Grerena
Member
- Μηνύματα
- 1.407
- Likes
- 19.805
- Επόμενο Ταξίδι
- Μαδρίτη πάλι :)
- Ταξίδι-Όνειρο
- Tromso, Las Vegas
Ένα road trip στη Ζηλανδία
Πάνω σε ένα νησί βρίσκεται η Κοπεγχάγη, το οποίο ονομάζεται Zealand (σκέτο
). Επιβεβλημένη ήταν για μένα η ενοικίαση αυτοκινήτου για σήμερα προκειμένου να γυρίσουμε λίγο τη Ζηλανδία. Πως αλλιώς θα επισκεπτόμασταν άλλωστε τα τρία Unesco sites του νησιού; Ευτυχώς βέβαια μαζί με τα Unesco υπήρχαν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα να δούμε, όπως κάστρα, λιμάνια, μουσεία και αρχιτεκτονικά δημιουργήματα Δανών αρχιτεκτόνων – αξιοθέατα.
Πρώτη σηκώθηκα το πρωί προκειμένου να είμαι στην ώρα μου στο ραντεβού που είχα με τη Europe car της Κοπεγχάγης.
Ανέβηκα την Bernstorffsgade, προσπέρασα το Tivoli και το σταθμό, έστριψα αριστερά στην Ved Vesterport και έφτασα, στο κεντρικό γραφείο της Europe car, το οποίο βρίσκεται σε πολύ χαρακτηριστικό σημείο ακριβώς απέναντι απ’ το πλανητάριο. Η εύκολη πρόσβαση ως το γραφείο άλλωστε μαζί και με την καλή τιμή με έκαναν να διαλέξω αυτήν την εταιρία. Αφού τελείωσα γρήγορα με τα διαδικαστικά, παρέλαβα ένα ωραιότατο Hundai i10 και πήγα στο hostel για να παραλάβω την παρέα.
Αρχιτεκτονική και Δανέζικο design
Τι κοινό έχουν οι Bjarke Ingels, Arne Jacobsen, Henning Larsen και Jørn Utzon; Εκτός από το ότι είναι αρχιτέκτονες με πληθώρα διάσημων έργων στο ενεργητικό τους είναι όλοι Δανοί. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν το ότι η Δανία είναι γεμάτη με εκπληκτικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.
Έργα των Bjarke και Larsen είχαμε ήδη δει στις βόλτες μας τις δυο προηγούμενες ημέρες και σήμερα είχαμε σκοπό να δούμε και άλλα. Ο Arne Jacobsen είναι ο δημιουργός των πασίγνωστων επίπλων “Ant” και “Egg” (γκουγκλάρετε και δείτε), τα οποία χαρακτηρίζονται και “έργα τέχνης” και ο Utzon είναι ο αρχιτέκτονας της εμβληματικής Όπερας του Σίδνεϊ.
Πολύ δυνατά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα βρίσκονται στα περίχωρα της Κοπεγχάγης και πρώτο μας μέλημα ήταν να κατευθυνθούμε στα νότια της πόλης προκειμένου να δούμε από κοντά το περίφημο αρχιτεκτονικό στυλ και design των Δανών Αρχιτεκτόνων.
Πρώτη μας στάση ήταν μια φοιτητική εστία, η οποία έχει πάρει και βραβείο Αρχιτεκτονικής.
Η Φοιτητική εστία “Tietgen” κάθε άλλο παρά κοιτώνα Πανεπιστημίου θυμίζει. Έχει μια κυκλική κάτοψη, αλλά στην ουσία είναι ένα πολύγωνο 75 όψεων! Λειτουργεί από το 2006 και ένα έχω να πω: Μακάρι να ήμουν φοιτήτρια στη Δανία!
Τρεισήμισι χιλιόμετρα νοτιότερα κάναμε τη δεύτερη “αρχιτεκτονική” μας στάση.
Πρόκειται για μια πολυκατοικία που είναι γνωστή με το όνομα “VM MOUNTAIN”.
Περιλαμβάνει 80 παραδοσιακές κατοικίες που προεξέχουν η μία κάτω από την άλλη φτάνοντας έως και τους 11 ορόφους. Όλες οι κατοικίες διαθέτουν βεράντες με βλάστηση δίνοντας έτσι την εικόνα ενός καταπράσινου ...λόφου. Ο χώρος κάτω από τον λόφο αποτελεί πολυόροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
Το VM MOUNTAIN πήρε το βραβείο του καλύτερου κτιρίου κατοικιών στον κόσμο στην Παγκόσμια Έκθεση Αρχιτεκτονικής.
Άλλα 3 χλμ. οδηγήσαμε νοτιότερα ώσπου φτάσαμε στο πλέον εντυπωσιακό κτίριο για σήμερα.
Το 8TALLET είναι ένα συγκρότημα κατοικιών, το πλέον αναγνωρίσιμο του ομίλου Bjarke Ingels (BIG), και αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό κτίριο στη Σκανδιναβία, όταν ολοκληρώθηκε το 2010.
«Ο αριθμός 8» όπως μεταφράζεται, έχει κάτοψη σχήματος ...8 και περιλαμβάνει 476 σπίτια διαφόρων στυλ, όπως διαμερίσματα με θέα, με κήπους, αρχοντικά, ρετιρέ με βεράντες, χώροι γραφείων κ.α. Οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν μια μικρή κοινότητα δίνοντας έμφαση στον ελεύθερο χώρο, τον ελεύθερο χρόνο, την οικογενειακή ζωή, τις δραστηριότητες και την ασφάλεια.
Οι κατοικίες οργανώθηκαν γύρω από δύο αυλές, οι οποίες διαθέτουν πολλούς κοινόχρηστους χώρους και επικοινωνούν με περιμετρικούς πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους από το επίπεδο του δρόμου έως τον 10ο όροφο καθιστώντας τη έτσι μια τρισδιάστατη γειτονιά, που συνδυάζει τη ζωή του προαστίου και την ενέργεια της πόλης.
Το αποκορύφωμα του σχεδίου είναι οι δυο επικλινείς πράσινες στέγες συνολικού εμβαδού 1700 τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες τοποθετήθηκαν με τέτοιο τροπο ώστε να παρέχουν την οπτική συνέχεια του έργου με τις παρακείμενες προστατευόμενες γραφικές και καταπράσινες περιοχές του Kalvebod Fælled, προς τα νότια.
Και για τα κατοικίδια ...
Συγκεκριμένο spot για την ανάγκη τους. Νοικοκυρεμένα πράγματα. Όχι όπου κι όπου!
Κάναμε τρεις στάσεις για να δούμε αυτά τα ιδιαίτερα κτίσματα, που είχα επισημάνει αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και εκατόν τρεις στάσεις για άλλα τόσα. Ότι έβλεπα στην περιοχή, μου φαινόταν ιδιαίτερο και ήταν… ιδιαίτερο*.
Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την όλη περιοχή ένα θεματικό «αρχιτεκτονικό» πάρκο
, ή έστω ένα ά-χαστο αξιοθέατο.
Δεν τελειώνει εδώ ο κατάλογος με τα διάσημα και εμβληματικά κτίρια της Δανίας που αξίζει να δούμε.
Θα μπορούσαμε όλη την ημέρα να τη “γεμίζαμε” πηγαίνοντας από το ένα στο άλλο. Όλη η Δανία είναι γεμάτη με κτίρια ιδιαίτερου, πρωτοπόρου, μοντέρνου design, κτίρια που συνδυάζουν την αιχμηρή σχεδίαση και την πρακτική λειτουργικότητα. Μέσα στο δικό μας τριήμερο εκτός από τα τρία σημερινά στοχευμένα κτίρια συναντήσαμε τυχαία και πάρα πολλά. Κάποια από αυτά τα φωτογράφισα, κάποια απλά τα προσπερνούσα χωρίς να προλαβαίνω να το κάνω. Θα πρέπει όμως στο μικρό αυτό κεφάλαιο του «Δανέζικου αρχιτεκτονικού design» να αναφέρω μερικά από αυτά που συναντήσαμε:
Ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο “Bella Sky” αποτελούνται από δύο εμβληματικούς πύργους ύψους 75 μέτρων, που αρχικά τρέχουν παράλληλα μεταξύ τους και που στη συνέχεια «ανεβαίνοντας» γέρνουν έξω από την κοινή τους βάση σε μια γωνία 15 μοιρών. (Βρίσκεται στην περιοχή κοντά στο 8TALLET)
Οι 80 μέτρων ύψους "Cactus Tower", αντί να έχουν τις πλάκες δαπέδου τοποθετημένες τυπικά τη μία πάνω από την άλλη, αυτές «στρίβουν» στο κάθε επίπεδο παρέχοντας μοναδική προοπτική σε καθένα από τα 495 διαμερίσματα έχοντας ως αποτέλεσμα και μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική έκφραση. (Βρίσκεται κοντά στο σταθμό των τρένων)
Οι "Axel Towers" σχεδιάστηκαν από την βραβευμένη δανική εταιρεία αρχιτεκτόνων “Lundgaard & Tranberg Arkitekter”, γνωστή (σε μένα πια) και από τη φοιτητική εστία που είδαμε νωρίς το πρωί. (Βρίσκεται κοντά στο Tivoli)
Το "Krystallen", είναι ένα γυάλινο συγκρότημα γραφείων, που ακουμπά μόνο σε τρία σημεία επαφής στο έδαφος και ανασηκώνεται από αυτό δημιουργώντας δημόσιο χώρο κάτω και γύρω του. Λόγω του ρομβικού σκελετού του και της απουσίας δομικών υποστυλωμάτων δημιουργεί μια φωτεινή και ευάερη ατμόσφαιρα. (Βρίσκεται στο λιμάνι λίγο πριν το BLOX)
Με τέτοιο design (μορφή των μπαλκονιών που προεξέχουν και το χρώμα του κτιρίου) θα φανταζόταν κανείς ότι το κτίριο είναι ένας οίκος ευγηρίας; (Βρίσκεται στην περιοχή κοντά στο 8TALLET)
Το αποκορύφωμα είναι το Copenhill, το εργοστάσιο/πίστα σκι, για το οποίο δεν κρατήθηκα και το περιέγραψα νωρίτερα.
Φύγαμε πια από την Κοπεγχάγη. Το πρόγραμμα είχε και άλλες πόλεις, λιμάνια, κάστρα, πάρκα και … ένα μουσείο.
Roskilde (Dom & Blåtand)
Το Roskilde είναι μια μικρή πόλη 50 χιλιάδων κατοίκων χτισμένη στο μυχό ενός φιόρδ 35χλμ δυτικά της Κοπεγχάγης. Στο Roskilde θα κάναμε την επόμενη στάση μας. Τη διάλεξα γιατί είναι μια όμορφη πόλη για επίσκεψη και α! όλως τυχαίως έχει και έναν Καθεδρικό, που ανήκει στη λίστα της Unesco!
Ο καθεδρικός ναός Roskilde λόγω της αρχιτεκτονικής του αξίας, της ομορφιάς του και της ιστορικής του σημασίας χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1995. Αποτελεί επίσης και μια ταφική εκκλησία για τους Δανούς βασιλείς από τον 15ο αιώνα, με πολλά παρεκκλήσια και θύλακες που προστέθηκαν με τα χρόνια.
Μπήκαμε στην πόλη και παρκάραμε σε ένα προσημειωμένο στο χάρτη μου parking πολύ κοντά στον Καθεδρικό. Ήταν εύκολο να τον εντοπίσουμε αφού κατευθυνθήκαμε προς τους τρεις χαρακτηριστικούς κώνους που ξεπρόβαλαν στο βάθος πάνω από τις στέγες του Roskilde.
Είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης 40 Δανών βασιλιάδων και βασιλισσών. Καμία άλλη εκκλησία στον κόσμο δεν περιέχει τόσους πολλούς βασιλικούς τάφους και με τα πραγματικά πολλά παρεκκλήσια του ο ναός αντιπροσωπεύει όλη την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ιστορία εδώ και 800 χρόνια.
Δεν μπήκαμε μέσα λόγω …τσιγγουνιάς. Δεν μπορούσα να δώσω 70 κορώνες για να δω εκ των έσω άλλη μια εκκλησία στη ζωή μου. Άλλωστε μια ματιά της έριξα λίγο από την πόρτα. * Μοιάζει λίγο με την “Thomaskirche” της Λειψίας, που έχω πάει (οπότε είναι σαν να την είδα
)
Αν και … από τους 40 τάφους των βασιλιάδων, που είναι θαμμένοι εδώ μέσα είχα την περιέργεια να δω αυτόν του Harald Blåtand.
Ήταν ο πρώτος Viking βασιλιάς που υποδέχτηκε θετικά τη νέα θρησκεία, τον Χριστιανισμό. Ο μεγάλος Σκανδιναβός ηγέτης Harald Blåtand θεωρείται ο θεμελιωτής της Δανίας.
Σας θυμίζει κάτι το όνομα; Blåtand! Αν το μεταφράσουμε στα Αγγλικά είναι: Bluetooth! Και ναι! Αυτό που φαντάζεστε είναι.
Όταν στις αρχές του ’90 οι προγραμματιστές της Σουηδικής Ericsson ασχολήθηκαν με την τεχνολογία που θα επέτρεπε στις συσκευές τους να συνδέονται με άλλες συσκευές χωρίς καλώδια, παράλληλα έψαχναν να δώσουν σε αυτό το άκρως απόρρητο πρότζεκτ μια μυστική κωδική ονομασία.
Η ιδέα να δώσουν το παρατσούκλι ενός Viking βασιλιά, του Harald Blåtand επικράτησε. Ο Χάραλντ ο Κυανόδους θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες μορφές της σκανδιναβικής ιστορίας, καθώς ενοποίησε τη Δανία, Ν. Σουηδία και Νορβηγία και εκχριστιάνισε το λαό. Έτσι στην Ericson γεννήθηκε ο συνειρμός:
«Ο Σκανδιναβός βασιλιάς ένωσε τους ανθρώπους, έτσι όπως και η (“Bluetooth”) τεχνολογία που αναπτύσσεται ενώνει τις συσκευές».
Το λογότυπο του ασύρματου συμβόλου του Bluetooth είναι τα αρχικά του Χάραλντ, σε ρουνικό αλφάβητο και σε … μπλε φόντο (ᚼᛒ)
, όπως … το μπλε δόντι του βασιλιά!
Η Roskilde Dom ήταν μια καλή αφορμή για να μάθω αυτό το πολύ ενδιαφέρον ιστορικό “tip”.
Roskilde (Fjord και Vikings)
Στην πόλη με «τράβηξε» ο Καθεδρικός της αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία να έρθουμε κοντά και με τους Vikings, κάτι που δεν προβλεπόταν να κάνουμε ούτε στη Σουηδία και ούτε καν στη Νορβηγία, αφού το μουσείο των Vikings στο Όσλο ήταν κλειστό, λόγω ανακαίνισης.
Το Roskilde ήταν εμπορικό κέντρο την εποχή των Βίκινγκ, εποχή που όλες σχεδόν οι μεταφορές και το εμπόριο γίνονταν με βάρκες, επομένως η θέση του Roskilde στο φιόρδ ήταν σημαντική. Στον πυθμένα του φιόρδ του Roskilde βρέθηκαν πέντε πλοία των Vikings, τα οποία βυθίστηκαν σκόπιμα στο στόμιο του λιμανιού για να αποτρέψουν τους επιδρομείς από την επίθεση στην πόλη.
Το Μουσείο Πλοίων Βίκινγκ (Vikingeskibsmuseet) στις όχθες του φιόρδ Roskilde είναι ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Δανίας. Αφιερωμένο στην ιστορία της ναυτιλίας και της ναυπήγησης σκαφών στην αρχαία και μεσαιωνική εποχή, περιέχει τα πέντε σπάνια σωζόμενα αυθεντικά πλοία Βίκινγκς. Ανασκάφηκαν και εκτίθενται στο Viking Ship Museum.
Θα μπορούσαμε να πάμε με το αυτοκίνητο ως το λιμάνι, αλλά προτιμήσαμε να περπατήσουμε ως εκεί βλέποντας παράλληλα και λίγο την πόλη. Πιο πολύ φύση είδαμε βέβαια παρά πόλη, αφού περάσαμε μέσα από ένα πάρκο προκειμένου να φτάσουμε στο λιμάνι της.
Το μουσείο βρίσκεται σε όμορφη τοποθεσία κάτω στο φιόρδ Roskilde και αποτελείται από το Viking Ship Hall, το ναυπηγείο με τα εργαστήρια (στα οποία γίνονται ανακατασκευές πλοίων Viking, χρησιμοποιώντας τεχνικές ναυπήγησής τους) καθώς και το λιμάνι του μουσείου, με πλοία Viking και σκανδιναβικές παραδοσιακές ξύλινες βάρκες.
Ο περισσότερος κόσμος είχε μαζευτεί γύρω από μία “κατοικία” Viking, έξω από την οποία δύο σωματώδεις “Vikings” έδιναν ολόκληρη παράσταση σχετικά με το πως ζούσαν και το πως πολεμούσε η φυλή τους πριν 1000 χρόνια. Και δεν ήταν μόνο Δανοί και παιδάκια αλλά και πολλοί τουρίστες όλων των ηλικιών και η παράσταση και το μάθημα ιστορίας ήταν στα Αγγλικά.
Ο καιρός ήταν καλός. Το λιμανάκι είχε κόσμο. Το καφέ ήταν γεμάτο, δεν έβρισκες τραπέζι πάνω στην προβλήτα, υπήρχε έντονη κινητικότητα στην επίδειξη μάχης με κόσμο που πήγαινε και ερχόταν, πολλοί βόλταραν στην προβλήτα και γενικά ήταν υπέροχα.
Εμένα πιο πολύ με γοήτευσαν οι βάρκες που ήταν αραγμένες στο λιμάνι του μουσείου όπως και μια καταπληκτική ανακατασκευή καραβιού.
Τα κορίτσια προτίμησαν να λιαστούν στο ξύλινο deck του Café Knarr, θαυμάζοντας τη θέα και το λιμάνι.
Το Roskilde Havn είναι πραγματικά κάτι που θα συνιστούσα σε όλους όσους γοητεύονται από την εποχή και τον πολιτισμό των Vikings.
Κάστρο Frederiksborg
Ένα από τα πολυάριθμα κάστρα και τα παλάτια που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Christian IV είναι το Κάστρο Frederisborg. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης Hillerød, αποτελεί το μεγαλύτερο κάστρο της Αναγεννησιακής εποχής στη Σκανδιναβία και θεωρείται ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα αυτού του στυλ.
Είναι από τα διασημότερα κάστρα στη Δανία σε ένα άκρως γραφικό σκηνικό, αφού είναι χτισμένο πάνω σε τρία νησάκια και περικλείεται από μία λίμνη και υπέροχους κήπους.
Χρησιμοποιήθηκε ως βασιλική κατοικία για 100 χρόνια (1600 – 1700). Ανακαινίστηκε στα μέσα του 19ου αι. αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε από τους βασιλιάδες αμέσως μετά. Σήμερα είναι Μουσείο Εθνικής Ιστορίας, το οποίο ιδρύθηκε από τον ζυθοποιό (της Carlsberg), Jacob Jacobsen. Σας είπα ότι την Carlsberg θα τη συναντάμε συχνά!
Χτισμένο σε Ολλανδικό αναγεννησιακό στιλ το εντυπωσιακά καλά διατηρημένου κάστρο Frederiksborg δείχνει απλά …παραμυθένιο. Ξεπερνά (από τα κάστρα που έχω δει) ακόμα και αυτό του Neuschwanstein της Βαυαρίας.
Περπατήσαμε σε όλους τους εξωτερικούς χώρους του, βεράντες, αυλές, γεφύρια, προβλήτες. Απ’ όσα κάστρα είχα μελετήσει στη Ζηλανδία, αυτό ήταν το πιο όμορφο, που του άξιζε και μια επίσκεψη και μέσα αλλά δεν μας έπαιρνε χρονικά να την κάνουμε.
Ένα κάστρο με παρόμοιο όνομα “Fredensborg” βρίσκεται στα 10 χιλιόμετρα μακριά. Χτίστηκε σαν εξοχικό παλάτι το 1719 πριν από το Frederisborg και σήμερα το χρησιμοποιεί η Her Majesty the Queen Μαργαρίτα επίσης σαν εξοχικό, Φθινόπωρο ή Άνοιξη. Επίσης, σε αυτό δέχεται και τους αρχηγούς των κρατών. Εμείς δεν είμαστε αρχηγοί κρατών
, η Βασίλισσα ήταν στην Κοπεγχάγη,
οπότε αναγκαστικά προσπεράσαμε το παλάτι χωρίς να το δούμε ούτε απ’ έξω και κατευθυνθήκαμε προς ένα άλλο κάστρο, το κάστρο Kronborg.
Πάνω σε ένα νησί βρίσκεται η Κοπεγχάγη, το οποίο ονομάζεται Zealand (σκέτο
Πρώτη σηκώθηκα το πρωί προκειμένου να είμαι στην ώρα μου στο ραντεβού που είχα με τη Europe car της Κοπεγχάγης.
Ανέβηκα την Bernstorffsgade, προσπέρασα το Tivoli και το σταθμό, έστριψα αριστερά στην Ved Vesterport και έφτασα, στο κεντρικό γραφείο της Europe car, το οποίο βρίσκεται σε πολύ χαρακτηριστικό σημείο ακριβώς απέναντι απ’ το πλανητάριο. Η εύκολη πρόσβαση ως το γραφείο άλλωστε μαζί και με την καλή τιμή με έκαναν να διαλέξω αυτήν την εταιρία. Αφού τελείωσα γρήγορα με τα διαδικαστικά, παρέλαβα ένα ωραιότατο Hundai i10 και πήγα στο hostel για να παραλάβω την παρέα.

Αρχιτεκτονική και Δανέζικο design
Τι κοινό έχουν οι Bjarke Ingels, Arne Jacobsen, Henning Larsen και Jørn Utzon; Εκτός από το ότι είναι αρχιτέκτονες με πληθώρα διάσημων έργων στο ενεργητικό τους είναι όλοι Δανοί. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν το ότι η Δανία είναι γεμάτη με εκπληκτικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.
Έργα των Bjarke και Larsen είχαμε ήδη δει στις βόλτες μας τις δυο προηγούμενες ημέρες και σήμερα είχαμε σκοπό να δούμε και άλλα. Ο Arne Jacobsen είναι ο δημιουργός των πασίγνωστων επίπλων “Ant” και “Egg” (γκουγκλάρετε και δείτε), τα οποία χαρακτηρίζονται και “έργα τέχνης” και ο Utzon είναι ο αρχιτέκτονας της εμβληματικής Όπερας του Σίδνεϊ.
Πολύ δυνατά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα βρίσκονται στα περίχωρα της Κοπεγχάγης και πρώτο μας μέλημα ήταν να κατευθυνθούμε στα νότια της πόλης προκειμένου να δούμε από κοντά το περίφημο αρχιτεκτονικό στυλ και design των Δανών Αρχιτεκτόνων.
Πρώτη μας στάση ήταν μια φοιτητική εστία, η οποία έχει πάρει και βραβείο Αρχιτεκτονικής.

Η Φοιτητική εστία “Tietgen” κάθε άλλο παρά κοιτώνα Πανεπιστημίου θυμίζει. Έχει μια κυκλική κάτοψη, αλλά στην ουσία είναι ένα πολύγωνο 75 όψεων! Λειτουργεί από το 2006 και ένα έχω να πω: Μακάρι να ήμουν φοιτήτρια στη Δανία!

Τρεισήμισι χιλιόμετρα νοτιότερα κάναμε τη δεύτερη “αρχιτεκτονική” μας στάση.
Πρόκειται για μια πολυκατοικία που είναι γνωστή με το όνομα “VM MOUNTAIN”.

Περιλαμβάνει 80 παραδοσιακές κατοικίες που προεξέχουν η μία κάτω από την άλλη φτάνοντας έως και τους 11 ορόφους. Όλες οι κατοικίες διαθέτουν βεράντες με βλάστηση δίνοντας έτσι την εικόνα ενός καταπράσινου ...λόφου. Ο χώρος κάτω από τον λόφο αποτελεί πολυόροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
Το VM MOUNTAIN πήρε το βραβείο του καλύτερου κτιρίου κατοικιών στον κόσμο στην Παγκόσμια Έκθεση Αρχιτεκτονικής.

Άλλα 3 χλμ. οδηγήσαμε νοτιότερα ώσπου φτάσαμε στο πλέον εντυπωσιακό κτίριο για σήμερα.
Το 8TALLET είναι ένα συγκρότημα κατοικιών, το πλέον αναγνωρίσιμο του ομίλου Bjarke Ingels (BIG), και αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό κτίριο στη Σκανδιναβία, όταν ολοκληρώθηκε το 2010.

«Ο αριθμός 8» όπως μεταφράζεται, έχει κάτοψη σχήματος ...8 και περιλαμβάνει 476 σπίτια διαφόρων στυλ, όπως διαμερίσματα με θέα, με κήπους, αρχοντικά, ρετιρέ με βεράντες, χώροι γραφείων κ.α. Οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν μια μικρή κοινότητα δίνοντας έμφαση στον ελεύθερο χώρο, τον ελεύθερο χρόνο, την οικογενειακή ζωή, τις δραστηριότητες και την ασφάλεια.
Οι κατοικίες οργανώθηκαν γύρω από δύο αυλές, οι οποίες διαθέτουν πολλούς κοινόχρηστους χώρους και επικοινωνούν με περιμετρικούς πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους από το επίπεδο του δρόμου έως τον 10ο όροφο καθιστώντας τη έτσι μια τρισδιάστατη γειτονιά, που συνδυάζει τη ζωή του προαστίου και την ενέργεια της πόλης.

Το αποκορύφωμα του σχεδίου είναι οι δυο επικλινείς πράσινες στέγες συνολικού εμβαδού 1700 τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες τοποθετήθηκαν με τέτοιο τροπο ώστε να παρέχουν την οπτική συνέχεια του έργου με τις παρακείμενες προστατευόμενες γραφικές και καταπράσινες περιοχές του Kalvebod Fælled, προς τα νότια.
Και για τα κατοικίδια ...

Συγκεκριμένο spot για την ανάγκη τους. Νοικοκυρεμένα πράγματα. Όχι όπου κι όπου!

Κάναμε τρεις στάσεις για να δούμε αυτά τα ιδιαίτερα κτίσματα, που είχα επισημάνει αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και εκατόν τρεις στάσεις για άλλα τόσα. Ότι έβλεπα στην περιοχή, μου φαινόταν ιδιαίτερο και ήταν… ιδιαίτερο*.

Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την όλη περιοχή ένα θεματικό «αρχιτεκτονικό» πάρκο
Δεν τελειώνει εδώ ο κατάλογος με τα διάσημα και εμβληματικά κτίρια της Δανίας που αξίζει να δούμε.
Θα μπορούσαμε όλη την ημέρα να τη “γεμίζαμε” πηγαίνοντας από το ένα στο άλλο. Όλη η Δανία είναι γεμάτη με κτίρια ιδιαίτερου, πρωτοπόρου, μοντέρνου design, κτίρια που συνδυάζουν την αιχμηρή σχεδίαση και την πρακτική λειτουργικότητα. Μέσα στο δικό μας τριήμερο εκτός από τα τρία σημερινά στοχευμένα κτίρια συναντήσαμε τυχαία και πάρα πολλά. Κάποια από αυτά τα φωτογράφισα, κάποια απλά τα προσπερνούσα χωρίς να προλαβαίνω να το κάνω. Θα πρέπει όμως στο μικρό αυτό κεφάλαιο του «Δανέζικου αρχιτεκτονικού design» να αναφέρω μερικά από αυτά που συναντήσαμε:

Ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο “Bella Sky” αποτελούνται από δύο εμβληματικούς πύργους ύψους 75 μέτρων, που αρχικά τρέχουν παράλληλα μεταξύ τους και που στη συνέχεια «ανεβαίνοντας» γέρνουν έξω από την κοινή τους βάση σε μια γωνία 15 μοιρών. (Βρίσκεται στην περιοχή κοντά στο 8TALLET)
Οι 80 μέτρων ύψους "Cactus Tower", αντί να έχουν τις πλάκες δαπέδου τοποθετημένες τυπικά τη μία πάνω από την άλλη, αυτές «στρίβουν» στο κάθε επίπεδο παρέχοντας μοναδική προοπτική σε καθένα από τα 495 διαμερίσματα έχοντας ως αποτέλεσμα και μια εντυπωσιακή αρχιτεκτονική έκφραση. (Βρίσκεται κοντά στο σταθμό των τρένων)
Οι "Axel Towers" σχεδιάστηκαν από την βραβευμένη δανική εταιρεία αρχιτεκτόνων “Lundgaard & Tranberg Arkitekter”, γνωστή (σε μένα πια) και από τη φοιτητική εστία που είδαμε νωρίς το πρωί. (Βρίσκεται κοντά στο Tivoli)
Το "Krystallen", είναι ένα γυάλινο συγκρότημα γραφείων, που ακουμπά μόνο σε τρία σημεία επαφής στο έδαφος και ανασηκώνεται από αυτό δημιουργώντας δημόσιο χώρο κάτω και γύρω του. Λόγω του ρομβικού σκελετού του και της απουσίας δομικών υποστυλωμάτων δημιουργεί μια φωτεινή και ευάερη ατμόσφαιρα. (Βρίσκεται στο λιμάνι λίγο πριν το BLOX)

Με τέτοιο design (μορφή των μπαλκονιών που προεξέχουν και το χρώμα του κτιρίου) θα φανταζόταν κανείς ότι το κτίριο είναι ένας οίκος ευγηρίας; (Βρίσκεται στην περιοχή κοντά στο 8TALLET)
Το αποκορύφωμα είναι το Copenhill, το εργοστάσιο/πίστα σκι, για το οποίο δεν κρατήθηκα και το περιέγραψα νωρίτερα.
Φύγαμε πια από την Κοπεγχάγη. Το πρόγραμμα είχε και άλλες πόλεις, λιμάνια, κάστρα, πάρκα και … ένα μουσείο.
Roskilde (Dom & Blåtand)
Το Roskilde είναι μια μικρή πόλη 50 χιλιάδων κατοίκων χτισμένη στο μυχό ενός φιόρδ 35χλμ δυτικά της Κοπεγχάγης. Στο Roskilde θα κάναμε την επόμενη στάση μας. Τη διάλεξα γιατί είναι μια όμορφη πόλη για επίσκεψη και α! όλως τυχαίως έχει και έναν Καθεδρικό, που ανήκει στη λίστα της Unesco!
Ο καθεδρικός ναός Roskilde λόγω της αρχιτεκτονικής του αξίας, της ομορφιάς του και της ιστορικής του σημασίας χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1995. Αποτελεί επίσης και μια ταφική εκκλησία για τους Δανούς βασιλείς από τον 15ο αιώνα, με πολλά παρεκκλήσια και θύλακες που προστέθηκαν με τα χρόνια.
Μπήκαμε στην πόλη και παρκάραμε σε ένα προσημειωμένο στο χάρτη μου parking πολύ κοντά στον Καθεδρικό. Ήταν εύκολο να τον εντοπίσουμε αφού κατευθυνθήκαμε προς τους τρεις χαρακτηριστικούς κώνους που ξεπρόβαλαν στο βάθος πάνω από τις στέγες του Roskilde.

Είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης 40 Δανών βασιλιάδων και βασιλισσών. Καμία άλλη εκκλησία στον κόσμο δεν περιέχει τόσους πολλούς βασιλικούς τάφους και με τα πραγματικά πολλά παρεκκλήσια του ο ναός αντιπροσωπεύει όλη την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ιστορία εδώ και 800 χρόνια.

Δεν μπήκαμε μέσα λόγω …τσιγγουνιάς. Δεν μπορούσα να δώσω 70 κορώνες για να δω εκ των έσω άλλη μια εκκλησία στη ζωή μου. Άλλωστε μια ματιά της έριξα λίγο από την πόρτα. * Μοιάζει λίγο με την “Thomaskirche” της Λειψίας, που έχω πάει (οπότε είναι σαν να την είδα


Αν και … από τους 40 τάφους των βασιλιάδων, που είναι θαμμένοι εδώ μέσα είχα την περιέργεια να δω αυτόν του Harald Blåtand.
Ήταν ο πρώτος Viking βασιλιάς που υποδέχτηκε θετικά τη νέα θρησκεία, τον Χριστιανισμό. Ο μεγάλος Σκανδιναβός ηγέτης Harald Blåtand θεωρείται ο θεμελιωτής της Δανίας.
Σας θυμίζει κάτι το όνομα; Blåtand! Αν το μεταφράσουμε στα Αγγλικά είναι: Bluetooth! Και ναι! Αυτό που φαντάζεστε είναι.
Όταν στις αρχές του ’90 οι προγραμματιστές της Σουηδικής Ericsson ασχολήθηκαν με την τεχνολογία που θα επέτρεπε στις συσκευές τους να συνδέονται με άλλες συσκευές χωρίς καλώδια, παράλληλα έψαχναν να δώσουν σε αυτό το άκρως απόρρητο πρότζεκτ μια μυστική κωδική ονομασία.
Η ιδέα να δώσουν το παρατσούκλι ενός Viking βασιλιά, του Harald Blåtand επικράτησε. Ο Χάραλντ ο Κυανόδους θεωρείται ως μία από τις κορυφαίες μορφές της σκανδιναβικής ιστορίας, καθώς ενοποίησε τη Δανία, Ν. Σουηδία και Νορβηγία και εκχριστιάνισε το λαό. Έτσι στην Ericson γεννήθηκε ο συνειρμός:
«Ο Σκανδιναβός βασιλιάς ένωσε τους ανθρώπους, έτσι όπως και η (“Bluetooth”) τεχνολογία που αναπτύσσεται ενώνει τις συσκευές».
Το λογότυπο του ασύρματου συμβόλου του Bluetooth είναι τα αρχικά του Χάραλντ, σε ρουνικό αλφάβητο και σε … μπλε φόντο (ᚼᛒ)

, όπως … το μπλε δόντι του βασιλιά!
Η Roskilde Dom ήταν μια καλή αφορμή για να μάθω αυτό το πολύ ενδιαφέρον ιστορικό “tip”.
Roskilde (Fjord και Vikings)
Στην πόλη με «τράβηξε» ο Καθεδρικός της αλλά ήταν μια καλή ευκαιρία να έρθουμε κοντά και με τους Vikings, κάτι που δεν προβλεπόταν να κάνουμε ούτε στη Σουηδία και ούτε καν στη Νορβηγία, αφού το μουσείο των Vikings στο Όσλο ήταν κλειστό, λόγω ανακαίνισης.
Το Roskilde ήταν εμπορικό κέντρο την εποχή των Βίκινγκ, εποχή που όλες σχεδόν οι μεταφορές και το εμπόριο γίνονταν με βάρκες, επομένως η θέση του Roskilde στο φιόρδ ήταν σημαντική. Στον πυθμένα του φιόρδ του Roskilde βρέθηκαν πέντε πλοία των Vikings, τα οποία βυθίστηκαν σκόπιμα στο στόμιο του λιμανιού για να αποτρέψουν τους επιδρομείς από την επίθεση στην πόλη.
Το Μουσείο Πλοίων Βίκινγκ (Vikingeskibsmuseet) στις όχθες του φιόρδ Roskilde είναι ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της Δανίας. Αφιερωμένο στην ιστορία της ναυτιλίας και της ναυπήγησης σκαφών στην αρχαία και μεσαιωνική εποχή, περιέχει τα πέντε σπάνια σωζόμενα αυθεντικά πλοία Βίκινγκς. Ανασκάφηκαν και εκτίθενται στο Viking Ship Museum.
Θα μπορούσαμε να πάμε με το αυτοκίνητο ως το λιμάνι, αλλά προτιμήσαμε να περπατήσουμε ως εκεί βλέποντας παράλληλα και λίγο την πόλη. Πιο πολύ φύση είδαμε βέβαια παρά πόλη, αφού περάσαμε μέσα από ένα πάρκο προκειμένου να φτάσουμε στο λιμάνι της.

Το μουσείο βρίσκεται σε όμορφη τοποθεσία κάτω στο φιόρδ Roskilde και αποτελείται από το Viking Ship Hall, το ναυπηγείο με τα εργαστήρια (στα οποία γίνονται ανακατασκευές πλοίων Viking, χρησιμοποιώντας τεχνικές ναυπήγησής τους) καθώς και το λιμάνι του μουσείου, με πλοία Viking και σκανδιναβικές παραδοσιακές ξύλινες βάρκες.

Ο περισσότερος κόσμος είχε μαζευτεί γύρω από μία “κατοικία” Viking, έξω από την οποία δύο σωματώδεις “Vikings” έδιναν ολόκληρη παράσταση σχετικά με το πως ζούσαν και το πως πολεμούσε η φυλή τους πριν 1000 χρόνια. Και δεν ήταν μόνο Δανοί και παιδάκια αλλά και πολλοί τουρίστες όλων των ηλικιών και η παράσταση και το μάθημα ιστορίας ήταν στα Αγγλικά.

Ο καιρός ήταν καλός. Το λιμανάκι είχε κόσμο. Το καφέ ήταν γεμάτο, δεν έβρισκες τραπέζι πάνω στην προβλήτα, υπήρχε έντονη κινητικότητα στην επίδειξη μάχης με κόσμο που πήγαινε και ερχόταν, πολλοί βόλταραν στην προβλήτα και γενικά ήταν υπέροχα.

Εμένα πιο πολύ με γοήτευσαν οι βάρκες που ήταν αραγμένες στο λιμάνι του μουσείου όπως και μια καταπληκτική ανακατασκευή καραβιού.


Τα κορίτσια προτίμησαν να λιαστούν στο ξύλινο deck του Café Knarr, θαυμάζοντας τη θέα και το λιμάνι.
Το Roskilde Havn είναι πραγματικά κάτι που θα συνιστούσα σε όλους όσους γοητεύονται από την εποχή και τον πολιτισμό των Vikings.
Κάστρο Frederiksborg
Ένα από τα πολυάριθμα κάστρα και τα παλάτια που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Christian IV είναι το Κάστρο Frederisborg. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης Hillerød, αποτελεί το μεγαλύτερο κάστρο της Αναγεννησιακής εποχής στη Σκανδιναβία και θεωρείται ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα αυτού του στυλ.
Είναι από τα διασημότερα κάστρα στη Δανία σε ένα άκρως γραφικό σκηνικό, αφού είναι χτισμένο πάνω σε τρία νησάκια και περικλείεται από μία λίμνη και υπέροχους κήπους.
Χρησιμοποιήθηκε ως βασιλική κατοικία για 100 χρόνια (1600 – 1700). Ανακαινίστηκε στα μέσα του 19ου αι. αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε από τους βασιλιάδες αμέσως μετά. Σήμερα είναι Μουσείο Εθνικής Ιστορίας, το οποίο ιδρύθηκε από τον ζυθοποιό (της Carlsberg), Jacob Jacobsen. Σας είπα ότι την Carlsberg θα τη συναντάμε συχνά!

Χτισμένο σε Ολλανδικό αναγεννησιακό στιλ το εντυπωσιακά καλά διατηρημένου κάστρο Frederiksborg δείχνει απλά …παραμυθένιο. Ξεπερνά (από τα κάστρα που έχω δει) ακόμα και αυτό του Neuschwanstein της Βαυαρίας.

Περπατήσαμε σε όλους τους εξωτερικούς χώρους του, βεράντες, αυλές, γεφύρια, προβλήτες. Απ’ όσα κάστρα είχα μελετήσει στη Ζηλανδία, αυτό ήταν το πιο όμορφο, που του άξιζε και μια επίσκεψη και μέσα αλλά δεν μας έπαιρνε χρονικά να την κάνουμε.

Ένα κάστρο με παρόμοιο όνομα “Fredensborg” βρίσκεται στα 10 χιλιόμετρα μακριά. Χτίστηκε σαν εξοχικό παλάτι το 1719 πριν από το Frederisborg και σήμερα το χρησιμοποιεί η Her Majesty the Queen Μαργαρίτα επίσης σαν εξοχικό, Φθινόπωρο ή Άνοιξη. Επίσης, σε αυτό δέχεται και τους αρχηγούς των κρατών. Εμείς δεν είμαστε αρχηγοί κρατών
Last edited: