Δανία Σουηδία Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη: εντυπώσεις, αναμνήσεις και όλη η ζωή... ένα ποδήλατο!

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814

5. Στο Αρχιπέλαγος - Τελευταίοι περίπατοι στην πόλη

Οι μέρες περνούσαν πολύ γρήγορα και χωρίς να το καταλάβουμε πλησιάζαμε προς το τέλος του πρώτου μέρους του ταξιδιού. Τις μέρες που μας έμεναν θα τις αφιερώναμε για να δούμε διεξοδικά τα σημεία εκείνα της πόλης που είχαμε παραλείψει αλλά και εκείνα τα μέρη που μας είχαν εντυπωσιάσει αρχικά και θέλαμε να τα ξαναδούμε, όπως για παράδειγμα την Γκάμλα Σταν.
Πριν όμως φύγουμε από την Στοκχόλμη είχαμε και μία εκκρεμότητα που έμενε να καλύψουμε.
Κάθε επισκέπτης αυτής της πόλης ''οφείλει'' να κάνει και μία περιήγηση της Στοκχόλμης μέσα από τα αμέτρητα κανάλια της για να έχει και μία διαφορετική εικόνα της πόλης αλλά και να γνωρίσει κάποια από τα πάμπολλα νησάκια που είναι σκορπισμένα στο Αρχιπέλαγος. Όπως και συμβαίνει και σε πολλές άλλες πόλεις του κόσμου που έχουν την τύχη κάποιο ποτάμι , κάποια λίμνη ή κάποια κανάλια να διασχίζουν ή να αποτελούν κομμάτι της πόλης.
Έτσι νωρίς το πρωί και πριν αρχίσει να καίει ο ήλιος βρεθήκαμε στο μικρό λιμάνι της Nybroplan για να ξεκινήσουμε την θαλάσσια βόλτα μας.
Τα σημεία αναχώρησης για τις θαλάσσιες βόλτες είναι τρία. 'Ενα βρίσκεται μπροστά από το Δημαρχείο (Stadshusbron), ένα άλλο από την αποβάθρα μπροστά στο Grand Hotel και τέλος από τον κόλπο της Nybroplan, όπου από εκεί ξεκινούν και τα περισσότερα δρομολόγια.






Ψάχνοντας στην προβλήτα είδαμε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά τουρ που ξεκινούν κάθε μέρα και κάπου δυσκολευτήκαμε να αποφασίσουμε ποιό να διαλέξουμε.
Υπάρχει το μικρό τουρ που περνά κάτω από τις γέφυρες της Στοκχόλμης και σε περνά από τα σημαντικά χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης (θυμίζει τα αντίστοιχα του Παρισιού, του Άμστερνταμ, του Βερολίνου και άλλων πόλεων), δύο άλλα που σε πηγαίνουν λίγο πιό έξω από το κέντρο για να δεις και τη φύση και τέλος το μεγάλο που σε πηγαίνει μέχρι πέρα στο Αρχιπέλαγος.
Χαζεύοντας τα ενημερωτικά φυλλάδια αποφασίσαμε να κάνουμε το τουρ που περνά από τα νησιά του Αρχιπελάγους. Η εκδρομή αυτή είναι διάρκειας 3 ωρών και γίνεται με ένα από τα παραδοσιακά ατμόπλοια που υπάρχουν ακόμα στα νερά της Στοκχόλμης και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μέσω μιάς ρομαντικής και γαλήνιας διαδρομής το ταξίδι στα νησιά του Αρχιπελάγους.
Τη μέρα εκείνη που κάναμε το τουρ το πλοίο ήταν πολύ γεμάτο, όχι μόνο με πολλούς τουρίστες αλλά και ντόπιους, όπου πολλοί σε πλήρη οικογενειακή απαρτία μαζί με καλαθάκια πικ νικ ξεκίναγαν για την ημερήσια εκδρομή τους.

αναχωρώντας από τον κόλπο της Nybroplan


Το πλοίο σταματά σε κάποια από τα πολλά νησάκια και αν θέλεις μπορείς να κατεβείς, να κάνεις ένα περίπατο και μπορείς να γυρίσεις πίσω είτε με το ίδιο πλοίο που ξαναπερνά επιστρέφοντας είτε με κάποιο άλλο δρομολόγιο αργότερα.
Κάποιοι είχαν διαλέξει και να διανυκτερεύσουν ιδίως στο τελευταίο νησί, το Vaxholm, που είναι και το μεγαλύτερο από όλα. 'Ενα καταπράσινο νησί στην έξοδο στη Βαλτική θάλασσα που είναι και δημοφιλής τόπος διακοπών για τους Σουηδούς. Στο νησί αυτό όλα τα κτήρια, εκτός του Τελωνείου και της εκκλησίας, είναι φτιαγμένα από ξύλο και αυτό γιατί η παράδοση λέει ότι σε περίπτωση πολέμου τα κτήρια να μπορούν να διαλυθούν και να συναρμολογηθούν και πάλι.
Δίπλα στο νησί υπάρχει και το Vaxholm Fortress, ένα ιστορικό φρούριο το οποίο φτιάχτηκε τον 17ο αιώνα για να προφυλάσσει την πόλη της Στοκχόλμης από εχθρικές επιθέσεις. Από τα μέσα όμως του 19ου αιώνα το φρούριο έχασε την αξία του ως αμυντικό δημιούργημα και μία εύθυμη ιστορία το επιβεβαιώνει. Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι ο μεγάλος Πρώσσος στρατηγός von Moltke είχε χαμογελάσει στη ζωή του μόνο δύο φορές. Η πρώτη ήταν όταν πέθανε η πεθερά του και η άλλη όταν πρωτοαντίκρισε το φρούριο και κατάλαβε ότι δεν μπορεί να χρησιμεύσει στην άμυνα της πόλης.
Στις μέρες μας το φρούριο αυτό χρησιμοποιείται πλέον ως μουσείο και υπάρχει και η δυνατότητα διαμονής.
Στη διαδρομή αυτού του τουρ είχαμε την ευκαιρία να δούμε και πολλά αξιοθέατα της Στοκχόλμης από τη μεριά της θάλασσας, όπως τα κτήρια του νησιού Djurgården (τα μουσεία Νόρντισκα και Βάσα αλλά και το λούνα παρκ Γκρένα Λουντ).

μουσείο Nordiska


το πάρκο αναψυχής Gröna Lund


ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο φτάνει στο λιμάνι της Στοκχόλμης


φτάνοντας στο νησί Vaxholm - το μεγαλύτερο του Αρχιπελάγους, πνιγμένο φυσικά στο πράσινο.




Vaxholm Fortress


επιστρέφοντας στην Στοκχόλμη


Γιά να είμαι ειλικρινής όμως όλο αυτό το τρίωρο τουρ δεν με εντυπωσίασε και πολύ.
Στην αρχή είναι πολύ ενδιαφέρουσα όλη η διαδρομή, ενθουσιάζεσαι από το τοπίο και τη φύση στα νησάκια που συναντάς, αλλά μετά από κάποιο σημείο η τρίωρη διάρκεια κάπου σε κουράζει και χάνεις το ενδιαφέρον βλέποντας σχεδόν τα ίδια σε όλο το ταξίδι. Ιδιαίτερα για εμάς που έχουμε την τύχη να έχουμε στη διάθεση μας αυτή την εκπληκτική και πολυάριθμη ποικιλία νησιών γύρω μας.
Νομίζω ότι το τουρ στα κανάλια της Στοκχόλμης πρέπει να είναι πιό ενδιαφέρον γιατί έχεις την ευκαιρία να δεις από άλλη οπτική γωνία τα αξιοθέατα της πόλης αλλά είναι και πιό ισορροπημένο από άποψη χρόνου.

http://www.stromma.se/en/stockholm/excursions/Day-trips/Archipelago-tour-with-guide/

Αργά το μεσημέρι λίγο κουρασμένοι και λίγο ζαλισμένοι από τον δυνατό ήλιο, το πλοίο είχε πολύ κόσμο και δεν προλάβαμε θέσεις κάτω από στέγαστρο, επιστρέψαμε πίσω στο κέντρο της πόλης.

Βγαίνοντας από το πλοίο και διασχίζοντας την πλατεία Nybro που βρίσκεται μπροστά στο λιμανάκι φτάνουμε σε ένα πολύ δημοφιλή κήπο, στον Κούνγκστρεντγκόρντεν / Kungsträdgården (Ο Βασιλικός Κήπος).
Παλαιότερα ήταν ο κήπος των ανακτόρων και σήμερα αποτελεί τον αγαπημένο τόπο συνάντησης των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών της πόλης, όπου όλες τις εποχές του χρόνου υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις. Το πιό όμορφο σημείο όμως είναι η τεράστια λίμνη - συντριβάνι που την διασχίζει στο μεγαλύτερο σημείο του κήπου, όπου τον χειμώνα δημιουργείται και ένα απέραντο παγοδόμιο που συγκεντρώνει παιδιά και μεγάλους. Είναι ένας πολύ όμορφος κήπος όπου αξίζει να περάσεις κάποιες ώρες της μέρας σου.

το λιμάνι


Nybro plan


Kungsträdgården




Στο τέλος του κήπου προς την μεριά της λίμνης υπάρχει μία όμορφη πλατεία, η Καρλ ΙΒ’ Τόρι ( Karl XII Torg) με το άγαλμα του πολεμιστή βασιλιά , όπου από εκεί εκτός από την Όπερα έχεις την ευκαιρία να χαζέψεις από την απέναντι πλευρά την Γκάμλα Σταν.



Τελειώνοντας τον περίπατο στους δρόμους της πόλης φτάσαμε σε ένα άλλο κεντρικό και κάπως παράξενο σημείο, στην Σέργελς Τόρι / Sergels Torg. Η πλατεία αυτή βρίσκεται στη διασταύρωση πολλών λεωφόρων, της κεντρικής Κλάραμπεργκσγκαταν, της προέκτασης της Χάμναγκαταν και της μεγαλύτερης λεωφόρου της Στοκχόλμης, της Σβέαβεγκεν. Είναι φτιαγμένη σε δύο επίπεδα, το χαμηλότερο ημιυπόγειο είναι γιά τους πεζούς και το ψηλότερο για τα αυτοκίνητα. Ολοκληρώθηκε το 1972 με την προσθήκη ενός γυάλινου οβελίσκου, ο οποίος λάμπει όλη τη νύκτα.
Στην πλατεία αυτή σχεδόν καθημερινά συμβαίνουν πολλά χάπενιγκς , από συναυλίες νέων συγκροτημάτων μέχρι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας . Προσωπικά όμως δεν θα την έλεγα ωραία πλατεία, τα κτήρια που υπάρχουν περιμετρικά δεν έχουν κάτι το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά, μαζεύει όμως πάρα πολύ κόσμο, εκεί είναι και μία από τις εξόδους του κεντρικού σταθμού του μετρό του T-Centralen, υπάρχουν πολλά β’ διαλογής καταστήματα και φαγάδικα, υπάρχει αρκετή φασαρία από τους πιτσιρικάδες με τα skateboards και κάπου αρκετά βρώμικη. Έχει και η Στοκχόλμη τα άσχημα ή έστω αδιάφορα σημεία της.



Μιά που ήμασταν στο κέντρο είπαμε να κάνουμε και ένα πέρασμα και από τα καταστήματα για να δούμε και την αγορά της Στοκχόλμης. Η ποικιλία είναι πολλή μεγάλη αλλά δεν μας ενδιέφερε κάτι ιδιαίτερο γιατί και οι τιμές ήταν παρόμοιες με αυτές της Ελλάδας. Φυσικά και η Στοκχόλμη δεν διεκδικεί σημαντική θέση στον παγκόσμιο χάρτη του καταναλωτισμού, όπως για παράδειγμα η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι ή το Μιλάνο γιά παράδειγμα.
Από τα μεγάλα πολυκαταστήματα που συναντήσαμε ήταν το Ahlens, λίγο αδιάφορο κατά τη γνώμη μου και το εντυπωσιακό ΝΚ (Nordiska Kompaniet) ένα πολυτελές και αρκετά ακριβό κατάστημα στην Hamngatan (έναν δρόμο που τον περάσαμε πολλές φορές γιατί εδώ βρίσκονται και πολλά ενδιαφέροντα τουριστικά σημεία) όπου φιλοξενούνται δημιουργίες από γνωστούς διεθνείς σχεδιαστές αλλά και από Σουηδούς καλλιτέχνες. Το εσωτερικό είναι πολύ εντυπωσιακό και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, κάπου μας θύμισε το εσωτερικό των Γκαλερί Λαφαγιέτ στο Παρίσι.
Ποιοτικά και πολύ πρωτότυπα σουβενίρ, όπως καλοφτιαγμένα αν και λίγο ακριβά T-Shirt με θέμα τη Στοκχόλμη, πήραμε από το Sweden House /Sverigehuset που είναι και το Τουριστικό Κέντρο Πληροφοριών στην Hamngatan 27.

Η μέρα όμως έφτανε στο τέλος της, αν και ακόμα ήταν πολύ νωρίς, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για την ετοιμασία της αυριανής αναχώρησης.

 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.035
Παντα διαβαζω τις ιστοριες σου,γιατι εχουν εξαιρετικο ενδιαφερον....αυτα που γραφεις και με την καλη αφηγηση σου,ειναι σαν να με εχεις στο βαλιτσακι μαζι σου...καλη αρχη :)
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Σ΄ευχαριστώ πολύ @karfitsa. Ελπίζω και αυτή τη φορά να μη σας απογοητεύσω, αν και νομίζω ότι αυτές οι πόλεις σου προσφέρουν δυνατό υλικό για να εξελιχθεί μία καλή ιστορία.
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.572
Τι ωραία! @vasnorth περιμένω άλλη μια υπέροχη ιστορία σου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό! Η Στοκχόλμη μου άρεσε πολύ και περιμένω και την δική σου οπτική.. Στην Κοπεγχάγη δεν έχω πάει και είμαι σίγουρη ότι θα με βάλεις για τα καλά στο κλίμα!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Very nice Βilly!:)
Θα μείνω συντονισμένος γιατί κι εγώ μετά από σκέψη και προγραμματισμό (πρώτα ο θεός) θα είμαι εκεί κλασικά τον Οκτώβρη, φυσικά με κρύο καιρό και μικρότερη διάρκεια ημέρας:mad:

Πάντως βρήκα σχετικά καλές τιμές ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων στο κέντρο.Δηλαδή 60 με 90 το δίκλινο τη βραδιά.Και παρατήρησα πως Παρασκευή με Κυριακή έχουν αρκετά καλύτερες τιμές.

Πάντως οι 6 μέρες για την κάθε πόλη μου φαίνονται πολλές ειδικά για την Κοπεγχάγη και επειδή έχωσα και μια μίνι εκδρομή στο Ελσίνκι με προβλημάτισες μήπως να μοίραζα τις μέρες μόνο σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη.Θα περίμένω τη συνέχεια.
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.721
Likes
14.823
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
και εγώ μένω συντονισμένος στην ιστορία του vasnorth γιατί με ενδιαφέρει πολύ η Κοπενχάγη την οποία μάλλον θα συνδιάσω με το Άμστερνταμ.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.016
Likes
40.986
Ωραία ταξίδια, παιδιά. Φέτος αφιερώνω το καλοκαίρι στο Νότο, αλλά του χρόνου θα επιστρέψω στον λατρεμένο Βορρά. Αξεπέραστος έρωτας, θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον...
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Very nice Βilly!:)
Θα μείνω συντονισμένος γιατί κι εγώ μετά από σκέψη και προγραμματισμό (πρώτα ο θεός) θα είμαι εκεί κλασικά τον Οκτώβρη, φυσικά με κρύο καιρό και μικρότερη διάρκεια ημέρας:mad:

Πάντως βρήκα σχετικά καλές τιμές ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων στο κέντρο.Δηλαδή 60 με 90 το δίκλινο τη βραδιά.Και παρατήρησα πως Παρασκευή με Κυριακή έχουν αρκετά καλύτερες τιμές.

Πάντως οι 6 μέρες για την κάθε πόλη μου φαίνονται πολλές ειδικά για την Κοπεγχάγη και επειδή έχωσα και μια μίνι εκδρομή στο Ελσίνκι με προβλημάτισες μήπως να μοίραζα τις μέρες μόνο σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη.Θα περίμένω τη συνέχεια.
Γιαννάκη καλησπέρα.
Σ' ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου να ασχοληθείς με την ιστορία μου.

Ετοιμάζεις πολύ ωραίο ταξίδι σε πολύ ενδιαφέροντες προορισμούς.
Το ωραίο είναι ότι όταν ξεκίνησα να γράφω την ιστορία σε θυμήθηκα που έχεις αναφέρει ότι σου αρέσουν ιδιαίτερα οι πόλεις που δεν είναι flat (Λισαβόνα για παράδειγμα), αυτές που έχουν έστω και κάποιοιο λόφο ( πόλεις με θέα, τις αποκαλώ εγώ), πράγμα όμως που απουσιάζει από τις συγκεκριμμένες.
Παρόλα αυτά τις κάνει μοναδικές και ιδιαίτερα γοητευτικές το υδάτινο στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό και των δύο πόλεων.

Μη το συζητάς η τιμή για τα ξενοδοχεία είναι εξαιρετική, αρκεί να είναι καθαρά και σε βολικό σημείο της πόλης.
Έχεις δίκιο ότι τουλάχιστον για την Κοπεγχάγη οι 6 μέρες είναι πράγματι αρκετές. Τις καλύψαμε όμως με δύο μονοήμερες εκδρομές, η μία στο Μάλμο της Σουηδίας και η άλλη στο Ρόσκιλε, μία πόλη 30 χλμ. δυτικά της Κοπεγχάγης στο νησί της Ζηλανδίας (ήθελε να πάμε εκεί ο κουμπάρος, αλλά μεταξύ μας δεν τρελλάθηκα :mad:).
Νομίζω ότι κάνεις καλά που βάζεις στο πρόγραμμα και το Ελσίνκι (εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί).

Επί τη ευκαιρία να σε ρωτήσω και κάτι άσχετο.
Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανεβάσω φωτογραφία από το Panoramio πχ, μέσω του ''Ανέβασμα Αρχείου'' με αντιγραφή του URL? ή πάλι από το Panoramio με copy-paste της φωτογραφίας απευθείας στο κείμενο της ιστορίας? Γιατί διαπίστωσα ότι υπάρχουν και οι δύο δυνατότητες.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Xαίρομαι που με ενθαρρύνεις που έβαλα και Ελσίνκι έστω και σαν bonus:D
Πράγματι το υδάτινο στοιχείο είναι που με τράβηξε σ'αυτές και με γοητεύει.Νομίζω δεν θα απογοητευθώ.Τα ξενοδοχείο φαίνονται καλά,και είναι πιο κέντρο δεν γίνεται!

Εγώ προτιμώ: Πάς στη φωτό στο panoramio-δεξί κλικ-αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας
έρχεσαι εδώ και πατάς το εικονίδιο πάνω IMAGE και κάνεις επικόλληση και πατάς εισαγωγή.:)
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Εγώ προτιμώ: Πάς στη φωτό στο panoramio-δεξί κλικ-αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας
έρχεσαι εδώ και πατάς το εικονίδιο πάνω IMAGE και κάνεις επικόλληση και πατάς εισαγωγή.:)
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. IMAGE ήθελα να γράψω και από βιασύνη έγραψα ''Ανέβασμα Αρχείου'' που είναι γιά ανέβασμα από φάκελο μας στον σκληρό. Μέχρι τώρα τις ανέβαζα σε ιστορία από άλμπουμ του Travelstories. Περιμένουμε όμως να τελειώσει η αναβάθμιση.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. IMAGE ήθελα να γράψω και από βιασύνη έγραψα ''Ανέβασμα Αρχείου'' που είναι γιά ανέβασμα από φάκελο μας στον σκληρό. Μέχρι τώρα τις ανέβαζα σε ιστορία από άλμπουμ του Travelstories. Περιμένουμε όμως να τελειώσει η αναβάθμιση.
H αναβάθμιση θα αργήσει οπότε πάνε panoramio.Μην έχουμε καθυστερήσεις με την ιστορία σου ;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.273
Μέλη
38.893
Νεότερο μέλος
stefanoss

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom