Δανία Σουηδία Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη: εντυπώσεις, αναμνήσεις και όλη η ζωή... ένα ποδήλατο!

vasnorth

Member
Μηνύματα
593
Likes
1.811

4. μία μέρα στο Drottningholm

Το σημερινό πρωινό θα το αφιερώναμε σε μία εκδρομή λίγο έξω από την πόλη.
Στα δυτικά της Στοκχόλμης και συγκεκριμένα στο νησί Λούβεν και σε απόσταση γύρω στα 10 χλμ. βρίσκεται μία ήσυχη και καταπράσινη κωμόπολη,το Drottningholm.
Εκεί και λίγο έξω από το κέντρο, στην όχθη της λίμνης Μέλαρεν, βρίσκεται το ομώνυμο ανάκτορο του Ντρότνινγκχολμ, όπου ένα τμήμα του αποτελεί την κατοικία της βασιλικής οικογένειας.
Για να φτάσει κάποιος μέχρι εκεί μπορεί να πάρει το μετρό, όπου με την πράσινη γραμμή με κατεύθυνση δυτικά θα κατεβεί στο σταθμό Brommaplan και από εκεί με συχνή ανταπόκριση με τα λεωφορεία 301, 323, 177 ή 178 σε λίγα λεπτά θα φτάσει ακριβώς έξω από την είσοδο του Παλατιού.
Υπάρχει ακόμα και ο πιό γραφικός αλλά και αρκετά πιό ακριβός τρόπος παίρνοντας ένα από τα εναπομείναντα ιστορικά ατμόπλοια που αναχωρούν από την Stadshusbron (τη γέφυρα που ενώνει το νησί που βρίσκεται το Δημαρχείο με το κέντρο της πόλης) και μετά από μία ωραία διαδρομή μίας ώρας φτάνει άνετα στο μικρό λιμανάκι που βρίσκεται μπροστά στο ανάκτορο. Τα καραβάκια αναχωρούν γιά το Drottningholm κάθε μισή ώρα από τις 10:00' έως τις 19:00' και το εισιτήριο το απλό κοστίζει 150 SEK ενώ με επιστροφή 200 SEK

http://www.stromma.se/en/stockholm/excursions/day-trips/drottningholm-palace/

φτάνοντας στο Drottningholm
Το σύμπλεγμα αυτό με τα Ανάκτορα, τους Κήπους, το Αυλικό Θέατρο και το Κινέζικο Περίπτερο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Αφού κάναμε ένα μικρό περίπατο μπροστά στο λιμανάκι και αφού βγάλαμε φωτογραφίες εξωτερικά του Παλατιού, προχωρήσαμε στα ενδότερα

άποψη του λιμανιού από τα σκαλιά του Παλατιού


Στην είσοδο πριν προχωρήσουμε, αφήσαμε τα σακίδια μας στο σχετικό γκισέ, γιατί έτσι που είχαμε φορτωθεί από την Στοκχόλμη με οτιδήποτε άχρηστο σε φαγώσιμο που κυκλοφορούσε στο σούπερ μάρκετ και από το βάρος που κουβαλάγαμε δεν το έκοβα να καταφέρναμε να περιηγηθούμε ούτε στο μισό Ντρότνινγκχολμ.
Φοβήθηκε βλέπετε η κουμπάρα ότι εκεί στις ερημιές που θα πηγαίναμε δεν θα βρούμε τίποτα και μπορεί να πεινάσουμε και να διψάσουμε μέχρι την επιστροφή μας στο κέντρο!!! :shock:
Έλα που της είχαμε εξηγήσει ότι δεν πάμε στην έρημο αλλά σε μία κωμόπολη λίγο έξω από τη Στοκχόλμη.
Απαλλαγμένοι λοιπόν από οτιδήποτε περιττό μας βάραινε, κρίμα που μαζί με αυτά ήταν και η φωτογραφική και η βιντεοκάμερα λόγω απαγορευτικού, ξεκινήσαμε την ξενάγηση.

Η οικοδόμηση του παλατιού άρχισε να φτιάχνεται στα 1662 ύστερα από εντολή της βασίλισσας Χέντβιγκ Ελεονώρας όταν το παλιό, που βρισκόταν στην ίδια θέση, κατέρρευσε από μία πυρκαγιά. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι το Παλάτι ενώ εξωτερικά είναι υπερβολικά ογκώδες και εντυπωσιακό και κάτι ανάλογο περιμένεις ότι θα συναντήσεις και εσωτερικά, εν τούτοις κάνοντας την ξενάγηση στα διαμερίσματα εντύπωση μου έκανε ότι γενικά σε όλους τους χώρους του Παλατιού επικρατεί μία ισορροπία από άποψη χλιδής και εντυπωσιασμού και δεν προκαλεί με υπερβολικές και κραυγαλέες δημιουργίες όπως συμβαίνει με άλλα ανάλογα παλάτια της Ευρώπης . Φυσικά χωρίς να στερείται από σπουδαία έργα τέχνης, στο σύνολο του όμως, σου αφήνει την εντύπωση ενός πολύ λιτού παλατιού ( όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό!)

φωτογραφίες από το ίντερνετ της εισόδου και του εσωτερικού του ΠαλατιούΠαρόλο που κάποια τμήματα του Παλατιού του Ντρότνινγκχολμ χρησιμοποιούνται ως κατοικία από τη βασιλική οικογένεια εν τούτοις ένα πολύ μεγάλο τμήμα του είναι επισκέψιμο για το κοινό με κάπως όμως ακριβό εισιτήριο.
Η είσοδος μόνο για το Παλάτι κοστίζει 120 SEK (14€), ενώ υπάρχει και ο συνδυασμός εισιτηρίων μαζί με το Κινέζικο Περίπτερο που κοστίζει 180 SEK (20€).
Εμείς προτιμήσαμε το εισιτήριο που συνδύαζε και τα δύο εκθέματα γιατί το Κινέζικο Περίπτερο είναι πρωτότυπης και μοναδικής τέχνης, πολύ ξεχωριστό από τα υπόλοιπα οικοδομήματα και πιστεύω αξίζει, όταν βρεθεί κάποιος μέχρι εκεί να επισκεφθεί και το Περίπτερο.

Το ακολουθεί και μία ενδιαφέρουσα ιστορία για το πως φτιάχτηκε.
Όταν το 1753 η βασίλισσα Λόβισα Ούλρικα έγινε 33 ετών, ο σύζυγος της βασιλιάς Αδόλφος Φρειδερίκος, της έκανε δώρο έκπληξη για να την ευχαριστήσει ένα ξύλινο κινέζικο κιόσκι (πολύ γαλαντόμος ο άναξ!) και το τοποθέτησε σε απόσταση περίπου 100 μέτρων πίσω από το Παλάτι για να ξεκουράζεται η βασίλισσα όταν θα έβγαινε βόλτα στους κήπους. Μετά όμως από μιά δεκαετία αναγκάστηκαν να κατεδαφίσουν αυτό το κτίσμα γιατί είχε καταστραφεί από την υγρασία (μη ξεχνάμε ότι είμαστε στη Σκανδιναβία και μπροστά στη λιμνοθάλασσα) και στη θέση του έκτισαν το Κινέζικο Περίπτερο που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ντρότνινγκχολμ. Το κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1769 και περιλαμβάνει ένα μίγμα Ασιατικής και Ευρωπαϊκής τέχνης.

το Κινέζικο Περίπτερο


Πίσω και στα δεξιά του Παλατιού βρίσκεται και το Αυλικό Θέατρο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1766. Αποτελεί το παλαιότερο εν λειτουργία θέατρο του κόσμου το οποίο διατηρείται σχεδόν στην αρχική του κατάσταση.
Η επίσκεψη μας στο Ντρότνινγκχολμ ολοκληρώθηκε με ένα περίπατο στους τεράστιους κήπους πίσω από το Παλάτι.Παρόμοιους κήπους συναντάμε και σε άλλα Παλάτια της Ευρώπης. Ο συγκεκριμένος όμως μας φάνηκε περισσότερο φιλικός στον επισκέπτη.
Τρεις διαφορετικού στυλ κήποι αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Υπάρχουν πολλά φυσικά μονοπάτια, λίμνες με σιντριβάνια και αγάλματα από την ελληνική μυθολογία, ένα ποταμάκι, πανύψηλα δέντρα όπως καστανιές και αιωνόβιες φιλύρες αλλά και θάμνοι με υπέροχες συνθέσεις πολύχρωμων λουλουδιών και όλα αυτά δημιουργούν ανάσες ξεκούρασης και ηρεμίας.
Αν και μεγάλων διαστάσεων, δεν σε κουράζει να τον διασχίσεις και δεν μοιάζει για παράδειγμα με τους εξουθενωτικά τεράστιους των Βερσαλλιών ή ακόμα και με αυτούς του Σεμπρούν της Βιέννης (αν και νομίζω ότι οι τελευταίοι είναι αρκετά πιό ωραίοι).

αεροφωτογραφία των κήπων και του Παλατιού από το ίντερνετ


Το σημερινό πρωινό ήταν πολύ γεμάτο, ήταν ένα ταξίδι στη φύση αλλά και σε ένα κομμάτι της ιστορίας της Σουηδίας, στην πολιτιστική της κληρονομιά και ιδιαίτερα στην μακραίωνη ιστορία της βασιλικής δυναστείας, που θεωρείται από τις παλαιότερες της Ευρώπης.

Επιστρέφοντας νωρίς το απόγευμα πίσω στο κέντρο, όπως ήταν επόμενο μετά από ένα τόσο γεμάτο πρωινό, αρχίσαμε να πεινάμε και ψάχναμε για το που θα πάμε για φαγητό.
Είχα δει σε κάποιο τουριστικό οδηγό ότι σε ένα ύψωμα λίγο πιό πάνω από το λιμάνι, από όπου αναχωρούν τα καραβάκια για την περιήγηση στα κανάλια, υπάρχει η πλατεία Hörtorget (Λαχαναγορά) και εκεί κοντά βρίσκεται το συγκρότημα Kungshallen (ένα είδος Mall) με πολλά καταστήματα.
Στο ισόγειο αλλά και στο υπόγειο σε ένα είδος κλειστής πλατείας ο επισκέπτης θα βρει και πάρα πολλά μαγαζάκια με φαγητό από όλα τα μέρη του κόσμου (κινέζικο, μεξικάνικο, ταϊλανδέζικο, αραβικό, τούρκικο, φυσικά και ψησταριά με ελληνικές γεύσεις και πολλά άλλα). Εκεί μπορείς να φας πολύ καλά και σχετικά πολύ οικονομικά, αναλογικά με το πόσο ακριβό είναι το φαγητό σ΄αυτή την πόλη, ιδιαίτερα για έναν επισκέπτη από τον ευρωπαϊκό νότο. Παράδειγμα σε Pizza Hut και σε TGI Friday’s που φάγαμε κάποιες φορές, κατά μ.ο. στο μεν πρώτο ήλθε γύρω στα 25€ το άτομο και στο δεύτερο 30€ και κάτι.
Στην πλατεία Hörtorget στήνεται καθημερινά και μία υπαίθρια λαϊκή αγορά η οποία κρατά την πλατεία πολύ ζωντανή.
Υπάρχουν πολλά ωραία κτήρια γύρω από την πλατεία, εκείνο όμως που ξεχωρίζει είναι το κτήριο Konserthuset που στεγάζει την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα και στο οποίο γίνεται κάθε χρόνο η απονομή των βραβείων Νόμπελ. Μπροστά στην πλατεία δεσπόζει και η Κρήνη με το σύμπλεγμα γλυπτών ''ο Ορφέας''.

Konserthuset (Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα)


η Κρήνη με τον ''Ορφέα''λαχαναγορά Hörtorget


Από την πλατεία Χέρτοργετ περνά και ένας πολύ εμπορικός δρόμος , η Kungsgatan (η οδός του βασιλιά) η οποία και καταλήγει στην πλατεία Στούρεπλαν. Ο δρόμος όμως αυτός έχει και μία ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω του.
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και συγκεκριμένα το 1915 ο αρχιτέκτονας Σβεν Βάλαντερ είχε τη φαεινή ιδέα, ή την φιλοδοξία καλύτερα, να προτείνει στις δημοτικές αρχές ένα σχέδιο για το πως θα μπορούσε η Στοκχόλμη να αποκτήσει έναν μοντέρνο κεντρικό δρόμο επηρεασμένο από το στυλ της Αμερικής. Η πρόταση του έγινε δεκτή και έτσι ένας νέος δρόμος συνέδεσε την Χέρτοργετ με την Στούρεπλαν,η Κούνγκσγκαταν.
Στο μέσον της Κούνγκσγκαταν χτίστηκε και μία γέφυρα , ενώ αργότερα προστέθηκαν και οι δίδυμοι πύργοι Κούνγκστουρνεν / Kungstturnen (Πύργοι του Βασιλιά) για να ολοκληρωθεί η Αμερικάνικη πινελιά σε αυτό το σχέδιο. Οι δύο αυτοί δεκαεξαόροφοι πύργοι χρησιμοποιούνται πλέον μόνο για γραφεία και έχουν και αστείο όνομα να τα συνοδεύει, ο μεν βόρειος ονομάζεται ''αρσενικός'' ενώ ο πιό κομψός αλλά και λίγο μεγαλύτερος νότιος ονομάζεται ''θηλυκός''.

Έτσι γεμάτη με ωραίες εικόνες πέρασε και αυτή η μέρα. Όπου νάναι θα αποχαιρετούσαμε τη Στοκχόλμη, αλλά είχαμε ακόμα μπροστά μας κάποιες εκκρεμότητες.

χάρτης του μετρό (Tunellbana) 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.542
Likes
8.031
Παντα διαβαζω τις ιστοριες σου,γιατι εχουν εξαιρετικο ενδιαφερον....αυτα που γραφεις και με την καλη αφηγηση σου,ειναι σαν να με εχεις στο βαλιτσακι μαζι σου...καλη αρχη :)
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
593
Likes
1.811
Σ΄ευχαριστώ πολύ @karfitsa. Ελπίζω και αυτή τη φορά να μη σας απογοητεύσω, αν και νομίζω ότι αυτές οι πόλεις σου προσφέρουν δυνατό υλικό για να εξελιχθεί μία καλή ιστορία.
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.571
Τι ωραία! @vasnorth περιμένω άλλη μια υπέροχη ιστορία σου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό! Η Στοκχόλμη μου άρεσε πολύ και περιμένω και την δική σου οπτική.. Στην Κοπεγχάγη δεν έχω πάει και είμαι σίγουρη ότι θα με βάλεις για τα καλά στο κλίμα!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.725
Επόμενο Ταξίδι
?
Very nice Βilly!:)
Θα μείνω συντονισμένος γιατί κι εγώ μετά από σκέψη και προγραμματισμό (πρώτα ο θεός) θα είμαι εκεί κλασικά τον Οκτώβρη, φυσικά με κρύο καιρό και μικρότερη διάρκεια ημέρας:mad:

Πάντως βρήκα σχετικά καλές τιμές ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων στο κέντρο.Δηλαδή 60 με 90 το δίκλινο τη βραδιά.Και παρατήρησα πως Παρασκευή με Κυριακή έχουν αρκετά καλύτερες τιμές.

Πάντως οι 6 μέρες για την κάθε πόλη μου φαίνονται πολλές ειδικά για την Κοπεγχάγη και επειδή έχωσα και μια μίνι εκδρομή στο Ελσίνκι με προβλημάτισες μήπως να μοίραζα τις μέρες μόνο σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη.Θα περίμένω τη συνέχεια.
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.707
Likes
14.745
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
και εγώ μένω συντονισμένος στην ιστορία του vasnorth γιατί με ενδιαφέρει πολύ η Κοπενχάγη την οποία μάλλον θα συνδιάσω με το Άμστερνταμ.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.794
Likes
40.270
Ωραία ταξίδια, παιδιά. Φέτος αφιερώνω το καλοκαίρι στο Νότο, αλλά του χρόνου θα επιστρέψω στον λατρεμένο Βορρά. Αξεπέραστος έρωτας, θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον...
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
593
Likes
1.811
Very nice Βilly!:)
Θα μείνω συντονισμένος γιατί κι εγώ μετά από σκέψη και προγραμματισμό (πρώτα ο θεός) θα είμαι εκεί κλασικά τον Οκτώβρη, φυσικά με κρύο καιρό και μικρότερη διάρκεια ημέρας:mad:

Πάντως βρήκα σχετικά καλές τιμές ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων στο κέντρο.Δηλαδή 60 με 90 το δίκλινο τη βραδιά.Και παρατήρησα πως Παρασκευή με Κυριακή έχουν αρκετά καλύτερες τιμές.

Πάντως οι 6 μέρες για την κάθε πόλη μου φαίνονται πολλές ειδικά για την Κοπεγχάγη και επειδή έχωσα και μια μίνι εκδρομή στο Ελσίνκι με προβλημάτισες μήπως να μοίραζα τις μέρες μόνο σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη.Θα περίμένω τη συνέχεια.
Γιαννάκη καλησπέρα.
Σ' ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου να ασχοληθείς με την ιστορία μου.

Ετοιμάζεις πολύ ωραίο ταξίδι σε πολύ ενδιαφέροντες προορισμούς.
Το ωραίο είναι ότι όταν ξεκίνησα να γράφω την ιστορία σε θυμήθηκα που έχεις αναφέρει ότι σου αρέσουν ιδιαίτερα οι πόλεις που δεν είναι flat (Λισαβόνα για παράδειγμα), αυτές που έχουν έστω και κάποιοιο λόφο ( πόλεις με θέα, τις αποκαλώ εγώ), πράγμα όμως που απουσιάζει από τις συγκεκριμμένες.
Παρόλα αυτά τις κάνει μοναδικές και ιδιαίτερα γοητευτικές το υδάτινο στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό και των δύο πόλεων.

Μη το συζητάς η τιμή για τα ξενοδοχεία είναι εξαιρετική, αρκεί να είναι καθαρά και σε βολικό σημείο της πόλης.
Έχεις δίκιο ότι τουλάχιστον για την Κοπεγχάγη οι 6 μέρες είναι πράγματι αρκετές. Τις καλύψαμε όμως με δύο μονοήμερες εκδρομές, η μία στο Μάλμο της Σουηδίας και η άλλη στο Ρόσκιλε, μία πόλη 30 χλμ. δυτικά της Κοπεγχάγης στο νησί της Ζηλανδίας (ήθελε να πάμε εκεί ο κουμπάρος, αλλά μεταξύ μας δεν τρελλάθηκα :mad:).
Νομίζω ότι κάνεις καλά που βάζεις στο πρόγραμμα και το Ελσίνκι (εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί).

Επί τη ευκαιρία να σε ρωτήσω και κάτι άσχετο.
Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανεβάσω φωτογραφία από το Panoramio πχ, μέσω του ''Ανέβασμα Αρχείου'' με αντιγραφή του URL? ή πάλι από το Panoramio με copy-paste της φωτογραφίας απευθείας στο κείμενο της ιστορίας? Γιατί διαπίστωσα ότι υπάρχουν και οι δύο δυνατότητες.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.725
Επόμενο Ταξίδι
?
Xαίρομαι που με ενθαρρύνεις που έβαλα και Ελσίνκι έστω και σαν bonus:D
Πράγματι το υδάτινο στοιχείο είναι που με τράβηξε σ'αυτές και με γοητεύει.Νομίζω δεν θα απογοητευθώ.Τα ξενοδοχείο φαίνονται καλά,και είναι πιο κέντρο δεν γίνεται!

Εγώ προτιμώ: Πάς στη φωτό στο panoramio-δεξί κλικ-αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας
έρχεσαι εδώ και πατάς το εικονίδιο πάνω IMAGE και κάνεις επικόλληση και πατάς εισαγωγή.:)
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
593
Likes
1.811
Εγώ προτιμώ: Πάς στη φωτό στο panoramio-δεξί κλικ-αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας
έρχεσαι εδώ και πατάς το εικονίδιο πάνω IMAGE και κάνεις επικόλληση και πατάς εισαγωγή.:)
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. IMAGE ήθελα να γράψω και από βιασύνη έγραψα ''Ανέβασμα Αρχείου'' που είναι γιά ανέβασμα από φάκελο μας στον σκληρό. Μέχρι τώρα τις ανέβαζα σε ιστορία από άλμπουμ του Travelstories. Περιμένουμε όμως να τελειώσει η αναβάθμιση.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.725
Επόμενο Ταξίδι
?
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. IMAGE ήθελα να γράψω και από βιασύνη έγραψα ''Ανέβασμα Αρχείου'' που είναι γιά ανέβασμα από φάκελο μας στον σκληρό. Μέχρι τώρα τις ανέβαζα σε ιστορία από άλμπουμ του Travelstories. Περιμένουμε όμως να τελειώσει η αναβάθμιση.
H αναβάθμιση θα αργήσει οπότε πάνε panoramio.Μην έχουμε καθυστερήσεις με την ιστορία σου ;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.019
Μηνύματα
877.538
Μέλη
38.776
Νεότερο μέλος
sophiefth

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom