Ισραήλ Κίνησε ο Εβραίος να πάει στο παζάρι κι ήταν η μέρα Σάββατο...

taver

Member
Μηνύματα
12.490
Likes
29.003
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen

Τι συνηθισμένο, θα μου πείτε… Μπάνιο… Λες και δεν έχουμε παραλίες στην Ελλάδα…. Κι όμως όχι. Αυτό το μπάνιο είναι ξεχωριστό. Διότι θα το κάνουμε στη Νεκρά Θάλασσα. Η οποία, μπορεί μεν να είναι λίμνη, αλλά βρισκόμενη 422 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι και το χαμηλότερο σημείο στον πλανήτη. Και επιπλέον, επειδή το νερό της λίμνης είναι χαμηλότερα από τη θάλασσα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να κυλήσει προς αυτή, με αποτέλεσμα οι βροχοπτώσεις να ανανεώνουν απλώς το νερό που χάνεται από την εξάτμιση της λίμνης.. Το τελικό αποτέλεσμα, είναι η λίμνη να έχει τεράστια συγκέντρωση σε αλάτι (το οποίο δεν εξατμίζεται), σε επίπεδα ρεκόρ (Salinity πάνω από 30%)… Όπως μας είχαν μάθει κάποτε στη Φυσική στο σχολείο, όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση του νερού σε αλάτι, τόσο μεγαλύτερη και η άνωση που ασκεί… Και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι τύποι εδώ. Όλοι οι επισκέπτες σχεδόν της περιοχής πάνε μια φορά για μπάνιο, για να νιώσουν πως είναι να κολυμπάνε με τόση άνωση!

Φτάνουμε λοιπόν στην πρώτη, πιο κοντινή παραλία της Νεκράς Θάλασσας, ονόματι Kalia Beach. Εκεί πληρώνουμε μια ακριβούτσικη είσοδο για να μπούμε, φοράμε τα μαγιό μας, και βουτάμε στο νερό…. Περίπου δηλαδή. Γιατί το αλάτι είναι τόσο πολύ, που αν ακουμπήσει σε χείλια ή μάτια προκαλεί έντονη αίσθηση αηδίας. Και γιατί, απλά είναι τόσο έντονη η άνωση που είναι αδύνατο να κολυμπήσεις κανονικά. Και μόνο για να κατεβάσεις «κάτω» τα πόδια και να βρεθείς σε όρθια θέση, θέλει αρκετή προσπάθεια… Αν τα καταφέρεις, η άνωση σε σηκώνει αρκετά ψηλά, με μεγάλο μέρος από το σώμα να παραμένει έξω από το νερό!



Ένα σκοινί μέσα στο νερό περιορίζει το διαθέσιμο χώρο για κολύμβηση: Υποθέτω είναι επειδή βρισκόμαστε δίπλα στα σύνορα με την Ιορδανία, και φοβούνται για παραβιάσεις των συνόρων από το νερό.

Βγαίνουμε από τη λίμνη, πασαλειφόμαστε με τις υποτίθεται θεραπευτικές λάσπες στην παραλία, και … τρέχοντας για το ντους. Ε, τώρα κάποιος μας κάνει πλάκα. Δε μπορεί. Το έδαφος τσουρουφλίζει: Είναι τόσο ζεστό που είναι αδύνατο να κάνεις 10 βήματα, και οι ντουζιέρες είναι κάπου 50 μέτρα μακριά…. Κακήν κακώς καταφέρνουμε και φτάνουμε, κάνουμε το ενδελεχές ντους να φύγουν από πάνω μας τα στρώματα από τη λάσπη και το αλάτι, και έρχεται η ώρα για το δεύτερο άθλο, αυτό της επιστροφής στην ομπρέλα μας.

Κατά τα άλλα, το μέρος έχει ελαφρώς τα χάλια του. Σαν παρακμιακή παραλία κοντά στη Λούτσα (τυχαία αναφορά), είναι γεμάτη από πουλμανάτους τουρίστες που έρχονται για να δοκιμάσουν το μπάνιο εδώ, και οι χώροι/υποδομές που προσφέρονται είναι τελείως βασικοί, παρά το τσουχτερό εισιτήριο… Στεγνώνουμε λιγάκι και μεταφερόμαστε γρήγορα στο μπαρ της «παραλίας». Αυτοδιαφημίζεται ως το χαμηλότερο μπαρ στον κόσμο, 418 μέτρα χαμηλότερα από την επιφάνεια της Θάλασσας, και η πρώτη μας ευκαιρία στο Ισραήλ να δοκιμάσουμε τη ντόπια draft μπύρα (όχι κάτι ιδιαίτερο, είναι η αλήθεια). Λίγο αργότερα βρισκόμαστε και πάλι στα αυτοκίνητα.



Έξω από την Ιερουσαλήμ, ο δρόμος περνάει δίπλα στα σύνορα με τη Δυτική Όχθη… Σύνορα, που πλέον, το Ισραήλ σηματοδοτεί με ένα ψηλό τείχος, σαν αυτό του Βερολίνου ακόμη και σε τεχνοτροπία, το οποίο κτίζεται για να χωρίζει τις 2 περιοχές. Το βλέπουμε σε αρκετό μήκος. Προσωπικά εντυπωσιάστηκα και από αυτό που είδα από την άλλη πλευρά (παρότι δεν περάσαμε): Μεγάλες πολυτελείς κατοικίες, όμορφα κτήρια διαμερισμάτων με πισίνες κλπ, ελεύθεροι χώροι, πλούσιες περιοχές.

Και αν η πρωινή κίνηση ήταν ένα αίσχος, δεν ήταν τίποτα μπροστά στην απογευματινή… 3 ώρες σχεδόν μας πήρε να πάμε από τη Νεκρά Θάλασσα στο Τελ Αβίβ, απόσταση που δεν είναι ούτε 100 χιλιόμετρα. Όταν πλέον φτάσαμε, ήμασταν τόσο πτώματα που ούτε άλλο sightseeing μπορούσαμε να κάνουμε ούτε τίποτα. Απλά κατευθυνθήκαμε στην παραλία ακριβώς μπροστά από το ξενοδοχείο μας, για ένα τελευταίο απογευματινό μπανάκι.

Για το βραδινό μας φαγητό, έχουμε κλείσει τραπέζι σε ένα όμορφο εστιατόριο. Ονομάζεται Orna & Ella, και βρίσκεται στην οδό Σένκιν, τον πιο κεντρικό εμπορικό δρόμο του κέντρου της πόλης. Θα πάρουμε αυτοκίνητο για να πάμε, αποφασίσαμε. Και αυτό κάνουμε. Βρουμ Βρουμ φτάνουμε, περνάμε από τα πιο όμορφα μέρη της πόλης, με πλούσιες γειτονιές, όμορφα κτήρια κλπ (λεωφόρος Rothschild και πέριξ), παρκάρουμε σε ένα κλειστό γκαράζ, και πάμε στο εστιατόριο. Φτάνουμε 15 λεπτά περίπου πριν από την προγραμματισμένη ώρα της κράτησης που έχουμε κάνει…

Για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι ο Traveller επιλέγει εστιατόρια από το Gay guide (τόσο ο μαγαζάτορας όσο και τα γκαρσόνια… - μετά τις σπόντες για τα ταχυφαγεία, δικαιούμαι να το ξεφτιλίσω κι εγώ στο πείραγμα, έ?), αλλά το φαγητό για μια ακόμη φορά ήταν εξαιρετικό, και τα γλυκά ακόμη καλύτερα….



Μετά το φαγητό, και πριν την επιστροφή στο ξενοδοχείο, είναι ώρα για μια βόλτα από το λιμάνι του Τελ Αβίβ. Όπου οι παλιές αποθήκες του Λιμανιού έχουν μετασκευαστεί, και σήμερα στεγάζουν καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ κλπ. Κάτι σαν τη Μαρίνα Φλοίσβου ή το South Street Seaport στη Ν. Υόρκη. Όμορφη, ζωντανή , καλοκαιρινή κατάσταση, σε μια όμορφη, ζωντανή, καλοκαιρινή πόλη. Κοντοστεκόμαστε σε μια τηλεόραση που δείχνει Μουντιάλ για να θαυμάσουμε το τέταρτο γκολ της Γερμανίας επί της Αυστραλίας, και συνεχίζουμε τη βόλτα μας στο όμορφο μέρος.

Στο τέλος, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο. Μπορεί να μην είναι πολύ νωρίς, αλλά έχουμε πολύ, πολύ πρωινό ξύπνημα αύριο….

 

Attachments

Last edited:

ΕΡΣΗ

Member
Μηνύματα
6.454
Likes
2.531
Επόμενο Ταξίδι
Βερολίνο (ξανά!)
Ταξίδι-Όνειρο
Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη
Πωπω! Εκρηκτική παρέα, σε εκρηκτικό τόπο! Ευτυχώς που γυρίσατε να μας τα διηγηθείτε.
Για πάμε πάρα κάτω....
 

Dorotija

Member
Μηνύματα
1.297
Likes
701
Επόμενο Ταξίδι
Να είναι η Κρακοβία?
Ταξίδι-Όνειρο
Yemen
Ωχ! Σε χώσανε να κάνεις τη βρώμικη δουλειά βλέπω...

Για να δούμε λοιπόν!!!
 

chrikky

Member
Μηνύματα
1.122
Likes
274
Επόμενο Ταξίδι
Στη Μόσχα αδερφές μου...
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη ξανά...
ετσι κωστα.. βγαλε ολα τα απλυτα στη φορα! ειδικα της ξοφλας!

(ακου διακοπες στη βηρυτο?, μα πού ακούστηκε? :D)
 

kalspiros

Member
Μηνύματα
2.554
Likes
3.986
Επόμενο Ταξίδι
remaining UK
Ταξίδι-Όνειρο
yeah, whatever...
Και τα λεγα ο γκαντέμης, τα λεγα... πάει τώρα η Πέτρα! Φροντίστε μέχρι τέλη του χρόνου να έχετε κάνει άλλα 137 ταξίδια εκτός Σένγκεν, να πήξετε σφραγίδα και να τα αλλάξατε τα σημαδεμένα!!
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.791
Likes
18.355
Μα καλά, πτήση τα ξημερώματα? Τσκ τσκ, κάποιοι έχουν βάλει πολύ νερό στο κρασί τους, έπεσαν πολύ τα στάνταρ :haha:
 

Traveller

Member
Μηνύματα
3.935
Likes
3.921
Και τα λεγα ο γκαντέμης, τα λεγα... πάει τώρα η Πέτρα! Φροντίστε μέχρι τέλη του χρόνου να έχετε κάνει άλλα 137 ταξίδια εκτός Σένγκεν, να πήξετε σφραγίδα και να τα αλλάξατε τα σημαδεμένα!!
Tσου τσου τσου... σε χάζεψε η Αραπιά... κανένα πρόβλημα για Πέτρα...
 

McElk

Member
Μηνύματα
1.032
Likes
1.595
Ταξίδι-Όνειρο
Novaya Zemlya
Δικαιούστε πλέον υπερηφάνως να προσθέσετε τον τίτλο του «Χατζή» στα ονόματά σας.
 

tita

Member
Μηνύματα
732
Likes
223
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
ο λαλα...προβλέπω χειρότερες εμπειρίες στην επιστροφή! εμάς θυμάμαι μας είχαν ταλαιπωρήσει και στο πήγαινε και στο έλα, και στο ενδιάμεσο για Αιγυπτο.
περιμενουμε τη συνεχεια!!!!!
 

taver

Member
Μηνύματα
12.490
Likes
29.003
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Το χονδροειδές μας πρόγραμμα, λέει ότι σήμερα που είμαστε άυπνοι, παίζει η Εθνική και είναι και Εβραϊκό Σάββατο, θα περάσουμε μια χαλαρή μέρα στο Tel Aviv, και αύριο Κυριακή σπεύδουμε προς Ιερουσαλήμ και τα ενδότερα της χώρας…

Πηγαίνουμε πρώτα στην πόλη του Tel Aviv. Βρίσκουμε το ξενοδοχείο μας, αλλά δε σταματάμε. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Ακολουθούμε τον παραλιακό δρόμο, ώσπου φτάνουμε στη Jaffa, που κάποτε ήταν χωριστή πόλη, παλιότερη από το Τελ Αβίβ, αλλά σήμερα έχει ενσωματωθεί σ’ αυτό. Η Old Jaffa είναι μια «ιδιωτική πρωτοβουλία», μια αναπλασμένη γειτονιά πάνω σε ένα λόφο στην άκρη της Θάλασσας, με γραφικά σοκάκια, μαγαζιά, και σημεία με θέα. 6 το πρωί περίπου, και φυσικά επικρατεί παντού ερημιά.



Έχουμε το χώρο όλο δικό μας, και το χαιρόμαστε αρκούντως. Μετά από λίγη βόλτα, και λίγο παιγνίδι με τις ατρόμητες γάτες του Τελ Αβίβ που προσεγγίζουν άνετα τους τουρίστες με αίσθημα εμπιστοσύνης, πηγαίνουμε σε ένα «βρώμικο» μαγαζί παλαιστινίων, το μοναδικό ανοικτό στη γειτονιά σήμερα Σάββατο, για κάνα Muhallebi και άλλα φαγώσιμα στο χέρι. Το μέρος είναι «Βρώμικο», τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, αφού παντού κυριαρχεί το σκουπίδι. Πολύ σκουπίδι, πάρα πολύ. Τασάκια αδειασμένα στο δρόμο, συσκευασίες από οτιδήποτε, κουτάκια αναψυκτικών κλπ. Και όπως θα ανακαλύψουμε αργότερα, αυτή η κατάσταση επικρατεί σε ολόκληρη την πόλη.


Μετά το φαγάκι, παίρνουμε το αυτοκίνητο και πάλι, και σταματάμε στο παλιό λιμάνι της Jaffa. Εδώ είναι γεμάτο ψαρόβαρκες ανακατεμένες με κότερα και ψαράδες ανακατεμένους με γιάπηδες… Τέτοια ώρα, οι βάρκες έχουν μόλις έρθει με φρέσκια ψαριά, και βλέπεις τους πελάτες να κάνουν ουρά πάνω από τους ψαράδες, προκειμένου να ψωνίσουν το φρέσκο ψάρι που ακόμα σπαρταράει στα μαζεμένα δίκτυα. Οι ψαράδες μάλιστα, υπομονετικοί, καθαρίζουν το ψάρι και το πουλάνε έτοιμο καθαρισμένο.
Παρότι έχουμε φέρει το Samion στο στοιχείο του, δεν αντέχει και πολλή βόλτα στο παλιό λιμάνι… Είναι κατάκοπος και πέφτει για λίγο ύπνο στο αυτοκίνητο… Σε λίγο επιστρέφουμε στο αυτοκίνητο κι εμείς, και λέμε να κάνουμε μια απόπειρα να πάμε στο ξενοδοχείο. Άλλωστε, κοντεύει 8 πια.



Στο ξενοδοχείο (Hotel Prima Tel Aviv), φυσικά δεν είναι έτοιμα τα δωμάτιά μας. Ούτε καν ένα από αυτά. Έτσι, αφήνουμε τα πράγματα, φοράμε τα μαγιό μας (όσοι φέραμε, δηλαδή, γκουχ γκουχ για κάποιον…), αρπάμε από μια πετσέτα, και κατευθυνόμαστε στην Παραλία, που βρίσκεται μόλις ένα τετράγωνο μακριά. Εκεί νοικιάζουμε από μια ξαπλώστρα (12 ILS έκαστη, 2,5 ευρώ) και 2 ομπρέλες (6 ILS έκαστη) και…. πέφτουμε στην αγκαλιά του Μορφέα. Οι Μαρτυρίες που λένε ότι τα ροχαλητά ακουγόντουσαν μέχρι το ξενοδοχείο, διαψεύδονται μετά βδελυγμίας!

Λίγες ωρίτσες μετά, ρίχνουμε μια βουτιά στη Θάλασσα, κάνουμε βόλτα στην Παραλία, και επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο. Το πρώτο από τα 3 δωμάτια είναι διαθέσιμο, και το εκμεταλλευόμαστε για να φορέσουμε καθαρά ρούχα, και να ετοιμαστούμε για να πάμε για το μεσημεριανό μας φαγητό. Νωρίς νωρίς, για να προλάβουμε να δούμε και την Εθνική….
 

XRISTOS71

Member
Μηνύματα
3.388
Likes
1.498
Οι Μαρτυρίες που λένε ότι τα ροχαλητά ακουγόντουσαν μέχρι το ξενοδοχείο, διαψεύδονται μετά βδελυγμίας!
Κωστα αν κρίνω απο την ποσότητα των προχθεσινών παϊδακίων στην Σαντα Παράσκευα ειμαι 100% σίγουρος οτι ουτε τα ροχαλητα τους ακούστηκαν μεχρι το ξενοδοχείο .

Πάντως οφείλεις να τους ''δωσεις ''στεγνά όλους τους ξόφλες και ειδικά αυτόν τον Σ ?? που οδηγούσε κιόλας .......
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.212
Μηνύματα
883.810
Μέλη
38.904
Νεότερο μέλος
pstrougaris@yahoo

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom