Δανία Σουηδία Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη: εντυπώσεις, αναμνήσεις και όλη η ζωή... ένα ποδήλατο!

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814


9. Tivoli - Rosenborg Slot - Nyhavn


Νωρίς το πρωί σήμερα ξεκινήσαμε για την επίσκεψη μας στο πάρκο του Tivoli, το είχαμε υποσχεθεί άλλωστε και από χθες στον βαφτισιμιό και ο καημενούλης το περίμενε πως και πως.
Με το μετρό κατεβήκαμε στο σταθμό Nørreport και από εκεί αφού αλλάξαμε με το S-Tog (το τραίνο) σε δύο στάσεις μετά φτάσαμε στον København Hovedbanegården (στον κεντρικό σταθμό), όπου βρεθήκαμε στην πίσω πλευρά του πάρκου.
Κάνοντας περιμετρικά τον γύρο του πάρκου, σε ένα δεκάλεπτο (είναι και τεράστιο) φτάσαμε στην κυρία είσοδο. Όπως ήταν αναμενόμενο είχε σχηματιστεί ουρά μπροστά στα ταμεία και ο κόσμος υπομονετικά περίμενε στη σειρά γιά να βγάλει εισιτήριο. Μέχρι να έλθει και η δική μας σειρά χαζεύαμε εξωτερικά την εντυπωσιακή είσοδο η οποία μας έβαζε στο κλίμα γιά το τι θα συναντήσουμε μέσα στο πάρκο. Η είσοδος του πάρκου με την μεγάλη ψηλή αψίδα μου θύμισε είσοδο σε χολυγουντιανό στούντιο.








Το ψυχαγωγικό αυτό πάρκο είναι από τα παλαιότερα του κόσμου, ξεκίνησε το 1843 και παραμένει ένα από τα πιό δημοφιλή μέρη της χώρας τόσο γιά τους Δανούς αλλά και γιά τους πολυάριθμους ξένους επισκέπτες.
Τα εισιτήρια εισόδου είναι ποικίλα και με πολλούς συνδυασμούς. Η απλή είσοδος κοστίζει 99 Dkr, ενώ το εισιτήριο που περιλαμβάνει είσοδο και απεριόριστη χρήση των παιχνιδιών κοστίζει 209 Dkr, το οποίο και συμφέρει πάρα πολύ αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις κάποια από αυτά, που μεταξύ μας αποκλείεται να φύγεις από το πάρκο, όποια ηλικία και να είσαι, χωρίς να ανεβείς έστω σε κάποιο από τα τραινάκια για παράδειγμα.
Κάνοντας τον περίπατο μας στο πάρκο καταλαβαίνουμε γιατί είναι τόσο δημοφιλές και τόσο διάσημο σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι απλά μόνο ένας χώρος με παιχνίδια τύπου λούνα παρκ αλλά ένα ολοκληρωμένο πάρκο ψυχαγωγίας με υπέροχους κήπους, πανύψηλα δέντρα, περιποιημένες λίμνες, πολλά εξαιρετικά εστιατόρια - μεταξύ αυτών και το διάσημο Nimb, αλλά και ένα παλιό ιστιοφόρο που έχει μετατραπεί σε εστιατόριο, δεμένο στην άκρη της μεγάλης λίμνης - ακόμα και με αίθουσες συναυλιών αλλά και θέατρο παντομίμας.





το εστιατόριο Nimb


ο χώρος συναυλιών


το ιστιοφόρο - εστιατόριο


Το πρωί το πάρκο είναι γεμάτο με ανθρώπους όλων των ηλικιών, περισσότερο όμως νεολαία και μικρά παιδάκια που διασκεδάζουν με τα παιχνίδια του λούνα παρκ. Το βράδυ όμως το σκηνικό αλλάζει και η ατμόσφαιρα γίνεται αρκετά ρομαντική με τα χιλιάδες λαμπάκια που ανάβουν και ιδίως τα βράδυα της Τετάρτης και του Σαββάτου όπου προτού σημάνει μεσάνυχτα εκτοξεύονται πολύχρωμα πυροτεχνήματα.

η έκθεση για τον ''Τιτανικό''





Στο Τίβολι περάσαμε σχεδόν ένα ολόκληρο πρωινό. Ξεκουραστήκαμε με την ομορφιά της φύσης, θαυμάσαμε ότι ωραίο έχουν φτιάξει με μεράκι και έμπνευση, διασκεδάσαμε με την ποικιλία των παιχνιδιών και σίγουρα είναι ένα από τα αξιοθέατα που νομίζω ότι δεν πρέπει να χάσει ο επισκέπτης αυτής της πόλης.

Αφού ξεκουραστήκαμε ένα μισάωρο στο τέλος της περιήγησης μας στο Τίβολι, συνεχίσαμε με το λεωφορείο 6Α γιά το Rosemborg Slot.
‘Οπως έχω αναφέρει και πριν, αναλογικά για μία τόσο μικρή πόλη, υπάρχουν πολλά παλάτια και κάστρα στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης αλλά φυσικά και όλης της Δανίας. Ένα από τα πιό δημοφιλή είναι και το ανάκτορο του Rosemborg. Φτιάχτηκε στα βόρειοδυτικά της πόλης στις αρχές του 17ου αιώνα από τον βασιλιά Χριστιανό Δ’ ως θερινή κατοικία. Σχεδόν όμως έναν αιώνα αργότερα, ο βασιλιάς Φρειδερίκος Δ’, ένιωθε στενόχωρα στο Rosemborg!!! και έφτιαξε ένα νέο πιό ευρύχωρο παλάτι στο Fredensborg, κοντά στην πόλη Roskilde. Στις αρχές του 19ου αιώνα το ανάκτορο του Rosemborg άνοιξε ως μουσείο γιά το κοινό.



Στα δωμάτια όλων των ορόφων υπάρχουν αντικείμενα και ενθύμια πολλών βασιλιάδων της δανικής μοναρχίας, με ξεχωριστή μία μεγάλη συλλογή πορσελάνης από τις μεγαλύτερες του κόσμου.
Το κυριότερο όμως αξιοθέατο είναι οι υπόγειες αίθουσες του Θησαυροφυλακίου. Εκεί φιλοξενείται η εντυπωσιακή συλλογή με τα κοσμήματα του στέμματος , σε ένα υποβλητικό χώρο, με σημαντικότερο έκθεμα το στέμμα του Χριστιανού Δ’ βάρους σχεδόν 3 κιλών. Η είσοδος κοστίζει 90 Dkr. (12€)






το στέμα του Χριστιανού Δ'



Το ανάκτορο του Rosemborg βρίσκεται ανάμεσα σε μία καταπράσινη έκταση που αποτελεί και τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου της Κοπεγχάγης. Μπροστά στο παλάτι βρίσκονται οι απέραντοι Kongens Have (οι Κήποι του Βασιλιά) και αποτελούν το παλαιότερο δημόσιο πάρκο της πόλης. Στους κήπους αυτούς οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης έρχονται καθημερινά για να χαλαρώσουν, να κάνουν ένα περίπατο ή ακόμα και να αθληθούν στις απέραντες σκιερές εκτάσεις.


Στα αριστερά του Rosemborg, όπως το βλέπουμε από τη λεωφόρο Gothersgade, υπάρχει και ένα άλλο πανέμορφο πάρκο, το οποίο αν δεν χωριζόταν από την λεωφόρο Øster Voldgade θα νόμιζε κάποιος ότι είναι η συνέχεια των Κήπων του Βασιλιά. Αυτό είναι το περίφημο Botanisk Have (Βοτανικός Κήπος). Έχει έκταση γύρω στα 100 στρέμματα και περιλαμβάνει φυτά που ευδοκιμούν τόσο στη Δανία όσο και εξωτικά φυτά από όλο τον κόσμο.
Ο κήπος αυτός φτιάχτηκε εκεί όπου παλιά υπήρχαν οι οχυρώσεις της πόλης και η τάφρος που περιέβαλε τα τείχη έχει μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη με φυτά. Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι το μεγάλο θερμοκήπιο Palmehus με κάκτους, ορχιδέες και εντυπωσιακούς φοίνικες.





Έτσι ευχάριστα πέρασε και αυτό το πρωϊνό, πριν ξεκινήσουμε όμως γιά το κέντρο της πόλης χαζέψαμε από μακριά και το Μουσείο της Βασιλικής Φρουράς(Livgardens Historiske Samling) που βρίσκεται δίπλα στο Rosemborg. Εκεί σε ένα συγκρότημα στρατώνων 200 ετών βρίσκονται πληροφορίες γιά την ιστορία της βασιλικής φρουράς, τους περίφημους Λιβγκάρεν, που με τις πολύχρωμες στολές τους και τα γούνινα πηλίκια αποτελούν άλλο ένα σύμβολο της Κοπεγχάγης (μοιάζουν πολύ με τους αντίστοιχους φρουρούς του Λονδίνου).
Η συνηθισμένη στολή των Λιβγκάρεν αποτελείται από μπλε σακάκι και μπλε παντελόνι, στις μεγάλες όμως γιορτές της χώρας φορούν κόκκινο σακάκι και μπλε παντελόνι.

Μουσείο Βασιλικής Φρουράς




Πλησίαζε απόγευμα και όπου νάναι θα έδυε ο ήλιος και θέλαμε εκείνη τη στιγμή να είμαστε και πάλι σε ένα από τα πιό γραφικά σημεία της Κοπεγχάγης, στο πολυφωτογραφημένο κανάλι Nyhavn.
Έτσι από τον κοντινό σταθμό Nørreport πήραμε το μετρό και κατεβήκαμε στην επόμενη στάση στο σταθμό Kongens Nytorv.
Εκεί διασχίζοντας την πλατεία του Βασιλιά βρεθήκαμε ξανά στο κανάλι Nyhavn όπου όλες τις ώρες της ημέρας πλήθος κόσμου μαζεύεται για έναν περίπατο και για να χαζέψει την όμορφη αυτή γειτονιά, την ώρα όμως της δύσης του ηλίου η περιοχή αυτή αποκτά μία ξεχωριστή γοητεία.




Αφού κάναμε ένα περίπατο και από τις δύο πλευρές του καναλιού και χαζέψαμε όλα τα ωραία κτήρια αλλά και τα ιστιοφόρα που είναι δεμένα το ένα δίπλα στο άλλο αποφασίσαμε να καθήσουμε σε ένα από τα πολυάριθμα ταβερνάκια για φαγητό.
Εκείνη τη μέρα με τη δύση του ηλίου έκανε και αρκετή ψύχρα και εντύπωση μας έκανε ένα χαρακτηριστικό που το συναντήσαμε σε όλα σχεδόν τα μαγαζάκια περιμετρικά του καναλιού.
Σε όλα τα καθίσματα υπήρχαν διπλωμένες κουβέρτες όπου αν αισθανόσουν κρύο μπορούσες να τις χρησιμοποιήσεις και να σκεπαστείς. Ευτυχώς όμως εκείνη τη στιγμή που καθίσαμε σε κάποιο ταβερνάκι θυμήθηκα τη συμβουλή μιάς φίλης, που είχε επισκεφθεί πριν από εμάς την περιοχή, να αποφύγουμε να βάλουμε κάποια κουβέρτα πάνω μας, γιατί εκείνη έκανε το λάθος και γιά πολύ καιρό μετά είχε πάνω στο σώμα της τα σημάδια από τα τσιμπήματα από τα έντομα που κουβαλούσε η κουβέρτα. Καταλαβαίνετε ότι οι κουβέρτες αυτές έχουν να πλυθούν κάτι αιώνες!
Μαζί με αυτά εκείνο το βραδάκι όπως είπα είχε και μία ψύχρα... δεν είχαμε μαζί και τα μπουφάν... αλλά είπαμε... άσε καλύτερα!

Έτσι δυνατά και εντυπωσιακά κύλησε και η σημερινή μέρα. Είχαμε όμως πολλά να δούμε ακόμα και πολλά να ανακαλύψουμε από αυτή την τόσο ξεχωριστή πόλη.


 

karfitsa

Member
Μηνύματα
4.546
Likes
8.035
Παντα διαβαζω τις ιστοριες σου,γιατι εχουν εξαιρετικο ενδιαφερον....αυτα που γραφεις και με την καλη αφηγηση σου,ειναι σαν να με εχεις στο βαλιτσακι μαζι σου...καλη αρχη :)
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Σ΄ευχαριστώ πολύ @karfitsa. Ελπίζω και αυτή τη φορά να μη σας απογοητεύσω, αν και νομίζω ότι αυτές οι πόλεις σου προσφέρουν δυνατό υλικό για να εξελιχθεί μία καλή ιστορία.
 

echo2011

Member
Μηνύματα
2.398
Likes
3.572
Τι ωραία! @vasnorth περιμένω άλλη μια υπέροχη ιστορία σου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό! Η Στοκχόλμη μου άρεσε πολύ και περιμένω και την δική σου οπτική.. Στην Κοπεγχάγη δεν έχω πάει και είμαι σίγουρη ότι θα με βάλεις για τα καλά στο κλίμα!
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Very nice Βilly!:)
Θα μείνω συντονισμένος γιατί κι εγώ μετά από σκέψη και προγραμματισμό (πρώτα ο θεός) θα είμαι εκεί κλασικά τον Οκτώβρη, φυσικά με κρύο καιρό και μικρότερη διάρκεια ημέρας:mad:

Πάντως βρήκα σχετικά καλές τιμές ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων στο κέντρο.Δηλαδή 60 με 90 το δίκλινο τη βραδιά.Και παρατήρησα πως Παρασκευή με Κυριακή έχουν αρκετά καλύτερες τιμές.

Πάντως οι 6 μέρες για την κάθε πόλη μου φαίνονται πολλές ειδικά για την Κοπεγχάγη και επειδή έχωσα και μια μίνι εκδρομή στο Ελσίνκι με προβλημάτισες μήπως να μοίραζα τις μέρες μόνο σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη.Θα περίμένω τη συνέχεια.
 

makisg

Member
Μηνύματα
4.721
Likes
14.823
Επόμενο Ταξίδι
Κοιλάδα μέσου Ρήνου.
Ταξίδι-Όνειρο
Νησιά Φίτζι
και εγώ μένω συντονισμένος στην ιστορία του vasnorth γιατί με ενδιαφέρει πολύ η Κοπενχάγη την οποία μάλλον θα συνδιάσω με το Άμστερνταμ.
 

paefstra

Member
Μηνύματα
13.016
Likes
40.982
Ωραία ταξίδια, παιδιά. Φέτος αφιερώνω το καλοκαίρι στο Νότο, αλλά του χρόνου θα επιστρέψω στον λατρεμένο Βορρά. Αξεπέραστος έρωτας, θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον...
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Very nice Βilly!:)
Θα μείνω συντονισμένος γιατί κι εγώ μετά από σκέψη και προγραμματισμό (πρώτα ο θεός) θα είμαι εκεί κλασικά τον Οκτώβρη, φυσικά με κρύο καιρό και μικρότερη διάρκεια ημέρας:mad:

Πάντως βρήκα σχετικά καλές τιμές ξενοδοχείων 2 και 3 αστέρων στο κέντρο.Δηλαδή 60 με 90 το δίκλινο τη βραδιά.Και παρατήρησα πως Παρασκευή με Κυριακή έχουν αρκετά καλύτερες τιμές.

Πάντως οι 6 μέρες για την κάθε πόλη μου φαίνονται πολλές ειδικά για την Κοπεγχάγη και επειδή έχωσα και μια μίνι εκδρομή στο Ελσίνκι με προβλημάτισες μήπως να μοίραζα τις μέρες μόνο σε Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη.Θα περίμένω τη συνέχεια.
Γιαννάκη καλησπέρα.
Σ' ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου να ασχοληθείς με την ιστορία μου.

Ετοιμάζεις πολύ ωραίο ταξίδι σε πολύ ενδιαφέροντες προορισμούς.
Το ωραίο είναι ότι όταν ξεκίνησα να γράφω την ιστορία σε θυμήθηκα που έχεις αναφέρει ότι σου αρέσουν ιδιαίτερα οι πόλεις που δεν είναι flat (Λισαβόνα για παράδειγμα), αυτές που έχουν έστω και κάποιοιο λόφο ( πόλεις με θέα, τις αποκαλώ εγώ), πράγμα όμως που απουσιάζει από τις συγκεκριμμένες.
Παρόλα αυτά τις κάνει μοναδικές και ιδιαίτερα γοητευτικές το υδάτινο στοιχείο που είναι χαρακτηριστικό και των δύο πόλεων.

Μη το συζητάς η τιμή για τα ξενοδοχεία είναι εξαιρετική, αρκεί να είναι καθαρά και σε βολικό σημείο της πόλης.
Έχεις δίκιο ότι τουλάχιστον για την Κοπεγχάγη οι 6 μέρες είναι πράγματι αρκετές. Τις καλύψαμε όμως με δύο μονοήμερες εκδρομές, η μία στο Μάλμο της Σουηδίας και η άλλη στο Ρόσκιλε, μία πόλη 30 χλμ. δυτικά της Κοπεγχάγης στο νησί της Ζηλανδίας (ήθελε να πάμε εκεί ο κουμπάρος, αλλά μεταξύ μας δεν τρελλάθηκα :mad:).
Νομίζω ότι κάνεις καλά που βάζεις στο πρόγραμμα και το Ελσίνκι (εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί).

Επί τη ευκαιρία να σε ρωτήσω και κάτι άσχετο.
Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανεβάσω φωτογραφία από το Panoramio πχ, μέσω του ''Ανέβασμα Αρχείου'' με αντιγραφή του URL? ή πάλι από το Panoramio με copy-paste της φωτογραφίας απευθείας στο κείμενο της ιστορίας? Γιατί διαπίστωσα ότι υπάρχουν και οι δύο δυνατότητες.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Xαίρομαι που με ενθαρρύνεις που έβαλα και Ελσίνκι έστω και σαν bonus:D
Πράγματι το υδάτινο στοιχείο είναι που με τράβηξε σ'αυτές και με γοητεύει.Νομίζω δεν θα απογοητευθώ.Τα ξενοδοχείο φαίνονται καλά,και είναι πιο κέντρο δεν γίνεται!

Εγώ προτιμώ: Πάς στη φωτό στο panoramio-δεξί κλικ-αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας
έρχεσαι εδώ και πατάς το εικονίδιο πάνω IMAGE και κάνεις επικόλληση και πατάς εισαγωγή.:)
 

vasnorth

Member
Μηνύματα
594
Likes
1.814
Εγώ προτιμώ: Πάς στη φωτό στο panoramio-δεξί κλικ-αντιγραφή τοποθεσίας εικόνας
έρχεσαι εδώ και πατάς το εικονίδιο πάνω IMAGE και κάνεις επικόλληση και πατάς εισαγωγή.:)
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. IMAGE ήθελα να γράψω και από βιασύνη έγραψα ''Ανέβασμα Αρχείου'' που είναι γιά ανέβασμα από φάκελο μας στον σκληρό. Μέχρι τώρα τις ανέβαζα σε ιστορία από άλμπουμ του Travelstories. Περιμένουμε όμως να τελειώσει η αναβάθμιση.
 

giannismits

Member
Μηνύματα
3.494
Likes
11.728
Επόμενο Ταξίδι
?
Σ΄ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. IMAGE ήθελα να γράψω και από βιασύνη έγραψα ''Ανέβασμα Αρχείου'' που είναι γιά ανέβασμα από φάκελο μας στον σκληρό. Μέχρι τώρα τις ανέβαζα σε ιστορία από άλμπουμ του Travelstories. Περιμένουμε όμως να τελειώσει η αναβάθμιση.
H αναβάθμιση θα αργήσει οπότε πάνε panoramio.Μην έχουμε καθυστερήσεις με την ιστορία σου ;)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.181
Μηνύματα
883.250
Μέλη
38.892
Νεότερο μέλος
Petr23

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom