• Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Μάρτιος - Οκτώβριος 2021 !

Σουηδία Υπόθεση Στοκχόλμη

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!

Δεν άργησε να νυχτώσει…

Η αλήθεια είναι ότι το περίμενα πιο νωρίς, μιας και όλοι με είχαν προϊδεάσει ότι στη Σουηδία νυχτώνει κοντά στο δικό μας μεσημέρι, κάτι που ωστόσο δε συνέβη μέχρι τις 3:30 που περάσαμε τη πόρτα του O'Connells Irish Pub αναζητώντας θαλπωρή, μιας και το κρύο που είχαμε φάει ως εκείνη την ώρα ήταν αδιανόητο.

Πιάσαμε ένα καλό σημείο και παραγγείλαμε δύο ΙΡΑ, ερχόμενοι για πρώτη φορά σε επαφή με τις τιμές στη Σουηδία, όταν μας ζήτησε 8.70kr, ποσό που αναλογεί σε 8 περίπου ευρώ. Οκτώ ευρώ το Pint ρε αθεόφοβοι; Ευτυχώς το γεγονός δε μας πτόησε καθόλου, πίνοντας από τρεις στο πολύ ωραίο ομολογουμένως χώρο:

DSC_1725a.jpg

Βγήκαμε κοντά στις 5 αναζητώντας τον επόμενο σταθμό της διαδρομής μας, ευτυχώς λίγα μόνο μέτρα πιο κάτω. Δε πρόλαβε καλά-καλά να κλείσει η πόρτα της προηγούμενης μπυραρίας, όταν άνοιγε αυτή της Wirströms Pub. Σας τα λέω και σας τα ξαναλέω σε κάθε ιστορία για τις Ιρλανδικές pub, που είναι ότι πιο στάνταρ και ασφαλές για μια έξοδο σε μια εκδρομή:

DSC_1725cb.jpg

Όσο για μας; Περνούσαμε πλέον πολύ καλά, ας όψονται και οι μπυρίτσες, συνεχίζοντας ακάθεκτοι βλέποντας τη Λίβερπουλ στο βάθος, πιάνοντας τη κουβέντα με έναν Νοτιοαφρικανό και δύο Αγγλάρες παραδίπλα μας που αντί να βλέπουν μπάλα (οπαδοί Liverpool γαρ), είχανε καρφωθεί στην οθόνη με το Ράγκπι, που μάθαμε ότι είναι κάτι σαν εθνικό σπορ στη Νοτ. Αφρική. Μάλιστα!

Αυτή είναι η ομορφιά των Ιρλανδικών Pub, αυτά είναι και τα ζητούμενα του εκάστοτε ταξιδιού, η συναναστροφή με πολλαπλές κουλτούρες και αντιλήψεις, κάτι που ομολογουμένως μας είχε λείψει πολύ. Με αυτές τις σκέψεις, γεμάτοι και ικανοποιημένοι ξεχυθήκαμε και πάλι στους πλακόστρωτους δρόμους της παλιάς πόλης, με το σκοτάδι πλέον να έχει κυριαρχήσει απόλυτα:

DSC_1727.JPG

Κάναμε τη βόλτα μας στα άλλοτε άδεια και φωτογραφικά:

DSC_1735b.JPG

Και άλλοτε γεμάτα και ακόμα πιο φωτογραφικά, ιδιαίτερα φωτισμένα στανάκια της Gamla Stan:

DSC_1734.JPG

Όχι για πολύ όμως, γιατί όπως σας είπα ήταν ώρα για παρτάρισμα, έτσι φτάνοντας έξω από τη Movitz μπήκαμε με φόρα για άλλη μία.

DSC_1742.JPG

Η μπάρα ήταν απλωμένη και εξαιρετική, οι τιμές σαφώς καλύτερες κοντά στα 6 ευρώ, με τη διάθεση μας ακόμα περισσότερο ανεβασμένη.

DSC_1742c.jpg

Αν δεν είχαμε να κάνουμε βραδινή βόλτα είναι σίγουρο ότι θα το παίρναμε σερί, είχαμε όμως να ξαναβρεθούμε με το Γιωργάκη για Σαββατόβραδο, έτσι μετά τις έξι χωριστήκαμε παίρνοντας ο καθένας το δρόμο της επιστροφής.

Εγώ βέβαια είχα και το βίτσιο μου θέλοντας να αποτυπώσω φωτογραφικά την εκδρομή, χωρίς ωστόσο να το παρακάνω καθώς δεν είχα πολύ χρόνο. Αφού χάζεψα τις βιτρίνες των καταστημάτων:

DSC_1746.JPG

Πέρασα ξανά από τη Λουθηρανική εκκλησία S:ta Gertrud, Tyska

DSC_1744.JPG

και το στενάκι Mårten Trotzigs gränd προκειμένου να το δω και στο σκοτάδι:

DSC_1749.JPG

Έφτασα στη γέφυρα Slussbron διασχίζοντας τη πεζή αυτή τη φορά, μιας και η διαδρομή ήταν πάρα πολύ σύντομη:

DSC_1758.JPG

Προσπέρασα το σταθμό Slussen, ανέβηκα το δρομάκι και έκανα δεξιά, μπαίνοντας στη Götgatan που εκείνες τις ώρες πεζοδρομείται:

DSC_1761.JPG

DSC_1762.JPG

Ξάφνου το μάτι μου γυάλισε απότομα βλέποντας τη πινακίδα του αγαπημένου μου Gin των τελευταίων ετών (beefeater), αναλογιζόμενος αν έβλεπα καλά. Δεν έκανα λάθος. Ήμουν μπροστά σε μια μπαράρα – ναό και δεν είχα χρόνο να πιώ ένα. Τι γκαντεμιά!

DSC_1763.JPG

Προχώρησα προς το hostel με την υπόσχεση να επιστρέψω, κάνοντας και μια στάση στο γειτονικό Super Market

DSC_1764.JPG

Πολύς κόσμος κατηφόριζε προς το κέντρο του Sodermalm, κάτι πολύ λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν Σάββατο βράδυ και περίοδος πληρωμών όπως έμαθα αργότερα:

DSC_1766.JPG

DSC_1767.JPG

Έστριψα στη Högbergsgatan βλέποντας ξανά τη φωτισμένη εκκλησία της Katarina Kyrka, πριν ανοίξω τη πόρτα του Hostel προκειμένου να γίνω λίγο άνθρωπος και να ετοιμαστώ για τη συνέχεια:

DSC_1767b.JPG

Μια ξεκούραση τη τραβούσε ο οργανισμός μού, κάτι όμως που δεν ήταν εφικτό λόγω χρόνου, έτσι μιάμιση ώρα μετά ξαναβγήκα στους παγωμένους δρόμους της πόλης:

DSC_1768 (1).jpg

Κατευθύνθηκα αυτή τη φορά προς το σταθμό του τρένου pendeltåg Stockholms södra, μιας και κατευθυνόμουν στη περιοχή του Solna, από ΄κει περίπου που ξεκίνησα το προηγούμενο βράδυ:

DSC_1768 (3)b.jpg

12 λεπτά διαδρομής και άλλα τόσα ταλαιπωρίας μέχρι να καταλάβω ότι έπρεπε να περάσω από την άλλη πλευρά των γραμμών του τρένου, βρέθηκα στο μαγαζί που ήταν ήδη οι άλλοι δύο και τρωγόπιναν:

DSC_1768 (4).jpg

Το ένα από τα καταστήματα της αλυσίδας – Pub The Bishops Arms ήταν εντυπωσιακό, πολύ καλοβαλμένο και με ωραία ροκ μουσική, χαμηλωμένη βέβαια στα πλαίσια της Σουηδικής νύχτας. Φάγαμε, ήπιαμε τις μπύρες μας και συζητήσαμε για τις ζωές μας, μιας και είχαμε αρκετό καιρό να συνυπάρξουμε μαζί σε τραπέζι:

DSC_1768 (6)b.jpg

Πήραμε κι άλλη γύρα με μπύρες, γνωρίζοντας μάλιστα από πρώτο χέρι πόσο κομπλεξικοί μπορεί να γίνουν οι Σουηδοί ώρες-ώρες, όντας σουρωμένοι, ακόμα κι αν είναι μεγάλοι άνθρωποι. Ευτυχώς δεν υπήρξε συνέχεια, παρά μόνο μια κουβέντα με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος μάλιστα παραθερίζει κάθε καλοκαίρι στη Σάμο κι έχει να πει τα καλύτερα για τα χωριά και τις παραλίες της (@James ακούει;)

Χαιρετηθήκαμε κοντά στη μία μπαίνοντας όλοι μαζί στο μετρό, οι άλλοι δύο για μια στάση:

DSC_1768 (7).jpg

Κι εγώ για συνέχεια στο κεντρικό σταθμό και κατ’ επέκταση στο Slussen μέσω αλλαγής:

DSC_1768 (8).jpg

Α ναι, ξέχασα να σας πω αν και θα το ξέρετε ήδη (μπορεί και όχι) ότι οι σταθμοί του Μετρό σ’ αυτή τη πόλη αποτελούν αξιοθέατα με αρκετά φωτογραφικά θέματα.

DSC_1768 (10)b.jpg

Πλησίασα στο Χόστελ κλωτσώντας τελικά την ευκαιρία να καθίσω για ένα ποτό στο beefeater που ήταν εκείνη την ώρα αρκετά γεμάτο ακόμη, μιας και ένας έντονος πονοκέφαλος (ίσως απ’ το κρύο, ίσως απ’ τις μπύρες) έκανε εδώ και ώρα την εμφάνιση του, γεγονός που με στεναχώρεσε προσωρινά.

Ήμουν όμως γεμάτος από τη πρώτη μου μέρα στη πόλη…

Last edited:

gkalla

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ισπανία
Ταξίδι-Όνειρο
Κούβα, Περού, Ν. Ζηλανδία
Η Σκανδιναβία πάντα φάνταζε στο μυαλό μου κάτι μακρινό, κάτι όχι και τόσο εύκολο και εφικτό για πολλούς παράγοντες, ακόμα και τα τελευταία χρόνια που έχω βουτήξει στα ταξίδια για τα καλά. Ίσως να φταίει η γεωγραφική θέση της στο βόρειο άκρο της Ευρώπης, ίσως πάλι η συστολή μου για οικονομικά ζητήματα, μιας και η φήμη που συνοδεύει αυτές τις περιοχές είναι ότι πρόκειται για απλησίαστες οικονομικά.
Τους ίδιους προβληματισμούς έχω κι εγώ εδώ και χρόνια και δεν το αποφασίζω. Οπότε για δώσε αν μπορείς κάποια οικονομικά στοιχεία μπας και τα ξανασκεφτώ.

Φυσικά πέρα από τα όποια φιλόδοξα έως αχόρταγα πολλές φορές σχέδια μου, τεράστιο ρόλο έπαιξε και η Ryan της καρδιάς μας, καθιστώντας απευθείας εφικτό ακόμα έναν ευρωπαϊκό προορισμό σε τιμές σχεδόν
Τι τιμή πέτυχες;

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Τους ίδιους προβληματισμούς έχω κι εγώ εδώ και χρόνια και δεν το αποφασίζω. Οπότε για δώσε αν μπορείς κάποια οικονομικά στοιχεία μπας και τα ξανασκεφτώ.
Εννοείται, επίκειται ανάλυση κόστους, αρχής γενομένης από το επόμενο κεφάλαιο. Νομίζω για λίγες ημέρες όλα προσαρμοζονται με την απαραίτητη οργάνωση & προσοχή.
Γύρω στο 60 μετ' επιστροφής, καθόλου άσχημο νομίζω.

evaT

Member
Επόμενο Ταξίδι
?
Ταξίδι-Όνειρο
Ιαπωνία
Θυμάσαι που σε ρώτησα αν έχεις σκεφτεί την Στοκχόλμη και μου είπες φεύγω απόψε;; :cry:
Το ....σύνδρομο της Στοκχόλμης έπαθα εγώ έκτοτε!
Αν και έχω πάειΣκανδιναβία και ολίγον κάτι από Σουηδία...ωστόσο ψήθηκα άσχημα.
Τελικά έκανα πίσω μόνο κ μόνο γιατί το 2μερο που έβγαινε με τη Ryan μου φάνηκε υπερβολικά λίγο σε σχέση με τα έξοδα και σκέφτηκα να το αφήσω για μια άλλη εποχή που δεν θα ξεπαγιάσω.
Περιμένουμε να μας τα πεις αναλυτικά :)

Last edited:

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Θυμάσαι που σε ρώτησα αν έχεις σκεφτεί την Στοκχόλμη και μου είπες φεύγω απόψε;; :cry:
Το άτιμο το timing :haha: :haha:
έκανα πίσω μόνο κ μόνο γιατί το 2μερο που έβγαινε με τη Ryan μου φάνηκε υπερβολικά λίγο σε σχέση με τα έξοδα και σκέφτηκα να το αφήσω για μια άλλη εποχή που δεν θα ξεπάγιάσω.
Σοφή σκέψη. Ανεξαρτήτως εξόδων που αυτό είναι σχετικό για το καθένα, έχουν άλλη αξία δυο μέρες το Χειμώνα, σε σχέση με το καλοκαίρι. Θέλοντας και μη, στον ίδιο χρόνο βλέπεις διπλάσια πράγματα, συν οτι βλέπεις και τη πόλη με τα τοπία της καταπράσινα, έχει άλλη ομορφιά.
Νομίζω πάντως ότι οικονομικές λύσεις υπάρχουν σε κάθε περίπτωση, με σχέδιο γίνονται όλα!

paefstra

Member
Θα πω λιγο τον σχεδιασμο μου για Σκανδιναβια το επομενο καλοκαιρι. Οι τιμες των αεροπορικων το καλοκαιρι ειναι στον Θεο, φτανουν χαλαρα τα 300 και εχω γονατισει για να καταφερω να βγαλω τα αεροπορικα με 90 ευρω με βαλιτσα με επιστροφη, ειλικρινα.
Προκειμενου να μην πεινασουμε με βεβαιοτητα θα κλεισω ξενοδοχεια με φαγητο. Ευτυχως δεν πινουμε αλκοολ.
Αναμενω τον οικονομικο απολογισμο για να δω αν η επιλογη της διαμονης ειναι σωστη, γιατι δεν μπορω να ρισκαρω οικονομικες εκπληξεις.

domino

Member
Προκειμενου να μην πεινασουμε με βεβαιοτητα θα κλεισω ξενοδοχεια με φαγητο. Ευτυχως δεν πινουμε αλκοολ.
Αναμενω τον οικονομικο απολογισμο για να δω αν η επιλογη της διαμονης ειναι σωστη, γιατι δεν μπορω να ρισκαρω οικονομικες εκπληξεις.
Παρακολούθησε τις προσφορές των scandic . την άνοιξη βγάζει δυνατή καλοκαιρινή πρόσφορα με χώμα τιμές και πρωινό συμπεριλαμβανόμενο . Δεν έχω δει την πολιτική ακύρωσης σε covid εποχή

paefstra

Member
Παρακολούθησε τις προσφορές των scandic . την άνοιξη βγάζει δυνατή καλοκαιρινή πρόσφορα με χώμα τιμές και πρωινό συμπεριλαμβανόμενο . Δεν έχω δει την πολιτική ακύρωσης σε covid εποχή
Σε αυτα εκλεισα αλλα η σελιδα της scandic τα ειχε ακριβοτερα απο τη hotels και διαλεξα το δωρακι της 10% επιστροφης σε δωρεαν διαμονη της hotels (που για αυτες τις τιμες ειναι αρκετα λεφτα).

psilos3

Member
Επόμενο Ταξίδι
;
Ταξίδι-Όνειρο
Αναζητείται!
Πολύ σημαντική κίνηση, ειδικά αυτή του πρωινού, θα το αναφέρω στο επόμενο κεφάλαιο.
Είναι ακριβά, σχεδον αποτρεπτικά, αν δε παίξεις με μίλια ή δε πας με ryan είναι δύσκολα.
Ευτυχως δεν πινουμε αλκοολ.
Δεν είναι μόνο αυτό, ήταν όλα πανάκριβα, ακόμα και το σουπερ μαρκετ που πήγα κι έκανα τις όποιες συγκρίσεις. Μ' αρέσει που λέγαμε ακριβή τη Βιέννη... Γενικότερα το φαγητό ήταν μεγάλο ζήτημα σ' αυτό το ταξίδι. Ενα burger από τα burger king με μικρή μερίδα πατάτες 11€, πίτσα μεγάλη 22€, αδιανόητες τιμές για τα δεδομένα μας.

Sassenach77

Member
Επόμενο Ταξίδι
Ελλάδα
Ταξίδι-Όνειρο
Γη του Πυρός
Ενα burger από τα burger king με μικρή μερίδα πατάτες 11€, πίτσα μεγάλη 22€, αδιανόητες τιμές για τα δεδομένα μας.
Αυτές οι τιμές παίζουν και στην Ισλανδία για αυτό το είδος φαγητού. Και η Σουηδία θεωρείται πιο ακριβή απο την Ισλανδία σε γενικές γραμμές....

paefstra

Member
Γι αυτο προτεινω ξενοδοχειο με πρωινο, απογευματινο treat και βραδινο. Η τιμη ανεβαινει περιπου 30-35 ευρω τη μερα ανα ατομο για τα δυομισι γευματα σε σχεση με τον απλο υπνο. Αναζητηστε τα στην αλυσιδα Clarion, Σουηδια και Νορβηγια.

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
34.010
Μέλη
39.726
Νεότερο μέλος
Christos Rev

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom