Marios_Gr
Member
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Η σημερινή Βιέννη; Όχι, Ισημερινή Βιέννη.
- Landstraße ~ Το Φιλί
- ~ Salesianerinnenkirche
- ~ Ρωσικός Καθεδρικός του Αγίου Νικολάου και Μνημείο του Κόκκινου Στρατού
- Lindner Hotel am Belvedere
- Wieden ~ Τεχνολογία και Διπλωματία
- ~Karlskirche
- ~ Technische Universität Wien
- Mariahilf ~ Το μεγάλο παζάρι
- ~ Naschmarkt
- ~ Wagner Apartments
- ~ Secession
- Alsergrund ~ Ο Sigmund δεν μένει πια εδώ
- ~ Votivkirche
- ~ Gartenpalais Liechtenstein
- Innere Stadt ~ Αυτοκρατορική λαίλαπα
- ~ Naturhistorisches Museum
- ~ Kunsthistorisches Museum Wien
- ~ MuseumsQuartier και mumok
- ~ Akademie der Bildenden Künste Wien
- ~ Ισπανική Σχολή Ιππασίας
- ~ Stephansdom
- ~ Graben
- ~ Pasqualati Haus
- ~ Πλατεία Freyung και Ferstel Passage
- ~ Judenplatz
- ~ Stadtpark
- ~ Hoher Markt και Ankeruhr
- ~ Γειτονιές του κέντρου
- ~ Φαγητό στο κέντρο
- ~ Albertina
- Επίλογος
Η σημερινή Βιέννη; Όχι, Ισημερινή Βιέννη.
Τον Αύγουστο του 2021 επισκέφτηκα τη Βιέννη. Εν μέσω πανδημίας, μέτρων, πιστοποιητικών εμβολιασμού και προσωπικής μου υποχονδρίασης. Ήταν η δεύτερη επίσκεψή μου εκεί, αλλά καθώς η πρώτη αριθμούσε μόνο λίγες ώρες κατά τη διάρκεια ενός οδικού ταξιδιού με πούλμαν (μην το επιχειρήσετε ποτέ, αν δεν είστε 90 χρονών και επιζήσας της κατοχής) που περιελάμβανε ακόμα την Πράγα και τη Βουδαπέστη, στην πραγματικότητα ήταν η πρώτη ουσιαστική επαφή μου με την πόλη.
Ένας από τους βασικούς λόγους που προτιμώ την Κεντρική Ευρώπη για τα καλοκαιρινά μου ταξίδια είναι η διαφυγή από τη ζέστη και τον θερμικό κάματο της Ελλάδας. Αλλά φέτος η ζωή μου φέρθηκε ύπουλα, ελεεινά και απολύτως εκδικητικά.
Η Βιέννη έβραζε. Δεν έκανε απλώς ζέστη, σαν αυτή που αναμένεται να κάνει το καλοκαίρι ακόμα και σε μία κεντροευρωπαϊκή πόλη. Έκανε πολλή ζέστη. Ήταν ένας συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας, από αυτούς που σε κάνουν να στάζεις από τον ιδρώτα στα τρία πρώτα βήματα σε εξωτερικό χώρο. Καλά, υπερβάλλω λίγο. Μπορεί να είναι και στα τέσσερα.
Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορώ να ακολουθήσω πλήρως το πρόγραμμα που είχα σχεδιάσει, να σταματάω συχνά για ανακουφιστικά δροσερά ποτά και να περιφέρομαι από μουσείο σε μουσείο για να διασωθώ από τα εκεί κλιματιστικά (τα οποία δεν υπήρχαν πάντοτε).
Η ιστορία δεν θα ακολουθήσει μία γραμμική εξέλιξη, δηλαδή δεν θα εξιστορήσω χρονικά τα γεγονότα κατά τις -σχεδόν- 4 ημέρες που έμεινα στη Βιέννη, αλλά θα αναφερθώ σε αυτά που με ενδιέφερε -και οι συνθήκες μου επέτρεψαν- να δω, ανά περιοχή του κεντρικού τομέα της πόλης.