Μαρόκο Μαρόκο: για ερημο ξεκινήσαμε, Ατλαντικό καταλήξαμε!

panius

Member
Μηνύματα
664
Likes
2.720

Εσσαουίρα

Η διαδρομή από Μαρακές προς Εσσαουίρα κρατάει περίπου 4 ώρες (μαζί με την 20λεπτη στάση για ξεκούραση) και είναι αδιάφορη, εκτός και αν είστε τυχεροί και δείτε ένα ολόκληρο κοπάδι κατσίκες πάνω στα κλαδιά των δέντρων κρεμασμένες σαν χριστουγεννιάτικες μπάλες ! Απίστευτο θέαμα!!! Την πρώτη φορά που τις είδαμε όλο το λεωφορείο αναστατώθηκε: φωνές, επιφωνήματα, ενθουσιασμός! Μέσα σε δευτερόλεπτα ήμασταν όλοι με τις μηχανές στο χέρι και κολλημένοι στα παράθυρα να αποτυπώσουμε την εικόνα. Δυστυχώς, όπως οι μεγάλες ευκαιρίες εμφανίζονται μία φορά μόνο στη ζωή, έτσι και τις δεντρο-κατσίκες δεν τις ξαναείδαμε. Πάρτε όμως μια γεύση από το ίντερνετ γιατί αξίζει! Γενικά, είναι θέαμα, που συναντάς συχνά στα χωράφια γύρω από την Εσσαουίρα, γι' αυτό όσοι ταξιδεύετε προς τα 'κει, το νου σας!

Φτάνοντας στην πόλη, άρχισε η μουρμούρα. "Σιγά...αυτό είναι; Δώσαμε τόσα λεφτά για να έρθουμε στο Μαρόκο να δούμε άσπρα σπίτια με μπλέ παράθυρα; Δεν πηγαίναμε Κυκλάδες καλύτερα να μας έρθει και φθηνότερα!" Ό,τι είπα όμως τα πήρα πίσω μέσα σε λίγα λεπτά. Η Εσσαουίρα είναι μία απόλαυση για τα μάτια και το πνεύμα. Ήταν αυτό που χρειαζόμουν για να γλυκάνει ο πόνος της ματαίωσης του ταξιδιού στην έρημο. Τι όμορφη πόλη, αλήθεια! Θεόρατα μεσαιωνικά τείχη προσπαθούν, σαν φράγμα να την προστατεύσουν από τα ορμητικά κύματα του Ατλαντικού που σκάνε ασταμάτητα και σμηλεύουν τη βραχώδη ακτογραμμή.

Χιλιάδες στην κυριολεξία γλαροπούλια χορεύουν πάνω από τα κεφάλια μας, περιμένουν δίπλα στις ψαρόβαρκες το κερασματάκι τους και εμείς σαν μικρά παιδιά χαιρόμαστε μαζί τους, τα πλησιάζουμε σε απόσταση μισού μέτρου και τα φωτογραφίζουμε.

Η πόλη εντός των τειχών, αποπνέει μια ηρεμία, μια καλαισθησία τέτοια, που προς στιγμήν ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στο αραβικό Μαρόκο. Εδώ τα πολύβουα και χαοτικά παζάρια δεν έχουν θέση. Η κεντρική πλατεία της Εσσαουίρα αποπνέει ατμόσφαιρα ιταλικής πιάτσας. Τα σοκάκια με τα προσεγμένα καταστήματα, εστιατόρια και καλλιτεχνικές γκαλερί προσφέρουν εικόνες ευρωπαϊκού θέρετρου και τα τείχη με το παραθαλάσσιο μπούρτζι σε μεταφέρουν αστραπιαία σε ισπανική αποικία εποχής κονκισταδόρες της λατινικής Αμερικής.

Εντυπωσιάστηκα κυρίως από τα πέτρινα ψηλά κτήρια, τις σκοτεινές στοές που διέρχονται μέσα από αυτά για δεκάδες μέτρα και το "μονολιθικό" τοίχος που, περπατώντας στη βάση του, νιώθεις ασφαλής από την αστείρευτη δύναμη της δεύτερης μεγαλύτερης υδάτινης μάζας του πλανήτη (τον Ατλαντικό καλέ!).

Σ' αυτήν την πανέμορφη πόλη μείναμε ένα βράδυ. Κλείσαμε σε ένα παραδοσιακό Ριάντ (Caverne D Ali Baba) με καλαίσθητη εσωτερική αυλή και όμορφα δωμάτια γύρω από αυτή. Πολύ εξυπηρετικός και ο κυριούλης στην υποδοχή, αλλά το βράδυ μας τα χάλασε λίγο. Στο δωμάτιο του Μάκη δεν υπήρχε καλοριφέρ (ντύσου του είπε), τα σεντόνια είχαν τα στιγματάκια τους και το μπάνιο κολυμπούσε στην υγρασία (αν και όλη η πόλη μια υγρασία την έχει, όσο να πεις). Ο λόγος που δεν ρίχνω άκυρο στο ξενοδοχείο είναι η πολύ ωραία διακόσμηση, το πρωινό, η εξαιρετική τοποθεσία και η απίστευτα φθηνή τιμή, οπότε για ένα βραδάκι μια χαρά θα μείνετε.


Στην Εσσαουίρα δοκιμάσαμε για πρώτη φορά παραδοσιακό μαροκινέζικο γάλα αμυγδάλου: ρόφημα που σερβίρεται σε μεγάλα ποτήρια, με κρεμώδη υφή και έντονη γεύση αμύγδαλου. Σε εμάς είχαν προσθέσει και μια γενναιόδωρη κουταλιά με αλεσμένα αμύγδαλα και καρύδια και ήταν τρομερά γευστικό! Το ήπιαμε όλο εκτός από την Ελευθερία, που η θέση της έβλεπε στην κουζίνα και είδε τη μαγείρισσα να πίνει και αυτή το ρόφημα που μας έφτιαξε πριν λίγο, γλείφοντας το μπλέντερ!:eek: Γενικά, η μαροκινέζικη κουζίνα μας άρεσε πολύ! Τα ταζίν τα σκίσαμε! Κους κους μόνο μια φορά δοκιμάσαμε και αυτό ως συνοδευτικό στο ταζίν μας. Ξετρελαθήκαμε με την παστίλια, την οποία φανταστείτε την ως στρογγυλή μπουγάτσα γεμισμένη με διάφορα υλικά (κιμά, κοτόπουλο κλπ.). Παντού θα βρείτε τη σούπα Χαρίρα (σε διάφορες εκδοχές), την οποία ετίμησα (ένεκα αρρώστιας) υπέρ του δέοντος. Το street food είναι μαγεία! Όσο και αν σκέφτεστε τις συνθήκες υγιεινής και διστάζετε, η μύτη σας θα επαναστατήσει και θα σας τραβήξει μέχρι τον πάγκο, να αγοράσετε κι εσείς πεντανόστιμη ποικιλία κρεάτων με συκωτάκια και άλλα γλυκάδια, ψημένα πάνω σε μεταλλική πλάκα και ψιλοκομμένα, με μπόλικο κρεμμυδάκι και μπαχάρια μέσα σε στρογγυλό φρέσκο ψωμάκι! Μούρλια! Πάντως, εγώ και με ταζίν μόνο θα μπορούσα να περάσω όλο το ταξίδι! Δεν τα βαριέσαι ποτέ! Στα φέρνουν μπροστά σου σαν κιντερ έκπληξη, με το σκεπαστό πήλινο σκεύος, σου βγάζουν το καπάκι και χαίρεσαι σαν παιδάκι!


Αν και σύντομη η παραμονή μας στην Εσσαουίρα, τη χαρήκαμε και με το παραπάνω. Η πόλη είναι πανέμορφη και αξίζει οπωσδήποτε να την εντάξετε στο πρόγραμμά σας. Εν' ανάγκη κόψτε μια μέρα από το Μαρακές και κάντε μια μονοήμερη βόλτα μέχρι εκεί. Και μόνο να κάτσεις στα τείχη, να χαζέψεις τον Ατλαντικό για 10 λεπτά, έχεις κάνει την καλύτερη και φθηνότερη ψυχοθεραπεία. Αδειάζεις από έγνοιες και προβλήματα στη στιγμή. Μας πέρασε και η σκέψη να κάτσουμε ακόμα μια μέρα αλλά δεν γινόταν... η ''γκλαμουράτη'' Πρωτοχρονιά στη Ράμπατ μας περίμενε!!!




 

kipi

Member
Μηνύματα
414
Likes
219
Επόμενο Ταξίδι
Ταυλάνδη
Ταξίδι-Όνειρο
Μαλδίβες
περιμενουμε να παρουμε ιδεες :clap:
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Πολύ ωραία εισαγωγή με αρκετό χιούμορ! :clap:
Σίγουρα η συνέχεια θα είναι συναρπαστική.
Την περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον για να πάρουμε ιδέες όπως λέει και η @kipi
 

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.531
Ταξίδι-Όνειρο
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Εξαιρετικό ξεκίνημα! Μ' αρέσει το πάντρεμα του χαλαρού κειμένου, που όμως σε βάζει στο μουντ της χώρας, με τις τόσο ξεχωριστές φωτογράφιες. Φαντάζομαι με το ηλιοβασίλεμα στον Ατλαντικό θα μείνατε όλοι κόκαλο.
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.572
Βρε την καημένη την Ελευθερία.. Περιμένω και γω την συνέχεια, και ελπίζω να μην είχε άλλες ατυχίες η κοπέλα!
 

panius

Member
Μηνύματα
664
Likes
2.720
Σας ευχαριστώ παιδάκια! Ελπίζω να την τελειώσω γρηγορότερα απ' την Ινδία :):)


Εξαιρετικό ξεκίνημα! Μ' αρέσει το πάντρεμα του χαλαρού κειμένου, που όμως σε βάζει στο μουντ της χώρας, με τις τόσο ξεχωριστές φωτογράφιες. Φαντάζομαι με το ηλιοβασίλεμα στον Ατλαντικό θα μείνατε όλοι κόκαλο.
Ήταν υπέροχο, πράγματι!!! Γενικά η Εσαουίρα σου έβγαζε κάτι το ποιητικό, καλλιτεχνικό, νοσταλγικό... κάτι όμορφο γενικά!

Βρε την καημένη την Ελευθερία.. Περιμένω και γω την συνέχεια, και ελπίζω να μην είχε άλλες ατυχίες η κοπέλα!
Ε, όλοι μας λίγο πολύ είχαμε τις ατυχίες μας σ' αυτό το ταξίδι... :rolleyes-80::rolleyes-80: Στο τέλος όμως μόνο τα θετικά μας έμειναν! :)
 

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
Και πάνω που θα σου λεγα ότι στην καινούρια πόλη υπάρχουν ένα σωρό ζαχαροπλαστεία! Έτσι στην αρχή την πατήσαμε και μεις (δίχως γενέθλια απλά κοιλιόδουλοι)!!!!
 

panius

Member
Μηνύματα
664
Likes
2.720
Άστα @giannoula ! Αφρούς έβγαζε το κορίτσι μας. Χρειάστηκε μια extra large κρέπα με 2 μπάλες παγωτό σε μια high-tech καφετέρια για να ηρεμήσει (κάπως) :lol:
 

giannoula

Member
Μηνύματα
1.299
Likes
2.429
Επόμενο Ταξίδι
who knows???
Και από πάνω πάλι κεράκι για ξανά μανά γενέθλια!!!!! Έτσι για αποζημίωση!!!
 

underwater

Member
Μηνύματα
2.713
Likes
11.263
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ανταρκτική
Νομίζω το Μαρόκο έχει γίνει ο νέος hot προορισμός του forum! :)
Περιμένω τη συνέχεια της πολλά υποσχόμενης ιστορίας σου!
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.723
Likes
14.824
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.194
Μηνύματα
883.512
Μέλη
38.898
Νεότερο μέλος
χρυσανθη

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom