1. Η αναδρομή στο παρελθόν συνεχίζεται! Ψηφίστε την Ταξιδιωτική Ιστορία του μήνα για τους μήνες Απρίλιο - Ιούνιο 2016! Κάντε κλικ εδώ!
Απόκρυψη ανακοίνωσης
Με την πλοήγησή σας στο Travelstories.gr αποδέχεστε τη χρήστη cookies που ενισχύουν την εμπειρία χρήσης. -- ΟΚ --

Βουλγαρία Ρουμανία Σερβία Ένα καραβάνι, σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Βελιγράδι. (Αύγουστος 2018)

Συζήτηση στο φόρουμ 'Ταξιδιωτικές Ιστορίες - Ευρώπη' που ξεκίνησε από το μέλος vasiliss, στις 7 Σεπτεμβρίου 2018.

 1. Να ‘μαστε λοιπόν και πάλι, στο καθιερωμένο πια, καλοκαιρινό, βαλκανικό road trip μας.

  - Γιατί καραβάνι;
  Όσοι έχετε διαβάσει για τα προηγούμενα οδικά ταξίδια που έχουμε κάνει τα 3 τελευταία χρόνια, ίσως θυμάστε ότι ταξιδεύουμε από 12 έως 17 άτομα μαζί. Φέτος είπαμε να σπάσουμε ρεκόρ και προσθέσαμε ακόμη μία οικογένεια (4 άτομα), ώστε να φτάσουμε αισίως τους 21 (συνολο αυτοκινητων 5).

  Αν και είχα αποκλείσει ότι θα προσθέσω καινούρια άτομα στην ήδη πολυπληθή ομάδα μας, αυτή τη φορά δεν μπόρεσα να πω όχι και τελικά δεν το μετάνιωσα.

  Η νέα οικογένεια προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στους ρυθμούς και τον τρόπο με τον οποίο εμείς ταξιδεύουμε, οπότε όλα κύλισαν ομαλά και όλοι εντέλει μείναμε ευχαριστημένοι.

  - Γιατί Βουλγαρία – Ρουμανία;
  Σε γενικές γραμμές αποφεύγω να επικεντρώνομαι σε μέρη τα οποία έχω ξαναπάει. Λίγο τη Βουλγαρία και πολύ τη Ρουμανία, την είχαμε γνωρίσει οικογενειακώς, αλλά μόνοι τότε, το 2015. Επομένως ήταν λίγο περίεργο, για τα δικά μου δεδομένα, να ξαναπεράσω και να επικεντρωθώ στα ίδια μέρη. Πως κατέληξα τελικά σε αυτή την διαδρομή είναι λίγο περίπλοκο να εξηγήσω.
  Αν πάντως είχα την δυνατότητα και μία εβδομάδα πριν να αλλάξω το ταξίδι, θα το είχα κάνει.
  Όμως είχα ήδη μοιράσει ρόλους στους υπόλοιπους και για πρώτη φορά σχεδόν όλοι είχαν βρει τα ξενοδοχεία τους μόνοι. Οπότε (ευτυχώς τελικά) ήταν αδύνατον να αλλάξω το ταξίδι.

  - Και που ακριβώς θα πηγαίναμε;
  Η οικογένειά μου και μία ακόμη από την παρέα μας, είχαμε ήδη επισκεφτεί τα SOS της Ρουμανίας. Οπότε στα μέσα περίπου του ταξιδιού μας, η παρέα μας θα έσπαγε στα δύο και για τρεις περίπου ημέρες θα ακολουθούσαμε διαφορετικούς δρόμους, μέχρι να ξανασυναντηθούμε στο Σιμπίου και να συνεχίσουμε όλοι μαζί.

  Στις πόλεις τις οποίες ήδη είχαμε επισκεφτεί, προσπάθησα να εντάξω καινούρια σημεία, έτσι ώστε όλοι να μείνουμε ευχαριστημένοι χωρίς να κάνουμε πολλές επαναλήψεις, που εμένα προσωπικά δεν μου αρέσουν.

  Αυτή είναι η διαδρομή που κάναμε εμείς:

  1.JPG

  Και αυτή, που έκαναν οι άλλοι:

  2.JPG

  Δεν έχει φαινομενικά και μεγάλη διαφορά, εκτός από κάποιο μικρό; κομμάτι όπου αυτοί πηγαίνουν στο Μπρασόβ κι εμείς παίρνουμε τα βουνά.

  Εννοείται ότι θα διηγηθώ το δικό μας ταξίδι και αν φιλοτιμηθούν οι υπόλοιποι και στείλουν φωτογραφίες, ίσως πούμε κάτι και για το δικό τους κομμάτι.

  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, τώρα που τα έχω ακόμη φρέσκα στο μυαλό μου.


  Ημέρα 1η : Στο δρόμο για Μελένικο.

  Οι περισσότεροι λοιπόν ξεκινάμε από την Πελοπόννησο, με σκοπό να συναντηθούμε, τα 4/5 της παρέας, στο Μελένικο της Βουλγαρίας. Στόχος μας να φτάσουμε πριν από τις 6 το απόγευμα εκεί, μήπως και προλάβουμε να τριγυρίσουμε λίγο το χωριό και τα πέριξ αυτού.

  Δεν ξεχάσαμε βέβαια, αμέσως αφού μπήκαμε στη Βουλγαρία, να βγάλουμε την αυτοκόλλητη, εβδομαδιαία βινιέτα ( 8€ ) σε κάποιο βενζινάδικο.

  Ο στόχος εν μέρει επετεύχθη, όμως δεν προλάβαμε να δούμε και πολλά.
  Στη μονή Ροζινού μας απέτρεψαν από το ξενοδοχείο (κακώς) να πάμε, λέγοντάς μας πως στις 7 το απόγευμα κλείνει, το οποίο όμως ήταν λάθος.
  Η κουμπάρα μας που είχε φτάσει αρκετά νωρίτερα και είχε δει το χωριό, ξεκίνησε για εκεί και την βρήκε ανοιχτή έως αρκετά αργά.

  Φώτο από κουμπάρα λοιπόν, που πρόλαβε εκτός των άλλων, να πάει στο σπίτι - μουσείο Κορδόπουλου :

  A (4).jpg A (6).jpg A (18).jpg A (3).jpg

  και τη μονή Ροζινού:

  A (19).jpg A (9).jpg A (5).jpg A (14).jpg A (11).jpg

  Οι υπόλοιποι αρκεστήκαμε σε μία βόλτα στο όμορφο ομολογουμένως χωριό

  B (10).jpg B (7).jpg
  B (9).jpg B (6).jpg B (2).jpg B (3).jpg B (1).jpg

  και όλοι μαζί καταλήξαμε για φαγητό στη ταβέρνα Aleksova στην οποία φάγαμε αρκετά καλά, αλλά ακριβά για τα δεδομένα της χώρας και για ότι στη συνέχεια του ταξιδιού πληρώναμε.
   

  Επισυναπτόμενα Αρχεία:

  • A (1).jpg
   A (1).jpg
   File size:
   555,6 KB
   Προβολές:
   0
  • A (2).jpg
   A (2).jpg
   File size:
   252,3 KB
   Προβολές:
   0
  • A (7).jpg
   A (7).jpg
   File size:
   189,4 KB
   Προβολές:
   0
  • A (10).jpg
   A (10).jpg
   File size:
   309,4 KB
   Προβολές:
   0
  • A (12).jpg
   A (12).jpg
   File size:
   416,1 KB
   Προβολές:
   0
  • A (13).jpg
   A (13).jpg
   File size:
   297 KB
   Προβολές:
   0
  • A (16).jpg
   A (16).jpg
   File size:
   344,1 KB
   Προβολές:
   0
  • A (17).jpg
   A (17).jpg
   File size:
   303,3 KB
   Προβολές:
   0
  • B (4).jpg
   B (4).jpg
   File size:
   174,1 KB
   Προβολές:
   0
  • B (5).jpg
   B (5).jpg
   File size:
   245,6 KB
   Προβολές:
   0
  • B (8).jpg
   B (8).jpg
   File size:
   245,5 KB
   Προβολές:
   0
  • B (11).jpg
   B (11).jpg
   File size:
   290,3 KB
   Προβολές:
   0
  #1
  Last edited by a moderator: 29 Οκτωβρίου 2018
  alma, Señor_Nada, vivasil and 26 others like this.

 2. Grerena

  Grerena Member

  Μηνύματα:
  637
  Likes:
  5.438
  Επόμενο Ταξίδι:
  οδικό έως Ελσίνκι
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ιορδανία
  Επιτέλους!
  Ένα οδικό στα Βαλκάνια,... πάλι!!!
  Πραγματικά περίμενα με μεγάλη αδημονία το ταξίδι σου Βασίλη.
  Ειδικά μετά την ακύρωση του δικού μου φετινού οδικού, :cry: ... η δική σου ιστορία θα με παρηγορήσει και φυσικά θα με "ταξιδέψει".
  Περιμένω λοιπόν να διαβάσω για μέρη γνώριμα, αλλά και μέρη άγνωστα, από τα αγαπημένα Βαλκάνια, ελπίζοντας να καταφέρω να τα εντάξω και εγώ στα δικά μου σχέδια.

  Καλά;;;;;; 21 άτομα;;;;; Δεν γίνεται!!!
  Όσο πας το κάνεις και πιο δύσκολο. Πως γίνεται να βρίσκετε ξενοδοχείο και φαγητό; πως γίνεται να κινείστε τόσοι πολλοί; Συμφωνείτε στην επιλογή των αξιοθέατων; Που θα πάτε σήμερα και τι θα δείτε; Ή είναι όλα προκαθορισμένα, έχουν όλοι "διαβάσει το πρόγραμμα", έχουν συμφωνήσει, και ακολουθούν όπως στα group, τους αρέσει δεν τους αρέσει;

  Πάντως μπράβο που συνεχίζεις ακάθεκτος.
  Περιμένω τη συνέχεια......:):):)
   
  #2
  vivasil, Yorgos, Βαγγω and 9 others like this.
 3. vasiliss

  vasiliss Member

  Μηνύματα:
  488
  Likes:
  2.711
  Επόμενο Ταξίδι:
  ;;;;
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ρωσία -Ισλανδία - Περού
  Σε ευχαριστώ πολύ @Grerena . Πραγματικά λυπάμαι για την ακύρωση του ταξιδιού σας, του οποίου, να μην σου το κρύψω, περίμενα κι εγώ με ανυπομονησία την εξιστόρηση, γιατί ο τελικός σου προορισμός - η Πολωνία- είναι μέσα και στα δικά μου μελλοντικά σχέδια. Υγεία να υπάρχει και όλα θα γίνουν.

  Να πω την αλήθεια μου φέτος φοβήθηκα ότι δεν θα τα καταφέρουμε και θα έχουμε παρεξηγήσεις, όμως όλα κύλησαν τόσο εύκολα και ομαλά, που μου έκανε κι εμένα εντύπωση.

  Βέβαια το ταξίδι έχει σχεδιαστεί από εμένα, κυρίως πάνω στα δικά μου γούστα και δεν επιδέχομαι εύκολα σημαντικές αλλαγές πάνω σε αυτό.:rolleyes-80:
  Κάθε βράδυ την ώρα του φαγητού δινόταν το γενικό πλάνο που θα ακολουθούσαμε την επόμενη και οι εναλλακτικές για όσους δεν επιθυμούσαν να ακολουθήσουν, αν και σπάνια γινόταν αυτό.
  Μην ξεχνάμε βέβαια ότι για 3 ημέρες το γκρουπ έσπασε στα δύο, το οποίο όμως κι αυτό ήταν προγραμματισμένο και είχα ορίσει υπεύθυνο στο δεύτερο γκρουπ.:rolleyes: :haha:

  Μία γενική ιδέα της διαδρομής έχουν σχεδόν όλοι. Κάποιους δεν τους ενδιαφέρει καθόλου από πριν να ξέρουν τι θα δούμε, είτε επειδή μου έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη :bleh: είτε επειδή θέλουν να μην έχουν δει σε φωτογραφίες ότι θα δουν live.
  Είναι και δυο - τρεις που τους εμπιστεύομαι περισσότερο και τους αρέσει το ψάξιμο,οπότε σε αυτούς αναθέτω την συγκέντρωση πληροφοριών και την ξενάγηση σε πόλεις ή αξιοθέατα.

  Φέτος άκουσα από τον αδερφό μου, που συμμετέχει στα ταξίδια, να λέει σε κάποιον ότι δεν παρεμβαίνει, γιατί αν αρχίσει να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, τότε όλα θα τιναχτούν στον αέρα και ίσως να σκέφτονται έτσι και κάποιοι άλλοι.
  Μην ξεχνάμε ότι από τους 21, οι 12 είναι έφηβοι και παιδιά, οπότε για αυτούς είναι μία μεγάλη εκδρομή και περιπέτεια όλο αυτό το ταξίδι. Ο μικρότερος της παρέας, 7 ετών, ενώ ήταν η πρώτη του συμμετοχή και φοβόμουν ότι θα κουραστεί από τον γρήγορο ρυθμό, όταν φτάσαμε στο Βελιγράδι, με παρακαλούσε αν γίνεται να παρατείνω κι άλλο το ταξίδι και να μην τελειώσει τόσο γρήγορα. :shock: :)
  Επίσης χάρηκα, πολύ όταν τυχαία άκουσα κάποιους από τους εφήβους μας, να σχεδιάζουν το πρώτο interrail τους, για όταν ενηλικιωθούν.
  Τώρα για το φαγητό υπεύθυνη έχω ορίσει την γυναίκα μου, η οποία συνεχώς αμελεί να προετοιμαστεί και συνήθως ψαχνόμαστε τελευταία στιγμή. Φέτος όμως παραδόξως, καταφέραμε και γευματίσαμε παντού, όλοι μαζί.
  Αυτό που πραγματικά μου έλυσε τα χέρια και έφυγε ένα μεγάλο βάρος από πάνω μου, ήταν ότι πια σχεδόν όλοι βρήκαν μόνοι τους τα ξενοδοχεία τους.
  Ελπίζω τελικά να μείνουμε 21 και να μην πολλαπλασιαστούμε κι άλλο.:D
  Έχω απαγορεύσει σε όλους να λένε καλά λόγια για το ταξίδι μας, για να μην γίνεται διαφήμιση και έχουμε και νέους υποψηφίους. :lol:
   
  #3
  DePuy, Elena2508, KostasLia and 6 others like this.
 4. Sassenach77

  Sassenach77 Member

  Μηνύματα:
  1.621
  Likes:
  4.483
  Επόμενο Ταξίδι:
  Γερμανία
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Γή του Πυρός
  Καλώς τον!!! :)


  Καλά να είστε να ταξιδεύετε και εγώ να σας καμαρωνω :)

  Ωραία εισαγωγή !!!! Ήδη τριβω χέρια και περιμένω εναγωνίως το "σκαρφάλωμα" στα βουνά :D

  Ε, τώρα στεναχωρεθηκα.....:cry:
   
  #4
  DePuy, Dina Z, KostasLia and 3 others like this.
 5. damasta

  damasta Member

  Μηνύματα:
  172
  Likes:
  238
  Επόμενο Ταξίδι:
  το ΔΝΤ θα δειξει
  το φθινοπωρο το περιμενα με ανυπομονησια για δυο λογους:τις αφηγησεις των vasiliss και grenera

  grenera .....κι εγω στενοχωρηθηκα, λες και ακυρωθηκε δικο μου οδικο:(:(:(

  vasiliss...εχω πιασει θεση πλατεια και παρακολουθω με ενθουσιασμο μικρου παιδιου!!!
   
  #5
  DePuy, KostasLia, Grerena and 2 others like this.
 6. vasiliss

  vasiliss Member

  Μηνύματα:
  488
  Likes:
  2.711
  Επόμενο Ταξίδι:
  ;;;;
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ρωσία -Ισλανδία - Περού
  Σε ευχαριστώ πολύ @damasta .
  Πιστεύω ότι μέσα στον Σεπτέμβριο η ιστορία θα έχει ολοκληρωθεί.
   
  #6
  DePuy and Grerena like this.
 7. Grerena

  Grerena Member

  Μηνύματα:
  637
  Likes:
  5.438
  Επόμενο Ταξίδι:
  οδικό έως Ελσίνκι
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ιορδανία
  Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ όλους για τη συμπαράσταση αυτή. :icon_redface:
  Πραγματικά συνομώτησε το σύμπαν προκειμένου να μην πάω αυτό το ταξίδι. :cry: Πολλά στραβά μπήκαν στο δρόμο μου.
  Αλλά δεν θα αφήσω την οργάνωση και τα σχέδια να πάνε χαμένα. Λέω να το επιχειρήσω κατά τον Ιούνιο, μετά τις Πανελλήνιες αυτή τη φορά. Θα απαρνηθώ τον αγαπημένο μου Σεπτέμβριο μήπως και ξεγελάσω την τύχη μου.

  Προς το παρόν Βασίλη βάλε τα δυνατά σου να ... με παρηγορήσεις! :(
  Η Σόφια θα είναι και στο δικό μου πρόγραμμα μέσα και η Ρουμανία είναι πολύ αγαπημένη και η αφήγησή σου απαραίτητη για να συμπληρώσει την αναμενόμενα όμορφη ιστορία σου.

  :haha::haha::haha:
   
  #7
  chris7, DePuy, Elena2508 and 3 others like this.
 8. KostasLia

  KostasLia Member

  Μηνύματα:
  289
  Likes:
  1.505
  Επόμενο Ταξίδι:
  για Βαλκάνια το κόβω
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Βιετνάμ
  Ωχ κρίμα και εγώ το περίμενα πως και τι..
  πόσο μάλλον που και για μένα η φετινή χρονιά ταξιδιωτικά πάτωσε εντελώς..
  Δεν παραπονιέμαι όμως μέχρι να φτάσουν τα δίδυμα σε ηλικία να ξεκινήσουμε και μεις τα οδικά θα έχεις κάνει και εσύ και ο @vasiliss τόσα πολλά που δεν θα ξέρω από που να ξεκινήσω..!!!:bleh:
  Οπότε ας απολαύσουμε από το σπίτι ακόμη μια υπέροχη ιστορία να γεμισουμε λίγο τις μπαταρίες μας....!!!!
   
  #8
 9. vasiliss

  vasiliss Member

  Μηνύματα:
  488
  Likes:
  2.711
  Επόμενο Ταξίδι:
  ;;;;
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ρωσία -Ισλανδία - Περού
  Λία, κατ' αρχάς να σας ζήσουν τα δίδυμα.

  Λίγη υπομονή και τα πράγματα θα στρώσουν σιγά σιγά.

  Προσωπική γνώμη, να μην αφήσετε να μαζευτούν "τόσα πολλά" δικά μας, αλλά από άνοιξη να ξεκινήσετε σιγά σιγά τα ταξίδια μαζί με τα μικρά σας.
  Όταν η μεγάλη μου κόρη έγινε 8 μηνών, έκανε το πρώτο της ταξίδι στη Λευκάδα κι από τότε δεν έχει σταματήσει.
   
  #9
 10. KostasLia

  KostasLia Member

  Μηνύματα:
  289
  Likes:
  1.505
  Επόμενο Ταξίδι:
  για Βαλκάνια το κόβω
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Βιετνάμ
  @vasiliss Σε ευχαριστώ πολύ

  Από υπομονή άλλο τίποτα.Δεν είμαι στο σωστό φόρουμ να αρχίσω την ανάλυση θα πρέπει να απευθυνθώ σε κανένα φόρουμ για νεες μαμάδες :haha: αλλά η αλήθεια είναι ότι τραβήξαμε πολλά μέχρι και πριν λίγες μέρες οπότε τώρα πέρνουμε ανάσα..δόξα το Θεο όλα καλά

  Άστα είπα το Σάββατο που μας πέρασε να πάμε σε μια βάφτιση στα Φάρσαλα να συνηθίζουν και το αυτοκίνητο και το μόνο που πρόλαβα να κάνω ήταν να δώσω το δώρο... Α!!! και να φάω μισή μπριζόλα:haha:!! όλο ζητούσα το κλειδί από το σπίτι της ξαδέρφης να πάω μια για ταισμα το ένα την άλλη για το άλλο. Το συμπέρασμα??Δεν ήμαστε για πουθενά αυτόν τον καιρό, μέχρι το πάρκο και πολύ μας είναι...

  Ξεκινάω του χρόνου να μαστε καλά με μια Αγγλία να αφήσω τα μικρά με θεία και μάμα για μερικές μέρες να δούμε το Λονδίνο, το Bath και ίσως την Οξφορδη μόνοι μας..και συνέχεια Southampton και περίχωρα μαζί με τα μωρά μιας που έχουμε και σπίτι εκεί. Απο κει και πέρα αν δεν φιλοτιμηθεί η μαμά για babysitting (να κάνουμε και μια Ισλανδία να στανιάρουμε!!) ξεκινάν τα οδικά που θα έχουμε ξεπεταχτεί κάπως!!!

  Προς το παρόν ταξιδεύω μαζί σας!!!
  Μπορεί να μην μπαίνω τακτικά επειδή δεν προλαβαίνω αλλά να ξέρετε σας διαβάζω από το κινητό στα λεπτά που προλαβαίνω να ξεκλέψω..
   
  #10
  Last edited: 11 Σεπτεμβρίου 2018
  echo2011, DePuy, gelf and 4 others like this.
 11. vasiliss

  vasiliss Member

  Μηνύματα:
  488
  Likes:
  2.711
  Επόμενο Ταξίδι:
  ;;;;
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ρωσία -Ισλανδία - Περού
  Ημέρα 2η : Μονή ΡίλαςΣόφιαΦιλιππούπολη


  Μια σκέψη να πάω μέχρι τη μονή Ροζινού πολύ πρωί μόνος μου, χάθηκε μέσα στο πρωινό χουζούρεμα, οπότε μαζευτήκαμε και νωρίς ξεκινήσαμε για τη Ρίλα.

  Κάπου στον δρόμου συναντήσαμε και το τελευταίο αυτοκίνητο του καραβανιού και σε πλήρη ανάπτυξη πια, ξεκινήσαμε ουσιαστικά το ταξίδι μας.

  Αρκετά χιλιόμετρα τα κάναμε σε δρόμο που δεν ήταν αυτοκινητόδρομος και όταν τελικά φτάσαμε σε αυτόν, βγήκαμε για να κατευθυνθούμε παράλληλα με τον ποταμό Rilska, μέσα από ένα όμορφο φυσικό τοπίο, προς την ομώνυμη μονή.

  Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι η ημέρα ήταν Κυριακή, αλλά ο κόσμος και τα σταθμευμένα αυτοκίνητα ήταν πολλά, οπότε καταλήξαμε να βρούμε χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητα 1 με 1,5 χλμ. μετά το μοναστήρι.

  A (2).jpg A (5).jpg A (9).jpg

  Η Ρίλα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.147 μέτρα, είναι το no1 προσκύνημα της Βουλγαρίας και μνημείο προστατευόμενο από την Unesco.
  Σύμφωνα με την παράδοση, τη μονή ίδρυσε ο ερημίτης Άγιος Ιωάννης της Ρίλας, από τον οποίο και πήρε το όνομά της και έφτασε στο απόγειό της από το 12ο ως το 14ο αιώνα.

  ae (5).jpg ae (1).jpg

  Τα παλαιότερα κτίρια στο συγκρότημα χρονολογούνται από αυτή την περίοδο - ο Πύργος του Χρέλια (1334 - 1335) και μια μικρή εκκλησία ακριβώς δίπλα του (1343). Στο τέλος του 14ου αιώνα ακολούθησαν πολυάριθμες επιδρομές και η καταστροφή του μοναστηριού στα μέσα του 15ου αιώνα. Η μονή πέρασε από πολλές φάσεις ανακατασκευής και καταστροφής στους αιώνες που ακολούθησαν, έως ότου να πάρει την σημερινή της μορφή.

  A (11).jpg ae (12).jpg

  Εντυπωσιακή είναι η κεντρική εκκλησία του μοναστηριού, που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Είναι διακοσμημένη με νωπογραφίες τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία του εσωτερικού της είναι το περίφημο ξυλόγλυπτο επίχρυσο εικονοστάσι της.

  A (7).jpg
  A (6).jpg
  Υπάρχει μία μικρή αυστηρότητα όσον αφορά την ευπρεπή ένδυση, η οποία όμως μάλλον λόγω του μεγάλου πλήθους, δεν είδα να εφαρμόζεται αυστηρά.

  Μετά από τον ναό, κάποιοι πήγαμε έως το μοναστηριακό μουσείο, κυρίως για να δούμε ένα αντικείμενο, το Σταυρό του Ραφαήλ, ένα ξύλινο σταυρό φτιαγμένο από ένα κομμάτι ξύλου (81 Χ 43 εκ.). Σκαλίστηκε από ένα μοναχό, ονόματι Ραφαήλ, με τη χρήση λεπτού κοπιδιού και μεγεθυντικών φακών, για την αναπαραγωγή 140 θρησκευτικών σκηνών και 650 μορφών σε μικρογραφία. Η εργασία για το καλλιτέχνημα αυτό κράτησε δώδεκα χρόνια, πριν ολοκληρωθεί το 1802, οπότε ο μοναχός έχασε το φως του.

  A (15).jpg A (14).jpg
  ae (7).jpg
  Καταφέραμε να βγάλουμε στα κλεφτά μερικές φωτογραφίες και συναντήσαμε τους υπόλοιπους, ώστε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.

  Πλησίαζε το μεσημέρι καθώς κινούμαστε στο δρόμο της επιστροφής, οπότε μία στάση για ένα γρήγορο πικ – νικ στην όμορφη κοιλάδα που διασχίζαμε, ήταν επιβεβλημένη.

  Επόμενος προορισμός μας, ήταν η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, όπου είχα σκεφτεί να κάνουμε μία γρήγορη βόλτα και να της αφιερώσουμε 3-4 ώρες για να πάρουμε μία μικρή γεύση του κέντρου της.

  Όμως κάπου εκεί άρχισαν οι αναποδιές της ημέρας. Κάπου στον αυτοκινητόδρομο, το ένα από τα αυτοκίνητα μας ειδοποίησε ότι πρέπει επειγόντως να σταματήσει γιατί είχε σηκώσει μεγάλη θερμοκρασία. Αλάρμ και στην άκρη του δρόμου, σύσκεψη από τους άντρες του γκρουπ για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα.
  Αφού λοιπόν για καμιά ώρα γεμίζαμε το ψυγείο που ξαναάδειαζε τα νερά, όταν σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του ασθενούς, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αφού κάναμε όλοι τον σταυρό μας να πάνε όλα καλά. Είχα έναν ενδοιασμό για το αν πρέπει να μπούμε τελικά στην πόλη, αλλά μετά από μία μίνι σύσκεψη αποφασίσαμε να το ρισκάρουμε.

  IMG_20180819_160649.jpg IMG_20180819_160632.jpg IMG_20180819_160409.jpg

  Η πόλη και οι δρόμοι της ήταν ευτυχώς σχεδόν άδειοι, έτσι λοιπόν εύκολα φτάσαμε και παρκάραμε δίπλα από τον σταθμό του μετρό Serdica. Από εκεί θα ακολουθούσαμε την διαδρομή που μας είχε χαράξει η @Klair (πολύ την ευχαριστώ) και την παραθέτω παρακάτω για όποιον ενδιαφέρεται για ένα σύντομο tour στο κέντρο της πόλης.

  b (4).jpg b (9).jpg b (10).jpg IMG_20180819_160807.jpg

  Αφού φτάσαμε κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο, συνεχίστηκαν οι αναποδιές. Ξαφνικά άνοιξαν οι ουρανοί και η βροχή μας καθήλωσε για μισή ώρα κάτω από ένα υπόστεγο καθώς κανείς δεν είχε προνοήσει να πάρει ομπρέλα μαζί του. Μετά και από αυτή την καθυστέρηση, συνεχίσαμε κουτσουρεμένη την βόλτα μας και με ταχύ ρυθμό.

  b (7).jpg b (8).jpg IMG_20180819_161146.jpg IMG_20180819_165426.jpg

  Αφού φτάσαμε στο άγαλμα του Stefan Stambolov, κατευθυνθήκαμε προς το ναό Aleksandar Nevski τον ναό της Αγίας Σοφίας, τον ρώσικο ναό και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Οι γυναίκες ήθελαν και μια βόλτα στο Sofia's Central Market Hall, οπότε τους έδωσα άπλετο χρόνο ( μισή ώρα):rolleyes::) για να το επισκεφτούν.

  IMG_20180819_162047.jpg IMG_20180819_171812.jpg IMG_20180819_175142.jpg

  Στη Σόφια ήταν που άρχισε ο "χορός με τις νύφες". o_O
  Σε όλες, μα όλες τις πόλεις και τα σημαντικά αξιοθέατα που πήγαμε, καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας, συναντήσαμε δεκάδες νύφες και γαμπρούς που έκαναν την φωτογράφιση του γάμου τους.
  Άσε που μπήκαμε απρόσκλητοι και σε κάμποσους γάμους και φωτογραφίζαμε το γεγονός.:lol:

  IMG_20180819_173534.jpg

  Σε αυτόν το γάμο μας έκαναν εντύπωση οι "κορώνες" που φορούσαν οι νεόνυμφοι.
  IMG_20180819_171439.jpg b (5).jpg

  Σαν μία γενική αποτίμηση της 3ωρης επίσκεψής μας στο κέντρο της Σόφιας, θα μπορούσα να πω ότι μας άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Όμορφα κτίρια και ναοί, καθαριότητα, εύκολη και χωρίς πολύ περπάτημα η πρόσβαση στα κύρια σημεία ενδιαφέροντος.
  Η επίσκεψή μας είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα, επομένως η Σόφια θα μας ξαναδεί, ώστε να εντρυφήσουμε σε αυτήν περισσότερο.

  Αρκετά αργά, ξεκινήσαμε για τον τελικό μας προορισμό, τη Φιλιππούπολη. Εκεί είχαμε μία μικρή εμπλοκή μέχρι να πάρουμε τα κλειδιά των διαμερισμάτων και τελικά αποφασίσαμε να αφήσουμε το κέντρο για την επόμενη και να φάμε το βραδινό μας στο εστιατόριο “ Rendezvous”, που μας πρότειναν και βρισκόταν στη γειτονιά μας.
  Πήραμε τηλέφωνο για να δούμε αν θα βρούμε τραπέζι, αλλά δεν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε γιατί κανένας δεν μιλούσε αγγλικά. Σε 5 λεπτά μας πήραν τηλέφωνο και κάποιος που μιλούσε ελληνικά :shock: μας βοήθησε τελικά να κλείσουμε τραπέζι. Το εστιατόριο τελικά αποδείχτηκε αρκετά καλό.
   

  Επισυναπτόμενα Αρχεία:

  #11
  Last edited: 11 Σεπτεμβρίου 2018
  alma, Pel, Eurotraveler and 14 others like this.
 12. Grerena

  Grerena Member

  Μηνύματα:
  637
  Likes:
  5.438
  Επόμενο Ταξίδι:
  οδικό έως Ελσίνκι
  Ονειρεμένο Ταξίδι:
  Ιορδανία
  Αχ! Αυτά ακριβώς θέλω να κάνω και εγώ. όλα όσα έχεις περιγράψει μέχρι στιγμής θέλω και εγώ να τα εντάξω στο επόμενο δικό μου οδικό. Κατά προτίμηση και με τις νύφες μαζί αλλά ... χωρίς την πολυκοσμία της Ρίλα και τη βροχή της Σόφιας :rolleyes::rolleyes:.
  Δεν είμαι πολύ σίγουρη όμως για το αν το Μελένικο αξίζει την παράκαμψη, δεδομένου ότι εγώ θα το κάνω στο γυρισμό μου και μπορεί και να βιάζομαι.
  Όσον αφορά τη Σόφια (από ένα πέρασμα που έχω κάνει και εγώ) συμφωνώ και εγώ μαζί σου. Ήταν ανώτερη των προσδοκιών μου.
  Περιμένω και τη συνέχεια....
   
  #12
  DePuy, KostasLia and vasiliss like this.