Γαλλία Οι Παριζιάνοι / Les parisiens!

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?

Γύρω από τον Σηκουάνα και τα νησιά!

Και πάμε τώρα σε μια σπέσιαλ μεγάλη βόλτα. Αν ο πύργος του Άιφελ είναι ο star αυτής της πόλης όπως έχω πει, τότε ο ποταμός Σηκουάνας ή Seine είναι ο πρίγκιπας, ο βασιλιάς, ο αυτοκράτορας… καλά φτάνει! Αλλά για σκεφτείτε αυτή η επίπεδη πόλη πως θα ήταν αν δεν την διέσχιζε ο ποταμός? Αν το Παρίσι δεν είχε το υγρό στοιχείο? Θα ήταν τόσο ρομαντικό όπως το θεωρούν πολλοί? Εγώ πιστεύω πως δεν θα ήταν το ίδιο. Η βόλτα λοιπόν στις γέφυρες του ποταμού, γύρω από τον Σηκουάνα και στα αμέτρητα αξιοθέατα που τον περιβάλλουν καθώς και στα δύο νησιά του είναι μάλλον ότι καλύτερο, ομορφότερο σ’ αυτή την πόλη. Κάντε ότι διαδρομή θέλετε με όποια σειρά θέλετε. Άλλωστε μιλάμε για μια μεγάλη περιοχή που δεν εξαντλείται σε μια μέρα. Από πού να ξεκινήσω? Χμμμ

Ναι θα ξεκινήσω από τους bouquinistes. Ποιοι είναι αυτοί? Αυτοί είναι κάτι σαν υπαίθριοι βιβλιοπώλες που στις όχθες του Σηκουάνα, σε κάτι μεγάλα ξύλινα κουτιά εκθέτουν και πουλούν την πραμάτεια τους. Βιβλία μεταχειρισμένα και αντίκες καθώς και έναν μεγάλο αριθμό περιοδικών, γραμματόσημων και καρτών. Και βέβαια γκραβούρες, πίνακες και κάποια σουβενίρ. Και στην αριστερή και στην δεξιά όχθη του ποταμού είναι μια χαρακτηριστική και συνάμα γραφική εικόνα του Παρισιού.







χμ ενδιαφέρων βιβλίο… ωραίος πάγκος… ωραίο θέμα! Ότι πρέπει για αρτιστικ πορτραίτο! Φωτογράφε βγάλε μια φωτογραφία! Περίμενε να πάρω το σοφιστικέ μου ύφος!



Για πάμε μια βόλτα στο νησί! Ile de la Cite. Εδώ είναι το κέντρο του Παρισιού που περιλαμβάνει αξιοθέατα διαμάντια. Περάσαμε πάνω από τις γέφυρες, κάτω από τις γεφυρες, ήρθαμε σε απόσταση αναπνοής από το Σηκουάνα και μπήκαμε στο νησί. Η Παναγία των Παρισίων είναι κι’ αυτή μια star και τι star! Με ιστορία από το 1163 η Notre Dame είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της γοτθικής αρχιτεκτονικής , και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά εκκλησιαστικά κτίρια στον κόσμο. Καθημερινά στα πόδια της ουρά κάνει στην κυριολεξία το πλήθος για να τη δει να τη φωτογραφίσει και κυρίως να ανέβει τα κωδωνοστάσια της. Προς το βράδυ το νησί με τις γέφυρες και τη Notre Dame είναι πιο όμορφο, πιο ειδυλλιακό και η βόλτα αποκτά άλλο ενδιαφέρων!

Pont Saint-Michel μια από τις 8 γέφυρες που συνδέουν τις δύο όχθες με το νησί


Από την Pont Saint-Michel στο βάθος η Pont Neuf


Από την Pont Saint-Michel, άποψη της Παναγίας των Παρισίων


Κάτω από την Petit Pont





Η γέφυρα Pont au Double είναι στο ύψος της Notre Dame


Από την Pont au Double





Η ουρά που αντικρίσαμε το πρωί ήταν ακραία και με συνοπτικές διαδικασίες φύγαμε. Κάναμε μια περιήγηση γύρω της και βρεθήκαμε στην τελευταία γέφυρα της αριστερής όχθης Pont de l'Archevêché γεμάτη με λουκέτα τουριστοερωτευμένων, αλλά και την γέφυρα Pont Saint-Louis που συνδέει το νησί Île de la Cité με το νησί Ile Saint-Louis.





Pont de l'Archevêché



Για το νησάκι Ile Saint-Louis δεν έχω να πω πολλά. Διασχίσαμε τον κεντρικό του δρόμο Rue Saint-Louis en l'Ile αλλά δεν μου έκανε κανένα κλικ. Ούτε η φωτογραφική μου έκανε κλικ αφού δεν μου έκανε καμία αίσθηση να βγάλω φωτογραφία. Δεν μου άρεσε και ίσως έφταιγε ότι γινόντουσαν κάποια έργα στο δρόμο αλλά και πάλι δεν… Στο τέλος του νησιού η Pont de Sully μας χάρισε μια πιο όμορφη άποψη του μικρού νησιού του Σηκουάνα!



Για πάμε και από την δεξιά όχθη
Pont Neuf, η παλαιότερη γέφυρα πάνω από τον Σηκουάνα χρονολογίας 1578!


Η La Conciergerie στα δυτικά του νησιού Île de la Cité είναι πρώην βασιλικό παλάτι και φυλακή και αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος κτηρίων, που είναι γνωστό με την ονομασία Palais de Justice (Δικαστικό Μέγαρο). Η ιστορία είναι σκοτεινή και φριχτή αφού εκατοντάδες φυλακισμένων εκτελέστηκαν στην γκιλοτίνα στις φυλακές Conciergerie στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης. Μέσα στο πρώην βασιλικό παλάτι βρίσκεται και το εντυπωσιακό Sainte-Chapelle με το αριστουργηματικό εσωτερικό του που δυστυχώς δεν το είδαμε και η ουρά και εδώ ήταν τρελή!




Palais de Justice



Στο νησί είδαμε και την αγορά των λουλουδιών την φημισμένη Au Jardin d'Edgar. Μια εξαιρετική και πρωτότυπη μπουτίκ που εκτός από λουλούδια και δέντρα έχει μεγάλη ποικιλία διακοσμητικών για βεράντες και κήπους.






Το Hôtel-de-Ville όπως φαίνεται από την δεξιά όχθη του νησιού


Από την Pont d'Arcole τη γέφυρα στην δεξιά όχθη που συνδέει το Île de la Cité με το Hôtel-de-Ville


Όμως για να απομακρυνθούμε σιγά σιγά από τα νησιά, ας περάσουμε στην άλλη πλευρά πάλι και ας προχωρήσουμε στην αριστερή όχθη του ποταμού. Νύχτα και μέρα έτσι για ποικιλία!

Pont Saint-Michel



Pont Neuf



Και φτάνουμε στην ξακουστή Pont des Arts που συνδέει το Institut de France με την κεντρική πλατεία (cour carrée) του Palais du Louvre . Η πεζογέφυρα είναι το σημείο των ζωγράφων , καλλιτεχνών και φωτογράφων και βέβαια των ερωτικών λουκέτων σήμα κατατεθέν της. Μια μόδα που ξεκίνησε το 2008 με αποτέλεσμα το 2014 να έχει γεμίζει με πάνω από 700.000 κλειδαριές με αποτέλεσμα ένα μέρος της να καταρρεύσει από το βάρος των λουκέτων. Γι’ αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης στον κόσμο σχετικά με τους βανδαλισμούς και τις ζημιές που προκαλούνται από τις κλειδαριές σε πολλές γέφυρες του Παρισιού. Πλέον δεξιά και αριστερά της γέφυρας έχουν τοποθετηθεί ειδικά πάνελ όμως ένα κομμάτι της εξακολουθεί και είναι ελεύθερο για νέες κλειδαριές!




Institut de France


Pont des Arts



Place de l'institut


Από την Pont des Arts η Pont Neuf που περνάει από το νησί Île de la Cité



Και πάμε παρακάτω και ξεκινάμε από την Pont de la Concorde την γέφυρα που συνδέει την μεγάλη πλατεία Place de la Concorde με το Palais Bourbon το Γαλλικό κοινοβούλιο.

Από την Pont de la Concorde, στα αριστερά ο Πύργος του Άιφελ και στη μέση η γέφυρα Pont Alexandre III


Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας - Palais Bourbon



Στα δεξιά ο εκθεσιακός χώρος και συγκρότημα μουσείων Grand Palais


Υπουργείο Εξωτερικών


Και να η ομορφότερη γέφυρα του Σηκουάνα! Pont Alexandre III. Μπορεί γενικά οι γέφυρες του Παρισιού να υστερούν αντίστοιχες άλλων πόλεων της Ευρώπης όπωςΛονδίνο, Βουδαπέστη, Πράγα κτλ όμως η συγκεκριμένη είναι αντάξια της λάμψης και της φήμης του Παρισιού! Είναι μια περίτεχνη τοξωτή γέφυρα που απαρτίζεται από Art Nouveau λάμπες, με νύμφες και φτερωτά άλογα και πολυάριθμα γλυπτά κάποια απ’ αυτά επιχρυσωμένα. Αυτή είναι γέφυρα!






Απέναντι από την γέφυρα οι κήποι Esplanade des Invalides και στο βάθος το συγκρότημα κτιρίων Les Invalides το οποίο περιέχει μουσεία και μνημεία, σχετικά με την στρατιωτική ιστορία της Γαλλίας.


Avenue du Maréchal Gallieni / Quai d'Orsay


Αμερικάνικός καθεδρικός ναός του Παρισιού



Λίγο μετά η πεζογέφυρα Pasarelle Debilly




Και φτάνουμε στον πύργο του Άιφελ. Τον βλέπουμε, τον ξαναβλέπουμε, σκαρφαλώνουμε πάνω του και συνεχίζουμε πιο πέρα κατά μήκος του Σηκουάνα σε ένα όχι τόσο γνωστό κομμάτι του φτάνοντας μέχρι το Ile aux Cygnes. Ένα τεχνητό στενό νησί στον Σηκουάνα όπου αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι ένα πιστό αντίγραφο του Αγάλματος της Ελευθερίας της Νέας Υόρκης στο ένα τέταρτο της κλίμακας , ύψους 22 μέτρων και με θέα δυτικά προς την κατεύθυνση του μεγαλύτερου αδελφού του στο Ellis Island στη Νέα Υόρκη . Εγκαινιάστηκε το 1889 και δόθηκε στην πόλη του Παρισιού από την αμερικανική κοινότητα της πόλης, για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Γαλλικής Επανάστασης, μόλις 3 χρόνια μετά το δώρο που έδωσε ο λαός της Γαλλίας στις Ηνωμένες πολιτείες το τεραστίων διαστάσεων Άγαλμα της Ελευθερίας.




Μνημείο αφιερωμένο στους Εβραίους (Monument de la Place des Martyrs Juifs du Vélodrome d'Hiver)



Η περιοχή δίπλα στην Pont de Grenelle




Από την Pont de Grenelle



Statue de la Liberté




Σηκουάνας. Ανεξάντλητός και πολυποίκιλος προσφέρει τις καλύτερες βόλτες στην πόλη και συνδυάζεται με τα πάντα! Ανακαλύψτε τις ομορφιές γύρω του και αναπόφευκτα θα πέσετε πάνω στα σπουδαιότερα αξιοθέατα του Παρισιού!

 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Μια όμορφη βόλτα με… νεκρική σιγή!

Τι κι αν μας είπαν ψυχάκηδες όταν έμαθαν ότι κάναμε βόλτα σε νεκροταφείο. Τόσα ξέρουν τόσα λένε. Δεν μιλάμε για οποιοδήποτε νεκροταφείο αλλά για το Cimetiere du Pere-Lachaise! Το συγκεκριμένο κοιμητήριο είναι το μεγαλύτερο της πόλης το οποίο άνοιξε το 1804 και υπολογίζεται ότι έχουν ταφεί σ’ αυτό πάνω από 300.000 πρόσωπα.

Οι κανόνες για να ταφεί κάποιος στο νεκροταφείο είναι μάλλον αυστηροί: Πρέπει να έχουν πεθάνει στη γαλλική πρωτεύουσα ή να ζούσαν μεγάλο διάστημα της ζωής τους εκεί. Για να θαφτεί κανείς στο Pere Lachaise είναι αρκετά δύσκολο, καθώς υπάρχει λίστα αναμονής με πολύ λίγα οικόπεδα να είναι διαθέσιμα.

Το νεκροταφείο έχει πέντε κύριες εισόδους. Η Portes des Amandiers είναι αυτή κοντά στον σταθμό μετρό Pere-Lachaise (M2, M3). Η κύρια είσοδος Porte Principale είναι πολύ κοντά στον σταθμό μετρό Philippe Auguste (Μ2). Εμείς κατεβήκαμε στον σταθμό Gambeta (M3) και μπήκαμε από την Porte Gambeta.

Η κύρια είσοδος Porte Principale


Έξω από τον σταθμό μετρό Gambeta


Το νεκροταφείο είναι η τελευταία κατοικία πολλών διάσημων προσώπων με μεγαλοπρεπή επιτάφια γλυπτά γι’ αυτό και αποτελεί ένα δημοφιλές ας το πούμε εναλλακτικό μέρος, ιδανικό για περιήγηση με… νεκρική ηρεμία! Οι διάσημοι ένοικοι πολλοί: Μολιέρος, Όσκαρ Ουάιλντ, Μαρσέλ Προυστ, Μοντιλιάνι, Ντελακρουά, Μπιζέ, Σοπέν, Μαρία Κάλλας (κενή τεφροδόχος αφού την τέφρα της την σκόρπισαν στη θάλασσα του Αιγαίου), Τζιμ Μόρισον, Εντίτ Πιάφ και η λίστα ονομάτων δεν έχει τελειωμό!

Ο καιρός ήταν βροχερός και κρύος. Ιδανικός για φωτογράφιση αλλά άβολος για χαλαρή βόλτα. Μαζί με την έλλειψη υπομονής και προσανατολισμού και επειδή η ομπρέλα είχε κάνει κατάληψη στο ένα μου χέρι ήταν δύσκολο το άλλο χέρι να κοιτάει τον χάρτη από το κινητό. Έτσι αφέθηκα στο ένστικτο και το φωτογραφικό μου ντελίριο χωρίς δυστυχώς να μπορώ να εντοπίσω τους τάφους από συγκεκριμένες προσωπικότητες που ήθελα να δω. Αλλά δεν πειράζει γιατί αποζημιώθηκα με την σκοτεινή και περίεργη ατμόσφαιρα του κοιμητηρίου που ο καιρός ταίριαζε γάντι για τη φωτογραφική μου διαστροφή! Μην πάτε εκεί με ήλιο!

Μπορείτε να κατεβάσετε τον χάρτη και να κάνετε ένα πλάνο για το τι θέλετε να δείτε. Αν το καταφέρετε σας βγάζω το καπέλο και σας δίνω βραβείο!
10.jpg


11.jpg


Αριστερά ο τάφος του γάλλου συγγραφέα Allan Kardec (1804 – 1869)

























Χαμένος ανάμεσα σε τάφους...μπρρρ


Θα επανέλθω με περισσότερη ζωντάνια από Παρίσι:D!
 
Last edited:

emouli

Member
Μηνύματα
1.239
Likes
3.531
Ονειρεμένο Ταξίδι
Καταρράκτες Βικτώρια, ε;
Και Παρισάκι ε; Pas mal! Προσκυνηματικού ενδιαφέροντος ήταν το ταξίδι; :D
Όντως τα σουβενιρ ήταν σε εξευτελιστικές τιμές και πολύ γουστόζικα!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Και Παρισάκι ε; Pas mal! Προσκυνηματικού ενδιαφέροντος ήταν το ταξίδι; :D
Όντως τα σουβενιρ ήταν σε εξευτελιστικές τιμές και πολύ γουστόζικα!
:haha: Ναι, ναι! Το άφησα για τελευταία μέρα και είπα δεν φεύγω από το Παρίσι αν δεν πάω στα νεκροταφεία! Αν είχα χρόνο θα πήγαινα και στου Montparnasse. Ωραίο κι εκείνο:D

Οι τιμές στα σουβενιρς ήταν ίδιες με την Πορτογαλία. Μου έκανε εντύπωση.
 

vasilisD

Member
Μηνύματα
292
Likes
92
Πολύ ωραία η ιστορία και αναμένουμε την συνέχεια! Βρισκόμουν αρχές Μαρτίου στο Παρίσι και είναι σαν να τα ξαναζώ! Οι τσιγγάνες εμάς μας κόστισαν 5 ευρώ λόγο αιφνιδιασμού :p ! Επίσης πραγματικά το κοιμητήριο είναι ένας λαβύρινθος!
Ευτυχώς μετά από πολύ περπάτημα και πάνω που θα τα παρατούσαμε βρεθήκαμε μπροστά στον τάφο του τζίμι (αρκετά δύσκολο να βρεθεί) και φύγαμε ευχαριστημένοι!
Περιμένουμε την συνέχεια!
 

coco

Member
Μηνύματα
1.301
Likes
2.280
Επόμενο Ταξίδι
ιταλια παλι
Ονειρεμένο Ταξίδι
ρωσια
Μετανοιωσα για τις ηλιολουστες μερες που περασα στο Περ Λασεζ..φανταστικη ατμοσφαιρα,υπεροχες φωτογραφιες...την επομενη φορα βροχερη μερα..
 

zouzou92

Member
Μηνύματα
114
Likes
23
Επόμενο Ταξίδι
Μαδρίτη
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νέα Υόρκη
εχεις αδικο.το παρισι ειναι παρα πολυ ομορφο ειναι ενα μουσειο ολο το παρισι,οι δρομοι του,τα κτηρια του τα μαγαζια του,τα παντα ολα του ειναι απλα μια ζωγραφια...δν πιστευω οντως το λονδινο πως ειναι πιο ομορφο απο το παρισι...
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.812
Τι ευχάριστη έκπληξη ήταν αυτή βρε φίλε!
Περίμενα πως και πως να απολαύσω και πάλι, όποτε θα μπορούσες, μία νέα ιστορία σου με τις μοναδικές φωτογραφίες που μας δίνεις.
Εντάξει Λονδίνο δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ αλλά έχει ενδιαφέρουσες γειτονιές, και αναρίθμητα αξιοθέατα ανθρώπων έργα!
Έτσι ακριβώς! για να μην ξεχνιώμαστε.
Έχω βρεθεί 3 φορές στο Παρίσι και μπορώ να πω ότι πέρασα καλά. Φυσικά είναι μια από τις πιό μεγαλοπρεπείς και εντυπωσιακές πόλεις του κόσμου, αλλά μέχρι εκεί. Όπως είπες κι εσύ δεν είναι όμως Λονδίνο...
Σ΄ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες για τον τάφο του Τζιμ Μόρισσον, θα τον έχω στα υπόψιν, γιατί τυγχάνει να είμαι μεγάλος φαν των Doors και του μεγάλου Τζιμ.
Περιμένουμε τη συνέχεια.
 
Last edited:

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Πολύ ωραία η ιστορία και αναμένουμε την συνέχεια! Βρισκόμουν αρχές Μαρτίου στο Παρίσι και είναι σαν να τα ξαναζώ! Οι τσιγγάνες εμάς μας κόστισαν 5 ευρώ λόγο αιφνιδιασμού :p ! Επίσης πραγματικά το κοιμητήριο είναι ένας λαβύρινθος!
Ευτυχώς μετά από πολύ περπάτημα και πάνω που θα τα παρατούσαμε βρεθήκαμε μπροστά στον τάφο του τζίμι (αρκετά δύσκολο να βρεθεί) και φύγαμε ευχαριστημένοι!
Περιμένουμε την συνέχεια!
Το αστείο ήταν που περίμενα στη διάβαση και γυρνάω και βλέπω τον φίλο μου να μιλάει με τις τσιγγάνες.Τότε φωνάζω δυνατά ένα ΟΧΙ:DΚαι μετά έρχεται χαλαρός και μου λέει πως κάνεις έτσι 1 ευρώ τις έδωσα!
Κι εμείς ήμασταν κοντά στον τάφο του Μόρισον σύμφωνα με το χάρτη αλλά τα παρατήσαμε.
Μετανοιωσα για τις ηλιολουστες μερες που περασα στο Περ Λασεζ..φανταστικη ατμοσφαιρα,υπεροχες φωτογραφιες...την επομενη φορα βροχερη μερα..
Πράγματι από φωτογραφικής άποψης το νεκροταφείο πρέπει να είναι βροχερό και σκοτεινό για να δώσει έναν τόνο μυστηρίου στις φωτό.
 
Last edited:

tripakias

Member
Μηνύματα
7.988
Likes
12.054
Επόμενο Ταξίδι
Άγιος Μαυρίκιος
Ονειρεμένο Ταξίδι
Εκεί
Ωραιος @giannismits. Αλλη μια ιστορια-οδηγος απο τον master του ειδους!

Οι διάσημοι ένοικοι πολλοί: Μολιέρος, Όσκαρ Ουάιλντ, Μαρσέλ Προυστ, Μοντιλιάνι, Ντελακρουά, Μπιζέ, Σοπέν, Μαρία Κάλλας (κενή τεφροδόχος αφού την τέφρα της την σκόρπισαν στη θάλασσα του Αιγαίου), Τζιμ Μόρισον, Εντίτ Πιάφ και η λίστα ονομάτων δεν έχει τελειωμό!
Αν μου επιτρεπεις , στον ιδιο ταφο με την Edith Piaf ειναι θαμμενος και ο πατερας της, η κορης της που πεθανε μολις 2 ετων αλλα και ο ελληνικης καταγωγης δευτερος συζυγος της Θεοφανης Λαμπουκας γνωστος στο γαλλικο κοινο ως Théo Sarapo. Ηθοποιος και τραγουδιστης αναδειχθηκε απο την Edith Piaf και ηταν εκεινη που του χαρισε το καλλιτεχνικο του ονομα που στα γαλλικα προφερεται Σαγαπο (Sarapo) λογω της μεγαλης αγαπης που του ειχε. Αυτην της η αγαπη για τον κατα 21 χρονια νεοτερο της συζυγο Sarapo, την εκανε να λατρεψει την Ελλαδα, οπου μαζι της την λατρεψαν και οι εκατομμυρια θαυμαστες της. Ο Sarapo πεθανε σε ηλικια 34 ετων 7 χρονια μετα το θανατο της Edith Piaf και ειναι ενας ακομα Ελληνας της χρυσης ελληνικης ομαδας της δεκαετιας του '60 στη Γαλλια.

εχεις αδικο.το παρισι ειναι παρα πολυ ομορφο ειναι ενα μουσειο ολο το παρισι,οι δρομοι του,τα κτηρια του τα μαγαζια του,τα παντα ολα του ειναι απλα μια ζωγραφια...δν πιστευω οντως το λονδινο πως ειναι πιο ομορφο απο το παρισι...
Σαν κατουρημενη ζωγραφια ισως...Αντε τωρα βγες απο το ονειρο και ελα στην πραγματικοτητα για να μαθεις πως το Λονδινο ειναι πολυ ωραιοτερο.
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.116
Μηνύματα
880.712
Μέλη
38.839
Νεότερο μέλος
mgian

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom