Τσεχική Δημοκρατία Για μπύρες στην Πράγα, πιο γραφικός κι απ’ τα Χριστούγεννα

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland

Παραμονή, και λίγο εκτός κέντρου


Η αλληλουχία του προγράμματος παρέμενε ανεπηρέαστη. Ξύπνημα, καφεδάκι και πρωινό μέχρι σκασμού στον εξαιρετικό μπουφέ του ξενοδοχείου. Πρωί της παραμονής και γύρω στις 11 ήμουν στους άδειους δρόμους της Πράγας, με κατεύθυνση τη στάση του τραμ, προκειμένου να ξεκινήσω να αποσβένω την 24ωρη κάρτα που είχα αγοράσει, η οποία έως στιγμής αποδεικνυόταν πιο άχρηστη από ομπρέλα στις Κυκλάδες:


DSC_0461.JPG



DSC_0464.JPG



Κατέβηκα τρεις στάσεις μετά, στο 3ο διαμέρισμα και την περιοχή του Žižkov, ξεκινώντας τη σύντομη περιήγηση μου από το πάρκο Sady Svatopluka Čecha και τους τριγύρω δρόμους:


DSC_0473.JPG


Ένας σχετικά περίεργος ναός που συνάντησα (Husův sbor - Církev československá husitská) μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, και απ’ ότι διάβασα ανήκει σε κάποια Χριστιανική αίρεση της Τσεχοσλοβακίας:


DSC_0472.JPG



Στη συνέχεια κατευθύνθηκα προς το πάρκο Jiřího z Poděbrad και ακόμα έναν ξεχωριστό ναό, καθολικό αυτή τη φορά, τον Nejsvětějšího Srdce Páně


DSC_0478.JPG



DSC_0477.JPG



Ήταν και το πρώτο σημείο που συνάντησα κόσμο, αποκλειστικά ντόπιο, που ήδη είχε αρχίσει τη βόλτα του από τις καφετέριες απέναντι. Την ίδια ώρα ξεκίνησε κι ένα ψιλόβροχο που δε μ’ εμπόδισε βεβαίως να συνεχίσω ακάθεκτος. Καταλάβαινα ότι βρισκόμουν σε μια γειτονιά που παρόλο ότι ήταν κοντά στο ιστορικό κέντρο, ουδεμία σχέση είχε μ’ αυτό, έχοντας να κάνει σχεδόν μόνο με Τσέχους, κάτι που μου άρεσε:


DSC_0481.JPG



Επίσης μου άρεσε αυτή η πατέντα με τα ελεύθερα βιβλία που είδα σ’ ένα μικρό παρκάκι ενός κυκλικού κόμβου. Πολιτισμός:


DSC_0483.JPG



Την ίδια ώρα βέβαια έκανα πως δεν είδα το απέναντι μαγαζί, προσπαθώντας να ξεγελάσω τον εαυτό μου, αν και κατά βάθος ήξερα πως σε λίγα λεπτά θα είμαι εκεί…


DSC_0484.JPG



Βλέπετε δεν ευνοούσε ο καιρός, με το εκνευριστικό ψιλόβροχο να συνεχίζει κάνοντας με να μη μπορώ να περπατήσω με ευχαρίστηση. Κατέβηκα λίγα μόνο μέτρα πιο κάτω, ίσα για να δω και να φωτογραφίσω αυτό που φαίνεται από κάθε υπερυψωμένο σημείο της πόλης και δεν είναι άλλο από τον πύργο της τηλεόρασης «Žižkov» και το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο στ΄ αριστερά του:


DSC_0489.JPG



Άλλο που δεν ήθελα, είχα την δικαιολογία της βροχής σύμμαχο μου κι επέστρεψα μόνο λίγα μέτρα πιο πίσω, πιάνοντας ένα τραπέζι και παραγγέλνοντας μια μπύρα από δεξαμενή φυσικά, με τσέχικη τιμή (39Kč/1,65€) στο ίσως πιο ωραίο και αυθεντικό μαγαζί που συνάντησα στην εκδρομή:


DSC_0489d.jpg



Βλέπετε η μπυραρία/παμπ/εστιατόριο U Sadu είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη που μπορεί να βρει κανείς στην Πράγα, με διακόσμηση μεγάλης φαντασίας, λειτουργίας από το 1929 παρακαλώ. Όπως είναι λογικό εκείνη την ώρα είχε μόνο Τσέχους, που στην πλειοψηφία τους είχαν έρθει για να γευματίσουν. Εγώ αρκέστηκα στις μπύρες μιας και μετά το σκάσιμο το πρωϊνού δε πήγαινε τίποτε κάτω:


DSC_0489h.jpg



Βγήκα από την παμπ μια ώρα και 2 μπυρίτσες μετά. Τώρα μάλιστα, αυτός είναι καιρός, μπορώ να φωτογραφίσω τον πύργο της τηλεόρασης με την άνεση μου:


DSC_0490.JPG



Απ’ ότι κατάλαβα είχα ολοκληρώσει τη βόλτα μου στην περιοχή, μιας και η ιδιαιτερότητα της ημέρας ήθελε διαφορετικούς ρυθμούς. Εξάλλου τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά. Κατηφόρισα μέσα σε όμορφες γειτονιές, περνώντας κι από το ναό sv. Prokopa:


DSC_0492.JPG



DSC_0496.JPG



Οι άδειοι κεντρικοί δρόμοι μαρτυρούν του λόγου το αληθές:


DSC_0497.JPG



DSC_0501.JPG



Το τραμ με προορισμό το κέντρο της πόλης δεν άργησε να κάνει την εμφάνιση του, κατεβάζοντας με λίγες στάσεις μετά στην Jindřišská και τον ομώνυμο πύργο:


DSC_0502.JPG



DSC_0503.JPG



(Κακώς δε πήρα κι εγώ κάποιο απ’ αυτά τα κλασσικά στολισμένα βαγόνια, ωραία θα ήταν)


DSC_0506.JPG



Επιτέλους κόσμος και κίνηση σκέφτηκα, διαπιστώνοντας ξανά πως το κέντρο της Πράγας ουδεμία σχέση έχει τελικά με την υπόλοιπη πόλη:


DSC_0508.JPG



Έχοντας σκοπό να δω και κάποια αξιοθέατα υπό το φως της ημέρας, έφτασα ξανά στον πύργο της πυρίτιδας, φωτογραφίζοντας ακριβώς όπως ήθελα:


DSC_0514.JPG



DSC_0517.JPG



Ίδια εικόνα και στον πεζόδρομο Náměstí Republiky, με τις αγορές και τα μαγαζιά με τα γλυκά να έχουν την τιμητική τους βέβαια:


DSC_0522.JPG



DSC_0520.JPG




DSC_0527.JPG



Δεν έκανα στάση αν και το είχα κατά νου, θέλοντας να φτάσω στον επόμενο στόχο της ημέρας. Έτσι συνέχισα στο κέντρο και έστριψα στο στενάκι που περνάει από την πέτρινη προτεσταντική εκκλησία svatého Martina ve zdi


DSC_0533.JPG



DSC_0534.JPG



Ήθελα κι εγώ ένα ζεστό κρασί με μυρωδικά, παρόλο που οι περιστάσεις και το κρύο δε το δικαιολογούσαν, κάτι που βρήκα σε ακόμα μία ανοικτή αγορά από τις πολλές, μπροστά στο διάσημο γλυπτό με το περιστρεφόμενο κεφάλι του Franz Kafka


DSC_0540b.jpg



 
Last edited:

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.149
Likes
20.458
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Τα βρήκα όμως όπως τα περίμενα;
Είμαι περίεργη να δω πως τα βρήκες εσύ, γιατί εγώ δεν τα βρήκα ακριβώς όπως τα διάβαζα και ακόμα πιο περίεργη είμαι για το "προσιτό" αεροπορικό!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Είμαι περίεργη να δω πως τα βρήκες εσύ, γιατί εγώ δεν τα βρήκα ακριβώς όπως τα διάβαζα
Κι εγώ την ίδια εντύπωση έχω, αν και νομίζω θα βγάλω συμπέρασμα εκ του ασφαλούς τώρα που τα φέρνω στο μυαλό μου ξανά και τα γράφω, έχουν περάσει και μέρες από την εκδρομή.
ακόμα πιο περίεργη είμαι για το "προσιτό" αεροπορικό!
Τηρουμένων αναλογιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απευθείας πτήση και μιλώντας πάντα για δρομολόγιο τις ημέρες των Χριστουγέννων, που όλα είναι πάντα πιο ακριβά. Στο επόμενο κεφάλαιο. :)
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Η Πραγα φημισμενη για την Κουζινα της?
Εισαι και Θεσσαλονικιος, παναθεμα σε, και ξερεις απο καλο φαι. Ποιοι τα λενε αυτα εκει πανω?
Τα λένε κι άνθρωποι από δώθε, περί κρεατοφαγίας το ανάγνωσμα.
Προσωπικά πάντως δεν επιβεβαιώνω...
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Προετοιμασία και σχεδιασμός


Ξεκινώντας από τα εισιτήρια, αυτή τη φορά κλείστηκαν στις αρχές του Οκτώβρη εκμεταλλευόμενος μια προσφορά που έτρεχε η Austrian Airlines. Θεσσαλονίκη – Πράγα (μέσω Βιέννης) στις 22 του μήνα κι επιστροφή το μεσημέρι των Χριστουγέννων, με κόστος 163€. Το θεώρησα καλή τιμή για την εποχή και παρόλο που αρχικά με προβλημάτισαν τα λίγα λεπτά διαφοράς μεταξύ των πτήσεων μετεπιβίβασης, η διασφάλιση της εταιρείας μ’ έκανε να μη το σκεφτώ περισσότερο.

Όσον αφορά το ξενοδοχείο τώρα, είχα αρκετό χρόνο για να ψάξω την καλύτερη δυνατή λύση, ωστόσο οφείλω να πω πως το συγκεκριμένο σπορ έχει ξεφύγει αρκετά από τα μέσα του 2022 κι έπειτα, με τις τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα σε κάθε προορισμό, πόσο μάλλον σ’ έναν κατ’ εξοχήν Χριστουγεννιάτικο όπως η Πράγα, με τις τιμές τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου ν’ ανεβαίνουν απειλητικά!

Η πρώτη κράτηση έγινε εκείνες τις μέρες, σ’ ένα ξενοδοχείο με δωρεάν ακύρωση στο κέντρο μιας και δε μ’ έψησε πολύ, αποφασίζοντας ν’ ακολουθήσω την τακτική του σχεδόν καθημερινού ψαξίματος. Πρέπει να σας πω ότι ήταν η πρώτη φορά που η πλατφόρμα της booking με απογοήτευσε οικτρά, έχοντας συνεχώς λανθασμένες τιμές και περιορισμένες επιλογές. Έτσι αφού το έψαξα πολύ καλά ως όφειλα, έκανα στροφή προς αυτήν της Hotels.com κλείνοντας τη διαμονή μου στο «Archibald City» δίπλα από την πλατεία Wenceslas με τιμή περί τα 160€ για 3 διανυκτερεύσεις με -εξαιρετικό- πρωινό.

hotel.jpg


Τσιμπημένη τιμή για μεμονωμένο ταξιδιώτη αλλά και τι να κάνεις. Τουλάχιστον το ξενοδοχείο άξιζε και με το παραπάνω, και οι όποιοι ενδοιασμοί για την τοποθεσία του πήγαν περίπατο με το που έκανα τελικά τη πρώτη μου βόλτα στην πόλη, καθώς τα περισσότερα σημεία στο κέντρο είναι κοντινά και απολύτως εφικτά περπατώντας.

Κάνοντας την έρευνα μου σχετικά με τις μετακινήσεις μου, διαπίστωσα ότι εισιτήριο από/προς το αεροδρόμιο αγοράζεις μόνο επιτόπου, οπότε αρκέστηκα αρχικά σε ένα ημερήσιο για όλα τα μέσα της πόλης κόστους 5€ μέσω της εφαρμογής «PID Lítačka», του οποίου η χρέωση ξεκινούσε όποτε επιθυμείς.

pulictransport.jpg


Φυσικά δε παρέλειψα να συμπληρώσω τον ηλεκτρονικό μου χάρτη google με τις τοποθεσίες και τα αξιοθέατα όπως συνηθίζω, ξεσκονίζοντας αρκετές ιστορίες και πληροφορίες που ανέσυρα από το φόρουμ, δίνοντας βαρύτητα για άλλη μια φορά σ’ αυτήν του @giannismits για την πόλη, όπως βεβαίως και του @gelf για τα στέκια της. 🍻

map.jpg


Έμενε απλά να πραγματώσω όσα σχεδίασα…
 
Last edited:

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.149
Likes
20.458
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
με κόστος 163€. Το θεώρησα καλή τιμή για την εποχή και παρόλο που αρχικά με προβλημάτισαν τα λίγα λεπτά διαφοράς μεταξύ των πτήσεων μετεπιβίβασης,
Είναι καλή τιμή για Πράγα, αλλά τη θεωρώ υπερτιμημένη. Αλλά αυτά έχει ο υπερτουρισμός κάποιων πόλεων. Εγώ δεν το ρίσκαρα με 40 λεπτά διαφορά μεταξύ των δύο πτήσεων....είχα μαζί μου και δύο τελείως άπειρους απο αεροδρόμια. Που να τους βάλω να τρέχουν κιόλας στη πρώτη τους εμπειρία :lol:

Αναμένω τα της πόλης!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.322
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Γιάννη δώσε Πράγα στο λαό και πάμε , αξέχαστη πόλη , ένα παραμύθι επί γης !!!
Έτσι ακριβώς, μια πόλη-παραμύθι. :)

Είναι καλή τιμή για Πράγα, αλλά τη θεωρώ υπερτιμημένη.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει απευθείας, δε πας με Low cost (άσχετα αν μας σέρβιραν μόνο νερό σε ποτήρι) και ότι πας Χριστούγεννα, θεωρώ ότι ήταν καλή τιμή.
Εγώ δεν το ρίσκαρα με 40 λεπτά διαφορά μεταξύ των δύο πτήσεων
40 είχα στην επιστροφή. Στο πήγαινε είχα μια ώρα και πλέον, κάτι που τελικά δε συνέβη λόγω καθυστέρησης στο Μακεδονία. Πρόβλημα τους, το πολύ πολύ να περνούσα μια νύχτα στη Βιέννη, όλα πληρωμένα. :haha:

Δωσε κ αλλο! Αγαπημενες ευρωπαικες ιστοριες απο @psilos3
Κι έπεται μεγάλη συνέχεια! :cool:
 

MVSylvia

Member
Μηνύματα
595
Likes
2.405
Η τιμη του αεροπορικου εμενα παντως μου φαινεται παρα πολυ καλη δεδομενων των συνθηκων με τις γενικοτερα ανεβασμενες τιμες κ την super high season εποχη κ την ελλειψη απευθειας.
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.149
Likes
20.458
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Πρόβλημα τους, το πολύ πολύ να περνούσα μια νύχτα στη Βιέννη, όλα πληρωμένα. :haha:
Την τελευταία φορά που μου πλήρωσε αεροπορική διαμονή και φαγητό λόγω καθυστέρησης, με έβαλε να κοιμηθώ σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στο αεροδρόμιο (δεν είδα καμία πόλη), μου πρόσφερε πλαστικό πακεταρισμένο φαγητό (μπλιάχ) και έχασα μία μέρα απο το τελικό μου προορισμό. Δεν ήταν και πολύ δελεαστικό όλο αυτό. Σίγουρα πρόβλημα της αεροπορικής είναι, αλλά για μένα ήταν χάσιμο χρόνου και περιττή κούραση.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.829
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom