Δανία Σουηδία Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη: εντυπώσεις, αναμνήσεις και όλη η ζωή... ένα ποδήλατο!

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814

12. Στο Frederiksberg - τελευταίοι περίπατοι - επίλογος

Το όμορφο αυτό ταξίδι φτάνει σε λίγο στο τέλος του. Την τελευταία μέρα θα την περνάγαμε με ένα μεγάλο περίπατο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και ιδίως στην πάντα ωραία Strøget που όσες φορές και να περάσεις δεν την χορταίνεις.
Η πτήση μας ήταν για αργά το απόγευμα και έτσι είχαμε πολύ χρόνο στη διάθεση μας. Αφού κάναμε check out στο ξενοδοχείο και αφήσαμε τις αποσκευές μας στον συνήθη χώρο φύλαξης, ξεκινήσαμε για το κέντρο της πόλης.

Φτάνοντας στο κέντρο αποφασίσαμε να πάμε στα δυτικά της πόλης για να περάσουμε λίγες ώρες σε ένα από τα πιό εντυπωσιακά πάρκα της πόλης, στούς κήπους του Frederiksberg. Το πάρκο αυτό απέχει από το κέντρο γύρω στα 4 χιλιόμετρα, μοιάζει περισσότερο με δάσος και φιλοξενεί πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα που θα ευχαριστήσουν και τον πιό απαιτητικό επισκέπτη.
Μπαίνοντας στο πάρκο από την κυρία είσοδο συναντάμε το άγαλμα του βασιλιά Φρειδερίκου Δ', ο οποίος άφησε πίσω του πολλά έργα στην πόλη και ήταν πολύ αγαπητός από τον λαό του και αυτό το καταλαβαίνουμε από την επιγραφή στη βάση του αγάλματος ''εδώ αισθανόταν ευτυχισμένος ανάμεσα σε πιστούς ανθρώπους''.
Πράγματι η ιστορία λέει ότι ο βασιλιάς συνήθιζε να κάνει βόλτες με τη βάρκα του στα κανάλια του πάρκου και ο λαός συγκεντρωνόταν στην απέναντι όχθη και τον επευφημούσε.



Είναι ένα πολύ περιποιημένο πάρκο με πολυάριθμα κανάλια, δεντροφυτεμένα μονοπάτια με πολλά αγάλματα και παγκάκια και συγκεντρώνει καθημερινά πολλούς κατοίκους της Κοπεγχάγης, όπως εκείνο το πρωινό του Αυγούστου, που πολλοί έρχονται με τα καλαθάκια του πικ νικ για να περάσουν μία ολόκληρη μέρα κάτω από τα αιωνόβια δέντρα. Τους δε καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης βάρκας για μία ρομαντική βόλτα στα γραφικά κανάλια του πάρκου.











Στα αριστερά του πάρκου και πάνω σ’ ένα λόφο βρίσκεται και το Frederiksberg Slot, το παλάτι που τελείωσε το 1735 και αποτελούσε τη θερινή κατοικία του Φρειδερίκου Δ’. Από το 1869 όμως στεγάζει τη Δανική Στρατιωτική Ακαδημία και το έμβλημα της σχολής μέχρι και σήμερα παραμένει το μονόγραμμα του βασιλιά. Η είσοδος στην Ακαδημία δεν επιτρέπεται για το κοινό αλλά πολύς κόσμος συγκεντρώνεται μπροστά στο κτήριο και στο απέραντο γρασίδι για να χαρεί τον ήλιο, να παίξει διάφορα παιχνίδια αλλά ακόμα να κάνει και πικ νικ.





Κάνοντας τον περίπατο μας στο υπέροχο αυτό πάρκο συνεχώς ανακαλύπτουμε όμορφες γωνιές που σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ένα δάσος κάπου μακριά και όχι δίπλα στον αστικό κορμό μιας πόλης. Από τα ωραιότερα αξιοθέατα είναι το Κινέζικο Τεϊοποτείο(Det Kinesiske Lysthus) στο μέσον ενός μικρού νησιού και αποτελούσε μέρος όπου ξεκουραζόταν η βασιλική οικογένεια και έπαιρνε το τσάι της.



Ενώ στα βόρεια του πάρκου υπάρχει και ο ζωολογικός κήπος της Κοπεγχάγης από τους παλαιότερους της Ευρώπης. Είναι ανοικτός καθημερινά αλλά και με το ακριβότερο εισιτήριο που έχω συναντήσει ποτέ σε παρόμοιο είδος αξιοθεάτου. Το εισιτήριο κοστίζει 170 Dkr. (22€ περίπου).
Το πάρκο του Frederiksberg είναι ανοικτό καθημερινά για το κοινό μέχρι αργά το βράδυ και τους καλοκαιρινούς μήνες κλείνει τις πόρτες του γύρω στις 11:00’ τη νύχτα. Είναι ένα πολύ ωραίο πάρκο, που όπως είπα και πριν θυμίζει περισσότερο δάσος και αν περισσεύει χρόνος από την επίσκεψη σας στην Κοπεγχάγη αξίζει να κάνετε ένα πέρασμα από εκεί.














Επιστρέφοντας στο κέντρο και συγκεκριμένα γύρω από τον πεζόδρομο της Strøget για να κάνουμε και τα τελευταία μας ψώνια σε αναμνηστικά περάσαμε από τον εντυπωσιακό πύργο Rundetaarn.
Ο κυκλικός αυτός πύργος φτιάχτηκε ύστερα από επιθυμία του βασιλιά Χριστιανού Δ' για να χρησιμεύσει ως αστεροσκοπείο. Έχει ύψος 36 μέτρα μόνο αλλά τον κάνει περίεργο η ελικοειδής ράμπα μήκους 268 μέτρων στρωμένη με κυβόλιθους που χρειάζεται επτάμισι στροφές για να φτάσεις στην κορυφή από όπου έχεις θέα όλη την πόλη.
Λέγεται ότι στα εγκαίνια του πύργου ο βασιλιάς ανέβηκε την ράμπα και έφτασε στην κορυφή του πύργου πάνω στο άλογο του, αλλά και ότι ο Μεγάλος Πέτρος της Ρωσίας όταν επισκέφθηκε την Κοπεγχάγη το 1716 επανάλαβε το ίδιο, ανέβηκε την ράμπα πάνω στο άλογο του ενώ τον ακολουθούσε η σύζυγος του τσαρίνα Αικατερίνη πάνω σε άμαξα που την έσερναν δύο άλογα. Το εισιτήριο για τον πύργο κοστίζει 25 Dkr.





Ο πύργος αυτός βρίσκεται σε έναν κάθετο πεζόδρομο της Strøget, στον Købmagergrade, όπου συχνά έρχονται πολλοί μουσικοί για να βγάλουν τα προς το ζην. Έτσι η μουσική υπόκρουση από το βιολί της γλυκειάς κοπέλας που έπαιζε εκείνο το πρωινό αλλά και το γραφικό σκηνικό του δρόμου μας χάρισαν όμορφες στιγμές στις τελευταίες μας ώρες στην Κοπεγχάγη.

Η ώρα όμως είχε περάσει αρκετά και πλησίαζε η αναχώρηση μας. Επειδή το ξενοδοχείο είναι δίπλα στο αεροδρόμιο υπάρχει η δυνατότητα για τους πελάτες να κάνουν check in από το ειδικό μηχάνημα που υπάρχει στο lobby του ξενοδοχείου. Έτσι έτοιμοι και με την κάρτα επιβίβασης αφού διασχίσαμε τον κλειστό διάδρομο που ενώνει το ξενοδοχείο με το αεροδρόμιο φτάσαμε γρήγορα στην αίθουσα αναχώρησης. Το ταξίδι ήταν κάπως άνετο γιατί το αεροπλάνο ήταν μισογεμάτο και μετά από τρεις ώρες περίπου φτάσαμε στην Αθήνα.

Μπορεί η Κοπεγχάγη και η Στοκχόλμη να ανήκουν στην ίδια οικογένεια, να βρίσκονται πολύ κοντά η μία με την άλλη, να έχουν κοινές ρίζες στη γλώσσα και στον πολιτισμό, όμως παράλληλα είναι και τόσο διαφορετικές μεταξύ τους.
Αν μπορούσα να περιγράψω με κάποιες λέξεις αυτές τις δύο πόλεις, την μία τη Στοκχόλμη, θα την έλεγα πόλη με φωτογένεια, πόλη που σου δίνεται απλόχερα από την πρώτη στιγμή που θα συναντηθείς μαζί της και σου κλέβει την καρδιά με την αρχοντική ομορφιά της. Ενώ την άλλη, την Κοπεγχάγη, θα την έλεγα ρομαντική γόησα, πόλη που σου φανερώνεται αργά - αργά αλλά όταν την γνωρίσεις καλύτερα σε πλανεύει με τις κρυφές ομορφιές της.

Μέσα από αυτή την ιστορία προσπάθησα να σας μεταφέρω τις εικόνες, τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις που αποκόμισα από αυτές τις συναρπαστικές πόλεις. Ελπίζω να μην σας κούρασα με την λεπτομερή αφήγηση μου και να κατόρθωσα να σας μεταφέρω κάτι από την αύρα αυτών των πόλεων.

Εύχομαι σε όλους μας πολλά και όμορφα ταξίδια και εύχομαι ακόμα, το καλύτερο ταξίδι που θα κάνουμε να είναι πάντα το επόμενο.

Σας ευχαριστώ.

 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.035
Παντα διαβαζω τις ιστοριες σου,γιατι εχουν εξαιρετικο ενδιαφερον....αυτα που γραφεις και με την καλη αφηγηση σου,ειναι σαν να με εχεις στο βαλιτσακι μαζι σου...καλη αρχη :)
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Σ΄ευχαριστώ πολύ @karfitsa. Ελπίζω και αυτή τη φορά να μη σας απογοητεύσω, αν και νομίζω ότι αυτές οι πόλεις σου προσφέρουν δυνατό υλικό για να εξελιχθεί μία καλή ιστορία.
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.572
Τι ωραία! @vasnorth περιμένω άλλη μια υπέροχη ιστορία σου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό! Η Στοκχόλμη μου άρεσε πολύ και περιμένω και την δική σου οπτική.. Στην Κοπεγχάγη δεν έχω πάει και είμαι σίγουρη ότι θα με βάλεις για τα καλά στο κλίμα!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Very nice Βilly!:)
Θα μείνω συντονισμένος γιατί κι εγώ μετά από σκέψη και προγραμματισμό (πρώτα ο θεός) θα είμαι εκεί κλασικά τον Οκτώβρη, φυσικά με κρύο καιρό και μικρότερη διάρκεια ημέρας:mad:

Πάντως βρήκα σχετικά καλές τιμές ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων στο κέντρο.Δηλαδή 60 με 90 το δίκλινο τη βραδιά.Και παρατήρησα πως Παρασκευή με Κυριακή έχουν αρκετά καλύτερες τιμές.

Πάντως οι 6 μέρες για την κάθε πόλη μου φαίνονται πολλές ειδικά για την Κοπεγχάγη και επειδή έχωσα και μια μίνι εκδρομή στο Ελσίνκι με προβλημάτισες μήπως να μοίραζα τις μέρες μόνο σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη.Θα περίμένω τη συνέχεια.
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.721
Likes
14.816
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
και εγώ μένω συντονισμένος στην ιστορία του vasnorth γιατί με ενδιαφέρει πολύ η Κοπενχάγη την οποία μάλλον θα συνδιάσω με το Άμστερνταμ.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.005
Likes
40.907
Ωραία ταξίδια, παιδιά. Φέτος αφιερώνω το καλοκαίρι στο Νότο, αλλά του χρόνου θα επιστρέψω στον λατρεμένο Βορρά. Αξεπέραστος έρωτας, θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον...
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Very nice Βilly!:)
Θα μείνω συντονισμένος γιατί κι εγώ μετά από σκέψη και προγραμματισμό (πρώτα ο θεός) θα είμαι εκεί κλασικά τον Οκτώβρη, φυσικά με κρύο καιρό και μικρότερη διάρκεια ημέρας:mad:

Πάντως βρήκα σχετικά καλές τιμές ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων στο κέντρο.Δηλαδή 60 με 90 το δίκλινο τη βραδιά.Και παρατήρησα πως Παρασκευή με Κυριακή έχουν αρκετά καλύτερες τιμές.

Πάντως οι 6 μέρες για την κάθε πόλη μου φαίνονται πολλές ειδικά για την Κοπεγχάγη και επειδή έχωσα και μια μίνι εκδρομή στο Ελσίνκι με προβλημάτισες μήπως να μοίραζα τις μέρες μόνο σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη.Θα περίμένω τη συνέχεια.
Γιαννάκη καλησπέρα.
Σ' ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου να ασχοληθείς με την ιστορία μου.

Ετοιμάζεις πολύ ωραίο ταξίδι σε πολύ ενδιαφέροντες προορισμούς.
Το ωραίο είναι ότι όταν ξεκίνησα να γράφω την ιστορία σε θυμήθηκα που έχεις αναφέρει ότι σου αρέσουν ιδιαίτερα οι πόλεις που δεν είναι flat (Λισαβόνα για παράδειγμα), αυτές που έχουν έστω και κάποιοιο λόφο ( πόλεις με θέα, τις αποκαλώ εγώ), πράγμα όμως που απουσιάζει από τις συγκεκριμμένες.
Παρόλα αυτά τις κάνει μοναδικές και ιδιαίτερα γοητευτικές το υδάτινο στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό και των δύο πόλεων.

Μη το συζητάς η τιμή για τα ξενοδοχεία είναι εξαιρετική, αρκεί να είναι καθαρά και σε βολικό σημείο της πόλης.
Έχεις δίκιο ότι τουλάχιστον για την Κοπεγχάγη οι 6 μέρες είναι πράγματι αρκετές. Τις καλύψαμε όμως με δύο μονοήμερες εκδρομές, η μία στο Μάλμο της Σουηδίας και η άλλη στο Ρόσκιλε, μία πόλη 30 χλμ. δυτικά της Κοπεγχάγης στο νησί της Ζηλανδίας (ήθελε να πάμε εκεί ο κουμπάρος, αλλά μεταξύ μας δεν τρελλάθηκα :mad:).
Νομίζω ότι κάνεις καλά που βάζεις στο πρόγραμμα και το Ελσίνκι (εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί).

Επί τη ευκαιρία να σε ρωτήσω και κάτι άσχετο.
Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανεβάσω φωτογραφία από το Panoramio πχ, μέσω του ''Ανέβασμα Αρχείου'' με αντιγραφή του URL? ή πάλι από το Panoramio με copy-paste της φωτογραφίας απευθείας στο κείμενο της ιστορίας? Γιατί διαπίστωσα ότι υπάρχουν και οι δύο δυνατότητες.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Xαίρομαι που με ενθαρρύνεις που έβαλα και Ελσίνκι έστω και σαν bonus:D
Πράγματι το υδάτινο στοιχείο είναι που με τράβηξε σ'αυτές και με γοητεύει.Νομίζω δεν θα απογοητευθώ.Τα ξενοδοχείο φαίνονται καλά,και είναι πιο κέντρο δεν γίνεται!

Εγώ προτιμώ: Πάς στη φωτό στο panoramio-δεξί κλικ-αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας
έρχεσαι εδώ και πατάς το εικονίδιο πάνω IMAGE και κάνεις επικόλληση και πατάς εισαγωγή.:)
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Εγώ προτιμώ: Πάς στη φωτό στο panoramio-δεξί κλικ-αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας
έρχεσαι εδώ και πατάς το εικονίδιο πάνω IMAGE και κάνεις επικόλληση και πατάς εισαγωγή.:)
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. IMAGE ήθελα να γράψω και από βιασύνη έγραψα ''Ανέβασμα Αρχείου'' που είναι γιά ανέβασμα από φάκελο μας στον σκληρό. Μέχρι τώρα τις ανέβαζα σε ιστορία από άλμπουμ του Travelstories. Περιμένουμε όμως να τελειώσει η αναβάθμιση.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. IMAGE ήθελα να γράψω και από βιασύνη έγραψα ''Ανέβασμα Αρχείου'' που είναι γιά ανέβασμα από φάκελο μας στον σκληρό. Μέχρι τώρα τις ανέβαζα σε ιστορία από άλμπουμ του Travelstories. Περιμένουμε όμως να τελειώσει η αναβάθμιση.
H αναβάθμιση θα αργήσει οπότε πάνε panoramio.Μην έχουμε καθυστερήσεις με την ιστορία σου ;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.169
Μηνύματα
882.778
Μέλη
38.883
Νεότερο μέλος
ayahuasca97

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom