Marios_Gr
Member
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Η σημερινή Βιέννη; Όχι, Ισημερινή Βιέννη.
- Landstraße ~ Το Φιλί
- ~ Salesianerinnenkirche
- ~ Ρωσικός Καθεδρικός του Αγίου Νικολάου και Μνημείο του Κόκκινου Στρατού
- Lindner Hotel am Belvedere
- Wieden ~ Τεχνολογία και Διπλωματία
- ~Karlskirche
- ~ Technische Universität Wien
- Mariahilf ~ Το μεγάλο παζάρι
- ~ Naschmarkt
- ~ Wagner Apartments
- ~ Secession
- Alsergrund ~ Ο Sigmund δεν μένει πια εδώ
- ~ Votivkirche
- ~ Gartenpalais Liechtenstein
- Innere Stadt ~ Αυτοκρατορική λαίλαπα
- ~ Naturhistorisches Museum
- ~ Kunsthistorisches Museum Wien
- ~ MuseumsQuartier και mumok
- ~ Akademie der Bildenden Künste Wien
- ~ Ισπανική Σχολή Ιππασίας
- ~ Stephansdom
- ~ Graben
- ~ Pasqualati Haus
- ~ Πλατεία Freyung και Ferstel Passage
- ~ Judenplatz
- ~ Stadtpark
- ~ Hoher Markt και Ankeruhr
- ~ Γειτονιές του κέντρου
- ~ Φαγητό στο κέντρο
- ~ Albertina
- Επίλογος
Την πρώτη φορά που βρέθηκα στη Βιέννη ήταν για λίγες ώρες, τη δεύτερη υπό δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Είτε, λοιπόν, αντικειμενικά δεν θα μπορούσα να την απολαύσω όσο και όπως θα έπρεπε, είτε εγώ δεν την αντιμετώπισα σωστά, είτε απλά εκ φύσεως άλλες πόλεις μου ταιριάζουν περισσότερο.
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχει κάτι κακό, και ό,τι είχε υποσχεθεί το έδωσε. Αλλά μου φάνηκε αρκετά μονοδιάστατη, μονοθεματική. Το αυτοκρατορικό στοιχείο -και η καταιγιστική τουριστική του ανάδειξη- επικρατεί τόσο πολύ σε ένταση και έκταση που καταπίνει οτιδήποτε άλλο πιθανώς προσφέρει η πόλη. Δεν θα έλεγα ότι έχει τον κοσμοπολιτισμό, την καλλιτεχνική διάθεση και τη ζωντάνια του Βερολίνου, για παράδειγμα. Ακόμα και τα πιο σύγχρονα κομμάτια της παρεμβάλλονται μάλλον άκομψα και μερικώς μόνο ενσωματωμένα στο κυρίαρχο ιστορικό πλαίσιο, κατά τη γνώμη μου.
Είναι απολύτως κατάλληλη για μία ολιγοήμερη ρομαντική εκδρομή ζευγαριών και για κάποιον που θέλει να πάρει μία γερή δόση πολλών και μαζεμένων τουριστικών αξιοθέατων σε λίγες μέρες, ακόμα και με το κιτς και υπερβολικό στοιχείο που συνήθως ενυπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά αν θέλετε κάτι άλλο, τουλάχιστον σε μία διάρκεια τεσσάρων ημερών, δεν είμαι σίγουρος ότι θα το βρείτε εύκολα.
Παρόλα αυτά, κάθε ταξίδι είναι μία εμπειρία. Και αν η δική σου προσέγγιση δεν είναι η τυπικά τουριστική που συχνά έχουν οι Έλληνες που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες, η Βιέννη είναι ένα ζωντανό βιβλίο ιστορίας και μία ευκαιρία διαφυγής σε μία εποχή πολύ διαφορετική από τη δική μας. Και, βέβαια, ειδικά για εμάς στην Ελλάδα, ένα υπόδειγμα για το πως μία πόλη μπορεί να προσφέρει υψηλό βιοτικό επίπεδο και σεβασμό στους πολίτες της.
~
Το μεσημέρι της τελευταίας μέρας μου στη Βιέννη ο καιρός άλλαξε άρδην. Μου το χρώσταγε μετά από τόση ταλαιπωρία με την αφόρητη ζέστη. Αλλά άλλαξε πραγματικά πολύ. Τόσο πολύ που ξεκίνησαν ραγδαίες και επίμονες βροχές και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Δεν έκανε κρύο, αλλά ένα μπουφανάκι το ήθελες. Σε ένα διάλειμμα της βροχής βρήκα την ευκαιρία να βγω για τον τελευταίο μου περίπατο στο κέντρο. Οι πόλεις αλλάζουν με τη βροχή και κάποιες αλλάζουν περισσότερο. Τους πάει ο μουντός ουρανός και οι βρεγμένοι δρόμοι, λες και φτιάχτηκαν εξαρχής για να αναδεικνύονται σε αυτές τις συνθήκες. Και η Βιέννη ήταν ωραία έτσι. Μελαγχολική και πιο ήσυχη. Βαριά και κάπως βουβή, παρά τον πολύ κόσμο που σκέφτηκε το ίδιο με εμένα και βγήκε και αυτός έξω.
Δεν ξέρω αν θα ξαναβρεθώ εκεί, μάλλον όχι, αλλά άξιζε τον κόπο.

Gute Nacht, Wien