1. Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Απρίλιο - Μάιο 2016! Κάντε κλικ εδώ!
Απόκρυψη ανακοίνωσης
Με την πλοήγησή σας στο Travelstories.gr αποδέχεστε τη χρήστη cookies που ενισχύουν την εμπειρία χρήσης. -- ΟΚ --

Δανία Σουηδία Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη: εντυπώσεις, αναμνήσεις και όλη η ζωή... ένα ποδήλατο!

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ταξιδιωτικές Ιστορίες - Ευρώπη' που ξεκίνησε από το μέλος vasnorth, στις 22 Ιουνίου 2015.

 1. 1. προετοιμασία

  Πλησίαζε καλοκαίρι και το που θα περνάγαμε το μεγαλύτερο μέρος από τις διακοπές μας μονοπωλούσε τις συζητήσεις με την παρέα. Πέσανε πολλοί προορισμοί στο τραπέζι, άλλοι ενδιαφέροντες και άλλοι λιγότερο, τους περισσότερους όμως τους είχαμε επισκεφθεί.
  'Εμένα όμως από καιρό με "έτρωγε" ένα ταξίδι στα βόρεια, σε μέρη που δεν είχαμε ξαναβρεθεί.
  'Ετσι σχεδόν ομόφωνα πάρθηκε η απόφαση, είχα βάλει βλέπετε τα δυνατά μου για να τους πείσω, ότι εκείνο το καλοκαίρι, πριν από λίγα χρόνια, θα το περνάγαμε τελικά στις δύο από τις πιό χαρακτηριστικές πρωτεύουσες της σκανδιναβίας, στη Στοκχόλμη αρχικά και μετά στην Κοπεγχάγη.

  Η πρώτη πέρα από τις πιό κοινές εκφράσεις θαυμασμού, έχει κερδίσει και τον τίτλο ''φως του βορρά'' ή ακόμα το καλύτερο, ''Βενετία του βορρά'', λόγω των αμέτρητων νησιών που συνθέτουν την πόλη της Στοκχόλμης με αποτέλεσμα αναγκαστικά το υδάτινο στοιχείο να έχει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των Σουηδών, όπως άλλωστε και το όνομα της σημαίνει ''πόλη ανάμεσα σε γέφυρες''.
  Αλήθεια όμως πόσες ευρωπαϊκές πόλεις διεκδικούν τον επίζηλο αυτό τίτλο χωρίς όμως καμμία να πλησιάζει με την αυθεντική. Ευτυχώς δηλαδή γιατί αυτή η μοναδικότητα κάνει την κάθε πόλη ξεχωριστή και ιδιαίτερη στα μάτια του κάθε επισκέπτη. Ενώ την άλλη, την μικρή γειτόνισα της, την αποκαλούν ''παραμυθένια'' (ίσως πέρα από τη γραφικότητα της να πήρε τον τίτλο και λόγω του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν 'Αντερσεν) αλλά και ''πόλη με τους πιό ευτυχισμένους κατοίκους''! Τίτλο που θα το ήθελαν και πολλές πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού νότου.

  Έτσι από εκείνη τη στιγμή άρχισαν και οι προετοιμασίες για το ταξίδι αυτό και παρόλο που είχαμε μπροστά μας σχεδόν δύο μήνες μέχρι τη μέρα της αναχώρησης , θέλαμε να έχουμε ρυθμίσει έγκαιρα και την παραμικρή λεπτομέρεια.

  Κάπου εκεί όμως άρχισαν και τα δύσκολα. Ενώ είχαμε βρεί οικονομικά εισιτήρια με τη Lufthansa μέσω Φρανκφούρτης και με πολύ βολικές ανταποκρίσεις, ο κουμπάρος μου επειδή είχε μικρό παιδί και φοβόταν την ταλαιπωρία από τυχόν καθυστερήσεις για την αλλαγή των πτήσεων ή και πιθανή απώλεια αποσκευής (λες και στις απευθείας πτήσεις δεν χάνονται ) επέμενε να επιλέξουμε την απευθείας λύση της Scandinavian που ήταν λίγο πιό ακριβή από αυτή της Lufthansa .
  Απόφαση όμως που στην πορεία της ιστορίας αποδείχτηκε τελικά πολύ ατυχής.

  Έμενε πλέον η αναζήτηση των ξενοδοχείων για τις δύο αυτές πόλεις.
  Γνωρίζοντας φυσικά ότι γενικά οι σκανδιναβικές χώρες φημίζονται πέραν των άλλων και για το ακριβό επίπεδο ζωής, η απόφαση για το που τελικά θα μείνουμε αποδείχτηκε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. ‘Ηταν και αρκετές οι μέρες που θα μέναμε στις δύο αυτές πόλεις , συνολικά δώδεκα νύχτες.
  Η επιλογή που είχαμε ήταν να καταλήξουμε σε περιοχή έξω από το κέντρο της πόλης, όπου εκεί συνδυάζαμε αξιοπρεπές ξενοδοχείο με σχετικά εύκολη πρόσβαση στο κέντρο (περίπου 15’ με το τραίνο) και αναλογικά σε συμπαθητική τιμή.

  Κάπως έτσι εκείνη τη Δευτέρα, στα τέλη του Ιουλίου, ξεκίναγε το ταξίδι μας αρχικά για την αρχοντική Στοκχόλμη και μετά για την ρομαντική Κοπεγχάγη

  Ατυχώς η αναχώρηση και γενικά το ταξίδι μέχρι τη Στοκχόλμη δεν ήταν ότι καλύτερο.
  Αρχικά, φτάνοντας στην αίθουσα αναχωρήσεων, πληροφορηθήκαμε ότι ''λόγω τεχνικών προβλημάτων'' θα είχε καθυστέρηση η πτήση γύρω στις έξι ώρες, αλλά όμως και την ίδια την Scandinavian σίγουρα δεν θα μπορούσες να την κατατάξεις ανάμεσα στις καλύτερες εταιρείες.
  Μία επιεικώς απαράδεκτη εταιρεία , περισσότερο στην χειρότερη low cost φέρνει (συγκρίνοντας για παράδειγμα με την Pegasus ή την Easyjet είναι κατά πολύ πίσω) με ανύπαρκτο service, γερασμένα αεροσκάφη και πλήρωμα αρκετών Μαίων (πήγαινε σετ με τα αεροσκάφη) αλλά και κάπου αρκετά αγενές. Ούτε ένα χαμόγελο από κάποιο μέλος του πληρώματος. Ίσως μεταξύ όλων αυτών που πλήρωνες έξτρα κατά τη διάρκεια της πτήσης, περιλαμβανόταν και η τυπική ευγένεια!!!
  Σκέφτομαι μήπως ήμουν αυστηρός στην κρίση μου για την εταιρεία, αλλά και στις τρεις πτήσεις που είχαμε, αντιμετωπίσαμε σχεδόν την ίδια απαράδεκτη κατάσταση.

  Έτσι μετά από ένα αδιάφορο και βαρετό ταξίδι τριών ωρών και κάτι, φτάσαμε επιτέλους αργά το βράδυ στη Στοκχόλμη και συγκεκριμένα στο κεντρικό αεροδρόμιο της πόλης, στο Arlanda.
  Από εκεί με τον προαστιακό (τον Upptaget) και με μία αλλαγή τραίνων φτάσαμε αργά τη νύχτα αρκετά κουρασμένοι στον προορισμό μας.

  Το ξενοδοχείο όπως είπα και πριν βρισκόταν αρκετά έξω από την πόλη, αλλά σε πολύ κοντινή απόσταση υπήρχε σταθμός του προαστιακού όπου σε 15 λεπτά βρισκόσουν άνετα στο κέντρο της πόλης.
  Το ξενοδοχείο ήταν το Rica Talk, μιάς μεγάλης Σουηδικής αλυσίδας με πολλά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, η οποία εξαγοράστηκε όμως από άλλη αλυσίδα και πλέον ονομάζεται Scandic Talk. Είναι ένα πολύ μοντέρνο ξενοδοχείο με πολύ ευρύχωρα δωμάτια και με αρκετά λιτή διακόσμηση.
  Το προάστιο που μέναμε ήταν μία καταπράσινη περιοχή, πολύ ήσυχη και πολύ γραφική και λεγόταν Älvsjö (το γράφω σουηδικά γιατί όσο και να το ακούγαμε από τα μεγάφωνα στο τραίνο, όσο και να προσπαθήσαμε να το προφέρουμε ποτέ δεν καταφέραμε να το πούμε σωστά. Αλήθεια τι δύσκολη γλώσσα τα σουηδικά αλλά ακόμη περισσότερο τα δανικά!), δίπλα δε στο ξενοδοχείο υπήρχε και το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο της Στοκχόλμης.

  http://www.scandichotels.com/Hotels/Sweden/Stockholm/Scandic-Talk/#.VXbcWFKncrV

  Έτσι αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια και μετά από ένα ελαφρύ δείπνο στο ξενοδοχείο, πέσαμε αμέσως για ύπνο γιατί από αύριο μας περίμενε ένας μεγάλος περίπατος για την πρώτη εξερεύνηση της Στοκχόλμης.

  1413677548Sweden-Flag.jpg
   
  #1

 2. karfitsa

  karfitsa Member

  Μηνύματα:
  4.295
  Likes:
  6.618
  Παντα διαβαζω τις ιστοριες σου,γιατι εχουν εξαιρετικο ενδιαφερον....αυτα που γραφεις και με την καλη αφηγηση σου,ειναι σαν να με εχεις στο βαλιτσακι μαζι σου...καλη αρχη :)
   
  #2
  greco, Vegerazaros and vasnorth like this.
 3. vasnorth

  vasnorth Member

  Μηνύματα:
  574
  Likes:
  1.461
  Επόμενο Ταξίδι:
  Κων/πολη - Λονδίνο
  Σ΄ευχαριστώ πολύ @karfitsa. Ελπίζω και αυτή τη φορά να μη σας απογοητεύσω, αν και νομίζω ότι αυτές οι πόλεις σου προσφέρουν δυνατό υλικό για να εξελιχθεί μία καλή ιστορία.
   
  #3
  greco, karfitsa and Vegerazaros like this.
 4. Vegerazaros

  Vegerazaros Member

  Μηνύματα:
  1.464
  Likes:
  2.034
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ελβετία ξανά
  Ελα γραφε και ετοιμαζομαι για Στοκχολμη 5-12 Αυγουστου... :)
   
  #4
 5. echo2011

  echo2011 Member

  Μηνύματα:
  2.295
  Likes:
  3.368
  Τι ωραία! @vasnorth περιμένω άλλη μια υπέροχη ιστορία σου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό! Η Στοκχόλμη μου άρεσε πολύ και περιμένω και την δική σου οπτική.. Στην Κοπεγχάγη δεν έχω πάει και είμαι σίγουρη ότι θα με βάλεις για τα καλά στο κλίμα!
   
  #5
  vasnorth, greco and Vegerazaros like this.
 6. giannismits

  giannismits Member

  Μηνύματα:
  3.133
  Likes:
  9.104
  Επόμενο Ταξίδι:
  ?
  Very nice Βilly!:)
  Θα μείνω συντονισμένος γιατί κι εγώ μετά από σκέψη και προγραμματισμό (πρώτα ο θεός) θα είμαι εκεί κλασικά τον Οκτώβρη, φυσικά με κρύο καιρό και μικρότερη διάρκεια ημέρας:mad:

  Πάντως βρήκα σχετικά καλές τιμές ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων στο κέντρο.Δηλαδή 60 με 90 το δίκλινο τη βραδιά.Και παρατήρησα πως Παρασκευή με Κυριακή έχουν αρκετά καλύτερες τιμές.

  Πάντως οι 6 μέρες για την κάθε πόλη μου φαίνονται πολλές ειδικά για την Κοπεγχάγη και επειδή έχωσα και μια μίνι εκδρομή στο Ελσίνκι με προβλημάτισες μήπως να μοίραζα τις μέρες μόνο σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη.Θα περίμένω τη συνέχεια.
   
  #6
  AROUND THE WORLD likes this.
 7. makisg

  makisg Member

  Μηνύματα:
  3.844
  Likes:
  5.644
  Επόμενο Ταξίδι:
  Καλαμάτα
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Νησιά Φίτζι
  και εγώ μένω συντονισμένος στην ιστορία του vasnorth γιατί με ενδιαφέρει πολύ η Κοπενχάγη την οποία μάλλον θα συνδιάσω με το Άμστερνταμ.
   
  #7
  vasnorth likes this.
 8. paefstra

  paefstra Member

  Μηνύματα:
  5.449
  Likes:
  11.088
  Επόμενο Ταξίδι:
  Κωνσταντινουπολη?
  Ωραία ταξίδια, παιδιά. Φέτος αφιερώνω το καλοκαίρι στο Νότο, αλλά του χρόνου θα επιστρέψω στον λατρεμένο Βορρά. Αξεπέραστος έρωτας, θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον...
   
  #8
  thanos75, makisg and vasnorth like this.
 9. vasnorth

  vasnorth Member

  Μηνύματα:
  574
  Likes:
  1.461
  Επόμενο Ταξίδι:
  Κων/πολη - Λονδίνο
  Γιαννάκη καλησπέρα.
  Σ' ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου να ασχοληθείς με την ιστορία μου.

  Ετοιμάζεις πολύ ωραίο ταξίδι σε πολύ ενδιαφέροντες προορισμούς.
  Το ωραίο είναι ότι όταν ξεκίνησα να γράφω την ιστορία σε θυμήθηκα που έχεις αναφέρει ότι σου αρέσουν ιδιαίτερα οι πόλεις που δεν είναι flat (Λισαβόνα για παράδειγμα), αυτές που έχουν έστω και κάποιοιο λόφο ( πόλεις με θέα, τις αποκαλώ εγώ), πράγμα όμως που απουσιάζει από τις συγκεκριμμένες.
  Παρόλα αυτά τις κάνει μοναδικές και ιδιαίτερα γοητευτικές το υδάτινο στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό και των δύο πόλεων.

  Μη το συζητάς η τιμή για τα ξενοδοχεία είναι εξαιρετική, αρκεί να είναι καθαρά και σε βολικό σημείο της πόλης.
  Έχεις δίκιο ότι τουλάχιστον για την Κοπεγχάγη οι 6 μέρες είναι πράγματι αρκετές. Τις καλύψαμε όμως με δύο μονοήμερες εκδρομές, η μία στο Μάλμο της Σουηδίας και η άλλη στο Ρόσκιλε, μία πόλη 30 χλμ. δυτικά της Κοπεγχάγης στο νησί της Ζηλανδίας (ήθελε να πάμε εκεί ο κουμπάρος, αλλά μεταξύ μας δεν τρελλάθηκα :mad:).
  Νομίζω ότι κάνεις καλά που βάζεις στο πρόγραμμα και το Ελσίνκι (εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί).

  Επί τη ευκαιρία να σε ρωτήσω και κάτι άσχετο.
  Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανεβάσω φωτογραφία από το Panoramio πχ, μέσω του ''Ανέβασμα Αρχείου'' με αντιγραφή του URL? ή πάλι από το Panoramio με copy-paste της φωτογραφίας απευθείας στο κείμενο της ιστορίας? Γιατί διαπίστωσα ότι υπάρχουν και οι δύο δυνατότητες.
   
  #9
  giannismits likes this.
 10. giannismits

  giannismits Member

  Μηνύματα:
  3.133
  Likes:
  9.104
  Επόμενο Ταξίδι:
  ?
  Xαίρομαι που με ενθαρρύνεις που έβαλα και Ελσίνκι έστω και σαν bonus:D
  Πράγματι το υδάτινο στοιχείο είναι που με τράβηξε σ'αυτές και με γοητεύει.Νομίζω δεν θα απογοητευθώ.Τα ξενοδοχείο φαίνονται καλά,και είναι πιο κέντρο δεν γίνεται!

  Εγώ προτιμώ: Πάς στη φωτό στο panoramio-δεξί κλικ-αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας
  έρχεσαι εδώ και πατάς το εικονίδιο πάνω IMAGE και κάνεις επικόλληση και πατάς εισαγωγή.:)
   
  #10
  vasnorth likes this.
 11. vasnorth

  vasnorth Member

  Μηνύματα:
  574
  Likes:
  1.461
  Επόμενο Ταξίδι:
  Κων/πολη - Λονδίνο
  Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. IMAGE ήθελα να γράψω και από βιασύνη έγραψα ''Ανέβασμα Αρχείου'' που είναι γιά ανέβασμα από φάκελο μας στον σκληρό. Μέχρι τώρα τις ανέβαζα σε ιστορία από άλμπουμ του Travelstories. Περιμένουμε όμως να τελειώσει η αναβάθμιση.
   
  #11
 12. giannismits

  giannismits Member

  Μηνύματα:
  3.133
  Likes:
  9.104
  Επόμενο Ταξίδι:
  ?
  H αναβάθμιση θα αργήσει οπότε πάνε panoramio.Μην έχουμε καθυστερήσεις με την ιστορία σου ;)
   
  #12