va5ilis
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Το Εβερεστ
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Oklahoma City(Oklahoma) & Wichita( Kansas)
- Nebraska - Chimney Rock & Scott Bluffs
- Fort Laramie (Wyoming) & Mammoth Site (South Dakota)
- Custer State Park, Mount Rushmore (South Dakota)
- Cathedral Spires, Black Elk Peak & Crazy Horse Monument (South Dakota)
- Badlands
- Deadwood (South Dakota) & Devil’s Tower (Wyoming)
- Little Big Horn (Wyoming)
- Yellowstone National Park 1
- Yellowstone National Park 2
- Yellowstone National Park 3
- Yellowstone National Park 4
- Yellowstone National Park 5
- Grand Teton National Park
- Οι αετοφωλιες του Mesa Verde National Park
- Chaco Canyon
- Επιστροφη – Χρησιμες πληροφορίες – Επίλογος
In every walk with nature one receives far more than he seeks.
~ John Muir
Μερα 13η - Yellowstone National Park 5~ John Muir
Το καλο με το να κοιμασαι μεσα στο παρκο ειναι οτι μπορεις να το απολαύσεις τις πολυ πρωινες ωρες. Δεν υπαρχουν πολλα αυτοκινητα στο δρομο και μπορεις να συναντησεις αρκετα ζωα.

Η διαδρομη της ημερας, ξεκινωντας απο αριστερα, ειναι περιπου αυτη.

Ενας γρηγορος σταθμος σε μια λιμνη της οποια το νερο καταληγει και στις δυο μεριες του ηπειρωτικου χωρισματος (continental divide) πραγμα το οποιο ειναι πολυ σπανιο. Το ηπειρωτικο χωρισμα ειναι ενα νοητο οριο το οποιο χωριζει τις υδατινες οδους. Για παραδειγμα, στην βορεια Αμερικη τα Rockies χωριζουν την ηπειρο σε ποταμια που ρεουν προς τον Ειρηνικο και αλλα που ρεουν προς τον Ατλαντικο και τον Κολπο του Μεξικου.

Ολες οι ηπειροι εχουν ηπειρωτικα χωρισματα αλλα ισως επειδη στην Ελλαδα ειμαστε μακρια απο αυτο που φαινεται παραπανω στην κεντρικη Ευρωπη, δεν εχω ακουσει τον ορο να χρησιμοποιείται στην χωρα μας. Πιθανον η οροσειρα της Πινδου να ειναι ενα ηπειρωτικο χωρισμα για τον ελληνικο χωρο.
Σημερα το προγραμμα εχει λιμνη Yellowstone, που ειναι και το μονο κομματι του παρκου που δεν εχω περασει. Οδηγαω διπλα στην λιμνη, σε μια πολυ ομορφη διαδρομη μεχρι να φτασω στο West Thumb Geyser Basin. Ακολουθωντας ενα ξυλινο διαδρομο φτανω κοντα στην λιμνη που μου φαινεται σαν θαλασσα. Δεν ξερω τι ειναι αυτο με εμας τους Ελληνες και τη θαλασσα, αλλα οταν ειμαστε κοντα στο νερο νιωθουμε σαν να ειμαστε σε ενα μερος οικειο. Για να παραφράσω την τελευταια προταση απο το “A River Runs Through It”, η θαλασσα μας στοιχειώνει. Ετσι και εγω απολαμβανω την πρωινη μου βολτα “στοιχειωμενος” απο την ομορφια μιας λιμνης.

Της γυναικας η καρδια ειναι μια αβυσσος, ωραια αβυσσος ομως...

Χθες τελικα δεν ηταν τοσο ασχημα που κοιμήθηκα στην Ντολυ, λεω να το κανω και σημερα. Σημερα ομως θελω παραλιμνια, ξενοδοχειο με θεα παρακαλω. Αρχιζω και μπαινω σε ολους τους παραδρομους μεχρι που βρισκω αυτο. Δεν χρειαζεται να ψαξω αλλο, εδω θα κοιμηθω αποψε, φτανει τοσα βουνα.

Συνεχιζοντας τον δρομο μου, βλεπω αυτοκινητα σταματημενα να φωτογραφίζουν βουβαλια στην αλλη μερια του ποταμου. Παρκαρω την Ντολυ προχειρα και κατεβαινω προς την οχθη. Ειναι ενα κοπαδι που πινουν νερο στην οχθη. Ξαφνικα δυο απο αυτα ξεκινανε να διασχιζουν το ποταμι και σιγα σιγα και τα υπολοιπα ακολουθουν. Ε αυτα που εβλεπα στο National Geographic δεν περιμενα να τα δω απο κοντα. Μικρα και μεγαλα βουβαλια κολυμπουν κρατωντας τις μουσουδες τους εξω απο το νερο. Μολις φτανουν σε βαθος που πατανε στην αλλη μερια, τινάζουν το νερο απο πανω τους και βγαινουν απο το ποταμι. Δεν προλαβαινω να φωτογραφιζω.

Βγαινοντας απο το ποταμι και αφου εχουν περασει ολα τα ζωα, ξεκινανε να κινούνται προς το μέρος μας οποτε εμεις αρχιζουμε να γυρναμε προς τα αυτοκινητα. Περνανε μεσα απο τα παρκαρισμενα αμαξια και διασχιζουν τον δρομο.

Τα χανω για λιγο ενω κατευθυνομαι προς το Mud Volcano, αλλα μετα απο λιγο ειναι παλι μπροστα μου και προσπαθουν να περασουν τον ξυλινο διαδρομο. Αλλα παιρνουν φορα, αλλα κοντοστεκονται πριν πατήσουν πανω στο ξυλο και ειδικα τα μικρα φαινεται να δυσκολευονται. Τελικα ολα το περνανε και χανονται μεσα στο δασος. Οσες φορες και να δω τα τατανκα δεν τα βαριεμαι.

Σημερα τελευταια μερα στο αγαπημενο μου Yellowstone και εχω αφησει κατι που ξερω οτι θα μου αρεσει για το τελος. Το φαραγγι του Yellowstone το επισκέφτηκα απο την βορεια μερια, αλλα σημερα θα κανω το μονοπατι κατα μηκος τους φαραγγιου στην νοτια μερια.

Yellowstone Lower Falls

Το μονοπατι προσφερεται για φανταστικες φωτογραφιες που μπορει να ειναι ακομα καλυτερες αν καποιος βγει στην ακρη. Εχω ακροφοβια παρολα αυτα βγηκα στην ακρη οσο μπορουσα για να εχω καλυτερη γωνια ληψης. Δεν ειναι απαραιτητο, οποιος θελει μενει στο κυριως μονοπατι.
Ομορφιες...

Αγρια ομορφια.

Περπατωντας κατα μηκος του φαραγγιου απομακρυνομαι απο τους καταρρακτες.

Και αυτη ειναι απο το Artist Point, για την ακριβεια ειναι στα σκαλακια πριν ανεβεις. Νομιζω απο αυτο το σημειο ευθυγραμμιζεται καλυτερα ο καταρρακτης με το φαραγγι και δεν εχει και τοσο κοσμο, ολοι ανεβαινουν στο Artist Point.

Σε καποια στιγμη το μονοπατι φευγει απο την οχθη του φαραγγιου και συνεχιζει προς τα μεσα. Εκει συναντησα ομορφες λιμνες.

Οταν τελειωσα, οδηγησα απο την βορεια μερια και ξανακατεβηκα το μονοπατι στους Lower Falls ελπιζοντας να παρω μια καλυτερη φωτογραφια. Νομιζω οτι η πρωτη που ειχα δυο μερες πριν, μου αρεσει περισσοτερο.

Ωρα για φαγητο, αλλα γυρνωντας στο αμαξι βλεπω οτι ενας κορακας τρωει τα εντομα απο την μασκα της Ντολυς. Εξυπνος ο κορακας, τον αφηνω να φαει με την ησυχια του και τρωω και εγω σε ενα παγκακι παραδιπλα.

Γυρναω στο "ξενοδοχειο" διπλα στην λιμνη, παρκαρω την Ντολυ ετσι ωστε να εχω θεα την λιμνη και βαζω μουσικουλα. Σημερα εχω ορεξη για ελληνικα. Το βασιλειο μου για ενα ουζακι και ενα ψαρομεζε.
Τρωω μια μπαρα, οτι μπορει κανεις.

Σημερα ειμαι καλυτερα προετοιμασμενος για το βραδυ, εχω βαλει πιο χοντρα ρουχα, φορεσα την μπαλακλαβα μου απο νωρις και γενικα εχω φασκιωθει σαν μωρο. Δεν ειναι οτι δεν ξυπνησα το βραδυ να αναψω την μηχανη αλλα τουλαχιστον ημουν προετοιμασμενος.
Ξαπλωνοντας μεσα στον υπνοσακο μου και ενω εχει βραδιασει, μπορουσα να δω απο το παραθυρο το νεφελωμα του γαλαξια μας. Καπως ετσι, μετρωντας το απειρο των αστρων αποκοιμηθηκα.
Last edited: