Ισραήλ Κίνησε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι κι ήταν η μέρα Σάββατο...

taver

Member
Μηνύματα
12.490
Likes
29.003
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen

Ξημερώνει Κυριακή, και το πρωινό επιφυλάσσει έκπληξη. Το ξενοδοχείο είναι αυστηρά Kosher, και το πρωινό δε θα μπορούσε κι αυτό να διαφέρει. Δεν υπάρχουν τα κλασσικά φασόλια, λουκάνικα, μπέικον κλπ που βρίσκει κανείς σε ξενοδοχεία αντίστοιχης κατηγορίας στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά μόνο τοπικές σπεσιαλιτέ.

Μετά από ένα καλό πρωινό δίπλα στο κύμα, παίρνουμε το αυτοκίνητο και αναχωρούμε για Ιερουσαλήμ.... Μετά από 60 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου που χρειαστήκαμε 2 ώρες να τα διανύσουμε (απίστευτη κίνηση, πρωί εργάσιμης ημέρας…), φτάνουμε στην Ιερουσαλήμ. Μετά από μπόλικη ακόμα κίνηση, και κινούμενοι με βάση ταμπέλες κι ένα χάρτη που δεν είχε τις τελευταίες μονοδρομήσεις, φτάνουμε στην παλιά πόλη. Ρωτώντας πας στην (παλιά) πόλη, κι έτσι κι εμείς καταφέραμε μόνο έτσι να βρούμε ένα parking. Παρκάραμε, και κατευθυνόμαστε προς την παλιά πόλη.

Η πρώτη μας διαπίστωση, είναι η ζέστη που επικρατεί. Έντονη, εξαντλητική υγρή ζέστη, που σε επιτεινόμενη από τον καυτό ήλιο γίνεται αποπνικτική… Τι να κάνουμε, θα προσπαθήσουμε να αντέξουμε!
Τα τείχη της παλιάς πόλης κτίστηκαν το 16ο αιώνα. 7 πύλες στα τείχη επέτρεπαν την επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Από αυτές, η πύλη της Δαμασκού, στη βόρεια πλευρά των τειχών είναι η παλαιότερη, και είναι και η κοντινότερη σε μας, από την οποία θα περάσουμε στο εσωτερικό των τειχών. Είναι η είσοδος πιο κοντά στο μουσουλμανικό τομέα της παλιάς πόλης...



Με το που περνάμε την πύλη, αυτόματα μπαίνουμε σε μεσανατολικό κλίμα. Χιλιάδες μικροέμποροι, προμηθευτές με καρότσια (που τα τσουλάνε πάνω σε λάστιχα αυτοκινήτων), τουριστικά σουβενίρ ανακατεμένα με είδη παζαριού…

Ήμασταν όμως αδιάβαστοι. Όλοι μας. Είχαμε φέρει συνολικά 3 Lonely Planet για τη χώρα & ένα Top-10 guide για την πόλη, και κανένας δεν είχε κάνει τον κόπο να τα μελετήσει… Έτσι ξεκινήσαμε από τη Via Dolorosa, τη διαδρομή που υποτίθεται διέτρεξε ο Ιησούς με το σταυρό. Ένα σετ από αξιοθέατα καλά σηματοδοτημένο ώστε ούτε ο πιο βλάκας τουρίστας να μη μπορεί να χαθεί. Βρήκαμε όμως ότι απευθύνονται σε καθαρά θρησκευτικό τουρισμό (π.χ. η φυλακή του Ιησού, μια πέτρα σε ένα τοίχο που υποτίθεται ακούμπησε ο Ιησούς και άφησε σημάδι, τα σημεία όπου έπεσε και κάποιος έστησε μια εκκλησία) κλπ…



Η διαδρομή οδηγεί, μέσα από στενά και στοές, στο ναό της Αναστάσεως, μέσα στον οποίο, κάτω από ένα μεγαλοπρεπή βυζαντινό θόλο, βρίσκεται κι ο πανάγιος τάφος. Εκεί, πλέον, γίνεται το αδιαχώρητο. Χαμός από τουρίστες. Αλλά, ακόμη κι αυτός ο κορυφαία ιερός χώρος, δεν είναι σε θέση να μας βγάλει συναισθήματα κατάνυξης. Μπουλούκια πουλμανάτων και μη τουριστών, από όλα τα μέρη της Γής, προσεύχονται πάνω σε μια πέτρα του 19ου αιώνα και συνωστίζονται σε μια ουρά που χρειάζεται 4-5 ώρες για να αδειάσει, προκειμένου να μπορέσουν να μπουν μέσα στον πανάγιο τάφο (εμείς δεν κάναμε τίποτα από τα 2).

Βγαίνουμε από την Εκκλησία, και ξεκινάμε μια βόλτα μέσα στα στενά και τις στοές της παλιάς πόλης. Μια στάση για φρεσκοστιμμένο χυμό (ακόμη και τα παγκοσμίου φήμης πορτοκάλια του Ισραήλ δεν είναι καλά εκτός εποχής…), και την επακόλουθη επίσκεψη σε δημόσιες τουαλέτες με ένοπλη φρουρά, οι δρόμοι μας οδηγούν ανάμεσα στο χριστιανικό, το μουσουλμανικό και τον Εβραϊκό τομέα της πόλης.

 

Attachments

Last edited:

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πωπω! Εκρηκτική παρέα, σε εκρηκτικό τόπο! Ευτυχώς που γυρίσατε να μας τα διηγηθείτε.
Για πάμε πάρα κάτω....
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Ωχ! Σε χώσανε να κάνεις τη βρώμικη δουλειά βλέπω...

Για να δούμε λοιπόν!!!
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά...
ετσι κωστα.. βγαλε ολα τα απλυτα στη φορα! ειδικα της ξοφλας!

(ακου διακοπες στη βηρυτο?, μα πού ακούστηκε? :D)
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Και τα λεγα ο γκαντέμης, τα λεγα... πάει τώρα η Πέτρα! Φροντίστε μέχρι τέλη του χρόνου να έχετε κάνει άλλα 137 ταξίδια εκτός Σένγκεν, να πήξετε σφραγίδα και να τα αλλάξατε τα σημαδεμένα!!
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.792
Likes
18.364
Μα καλά, πτήση τα ξημερώματα? Τσκ τσκ, κάποιοι έχουν βάλει πολύ νερό στο κρασί τους, έπεσαν πολύ τα στάνταρ :haha:
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921
Και τα λεγα ο γκαντέμης, τα λεγα... πάει τώρα η Πέτρα! Φροντίστε μέχρι τέλη του χρόνου να έχετε κάνει άλλα 137 ταξίδια εκτός Σένγκεν, να πήξετε σφραγίδα και να τα αλλάξατε τα σημαδεμένα!!
Tσου τσου τσου... σε χάζεψε η Αραπιά... κανένα πρόβλημα για Πέτρα...
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.032
Likes
1.595
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Δικαιούστε πλέον υπερηφάνως να προσθέσετε τον τίτλο του «Χατζή» στα ονόματά σας.
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
ο λαλα...προβλέπω χειρότερες εμπειρίες στην επιστροφή! εμάς θυμάμαι μας είχαν ταλαιπωρήσει και στο πήγαινε και στο έλα, και στο ενδιάμεσο για Αιγυπτο.
περιμενουμε τη συνεχεια!!!!!
 

taver

Member
Μηνύματα
12.490
Likes
29.003
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Το χονδροειδές μας πρόγραμμα, λέει ότι σήμερα που είμαστε άυπνοι, παίζει η Εθνική και είναι και Εβραϊκό Σάββατο, θα περάσουμε μια χαλαρή μέρα στο Tel Aviv, και αύριο Κυριακή σπεύδουμε προς Ιερουσαλήμ και τα ενδότερα της χώρας…

Πηγαίνουμε πρώτα στην πόλη του Tel Aviv. Βρίσκουμε το ξενοδοχείο μας, αλλά δε σταματάμε. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Ακολουθούμε τον παραλιακό δρόμο, ώσπου φτάνουμε στη Jaffa, που κάποτε ήταν χωριστή πόλη, παλιότερη από το Τελ Αβίβ, αλλά σήμερα έχει ενσωματωθεί σ’ αυτό. Η Old Jaffa είναι μια «ιδιωτική πρωτοβουλία», μια αναπλασμένη γειτονιά πάνω σε ένα λόφο στην άκρη της Θάλασσας, με γραφικά σοκάκια, μαγαζιά, και σημεία με θέα. 6 το πρωί περίπου, και φυσικά επικρατεί παντού ερημιά.



Έχουμε το χώρο όλο δικό μας, και το χαιρόμαστε αρκούντως. Μετά από λίγη βόλτα, και λίγο παιγνίδι με τις ατρόμητες γάτες του Τελ Αβίβ που προσεγγίζουν άνετα τους τουρίστες με αίσθημα εμπιστοσύνης, πηγαίνουμε σε ένα «βρώμικο» μαγαζί παλαιστινίων, το μοναδικό ανοικτό στη γειτονιά σήμερα Σάββατο, για κάνα Muhallebi και άλλα φαγώσιμα στο χέρι. Το μέρος είναι «Βρώμικο», τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, αφού παντού κυριαρχεί το σκουπίδι. Πολύ σκουπίδι, πάρα πολύ. Τασάκια αδειασμένα στο δρόμο, συσκευασίες από οτιδήποτε, κουτάκια αναψυκτικών κλπ. Και όπως θα ανακαλύψουμε αργότερα, αυτή η κατάσταση επικρατεί σε ολόκληρη την πόλη.


Μετά το φαγάκι, παίρνουμε το αυτοκίνητο και πάλι, και σταματάμε στο παλιό λιμάνι της Jaffa. Εδώ είναι γεμάτο ψαρόβαρκες ανακατεμένες με κότερα και ψαράδες ανακατεμένους με γιάπηδες… Τέτοια ώρα, οι βάρκες έχουν μόλις έρθει με φρέσκια ψαριά, και βλέπεις τους πελάτες να κάνουν ουρά πάνω από τους ψαράδες, προκειμένου να ψωνίσουν το φρέσκο ψάρι που ακόμα σπαρταράει στα μαζεμένα δίκτυα. Οι ψαράδες μάλιστα, υπομονετικοί, καθαρίζουν το ψάρι και το πουλάνε έτοιμο καθαρισμένο.
Παρότι έχουμε φέρει το Samion στο στοιχείο του, δεν αντέχει και πολλή βόλτα στο παλιό λιμάνι… Είναι κατάκοπος και πέφτει για λίγο ύπνο στο αυτοκίνητο… Σε λίγο επιστρέφουμε στο αυτοκίνητο κι εμείς, και λέμε να κάνουμε μια απόπειρα να πάμε στο ξενοδοχείο. Άλλωστε, κοντεύει 8 πια.



Στο ξενοδοχείο (Hotel Prima Tel Aviv), φυσικά δεν είναι έτοιμα τα δωμάτιά μας. Ούτε καν ένα από αυτά. Έτσι, αφήνουμε τα πράγματα, φοράμε τα μαγιό μας (όσοι φέραμε, δηλαδή, γκουχ γκουχ για κάποιον…), αρπάμε από μια πετσέτα, και κατευθυνόμαστε στην Παραλία, που βρίσκεται μόλις ένα τετράγωνο μακριά. Εκεί νοικιάζουμε από μια ξαπλώστρα (12 ILS έκαστη, 2,5 ευρώ) και 2 ομπρέλες (6 ILS έκαστη) και…. πέφτουμε στην αγκαλιά του Μορφέα. Οι Μαρτυρίες που λένε ότι τα ροχαλητά ακουγόντουσαν μέχρι το ξενοδοχείο, διαψεύδονται μετά βδελυγμίας!

Λίγες ωρίτσες μετά, ρίχνουμε μια βουτιά στη Θάλασσα, κάνουμε βόλτα στην Παραλία, και επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο. Το πρώτο από τα 3 δωμάτια είναι διαθέσιμο, και το εκμεταλλευόμαστε για να φορέσουμε καθαρά ρούχα, και να ετοιμαστούμε για να πάμε για το μεσημεριανό μας φαγητό. Νωρίς νωρίς, για να προλάβουμε να δούμε και την Εθνική….
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Οι Μαρτυρίες που λένε ότι τα ροχαλητά ακουγόντουσαν μέχρι το ξενοδοχείο, διαψεύδονται μετά βδελυγμίας!
Κωστα αν κρίνω απο την ποσότητα των προχθεσινών παϊδακίων στην Σαντα Παράσκευα ειμαι 100% σίγουρος οτι ουτε τα ροχαλητα τους ακούστηκαν μεχρι το ξενοδοχείο .

Πάντως οφείλεις να τους ''δωσεις ''στεγνά όλους τους ξόφλες και ειδικά αυτόν τον Σ ?? που οδηγούσε κιόλας .......
 

Εκπομπές Travelstories

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.214
Μηνύματα
883.826
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom