vasnorth
Member
- Μηνύματα
- 601
- Likes
- 1.850
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Gamla Stan
- στο Djurgården
- στο Drottningholm
- Στο Αρχιπέλαγος - Περίπατοι στην πόλη
- Αναχώρηση για την Κοπεγχάγη
- Γύρω από την Kongens Nytorv
- Διασχίζοντας την Strøget μέχρι την Rådhuspladsen και το Δημαρχείο
- Tivoli - Rosenborg Slot - Nyhavn
- Εκδρομή στο Malmö - Christianshavn
- Στο Roskilde - Amalienborg Slot - Lille Havfrue
- Στο Frederiksberg - τελευταίοι περίπατοι - επίλογος
8. Διασχίζοντας την Strøget μέχρι την Rådhuspladsen και το Δημαρχείο.
Με αφετηρία λοιπόν την Πλατεία του Βασιλιά, την Kongens Nytorv, ξεκινήσαμε την περιήγηση στους δρόμους της Κοπεγχάγης από τα ανατολικά με κατεύθυνση προς τα δυτικά.
Από εκεί ξεκινά και ο διασημότερος δρόμος της πόλης, η Strøget. Με μήκος 1.1 χλμ. θεωρείται ο μεγαλύτερος πεζόδρομος του κόσμου, με ιστορία να χάνεται στον 18ο αι. τότε που πρωτοσχεδιάστηκε σαν εμπορικός δρόμος αλλά μόλις το 1962 μετατράπηκε σε πεζόδρομο. Παρόλο που έχει γίνει διάσημος ο πεζόδρομος αυτός ως Strøget, εν τούτοις τη λέξη αυτή δεν την συναντάμε σε καμμία από τις πινακίδες των κτηρίων. Στην πραγματικότητα αποτελείται από πέντε συνεχόμενους δρόμους και με δύο μεγάλες πλατείες κάπου στη μέση να προσθέτουν μία γοητευτική νότα σ΄αυτό το εντυπωσιακό σύνολο.
Οι πρώτες εικόνες είναι συναρπαστικές. Δεξιά και αριστερά κομψά και πολυτελή καταστήματα με όλες τις μεγάλες φίρμες σε προσκαλούν να μπεις και να δεις τις συλλογές τους. Ξεχωρίζουν τα καταστήματα της Royal Copenhagen, μίας από τις καλύτερες πορσελάνες στον κόσμο με το χαρακτηριστικό μπλέ μοτίβο και το κατάστημα ασημικών του Georg Jensen. Καφετέριες και εστιατόρια με λογής λιχουδιές σε δελεάζουν να καθήσεις και να γευτείς τα παραδοσιακά προϊόντα που προσφέρουν. Χαζεύεις το πλήθος του κόσμου να κάνει τη βόλτα του και νομίζεις ότι συμμετέχεις σε ένα ατελείωτο πανηγύρι. Δεν χορταίνω να τραβώ video και να θέλω να τα αποθηκεύσω όλα μήπως και μου ξεφύγει τίποτα.
Στην πρώτη πλατεία που συναντάμε, την Højbro Plads, σταματάμε για να χαζέψουμε την όμορφη κρήνη που βρίσκεται στο μέσον της με τους τρείς ερωδιούς να την περιτριγυρίζουν έτοιμοι να πετάξουν. Ενώ στα αριστερά στο άλλο άκρο της πλατείας ξεχωρίζει από μακριά το έφιππο άγαλμα του επισκόπου Αβεσαλώμ, ιδρυτή της πόλης της Κοπεγχάγης, να δείχνει το παλάτι τουChristianborg μπροστά στο κανάλι.
Christianborg Slot
το Christianborg μπροστά στο κανάλι
Λίγο πιό κάτω μουσικοί του δρόμου, ντυμένοι με στολές Ινδιάνων, παίζουν μουσικές των Άνδεων και κόσμος έχει μαζευτεί γύρω τους για να χαζεψει αλλά και κάποιοι από αυτούς παρασυρμένοι από τους ρυθμούς να επιδίδονται σε χορευτικές φιγούρες.
Ξαφνικά από μακριά σκάει μύτη και το τουριστικό τραινάκι που σε κάνει βόλτα από την πλατεία του Δημαρχείου μέχρι την Strøget και στα γύρω στενά της.
Από κανένα σημείο του δρόμου δεν λείπουν φυσικά και τα ποδήλατα, μα πάρα πολλά ποδήλατα! Εδώ είναι το κάτι άλλο, νομίζεις ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν, μεγαλώνουν και γερνάνε πάνω σ’ ένα ποδήλατο!
Ο ήλιος καίει πολύ, σταματάμε σε ένα παγκάκι στη σκιά για μιά ανάσα. Απέναντι μας όμως υπάρχει το κατάστημα - κράχτης για τα παιδιά, το κατάστημα της Lego και ο βαφτισιμιός δεν λέει να ξεκολλήσει με τίποτα, ήμασταν βλέπεις και στην χώρα που πρωτοφτιάχτηκαν. Ευτυχώς μετά από ένα δίωρο και μετά από υποσχέσεις ότι θα ξαναέλθουμε επιτέλους φύγαμε.
Συνεχίζοντας τον περίπατο λίγα τετράγωνα πιό κάτω φτάνουμε σε ένα άλλο μεγάλο άνοιγμα που αποτελείται από δύο συνεχόμενες πλατείες, την Gammel Torv και την Nytorv.
Στην πρώτη, παλιά πολυσύχναστη αγορά στα χρόνια του Μεσαίωνα, υπάρχουν ακόμη πάγκοι με φρούτα και λαχανικά και ακριβώς απέναντι βρίσκεται η όμορφη κρήνη Caritas Springvandet (Κρήνη του Ελέους), όπου στην κορυφή της ξεχωρίζει το άγαλμα μίας εγκύου γυναίκας να κρατά ένα παιδί στην αγκαλιά της και ένα άλλο από το χέρι, σύμβολα του ελέους και της φιλανθρωπίας.
η Gammel Torv
η κρήνη Caritas Springvandet
Έχουμε φτάσει όμως πλέον στην μεγάλη πλατεία του Δημαρχείου, τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Kongens Nytorv, στο Rådhuspladsen. Στεκόμαστε μπροστά στο Δημαρχείο (Rådhus) και το θαυμάζουμε. Με τον Πύργο του Ρολογιού, ύψους 105 μέτρων, κλέβει τις εντυπώσεις στην πολύβουη αυτή πλατεία. Αξίζει να ανεβεί κανείς τα 298 σκαλιά μέχρι την κορυφή από όπου έχει μία εξαιρετική θέα της πόλης.
στην κορυφή της πρόσοψης του Δημαρχείου υπάρχει το έμβλημα της Κοπεγχάγης. Αποτελείται από τρείς πύργους που συμβολίζουν τα κύματα της θάλασσας του Øresund.
Μία μουσική μπάντα έχει ανεβεί πάνω στην εξέδρα μπροστά στο Δημαρχείο και κάνει πρόβα για την απογευματινή συναυλία. Εδώ σ' αυτήν την πλατεία συγκεντρώνονται οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης στις μεγάλες γιορτές και ιδίως την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Παντού υπάρχουν πολλά μνημεία με πιό χαρακτηριστικό, στα αριστερά του Δημαρχείου μπροστά από το ξενοδοχείο Palace, έναν ψηλό στύλο όπου στην κορυφή του υπάρχει ένα άγαλμα με δύο Βίκινγκς να φυσούν κέρατα.
Από τα δεξιά του Δημαρχείου περνά και η λεωφόρος H.C. Andersens όπου σε μιά γωνιά βρίσκεται και το άγαλμα του μεγάλου παραμυθά να κοιτά στο απέναντι Tivoli.
Στρίβουμε αριστερά από το Δημαρχείο και περπατάμε την H.C. Andersens Boulevard, όπου ακριβώς απέναντι είναι το περίφημο πάρκο Tivoli.
Το προσπερνάμε γιατί θέλουμε να του αφιερώσουμε ένα πρωινό κάποια άλλη μέρα. Δίπλα ακριβώς όμως είναι ένα πολύ σημαντικό μουσείο, η N Y Carlsberg Glyptotek και αν κάποιος έχει χρόνο αξίζει να την επισκεφθεί.
Η Γλυπτοθήκη αυτή δημιουργήθηκε πριν από έναν αιώνα από τη συλλογή γλυπτών που δώρισε ο βαρόνος της ζυθοποιίας Carl Jacobsen, ιδρυτής μιάς μεγάλης αυτοκρατορίας ζύθου με πολλές φίρμες στην ιδιοκτησία της, όπως την Carlsberg, την Tuborg, την Kronenbourg και πολλές άλλες, ο οποίος ήταν φανατικός συλλέκτης έργων τέχνης.
Διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό θησαυρών όπως αρχαία αιγυπτιακά, ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά αλλά και σημαντικούς πίνακες από Δανούς και διάσημους ξένους καλλιτέχνες όπως των Cezanne, Van Gogh, Pissarro και Renoir. Ξεχωριστή θέση έχει και η συλλογή με τα γλυπτά του Rodin (υπάρχει και ένα με το περίφημο φιλί) που αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του καλλιτέχνη εκτός Γαλλίας.
λεπτομέρεια από την οροφή αίθουσας
πίνακας με ελληνικό θέμα, ''οι Αέρηδες στην Πλάκα''
το αγαλματίδιο της μικρής χορεύτιας, ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ντεγκά
Μετά το τέλος της επίσκεψης αξίζει ένας περίπατος στον σκεπαστό με γυάλινο θόλο χειμερινό κήπο, όπου με τους φοίνικες και τα υπέροχα φυτά αποτελεί μία όαση ξεκούρασης και ηρεμίας. Στο μέσον του κήπου υπάρχει και ένα σιντριβάνι με ένα ενδιαφέρον γλυπτό, τη Νερομάνα, που παρουσιάζει μία γυναίκα μέσα στη λίμνη περιτριγυρισμένη από μωρά.
Το εισιτήριο κοστίζει 95 DKr, ενώ κάθε Τρίτη η είσοδος είναι ελέυθερη.
η ''Νερομάνα''
Η Γλυπτοθήκη βρίσκεται δίπλα στο πάρκο του Τίβολι, όπου από πίσω βρίσκεται οκεντρικόςσιδηροδρομικός σταθμός της Κοπεγχάγης (DSB). Η συνοικία είναι τοVesterbro, κάποτε μία σχετικά κακόφημη γειτονιά με πολλά πορνομάγαζα και κακόφημα μπαρ, όπου έγινε πολύ διάσημη η περιοχή τη δεκαετία του'70, όταν η Δανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την πορνογραφία. Η γειτονιά αυτή έχει πλέον κάπως αλλάξει λόγω του ότι τέτοια μαγαζιά υπάρχουν παντού σε όλη την πόλη και είναι περισσότερο γειτονιά με μετανάστες από την Ασία κυρίως, αλλά και με πολλά καλά εστιατόρια με διεθνή κουζίνα.
Στα βορειοδυτικά του κεντρικού σταθμού είναι μία πολύ ωραία περιοχή γιά ένα περίπατο όπου από εκεί ξεκινά και το μεγαλύτερο κανάλι της πόλης το Skt. Jørgens Sø με σπουδαιότερο αξιοθέατο το πλανητάριο Tycho Brahe με το εξαιρετικά μοντέρνο σχήμα του. Είναι το μεγαλύτερο στη δυτική Ευρώπη και έχει το όνομα του σπουδαίου Δανού αστρονόμου Τίχο Μπράχε.
Αργά το απόγευμα αρχίσαμε πιά να πεινάμε, το πρωινό στο ξενοδοχείο ήταν τόσο πλούσιο και ποικίλο - πάνω από πέντε μπουφέδες πρόλαβα και μέτρησα, μέχρι και τμήμα για διαβητικούς υπήρχε - που σε κρατούσε χορτάτο γιά πάρα πολλές ώρες. Διαβάζοντας λοιπόν σε κάποιον τουριστικό χάρτη που είχαμε προμηθευτεί ,είδα ότι υπάρχουν και πολλά εστιατόρια που σερβίρουν φαγητό σε μπουφέ με μεγάλη ποικιλία σε στάνταρντ τιμή. Τα εστιατόρια αυτά είναι πολυάριθμα , κυρίως στο κέντρο και με κουζίνα από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Ιταλική, Ινδική, Τουρκική, Δανέζικη, ακόμα και Ελληνική. Επιστρέφοντας λοιπόν στην Strøget και στα μέσα του πεζόδρομου, συγκεκριμμένα πίσω από το κατάστημα Skagen, στην Skindergade 29 υπάρχει το εστιατόριο ''Samos'', ένα αρκετά συμπαθητικό εστιατόριο με μπουφέ από ελληνικούς μεζέδες. Φυσικά όποιος θέλει μπορεί να παραγγείλει και εκτός μπουφέ από το καθημερινό μενού. Επειδή ήταν τέσσερις η ώρα προλάβαμε και το μεσημβρινό μπουφέ που ήταν κάπως φθηνότερος από τον βραδυνό. Το μεσημέρι το μενού έχει 49 Dkr ενώ το βράδυ 79 Dkr. Οι εντυπώσεις σε γενικές γραμμές ήταν ικανοποιητικές.
http://www.samosrestaurant.dk/menukort_english.html
Περισσότερο όμως μας άρεσε ένα άλλο παρόμοιο εστιατόριο με Τούρκικη κουζίνα αυτή τη φορά, το ‘’Sultan Palace’’ στην Valkendorfsgade 34, το οποίο και τιμήσαμε δύο φορές.
http://www.sultanpalace.dk/
Γενικά είναι μία καλή περίπτωση για να φάει κάποιος σχετικά οικονομικά και καλά σε μία πολύ ακριβή χώρα. Αυτό βέβαια το καταλαβαίνεις όταν γιά παράδειγμα ο ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες (είσοδος μουσείων, αγορές αγαθών κλπ), όπως και στη Σουηδία, είναι στο 25%.
Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι σε όλα τα ανταλλακτήρια που αλλάξαμε ευρώ υπήρχε προμήθεια 11,99% αλλά παρόλα αυτά η ισοτιμία δεν άλλαζε δραματικά. Κυμαινόταν μεταξύ 0,13 με 0,14 περίπου. Εκείνο όμως που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι τις περισσότερες φορές που κάναμε χρήση πιστωτικής κάρτας υπήρχε μία επιπρόσθετη προμήθεια που κυμαινόταν από 3% έως 7%. Ρωτήσαμε και μας είπαν ότι υπάρχει αυτή η τραπεζική αμοιβή όταν η κάρτα είναι ξένη. Γι’ αυτό νομίζω ότι ίσως κάποιες φορές καλύτερα είναι η χρήση μετρητών.
Με αφετηρία λοιπόν την Πλατεία του Βασιλιά, την Kongens Nytorv, ξεκινήσαμε την περιήγηση στους δρόμους της Κοπεγχάγης από τα ανατολικά με κατεύθυνση προς τα δυτικά.
Από εκεί ξεκινά και ο διασημότερος δρόμος της πόλης, η Strøget. Με μήκος 1.1 χλμ. θεωρείται ο μεγαλύτερος πεζόδρομος του κόσμου, με ιστορία να χάνεται στον 18ο αι. τότε που πρωτοσχεδιάστηκε σαν εμπορικός δρόμος αλλά μόλις το 1962 μετατράπηκε σε πεζόδρομο. Παρόλο που έχει γίνει διάσημος ο πεζόδρομος αυτός ως Strøget, εν τούτοις τη λέξη αυτή δεν την συναντάμε σε καμμία από τις πινακίδες των κτηρίων. Στην πραγματικότητα αποτελείται από πέντε συνεχόμενους δρόμους και με δύο μεγάλες πλατείες κάπου στη μέση να προσθέτουν μία γοητευτική νότα σ΄αυτό το εντυπωσιακό σύνολο.
Οι πρώτες εικόνες είναι συναρπαστικές. Δεξιά και αριστερά κομψά και πολυτελή καταστήματα με όλες τις μεγάλες φίρμες σε προσκαλούν να μπεις και να δεις τις συλλογές τους. Ξεχωρίζουν τα καταστήματα της Royal Copenhagen, μίας από τις καλύτερες πορσελάνες στον κόσμο με το χαρακτηριστικό μπλέ μοτίβο και το κατάστημα ασημικών του Georg Jensen. Καφετέριες και εστιατόρια με λογής λιχουδιές σε δελεάζουν να καθήσεις και να γευτείς τα παραδοσιακά προϊόντα που προσφέρουν. Χαζεύεις το πλήθος του κόσμου να κάνει τη βόλτα του και νομίζεις ότι συμμετέχεις σε ένα ατελείωτο πανηγύρι. Δεν χορταίνω να τραβώ video και να θέλω να τα αποθηκεύσω όλα μήπως και μου ξεφύγει τίποτα.
Στην πρώτη πλατεία που συναντάμε, την Højbro Plads, σταματάμε για να χαζέψουμε την όμορφη κρήνη που βρίσκεται στο μέσον της με τους τρείς ερωδιούς να την περιτριγυρίζουν έτοιμοι να πετάξουν. Ενώ στα αριστερά στο άλλο άκρο της πλατείας ξεχωρίζει από μακριά το έφιππο άγαλμα του επισκόπου Αβεσαλώμ, ιδρυτή της πόλης της Κοπεγχάγης, να δείχνει το παλάτι τουChristianborg μπροστά στο κανάλι.
Christianborg Slot
το Christianborg μπροστά στο κανάλι
Λίγο πιό κάτω μουσικοί του δρόμου, ντυμένοι με στολές Ινδιάνων, παίζουν μουσικές των Άνδεων και κόσμος έχει μαζευτεί γύρω τους για να χαζεψει αλλά και κάποιοι από αυτούς παρασυρμένοι από τους ρυθμούς να επιδίδονται σε χορευτικές φιγούρες.
Ξαφνικά από μακριά σκάει μύτη και το τουριστικό τραινάκι που σε κάνει βόλτα από την πλατεία του Δημαρχείου μέχρι την Strøget και στα γύρω στενά της.
Από κανένα σημείο του δρόμου δεν λείπουν φυσικά και τα ποδήλατα, μα πάρα πολλά ποδήλατα! Εδώ είναι το κάτι άλλο, νομίζεις ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν, μεγαλώνουν και γερνάνε πάνω σ’ ένα ποδήλατο!
Ο ήλιος καίει πολύ, σταματάμε σε ένα παγκάκι στη σκιά για μιά ανάσα. Απέναντι μας όμως υπάρχει το κατάστημα - κράχτης για τα παιδιά, το κατάστημα της Lego και ο βαφτισιμιός δεν λέει να ξεκολλήσει με τίποτα, ήμασταν βλέπεις και στην χώρα που πρωτοφτιάχτηκαν. Ευτυχώς μετά από ένα δίωρο και μετά από υποσχέσεις ότι θα ξαναέλθουμε επιτέλους φύγαμε.
Συνεχίζοντας τον περίπατο λίγα τετράγωνα πιό κάτω φτάνουμε σε ένα άλλο μεγάλο άνοιγμα που αποτελείται από δύο συνεχόμενες πλατείες, την Gammel Torv και την Nytorv.
Στην πρώτη, παλιά πολυσύχναστη αγορά στα χρόνια του Μεσαίωνα, υπάρχουν ακόμη πάγκοι με φρούτα και λαχανικά και ακριβώς απέναντι βρίσκεται η όμορφη κρήνη Caritas Springvandet (Κρήνη του Ελέους), όπου στην κορυφή της ξεχωρίζει το άγαλμα μίας εγκύου γυναίκας να κρατά ένα παιδί στην αγκαλιά της και ένα άλλο από το χέρι, σύμβολα του ελέους και της φιλανθρωπίας.
η Gammel Torv
η κρήνη Caritas Springvandet
Έχουμε φτάσει όμως πλέον στην μεγάλη πλατεία του Δημαρχείου, τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Kongens Nytorv, στο Rådhuspladsen. Στεκόμαστε μπροστά στο Δημαρχείο (Rådhus) και το θαυμάζουμε. Με τον Πύργο του Ρολογιού, ύψους 105 μέτρων, κλέβει τις εντυπώσεις στην πολύβουη αυτή πλατεία. Αξίζει να ανεβεί κανείς τα 298 σκαλιά μέχρι την κορυφή από όπου έχει μία εξαιρετική θέα της πόλης.
στην κορυφή της πρόσοψης του Δημαρχείου υπάρχει το έμβλημα της Κοπεγχάγης. Αποτελείται από τρείς πύργους που συμβολίζουν τα κύματα της θάλασσας του Øresund.
Μία μουσική μπάντα έχει ανεβεί πάνω στην εξέδρα μπροστά στο Δημαρχείο και κάνει πρόβα για την απογευματινή συναυλία. Εδώ σ' αυτήν την πλατεία συγκεντρώνονται οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης στις μεγάλες γιορτές και ιδίως την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Παντού υπάρχουν πολλά μνημεία με πιό χαρακτηριστικό, στα αριστερά του Δημαρχείου μπροστά από το ξενοδοχείο Palace, έναν ψηλό στύλο όπου στην κορυφή του υπάρχει ένα άγαλμα με δύο Βίκινγκς να φυσούν κέρατα.
Από τα δεξιά του Δημαρχείου περνά και η λεωφόρος H.C. Andersens όπου σε μιά γωνιά βρίσκεται και το άγαλμα του μεγάλου παραμυθά να κοιτά στο απέναντι Tivoli.
Στρίβουμε αριστερά από το Δημαρχείο και περπατάμε την H.C. Andersens Boulevard, όπου ακριβώς απέναντι είναι το περίφημο πάρκο Tivoli.
Το προσπερνάμε γιατί θέλουμε να του αφιερώσουμε ένα πρωινό κάποια άλλη μέρα. Δίπλα ακριβώς όμως είναι ένα πολύ σημαντικό μουσείο, η N Y Carlsberg Glyptotek και αν κάποιος έχει χρόνο αξίζει να την επισκεφθεί.
Η Γλυπτοθήκη αυτή δημιουργήθηκε πριν από έναν αιώνα από τη συλλογή γλυπτών που δώρισε ο βαρόνος της ζυθοποιίας Carl Jacobsen, ιδρυτής μιάς μεγάλης αυτοκρατορίας ζύθου με πολλές φίρμες στην ιδιοκτησία της, όπως την Carlsberg, την Tuborg, την Kronenbourg και πολλές άλλες, ο οποίος ήταν φανατικός συλλέκτης έργων τέχνης.
Διαθέτει πολύ μεγάλο αριθμό θησαυρών όπως αρχαία αιγυπτιακά, ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά αλλά και σημαντικούς πίνακες από Δανούς και διάσημους ξένους καλλιτέχνες όπως των Cezanne, Van Gogh, Pissarro και Renoir. Ξεχωριστή θέση έχει και η συλλογή με τα γλυπτά του Rodin (υπάρχει και ένα με το περίφημο φιλί) που αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του καλλιτέχνη εκτός Γαλλίας.
λεπτομέρεια από την οροφή αίθουσας
πίνακας με ελληνικό θέμα, ''οι Αέρηδες στην Πλάκα''
το αγαλματίδιο της μικρής χορεύτιας, ένα από τα σημαντικότερα έργα του Ντεγκά
Μετά το τέλος της επίσκεψης αξίζει ένας περίπατος στον σκεπαστό με γυάλινο θόλο χειμερινό κήπο, όπου με τους φοίνικες και τα υπέροχα φυτά αποτελεί μία όαση ξεκούρασης και ηρεμίας. Στο μέσον του κήπου υπάρχει και ένα σιντριβάνι με ένα ενδιαφέρον γλυπτό, τη Νερομάνα, που παρουσιάζει μία γυναίκα μέσα στη λίμνη περιτριγυρισμένη από μωρά.
Το εισιτήριο κοστίζει 95 DKr, ενώ κάθε Τρίτη η είσοδος είναι ελέυθερη.
η ''Νερομάνα''
Η Γλυπτοθήκη βρίσκεται δίπλα στο πάρκο του Τίβολι, όπου από πίσω βρίσκεται οκεντρικόςσιδηροδρομικός σταθμός της Κοπεγχάγης (DSB). Η συνοικία είναι τοVesterbro, κάποτε μία σχετικά κακόφημη γειτονιά με πολλά πορνομάγαζα και κακόφημα μπαρ, όπου έγινε πολύ διάσημη η περιοχή τη δεκαετία του'70, όταν η Δανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την πορνογραφία. Η γειτονιά αυτή έχει πλέον κάπως αλλάξει λόγω του ότι τέτοια μαγαζιά υπάρχουν παντού σε όλη την πόλη και είναι περισσότερο γειτονιά με μετανάστες από την Ασία κυρίως, αλλά και με πολλά καλά εστιατόρια με διεθνή κουζίνα.
Στα βορειοδυτικά του κεντρικού σταθμού είναι μία πολύ ωραία περιοχή γιά ένα περίπατο όπου από εκεί ξεκινά και το μεγαλύτερο κανάλι της πόλης το Skt. Jørgens Sø με σπουδαιότερο αξιοθέατο το πλανητάριο Tycho Brahe με το εξαιρετικά μοντέρνο σχήμα του. Είναι το μεγαλύτερο στη δυτική Ευρώπη και έχει το όνομα του σπουδαίου Δανού αστρονόμου Τίχο Μπράχε.
Αργά το απόγευμα αρχίσαμε πιά να πεινάμε, το πρωινό στο ξενοδοχείο ήταν τόσο πλούσιο και ποικίλο - πάνω από πέντε μπουφέδες πρόλαβα και μέτρησα, μέχρι και τμήμα για διαβητικούς υπήρχε - που σε κρατούσε χορτάτο γιά πάρα πολλές ώρες. Διαβάζοντας λοιπόν σε κάποιον τουριστικό χάρτη που είχαμε προμηθευτεί ,είδα ότι υπάρχουν και πολλά εστιατόρια που σερβίρουν φαγητό σε μπουφέ με μεγάλη ποικιλία σε στάνταρντ τιμή. Τα εστιατόρια αυτά είναι πολυάριθμα , κυρίως στο κέντρο και με κουζίνα από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως Ιταλική, Ινδική, Τουρκική, Δανέζικη, ακόμα και Ελληνική. Επιστρέφοντας λοιπόν στην Strøget και στα μέσα του πεζόδρομου, συγκεκριμμένα πίσω από το κατάστημα Skagen, στην Skindergade 29 υπάρχει το εστιατόριο ''Samos'', ένα αρκετά συμπαθητικό εστιατόριο με μπουφέ από ελληνικούς μεζέδες. Φυσικά όποιος θέλει μπορεί να παραγγείλει και εκτός μπουφέ από το καθημερινό μενού. Επειδή ήταν τέσσερις η ώρα προλάβαμε και το μεσημβρινό μπουφέ που ήταν κάπως φθηνότερος από τον βραδυνό. Το μεσημέρι το μενού έχει 49 Dkr ενώ το βράδυ 79 Dkr. Οι εντυπώσεις σε γενικές γραμμές ήταν ικανοποιητικές.
http://www.samosrestaurant.dk/menukort_english.html
Περισσότερο όμως μας άρεσε ένα άλλο παρόμοιο εστιατόριο με Τούρκικη κουζίνα αυτή τη φορά, το ‘’Sultan Palace’’ στην Valkendorfsgade 34, το οποίο και τιμήσαμε δύο φορές.
http://www.sultanpalace.dk/
Γενικά είναι μία καλή περίπτωση για να φάει κάποιος σχετικά οικονομικά και καλά σε μία πολύ ακριβή χώρα. Αυτό βέβαια το καταλαβαίνεις όταν γιά παράδειγμα ο ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες (είσοδος μουσείων, αγορές αγαθών κλπ), όπως και στη Σουηδία, είναι στο 25%.
Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι σε όλα τα ανταλλακτήρια που αλλάξαμε ευρώ υπήρχε προμήθεια 11,99% αλλά παρόλα αυτά η ισοτιμία δεν άλλαζε δραματικά. Κυμαινόταν μεταξύ 0,13 με 0,14 περίπου. Εκείνο όμως που μας έκανε εντύπωση ήταν ότι τις περισσότερες φορές που κάναμε χρήση πιστωτικής κάρτας υπήρχε μία επιπρόσθετη προμήθεια που κυμαινόταν από 3% έως 7%. Ρωτήσαμε και μας είπαν ότι υπάρχει αυτή η τραπεζική αμοιβή όταν η κάρτα είναι ξένη. Γι’ αυτό νομίζω ότι ίσως κάποιες φορές καλύτερα είναι η χρήση μετρητών.