Γαλλία Οι Παριζιάνοι / Les parisiens!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?

Μια βροχερή βόλτα στην Μονμάρτη!

Αν έχω ένα απωθημένο από το Παρίσι αυτό είναι η Μονμάρτη. Όχι γιατί δεν πήγα αλλά γιατί δεν την είδα όπως θα έπρεπε. Oh mon Dieu! Τι βροχή, τι κρύο και όλα έγιναν βιαστικά. Τζάμπα το πλάνο που είχα φτιάξει για την ιδανική βόλτα στην γραφική συνοικία. Πάντως σε οδηγούς και στο travelstories αν ψάξετε θα βρείτε εξαιρετικές προτάσεις για διαδρομές στον λόφο της Μονμάρτης. Κατά ένα βαθμό προσπάθησα να τον ακολουθήσω αλλά με μικρή επιτυχία. Αλλά δεν μπορώ να πω, έστω και με κακές συνθήκες είδα πολλά. Όμως τελικά κατάλαβα πως το ζητούμενο δεν είναι απλά να δούμε για να δούμε, αλλά να μπορέσουμε να νιώσουμε ένα μέρος με άνεση χρόνου, με διάθεση και με ανοιχτές τις αισθήσεις μας. Και όχι να τρέχουμε βιαστικά ή να κρυώνουμε και να τα βλέπουμε διεκπεραιωτικά!

Αν και είναι ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα του Παρισιού, ένα μέρος που μοιάζει να φτιάχτηκε για τον τουρίστα, η Μονμάρτη πριν τον β’ παγκόσμιο πόλεμο ήταν το επίκεντρο της μποέμικης ζωής όλης της Ευρώπης με πλήθος νυχτερινών κέντρων διασκέδασης και καμπαρέ. Μάλιστα από τις αρχές του 19ου αιώνα και μέχρι τις αρχές του 20ου, εξελίχθηκε σε ένα σημαντικό κέντρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και τόπο συγκέντρωσης πολλών, κυρίως φτωχών διανοούμενων, καλλιτεχνών, καθώς επίσης γυναικών ελευθέρων ηθών, και όλοι αυτοί από τον τρόπο ζωής τους έδιναν ένα ιδιότυπο χαρακτήρα στην περιοχή, γι’ αυτό και ονομάστηκε μποέμικη.

Ξαναγυρνάω στο σήμερα και την υπερτουριστική αλλά πανέμορφη και γραφικήMontmartre. Η αρχή έγινε από τον σταθμό μετρό Anvers, και στη συνέχεια τηνRue Steinkerque που μας έβαλε στο κλίμα της συνοικίας. Ένας λιθόστρωτος δρόμος που δεξιά και αριστερά ήταν γεμάτος με μικρά τουριστικά καταστήματα και βέβαια τα επισκεφτήκαμε και κάναμε και τις αγορές μας σε πολύ καλές τιμές. Ήταν και μια λύση για να προστατευτούμε και από την βροχή που δεν θα γλιτώναμε έτσι κι αλλιώς!


Λίγο μετά ξεπροβάλει ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του Παρισιού η εκκλησία Basilique du Sacré-Cœur. Η εκκλησία βρίσκεται στην κορυφή του λόφου και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να φτάσω κοντά της ανεβαίνοντας τα σκαλιά, αλλά επειδή όπως είπα ο καιρός ήταν χάλια ανεβήκαμε με το Funiculaire σε ελάχιστα λεπτά.




Από το μεγάλο πλάτωμα της εκκλησίας το μέρος φημίζεται για την θέα του που κάποιοι χαρακτηρίζουν μαγική! Δεν είδα κάτι μαγικό ή όμορφο και θαρρώ πως η θέα αυτή δεν λέει και πολλά. Αλλά ας μη την αδικώ έτσι εύκολα. Ίσως με καθαρό ορίζοντα και το σούρουπο να είμαι πολύ καλύτερα.





Η μεγαλοπρεπέστατη Ρωμαιοκαθολική Βασιλική είναι αφιερωμένη στην ιερή καρδιά του Ιησού και η εντυπωσιακή της κατασκευή που ολοκληρώθηκε το 1914 μετά από 39 χρόνια είναι στην ασυνήθιστη για την εποχή Ρωμανό-βυζαντινή αρχιτεκτονική.


Αλλά ας τ’ αφήσω αυτά και ας περάσω τα ενδότερα με την ομπρέλα πάντα πάνω από την κεφάλα! Στρίψαμε αριστερά της Sacré-Cœur στην Rue du Chevalier de la Barre και συνεχίσαμε τον περίπατό μας στην γραφικότατα λιθόστρωτα μονοπάτια.




Από ένα ύψωμα της Rue du Mont Cenis




Πολύ γρήγορα βρεθήκαμε στην καρδιά της Μονμάρτης ή το πιο γνωστό σημείο της την διάσημη πλατεία Place du Tertre.


Η Place du Tertre είναι γνωστή για τους ζωγράφους που στήνουν τα καβαλέτα τους κάθε μέρα για τους επισκέπτες, εκθέτουν τα έργα τους και ζωγραφίζουν πορτραίτα στους τουρίστες. Αν και τουριστική η Place du Tertre μας υπενθυμίζει την εποχή που η Μονμάρτη ήταν ο τόπος της τέχνης αφού όπως ανέφερα νωρίτερα στις αρχές του 20ου αιώνα πολλοί ζωγράφοι οι περισσότεροι αδέκαροι όπως ο Πικάσο ζούσαν εκεί! Έτσι λοιπόν είτε με κρύο είτε με ζέστη οι καλλιτέχνες είναι εκεί και περιμένουν τους επισκέπτες. Σαφώς την κρύα βροχερή μέρα που πήγαμε εμείς η επισκεψιμότητα ήταν μικρή και σε συνδυασμό με τον άσχημο καιρό οι ζωγράφοι κάτω από τις ομπρέλες τους δεν είχαν και σπουδαία κίνηση! Πάντως τουριστική ή όχι, με βροχή ή χωρίς η μικρή πλατεία είναι πανέμορφη!








Η βόλτα συνεχίστηκε και κατηφορίσαμε για λίγο την Rue des Saules. Στα αριστερά ένα πολύ ιδιαίτερο μαγαζί με κεραμικά.




Και προς το τέλος του δρόμου μια πολύ όμορφη γειτονιά κοντά στο Le Musée de Montmartre, όπου στη γωνία της διασταύρωσης βρίσκεται ένα διάσημο σπίτι το La Maison Rose που είναι εστιατόριο.




Και αφού είδαμε πως οι συνθήκες δεν ευνοούν την εξερεύνηση για τα μυστικά της Μονμάρτης, αρχίσαμε την κάθοδο μέσω της Rue Lepic. Στο νούμερο 83 της Rue Lepic συναντήσαμε το εστιατόριο Moulin de la Galette πάνω στο οποίο υπάρχει ο μύλος Radet.


Moulin de la Galette

Από ένα άλλο σημείο του δρόμου ο άλλος μύλος του λόφου Moulin de la Galette γνωστός και από το αριστούργημα του Renoir, bal au Moulin de la Galette δηλαδή ''Χορός στο Le Moulin de la Galette'' που απεικονίζει ένα τυπικό απόγευμα Κυριακής στο Moulin de la Galette , στην περιοχή της Μονμάρτρης.
Αυτός είναι ο πίνακας!


Κατηφορίζοντας πια φτάσαμε χαμηλά της Μονμάρτης. Να και η φίλη μας η Mis.Tic. Αυτή ντε του 13ου διαμερίσματος με τα γκράφιτι. Έχει αναλάβει και εδώ δράση! Αγάπη, δόξα και μπότοξ!


Πριν στρίψουμε δεξιά για το τελευταίο κομμάτι της Rue Lepic, συνεχίσαμε ευθεία επί της Rue des Abbesses για να πάμε στη γειτονιά του σ’ αγαπώ! Στην Place des Abbesses εκεί που είναι και ο σταθμός μετρό Abbesses, βρίσκεται ο τοίχος της αγάπης (Le Mur des je t'aime ) στο μικρό περιφραγμένο πάρκο Rictus. Ο τοίχος δημιουργήθηκε το 2000 και αποτελείται από 612 πλακίδια με την φράση «σ 'αγαπώ» να εμφανίζεται 311 φορές σε 250 γλώσσες! Τα κόκκινα στίγματα διάσπαρτα στον τοίχο συμβολίζουν τμήματα μιας σπασμένης καρδιάς. Αν και είναι δωρεάν αυτό το εικαστικό για το κοινό εμείς το βρήκαμε κλειστό. Να κλείνει από κάποια ώρα και μετά? Δεν ξέρω αλλά μου φάνηκε περίεργο αφού είναι ένα μικρό πάρκο της πλατείας Abbesses. Οπότε αρκεστήκαμε σε ζουμάρισμα.




Στην Place des Abbesses η Église Saint-Jean-de-Montmartre



Η περιοχή χαμηλά είναι εξίσου όμορφη και είχε αρκετή κίνηση και μια έντονη ζωηρή ατμόσφαιρα στα διάφορα καφέ και εστιατόρια. Επίσης μου κέντρισαν το ενδιαφέρων κάποια ιδιαίτερα καταστήματα. Ψαράδικα, κρεοπωλεία, αντικερί κ.α.



Η βόλτα μας στη Μονμάρτη έφτανε στο τέλος της. Είχαμε φτάσει πια στην πολύβουη Boulevard de Clichy στο σταθμό μετρό Blanche. Η Boulevard de Clichy φημίζεται για τα πολλά sex-shops και βέβαια για το πιο διάσημο κτίριο της που δεν είναι άλλο από το Μουλέν Ρουζ. Ο κόκκινος ανεμόμυλος είναι ένα καμπαρέ που υπάρχει από το 1889 και παρ’ ότι είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο εξακολουθεί να προσφέρει θέαμα και διασκέδαση στους επισκέπτες όλου του κόσμου.




Έτσι κόκκινα και παιχνιδιάρικα τελείωσε η βροχερή εξόρμηση στην Μονμάρτη αλλά και γενικά στο Παρίσι αφού ήταν η τελευταία μας νύχτα στην πόλη. Αλλά έρχεται και κάτι ακόμα στο επόμενο κεφάλαιο!

 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Μια όμορφη βόλτα με… νεκρική σιγή!

Τι κι αν μας είπαν ψυχάκηδες όταν έμαθαν ότι κάναμε βόλτα σε νεκροταφείο. Τόσα ξέρουν τόσα λένε. Δεν μιλάμε για οποιοδήποτε νεκροταφείο αλλά για το Cimetiere du Pere-Lachaise! Το συγκεκριμένο κοιμητήριο είναι το μεγαλύτερο της πόλης το οποίο άνοιξε το 1804 και υπολογίζεται ότι έχουν ταφεί σ’ αυτό πάνω από 300.000 πρόσωπα.

Οι κανόνες για να ταφεί κάποιος στο νεκροταφείο είναι μάλλον αυστηροί: Πρέπει να έχουν πεθάνει στη γαλλική πρωτεύουσα ή να ζούσαν μεγάλο διάστημα της ζωής τους εκεί. Για να θαφτεί κανείς στο Pere Lachaise είναι αρκετά δύσκολο, καθώς υπάρχει λίστα αναμονής με πολύ λίγα οικόπεδα να είναι διαθέσιμα.

Το νεκροταφείο έχει πέντε κύριες εισόδους. Η Portes des Amandiers είναι αυτή κοντά στον σταθμό μετρό Pere-Lachaise (M2, M3). Η κύρια είσοδος Porte Principale είναι πολύ κοντά στον σταθμό μετρό Philippe Auguste (Μ2). Εμείς κατεβήκαμε στον σταθμό Gambeta (M3) και μπήκαμε από την Porte Gambeta.

Η κύρια είσοδος Porte Principale


Έξω από τον σταθμό μετρό Gambeta


Το νεκροταφείο είναι η τελευταία κατοικία πολλών διάσημων προσώπων με μεγαλοπρεπή επιτάφια γλυπτά γι’ αυτό και αποτελεί ένα δημοφιλές ας το πούμε εναλλακτικό μέρος, ιδανικό για περιήγηση με… νεκρική ηρεμία! Οι διάσημοι ένοικοι πολλοί: Μολιέρος, Όσκαρ Ουάιλντ, Μαρσέλ Προυστ, Μοντιλιάνι, Ντελακρουά, Μπιζέ, Σοπέν, Μαρία Κάλλας (κενή τεφροδόχος αφού την τέφρα της την σκόρπισαν στη θάλασσα του Αιγαίου), Τζιμ Μόρισον, Εντίτ Πιάφ και η λίστα ονομάτων δεν έχει τελειωμό!

Ο καιρός ήταν βροχερός και κρύος. Ιδανικός για φωτογράφιση αλλά άβολος για χαλαρή βόλτα. Μαζί με την έλλειψη υπομονής και προσανατολισμού και επειδή η ομπρέλα είχε κάνει κατάληψη στο ένα μου χέρι ήταν δύσκολο το άλλο χέρι να κοιτάει τον χάρτη από το κινητό. Έτσι αφέθηκα στο ένστικτο και το φωτογραφικό μου ντελίριο χωρίς δυστυχώς να μπορώ να εντοπίσω τους τάφους από συγκεκριμένες προσωπικότητες που ήθελα να δω. Αλλά δεν πειράζει γιατί αποζημιώθηκα με την σκοτεινή και περίεργη ατμόσφαιρα του κοιμητηρίου που ο καιρός ταίριαζε γάντι για τη φωτογραφική μου διαστροφή! Μην πάτε εκεί με ήλιο!

Μπορείτε να κατεβάσετε τον χάρτη και να κάνετε ένα πλάνο για το τι θέλετε να δείτε. Αν το καταφέρετε σας βγάζω το καπέλο και σας δίνω βραβείο!
10.jpg


11.jpg


Αριστερά ο τάφος του γάλλου συγγραφέα Allan Kardec (1804 – 1869)

























Χαμένος ανάμεσα σε τάφους...μπρρρ


Θα επανέλθω με περισσότερη ζωντάνια από Παρίσι:D!
 
Last edited:

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.531
Ταξίδι-Όνειρο
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Και Παρισάκι ε; Pas mal! Προσκυνηματικού ενδιαφέροντος ήταν το ταξίδι; :D
Όντως τα σουβενιρ ήταν σε εξευτελιστικές τιμές και πολύ γουστόζικα!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Και Παρισάκι ε; Pas mal! Προσκυνηματικού ενδιαφέροντος ήταν το ταξίδι; :D
Όντως τα σουβενιρ ήταν σε εξευτελιστικές τιμές και πολύ γουστόζικα!
:haha: Ναι, ναι! Το άφησα για τελευταία μέρα και είπα δεν φεύγω από το Παρίσι αν δεν πάω στα νεκροταφεία! Αν είχα χρόνο θα πήγαινα και στου Montparnasse. Ωραίο κι εκείνο:D

Οι τιμές στα σουβενιρς ήταν ίδιες με την Πορτογαλία. Μου έκανε εντύπωση.
 

vasilisD

Member
Μηνύματα
292
Likes
92
Πολύ ωραία η ιστορία και αναμένουμε την συνέχεια! Βρισκόμουν αρχές Μαρτίου στο Παρίσι και είναι σαν να τα ξαναζώ! Οι τσιγγάνες εμάς μας κόστισαν 5 ευρώ λόγο αιφνιδιασμού :p ! Επίσης πραγματικά το κοιμητήριο είναι ένας λαβύρινθος!
Ευτυχώς μετά από πολύ περπάτημα και πάνω που θα τα παρατούσαμε βρεθήκαμε μπροστά στον τάφο του τζίμι (αρκετά δύσκολο να βρεθεί) και φύγαμε ευχαριστημένοι!
Περιμένουμε την συνέχεια!
 

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.283
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ταξίδι-Όνειρο
ρωσια
Μετανοιωσα για τις ηλιολουστες μερες που περασα στο Περ Λασεζ..φανταστικη ατμοσφαιρα,υπεροχες φωτογραφιες...την επομενη φορα βροχερη μερα..
 

zouzou92

Member
Μηνύματα
114
Likes
23
Επόμενο Ταξίδι
Μαδρίτη
Ταξίδι-Όνειρο
Νέα Υόρκη
εχεις αδικο.το παρισι ειναι παρα πολυ ομορφο ειναι ενα μουσειο ολο το παρισι,οι δρομοι του,τα κτηρια του τα μαγαζια του,τα παντα ολα του ειναι απλα μια ζωγραφια...δν πιστευω οντως το λονδινο πως ειναι πιο ομορφο απο το παρισι...
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Τι ευχάριστη έκπληξη ήταν αυτή βρε φίλε!
Περίμενα πως και πως να απολαύσω και πάλι, όποτε θα μπορούσες, μία νέα ιστορία σου με τις μοναδικές φωτογραφίες που μας δίνεις.
Εντάξει Λονδίνο δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ αλλά έχει ενδιαφέρουσες γειτονιές, και αναρίθμητα αξιοθέατα ανθρώπων έργα!
Έτσι ακριβώς! για να μην ξεχνιώμαστε.
Έχω βρεθεί 3 φορές στο Παρίσι και μπορώ να πω ότι πέρασα καλά. Φυσικά είναι μια από τις πιό μεγαλοπρεπείς και εντυπωσιακές πόλεις του κόσμου, αλλά μέχρι εκεί. Όπως είπες κι εσύ δεν είναι όμως Λονδίνο...
Σ΄ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες για τον τάφο του Τζιμ Μόρισσον, θα τον έχω στα υπόψιν, γιατί τυγχάνει να είμαι μεγάλος φαν των Doors και του μεγάλου Τζιμ.
Περιμένουμε τη συνέχεια.
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Πολύ ωραία η ιστορία και αναμένουμε την συνέχεια! Βρισκόμουν αρχές Μαρτίου στο Παρίσι και είναι σαν να τα ξαναζώ! Οι τσιγγάνες εμάς μας κόστισαν 5 ευρώ λόγο αιφνιδιασμού :p ! Επίσης πραγματικά το κοιμητήριο είναι ένας λαβύρινθος!
Ευτυχώς μετά από πολύ περπάτημα και πάνω που θα τα παρατούσαμε βρεθήκαμε μπροστά στον τάφο του τζίμι (αρκετά δύσκολο να βρεθεί) και φύγαμε ευχαριστημένοι!
Περιμένουμε την συνέχεια!
Το αστείο ήταν που περίμενα στη διάβαση και γυρνάω και βλέπω τον φίλο μου να μιλάει με τις τσιγγάνες.Τότε φωνάζω δυνατά ένα ΟΧΙ:DΚαι μετά έρχεται χαλαρός και μου λέει πως κάνεις έτσι 1 ευρώ τις έδωσα!
Κι εμείς ήμασταν κοντά στον τάφο του Μόρισον σύμφωνα με το χάρτη αλλά τα παρατήσαμε.
Μετανοιωσα για τις ηλιολουστες μερες που περασα στο Περ Λασεζ..φανταστικη ατμοσφαιρα,υπεροχες φωτογραφιες...την επομενη φορα βροχερη μερα..
Πράγματι από φωτογραφικής άποψης το νεκροταφείο πρέπει να είναι βροχερό και σκοτεινό για να δώσει έναν τόνο μυστηρίου στις φωτό.
 
Last edited:

tripakias

Member
Μηνύματα
8.021
Likes
12.109
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ταξίδι-Όνειρο
Εκεί
Ωραιος @giannismits. Αλλη μια ιστορια-οδηγος απο τον master του ειδους!

Οι διάσημοι ένοικοι πολλοί: Μολιέρος, Όσκαρ Ουάιλντ, Μαρσέλ Προυστ, Μοντιλιάνι, Ντελακρουά, Μπιζέ, Σοπέν, Μαρία Κάλλας (κενή τεφροδόχος αφού την τέφρα της την σκόρπισαν στη θάλασσα του Αιγαίου), Τζιμ Μόρισον, Εντίτ Πιάφ και η λίστα ονομάτων δεν έχει τελειωμό!
Αν μου επιτρεπεις , στον ιδιο ταφο με την Edith Piaf ειναι θαμμενος και ο πατερας της, η κορης της που πεθανε μολις 2 ετων αλλα και ο ελληνικης καταγωγης δευτερος συζυγος της Θεοφανης Λαμπουκας γνωστος στο γαλλικο κοινο ως Théo Sarapo. Ηθοποιος και τραγουδιστης αναδειχθηκε απο την Edith Piaf και ηταν εκεινη που του χαρισε το καλλιτεχνικο του ονομα που στα γαλλικα προφερεται Σαγαπο (Sarapo) λογω της μεγαλης αγαπης που του ειχε. Αυτην της η αγαπη για τον κατα 21 χρονια νεοτερο της συζυγο Sarapo, την εκανε να λατρεψει την Ελλαδα, οπου μαζι της την λατρεψαν και οι εκατομμυρια θαυμαστες της. Ο Sarapo πεθανε σε ηλικια 34 ετων 7 χρονια μετα το θανατο της Edith Piaf και ειναι ενας ακομα Ελληνας της χρυσης ελληνικης ομαδας της δεκαετιας του '60 στη Γαλλια.

εχεις αδικο.το παρισι ειναι παρα πολυ ομορφο ειναι ενα μουσειο ολο το παρισι,οι δρομοι του,τα κτηρια του τα μαγαζια του,τα παντα ολα του ειναι απλα μια ζωγραφια...δν πιστευω οντως το λονδινο πως ειναι πιο ομορφο απο το παρισι...
Σαν κατουρημενη ζωγραφια ισως...Αντε τωρα βγες απο το ονειρο και ελα στην πραγματικοτητα για να μαθεις πως το Λονδινο ειναι πολυ ωραιοτερο.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.170
Μηνύματα
882.795
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom