με τις 823 στήλες της λευκής πρόσοψης μας είχε τραβήξει το βλέμμα από την πρώτη στιγμή.

Ήταν Κυριακή πρωί, με μια ελαφριά ομίχλη να καλύπτει τους τελευταίους ορόφους των ουρανοξυστών του Kirchberg, που στη συνέχεια έγινε μια ηλιόλουστη μέρα. Η περιοχή ήταν ήσυχη, χωρίς καθόλου κίνηση, κάτι απολύτως λογικό αφού το Kirchberg ζει και βασιλεύει τις καθημερινές όταν χιλιάδες εργαζόμενοι συρρέουν με τα μέσα μεταφοράς προς τις εργασίες τους σε αυτό το ευρωπαϊκό κέντρο της πόλης. Διαπιστώσαμε ότι το τραμ έχει πολύ συχνά και μέχρι αργά το βράδυ δρομολόγια, ακόμα και όταν η συνοικία έχει ρεπό και οι εργαζόμενοι ξεκουράζονται στα σπίτια τους ή διασκεδάζουν στην Παλιά Πόλη.
Περπατώντας στη Λεωφόρο J. F. Kennedy είδαμε τους δύο επιβλητικούς Πύργους, οι οποίοι αποτελούν την Port de l΄Europe και σηματοδοτούν την είσοδο ή την έξοδο, από/προς το οροπέδιο.

H αποτυχία των έξι ιδρυτικών κρατών της Eυρωπαϊκής Kοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) να συμφωνήσουν σε μια ενιαία βάση για τον εντοπισμό των θεσμικών τους οργάνων οδήγησε το Λουξεμβούργο να καταστεί η προσωρινή έδρα της, το 1952. Και επειδή ουδέν μονιμότερον του προσωρινού το Λουξεμβούργο, παρέα με το Στρασβούργο αλλά και τις Βρυξέλλες, είναι σήμερα μια από τις τρεις έδρες για τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση επιδιώκοντας, λοιπόν, να διατηρήσει τα κοινοτικά θεσμικά όργανα ανέλαβε την κατασκευή της Γέφυρας της Μεγάλης Δούκισσας Charlotte, η οποία εκτείνεται στην κοιλάδα Pffafenthal και συνδέει το οροπέδιο Kirchberg απευθείας με την υπερυψωμένη υπόλοιπη πόλη. Όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης ήταν επιτυχείς, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν πολλά θεσμικά όργανα και κυρίως το Δικαστήριο. Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής περιφέρειας ενήργησε καταλυτικά για την αστικοποίηση του Kirchberg. Οι κύριες συνιστώσες της αστικοποίησης καταρτίστηκαν από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Pièrre Vago με κεντρικό άξονα τη Λεωφόρο J. F. Kennedy που εκτείνεται από τη γέφυρα Charlotte μέχρι την άκρη του δάσους Grünewald, στο βορειοανατολικό άκρο.
Tο αυτοκίνητο έπαιξε, επίσης, καθοριστικό και καταλυτικό ρόλο στο να γυρίσουμε και να γνωρίσουμε αυτήν την τόσο σημαντική και μοντέρνα συνοικία, αφού διανύσαμε αρκετά μεγάλες αποστάσεις και περάσαμε από όλους τους αξιοσημείωτους δρόμους του Kirchberg, κάτι το οποίο θα ήταν δύσκολο ή και ακατόρθωτο να καλύψουμε με τα πόδια, αφού θα χάναμε πολύτιμο χρόνο τον οποίο θέλαμε να αφιερώσουμε στην υπόλοιπη πόλη. Ενδεχομένως, να είχαμε βγάλει εντελώς εκτός προγράμματος το Kirchberg αν δεν είχαμε το αυτοκίνητο.
Έτσι, είδαμε το τεράστιο γυάλινο κτίριο της European Investment Bank,



το Court de Justice de l΄ Union Européen, ένα τετράγωνο τεράστιο blog σε καφέ χρώμα, στην Boulevard Konrad Adenauer,


τους δύο χρυσούς Πύργους, δίπλα στους οποίους γίνoνται καινούριες προσθήκες με την ανέγερση νέων ουρανοξυστών,

αλλά και το Coque Sport Center.
Δε γινόταν, όμως, να μην αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να δούμε από κοντά δύο πολύ σημαντικά αξιοθέατα του Kirchberg όπως είναι: η Φιλαρμονική και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη [Musée d΄art moderne Grang Duc Jean (Mudam σε συντόμευση)].
Mπήκαμε στο parking της Place de l΄ Europe και αφήσαμε το αυτοκίνητο. Tελικά, το θέμα της στάθμευσης ήταν πάρα πολύ απλό και αρκετά οικονομικό στην πόλη του Λουξεμβούργου.


Σε αυτό το σημείο είναι συγκεντρωμένα μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Kirchberg. Όπως προανέφερα, εδώ είναι η Φιλαρμονική, το Mudam αλλά και το Parlement Européen (Schuman Building) το οποίο συμβάλλει στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση των πολιτών της Ε.Ε. Εδώ βρίσκεται, επίσης, και το European Convention Center Luxembourg για συνεδριάσεις, εκθέσεις, δεξιώσεις και άλλα.


Τέλος, το Mélia Luxembourg έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα επιχειρηματικά ξενοδοχεία στην πόλη.


Από εδώ, λοιπόν, αρχίζει και το μεγάλο πάρκο της συνοικίας Clausen, το οποίο ονομάζεται Parc Dräi Eechelen ή Parc des Trois Glands. Στο Φρούριο Thüngen του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελεί τμήμα των οχυρώσεων της πόλης και βρίσκεται στην άκρη του πάρκου Trois Glands, άνοιξε τον Ιούλιο του 2012 η μόνιμη έκθεση που ακολουθεί την ιστορία του Λουξεμβούργου από το 1443 έως το 1903. Σήμερα, από αυτό το Φρούριο απομένουν μόνο τρεις Πύργοι, γνωστοί ως Trois Glands (δηλαδή 3 βελανίδια), αφού το οχυρό έπρεπε να κατεδαφιστεί, σύμφωνα με τη συνθήκη του 1867.


Στον ίδιο χώρο, το Μudam ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ζακ Σαντέρ με την ευκαιρία των εορτασμών για τη συμπλήρωση 25 ετών βασιλείας του Μεγάλου Δούκα Ιωάννη και εγκαινιάστηκε το 2006.


Το τεράστιο και καταπράσινο πλάτωμα μπροστά από το Φρούριο προσφέρει εξαιρετική θέα προς τη Ville Haute του Λουξεμβούργου, αλλά και σε ένα ακόμη τμήμα της οχύρωσης, στο Φρούριο Obergrünwald.

Eπικρατούσε ηρεμία και γαλήνη και η θέα προς την πόλη μας έδωσε μια διαφορετική εκτίμηση της θέσης της σε σχέση με την κοιλάδα που την περιβάλλει. Μετά την κατάληψη της πόλης του Λουξεμβούργου από τους Γάλλους, ο Vauban ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη ενός έργου μετασχηματισμού και ενίσχυσης του Φρουρίου, το 1684. Έτσι, οι άμυνες ενοποιήθηκαν με την προσθήκη του Φρουρίου στο Pfaffenthal.
Όταν οι Αυστριακοί, στη συνέχεια, κατέλαβαν το Φρούριο, το 1716, έχτισαν το Obergrünwald, το οποίο διασχίζοντάς το και μπαίνοντας μέσα στο Parc Dräi Eechelen μπορεί κανείς να φτάσει κάτω στο ποτάμι. Εμείς, όμως, δεν ακολουθήσαμε αυτήν τη διαδρομή.
Επιστρέφοντας προς το Φρούριο Thüngen έστρεψα τον φωτογραφικό φακό για να πάρω μια φωτογραφία του οχυρού και τότε έμεινα για λίγο αποσβολωμένη βλέποντας λευκές γραμμές στον καταγάλανο ουρανό πάνω από το Kirchberg.

-”Τους ψεκάζουν και αυτούς” φώναξα δυνατά!! -”Μόνο που εδώ το φάρμακο που χρησιμοποιούν τους εκτοξεύει χρόνια μπροστά, στο μέλλον, ενώ σε μας μάλλον χρησιμοποιούν ληγμένα και μας καταποντίζουν στα τάρταρα, γυρίζοντάς μας χρόνια πίσω”!!


Και τότε θυμήθηκα κάποια άρθρα τα οποία είχα πετύχει τυχαία ψάχνοντας στο διαδίκτυο πληροφορίες για το Λουξεμβούργο, όταν είχα ξεκινήσει να οργανώνω το ταξίδι μας. Σε αυτό το σημείο θα ανοίξω μια μεγάλη παρένθεση και θα ξεφύγω λίγο από τη ροή της ιστορίας παραθέτοντας κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες:
Η Σελήνη και οι κοντινοί αστεροειδείς θα μπορούσαν να παρέχουν άφθονα πλούτη και πόρους για να βοηθήσουν στην περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος. Μια μικρή χώρα στοχεύει να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε αυτήν τη νέα διαστημική κούρσα. Οι άνθρωποι που θα απασχοληθούν σε αυτούς τους διαστημικούς οικισμούς, πιθανότατα, θα απασχολούνται από μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις εξόρυξης και όχι από μεγάλες εταιρείες. Πολλές από αυτές τις εταιρείες συνδέονται με το μικρό έθνος του Λουξεμβούργου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της i-space (μια ιδιωτική εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος με έδρα το Τόκιο, η οποία έχει επίσης παρουσία στο Λουξεμβούργο) σχεδιάζει να ολοκληρώσει μια σεληνιακή τροχιά το 2020 και στη συνέχεια να επιχειρήσει μια μαλακή σεληνιακή προσγείωση το 2021. Υπάρχουν πλέον δέκα επιχειρήσεις εξόρυξης (συμπεριλαμβανομένου του ISPP) που έχουν νόμιμη έδρα στο Λουξεμβούργο, από την έναρξη του νόμου περί διαστημικών πόρων της χώρας, τον Φεβρουάριο του 2016. Για αυτές τις διαστημικές επιχειρήσεις, η Σελήνη είναι ένας από τους δύο κύριους στόχους που εξετάζονται, καθώς επίσης και αστεροειδείς κοντά στη γη για εξόρυξη μεταλλικών πόρων.
Ο τρέχων διαστημικός αγώνας επιταχύνθηκε μετά την έναρξη του νόμου το 2016 στο Λουξεμβούργο. Αυτό έκανε το Λουξεμβούργο τη δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, να παράσχει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των πόρων πέρα από τον πλανήτη μας. Όμως, δεν είναι σαφές εάν το διεθνές δίκαιο του διαστήματος επιτρέπει σε μια χώρα να χορηγήσει δικαιώματα ιδιοκτησίας στους φυσικούς πόρους που εξορύσσονται στο διάστημα, σύμφωνα με μελέτη δικηγορικής εταιρείας που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η Ρωσία ήταν μια από τις χώρες που προέβαλαν αντιρρήσεις, όταν οι ΗΠΑ ενέκριναν τον πρώτο παγκόσμιο νόμο εξόρυξης, το 2015.
Η Ρωσία, μεγάλος παραγωγός φυσικών πρώτων υλών, πρότεινε στο Λουξεμβούργο να συνεργαστούν για μελλοντικές διαστημικές επιχειρήσεις εξόρυξης σε αστεροειδείς και άλλα ουράνια σώματα. Μια δραστηριότητα που έως τώρα ανήκε στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας έρχεται πιο κοντά στην υλοποίησή της, καθώς αρκετές κυβερνήσεις και εταιρείες αρχίζουν να παίρνουν σοβαρά την ιδέα. Το στήσιμο διαστημικών ορυχείων δε θα είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα θα πάρει χρόνο. Μεταξύ άλλων τεχνικών δυσκολιών είναι το πώς θα γίνεται η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων μεταλλευμάτων στη γη.
Με βάση τη διεθνή συμφωνία του 1967 για το διάστημα απαγορεύεται σε οποιαδήποτε χώρα να εκμεταλλευτεί μόνη της οποιοδήποτε ουράνιο σώμα, με το σκεπτικό ότι αποτελούν κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Το Λουξεμβούργο έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με άλλες χώρες στη βάση μιας πολυμερούς συμφωνίας για την απόκτηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης αστεροειδών.
Ο Ανδρέας Ατάλογλου, οικονομολόγος με εξειδίκευση σε θέματα καινοτομίας, αναφέρει σε άρθρο του: Στις 3/2/2016, στο μικρό κρατίδιο του Λουξεμβούργου μια περίεργη δήλωση διατυπωνόταν από τα χείλη του Etienne Schneider. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ισχυριζόταν ότι στόχος και στρατηγική του Λουξεμβούργου ήταν η δημιουργία ενός νέου βιομηχανικού κλάδου στη χώρα για την εκμετάλλευση ορυχείων στο διάστημα. Πρόκειται για μια ανακοίνωση γεμάτη αυτοπεποίθηση και τόλμη, αφού ένα μικρό κρατίδιο τολμά και δηλώνει ότι θα ανταγωνιστεί στα ίσια τα μεγαθήρια της εξερεύνησης του διαστήματος στον πιο ανταγωνιστικό κλάδο της τεχνολογικής καινοτομίας, την εξόρυξη δηλαδή μεταλλευμάτων σε διαστημικά ορυχεία.
Το Λουξεμβούργο είχε την τύχη να διαθέτει σημαντικά μεταλλεία στο έδαφός του. Η βιομηχανική ανάπτυξη της Ευρώπης, και ιδιαίτερα της Αγγλίας του 19ου και του 20ου αιώνα, απαίτησε σημαντικές προμήθειες μεταλλευμάτων και έτσι το Λουξεμβούργο αξιοποίησε τη μοναδική ευκαιρία να αναπτύξει μια ισχυρή μεταλλουργία. Στην πορεία επέλεξε να στηρίξει την ανάπτυξή του στην αξιοποίηση της γεωγραφικής του τοποθεσίας, ώστε να γίνει το κέντρο της επιχειρηματικής και τραπεζικής δραστηριότητας της Ευρώπης. Με ένα θεσμικό πλαίσιο επέτρεψε την άνθιση του κλάδου των υπηρεσιών και μετέτρεψε το έδαφός του σε φιλόξενη στέγη για έδρες διεθνών ιδρυμάτων και τραπεζικών οργανισμών προσφέροντας υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.
Στη δεκαετία του 1980 πρωτοστάτησε στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχήματος για την απόκτηση και διαχείριση δορυφόρων, μια αγορά που άνθισε με τη δορυφορική τηλεόραση. Έτσι, λοιπόν, κατέληξε να σκεφτεί ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα ρυθμιστικό περιβάλλον, που να ευνοεί την προσέλευση επιχειρήσεων που επιθυμούν να επενδύσουν στην εξόρυξη του διαστήματος. Το Λουξεμβούργο σκέφτηκε κάτι απλό. Δεν επένδυσε σε εντυπωσιακές ερευνητικές αποστολές, αλλά στη δημιουργία ενός ευνοϊκού συστήματος, ώστε πολλές εταιρείες να επιλέξουν τη χώρα για να επενδύσουν στη διαστημική εξόρυξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να επιθυμεί τη σύναψη συνεργατικού σχήματος με το Δουκάτο, διεθνείς εταιρείες να θέλουν να συνάψουν συνεργασίες και εταιρικές σχέσεις με το Λουξεμβούργο, ενώ πλέον η βιομηχανία του διαστήματος να αποτελεί το 1,8% του ΑΕΠ της χώρας.
Όμως, σε όλα αυτά υπάρχει και το ρίσκο, όπως για παράδειγμα η συνεργασία με την Planetary Resources που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και ήδη υπάρχουν γκρίνιες για απώλειες 12 εκατομμυρίων ευρώ από τις επενδύσεις της χώρας στον συγκεκριμένο κλάδο. Ωστόσο, το Λουξεμβούργο φαίνεται αποφασισμένο να πετύχει τους στόχους του.
Πηγές:
Κάν’το όπως το Λουξεμβούργο
Luxembourg to invest in space-based asteroid mining - SpaceNews
http://www.bbc.com/future/story/20180716-the-tiny-nation-leading-a-new-space-race
Deep Space Industries bought by rival space firm
Kλείνω την παρένθεση και επιστρέφω στη ροή της ιστορίας.
Λίγο πριν αφήσουμε το Φρούριο και προχωρήσουμε προς τη Φιλαρμονική, η φύση μας αντάμειψε πλουσιοπάροχα με τις καλύτερες φθινοπωρινές εικόνες που διέθετε.


Και αφού είχαμε πλημμυρίσει από τόσο πολύ φθινοπωρινό χρώμα, ήμασταν πλέον έτοιμοι να αντικρίσουμε μόνο το λευκό, αφού η Φιλαρμονική του Λουξεμβούργου είναι ένα κατάλευκο, μοντέρνο αριστούργημα αρχιτεκτονικής που άνοιξε το 2005 και τώρα φιλοξενεί πάνω από 400 εμφανίσεις τον χρόνο, με χωρητικότητα 1.500 ακροατών.


Αφήσαμε το Kirchberg ακολουθώντας, σε όλο της το μήκος, τη Rue des Glacis. Κάναμε μια ωραία κυκλική διαδρομή παίρνοντας μια καλή οπτική γεύση του κάτω τμήματος της πόλης. Στη συνέχεια η οδός Côté d΄Eich μας οδήγησε κάτω από την Grand Duchess Charlotte Bridge


έχοντας, πλέον, θέα στις κατάφυτες πλαγιές που υψώνονται πάνω από την κοιλάδα και τον Alzette ποταμό. Σε αυτό το σημείο, κάτω δηλαδή από τη γέφυρα Grand Duchess Charlotte, βρίσκονται οι Πύργοι Vauban, από τις οχυρώσεις που είχε κάνει ο Γάλλος μηχανικός για να ενισχύσει την άμυνα της πόλης, το 1685, στο Pfaffenthal. Το όνομα “Πύργοι Vauban” δόθηκε στην Πύλη Eich και την Πύλη Bons Malades που κάποτε ήταν μέρος της στρατηγικής άμυνας της πόλης. Μεταξύ των Πύργων υπάρχει στενή γέφυρα που εκτείνεται πάνω από το ποτάμι.
Ένας άλλος τρόπος να βρεθεί κάποιος στην περιοχή Pfaffenthal και να απολαύσει μια ήσυχη βόλτα σε αυτό το κάτω μέρος της κοιλάδας είναι το Panoramic Elevator of Pfaffenthal που συνδέει το Πάρκο Pescatore της Άνω Πόλης με την κοιλάδα και η χρήση του είναι δωρεάν. Λειτουργεί από τις 6 το πρωί έως τη 1 το βράδυ. Εμείς σε αυτό το ταξίδι, δυστυχώς, δεν είχαμε περισσευούμενο χρόνο να αφιερώσουμε για μια βόλτα στην περιοχή αυτή, οπότε αρκεστήκαμε να τα δούμε από ψηλά κάνοντας αυτό το πέρασμα με το αυτοκίνητο.
Στα δεξιά της παρακάτω φωτογραφίας διακρίνεται το γυάλινο ασανσέρ Panoramic Elevator of Pfaffenthal που συνδέει το Πάρκο Pescatore της Άνω Πόλης με την κοιλάδα Pfaffenthal:

Η κατάληξη αυτής της βόλτας ήταν το parking της Place du Théâtre, στο κέντρο της Άνω Πόλης, για να ξεκινήσει η ημερήσια περιήγηση.
Last edited: