va5ilis
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Το Εβερεστ
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Oklahoma City(Oklahoma) & Wichita( Kansas)
- Nebraska - Chimney Rock & Scott Bluffs
- Fort Laramie (Wyoming) & Mammoth Site (South Dakota)
- Custer State Park, Mount Rushmore (South Dakota)
- Cathedral Spires, Black Elk Peak & Crazy Horse Monument (South Dakota)
- Badlands
- Deadwood (South Dakota) & Devil’s Tower (Wyoming)
- Little Big Horn (Wyoming)
- Yellowstone National Park 1
- Yellowstone National Park 2
- Yellowstone National Park 3
- Yellowstone National Park 4
- Yellowstone National Park 5
- Grand Teton National Park
- Οι αετοφωλιες του Mesa Verde National Park
- Chaco Canyon
- Επιστροφη – Χρησιμες πληροφορίες – Επίλογος
The nuclear arms race is like two sworn enemies standing waist deep in gasoline,
one with three matches, the other with five.
~Carl Sagan
one with three matches, the other with five.
~Carl Sagan
Μερα 6η - Badlands
Χθες το βραδυ κοιμηθηκα στην Rapid City, και εχω περιπου μια ωρα οδηγηση για να φτασω στο εθνικο παρκο Badlands. Εχω αφησει πισω τους Μαυρους Λοφους και το τοπιο ειναι πολυ διαφορετικο, ανυδρο με λιγη βλαστηση παρολο που μερικα εκατομμυρια χρονια πριν εδω ηταν θαλασσα. Θα ξεκινήσω με το μονοπατι του Καστρου. Πηγα και ηρθα 16 χιλιομετρα και δεν καταλαβα που ειναι αυτο το καστρο. Αυτο ειναι και το μεγαλυτερο μονοπατι το οποιο ειναι ενδιαφερον στην αρχη και στο τελος του. Στην μεση ειναι μαλλον αδιαφορο.

Για να κανω ενα διαλειμμα απο το περπατημα βγαινω απο το παρκο και μερικα μιλια απο την εισοδο του υπαρχει το Minuteman Missile Visitors Center που φιλοξενουσε πυρηνικες κεφαλες στην περιοδο του ψυχρου πολεμου. Υπηρχε ενας μεγαλος αριθμος απο υπογειες εγκαταστασεις (παροπλισμενες πλεον) στις μεγαλες πεδιαδες ετοιμες να πλήξουν στοχους στην Σοβιετικη ενωση αν κριθει απαραιτητο. Ευτυχως δεν κριθηκε απαραιτητο αν και φτασαμε πολυ κοντα. Μια απο τις φορες για τις οποιες γνωριζουμε (ειμαι σιγουρος οτι υπηρχαν και αλλες φορες που δεν γνωριζουμε) ηταν οταν o Ρωσος αξιωματικος Stanislav Petrov αντεδρασε ψυχραιμα, οταν το ρωσικο συστημα εδειξε λανθασμενα, οτι ειχαν εκτοξευτει αμερικανικοι πυραυλοι. Η ιστορια παρουσιαζεται στο πολυ ωραιο ντοκυμαντερ “Ο Ανθρωπος που εσωσε τον κοσμο”.
Υπαρχουν 2 εγκαταστασεις, η μια θελει να κλεισεις ραντεβου και η αλλη ηταν κλειστη οταν εφτασα, ετσι δυστυχως δεν ειδα καμια απο τις δυο. Ειδα ομως το μικρο μουσειο το οποιο ειχε μια ωραια παρουσιαση με τον αριθμο των πυρηνικων των 2 υπερδυναμεων της εποχης του ψυχρου πολεμου και πως αυτα αλλαζαν χρονο με τον χρονο. Καθε στηλη ειναι ενας χρονος απο το 1945 αν θυμαμαι καλα, με μπλε η Αμερικη, πορτοκαλι η Ρωσια, και απο πισω τo συνολo.

Εδω συνεχιζει απο το 1974 κα ιφαινεται πως η Ρωσσια παιρνει κεφαλι.

και εδω φαινεται απο το 2001 και μετα οπου υπαρχει μια ισορροπια.

Σκεφτεται κανεις αν οι ηγετες μας ειναι τρελοι (MAD) ή υπαρχει μια λογικη που τελικα "δουλεψε" μεσα σε αυτη την τρελα. Δες φωτο.

Αφου ξεκουραστηκα λιγο και νιώθοντας τυχερος που μπορω περπαταω ακομα πανω σε αυτον τον ομορφο πλανητη και το ειδος μου δεν τον εχει καταστρεψει, ξαναγυρισα στα Badlands και αυτη την φορα πηρε το ματι μου αυτοκινητα να σταματανε αριστερα μετα την κυρια εισοδο σε ενα σημειο με θεα. Παρκαρα και ξεκινησα να περπαταω προς την ακρη. Αυτο που ειδα πραγματικα με συγκλονισε και ηταν οτι πιο ομορφο ειχα δει μεχρι τοτε σε αυτο το ταξιδι. Το σεληνιακο τοπιο θα μπορουσε να ηταν καλλιστα σε ταινια των Star Wars. Λοφακια σαν σπαρμενα δοντια δρακου, με χρωματιστα γεωλογικα στρωματα που το καθενα μπορει να αναπαριστα εκατομμυρια χρονια σε αυτο το γεωλογικο ημερολογιο. Δυστυχως δεν υπηρχε μονοπατι να περπατησω, θα ηθελα πολυ να περπαταω εκει κατω.

Αν ηταν στουπες το εβαζε κατω το Bagan της Myanmar.

Απο τα υπολοιπα μονοπατια αξιζει πολυ το Notch Trail, το οποιο σε βαζει μεσα σε ενα φαραγγι που δεν εχει πια νερο και εχει την χαρακτηριστικη σκαλα για να ανεβοκατεβαινεις. Σε καποια σημεια θελει λιγο προσοχη, υπηρχε ο σκελετος ενος αγριοκατσικου στο βαθος της χαραδρας και απο οσο ξερω ειναι εξαιρετικοι αναρριχητες που σπανια πεφτουν.

Φευγοντας απο τα Badlands ηθελα να κανω μια σταση στο γνωστο Wall Drug Store, το οποιο ξεκινησε σαν μια μικρη επιχειρηση η οποια διαφημιζε οτι εδινε δωρεαν παγωμενο νερο. Σημερα δινει ακομα δωρεαν παγωμενο νερο και καφε για 5 σεντς, και ειναι αρκετα καλος λογος για παρα πολλους να κανουν μια παρακαμψη απο τον αυτοκινητοδρομο για να επισκεφτούν τα μαγαζια με τα σουβενιρ και τα εστιατορια που περιλαμβανει σημερα. Αμερικανιά το ξερω, αλλα ειναι και αυτο μερος του ταξιδιου.

Κατευθυνομαι προς το Deadwood, το οποιο αγαπησα απο την ομωνυμη σειρα. Εχει βραδιασει για τα καλα, ανεβαινω σε υψόμετρο και σκεφτομαι οτι το μονο που θελω ειναι ενα μαλακο κρεβατι να απλωσω το ταλαιπωρο κορμι μου. Για σημερα μαλιστα εχω βρει προσφορα και εκλεισα στο Doubletree Hilton και δεν βλεπω την ωρα να φτασω.
Κατεβαινω απο την Ντολυ μεσα στην μπιχλα αλλα δεν βλεπω που ακριβως ειναι η εισοδος του ξενοδοχειου. Εχει πινακιδες για καζινο, εστιατορια και αλλα μαγαζια και καπου εκει ψηλα βλεπω και την πινακιδα Doubletree αλλα δεν ειμαι σιγουρος ποια ειναι η σωστη εισοδος. Φορτωνομαι τα πραγματα μου και κατευθυνομαι προς την συρομενη πορτα που ειναι στην μεση του κτηριου. Δεν ξερω αν ειναι η σωστη αλλα θα βρω να ρωτησω καποιον χριστιανο. Η αυτοματη συρομενη πορτα ειναι καταμαυρη, πλησιαζω και ανοιγει. Μερικα μετρα πιο μεσα ειναι μια δευτερη μαυρη συρομενη πορτα. Κανω μερικα βηματα ακομα και οταν ανοιγει και αυτη κοκαλωσα με αυτο που ειδα. Φρουτακια και φουλ αμερικανοι τουριστες να πινουν και να ξοδευουν τα δολλαρια τους τζογαροντας, μην φορωντας μασκα σαν να μην υπαρχει κορονοϊός. Θεουλη μου τι θελω εγω εδω, καλα ημουν στις ερημιες μου.
Ρωταω καποιες κοπελες και μου λενε οτι πρεπει να περπατήσω μεχρι την ακρη του ξενοδοχειου που ειναι η ρεσεψιον, να κανω τσεκ ιν, και μετα να ξαναρθω στην μεση για να παρω το ασανσερ να ανεβω στο δωματιο μου. Πρακτικη μαρκετινγκ νουμερο 1. Οποτε με τις βαλιτσες ξεκιναω σαν φορτωμενο γαιδουρι να διασχίζω τον ναο του τζογου, ο μεσος αμερικανος πιθανοτατα θα ειχε κανει μια σταση για να δοκιμασει την τυχη του αλλα δυστυχως η ευτυχως δεν με ενδιαφερει το καζινο καρδια μου. Βρισκω την ρεσεψιον, κανω τσεκ ιν και ο ευγενικοτατος πλην πρηξα..δης ρεσεψιονιστ αρχιζει να μου λεει οτι πρεπει να με χρεώσει για το παρκινγκ $15 αλλα θα μου δωσει εκπτωτικα κουπονια για να φαω και να παιξω στο καζινο αξιας $50 και τελικα βγαινω κερδισμενος. Πρακτικη μαρκετινγκ νουμερο 2. Ε αφου βγαινω κερδισμενος δωσε το κουπονι δωσε και το κλειδι να τρεξω να παιξω να προλαβω. Αντε ξανα περπατημα πισω μεχρι το ασανσερ και επιτελους φτανω στο δωματιο. Το στρωμα και τα μαξιλαρια ηταν σε αλλη κλαση αλλα επρεπε να αποφασισω αν θελω να κανω το τεστ ντραιβ τωρα η να βγω μια βολτα στο νυχτερινο Deadwood ξεροντας πως αυριο το βραδυ δεν θα ειμαι εδω.
Τελικα αποφασισα να ξεμυτισω, κατεβηκα απο τα σκαλια και βρηκα μια κοντινη εξοδο απο οπου βγηκα στον καθαρο αερα. Το υψόμετρο κανει διαφορα στην θερμοκρασια που ειναι αρκετα πιο χαμηλη και νιωθεις τον βουνισιο αερα στα πνευμονια σου. Κατευθυνομαι προς το κεντρο της πολης και αφου περασω την μεγαλη πινακίδα που δηλωνει το ιστορικο κεντρο, βλεπω τον Wild Bill Hickok να με περιμενει, να με καλωσορίσει σαν φιλος καλος.

We do not want churches because they will teach us to quarrel about God, as the Catholics and Protestants do. We do not want to learn that. We may quarrel with men sometimes about things
on this earth. But we never quarrel about God. We do not want to learn that.
~Chief Joseph Nez Perce
on this earth. But we never quarrel about God. We do not want to learn that.
~Chief Joseph Nez Perce
Last edited: