va5ilis
Member
- Ταξίδι-Όνειρο
- Το Εβερεστ
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Oklahoma City(Oklahoma) & Wichita( Kansas)
- Nebraska - Chimney Rock & Scott Bluffs
- Fort Laramie (Wyoming) & Mammoth Site (South Dakota)
- Custer State Park, Mount Rushmore (South Dakota)
- Cathedral Spires, Black Elk Peak & Crazy Horse Monument (South Dakota)
- Badlands
- Deadwood (South Dakota) & Devil’s Tower (Wyoming)
- Little Big Horn (Wyoming)
- Yellowstone National Park 1
- Yellowstone National Park 2
- Yellowstone National Park 3
- Yellowstone National Park 4
- Yellowstone National Park 5
- Grand Teton National Park
- Οι αετοφωλιες του Mesa Verde National Park
- Chaco Canyon
- Επιστροφη – Χρησιμες πληροφορίες – Επίλογος
The one who tells the stories rules the world. – Hopi
Μέρα 17η – Επιστροφη – Χρησιμες πληροφορίες – Επίλογος
Επιστροφη
Μπήκα επιτέλους στην πολιτεια μου το Τέξας, αλλα ειμαι ακόμα στο χερούλι (panhandle) και το Τέξας είναι πολύ μεγάλο. Εχω ακομα 9 ώρες οδήγηση και μερικα ακόμα πραγματακια που θέλω να δω.
Πρώτη σταση κοντα στο Amarillo,ΤΧ είναι το Cadillac Ranch οπου μπορεις να πάρεις ένα σπρευ και να ζωγραφίσεις πανω σε μια δεκαρια Cadillac στη σειρα. Είναι ανοιχτα ολο το 24ωρο.

Δυστυχως χθές εφτασα μετα τις 11 το βραδυ και το γνωστο εστιατόριο Big Texan ηταν κλειστο. Πήγα λοιπον σημερα το πρωι να βγάλω μερικες φωτογραφίες. Το εστιατόριο είναι γνωστό για την τεράστια μπριζόλα του περιπου 2 κιλων που αν την φας μαζι με όλες τις γαρνιτούρες είναι δωρεάν.

Ενώ έβγαζα φωτογραφίες τράβηξε την προσοχή μου ένα βαν που ειχε ζωγραφισμένο τοn Uncle Sam και έλεγε America Invades.

Μου φάνηκε πολύ περίεργο και το κοιτουσα μεχρι που ο οδηγός του που μάλλον με ειδε να κοιτάζω σαν χαζός ηρθε και μου ζητησε τον βγάλω μια φωτογραφια με φοντο το βαν και το Big Texan. Πιάσαμε την κουβέντα, ο Christopher ηταν συγγραφέας και πήγαινε καπου στο Colorado να παρει όλα του τα βιβλία από μια αποθήκη. Πολύ ενδιαφέρον τυπος, ανετα θα καθόμουν να συζητήσω μαζι του. Μου χάρισε το βιβλίο του με αφιέρωση και μια τράπουλα με φιγούρες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Στο βιβλίο υπαρχει ειδικο κεφάλαιο για την Ελλαδα. Αν θέλετε να μάθετε και εσεις ποιες ηταν οι μονες 3 χωρες στις οποιες οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στρατιωτικά εδώ είναι το λινκ.
Μετα από αρκετη οδήγηση εφτασα στο Fort Worth και συγκεκριμενα στα Stock yards εδώ που το 1944 γινονταν πάνω από 5 εκατομμύρια αγοραπωλησίες ζώων. Κάθε μέρα στις 4μμ γινεται μια παρέλαση με longhorns με τα μακρυά κέρατα τους.

Αφου ειδα την παρέλαση περιηγηθηκα στα μαγαζάκια που εχει μεσα στα stockyards ωσπου το βλεμμα μου έπεσε σε αυτό.

Θεώρησα το κοκοπελι αστείο και το εστειλα σε κρητικους φιλους μου. Ποιος να μου τον ελεγε ότι μερικους μήνες μετα θα ξαναπήγαινα ταξίδι κυνηγώντας το Κοκοπελι και τους Ανασαζι, που σαν τον αυλητη του Χαμελιν μου πηρε το μυαλο και θα ετρεχα από πισω του. Αλλα αυτό είναι αλλουνου παπα ευαγγελιο.
Η Ντολυ με εφερε σπιτι αργα το βράδυ μετα από 5,427μιλια (8733 χμ) ταξιδιου.
Χρησιμες πληροφορίες
1.Κανενας αυτοκινητοδρομος που χρησιμοποιησα δεν ειχε διοδια.
2.GPS στο κινητο με κατεβασμένους τους χαρτες του Google Maps. Δυσκολευτηκα να πιασω internet στους αυτοκινητοδρόμους της Nebraska, Wyoming kai Utah γι αυτό ωποσδηποτε κατεβασμα των χαρτων από πριν.
3.Η βενζινη κανει λιγοτερο από το μισο σε συγκριση με τιμες ελλαδας. Βενζιναδικα εχει παρα πολλα και χρησιμευουν και σαν μινι μαρκετ/τουαλετες.
4. Τα εθνικα παρκα εχουν εισιτηριο, αν σκοπευτετε να πατε σε 3 η παραπανω καλυτερα να παρετε το ετησιο πασο με $80. Καποια είναι ανοιχτα 24 ωρες αν σας αρεσει η περιπετεια. Κάθε παρκο εχει ιστοσελιδα την οποια μπορειτε να ελεγξετε. Επισης υπάρχουν δραστηριοτητες με τους ρειντζερς που είναι φτηνες/δωρεαν και καλο είναι να τις κλεινετε από πιο μπροστα λογω περιορισμενων θέσεων.
Στα περισσοτερα εθνικα πάρκα δεν εχει σημα εκτος από πολύ αδυνατο σε καποια σημεια, συνηθως στο κεντρο υποδοχης.
5. Το Bear Spray μου κόστησε $52. Πρεπει να ξερεις να το χρησιμοποιεις όχι απλα να το εχεις πανω σου. Επισης όταν λεμε πανω σου εννοουμε πανω σου και όχι μεσα στην τσαντα. Δεν μπορεις να το παρεις μαζι σου στο αεροπλανο, απαγορευεται ακομα και στην βαλιτσα. Αντι να το πεταξετε στο τελος , παραδώστε το σε καποιον ρειντζερ η ακόμα και σε καποιον αλλο ταξιδιώτη.
6. Για χάρτες σε μονοπατια χρησιμοποιω το app maps.me, και κατεβάζω τους χαρτες. Είναι πολύ ελαφρυ στην μπαταρια. Επισης για να διαλεξετε μονοπατι μπορειτε να κοιταξετε το Alltrails(app/online) που δειχνει την δυσκολια του μονοπατιου, ωρες που χρειαζεται και εχει προσφατες φωτογραφιες και σχολια από αλλα ατομα που το εχουν κανει.
7. Ξενοδοχεια υπάρχουν αρκετα και ειδικα μικρα μοτελ με $50-$100 που εκλεινα με priceline.com/booking.com/kayak.com. Επισης το choice hotels εχει μικρα μοτελ και μετα από 5-6 διαμονες εχεις μια δωρο.
8. Αμαξι στην Αμερικη κλεινω συνηθως από Autoslash.com, βαζεις το εμαιλ σου και μετα από 10 λεπτα σου στελνουν την καλυτερη προσφορα που βρηκαν.
9. Ακουσα πολλα Podcast όταν οδηγούσα, ξεχωρίζω
Mesa Verde Voices και History on Fire (Sitting Bull, Crazy Horse, The War for The Black Hills series)
10. Οι ρειντζερς και οι αλλοι περπατητες εχουν πληροφοριες που δεν υπάρχουν στους χάρτες η στο lonely planet. Πειτε τους μια καλημέρα και ρωτηστε τους τι ωραιο εχει παρακατω να δειτε, θα χαρουν να σας βοηθησουν.
Επίλογος:
Μου πήρε κατι λιγότερο από 3 χρονια για να τελειωσω αυτή την ιστορια(ντροπη!). Ουφ εφυγε ένα βάρος απο πάνω μου. Σε οποιον άντεξε μεχρι τελους να διαβασει όλα τα κατεβατα που μου ηρθαν να γραψω χωρις τονισμο, τον ευχαριστω προσωπικα για την υπομονη του. Ελπιζω να αξιζε τον χρονο που αφιερωσατε.
Όπως λενε και οι φιλοι μας οι Ανασαζι, όλα εχουν ένα τέλος. Όσο αντεχουμε, ευχομαι σε ολους καλα ταξιδια!

Last edited: