va5ilis
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Το Εβερεστ
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Oklahoma City(Oklahoma) & Wichita( Kansas)
- Nebraska - Chimney Rock & Scott Bluffs
- Fort Laramie (Wyoming) & Mammoth Site (South Dakota)
- Custer State Park, Mount Rushmore (South Dakota)
- Cathedral Spires, Black Elk Peak & Crazy Horse Monument (South Dakota)
- Badlands
- Deadwood (South Dakota) & Devil’s Tower (Wyoming)
- Little Big Horn (Wyoming)
- Yellowstone National Park 1
- Yellowstone National Park 2
- Yellowstone National Park 3
- Yellowstone National Park 4
- Yellowstone National Park 5
- Grand Teton National Park
- Οι αετοφωλιες του Mesa Verde National Park
- Chaco Canyon
- Επιστροφη – Χρησιμες πληροφορίες – Επίλογος
Μόνο όταν το τελευταίο δέντρο πεθάνει, το τελευταίο ποτάμι δηλητηριαστεί και το τελευταίο ψάρι πιαστεί, θα καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να φάμε χρήματα.
~Cree Indian Proverb
Μερα 7η - Deadwood (South Dakota) & Devil’s Tower (Wyoming)~Cree Indian Proverb
Η πρωτη εντυπωση απο το Deadwood σιγουρα δεν ειναι αυτο που περιμενα. Οταν το 1876 βρεθηκε χρυσαφι, η πολη γεμισε απο χρυσοθηρες που προσπαθούσαν να πιασουν την καλη. 150 χρονια μετα, ειναι γεματη καζινο και αμερικανους τουριστες που προσπαθουν να κανουν την τυχη να τους χαμογελασει στους ναους του τζογου. Αλλαξε πολυ, αλλα και απο μια αλλη μερια ισως οχι τοσο, ο ευκολος και γρηγορος πλουτισμος ειναι ακομα το ζητουμενο. Οσο για την απογοήτευση μου, δεν φταιει το Deadwood. Αν αυτο που ειχα φτιαξει στο μυαλο μου δεν συμφωνει με την πραγματικοτητα τοτε σιγουρα δεν φταιει η πραγματικοτητα.
Το Deadwood βρισκεται στο βαθος ενα φαραγγιου που πλαισιωνεται απο δυο καταπρασινες πλαγιες. Οταν μαθευτηκε οτι υπαρχει χρυσαφι υπηρξε κοσμοσυρροη (gold rush) και μεσα σε μερικες μερες χτιστηκε μια ολοκληρη πολη. Φυσικα εκτος απο τους χρυσοθηρες ηρθαν και ανθρωποι με ολα τα επαγγελματα που χρειαζονται για να υποστηρίξουν μια πολη - ξυλουργοι, σιδεραδες, εμποροι, γιατροι, πορνες, ιδιοκτητες σαλουν ακομα και σερίφηδες. Μεσα απο αυτη την πολυχρωμη κοινοτητα, που ο καθενας ερμηνευε το νομο και την εφαρμογη του διαφορετικα, ξεπηδησαν μερικοι απο τους πιο γνωστους ηρωες της Αγριας Δυσης. Ο Wild Bill Hickok ενας στρατιωτης, ανιχνευτης, παρανομος, τζογαδορος, ηθοποιος, σεριφης και χαρτοπαιχτης (ναι ηταν πολυπραγμων) επαιξε την τελευταια παρτιδα ποκερ στο Saloon no 10. Πριν τον πυροβολησει πισωπλατα ο δειλος Jack McCall, κρατουσε στα χερια του 2 μαυρους ασσους και 2 μαυρα οκταρια ή αλλιως το Dead Man’s Hand. Η αθυροστομη Calamity Jane, που σταθηκε παντα στο πλευρο του Wild Bill, στην ζωη και μετα το θανατο. O Potato Creek Johnny, που βρηκε τον μεγαλυτερο βωλο χρυσου στους Μαυρου Λοφους και καποιος μπορει να τον δει μεχρι σημερα σε μουσειο της πολης.

Μετα απο ενα ωραιο υπνο στην κρεβαταρα του ξενοδοχειου ξεκιναω προς το Mount Moriah Cemetery που βλεπει απο ψηλα την πολη. Πληρωνω $2 στην εισοδο και παιρνω ενα χαρτη. Ειναι λιγο μετα τις 9 το πρωι, δεν εχει πολυ κοσμο και οι ακτινες του ηλιου περνανε μεσα απο τα ψηλα δεντρα. Υπαρχει μια ηρεμη ενεργεια στο μερoς. Πηγαινω κατευθειαν στον ταφο του Wild Bill. Μια προτομή και μερικες σφαιρες αναμεσα στα αφιερωματα στην βαση της. Νομιζω θα του αρεσαν του Wild Bill. Διπλα ακριβως ο ταφος της Calamity Jane. Δεν εχει επιβεβαιωθει αν o Wild Bill ειχε ανταποδωσει τα αισθηματα της Jane, η απλα ηταν δυο καλοι φιλοι. Παντως η τελευταια επιθυμια της Jane ηταν να την θάψουν διπλα στον Wild Bill. Το νεκροταφειο εχει και αλλους ισως οχι τοσο γνωστους χαρακτηρες της αγρια δυσης. Δεν θα μπορουσα να μην αναφερω τον καλο σεριφη Seth Bullock που ειναι θαμμενος λιγο πιο πανω και μπορει καποιος να παει στον ταφο του παιρνοντας ενα αναφορικο μονοπατι που ξεκιναει απο την πανω αριστερη γωνια του νεκροταφειου. Η πανοραμικη θεα της πολης αξιζει απο εδω ψηλα.

~~~
Επομενος σταθμος ειναι το Days of ‘76 museum που δεν ειναι τιποτα το φοβερο αλλα εχει ενα πολυ ενδιαφερον εκθεμα που μου εδωσε να καταλαβω πως μπορει να οδηγησει ο ανθρωπος ενα ειδος στην εξαφανιση. Καποτε οι μεγαλες πεδιαδες σειονταν κατω απο τις οπλες 30 εκατομμυριων βουβαλιων. Μεχρι το 1890 ειχαν μεινει μονο 700. Στο βιβλιο που βλεπετε καθε στηλη εχει 10 βουβαλια ζωγραφισμενα (σε μια γραμμή). Καθε ροζ γραμμη ειναι 10 βουβαλια (επι 70 γραμμες = 700).
Η απεικονιση αυτη με εκανε να συνειδητοποιήσω το μεγεθος του εγκληματος.

Οι φωτογραφιες ειναι απο τον επομενο σταθμο, το Tatanka αλλα συμπληρώνουν αυτο το θεμα καλυτερα.

~~~
Νομιζω οι περισσοτεροι εχουν δει την ταινια του Kevin Costner χορευοντας με τους λυκους αλλα οταν την ειχα δει εγω θυμαμαι οτι μιλούσαμε για μερες στο σχολειο γι αυτη την ταινια, τοσο πολυ εντυπωση μας ειχε κανει. Η ιστορια ειναι οτι μετα τα γυρισματα της ταινιας ο Costner ηθελε να κανει μια επενδυση και να κανει ενα ξενοδοχειο. Εδωσε σε μια γλυπτρια το πρότζεκτ να κανει γλυπτα που αναπαριστούν το κυνηγι του τατανκα για να τα βαλει στην πρόσοψη του ξενοδοχειου. Τελικα το ξενοδοχειο δεν εγινε και του εμειναν τα γλυπτα που ειχε σκασει μερικα εκατομμυρια για να φτιαξει. Ετσι αποφασισε να αγορασει ενα κομματι γης μερικα μιλια εγω απο το Deadwood και να τα στησει εκει και να κανει ενα μικρο μουσειο. Ολα αυτα περιγραφονται σε μια ταινια που μπορει να δει κανεις μπαινοντας στο μουσειο.
Θυμαμαι ακομα αυτο που ελεγε, οτι η εμπειρια του να καλπαζει πανω στο αλογο του για τα γυρισματα της ταινιας αναμεσα σε 3000 τατανκα που εκαναν την γη να σείεται, ειναι απο τα πραγματα που δεν θα ξεχάσει ποτέ οσο ζει. Μπορω μονο να φανταστω τι εμπειρια θα ηταν αυτη.
Το μουσειο δεν ειναι πολυ μεγαλο και θα το ελεγα μαλλον συμπαθητικο. Μου αρεσε πολυ η παρουσιαση ενος νεου Λακοτα που μας μιλουσε για την ζωη και τα εθιμα της φυλης του. Στην ερωτηση μου τι γνώμη ειχε για το αγαλμα του Crazy Horse, μου απαντησε οτι ειναι προσβλητικο για τους Λακοτα να δειχνουν με το δαχτυλο και οτι ο γλυπτης που ηταν Πολωνος επρεπε να παρει περισσοτερες πληροφοριες απο τους Λακοτα. Εμεινα με την εντυπωση οτι ειχε μαλλον αρνητικη αποψη.
Υπαρχει ενα εξωτερικος χωρος που μπορει καποιος να περπατησει και να δει τα αγαλματα. Το πρωι ο Ηλιας ειναι εντελως λαθος οποτε ισως καλυτερα να ερθει καποιος απογευμα.
Αν πατε στο μουσειο μην παραλειψετε να παρετε tatanka bites, που ειναι jerked κρεας βουβαλου. Πολυ νοστιμα!

~~~
Ξαναγυριζω στο Deadwood και παω στο Saloon no 10 που καθε 2 ωρες περιπου εχει αναπαρασταση του φονου του Wild Bill. Πιανω καρεκλα, παραγγελνω και μια παγωμενη μπυριτσα και ειμαι ετοιμος να ζησω το δραμα. Ενας ψηλολιγνος τυπος που μοιαζει αρκετα με τον Wild Bill απο την σειρα και με φωνη φυσικο μεγαφωνο εξιστορει την ζωη του Wild Bill για περιπου 10 λεπτα. Το βρηκα πολυ ωραιο, η προσωποποιηση της ιστοριας ηταν εξαιρετικη και σιγουρα θα μεινει πιο εντονα σε καποιον που την ακουει. Ακολουθει ενα σκετσακι με τον φονο του Wild Bill και μιση ωρα πιο μετα εκτυλισσεται ενα αλλο σκετσακι στον κεντρικο δρομο. Τα δυο τελευταια δεν ηταν κατι φοβερο.

~~~
Μετα την επιτυχια του Hilton χθες, λεω να γυρισω σε κατι πιο λιτο, και εχω κλεισει ενα τιπι με θεα το Devil’s Τower που ειναι ο επομενος προορισμος μου. Φτανω στα τιπι μια ωρα πριν πεσει ο ηλιος και βιαζομαι να παω να δω το Devil’s Tower και μετα να ερθω να ξεραθω στον υπνο. Ιντερνετ δεν θα εχω θα κοιμηθω καλα. Ερχεται η Τζουλιανα (υπευθυνη)να μου δειξει το τιπι και πιανουμε την κουβεντα. Την ρωταω τι αξιζει να κανω εδω και μου λεει να πας στο Devil’s Tower τα μεσανυχτα, τοτε βγαινουν και τα πνευματα και τα ζωα. Και φευγει ... ενω εγω μενω να επεξεργαστω τι μου ειπε. Δεν εχω πολυ χρονο, παω προς τον βραχο και το σκεφτομαι στον δρομο.

Το Devil’s Tower ειναι ενας μοναδικος κατακορυφος βραχος που βγαινει μεσα απο την γη σε υψος 265 μετρα και ειναι ιερο μερος για τους ινδιανους (πως θα μπορουσε να μην ειναι αλλωστε ενα τετοιο μερος). Ειμαι μολις 5 μιλια μακρια απο το Visitor’s Center και οσο πλησιαζω αυτος ο ογκολιθος γινεται ολο και πιο εντυπωσιακος. Αν και φαινεται μονοκομματος δεν ειναι, αλλα αποτελειται απο εξαγωνες στηλες οι οποιες ειναι ενωμενες σαν μια αρμαθια εξαγωνα μολυβια που τα κραταει καποιος μαζι. Ο μυθος λεει οτι μια νεαρη ινδιανα που περπατουσε σε εκεινη την περιοχη προσπαθουσε να σωθει απο μια αρκουδα που την κυνηγουσε. Το μεγαλο πνευμα που ειδε την κοπελα να κινδυνευει, εκανε την γη να σηκωθει με την κοπελα επανω, ετσι ωστε η αρκουδα να μην μπορει να την φτασει. Ομως η αρκουδα σηκωθηκε ψηλα και με τα νυχια της εγδαρε τον βραχο και γι αυτο τον βλεπουμε ετσι σημερα.

Υπαρχουν δυο κυκλικα μονοπατια γυρω απο τον βραχο. Δεν ειχα χρονο για το εξωτερικο αρα σημερα θα κανω το εσωτερικο. Δεν εχω ξαναδει κατι τετοιο και περπατωντας κυκλικα ο βραχος αλλαζει, δεν ειναι τελειος κυλινδρος. Εχει βραδιασει και ακομα σκεφτομαι αυτο που μου ειπε η Τζουλιανα, να ερθω η να μην ερθω βραδιατικα; Τελικα αποφασιζω να ερθω. Το ξυπνητήρι στις 11μμ αλλα μου παιρνει μιση ωρα να βγω απο τον υπνοσακο. Μπαινω στο αμαξι και οδηγω μισοκοιμισμενος προς το Devil’s Tower που ειναι ανοιχτο 24 ωρες. Δεν μπορει, ολο και καποιος τρελος ακομα θα ειναι εκει. Πριτσ, ολοι οι τρελοι (οι λογικοι δηλαδη) κοιμουνται. Το σκεφτομαι λιγο πριν να ανοιξω την πορτα του αμαξιου και βγω, αλλα μια ψυχη που ειναι να βγει ας βγει. Στην αρχη ειμαι λιγο σφιγμενος γιατι ειναι θεοσκοτεινα. Ειμαι στην δυτικη πλευρα και το φεγγαρι ειναι απο την ανατολικη, αρα ξεκιναω απο την σκοτεινη πλευρα. Οσο ομως προχωραω, ο βραχος αρχιζει να φωτιζεται και εγω να συνηθιζω το μερος και να χαλαρωνω.
Δεν συναντησα κανενα πνευμα και αν ηταν κανενα ζωο μπορει να με ειδε αυτο, εγω δεν ειδα κατι. Παντως σιγουρα ειναι ενα μερος που βγαζει μια ενεργεια και ειδικα το βραδυ. Σκεφτομαι ποσοι γνωστοι και αγνωστοι εχουν περασει απο αυτο το μερος και εχουν ξεκουράσει / ακουμπήσει / υψώσει (βαλτε οποιο ρήμα θελετε) το βλεμμα τους σε αυτον τον βραχο. Ο Crazy Horse, ο ασπονδος εχθρος του ο Custer, o Theodore Roosevelt και ποσοι ακομη. Δεν γινεται να εισαι μπροστα στο Devil’s Tower και να μην αποτισεις φορο τιμης λιγα λεπτα σιωπης και ενδοσκοπησης.
Ω μεγάλο Πνεύμα, βοήθησέ με να μιλάω πάντα με την αλήθεια σιωπηλά, να ακούω με ανοιχτό μυαλό όταν οι άλλοι μιλάνε, και να θυμάμαι ότι η ειρήνη μπορεί να βρεθεί στη σιωπή.
~ Προσευχή των Cherokee
~ Προσευχή των Cherokee
Last edited: