Νορβηγία "Τι αγχώνεσαι, μπας και σκοτεινιάσει;" (Η νύχτα που έγινε μέρα στα νορβηγικά φιορδ)

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει

Κεφ.8: Aπό το Tromsø στο Røros

Σαν αποφασίζεις να ξεναγηθείς σε μια πόλη περασμένη ώρα, δεν έχεις τη ψευδαίσθηση ότι μουσεία, εκκλησιές κι άλλα αξιοθέατα θα έχουν τις πόρτες ανοιχτές.
Στο Tromsø, που αυτοδιαφημίζεται για τις τέχνες , την ιστορία, το καλό φαγητό και την νυχτερινή του ζωή, εγώ τoυ γύρισα επιδεικτικά τη πλάτη. Μετά τόσες εκατοντάδες χιλιόμετρα οδήγησης πού να βρεθεί κουράγιο για περιήγηση. Ούτε καν σε γοητεύει η ιδέα του τελεφερίκ που σε φέρνει στη κορφή του βουνού Storsteinen, όπου από υψόμετρο 420 μέτρων αγναντεύεις πιάτο όλη τη πόλη και τα φιορδ.
Αρκεστήκαμε σε μια χαλαρή βόλτα στο κέντρο, εμείς και κάτι ξέμπαρκοι ντόπιοι (αλλά….κι αφρικανοί) στα παντέρημα στενά με τα γραφικά σπιτάκια.







Αποθανατήσαμε τον Λουθηρανικό καθεδρικό του 1861, τον βορειότερο του κόσμου και την Vår Frue Kirke ίδιας εποχής που κι αυτή με τη σειρά της διεκδικεί πρωτεία ως η βορειότερη παγκοσμίως καθολική επισκοπική έδρα.





Είδαμε το πλοίο Hurtigrute να διέρχεται στο λιμάνι και να υπερκαλύπτει σε ύψος τα σπίτια της πόλης και θαύμασα το μοντέρνο κτήριο της βιβλιοθήκης.
Όλα όμορφα, σκανδιναβικά και πληκτικά…





Περασμένα μεσάνυχτα, φως ντάλα, τραβήξαμε κουρτίνες για συσκότιση στο δωμάτιο του γουστόζικου ξενώνα μας και χαλαρώσαμε μετά το μακρύ ταξίδι της μέρας.

Πουρνό πουρνό αφού παραδώσαμε το αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο, με τα φτερά της SAS πετάξαμε προς το κέντρο της χώρας, στο Trondheim.
Νοικιάσαμε ξανά αυτοκίνητο, μόνο που εδώ δεν μας έκαναν το χατήρι να μας αναβαθμίσουν κι έτσι περιορστήκαμε σ’ενα ταπεινό πλην ουχί οικονομικό (Νορβηγία βλέπεις) VWPolo. Ο καιρός παραδόξως είχε αλλάξει διάθεση, η μέρα ήταν ευχάριστη (που σημαίνει δεν έβρεχε) κι έτσι κατευθυνθήκαμε γραμμή προς το κέντρο της πόλης για μια σύντομη περιήγηση.

Oύσα φοιτητούπολη αφενός, αφετέρου ο καιρός σύμμαχος κι όλοι είχαν ξεχυθεί στους πεζόδρομους γύρω από το κέντρο. Αισθανθήκαμε ότι κάτι κινείται, ότι υπάρχει ζωή επιτέλους στη χώρα αυτή…
Η πρώτη στάση έγινε στον καθεδρικό ναό του Nidaros. Μέγας και τρανός. Η μεγαλύτερη εκκλησία της βορείου Ευρώπης, ο μοναδικός γοτθικός ναός της Νορβηγίας και το καμάρι της πόλης μη πω και της χώρας ολάκερης. Η πρόσοψη του ναού αρκούντως εντυπωσιακή, όμως το επιβλητικό “γοτθικό” εσωτερικό του μου ήταν παγερά αδιάφορο (δηλώνω πεισματικά βυζαντινολάτρης).









Αφήνω κατά μέρος την ρητή υπόδειξη ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση στο εσωτερικό. Να φωτογραφήσω δηλαδή τι; τις απόκοσμες γοτθικές αψίδες; γιατί κατά τα άλλα, λοιπός διάκοσμος απουσίαζε.
Αυτό που φχαριστήθηκα τουλάχιστον ήταν η άνοδος στο καμπαναριό όπου μπορούσαμε να απολαύσουμε μια πανοραμική θέα μέχρι πέρα στα ξύλινες αποβάθρες του λιμανιού που είναι και η κλασσική εικόνα της πόλης.







Προς τα κει κινήσαμε στη συνέχεια. Η καλύτερη μεριά για να τιςς απολαύσει κανείς κι από τις δυο μεριές του ποταμού Νidelva είναι στη παλιά γέφυρα. Οι αποβάθρες έχουν ζωή μόλις από το 180 αιώνα κι αυτό γιατί οι πολυαγαπημένοι γείτονες Σουηδοί, βρέθηκαν εδώ κάτι αιώνες νωρίτερα χωρίς τις καλύτερες των προθέσεων και τα έκαναν όλα σκόνη και θρύψαλα…









Βολτάραμε πάνω κάτω στις αποβάθρες αποθανανατίζοντας με φρενίτιδα κάθε λεπτομέρεια: να ένας γλάρος κάθησε εκεί με φόντο αυτό το σπίτι, να εκεί αντικατοπτρίζονται υπέροχα οι αποθήκες... Η πλεονεξία της ψηφιακής εποχής.

Επιστρέψαμε προς το κέντρο όπου εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες προμήθειες και κινηθήκαμε πια προς νότο χαλαρά με τελικό προορισμό την ιστορική πόλη Røros. Σάμπως και θα μας έβρισκε το βράδυ; περισσότερο είχα έννοια για το άν θα ήταν ανοικτή η ρεσεψιόν στο κάμπινγκ όπου είχα κάνει κράτηση ενός φθηνού νορβηγικού hytte.



H διαδρομή στην ηπειρωτική Νορβηγία ήταν ενδιαφέρουσα πλην επαναλαμβανόμενη: πράσινο παντού, ποτάμια, μικροί καταρράκτες, μόνο που ο καιρός θεώρησε ότι αρκετά υπήρξε επιεικής μαζί μας κι είπαν να ανοίξουν οι ουρανοί. Υπό καταρρακτώδη βροχή κύλησε η μεγαλύτερη διαδρομή, ευτυχώς όμως ο καλός Θεός των ταξιδιωτών υπήρξε τελικά ελεήμων και λίγο πριν αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια της επίσκεψής μας στο Røros δεν έπεσε ούτε σταγόνα.

To Røros, που ιδρύθηκε το 1646, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO (άλλωστε γι’αυτό λοξοδρομήσαμε κατά δω) είναι πόλη ορυχείων εξόρυξης χαλκού. Αποτελεί σπάνιο δείγμα, καθώς αναβιώνει με μοναδικό τρόπο ο τρόπος ζωής των κατοίκων της που έπρεπε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και των ορυχείων.
Η πόλη είναι ένα ζωντανό μουσείο, αποπνέει μια μοναδική γοητεία με τα ξύλινα σπιτια, χαρακτηριστικά του 17ου και 18ου αιώνα. Κάποια με τη χρήση των διαθέσιμων γήινων υλικών, διατηρούν μια σκοτεινή όψη, με το ακατέργαστο άβαφο ξύλο τους.







Από το κεντρικό δρόμο σχεδόν μόνοι αφού τα πάντα ήταν κλειστά κι οι επισκέπτες προφανώς είχαν αποχωρήσει , ανηφορίσαμε προς την εκκλησία και το νεκροταφείο της πόλης.



Περάσαμε τον ορμητικό χείμαρρο δίπλα από το εργοαστάσιο-μουσείο για να καταλήξουμε πάνω στη καστανόμαυρη γης στην παλιότερη συνοικία της πόλης. Ένα μικρό δρομάκι με σπιτάκια χαμηλά, φτωχικά, το ένα στοιβαγμένο δίπλα στ’αλλο, με μια μικρή πέργκολα να ομορφαίνει την είσοδο και σκεπές από χόρτο για να εξασφαλίζουν την απαραίτητη θερμομόνωση στις ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα.









Ήταν ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο. Ένα αστικό-βιομηχανικό τοπίο αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων, καθώς οι Νορβηγοί εδώ και δεκαετίες διαφύλαξαν τη μοναδικότητά του.





Μαγεμένοι (ίσως γιατί η απουσία επισκεπτών και ο μουντός καιρός να επέτειναν τις εντυπώσεις) γυρίσαμε το ταπεινό μας ξύλινο hytte στο κάμπινγκ.

Η επόμενη μέρα προέβλεπε να κατηφορίσουμε προς τη μεριά των πασίγνωστων φιορδ, τα οποία η Νορβηγία διαφημίζει διεκδικώντας το μερίδιό της στη παγκόσμια τουριστική αγορά.
 

Attachments

Last edited by a moderator:

NTINA

Member
Μηνύματα
820
Likes
146
Επόμενο Ταξίδι
Άγραφα
Ταξίδι-Όνειρο
Γουατεμάλα
Καλώς τα παιδιά...μας λείψατε.:kiss:
 

kon_gav

Member
Μηνύματα
450
Likes
51
Επόμενο Ταξίδι
Ιταλία!
Ταξίδι-Όνειρο
όλος ο πλανήτης ΓΗ !
Μπράβο τέλειες φωτογραφίες! Περιμένω το 2ο κεφάλαιο...
 
Last edited by a moderator:

astral

Member
Μηνύματα
776
Likes
139
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Περού - Αργεντινή
Ζηλεύωωωωωωωω!!!!!!!!!!!!!!!! :(
 

mariagl

Member
Μηνύματα
844
Likes
648
Ταξίδι-Όνειρο
Αυστραλία
και εγω ζηλευω!! φαίνεται τελεια!!
 

pattyyy

Member
Μηνύματα
1.565
Likes
1.271
Επόμενο Ταξίδι
χμ...
Ταξίδι-Όνειρο
νότια αφρική
Tι φανταστικές φωτογραφίες! Πραγματικά ανυπομονώ να σας ακολουθήσω καρέ-καρέ στο ταξίδι σας παιδιά!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
εικονικά πλοηγήθηκα στο ταξίδι σας, μένει να το "διαβάσω" κι από "τα μάτια σου"...
(τελικά τούτο δεν το είδατε, έ; http://www.travelstories.gr/%E5%F5%...1-%F4%EF%F5-%EC%DC%E5%EB%F3%F4%F1%EF%EC.html)
Το είχα διαβάσει πριν το ταξίδι, δυστυχώς γεωγραφικά δεν ήταν βολικό να το επισκεφθούμε. Ήδη και μ'αυτό το πρόγραμμα κάναμε ατέλειωτα χιλιόμετρα. Οι νορβηγικοί δρόμοι δεν είναι γερμανικές autobahn
 

varioAthens

Member
Μηνύματα
5.502
Likes
8.023
Έεετσι, έετσι οι hydronetta και travelogatos να αποδρούν και να γεμίζουν μπαταρίες για να έχουν έμπνευση για επόμενα shows (βλ. 22/05) :bleh:
 

nera_gr

Member
Μηνύματα
816
Likes
193
Επόμενο Ταξίδι
Ρώμη!
Ταξίδι-Όνειρο
Κεντρική Αφρική
Φανταστικός ο τίτλος, χε χε, καλά του τα 'πες! :)
Μια χαρά εξωτική ακούγεται για μένα και η Νορβηγία. Περιμένουμε κι άλλες εικόνες!
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.152
Likes
14.443
Επόμενο Ταξίδι
???
Ταξίδι-Όνειρο
όπου δεν έχω πάει
Έεετσι, έετσι οι hydronetta και travelogatos να αποδρούν και να γεμίζουν μπαταρίες για να έχουν έμπνευση για επόμενα shows (βλ. 22/05) :bleh:
Χα χα και φαντάσου ότι μπήκα στο πειρασμό να εφοδιαστώ με εξοπλισμό βίκινγκ ...
 

taver

Member
Μηνύματα
12.490
Likes
29.011
Ταξίδι-Όνειρο
Iles Kerguelen
Και που λέτε, ήμουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σε μια βραδυνή πτήση Μόναχο - Αθήνα, μετά από ένα διήμερο επαγγελματικό ταξίδι στη Γερμανία... Είχα μπει ασθμαίνοντας τελευταίος στο αεροπλάνο, με την προηγούμενη πτήση που με πήγε ως το Μόναχο να έχει φτάσει πριν 5 λεπτά με μεγάλη καθυστέρηση (*)...
Είχα στρογκυλοκαθήσει αγχωδώς στο 2Α χωρίς να κοιτάξω πίσω μου... Το αεροπλάνο αναχώρησε, το φαγητό σερβιρίστικε και φαγώθηκε, και πλέον πετάγαμε ησύχως προς Αθήνα... Ξαφνικά, από το πουθενά ο travelogatos έρχεται και στρογγυλοκάθεται στο διπλανό μου κάθισμα (2C) που ήταν ελεύθερο... Ένα σοκ εγώ.... Ροζ γουρούνι και γάτος στην ίδια πτήση?
Είχα πέσει στην πτήση της επιστροφής τους από τη Νορβηγία & Κοπεγχάγη...
Άκουσα πρώτος αρκετά από αυτά που θα διαβάσετε (ζήλια, ζήλια :) ) και πρέπει να σας προειδοποιήσω να διατηρήσετε την προσοχή σας στην ιστορία μέχρι το τέλος...

Α, έχω να τονίσω ότι α) Τους είδα πολύ μαυρισμένους - λογικό μετά από τόσες μέρες στον ήλιο.... και β) Τους είδα με ένα χαμόγελο ως εκεί απέναντι, παρά την κούραση - που επίσης διέκρινα - πράγμα που ενισχύει με το παραπάνω τα λόγια τους ότι συνολικά πέρασαν πάρα πάρα πολύ καλά...

(*): Παρεπιμπτόντως πετάξαμε με το D-AIDI, το οποίο ήταν τόσο καινούργιο που ήταν η πρώτη μέρα που πέταγε σε προγραμματισμένες πτήσεις. Ίσως και γι αυτό να καθυστερήσαμε...
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Ενεργά Μέλη

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.215
Μηνύματα
883.902
Μέλη
38.906
Νεότερο μέλος
Makarena

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom