Ελληνικό Πάσχα - Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες (μια παρεΐστικη ιστορία).

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland

Ελληνικό Πάσχα. Μέρες παράξενες, θαυμάσιες μέρες!




30 Μαρτίου 2020, τηλεφωνική συνομιλία

- Ακόμα φίλε δε το ‘χω καταλάβει, να δεις όμως ότι όσο πλησιάζει η μεγάλη εβδομάδα και ειδικότερα μεγάλη Πέμπτη βράδυ – μεγάλη Παρασκευή πρωί ξέρω ότι θα ξενερώσω πολύ άσχημα…

-Μπα φίλε, πίστεψε με δε θα ναι το ίδιο. Το πιθανότερο είναι να μη το καταλάβεις καν έτσι όπως είναι τα πράγματα φέτος, με τις δουλειές μας, με τις ζωές μας, με όλα. Θα μας φανεί σαν ένα μεγαλύτερο Σαββατοκύριακο.


-Δε ξέρω, ίσως και να ‘χεις δίκιο.

-Ίσως. Ίσως και τίποτα να μην είναι πλέον το ίδιο…




8 Απριλίου 2020

Αφορμή για να ξεκινήσω να γράφω τη παρούσα ιστορία ήταν αυτό το τηλεφώνημα του Κωστάκη. Όλες αυτές τις μέρες στροβίλιζε η ιδέα στο κεφάλι μου, πιο δυνατά όμως όσο κοντεύουν οι μέρες για το Πάσχα. Δυστυχώς αυτή τη φορά η «ανάγκη» δε προέκυψε από κάποια ευχάριστη κατάσταση. Δεν είναι απλά η παρουσίαση ταξιδιού ή ταξιδιών. Δεν είναι καν αντίστοιχη ιστορία με την ‘’Μια βόλτα στα νησιά μαζί σου, μια βόλτα στην άγονη γραμμή ‘’ που μου άνοιξε τον ορίζοντα σε έναν άλλο τρόπο εξιστόρησης.

Πώς να είναι άλλωστε, όταν διανύουμε μία εποχή που τα ταξίδια ακυρώνονται το ένα πίσω απ’ το άλλο, οι περιορισμοί αυξάνονται και το μέλλον ακόμα είναι άγνωστο… Εδώ είναι που θα μου πείτε ‘’τόσα ταξίδια σου ακυρώθηκαν, σε διαφορετικές ηπείρους μάλιστα, αυτό στην Ελλάδα είναι που σε πείραξε’’;

Ακριβώς αυτό, ή να το θέσω καλύτερα, αυτό για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους.

Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν βλέπετε, ούτε ένα ούτε δύο από τη πρώτη φορά. Δεκαπέντε χρόνια στα οποία το μόνο που ξέραμε ήταν ότι Μ.Πέμπτη απόγευμα, βαριά Μ.Παρασκευή πρωί φεύγουμε. Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια! Δεκαπέντε διαφορετικές εκδρομές ανά την Ελλάδα. Έθιμα, ταξίδια, τοπία, γνωριμίες, αναμνήσεις, γέλια, δάκρυα, δεκάωρα πασχαλινά τραπέζια, μπαρ απ’ την αυγή ως την άλλη αυγή, μα πάνω απ’ όλα θεσμός. Ο δικός μας παρεΐστικος θεσμός. Ο θεσμός που δε προδόθηκε ποτέ (ειδικά για τρεις από μας) και ανατρέπεται τώρα λόγω μιας αναπάντεχης παρανοϊκής κατάστασης.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω φτάνω στο 2004, καθώς ήταν η τελευταία φορά που πέρασα Πάσχα στο σπίτι μου. Ακόμα παιδί στα 22 με όνειρα κι ελπίδες, προσπαθώντας να ισορροπήσω επαγγελματικά καθώς είχα ούτε ένα χρόνο που τελείωσα από τη θητεία,με την Ελλάδα σε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση, το νόμισμα του Ευρώ σχετικά πρόσφατο με τις όποιες αναταράξεις να μην φαίνονται καν, την Ολυμπιάδα της Αθήνας προ των πυλών, και τη κατάκτηση του Euro από την Εθνική ποδοσφαίρου να φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.

Τα γράφω όλα αυτά για να συνειδητοποιήσω κι εγώ ο ίδιος το μικρό αυτό κατόρθωμα μας. Ενός κατορθώματος για το οποίο έχουμε προσπαθήσει πολύ όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα όλος ο κύκλος μας να μας ρωτάει όχι ‘’αν’’ αλλά ‘’που’’ θα πάμε το Πάσχα.

Cover.JPG


Θέλω να πιστεύω ότι όλα αυτά που βιώνουμε φέτος θα είναι σε λίγο καιρό μια μακρινή κακή ανάμνηση, καθώς και ότι ο αναγνώστης της ιστορίας δύο χρόνια μετά θα γελάει διαβάζοντας με. Το εύχομαι, χωρίς να το στηρίζω απαραίτητα κάπου πέρα από την έμφυτη ανάγκη μου για τη συνέχιση των ταξιδιών.

Αυτά θέλω να σας περιγράψω και σ’ αυτήν την ιστορία κι ας μην είναι καλός ο λόγος που με οδηγεί στη συγγραφή της. Ουδέν κακόν αμιγές καλού άλλωστε. Ταξίδια που αφορούν κυρίως την αδυναμία μου, δηλαδή τα νησιά μας, αλλά και μερικά μέρη από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.

Μέρες παράξενες: γιατί αρχικά το Πάσχα από μόνο του μου δίνει ένα πολύ παράξενο και όμορφο συναίσθημα, που δυστυχώς δε μπορώ να το περιγράψω με λόγια… Μέρες παράξενες επίσης για τις πρωτόγνωρες μέρες που διανύουμε το τελευταίο καιρό.

Θαυμάσιες μέρες: Γιατί μέρες που προετοιμάζεται και πραγματοποιείται ένα ταξίδι είναι θαυμάσιες, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια που δε ταξιδεύαμε -δυστυχώς- και πάρα πολύ. Ίσως επειδή συνδυάζεται με τον ερχομό για τα καλά της άνοιξης και το ‘’ξεμπούκωμα’’ πολλές φορές από το Χειμώνα, ίσως πάλι γιατί είναι εδώ και πολλά χρόνια η αγαπημένη μου γιορτή κι ας μην έχω ουδεμία σχέση με τη θρησκευτική κατάνοιξη.

Ξεκινάω δίχως άλλες χρονοτριβές, παραθέτοντας τις Πασχαλινές εκδρομές ανά έτος και προορισμό, χωρίς πολύ μεγάλη ανάλυση, υιοθετώντας παράλληλα ένα σύστημα βαθμολόγησης το οποίο είδα ότι χρησιμοποιούν αρκετοί στις ιστορίες τους και ίσως βοηθήσει επίδοξους ταξιδιώτες. Το τονίζω ότι αφορά αυστηρά τη περίοδο του Πάσχα, καθώς ένα μέρος (πόσο μάλλον ένα νησί) είναι εντελώς διαφορετικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φύγαμε!

 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
2005 – Κέρκυρα



Είναι δεδομένο για όποιον ξεκινά να αναζητά Πασχαλινό προορισμό για εκδρομή ότι το όνομα της Κέρκυρας θα πέσει πρώτο φαρδύ-πλατύ στο τραπέζι των συζητήσεων. Στη περίπτωση μας, αφού δεν υπήρχε αντίστοιχη εμπειρία ήταν το μόνο που τέθηκε ως συζήτηση και με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίστηκε. Φυσικά δε ξέραμε τότε τι ξεκίνησε από εκείνη την εκδρομή, η χρόνια παράδοση που προανέφερα, για το λόγο αυτό και μόνο θα είναι μέσα στη καρδιά μου.

Το ξενοδοχείο που βρήκαμε σε νορμάλ τιμή για την εποχή (πράγμα πολύ δύσκολο όταν μιλάμε για Κέρκυρα) κλείστηκε περίπου ενάμιση μήνα πριν, όχι τίποτε ιδιαίτερο αλλά πολύ απλό, απέναντι ακριβώς από την είσοδο του λιμανιού, κάτι που μετέπειτα θα κόστιζε σε περπάτημα προς το κέντρο της πόλης, καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιήσει κανείς όχημα εκείνες της μέρες. Υπερβολικός συνωστισμός και καθόλου παρκινγκ εντός πόλης.

Όσον αφορά τη μετάβαση στο νησί, τις εποχές που ακόμα δεν είχε παραδοθεί η Εγνατία οδός στη κυκλοφορία, αποτελούσε άθλο να πας από τη Θεσσαλονίκη στην Ηγουμενίτσα μέσω Κατάρας. Ευτυχώς η περίφημη Καστανιά είχε αποφευχθεί καθώς το εκεί κομμάτι παραδόθηκε στη κυκλοφορία λίγους μήνες πριν.

Προσωπικά δεν είχα καμία όρεξη να κάνω το συγκεκριμένο ταξίδι οδικώς, καθώς λίγες μέρες πριν το είχα πράξει για επαγγελματικούς λόγους. Έτσι λοιπόν σε μια χρονική στιγμή που δεν υπήρχε γνώση για το κλείσιμο εισιτηρίων (εδώ καλά καλά δεν υπήρχε dsl ιντερνετ στο σπίτι μας) η επιλογή του πρακτορείου αποτελούσε μονόδρομο. Μετά από πολύ ψάξιμο και τύχη, καθώς τα πιο πολλά εισιτήρια πήγαιναν πακέτο με διαμονή, βρήκα ένα μέσω ενός χαντακωμένου πρακτορείου σε ένα παράδρομο της πλατείας Αριστοτέλους, το οποίο δέχτηκε να μου το πουλήσει χωριστά σε τιμή λίγο πάνω από 230€.



Μεγάλη Παρασκευή

Έτσι, μετά από συνάντηση και καφεδάκι τη Μ. Πέμπτη το βράδυ, αποχαιρέτησα τους φίλους μου δίνοντας ραντεβού για την επομένη και συνέχισα το βράδυ και τα ποτά μου με την ησυχία μου. Παρασκευή πρωί φεύγω με το αυτοκίνητο, παρκάρω ελεύθερα ακόμα τότε λίγα μόλις μέτρα δίπλα από τις αναχωρήσεις και επιβιβάζομαι. Δυο ώρες σχεδόν μετά τους συναντώ μπρούκλης και ατσαλάκωτος, πίνοντας καφέ με θέα το Παλαιό Ενετικό Φρούριο της Κέρκυρας!

IMG_2894d.JPG


(Συγχωρήστε μου τις κακές φωτογραφίες στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, καθώς είναι μια μίξη αναλογικών σκαναρισμένων και ψηφιακών, ότι πιο ευπαρουσίαστο μπόρεσα να συγκεντώσω).

Η πρώτη βόλτα στη πάντα πολύ όμορφη πόλη της Κέρκυρας ήταν γεγονός:

IMAGE0037.JPG

IMG_2894b.JPG


Η οποία συνδυάστηκε με καφεδάκι και περπάτημα στο πασίγνωστο πεζόδρομο «Λιστόν» ο οποίος βρίσκεται στη «Σπινάδα» μια από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων.

IMAGE0011.jpg
IMAGE0012.jpg


Ακόμα θυμάμαι τη τσεκουριά που φάγαμε κατακέφαλα, στο ούζο που ήπιαμε εκείνο το μεσημέρι δίπλα από τη πλατεία, κάτι που καταλάβαμε όταν ήρθε ο λογαριασμός. Μακριά και ποτέ ξανά:

IMAGE0008.jpg


Επιστρέψαμε στο δωμάτιο προκειμένου να ετοιμαστούμε, οι μεν που ήθελαν να ακολουθήσουν ένα από τους επιτάφιους και οι δε που θέλαν απλά να αράξουν και να πιούν τα ποτά τους.

IMAGE0014.jpg

IMG_2894.JPG


Το έθιμο του επιταφίου στη Κέρκυρα είναι πομπώδες, όπως κάθε τι κατά τη περίοδο του Πάσχα και περιλαμβάνει αρκετές περιφορές εντός πόλης συνοδευόμενες από τις αντίστοιχες δημοτικές μπάντες. Είναι κάτι που δε πρέπει να χάσετε!

Το βράδυ εκείνο -ειδικά σε κείνες τις ηλικίες που πηγαίναμε ακόμα σε club- κράτησε πολύ, πάρα πολύ, και είναι ακόμα χαραγμένο στη μνήμη μου. Το bar του Privilege θα μας μάθαινε για τα καλά, κάτι που θα κόστιζε όμως την επόμενη μέρα μας…


Μεγάλο Σάββατο

Πώς να καταφέρεις να ξυπνήσεις στις 10:00 όταν έχεις γυρίσει στις 7:00; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν έχω απαντήσει, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το Μ.Σάββατο στη Κέρκυρα πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς. Πρέπει να παρευρεθείς στο περίφημο και θορυβώδες έθιμο με τους «Μπότηδες», τις στολισμένες στάμνες δηλαδή οι οποίες ρίχνονται από τα μπαλκόνια στη «Σπινάδα», τη μεγαλύτερη πλατεία της Πόλης και της Ελλάδας ολόκληρης. Πρέπει να δεις το έθιμο που κρατάει ίσως από την αρχαιότητα και αποτελεί συνδυασμό ενετικών και ορθόδοξων παραδόσεων. Πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς για να πιάσεις όσο το δυνατόν καλύτερη θέση ανάμεσα στους χιλιάδες παρευρισκόμενους.

Δεν πρέπει να πιείς μερικά μπουκάλια τεκίλας το προηγούμενο βράδυ γιατί δε θα προλάβεις τίποτε από τα παραπάνω παρά μόνο στο τέλος τους, όπως εμείς… Φτάσαμε όταν σχεδόν έχει τελειώσει η ρίψη και οι φιλαρμονικές ξεκινούν τη βόλτα τους στους δρόμους και τα κατούνια της παλιάς πόλης.

Με πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να βρούμε ένα τραπέζι προκειμένου να πιούμε καφέ, το οποίο εγκαταλείψαμε μετά από μια ώρα, καθώς δεν ήρθε ποτέ κανένας για παραγγελία. Γενικότερα το Πάσχα στη Κέρκυρα με τη τόση πολυκοσμία αποτελεί σπορ για γερά νεύρα… Αρκεστήκαμε σε σπαστό καφεδάκι και ξάπλες στα γρασίδια της πλατείας για να συνέλθουμε από το χθεσινοβραδινό χάλι. Ακολούθησε μια βόλτα στο φρούριο:

IMAGE0043b.JPG

IMAGE0039.jpg


Όπου παραδόξως δεν είχε τόσο πολύ κόσμο και καθίσαμε χαλαρώνοντας και βλέποντας τα θέα:

IMAGE0043.JPG
IMAGE0043c.JPG


Συνεχίζοντας με μερικές βόλτες στη παλιά πόλη:

IMAGE0038.jpg


Πετυχαίνοντας και τη φιλαρμονική κάθε τόσο στο δρόμο:

IMAGE0049.jpg


Φάγαμε κάτι κι επιστρέψαμε προς το ξενοδοχείο προκειμένου να ετοιμαστούμε για την ανάσταση.

Μια ανάσταση που έλαβε χώρα στη Σπινάδα, συνοδείας πυροτεχνημάτων από το φρούριο απέναντι, ψαλμωδιών, φιλαρμονικής και φυσικά πολλών χιλιάδων κόσμου. Ωραία εμπειρία και αυτή:

IMAGE0005.jpg

IMAGE0062.jpg


Κυριακή του Πάσχα

Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ξυπνήσουμε νωρίς μετά από όσα πολλά έγιναν και το βράδυ της ανάστασης. Έτσι ακολουθώντας τη συμβουλή του ξενοδόχου και βλέποντας τον καιρό να είναι καλός κατευθυνθήκαμε προς «Παλαιοκαστρίτσα», ένα όμορφο παραλιακό μέρος και στη συνέχεια περνώντας μέσω από το χωρίο Λάκωνες, καταλήξαμε στη ταβέρνα όπου θα λάμβανε χώρα το Πασχαλινό τραπέζι. Η θέα υπέροχη, ο καιρός όμως άρχισε να τα γυρνάει:

IMG_2489.JPG
IMG_2492.JPG


Ανεβήκαμε γρήγορα προς τη ταβέρνα με την εξαιρετική θέα και προς το απέναντι χωριό:

IMG_2497.JPG
IMG_2498.JPG


Για να ξεκινήσουμε το φαγοπότι δίχως αύριο:

IMG_2500.JPG


Το βράδυ αρκεστήκαμε σε βόλτα και ποτό εντός πόλης καθώς είχαμε σχετικά ξεμείνει από δυνάμεις, αν και στο τέλος κάναμε και μια βόλτα προς το χώρο που ήταν τότε συγκεντρωμένα τα club. Εξάλλου την άλλη μέρα αναχωρούσαμε…

IMG_2602.JPG



Δευτέρα του Πάσχα

Ήπιαμε τον αποχαιρετιστήριο καφέ μας και παράλληλα κάναμε κάποια τελευταία ψώνια εντός πόλης. Ο κόσμος ήταν ιδιαίτερα πολύς και αυτή τη μέρα:

IMAGE0055.jpg

IMG_2912.JPG

IMG_2913.JPG


Αφού φάγαμε κάτι πήραμε το δρόμο για το Ποντικονήσι, μιας και ήταν κοντά στο αεροδρόμιο από το οποίο πετούσα σε λίγες ώρες:

IMAGE0021.jpg

IMAGE0024.JPG


Προχωρήσαμε το πολύ ωραίο μονοπάτι καταμεσής της θάλασσας μέχρι την «Εκκλησία Παναγίας Βλαχερνών», ένα από τα μοναστήρια-εμβλήματα του νησιού λόγω τοποθεσίας:

IMG_2589.JPG


Η μοναδικότητα του τοπίου σε συνδυασμό με τα αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από το κεφάλι μας πίνοντας καφέ, ήταν το καλύτερο κλείσιμο σε μια εκδρομή που φέρνει πάντα πολύ ευχάριστες αναμνήσεις και πολύ γέλιο.

IMG_2586.JPG


Ένα τέτοιο αεροπλάνο γύρισε κι εμένα στη Θεσσαλονίκη λίγη ώρα μετά:



Βαθμολογία εκδρομής

Εθιμα: 10 (Άμα δε το βάλεις στη Κέρκυρα τότε που; Τουριστικά ίσως αλλά...)

Τιμή/παροχές: 4 (Ακριβές τιμές, εκμετάλλευση στο έπακρο)

Γαστρονομία: 8 (Κάθε φορά τρως καλά στη Κέρκυρα. Προτιμήστε τα ωραία τοπικά πιάτα)

Φιλοξενία-Συμπεριφορά: 4 (εν μέρει δικαιολογημένα λόγω υπεράριθμων τουριστών)

Αυθεντικότητα/Ομορφιά: 8 (Εκπληκτική πόλη στην οποία κατα βάση κινείσαι το Πάσχα)

Νυχτερινή ζωή: 8 (Πάλι μόνο για Πάσχα, τις άλλες περιόδους απογοήτευση)

Αξιοθέατα - κοντινά σημεία ενδιαφέροντος: 6 (Κυρίως ότι είναι μέσα και κοντά στη πόλη)


Μέσος όρος: 6,9. Είναι το μέρος στο οποίο όλοι πρέπει να περάσουν μια φορά και δικαιολογημένα γίνεται τόση συζήτηση για το Πάσχα της.
 
Last edited:

turms

Member
Μηνύματα
2.070
Likes
2.831
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Σκι στην Παταγονια
δωσε ψωμι στον λαοοοοο

ΥΓ Κερκυρα δεν πηγα κ δεν προκειται να παω ποτε....πιστευω η σχεση τιμης / παροχης υπηρεσιων δεν το αξιζει...
για να πω την αληθεια ομως ειδα την φωτο εκει στην ταβερνα κ μου ανοξε η ορεξη...και ειναι 02.33 τα ξημερωματα εδω....
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
δωσε ψωμι στον λαοοοοο

ΥΓ Κερκυρα δεν πηγα κ δεν προκειται να παω ποτε....πιστευω η σχεση τιμης / παροχης υπηρεσιων δεν το αξιζει...
για να πω την αληθεια ομως ειδα την φωτο εκει στην ταβερνα κ μου ανοξε η ορεξη...και ειναι 02.33 τα ξημερωματα εδω....
Δίνω, δίνω, ακόμα δε ξεκίνησα...
Είναι μια επιλογή η Κέρκυρα, η πιο γνωστή απ΄ όλες σίγουρα. Ίσως να μην αξίζει όπως το λές βάσει τιμής, κι εγώ το ίδιο πιστεύω άλλωστε. Ένα πέρασμα όμως και απ' αυτό το μέρος πρέπει να γίνει!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
2006 – Σαντορίνη


Το «πείραμα» του προηγούμενου έτους είχε πετύχει και εκτός των άλλων καλών είχε πετύχει και το σκοπό του, να μας βάζει σε συζητήσεις – αναζητήσεις ενόψει Πάσχα. Πάνω σε μια τέτοια αναζήτηση στα πακέτα των τουριστικών γραφείων γύρω στο Μάρτη, τέθηκε το όνομα Σαντορίνη σαν προορισμός, κάτι που άρεσε σε όλους.

Χωρίς πολλές περαιτέρω αναζητήσεις δόθηκαν τα χρήματα, αν θυμάμαι καλά πάνω από 400€ για αεροπορικά και διαμονή σε δωμάτια στο Φηροστεφάνι, κολλητά δηλαδή των Φηρών, σε μία εκδρομή που εκτός των άλλων ήταν και πολύ γεμάτη, καθώς ξεκινούσε πολύ πρωί της μεγάλης Παρασκευής και επέστρεφε Τρίτη του Πάσχα βράδυ.

Ήταν μια εκδρομή σταθμός για δύο λόγους. Αφενός καθιέρωνε το Πάσχα στη συνείδηση μας σαν στάνταρ εκδρομή, αφετέρου έβαλε στο χάρτη μας της Κυκλάδες που ως τότε ήταν άγνωστη εικόνα και δε χρειάζεται νομίζω να σας πω πόσο τις αγαπώ…



Μεγάλη Παρασκευή

Η πτήση αναχώρησε νωρίς το πρωί από το αεροδρόμιο Μακεδονία, έτσι περίπου στη μια ώρα αρχίσαμε να βλέπουμε από το παράθυρο το νησί:

IMG_0638.JPG
IMG_0641.JPG


Το αεροπλάνο πέρασε πάνω απ’ όλη του την έκταση κάνοντας στροφή να κατέβει:

IMG_0643.JPG


(Στην εκδρομή αυτή εγκαινίασα την ολοκαίνουρια -και ακριβούτσικη για τα δεδομένα της εποχής- ψηφιακή Canon IXUS 50, με την οποία έκανα τα πρώτα βήματα και άρχισα να κολλάω με τη φωτογραφία από τις εκδρομές)

Η μεταφορά προς τα δωμάτια ήταν κανονισμένη από το πρακτορείο, και η πρώτη εντύπωση διανύοντας το δρομολόγιο από το αεροδρόμιο δεν ήταν καθόλου ευχάριστη, λέγοντας μεταξύ μας ‘’αυτό το χάλι είναι η πολυδιαφημισμένη Σαντορίνη’’ ;

Μια εντύπωση που άλλαξε φυσικά αμέσως μόλις κάναμε την αναγνωριστική βόλτα στα Φηρά. Για την ακρίβεια μας κόπηκε η ανάσα από την ομορφιά:

IMG_0649.JPG
IMG_0653.JPG


Εντυπωσιακές εικόνες της καλντέρας, πρωτόγνωρες από κάθε άποψη, οι οποίες αφήνουν το ίδιο συναίσθημα από τότε και κάθε φορά που τις αντικρύζω:

IMG_0654.JPG

IMG_0657.JPG


Κάναμε τη βόλτα μας στη πρωτεύουσα, η οποία δεν είχε και πολύ κόσμο εκείνη την ώρα.

IMG_0660.JPG


Γενικότερα θα έλεγα ότι σε λειτουργία ήταν περίπου το 50% των επιχειρήσεων σε σχέση πάντα με το πολύβουο καλοκαίρι.

Μπήκαμε σε μια παραδοσιακή κάβα να πάρουμε κάποιες πρώτες προμήθειες:

IMG_0662.JPG


και καταλήξαμε στο εντυπωσιακό Franco Bar, στο οποίο ήπιαμε καφέ και το πρώτο ποτό της εκδρομής, με κόστος περίπου 16€ και τα δύο, κάτι όμως που γνωρίζαμε καθώς η φήμη του συγκεκριμένου μαγαζιού είναι τεράστια. Η θέα και η γαλήνη που απολαμβάναμε μέσω της κλασσικής μουσικής που έπαιζε ήταν ασυναγώνιστες:

IMG_0665.JPG


Επιστρέψαμε στο δωμάτιο και στήσαμε ένα ωραίο τραπέζι καθώς υπήρχαν οι προϋποθέσεις και οι προμήθειες. Σε ότι αφορά τον επιτάφιο δεν έχω να θυμάμαι κάτι ιδιαίτερο καθώς ήταν μια τυπική νησιωτική περιφορά.

Δυστυχώς δεν είχαμε ούτε το μυαλό ούτε τη πληροφόρηση φυσικά, έτσι χάσαμε το μοναδικό έθιμο που λαμβάνει χώρα τη μεγάλη Παρασκευή στο χωριό «Πύργος».

Μη κάνετε το ίδιο λάθος: https://photographergreece.com/el/cinematography/commercial/1061-epitafios-in-pyrgos,-santorini


Το βράδυ μετά από μια βόλτα στα bar των Φηρών τα οποία ήταν όλα ανοιχτά, μας βρήκε στο Koo, ένα club στο οποίο γινόταν το αδιαχώρητο από κόσμο και υπάρχει έως σήμερα, να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα:

IMG_0713.JPG


και να γιορτάζουμε το δεύτερο σερί μας Πάσχα:

IMG_0717.JPG




Μεγάλο Σάββατο

Αργό φυσικά ξύπνημα, καφεδάκι και αμέσως στο δρόμο:

IMG_0739.JPG


Το πρόγραμμα της ημέρας έλεγε :

IMG_0746.JPG


Τον παραδοσιακό αυτόν οικισμό της Θήρας, στον οποίο έχουν επιβληθεί αντίστοιχοι περιορισμοί δόμησης.

Το ομώνυμο τραγούδι του Κυριαζή δεν έλεγε να ξεκολλήσει απ’ το μυαλό μας. Ήταν και Απρίλης, όχι τίποτε άλλο


Για τη πρόσβαση στον οικισμό υπάρχει πεζόδρομος, καθώς η απόσταση από τα Φηρά περπατιέται πολύ εύκολα. Πεζόδρομος τον οποίο βρήκαμε μόνο στην επιστροφή, έτσι με πρόσβαση από το κεντρικό δρόμο λίγη ώρα μετά μπαίναμε στον οικισμό του Ημεροβιγλίου:

IMG_0753.JPG


Βλέποντας αμέσως πίσω μας τα Φηρά:

IMG_0758.JPG


Χαρίζοντας μου μερικές από τις καλύτερες μου φωτογραφίες:

IMG_0767.JPG


Περπατήσαμε τον οικισμό απ’ άκρη σ’ άκρη:

IMG_0770.JPG


και μπορώ να σας πω ότι μας εντυπωσίασε περισσότερο από τα Φηρά. Πιο μικρό, πιο μαζεμένο, πιο ήσυχο με εξαιρετικές εικόνες:

IMG_0772.JPG


Καταλήξαμε σε ένα cocktail bar με απολαυστική θέα. Ακόμα θυμάμαι πόσο πολύ είχαμε χαλαρώσει, κάνοντας να αλλάξουμε μεταξύ μας κουβέντα περίπου μια ώρα. Είναι η μαγεία της Σαντορίνης που μας συνεπήρε; Είναι το απόλυτο αίσθημα γαλήνης που σου βγάζει το νησί τέτοιες μέρες; Δε ξέρω ακριβώς τι είναι, ξέρω ότι συμβαίνει:

IMG_0787.JPG
IMG_0795.JPG


Σηκωθήκαμε όταν ο ήλιος άρχισε σιγά σιγά τη κάθοδο του πίσω απ’ το «Σκάρο» , το κάστρο δηλαδή το οποίο είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σήμερα μετά τις καταστροφές που υπέστη, ότι αποτελούσε κέντρο οικισμού και το κυριότερο σημείο του νησιού:

IMG_0805.JPG


Η θέα και οι γεωλογικοί σχηματισμοί της καλντέρας ήταν εντυπωσιακοί:

IMG_0812.JPG
IMG_0815.JPG


Ιδανική ώρα δηλαδή για ένα παραδοσιακό μεγαλοσαββατιάτικο ούζο, δοκιμάζοντας πρώτη φορά τους τοπικούς ντοματοκεφτέδες και τη φάβα ξακουστή Σαντορίνης:

IMG_0824.JPG


Επιστρέφοντας λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, που ήταν εξίσου ωραίο από το Ημεροβίγλι:

IMG_0833.JPG
IMG_0837.JPG


Έπρεπε άλλωστε να ετοιμαστούμε για την Ανάσταση. Μιας ανάστασης που ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με το χειρότερο και ότι πιο απαίσιο υπάρχει σε ‘’έθιμο’’ στην Ελληνική επικράτεια, τις κροτίδες και τα βαρελότα… Πραγματικά δε βρίσκω τίποτα το ευχάριστο και δε μπορώ να καταλάβω το λόγο για όλα αυτά. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα όριο και μια αυστηρή νομοθεσία γύρω από τέτοιου είδους πανηγυράκια:

IMG_0862.JPG


Περάσαμε όπως όπως την Ανάσταση κι αφού φάγαμε καταλήξαμε στα bar του νησιού όπως επέβαλλε η περίσταση…



Κυριακή του Πάσχα

Η Κυριακή του Πάσχα είναι μια μέρα που έχει ως επίκεντρο το φαγητό. Μπορείς φυσικά να το συνδυάσεις με πολλές άλλες δραστηριότητες, αρκεί να ξυπνήσεις σαν άνθρωπος. Αν επιστρέφεις μετά τις 7 το πρωί, δε θα ξυπνήσεις ποτέ σαν άνθρωπος…

Έτσι αφού κάνεις μια βόλτα ίσα – ίσα για προμήθειες, στρώνεσαι στη πρώτη ταβέρνα που βλέπεις και σου κλείνει το μάτι:

IMG_0871.JPG

IMG_0875.JPG


Ξεκινάς με «Βινσάντο», το περίφημο παραδοσιακό γλυκό Σαντορινιό κρασί. Ακριβώς επειδή είναι γλυκό δε μπορείς να πιείς πολλά, οπότε το γυρνάς στο λευκό. Περιττό να αναφέρω ότι η Θήρα είναι νησί με εκλεκτές παραγωγές οίνου, πολλά οινοποιεία, δοκιμαστήρια κτλ.

IMG_0878.JPG


Κάπου εκεί διαπιστώνεις ότι δεν έχει μείνει τίποτα από ψητό καθώς κοντεύει απόγευμα και η ταβέρνα έχει ξεπουλήσει. Οπότε αναγκαστικά παίρνεις τα πρώτα της ώρας:

IMG_0880.JPG


Περιμένοντας να ψηθεί το καλό:

IMG_0889.JPG


Και να έρθουν οι ενισχύσεις ώστε να αρχίσει το γλέντι:

IMG_0894.JPG

IMG_0898.JPG


Γλέντι που φτάνει στη κορύφωση του χορεύοντας και σπάζοντας ότι υπάρχει στο τραπέζι, κατ’ εντολή φυσικά του ιδιοκτήτη:

IMG_0915.JPG
IMG_0919.JPG


Ο οποίος όσο τα λέει αυτά ανοίγει τις σαμπάνιες, και σερβίρει τις τεκίλες:

IMG_0925.JPG


Μέχρι που καταλαβαίνεις ότι είναι αργά και πρέπει να πληρώσεις το λογαριασμό. Μεγάλο λογαριασμό αλλά τον έκανες, τον χάρηκες και τον γούσταρες:

IMG_0937.JPG


Γιατί η ταβέρνα πρέπει να κλείσει. Ο ιδιοκτήτης θα σας βγάλει στο δεύτερο γνωστό κλαμπ του νησιού να σας κεράσει, γιατί έτσι, του φτιάξατε τη διάθεση:

IMG_1081.JPG


Προσοχή λοιπόν στη Κυριακή του Πάσχα. Μην παρασυρθείτε όπως άλλοι…



Δευτέρα του Πάσχα

Ούτε εμείς οι ίδιοι περιμέναμε φυσικά ότι θα ξυπνήσουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να πιούμε καφέ στο διπλανό ξενοδοχείο και ν’ αράξουμε στη πισίνα του. Ο καιρός ήταν ιδιαίτερα καλός. Έτσι αναλωθήκαμε σε ποτάκια και στιγμές ξάπλας. Πάλι καλά που έγινε και μια βόλτα στα Φηρά το μεσημέρι για τα απαραίτητα ψώνια:

IMG_0097.JPG

IMG_0098.JPG
IMG_0101.JPG


Το βράδυ όμως της Σαντορίνης είχε ιδιαίτερο κι εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον το τελευταίο βράδυ, στο οποίο είχαμε αφήσει εκκρεμότητες και κάβες, σε μερικά από τα bar των Φηρών:

IMG_1117.JPG


Το γλέντι άναψε για τα καλά ακόμα μια φορά:

IMG_1125.JPG

IMG_1130.JPG


Καταλήγοντας στο γνωστό σημείο συνάντησης που δεν είναι άλλο από τη πλατεία με τα φαγάδικα εντός των Φηρών. Ακόμα και σήμερα εκεί καταλήγουν όλοι το ξημέρωμα για φαγητό.

IMG_1153.JPG


Επιτόπου στήθηκε ακόμα ένα μίνι γλέντι με όσους είχαν ξεμείνει/σχολάσει από τα μαγαζιά. Εμείς βεβαίως δε λέμε όχι…

IMG_1156.JPG




Τρίτη του Πάσχα

Έπρεπε σίγουρα να εκμεταλλευτούμε το δώρο της έξτρα ημέρας και να μη το κάψουμε για άλλη μια φορά. Έτσι αφού ετοιμαστήκαμε καλέσαμε ταξί για να μας μεταφέρει στον οικισμό της Οίας. Περιττό να σας πω ότι δεν έχω ξαναφοβηθεί πιο πολύ στη ζωή μου. Οδήγηση στα άκρα, υπερβολική ταχύτητα και προσπεράσεις πάνω στη στροφή…

Ευτυχώς δεν αργήσαμε να φτάσουμε στην Οία, τον ομορφότερο κατά πολλούς οικισμό της Σαντορίνης:

IMG_1165.JPG


Ξεκινήσαμε τη περιπλάνηση βλέποντας καταπληκτικές εικόνες μπροστά μας:

IMG_1171.JPG


Αλλά και πίσω μας:

IMG_1173.JPG


Διαπιστώνοντας έτσι του λόγου το αληθές:

IMG_1177.JPG


Κάθε λίγο και λιγάκι σταματούσαμε να απαθανατίσουμε τις στιγμές και την ομορφιά.

Την ιδιαίτερη και μοναδική νησιώτικη αρχιτεκτονική:

IMG_1179.JPG


Το έντονα κυκλαδίτικο στοιχείο:

IMG_1183.JPG


Αποφασίσουμε να κάνουμε στάση για καφέ, ο οποίος με ευκολία μετατράπηκε σε φαγητό παρέας μερικών φιαλών εκλεκτού λευκού Σαντορινιού οίνου με την ονομασία «Σιγάλας» ο οποίος έδενε απόλυτα με την όλη ατμόσφαιρα του νησιού.

IMG_1186.JPG


Ο ήλιος άρχισε να δύει:

IMG_1191.JPG

IMG_1194.JPG


Δίνοντας μας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε ένα από τα πιο φημισμένα ηλιοβασιλέματα του κόσμου, αυτό της Οίας:

IMG_1197.JPG

IMG_1205.JPG


Δεν είχαμε πολύ χρόνο ακόμα στη διάθεση μας, έτσι πήραμε το δρόμο της επιστροφής:

IMG_1214.JPG

IMG_1215.JPG


Περιμέναμε το λεωφορείο του πρακτορείο το οποίο θα μας μετέφερε στο αεροδρόμιο χαζεύοντας τον τότε επαναληπτικό του Champions league μεταξύ Βιγιαρεάλ και Άρσεναλ.

Μια πολύ εντυπωσιακή εκδρομή είχε ολοκληρωθεί. Μια εκδρομή σε ένα προορισμό ιδανικό για τη περίοδο του Πάσχα!



Βαθμολογία εκδρομής


Έθιμα: 6 (Λόγω Πύργου και μόνο)

Τιμή/παροχές: 6 (τα περίμενα πολύ χειρότερα τα πράγματα)

Γαστρονομία: 7 (ιδιαίτερα για τα τοπικά πιάτα - ποτά)

Φιλοξενία-Συμπεριφορά: 7 (άλλοι άνθρωποι - άλλο νησί, σε σχέση με το καλοκαίρι)

Αυθεντικότητα/Ομορφιά: 10 (Ένα νησί μοναδικό στο είδος του, τι να λέμε)

Νυχτερινή ζωή: 8 (Πολύς κόσμος Έλληνες και τουρίστες και αρκετά μπαρ - κλαμπ, όχι για όλα τα γουστα όμως...)

Αξιοθέατα - κοντινά σημεία ενδιαφέροντος: 7 (Αρχαιολογικοί χώροι, χωριά, οινοποιεία)


Μέσος όρος: 7.3 Αποτελώντας μια πολύ καλή επιλογή για εκδρομή το Πάσχα!
 
Last edited:

turms

Member
Μηνύματα
2.070
Likes
2.831
Επόμενο Ταξίδι
ΔΝΤ;;;
Ταξίδι-Όνειρο
Σκι στην Παταγονια
ναι ρε φιλε...το Κοο.....πωωωωωωωωωωωωω
τι μου θυμισες τωρα

ΥΓ οχι φωτο με φαγητα ρε συ...προσπαθω να αδυνατισω
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
2007 – Χανιά



Η εκδρομή είχε πλέον καθιερωθεί και η παρέα μεγαλώσει φτάνοντας τους έξι. Είναι λογικό να θέλουν όλο και περισσότεροι να συμμετάσχουν καθώς είναι κάτι που δε συνηθίζεται πέρα από τα οικογενειακά πλαίσια, τουλάχιστον στο περίγυρο μου.

Ο προορισμός είχε αποφασιστεί έχοντας σαν μικρό απωθημένο την επιστροφή μας στα Χανιά, τη πιο ωραία ίσως πόλη της Κρήτης, στην οποία είχαμε περάσει μόνο μια μέρα στα πλαίσια διακοπών του 2003.

Δεν αποφύγαμε το τουριστικό πρακτορείο ούτε εδώ καθώς δεν είχαμε ακόμα την εμπειρία, έτσι το κόστος ήταν πάλι κοντά στα 350€, για αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο εντός πόλης αλλά όχι της παλιάς πόλης όπως θα θέλαμε.



Μεγάλη Παρασκευή



Αυτό που επίσης δεν αποφύγαμε ήταν το άγχος κι ευτυχώς να λέμε που φτάσαμε στο αεροδρόμιο πάνω από 2 ώρες νωρίτερα για να πιούμε καφέ! Η ώρα αναχώρησης είχε αλλάξει, δε μας ειδοποίησε ποτέ η αεροπορική, ούτε βέβαια το πρακτορείο ως όφειλε, με αποτέλεσμα να ακούσουμε τα ονόματα μας από τα μεγάφωνα και να τρέχουμε και να μη φτάνουμε. Πάλι καλά που προλάβαμε την εκδρομή.

Μια εκδρομή που ξεκίνησε με τρέξιμο και άγχος, και το ελικοφόρο της Ολυμπιακής που έκανε κάτι λιγότερο από δύο ώρες μόνο ευχάριστη δε την έκανε στην αρχή της. Αφού τελειώσαμε με τα διαδικαστικά και ξεφορτωθήκαμε τις αποσκευές, βγήκαμε αμέσως για τη πρώτη μας βόλτα στα Χανιά:

IMG_3224.JPG


Το ξενοδοχείο μας ήταν μετά το Κουμ καπι το οποίο περάσαμε με τα πόδια,
όπως και τη «Πύλη της άμμου», απομεινάρι των τειχών της παλιάς Ενετικής πόλης:

IMG_3225.JPG

IMG_3228.JPG


Φτάνοντας τελικά στο φάρο του λιμανιού

IMG_3229.JPG


Έχοντας θέα τη πανέμορφη παλιά πόλη:

IMG_3230.JPG


Ο κόσμος ήταν πολύς εκείνη την ώρα κάτι που μας άρεσε αρκετά. Καθίσαμε για ένα καφεδάκι και αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Ναυτικό μουσείο που βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού το οποίο ήταν πολύ ιδιαίτερο και όμορφο:

IMG_3239.JPG
IMG_3246.JPG
IMG_3254.JPG


Η πείνα όμως μας είχε καταβάλλει, οπότε και δεν αργήσαμε να στρωθούμε. Μιλάμε για Κρήτη και για υπέροχα εδέσματα από άκρη ως άκρη:

IMG_3259.JPG


Πάντα συνοδευόμενα με το απαραίτητο πατροπαράδοτο ποτό, μη ξεχνιόμαστε:

IMG_3260.JPG


Η περιφορά του επιταφίου ήταν εντός πόλης, χωρίς κάτι το ξεχωριστό και εδώ.

Η διαπίστωση ωστόσο που έγινε ξεκάθαρη το ίδιο βράδυ ήταν ότι τουλάχιστον στα Χανιά τηρούσαν τις παραδόσεις. Δεν υπήρχε ανοιχτό σχεδόν τίποτα, ούτε ταβέρνες, ούτε μπαρ παρά ένα-δύο, οπού και με το ζόρι βρήκαμε να πιούμε ποτό κι αυτό υποτονικό, χωρίς ένταση στη μουσική κτλ. Δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο σε κανένα μέρος απ’ όσα πήγα από τότε!



Μεγάλο Σάββατο

Χωρίς περιττά άγχη πλέον και με τη μέρα στη διάθεση μας κατεβήκαμε για να πιούμε το καφεδάκι μας στο Κουμ καπί, το οποίο έσφυζε από κόσμο και ζωή:

IMG_3269.JPG


(Είχα φροντίσει νωρίτερα να τσεκάρω ότι η σημαία του θεού στη Κρήτη κυμάτιζε ψηλά. Όλα καλά)

IMG_3268.JPG


Δεν αργήσαμε πολύ με τους καφέδες. Πάσχα έχουμε άλλωστε, δε χρειάζεται:

IMG_3277.JPG


Κάναμε τη βόλτα μας εξερευνώντας τη πανέμορφη αυτή πόλη.

IMG_3277b.JPG
IMG_3277c.JPG



Τα Χανιά είναι υπέροχα άλλωστε όλες τις εποχές του χρόνου και κατά τη ταπεινή μου άποψη εκτός των μηνών Ιουλίου & Αυγούστου που γίνεται ο κακός χαμός:

IMG_3277d.JPG


Καταλήξαμε στο εξαιρετικό μεζεδοπωλείο «Ταμαμ» εντός της παλιάς πόλης, το οποίο είναι διάσημο γιατί φιλοξενείται σε παλιό χαμάμ. Παραγγείλαμε το κατάλογο δυο φορές μπρος-πίσω, με τους τουρίστες που ήταν οι μόνοι που βρίσκονταν εντός του καταστήματος εκείνη την ώρα να απορούν, να μας ρωτάνε από πού είμαστε και να μας βγάζουν φωτογραφίες.

IMG_3287.JPG


Μα τόσο εντύπωση τους έκανε το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου; Φαντάζομαι θα ΄χουν να λένε ακόμα για τους Έλληνες και τη τρέλα τους…

IMG_3286.JPG


Η Ανάσταση ήταν όμορφη, με αρκετό κόσμο και χωρίς πολλά ευτράπελα παραδόξως, σε εκκλησία εντός της παλιάς πόλης:

IMG_3292.JPG

IMG_3300.JPG


Αφού φάγαμε Πασχαλινά, ακολούθησε βραδινή έξοδος σε ένα club που είχαμε πάει και τη προηγούμενη φορά σε εντυπωσιακή τοποθεσία προς την άλλη πλευρά της πόλης. Τίποτα το ιδιαίτερο σαν διασκέδαση, ωστόσο ικανοποιητικότερα σε σχέση με το τίποτα της προηγούμενης νύχτας:

IMG_3341.jpg
IMG_3415.JPG



Κυριακή του Πάσχα

Έχοντας ψάξει τις επιλογές μας για εξόρμηση εκτός πόλης, καταλήξαμε στο ιστορικό χωριό «Θέρισο» το οποίο είναι πολύ γνωστό για διάφορα επαναστατικά κινήματα της Κρήτης. Τα ταξί που μας μετέφεραν ως εκεί έκαναν λίγο παραπάνω από 20 λεπτά, σε ένα καταπράσινο και πολύ όμορφο τοπίο. Το χωριό άλλωστε είναι χτισμένο σε ύψος 580 μέτρων (ίδιο με το χωριό που μένουμε οι περισσότεροι), στους πρόποδες των Λευκών ορέων.

Το άγαλμα του Βενιζέλου καλωσορίζει τον επισκέπτη:

IMG_3459.JPG


Μετά από τη σύντομη βόλτα

IMG_3460.JPG
IMG_3461.JPG


καταλήξαμε στην οικογενειακή ταβέρνα,

IMG_3462.JPG


που δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά ντόπια εδέσματα της Κρητικής κουζίνας. Τσιγαριαστό, στάκα, στάκα με αυγά, τυριά, ντάκους και ότι καλό είχε το κατάστημα. Την αγαπώ τη κρητική κουζίνα!

Κατά τη διάρκεια του γεύματος είδαμε και κάποια από τα Κρητικά ‘’έθιμα’’, μπαλωθιές δηλαδή από το ένα χωριό στο άλλο, με τις σφαίρες να φεύγουν με το τσουβάλι. Δε θα πω περισσότερα…

Επιστρέψαμε στη πόλη των Χανίων για να πιούμε καφέ και να ετοιμαστούμε για το βράδυ. Δε ξέραμε που θα περάσουμε τη νύχτα και βγήκαμε με σκοπό να δούμε τι παίζει, κάνοντας όμως μια στάση σε μια κρεπερί που βρήκαμε ανοιχτή για να τσιμπήσουμε κάτι. Εκεί γνωρίσαμε τη Κρητική φιλοξενία από πρώτο χέρι, καθώς πιάσαμε κουβέντα με το μαγαζάτορα, μας συμπάθησε και τον συμπαθήσαμε και έφερε να κεράσει ένα καραφάκι με Ρακή:

IMG_3483.JPG


Νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, όταν όμως σηκώθηκα να πληρώσω τον άκουσα να λέει ‘’ψηλέ που πας, είπαμε θα πιούμε μια Ρακή’’ βλέποντας παράλληλα ολόκληρο το μπετόνι που είχε βγάλει προς τα έξω…

IMG_3482.JPG


Τι να πω, δε ξέρω αν τον βρήκαμε ή μας βρήκε, το γέλιο που ρίξαμε όμως εκείνο το βράδυ δε περιγράφεται. Χαλάλι οι ώρες και τα ποτά που δεν ήπιαμε σε κάποιο μπαρ, καθώς αυτά είναι που μένουν μια ζωή. Κρήτη με τα ωραία σου!



Δευτέρα του Πάσχα

Η πτήση της επιστροφής ήταν απογευματινή, έτσι οι ώρες που είχαμε στη διάθεση μας ικανοποιητικές και δε τις αφήσαμε να πάνε χαμένες.

Ο κόσμος περισσότερος από κάθε άλλη φορά. Όλοι έξω για το καφεδάκι τους, Χανιώτες και μη:

IMG_3492.JPG

IMG_3493.JPG


Μετά το καφέ μας φτάσαμε ως το λιμάνι με σκοπό να πάμε στο φάρο:

IMG_3500.JPG


Οι θέα απέναντι στη παλιά πόλη είναι εντυπωσιακή:

IMG_3501.JPG
IMG_3502.JPG


Φωτογραφηθήκαμε και φωτογραφίσαμε:

IMG_3512b.JPG
IMG_3510.JPG


και φύγαμε προκειμένου να κάνουμε μια βόλτα στη πόλη για ψώνια:

IMG_3521.JPG

IMG_3519.JPG


αλλά και για το τελευταίο μας γεύμα που στήθηκε απ’ το πουθενά.

IMG_3522.JPG
IMG_3526.JPG


Κάπως έτσι, αργά το απόγευμα μπήκε το τέλος της τρίτης σερί εκδρομής:

IMG_3533.JPG


Βαθμολογία εκδρομής

Έθιμα: 2 (Δε βρήκαμε κάτι συγκλονιστικό, μπορεί να κάνω και λάθος)

Τιμή/παροχές: 7 (Οικονομικά τα Χανιά εντός πλαισίου)

Γαστρονομία: 10 (Άμα δε το βάλεις εδώ τότε που; Κρήτη είσαι)

Φιλοξενία-Συμπεριφορά: 8 (Στενοί δεσμοί μεταξή Κρήτης & Θεσσαλονίκης)

Αυθεντικότητα/Ομορφιά: 8 (Εκπληκτική παλιά πόλη)

Νυχτερινή ζωή: 2 (Ναι στα Χανιά κι όμως, το Πάσχα δεν)

Αξιοθέατα - κοντινά σημεία ενδιαφέροντος: 9 (Αν έχεις αμάξι έχει τα πάντα)


Μέσος όρος: 6,6 Με τα Χανιά να αποτελούν ίσως επιλογή «Δεύτερης γραμμής» για Πάσχα
 
Last edited:

AntRo

Member
Μηνύματα
1.298
Likes
2.040
Ταξίδι-Όνειρο
All over the world
Πολυ ωραιες οι ιστοριες σου μεχρι τωρα!! Περιμενω να δω αν θα υπαρξει Αγρινιο τις επομενες χρονιες!!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Πολυ ωραιες οι ιστοριες σου μεχρι τωρα!! Περιμενω να δω αν θα υπαρξει Αγρινιο τις επομενες χρονιες!!
Ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσαν!
Αγρίνιο ε; Για να δούμε. Ίσως κάτι κοντινο...:cool:
 

Tonia L.

Member
Μηνύματα
294
Likes
3.014
2007 – Χανιά



Η εκδρομή είχε πλέον καθιερωθεί και η παρέα μεγαλώσει φτάνοντας τους έξι. Είναι λογικό να θέλουν όλο και περισσότεροι να συμμετάσχουν καθώς είναι κάτι που δε συνηθίζεται πέρα από τα οικογενειακά πλαίσια, τουλάχιστον στο περίγυρο μου.

Ο προορισμός είχε αποφασιστεί έχοντας σαν μικρό απωθημένο την επιστροφή μας στα Χανιά, τη πιο ωραία ίσως πόλη της Κρήτης, στην οποία είχαμε περάσει μόνο μια μέρα στα πλαίσια διακοπών του 2003.

Δεν αποφύγαμε το τουριστικό πρακτορείο ούτε εδώ καθώς δεν είχαμε ακόμα την εμπειρία, έτσι το κόστος ήταν πάλι κοντά στα 350€, για αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχείο εντός πόλης αλλά όχι της παλιάς πόλης όπως θα θέλαμε.



Μεγάλη Παρασκευή



Αυτό που επίσης δεν αποφύγαμε ήταν το άγχος κι ευτυχώς να λέμε που φτάσαμε στο αεροδρόμιο πάνω από 2 ώρες νωρίτερα για να πιούμε καφέ! Η ώρα αναχώρησης είχε αλλάξει, δε μας ειδοποίησε ποτέ η αεροπορική, ούτε βέβαια το πρακτορείο ως όφειλε, με αποτέλεσμα να ακούσουμε τα ονόματα μας από τα μεγάφωνα και να τρέχουμε και να μη φτάνουμε. Πάλι καλά που προλάβαμε την εκδρομή.

Μια εκδρομή που ξεκίνησε με τρέξιμο και άγχος, και το ελικοφόρο της Ολυμπιακής που έκανε κάτι λιγότερο από δύο ώρες μόνο ευχάριστη δε την έκανε στην αρχή της. Αφού τελειώσαμε με τα διαδικαστικά και ξεφορτωθήκαμε τις αποσκευές, βγήκαμε αμέσως για τη πρώτη μας βόλτα στα Χανιά:

View attachment 308077

Το ξενοδοχείο μας ήταν μετά το Κουμ καπι το οποίο περάσαμε με τα πόδια,
όπως και τη «Πύλη της άμμου», απομεινάρι των τειχών της παλιάς Ενετικής πόλης:

View attachment 308078
View attachment 308079

Φτάνοντας τελικά στο φάρο του λιμανιού

View attachment 308080

Έχοντας θέα τη πανέμορφη παλιά πόλη:

View attachment 308081

Ο κόσμος ήταν πολύς εκείνη την ώρα κάτι που μας άρεσε αρκετά. Καθίσαμε για ένα καφεδάκι και αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το Ναυτικό μουσείο που βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού το οποίο ήταν πολύ ιδιαίτερο και όμορφο:

View attachment 308082 View attachment 308084 View attachment 308085

Η πείνα όμως μας είχε καταβάλλει, οπότε και δεν αργήσαμε να στρωθούμε. Μιλάμε για Κρήτη και για υπέροχα εδέσματα από άκρη ως άκρη:

View attachment 308086

Πάντα συνοδευόμενα με το απαραίτητο πατροπαράδοτο ποτό, μη ξεχνιόμαστε:

View attachment 308088

Η περιφορά του επιταφίου ήταν εντός πόλης, χωρίς κάτι το ξεχωριστό και εδώ.

Η διαπίστωση ωστόσο που έγινε ξεκάθαρη το ίδιο βράδυ ήταν ότι τουλάχιστον στα Χανιά τηρούσαν τις παραδόσεις. Δεν υπήρχε ανοιχτό σχεδόν τίποτα, ούτε ταβέρνες, ούτε μπαρ παρά ένα-δύο, οπού και με το ζόρι βρήκαμε να πιούμε ποτό κι αυτό υποτονικό, χωρίς ένταση στη μουσική κτλ. Δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο σε κανένα μέρος απ’ όσα πήγα από τότε!



Μεγάλο Σάββατο

Χωρίς περιττά άγχη πλέον και με τη μέρα στη διάθεση μας κατεβήκαμε για να πιούμε το καφεδάκι μας στο Κουμ καπί, το οποίο έσφυζε από κόσμο και ζωή:

View attachment 308091

(Είχα φροντίσει νωρίτερα να τσεκάρω ότι η σημαία του θεού στη Κρήτη κυμάτιζε ψηλά. Όλα καλά)

View attachment 308089

Δεν αργήσαμε πολύ με τους καφέδες. Πάσχα έχουμε άλλωστε, δε χρειάζεται:

View attachment 308093

Κάναμε τη βόλτα μας εξερευνώντας τη πανέμορφη αυτή πόλη.

View attachment 308094 View attachment 308096


Τα Χανιά είναι υπέροχα άλλωστε όλες τις εποχές του χρόνου και κατά τη ταπεινή μου άποψη εκτός των μηνών Ιουλίου & Αυγούστου που γίνεται ο κακός χαμός:

View attachment 308097


Καταλήξαμε στο εξαιρετικό μεζεδοπωλείο «Ταμαμ» εντός της παλιάς πόλης, το οποίο είναι διάσημο γιατί φιλοξενείται σε παλιό χαμάμ. Παραγγείλαμε το κατάλογο δυο φορές μπρος-πίσω, με τους τουρίστες που ήταν οι μόνοι που βρίσκονταν εντός του καταστήματος εκείνη την ώρα να απορούν, να μας ρωτάνε από πού είμαστε και να μας βγάζουν φωτογραφίες.

View attachment 308100

Μα τόσο εντύπωση τους έκανε το τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου; Φαντάζομαι θα ΄χουν να λένε ακόμα για τους Έλληνες και τη τρέλα τους…

View attachment 308098

Η Ανάσταση ήταν όμορφη, με αρκετό κόσμο και χωρίς πολλά ευτράπελα παραδόξως, σε εκκλησία εντός της παλιάς πόλης:

View attachment 308101
View attachment 308102

Αφού φάγαμε Πασχαλινά, ακολούθησε βραδινή έξοδος σε ένα club που είχαμε πάει και τη προηγούμενη φορά σε εντυπωσιακή τοποθεσία προς την άλλη πλευρά της πόλης. Τίποτα το ιδιαίτερο σαν διασκέδαση, ωστόσο ικανοποιητικότερα σε σχέση με το τίποτα της προηγούμενης νύχτας:

View attachment 308103 View attachment 308105


Κυριακή του Πάσχα

Έχοντας ψάξει τις επιλογές μας για εξόρμηση εκτός πόλης, καταλήξαμε στο ιστορικό χωριό «Θέρισο» το οποίο είναι πολύ γνωστό για διάφορα επαναστατικά κινήματα της Κρήτης. Τα ταξί που μας μετέφεραν ως εκεί έκαναν λίγο παραπάνω από 20 λεπτά, σε ένα καταπράσινο και πολύ όμορφο τοπίο. Το χωριό άλλωστε είναι χτισμένο σε ύψος 580 μέτρων (ίδιο με το χωριό που μένουμε οι περισσότεροι), στους πρόποδες των Λευκών ορέων.

Το άγαλμα του Βενιζέλου καλωσορίζει τον επισκέπτη:

View attachment 308114

Μετά από τη σύντομη βόλτα

View attachment 308116 View attachment 308117

καταλήξαμε στην οικογενειακή ταβέρνα,

View attachment 308118

που δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά ντόπια εδέσματα της Κρητικής κουζίνας. Τσιγαριαστό, στάκα, στάκα με αυγά, τυριά, ντάκους και ότι καλό είχε το κατάστημα. Την αγαπώ τη κρητική κουζίνα!

Κατά τη διάρκεια του γεύματος είδαμε και κάποια από τα Κρητικά ‘’έθιμα’’, μπαλωθιές δηλαδή από το ένα χωριό στο άλλο, με τις σφαίρες να φεύγουν με το τσουβάλι. Δε θα πω περισσότερα…

Επιστρέψαμε στη πόλη των Χανίων για να πιούμε καφέ και να ετοιμαστούμε για το βράδυ. Δε ξέραμε που θα περάσουμε τη νύχτα και βγήκαμε με σκοπό να δούμε τι παίζει, κάνοντας όμως μια στάση σε μια κρεπερί που βρήκαμε ανοιχτή για να τσιμπήσουμε κάτι. Εκεί γνωρίσαμε τη Κρητική φιλοξενία από πρώτο χέρι, καθώς πιάσαμε κουβέντα με το μαγαζάτορα, μας συμπάθησε και τον συμπαθήσαμε και έφερε να κεράσει ένα καραφάκι με Ρακή:

View attachment 308121

Νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, όταν όμως σηκώθηκα να πληρώσω τον άκουσα να λέει ‘’ψηλέ που πας, είπαμε θα πιούμε μια Ρακή’’ βλέποντας παράλληλα ολόκληρο το μπετόνι που είχε βγάλει προς τα έξω…

View attachment 308120

Τι να πω, δε ξέρω αν τον βρήκαμε ή μας βρήκε, το γέλιο που ρίξαμε όμως εκείνο το βράδυ δε περιγράφεται. Χαλάλι οι ώρες και τα ποτά που δεν ήπιαμε σε κάποιο μπαρ, καθώς αυτά είναι που μένουν μια ζωή. Κρήτη με τα ωραία σου!



Δευτέρα του Πάσχα

Η πτήση της επιστροφής ήταν απογευματινή, έτσι οι ώρες που είχαμε στη διάθεση μας ικανοποιητικές και δε τις αφήσαμε να πάνε χαμένες.

Ο κόσμος περισσότερος από κάθε άλλη φορά. Όλοι έξω για το καφεδάκι τους, Χανιώτες και μη:

View attachment 308122
View attachment 308123

Μετά το καφέ μας φτάσαμε ως το λιμάνι με σκοπό να πάμε στο φάρο:

View attachment 308125

Οι θέα απέναντι στη παλιά πόλη είναι εντυπωσιακή:

View attachment 308126 View attachment 308127

Φωτογραφηθήκαμε και φωτογραφίσαμε:

View attachment 308130 View attachment 308129

και φύγαμε προκειμένου να κάνουμε μια βόλτα στη πόλη για ψώνια:

View attachment 308132
View attachment 308131

αλλά και για το τελευταίο μας γεύμα που στήθηκε απ’ το πουθενά.

View attachment 308134 View attachment 308135

Κάπως έτσι, αργά το απόγευμα μπήκε το τέλος της τρίτης σερί εκδρομής:

View attachment 308136

Βαθμολογία εκδρομής

Έθιμα: 2 (Δε βρήκαμε κάτι συγκλονιστικό, μπορεί να κάνω και λάθος)

Τιμή/παροχές: 7 (Οικονομικά τα Χανιά εντός πλαισίου)

Γαστρονομία: 10 (Άμα δε το βάλεις εδώ τότε που; Κρήτη είσαι)

Φιλοξενία-Συμπεριφορά: 8 (Στενοί δεσμοί μεταξή Κρήτης & Θεσσαλονίκης)

Αυθεντικότητα/Ομορφιά: 8 Εκπληκτική παλιά πόλη

Νυχτερινή ζωή: 2 (Ναι στα Χανιά κι όμως, το Πάσχα δεν)

Αξιοθέατα - κοντινά σημεία ενδιαφέροντος: 9 (Αν έχεις αμάξι έχει τα πάντα)


Μέσος όρος: 6,5
Το 2007 δεν ήμουν μόνιμη κάτοικος του νομού Χανίων αλλά ήμουν κι εγώ μια από τους "καλτσουναδες", δηλαδή τους Αθηναίους που ερχόμαστε να φάμε και να πάρουμε και στην επιστροφή καλ(ι)τσούνια.
Στο θέμα της νυχτερινής ζωής, λογικό το 2... Το 2007 εάν ήθελες night life, ο προορισμός ήταν ο Πλατανιάς και τα clubs του (όχι αυτά που συχνάζουν οι τουρίστες).
Στα έθιμα - τουλάχιστον στα δυτικά των Χανίων που βρίσκομαι εγώ - έχουμε το κάψιμο του Ιούδα το βράδυ της Ανάστασης (δεν το λες και πολύ χριστιανικό).
Όπως είπες τα Χανιά είναι πανέμορφα όλο τον χρόνο, αν και καλύτερα να τα αποφύγετε Ιούλιο και Αύγουστο!
Χρόνια πολλά και συνέχισε με την πρωτότυπη ιστορία σου!
 

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
Το 2007 δεν ήμουν μόνιμη κάτοικος του νομού Χανίων αλλά ήμουν κι εγώ μια από τους "καλτσουναδες", δηλαδή τους....
Ευχαριστώ για οσα γράφεις, επίσης χρόνια πολλά. :)
Τα λατρεύω τα Χανιά, όπως και όλη τη Κρήτη βέβαια, αλλά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο μακριά κι αγαπημένοι. Ίσως στο Λασήθι μόνο κι αυτό υπό προϋποθέσεις.
Στα Χανιά έρχομαι κάθε χρόνο, είναι από τις πιο στάνταρ εκδρομές μου πλέον, και είναι από τα μέρη που έχω επισκεφτεί πολλές φορές μετά από 'κείνο το Πάσχα. Θα πιω καφέ στη Κουκουβάγια, θα φάω στο Χρυσόστομο και το Ταμαμ, θα πιω τσικουδιές στη Σπλαντζια, θα ξημερωθώ στην Έλλη... Το ''Nightlife'' εντός παλιάς πόλης είναι αρκετό και όπως ακριβώς το θέλω! Βέβαια άλλο 2007, άλλο 2017-18-19 όπως λες, αλλάζουν πολλά έως πάρα πολλά. Η παρουσίαση αφορά το 2007 και στέκεται στο γεγονός ότι οι Χανιώτες τηρούσαν τις παραδόσεις!
 
Last edited:

psilos3

Member
Μηνύματα
6.094
Likes
45.320
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Peru, Japan, Iceland
2008 - Ναύπλιο


Τη φορά αυτή η οργάνωση ήταν πολύ εύκολη και συγκεκριμένη. Λίγο που είχαμε ένα φίλο που δούλευε σε ταξιδιωτικό γραφείο και μας κανόνισε το Θεσσαλονίκη – Αθήνα, λίγο το ψάξιμο για το αυτοκίνητο, ε βρήκαμε κι ένα ξενοδοχείο και δρομολογήθηκε η εκδρομή.

Το Ναύπλιο ήταν μια πόλη για την οποία ακούγαμε πάντα μόνο καλά λόγια. Λίγο του ότι ήταν κοντά στην Αθήνα, πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, παλιά πόλη και εκεί, ε δε θέλαμε και πολύ να καταλήξουμε.

Η Πελοπόννησος ήταν μια πρόκληση για όλους, δεδομένου ότι θα βρισκόμασταν στο συγκεκριμένο γεωγραφικό διαμέρισμα πρώτη φορά σαν παρέα και είχαμε μεγάλη περιέργεια για το τι πρόκειται να συναντήσουμε.


Μεγάλη Παρασκευή

Η πτήση ήταν το πρωί, οπότε και λίγο πριν τις 11 ήμασταν στο Βενιζέλος και την εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτου. Είχαμε κλείσει ένα μικρό για να κάνουμε τη δουλειά μας το τριήμερο και περιμέναμε τα διαδικαστικά. Ο άνθρωπος στο γραφείο όμως αποδείχτηκε πολύ φίλος λέγοντας μας ‘’αφού είστε καλά παιδιά, θα σας δώσω ένα Volvo’’ κάτι που αγνοήσαμε νομίζοντας ότι μας κάνει πλάκα. Φτάνοντας στο χώρο παραλαβής όμως διαπιστώσαμε ότι μόνο πλάκα δεν έκανε:

IMG_0684.JPG


Φορτωθήκαμε στο ολοκαίνουριο και πολύ άνετο αμάξι και ξεχυθήκαμε στην Αθηνών- Κορίνθου, με τελικό προορισμό το Ναύπλιο:

IMG_0687.JPG
IMG_0688.JPG


Κάναμε λίγο παραπάνω από δύο ώρες μέχρι να φτάσουμε στη πόλη και να παρκάρουμε κοντά στο ξενοδοχείο, δίπλα από το πάρκο Κολοκοτρώνη.

Αφήσαμε τα πράγματα και γρήγορα ξεχυθήκαμε στους δρόμους για τις πρώτες αναγνωριστικές βόλτες. Πάνω μας και πολύ κοντά μας το εντυπωσιακό φρούριο «Παλαμήδι»

IMG_0695.JPG


Περάσαμε από το πάρκο με το ομώνυμο άγαλμα του μεγάλου αρχιστράτηγου:

IMG_0698.JPG


Αλλά και του Κυβερνήτη Καποδίστρια:

IMG_0700.jpg


Προχωρώντας ως τη κεντρική πλατεία η οποία είχε αρκετό κόσμο:

IMG_0701.JPG
IMG_0704.JPG


Φτάνοντας τελικά ως τη παραλία, βλέποντας το φρούριο «Μπούρτζι» τη μικρή νησίδα μπροστά στο λιμάνι του Ναυπλίου:

IMG_0706.JPG


Κάναμε μια βόλτα στη παραλιακή:

IMG_0711.JPG


Βγάζοντας μερικές ακόμα φωτογραφίες προς το Μπούρτζι:

IMG_0715.JPG


Και το Παλαμήδι:

IMG_0721.JPG


Μέχρι να χωθούμε τελικά στα στενά για να πιούμε το καθιερωμένο τσιπουράκι της Μεγάλης Παρασκευής:

IMG_0723.JPG


Πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο το οποίο φυσικά είχαμε φροντίσει να εξοπλίσουμε για τις δύσκολες ώρες:

IMG_0724.JPG


Η τυπική περιφορά του επιταφίου έβγαλε μερικούς έξω προσωρινά, μέχρι που σιγά σιγά ετοιμαστήκαμε για το βράδυ που θ’ ακολουθούσε, γιορτάζοντας το τέταρτο μας Πάσχα σε κάποιο από τα bar του Ναυπλίου:

IMG_0752.JPG




Μεγάλο Σάββατο

Ξυπνήσαμε με μεγάλη δυσκολία και υπό βροχή βγήκαμε για καφέ στη παραλιακή. Ο καιρός δε βοηθούσε το πολύ ομολογουμένως κόσμο που είχε κατακλύσει τη πόλη. Μπήκαμε στο πρώτο καφέ μπαρ που βρήκαμε και μας άρεσε. Τώρα πως από τον καφέ που πίναμε στην αρχή ο μπάρμαν με το προσωνύμιο ‘’Μπορέλι’’ μας έκανε γύρισμα κερνώντας μας τεκίλες και φτάσαμε στις μπύρες, δε κατάλαβε κανένας ακόμη και σήμερα. Κλείσαμε ένα χώρο για το βράδυ, μιας και το bar ήταν από αυτά που άνοιγαν μετά την ανάσταση, ήπιαμε άλλη μια γύρα και αποχωρήσαμε με αξιοπρέπεια:

IMG_0759.JPG


Ξεκινήσαμε να βολτάρουμε στο βροχερό Ναύπλιο:

IMG_0761.JPG


Η παλιά πόλη ακόμα και με συνθήκες βροχής είναι πανέμορφη:

IMG_0762.JPG


Πολύ όμορφα και γραφικά στενάκια κατά μήκος της κεντρικής οδού έκαναν τη βόλτα πολύ πιο ευχάριστη:

IMG_0765.JPG
IMG_0767.JPG


Ο κόσμος συνεχώς αυξανότανε με τη πάροδο της ώρας, γεμίζοντας τη πόλη. Είναι άλλωστε μια πολύ βολική εκδρομή από τις γύρω πόλεις:

IMG_0768.JPG
IMG_0769.JPG


Καθίσαμε σε ένα εστιατόριο να φάμε και να συνέλθουμε από τις συνεχόμενες κραιπάλες. Έπρεπε να ετοιμαστούμε για την ανάσταση.
Μια Ανάσταση που έλαβε χώρα στη κεντρική πλατεία, κατάμεστη και αυτή από κόσμο:

IMG_0786.JPG


Ακόμα μία φορά που το σιχαμένο έθιμο με τα βαρελότα μας έκανε να φύγουμε τρέχοντας…Κρίμα και πάλι κρίμα.

Τσιμπήσαμε κάτι και επιστρέψαμε στο πρωινό μπαρ το οποίο είχε κρατήσει θέση για μας όπως μας υποσχέθηκε. Η νύχτα ήταν πολύ βαριά και μεγάλη καθώς ήταν αυτό ακριβώς που θέλαμε. Δείξαμε για άλλη μια φορά το ποιόν μας:

IMG_0790e.JPG


Επιτέλους και μια βραδιά που δεν ήμουν ο ψηλότερος μέσα σ’ ένα μαγαζί, καθώς γίναμε παρεάκι και τα πίναμε όλο τη νύχτα με γνωστό μπασκετμπολίστα της Α1 και τη κοπέλα του. Φυσιολογικός άνθρωπος για μια φορά το λοιπόν:

IMG_0790d.JPG



Κυριακή του Πάσχα

Το κάψιμο του καψίματος. Αργό ξύπνημα και βόλτα στη πόλη. Καφεδάκια και μπυρίτσες. Όλα καλά ως εδώ.

Το μόνο μεγάλο πρόβλημα ήταν το φαγητό. Δε ξέρω γιατί κάναμε το λάθος να μείνουμε εντός πόλης καθώς ήταν αδύνατο να βρούμε κάτι ανοιχτό. Συμβιβαστήκαμε λοιπόν με μια πιτσαρία καθώς ήταν το μόνο που βρήκαμε… Δε πειράζει χαλάλι, έχουμε τον τρόπο να περνάμε καλά σε όλες τις συνθήκες.

Μια βόλτα στη πόλη το σούρουπο:

IMG_3730.JPG
IMG_3744.JPG


Με μερικές σακούλες μπύρες και άφθονο γέλιο.

IMG_0799.JPG


Ήταν και θα είναι πάντα αρκετά!


Δευτέρα του Πάσχα

Η μέρα της αναχώρησης είχε φτάσει, έτσι κι εμείς φορτώσαμε τα πράγματα στο αυτοκίνητο και ανηφορίσαμε προς το Παλαμήδι. Για όποιον έχει το κουράγιο να ανεβεί στο φρούριο πεζός, τα 999 σκαλοπάτια που πρέπει ν’ ανέβει είναι ένα ζήτημα:

IMG_0800.JPG


Μπήκαμε στο φρούριο βλέποντας τη θέα στη καινούρια πόλη του Ναυπλίου:

IMG_0801.JPG


Αλλά και τη παλιά:

IMG_0802.JPG
IMG_0807.JPG


Με το Μπούρτζι και τα κλασσικά αρχοντικά να φαίνονται πολύ πιο όμορφα από κει πάνω.

IMG_0809.JPG


Μπαίνοντας στο κελί όπου κρατούνταν ο Κολοκοτρώνης, με έπιασε ένα ρίγος και παράλληλα μια μεγάλη ντροπή. Μη παραλείψετε να το δείτε αν ποτέ βρεθείτε εκεί:

IMG_0814.jpg


Βγάλαμε κάποιες τελευταίες φωτογραφίες προς τη παλιά πόλη:

IMG_0818.JPG


Και την Ακροναυπλία:

IMG_0822.JPG


Ήπιαμε ένα καφεδάκι στο διπλανό καφέ και αναχωρήσαμε για τον επόμενο προορισμό της ημέρας που δεν ήταν άλλος από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου:

IMG_0825.JPG
IMG_0826.JPG


Περιττό να αναφέρω το δέος που αισθάνεται κανείς όταν μπαίνει στο εντυπωσιακό αυτό δημιούργημα:

IMG_0832.JPG


Πρέπει κάποιος να κινηθεί στο χώρο για να καταλάβει το τεράστιο θαύμα της ακουστικής:

IMG_0837.JPG


Εντυπωσιασμένοι συνεχίσαμε προς το επίνειο της Επιδαύρου για να κάνουμε μία τελευταία στάση:

IMG_0844.JPG


Το φαγητό και μια σύντομη βόλτα ήταν ότι έπρεπε πριν την αναχώρηση μας και τη γνωριμία μας με τη κίνηση εντός λεκανοπεδίου κατά την επιστροφή πας προς το αεροδρόμιο.

IMG_0845.JPG

IMG_0849.JPG

IMG_0851.JPG


Ευτυχώς όλα ολοκληρώθηκαν κατ’ ευχήν, επιστρέφοντας το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, κλείνοντας έτσι μια ακόμα πολύ όμορφη εκδρομή.

Βαθμολογία εκδρομής

Έθιμα: 2 (Τίποτα ιδιαίτερο εντός πόλης)

Τιμή/παροχές: 7 (Νορμάλ τιμές στα περισσότερα αν και Πάσχα)

Γαστρονομία: 5 (Αδιάφορα. Καλά ποιοτικά αλλά αδιάφορα)

Φιλοξενία-Συμπεριφορά: 7 (Αν και δεν είχαμε ελπίδες, έστρωσε η κατάσταση στα μπαρ)

Αυθεντικότητα/Ομορφιά: 9 (Υπέροχη, πανέμορφη πόλη με ποιότητα)

Νυχτερινή ζωή: 8 (Ωραιότατη και για όλα τα γούστα)

Αξιοθέατα - κοντινά σημεία ενδιαφέροντος: 10 (Τίποτε λιγότερο με τόσα αξιοθέατα δίπλα. Η τύχη του να βρίσκεσαι στη Πελοπόννησο)



Μέσος όρος: 6,9 Αποτελώντας μια «ασφαλή» επιλογή για πασχαλινή εκδρομή
 
Last edited:

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.184
Μηνύματα
883.314
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom