va5ilis
Member
- Μηνύματα
- 125
- Likes
- 1.256
- Ταξίδι-Όνειρο
- Το Εβερεστ
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Oklahoma City(Oklahoma) & Wichita( Kansas)
- Nebraska - Chimney Rock & Scott Bluffs
- Fort Laramie (Wyoming) & Mammoth Site (South Dakota)
- Custer State Park, Mount Rushmore (South Dakota)
- Cathedral Spires, Black Elk Peak & Crazy Horse Monument (South Dakota)
- Badlands
- Deadwood (South Dakota) & Devil’s Tower (Wyoming)
- Little Big Horn (Wyoming)
- Yellowstone National Park 1
- Yellowstone National Park 2
- Yellowstone National Park 3
- Yellowstone National Park 4
- Yellowstone National Park 5
- Grand Teton National Park
- Οι αετοφωλιες του Mesa Verde National Park
- Chaco Canyon
- Επιστροφη – Χρησιμες πληροφορίες – Επίλογος
We had killed soldiers, who came to kill us.
~ Wooden Leg, Cheyenne
Μερα 8η - Little Big Horn (Wyoming)~ Wooden Leg, Cheyenne
Μακαρι να μπορουσα να κοιμηθω και αλλο στο τιπι μου. Η εμπειρια ηταν ωραια και θα ηταν ακομα καλυτερη αν ημουν με παρεα. Υπαρχει χωρος για φωτια και μια μεγαλη παρεα θα μπορουσε να κατσει ολο το βραδυ κατω απο τον εναστρο ουρανο λεγοντας ιστοριες. Ισως την αλλη φορα.

Στην μεση εχει ξυλινα παγκακια και μερος για να βαλεις φωτια.

Το τιπι απο μεσα.

Ειδα και ενα συντοπιτη απο το Τεξας, που μου ποζαρε κιολας. Αυτη η ποικιλια βοοειδων λεγονται Long Horns, ειναι απο το Τεξας και ειναι το έμβλημα για την ομαδα του πανεπιστημιου του Austin.



Σημερα θα κανω το εξωτερικο κυκλικο μονοπατι του Devil’s Tower που λεγεται Red Beds λογω του κοκκινου χωματος. Ειναι ωραιο και μπορεις κανει να βγαλει ωραιες φωτογραφιες απο μια πιο μακρινη αποσταση.



~~~
Εχω αρκετο δρομο μεχρι τον επομενο προορισμο μου που ειναι το Little Big Horn. Εκει εγινε η τελευταια μεγαλη μαχη μεταξυ ινδιανων και αμερικανικου στρατου. Οι ινδιανοι κερδισαν κατα κρατος αλλα ουσιαστικα αυτο το σημειο σηματοδοτει την αρχη του τελους για την αντισταση. Ο αμερικανικος εμφυλιος εχει τελειωσει εδω και 2 χρονια, και ο αμερικανικος στρατος αρχιζει να ξαναστρεφεται δυτικα με επεκτατικες βλεψεις. Αιχμη του δορατος ειναι ο παρασημοφορημενος στον εμφυλιο αξιωματικος George Custer. Του αναγνωριζω οτι ηταν ενας εμπειρος αξιωματικος αλλα περα απο αυτο δεν βλεπω πολλες ακομα αρετες στην προσωπικοτητα του παρολο που οι αμερικανοι των θεωρουν ηρωα. Το Little Big Horn το λενε και Custer’s Last Stand και το παρκο που πρωτοείδα τα βουβαλια στην S. Dakota λεγεται Custer State Park. Ηταν ενας ανθρωπος που ζουσε για τον πολεμο, μαλιστα εχει δηλωσει οτι θα ηθελε καθε μερα να ξυπναει για να παει στην μαχη. O Custer βιαζε τις γυναικες ινδιανες που επιανε αιχμαλωτες και πολλες φορες επιτιθοταν στα γυναικοπαιδα για να τα αιχμαλωτίσει και να καταφερει ετσι να συλλαβει τους ινδιανους πολεμιστες. Τις περισσοτερες φορες βεβαια καταφερνε να βρει μονο την σταχτη απο την φωτια των ινδιανων αφου ολα τα χωρια των ινδιανων κινουνταν πολυ γρηγορα στις πεδιαδες και δεν μπορουσε να τα φτασει.
Την συγκεκριμενη συγκυρια μερικες χιλιαδες ινδιανων Lakota, Cheyenne και αλλοι ειχαν μαζευτει στην περιοχη του Little Big Horn. Αυτο δεν ηταν κατι συνηθισμενο γιατι τοσο πολλοι ινδιανοι σε ενα περιορισμενο χωρο δεν ειχαν αρκετο κυνηγι για να συντηρηθούν για πολλες μερες. Οταν οι ανιχνευτες του Custer τον ενημερωσαν οτι ειναι μαζεμενοι τοσοι πολλοι ινδιανοι, διεταξε το 7ο συνταγμα ιππικου που διοικούσε, να κινηθει προς τους ινδιανους με σκοπο να επιτεθουν. Μια τετοια ευκαιρια δεν δινοταν καθε μερα και δεν ειχε σκοπο να την αφησει να παει χαμενη. Επισης πολλοι αξιωματικοι του αμερικανικου στρατου θεωρουσαν οτι μπορουσαν να νικήσουν οποιοδηποτε αριθμο ινδιανων ανεξαρτητα με την αναλογια δυναμεων. Πολλες φορες οι ινδιανοι προτιμουσαν να αποφυγουν την συγκρουση και εφευγαν μακρια, αλλα αυτη την φορα θα πολεμουσαν με λυσσα. Ειναι πολλα τα λαθη που εκανε ο Custer στην στρατηγικη του, ισως το μεγαλυτερο οτι χωρισε τις δυναμεις του σε 3 μερη. Οπως ηδη εχετε καταλαβει οι αριθμητικα ανωτεροι ινδιανοι, απομονωσαν τις διασπασμενες ομαδες του αμερικανικου ιππικου και τις κατατροπωσαν. Δεν θα μπω σε στρατιωτικες λεπτομερειες, παντως για τους λατρεις της στρατηγικης ο χωρος του μνημειου του Little Big Horn, που ειναι μερικα τετραγωνικα χιλιομετρα προσφερεται γι αυτους που θελουν να αναλυσουν και να φανταστουν την μαχη. Υπαρχουν σταθμοι με πινακιδες που εξηγουν τι εξελιχθηκε σε καθε σημειο και καποιος μπορει να καλεσει ενα αριθμο και με το νουμερο που αναγραφεται στην πινακιδα να ακουσει περισσοτερες πληροφοριες. Οργανωμενα πραγματα αλλα θελει διαβασμα πριν το επισκεφτει καποιος.
Η μαχη εγινε στις 25-27 Ιουνιου του 1876. Τα νεα της ηττας του αμερικανικου στρατου εκαναν μερικες μερες να φτασουν στην ανατολικη ακτη και επεσαν σαν κεραυνος εν αιθρια. Το νεαρο σχετικα αλλα περηφανο αμερικανικο εθνος μολις ειχε βαλει πισω του τον εμφυλιο πολεμο και σε λιγες μερες (4 Ιουλιου 1876) θα γιορταζε τα 100 χρονια απο την διακηρυξη της ανεξαρτησιας του. Πως ηταν δυνατον καποιοι βαρβαροι ινδιανοι να νικήσουν το καλυτερα εξοπλισμενο και παντοδυναμο αμερικανικο ιππικο; Οι εφημεριδες πηραν φωτια και ονομασαν την παρορμητικη επιθεση του Custer στους ινδιανους ως Custer massacre (δηλαδη οτι ο Custer ηταν το θυμα). Νομιζατε οτι τα fake news και η προπαγανδα ειναι καινουργιες εφευρεσεις; Φανταστειτε τι εγραφαν για καποιους(βλ ινδιανους) που δεν μπορουσαν να μιλησουν καν αγγλικα για να δωσουν την δικη τους πλευρα της ιστοριας. Η αμερικανικη κοινή γνωμη ξεσηκώνεται για την “βαρβαροτητα” των ινδιανων και πιεζει την κυβερνηση που μεχρι τοτε δεν ηθελε να δαπανησει μεγαλα ποσα (ειμαστε στην μεση της ανοικοδομησης [reconstruction]) να πάρει εκδίκηση για τον θανατο του ηρωα Custer.
Μερικες φωτογραφιες απο το Little Big Horn

Custer's Last Stand. Οι ασπρες επιτυμβιες στηλες ειναι οι πεσοντες Αμερικανοι. Με μαυρο στην μεση περιπου ειναι το σημειο που βρηκαν τον Custer.

Καφε ειναι οι επιτυμβιες στηλες των πεσοντων ινδιανων, δεν ειναι παρα πολλες.

Η τακτικη που ακολουθηθηκε τα επομενα χρονια ειναι η αποσυνθεση του τροπου ζωης των ινδιανων με καθε τροπο, και κυριως σκοτωνοντας την κυρια πηγη τροφης τους τα βουβαλια. Ενας λευκος κυνηγος με ενα τουφεκι στο χερι, μεχρι τωρα, ισως μπορει να κουβαλησει το δερμα μερικων βουβαλιων για μια μεγαλη αποσταση μεχρι καποιο εμπορικο σταθμο, να τα πουλησει και μετα να ξαναγυρισει για τα επομενα. Καπου εδω ομως αρχιζει να χρησιμοποιειται η επαναληπτκη καραμπινα και νεοι σταθμοι του σιδερενιου αλογου (τραινου) φτανουν ολο και πιο δυτικα. Ετσι ενας κυνηγος μπορει να σκοτωσει πολλαπλασιο αριθμο ζωων και το μονο που εχει να κανει ειναι να φορτωσει το δερμα και οτι αλλο πολυτιμο(κερατα, κεφαλι, κτλ) στα τραινα που φευγουν ανατολικα στις αμερικανικες και ευρωπαικες αγορες. Η λεξη εκατομβη ειναι μικρη για να περιγραψει το μεγεθος της οικολογικης καταστροφης. Μεχρι και εκδρομες με τραινο οργανωνονται, που "πολιτισμενοι" wasichu(λευκοι στα Λακοτα) κανουν σκοποβολη πανω σε βουβαλια και τα αφηνουν να σαπισουν στις πεδιαδες.
Οι ινδιανοι εξαιτιας της πεινας αναγκαζονται να παραδωσουν τα οπλα τους και να μαζευτούν σαν προβατα σε καταυλισμους που εξαρτωνται αποκλειστικα απο τις προμήθειες που στελνει το αμερικανικο κρατος και οι περισσοτερες δεν φτανουν καν, γιατι "τρωγονται" απο τους μεσαζοντες reservation agents. Οι αμερικανοι θα προσπαθήσουν ανεπιτυχως να κανουν τους καβαλαρηδες των πεδιαδων αγροτες. Ετσι ο ινδιανος δεν ειναι ουτε κοκκινος πολεμιστης ουτε λευκος αγροτης, ουτε λυκος αλλα ουτε σκυλος(αναφ. Sitting Bull).
Τμηματα του αμερικανικου στρατου στελνονται δυτικα για να κυνηγήσουν τις ελευθερες ομαδες ινδιανων που θελουν να ζησουν με τον παλιο τροπο ζωης. Δυστυχως ομως ο παλιος τροπος ζωης ψυχοραγει. Η χαρα της νικης δεν θα κρατησει πολυ για τους ινδιάνους. Μετα απο περιπου ενα χρονο ο Crazy Horse θα παραδοθει στο Fort Robinson και σε μια συμπλοκη ενας στρατιωτης θα τον δολοφονησει. Ο Sitting Bull με μια ομαδα Λακοτα, θα περασει τα συνορα με τον Καναδα ελπιζοντας οτι θα μπορεσει να συνεχισει να ζει εκει οπως παλια. Μερικα χρονια μετα θα αναγκαστεί να τα περασει προς την αντιθετη κατευθυνση και να παραδώσει το τουφεκι του και να ζησει και αυτος σε καταυλισμο.
Οι μαχες για την γη των ινδιανων θα συνεχιστουν σε πιο μικρη ενταση αλλα οι αμερικανοι εχουν τωρα το καρπουζι εχουν και το μαχαιρι. Οι ινδιανοι εξαρτωνται πληρως απο την αμερικανικη βοηθεια (pun intended). Οι καταυλισμοι θα διασπαστούν σε μικροτερα κομματια, ξανα και ξανα, και καθε φορα οι ινδιανοι θα χανουν μερος της γης τους. Οι συνθηκες ειναι γραμμενες σε μια γλωσσα που δεν καταλαβαινουν, άλλα τους υποσχονται οι ανειλικρινεις wasichu και άλλα ειναι γραμμενα στις συνθηκες. Οταν οι αρχηγοι των ινδιανων αρνουνται να υπογραψουν, τοτε οι λευκοι βρισκουν καποιον ινδιανο προθυμο να υπογραψει και τον θετουν εκπροσωπο ολοκληρης της φυλης. Εξαλλου δεν ειναι λιγες οι φορες που οταν χρειαζοταν να επεκτεινουν τον ζωτικο τους χωρο δυτικα, τα χλωμα προσωπα καταπατουσαν τα συμφωνηθεντα και καλουσαν τους ινδιανους σε νεα διαπραγματευση. Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του, και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του οπως ελεγε ο παππους Θουκυδιδης.
Τα παιδια τους θα τα στείλουν σε σχολεια (boarding schools) που θα τους μαθουν αγγλικα και τον δυτικο τροπο ζωης. Μαλιστα δεν θα επιτρέπεται να ζουν κοντα στις οικογενειες τους γιατι ετσι, μεγαλωνοντας κοντα στους παππουδες και τις γιαγιαδες, δεν μπορουν να αφομοιώσουν την γλωσσα και την “ανωτερη” δυτικη παιδεια. Δεν το λες και παιδομαζωμα αλλα δεν ειναι και πολυ μακρια.
Οι ΗΠΑ εξαρχης ιδρυθηκαν ως ενα ανεξιθρησκο κρατος, ετσι μου εκανε μεγαλη εντυπωση οταν εμαθα οτι μεχρι το 1978 που θεσπιστηκε το American Indian Religious Freedom Act, ηταν παρανομη και διωκοταν η ασκηση των θρησκευτικων ελευθεριων των αυτοχθωνων πληθυσμων. Σας αφηνω να κανετε την συγκριση με την καταπιεση των δικαιωματων των μαυρων ή της γεννοκτονιας των εβραιων, ποσα Indian Lives Matter και ποσα μουσεια για το ινδιανικo ολοκαυτωμα χρειαζονται;
Η ιστορια των ινδιανων ολης της Αμερικανικης ηπειρου ειναι ενα μακρυ μονοπατι δακρυων και πονου.
We send our little Indian boys and girls to school, and when
they come back talking English, they come back swearing.
There is no swear word in the Indian languages,
and I haven’t yet learned to swear.
~ Gertrude S. Bonnin (Zitkala-Sa) Yankton Sioux
they come back talking English, they come back swearing.
There is no swear word in the Indian languages,
and I haven’t yet learned to swear.
~ Gertrude S. Bonnin (Zitkala-Sa) Yankton Sioux
Last edited: