Δανία Σουηδία Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη: εντυπώσεις, αναμνήσεις και όλη η ζωή... ένα ποδήλατο!

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.812

1. προετοιμασία

Πλησίαζε καλοκαίρι και το που θα περνάγαμε το μεγαλύτερο μέρος από τις διακοπές μας μονοπωλούσε τις συζητήσεις με την παρέα. Πέσανε πολλοί προορισμοί στο τραπέζι, άλλοι ενδιαφέροντες και άλλοι λιγότερο, τους περισσότερους όμως τους είχαμε επισκεφθεί.
'Εμένα όμως από καιρό με "έτρωγε" ένα ταξίδι στα βόρεια, σε μέρη που δεν είχαμε ξαναβρεθεί.
'Ετσι σχεδόν ομόφωνα πάρθηκε η απόφαση, είχα βάλει βλέπετε τα δυνατά μου για να τους πείσω, ότι εκείνο το καλοκαίρι, πριν από λίγα χρόνια, θα το περνάγαμε τελικά στις δύο από τις πιό χαρακτηριστικές πρωτεύουσες της σκανδιναβίας, στη Στοκχόλμη αρχικά και μετά στην Κοπεγχάγη.

Η πρώτη πέρα από τις πιό κοινές εκφράσεις θαυμασμού, έχει κερδίσει και τον τίτλο ''φως του βορρά'' ή ακόμα το καλύτερο, ''Βενετία του βορρά'', λόγω των αμέτρητων νησιών που συνθέτουν την πόλη της Στοκχόλμης με αποτέλεσμα αναγκαστικά το υδάτινο στοιχείο να έχει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των Σουηδών, όπως άλλωστε και το όνομα της σημαίνει ''πόλη ανάμεσα σε γέφυρες''.
Αλήθεια όμως πόσες ευρωπαϊκές πόλεις διεκδικούν τον επίζηλο αυτό τίτλο χωρίς όμως καμμία να πλησιάζει με την αυθεντική. Ευτυχώς δηλαδή γιατί αυτή η μοναδικότητα κάνει την κάθε πόλη ξεχωριστή και ιδιαίτερη στα μάτια του κάθε επισκέπτη. Ενώ την άλλη, την μικρή γειτόνισα της, την αποκαλούν ''παραμυθένια'' (ίσως πέρα από τη γραφικότητα της να πήρε τον τίτλο και λόγω του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν 'Αντερσεν) αλλά και ''πόλη με τους πιό ευτυχισμένους κατοίκους''! Τίτλο που θα το ήθελαν και πολλές πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού νότου.

Έτσι από εκείνη τη στιγμή άρχισαν και οι προετοιμασίες για το ταξίδι αυτό και παρόλο που είχαμε μπροστά μας σχεδόν δύο μήνες μέχρι τη μέρα της αναχώρησης , θέλαμε να έχουμε ρυθμίσει έγκαιρα και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Κάπου εκεί όμως άρχισαν και τα δύσκολα. Ενώ είχαμε βρεί οικονομικά εισιτήρια με τη Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης και με πολύ βολικές ανταποκρίσεις, ο κουμπάρος μου επειδή είχε μικρό παιδί και φοβόταν την ταλαιπωρία από τυχόν καθυστερήσεις για την αλλαγή των πτήσεων ή και πιθανή απώλεια αποσκευής (λες και στις απευθείας πτήσεις δεν χάνονται ) επέμενε να επιλέξουμε την απευθείας λύση της Scandinavian που ήταν λίγο πιό ακριβή από αυτή της Lufthansa .
Απόφαση όμως που στην πορεία της ιστορίας αποδείχτηκε τελικά πολύ ατυχής.

Έμενε πλέον η αναζήτηση των ξενοδοχείων για τις δύο αυτές πόλεις.
Γνωρίζοντας φυσικά ότι γενικά οι σκανδιναβικές χώρες φημίζονται πέραν των άλλων και για το ακριβό επίπεδο ζωής, η απόφαση για το που τελικά θα μείνουμε αποδείχτηκε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. ‘Ηταν και αρκετές οι μέρες που θα μέναμε στις δύο αυτές πόλεις , συνολικά δώδεκα νύχτες.
Η επιλογή που είχαμε ήταν να καταλήξουμε σε περιοχή έξω από το κέντρο της πόλης, όπου εκεί συνδυάζαμε αξιοπρεπές ξενοδοχείο με σχετικά εύκολη πρόσβαση στο κέντρο (περίπου 15’ με το τραίνο) και αναλογικά σε συμπαθητική τιμή.

Κάπως έτσι εκείνη τη Δευτέρα, στα τέλη του Ιουλίου, ξεκίναγε το ταξίδι μας αρχικά για την αρχοντική Στοκχόλμη και μετά για την ρομαντική Κοπεγχάγη

Ατυχώς η αναχώρηση και γενικά το ταξίδι μέχρι τη Στοκχόλμη δεν ήταν ότι καλύτερο.
Αρχικά, φτάνοντας στην αίθουσα αναχωρήσεων, πληροφορηθήκαμε ότι ''λόγω τεχνικών προβλημάτων'' θα είχε καθυστέρηση η πτήση γύρω στις έξι ώρες, αλλά όμως και την ίδια την Scandinavian σίγουρα δεν θα μπορούσες να την κατατάξεις ανάμεσα στις καλύτερες εταιρείες.
Μία επιεικώς απαράδεκτη εταιρεία , περισσότερο στην χειρότερη low cost φέρνει (συγκρίνοντας για παράδειγμα με την Pegasus ή την Easyjet είναι κατά πολύ πίσω) με ανύπαρκτο service, γερασμένα αεροσκάφη και πλήρωμα αρκετών Μαίων (πήγαινε σετ με τα αεροσκάφη) αλλά και κάπου αρκετά αγενές. Ούτε ένα χαμόγελο από κάποιο μέλος του πληρώματος. Ίσως μεταξύ όλων αυτών που πλήρωνες έξτρα κατά τη διάρκεια της πτήσης, περιλαμβανόταν και η τυπική ευγένεια!!!
Σκέφτομαι μήπως ήμουν αυστηρός στην κρίση μου για την εταιρεία, αλλά και στις τρεις πτήσεις που είχαμε, αντιμετωπίσαμε σχεδόν την ίδια απαράδεκτη κατάσταση.

Έτσι μετά από ένα αδιάφορο και βαρετό ταξίδι τριών ωρών και κάτι, φτάσαμε επιτέλους αργά το βράδυ στη Στοκχόλμη και συγκεκριμένα στο κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης, στο Arlanda.
Από εκεί με τον προαστιακό (τον Upptaget) και με μία αλλαγή τραίνων φτάσαμε αργά τη νύχτα αρκετά κουρασμένοι στον προορισμό μας.

Το ξενοδοχείο όπως είπα και πριν βρισκόταν αρκετά έξω από την πόλη, αλλά σε πολύ κοντινή απόσταση υπήρχε σταθμός του προαστιακού όπου σε 15 λεπτά βρισκόσουν άνετα στο κέντρο της πόλης.
Το ξενοδοχείο ήταν το Rica Talk, μιάς μεγάλης Σουηδικής αλυσίδας με πολλά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, η οποία εξαγοράστηκε όμως από άλλη αλυσίδα και πλέον ονομάζεται Scandic Talk. Είναι ένα πολύ μοντέρνο ξενοδοχείο με πολύ ευρύχωρα δωμάτια και με αρκετά λιτή διακόσμηση.
Το προάστιο που μέναμε ήταν μία καταπράσινη περιοχή, πολύ ήσυχη και πολύ γραφική και λεγόταν Älvsjö (το γράφω σουηδικά γιατί όσο και να το ακούγαμε από τα μεγάφωνα στο τραίνο, όσο και να προσπαθήσαμε να το προφέρουμε ποτέ δεν καταφέραμε να το πούμε σωστά. Αλήθεια τι δύσκολη γλώσσα τα σουηδικά αλλά ακόμη περισσότερο τα δανικά!), δίπλα δε στο ξενοδοχείο υπήρχε και το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο της Στοκχόλμης.

http://www.scandichotels.com/Hotels/Sweden/Stockholm/Scandic-Talk/#.VXbcWFKncrV

Έτσι αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια και μετά από ένα ελαφρύ δείπνο στο ξενοδοχείο, πέσαμε αμέσως για ύπνο γιατί από αύριο μας περίμενε ένας μεγάλος περίπατος για την πρώτη εξερεύνηση της Στοκχόλμης.

1413677548Sweden-Flag.jpg

 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.542
Likes
8.031
Παντα διαβαζω τις ιστοριες σου,γιατι εχουν εξαιρετικο ενδιαφερον....αυτα που γραφεις και με την καλη αφηγηση σου,ειναι σαν να με εχεις στο βαλιτσακι μαζι σου...καλη αρχη :)
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.812
Σ΄ευχαριστώ πολύ @karfitsa. Ελπίζω και αυτή τη φορά να μη σας απογοητεύσω, αν και νομίζω ότι αυτές οι πόλεις σου προσφέρουν δυνατό υλικό για να εξελιχθεί μία καλή ιστορία.
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.571
Τι ωραία! @vasnorth περιμένω άλλη μια υπέροχη ιστορία σου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό! Η Στοκχόλμη μου άρεσε πολύ και περιμένω και την δική σου οπτική.. Στην Κοπεγχάγη δεν έχω πάει και είμαι σίγουρη ότι θα με βάλεις για τα καλά στο κλίμα!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Very nice Βilly!:)
Θα μείνω συντονισμένος γιατί κι εγώ μετά από σκέψη και προγραμματισμό (πρώτα ο θεός) θα είμαι εκεί κλασικά τον Οκτώβρη, φυσικά με κρύο καιρό και μικρότερη διάρκεια ημέρας:mad:

Πάντως βρήκα σχετικά καλές τιμές ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων στο κέντρο.Δηλαδή 60 με 90 το δίκλινο τη βραδιά.Και παρατήρησα πως Παρασκευή με Κυριακή έχουν αρκετά καλύτερες τιμές.

Πάντως οι 6 μέρες για την κάθε πόλη μου φαίνονται πολλές ειδικά για την Κοπεγχάγη και επειδή έχωσα και μια μίνι εκδρομή στο Ελσίνκι με προβλημάτισες μήπως να μοίραζα τις μέρες μόνο σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη.Θα περίμένω τη συνέχεια.
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.711
Likes
14.769
Επόμενο Ταξίδι
Βενετία,Λουμπλιάνα,Μπλέντ
Ονειρεμένο Ταξίδι
Νησιά Φίτζι
και εγώ μένω συντονισμένος στην ιστορία του vasnorth γιατί με ενδιαφέρει πολύ η Κοπενχάγη την οποία μάλλον θα συνδιάσω με το Άμστερνταμ.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
12.889
Likes
40.631
Ωραία ταξίδια, παιδιά. Φέτος αφιερώνω το καλοκαίρι στο Νότο, αλλά του χρόνου θα επιστρέψω στον λατρεμένο Βορρά. Αξεπέραστος έρωτας, θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον...
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.812
Very nice Βilly!:)
Θα μείνω συντονισμένος γιατί κι εγώ μετά από σκέψη και προγραμματισμό (πρώτα ο θεός) θα είμαι εκεί κλασικά τον Οκτώβρη, φυσικά με κρύο καιρό και μικρότερη διάρκεια ημέρας:mad:

Πάντως βρήκα σχετικά καλές τιμές ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων στο κέντρο.Δηλαδή 60 με 90 το δίκλινο τη βραδιά.Και παρατήρησα πως Παρασκευή με Κυριακή έχουν αρκετά καλύτερες τιμές.

Πάντως οι 6 μέρες για την κάθε πόλη μου φαίνονται πολλές ειδικά για την Κοπεγχάγη και επειδή έχωσα και μια μίνι εκδρομή στο Ελσίνκι με προβλημάτισες μήπως να μοίραζα τις μέρες μόνο σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη.Θα περίμένω τη συνέχεια.
Γιαννάκη καλησπέρα.
Σ' ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου να ασχοληθείς με την ιστορία μου.

Ετοιμάζεις πολύ ωραίο ταξίδι σε πολύ ενδιαφέροντες προορισμούς.
Το ωραίο είναι ότι όταν ξεκίνησα να γράφω την ιστορία σε θυμήθηκα που έχεις αναφέρει ότι σου αρέσουν ιδιαίτερα οι πόλεις που δεν είναι flat (Λισαβόνα για παράδειγμα), αυτές που έχουν έστω και κάποιοιο λόφο ( πόλεις με θέα, τις αποκαλώ εγώ), πράγμα όμως που απουσιάζει από τις συγκεκριμμένες.
Παρόλα αυτά τις κάνει μοναδικές και ιδιαίτερα γοητευτικές το υδάτινο στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό και των δύο πόλεων.

Μη το συζητάς η τιμή για τα ξενοδοχεία είναι εξαιρετική, αρκεί να είναι καθαρά και σε βολικό σημείο της πόλης.
Έχεις δίκιο ότι τουλάχιστον για την Κοπεγχάγη οι 6 μέρες είναι πράγματι αρκετές. Τις καλύψαμε όμως με δύο μονοήμερες εκδρομές, η μία στο Μάλμο της Σουηδίας και η άλλη στο Ρόσκιλε, μία πόλη 30 χλμ. δυτικά της Κοπεγχάγης στο νησί της Ζηλανδίας (ήθελε να πάμε εκεί ο κουμπάρος, αλλά μεταξύ μας δεν τρελλάθηκα :mad:).
Νομίζω ότι κάνεις καλά που βάζεις στο πρόγραμμα και το Ελσίνκι (εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί).

Επί τη ευκαιρία να σε ρωτήσω και κάτι άσχετο.
Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανεβάσω φωτογραφία από το Panoramio πχ, μέσω του ''Ανέβασμα Αρχείου'' με αντιγραφή του URL? ή πάλι από το Panoramio με copy-paste της φωτογραφίας απευθείας στο κείμενο της ιστορίας? Γιατί διαπίστωσα ότι υπάρχουν και οι δύο δυνατότητες.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Xαίρομαι που με ενθαρρύνεις που έβαλα και Ελσίνκι έστω και σαν bonus:D
Πράγματι το υδάτινο στοιχείο είναι που με τράβηξε σ'αυτές και με γοητεύει.Νομίζω δεν θα απογοητευθώ.Τα ξενοδοχείο φαίνονται καλά,και είναι πιο κέντρο δεν γίνεται!

Εγώ προτιμώ: Πάς στη φωτό στο panoramio-δεξί κλικ-αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας
έρχεσαι εδώ και πατάς το εικονίδιο πάνω IMAGE και κάνεις επικόλληση και πατάς εισαγωγή.:)
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.812
Εγώ προτιμώ: Πάς στη φωτό στο panoramio-δεξί κλικ-αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας
έρχεσαι εδώ και πατάς το εικονίδιο πάνω IMAGE και κάνεις επικόλληση και πατάς εισαγωγή.:)
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. IMAGE ήθελα να γράψω και από βιασύνη έγραψα ''Ανέβασμα Αρχείου'' που είναι γιά ανέβασμα από φάκελο μας στον σκληρό. Μέχρι τώρα τις ανέβαζα σε ιστορία από άλμπουμ του Travelstories. Περιμένουμε όμως να τελειώσει η αναβάθμιση.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.726
Επόμενο Ταξίδι
?
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. IMAGE ήθελα να γράψω και από βιασύνη έγραψα ''Ανέβασμα Αρχείου'' που είναι γιά ανέβασμα από φάκελο μας στον σκληρό. Μέχρι τώρα τις ανέβαζα σε ιστορία από άλμπουμ του Travelstories. Περιμένουμε όμως να τελειώσει η αναβάθμιση.
H αναβάθμιση θα αργήσει οπότε πάνε panoramio.Μην έχουμε καθυστερήσεις με την ιστορία σου ;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.073
Μηνύματα
879.669
Μέλη
38.806
Νεότερο μέλος
xeniagousia

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom