Δανία Σουηδία Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη: εντυπώσεις, αναμνήσεις και όλη η ζωή... ένα ποδήλατο!

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814

7. Πρώτη γνωριμία με την Κοπεγχάγη - γύρω από την Kongens Nytorv.

Έφτασε και ουσιαστικά η πρώτη μας μέρα στην Κοπεγχάγη. Μετά από ένα χαλαρωτικό ύπνο και μετά από ένα εκπληκτικό πρωινό ξεκινήσαμε για το κέντρο.Βρισκόμαστε στο προάστιο Kastrup, όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο . Εκεί είναι και ο τερματικός σταθμός του μετρό της γραμμής 2.
Από το σταθμό βγάλαμε την εβδομαδιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών, την 7 dage Flexcard με κόστος 350Dkr/ 46€ (γιά όλες τις ζώνες), η οποία μας ήταν πολύ χρήσιμη για τις μετακινήσεις στο κέντρο αλλά και για το καθημερινό πήγαινε - έλα στο ξενοδοχείο. Η απόσταση από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της πόλης ήταν γύρω στα 15 λεπτά.
Η ισοτιμία της δανικής κορόνας αντιστοιχεί σε 0,13€ περίπου. Η Δανία όπως και η Σουηδία και μαζί και κάποιες άλλες χώρες απέρριψαν το 2002 την νομισματική ένωση και κράτησαν το δικό τους νόμισμα. Η ιστορία βέβαια στη συνέχεια απέδειξε ότι έπραξαν πολύ σοφά!
Το μετρό της Κοπεγχάγης είναι πολύ μικρό (μόνο 2 γραμμές) και η επέκταση του είναι υπό κατασκευή, αλλά είναι ένα από τα πιό ευχάριστα και σύγχρονα που έχω συναντήσει. Είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, χωρίς οδηγό, αλλά και πολύ ασφαλές, όπου σε όλες τις αποβάθρες των σταθμών υπάρχουν γυάλινα προστατευτικά καλύματα με πόρτες και έτσι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος ατυχήματος. Κάτι παρόμοιο έχω συναντήσει και σε κάποιους σταθμούς στο μετρό του Λονδίνου και της Σιγκαπούρης.


Οι καθημερινές διαδρομές με το μετρό αποδείχτηκαν και η χαρά του βαφτισιμιού, ο οποίος πάντα επεδίωκε θέση στο μπροστινό βαγόνι και στα πρώτα καθίσματα (μιά φορά μάλιστα με το έτσι θέλω έδιωξε ένα ζευγάρι γιά να καθήσει εκείνος!) για να βλέπει τη διαδρομή μέσα στα τούνελ και να έχει την εντύπωση ότι οδηγεί το τραίνο.
Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι εκτός από το μετρό και τα λεωφορεία υπάρχει και το τραίνο (S-Tog) το οποίο συνδυάζεται με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς και άνετα σε μεταφέρει όχι μόνο στο κέντρο ή στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης αλλά και σε άλλες κοντινές πόλεις. Φυσικά και εδώ ισχύει η κάρτα απεριορίστων διαδρομών.



Η πρώτη μας γνωριμία με την πόλη ξεκίνησε από την Kongens Nytorv (Νέα Πλατεία του Βασιλιά) που είναι και το κεντρικότερο σημείο της πόλης. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Κοπεγχάγης περικυκλωμένη από πολλά κομψά και ενδιαφέροντα κτήρια, φυσικά καταπράσινη και με ωραίες συνθέσεις λουλουδιών. Τον δε χειμώνα η πλατεία μετατρέπεται σε ένα απέραντο παγοδρόμιο.
Κατασκευάστηκε το 1680 από τον βασιλιά Χριστιανό Ε', όπου το πελώριο άγαλμα του στέκει περήφανα στη μέση της πλατείας. Ατυχώς όμως εκείνες τις μέρες γίνονταν έργα επέκτασης του μετρό στην περιοχή και όλο αυτό το εργοτάξιο χάλαγε πολύ την εικόνα της πλατείας. Ήταν και οι πρώτες εικόνες της πόλης που αντικρύσαμε βγαίνοντας από το μετρό και κάπως απογοητευτήκαμε.

η Kongens Nytorv


Κάνοντας μία βόλτα περιμετρικά της πλατείας ανακαλύπταμε τα κτήρια που την συμπλήρωναν. Αρχικά το μάτι μας έπεσε στο επιβλητικό Magasin du Nord, ένα ιστορικό πολυτελές πολυκατάστημα που περιέχει όλες τις μεγάλες διεθνείς αλλά και σκανδιναβικές φίρμες. Κάναμε και ένα πέρασμα από τους ορόφους του χωρίς όμως τίποτα να μας ενθουσιάσει. Τα περισσότερα τα βρίσκουμε και στην Ελλάδα σε παρόμοια ποικιλία και τιμές. Νομίζω ότι ούτε η Στοκχόλμη αλλά ούτε και η Κοπεγχάγη προσφέρονται για να ικανοποιήσεις την καταναλωτική σου μανία, όπως συμβαίνει στις άλλες μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, ευτυχώς δηλαδή γιατί θα χάναμε πολύτιμο χρόνο από την περιήγηση σε αυτές τις εντυπωσιακές πόλεις.
Εκεί δίπλα είναι και το Det Kongelige Teater (Βασιλικό Θέατρο) με τα αγάλματα δύο φημισμένων Δανών θεατρικών συγγραφέων μπροστά στο κτήριο να συμπληρώνουν την όμορφη εικόνα.
Στην απέναντι πλευρά της πλατείας άλλα δύο εντυπωσιακά κτήρια κλέβουν τη ματιά σου, αν και όπως είπα πριν τα έργα του μετρό και η ανακαίνιση που γίνεται σε κάποια απο αυτά στερούν κάπως την ομορφιά της περιοχής, το ένα είναι τοHotel d’ Angleterre και το άλλο το Charlottenborg.
Το πρώτο είναι ένα από τα ιστορικότερα και πολυτελέστερα ξενοδοχεία της Κοπεγχάγης που φιλοξενεί πολλές διασημότητες και το άλλο αρχικά φτιάχτηκε ως ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας (στην πορεία διαπιστώσαμε ότι αναλογικά για μία τόσο μικρή πόλη, όπως είναι η Κοπεγχάγη, έχει μεγάλο αριθμό παλατιών) αργότερα όμως μετατράπηκε σε Βασιλική Ακαδημία και φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης Δανών και ξένων καλλιτεχνών.

η πλατεία και στο βάθος το Hotel d’ Angleterre


το Charlottenborg.


Εκεί όμως και στα ανατολικά της πλατείας βρίσκεται και ένα από τα πιό φωτογραφημένα σημεία της πόλης, το γραφικό κανάλιNyhavn.
Το κανάλι αυτό μήκους 300 μέτρων φτιάχτηκε από στρατιώτες γύρω στα 1670 γιά να μπορούν οι έμποροι της εποχής εκείνης, που έφερναν την πραμάτεια τους με τα πλοία, εύκολα να προσεγγίζουν το κέντρο της πόλης. Στα παλιά χρόνια η περιοχή αυτή ήταν μία κακόφημη γειτονιά λόγω των λαϊκών ξενοδοχείων, των φτηνών μπαρ και των πολλών οίκων ανοχής. Με τα χρόνια όμως η περιοχή έχει μεταμορφωθεί σε μία από τις πιό δημοφιλείς περιοχές της Κοπεγχάγης με ακριβά και κομψά εστιατόρια, στυλάτα μπαράκια και καφέ, ανακαινισμένα πολύχρωμα σπίτια και πολλά ιστορικά ιστιοφόρα πλοία που ανήκουν στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου.
Εκεί στην αρχή του καναλιού βρίσκεται και το σημείο από όπου ξεκινούν τα καραβάκια για μία περιήγηση στα κανάλια της πόλης.









Στο μυχό του καναλιού προς τη μεριά της Kongens Nytorv υπάρχει και μία άγκυρα από μία φρεγάτα του 19ου αιώνα και αποτελεί μνημείο γιά τους Δανούς ναυτικούς που χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.



Αυτό φυσικά που σου κάνει εντύπωση στον πρώτο περίπατο στην πόλη είναι τα αμέτρητα ποδήλατα που υπάρχουν και ιδίως η ποικιλία των μοντέλων που κυκλοφορούν. Από τα πιό απλά και συνήθη μέχρι τα πιό παράξενα και ευφάνταστα που μπορούν να μεταφέρουν ολόκληρη την οικογένεια. Έχω δει σε πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές πόλεις το ποδήλατο να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων, με δυνατό εκπρόσωπο το Άμστερνταμ, τοΒερολίνο ή και το Πεκίνο γιά παράδειγμα αλλά στην Κοπεγχάγη η παρουσία του ποδηλάτου είναι καταλυτική!
Το πιό σημαντικό είναι ότι ο ποδηλάτης είναι και ο πρωταγωνιστής στην κυκλοφορία σ' αυτή την πόλη. Παντού και πάντα προηγείται, αλλά και ο ίδιος υπακούει αυστηρά στους κανόνες της οδικής κυκλοφορίας και δεν ανεβαίνει απλά πάνω σε ένα ποδήλατο και ανεξέλεγκτα οδηγεί όπως νάναι.
Εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε να νοικιάσει ένα ποδήλατο από τους αμέτρητους σταθμούς που υπάρχουν διάσπαρτοι σε όλα τα σημεία της πόλης, εισάγοντας την πιστωτική του κάρτα με κόστος 25 Dkr την ώρα (περίπου 3.50€) και όταν τελειώσει τον περίπατο του να το αφήσει σε διαφορετικό σημείο από αυτό που το πήρε.



 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.035
Παντα διαβαζω τις ιστοριες σου,γιατι εχουν εξαιρετικο ενδιαφερον....αυτα που γραφεις και με την καλη αφηγηση σου,ειναι σαν να με εχεις στο βαλιτσακι μαζι σου...καλη αρχη :)
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Σ΄ευχαριστώ πολύ @karfitsa. Ελπίζω και αυτή τη φορά να μη σας απογοητεύσω, αν και νομίζω ότι αυτές οι πόλεις σου προσφέρουν δυνατό υλικό για να εξελιχθεί μία καλή ιστορία.
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.572
Τι ωραία! @vasnorth περιμένω άλλη μια υπέροχη ιστορία σου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό! Η Στοκχόλμη μου άρεσε πολύ και περιμένω και την δική σου οπτική.. Στην Κοπεγχάγη δεν έχω πάει και είμαι σίγουρη ότι θα με βάλεις για τα καλά στο κλίμα!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Very nice Βilly!:)
Θα μείνω συντονισμένος γιατί κι εγώ μετά από σκέψη και προγραμματισμό (πρώτα ο θεός) θα είμαι εκεί κλασικά τον Οκτώβρη, φυσικά με κρύο καιρό και μικρότερη διάρκεια ημέρας:mad:

Πάντως βρήκα σχετικά καλές τιμές ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων στο κέντρο.Δηλαδή 60 με 90 το δίκλινο τη βραδιά.Και παρατήρησα πως Παρασκευή με Κυριακή έχουν αρκετά καλύτερες τιμές.

Πάντως οι 6 μέρες για την κάθε πόλη μου φαίνονται πολλές ειδικά για την Κοπεγχάγη και επειδή έχωσα και μια μίνι εκδρομή στο Ελσίνκι με προβλημάτισες μήπως να μοίραζα τις μέρες μόνο σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη.Θα περίμένω τη συνέχεια.
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.723
Likes
14.824
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
και εγώ μένω συντονισμένος στην ιστορία του vasnorth γιατί με ενδιαφέρει πολύ η Κοπενχάγη την οποία μάλλον θα συνδιάσω με το Άμστερνταμ.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.019
Likes
40.996
Ωραία ταξίδια, παιδιά. Φέτος αφιερώνω το καλοκαίρι στο Νότο, αλλά του χρόνου θα επιστρέψω στον λατρεμένο Βορρά. Αξεπέραστος έρωτας, θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον...
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Very nice Βilly!:)
Θα μείνω συντονισμένος γιατί κι εγώ μετά από σκέψη και προγραμματισμό (πρώτα ο θεός) θα είμαι εκεί κλασικά τον Οκτώβρη, φυσικά με κρύο καιρό και μικρότερη διάρκεια ημέρας:mad:

Πάντως βρήκα σχετικά καλές τιμές ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων στο κέντρο.Δηλαδή 60 με 90 το δίκλινο τη βραδιά.Και παρατήρησα πως Παρασκευή με Κυριακή έχουν αρκετά καλύτερες τιμές.

Πάντως οι 6 μέρες για την κάθε πόλη μου φαίνονται πολλές ειδικά για την Κοπεγχάγη και επειδή έχωσα και μια μίνι εκδρομή στο Ελσίνκι με προβλημάτισες μήπως να μοίραζα τις μέρες μόνο σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη.Θα περίμένω τη συνέχεια.
Γιαννάκη καλησπέρα.
Σ' ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου να ασχοληθείς με την ιστορία μου.

Ετοιμάζεις πολύ ωραίο ταξίδι σε πολύ ενδιαφέροντες προορισμούς.
Το ωραίο είναι ότι όταν ξεκίνησα να γράφω την ιστορία σε θυμήθηκα που έχεις αναφέρει ότι σου αρέσουν ιδιαίτερα οι πόλεις που δεν είναι flat (Λισαβόνα για παράδειγμα), αυτές που έχουν έστω και κάποιοιο λόφο ( πόλεις με θέα, τις αποκαλώ εγώ), πράγμα όμως που απουσιάζει από τις συγκεκριμμένες.
Παρόλα αυτά τις κάνει μοναδικές και ιδιαίτερα γοητευτικές το υδάτινο στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό και των δύο πόλεων.

Μη το συζητάς η τιμή για τα ξενοδοχεία είναι εξαιρετική, αρκεί να είναι καθαρά και σε βολικό σημείο της πόλης.
Έχεις δίκιο ότι τουλάχιστον για την Κοπεγχάγη οι 6 μέρες είναι πράγματι αρκετές. Τις καλύψαμε όμως με δύο μονοήμερες εκδρομές, η μία στο Μάλμο της Σουηδίας και η άλλη στο Ρόσκιλε, μία πόλη 30 χλμ. δυτικά της Κοπεγχάγης στο νησί της Ζηλανδίας (ήθελε να πάμε εκεί ο κουμπάρος, αλλά μεταξύ μας δεν τρελλάθηκα :mad:).
Νομίζω ότι κάνεις καλά που βάζεις στο πρόγραμμα και το Ελσίνκι (εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί).

Επί τη ευκαιρία να σε ρωτήσω και κάτι άσχετο.
Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανεβάσω φωτογραφία από το Panoramio πχ, μέσω του ''Ανέβασμα Αρχείου'' με αντιγραφή του URL? ή πάλι από το Panoramio με copy-paste της φωτογραφίας απευθείας στο κείμενο της ιστορίας? Γιατί διαπίστωσα ότι υπάρχουν και οι δύο δυνατότητες.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Xαίρομαι που με ενθαρρύνεις που έβαλα και Ελσίνκι έστω και σαν bonus:D
Πράγματι το υδάτινο στοιχείο είναι που με τράβηξε σ'αυτές και με γοητεύει.Νομίζω δεν θα απογοητευθώ.Τα ξενοδοχείο φαίνονται καλά,και είναι πιο κέντρο δεν γίνεται!

Εγώ προτιμώ: Πάς στη φωτό στο panoramio-δεξί κλικ-αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας
έρχεσαι εδώ και πατάς το εικονίδιο πάνω IMAGE και κάνεις επικόλληση και πατάς εισαγωγή.:)
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Εγώ προτιμώ: Πάς στη φωτό στο panoramio-δεξί κλικ-αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας
έρχεσαι εδώ και πατάς το εικονίδιο πάνω IMAGE και κάνεις επικόλληση και πατάς εισαγωγή.:)
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. IMAGE ήθελα να γράψω και από βιασύνη έγραψα ''Ανέβασμα Αρχείου'' που είναι γιά ανέβασμα από φάκελο μας στον σκληρό. Μέχρι τώρα τις ανέβαζα σε ιστορία από άλμπουμ του Travelstories. Περιμένουμε όμως να τελειώσει η αναβάθμιση.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. IMAGE ήθελα να γράψω και από βιασύνη έγραψα ''Ανέβασμα Αρχείου'' που είναι γιά ανέβασμα από φάκελο μας στον σκληρό. Μέχρι τώρα τις ανέβαζα σε ιστορία από άλμπουμ του Travelstories. Περιμένουμε όμως να τελειώσει η αναβάθμιση.
H αναβάθμιση θα αργήσει οπότε πάνε panoramio.Μην έχουμε καθυστερήσεις με την ιστορία σου ;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.186
Μηνύματα
883.338
Μέλη
38.894
Νεότερο μέλος
mikesf

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom