Βουλγαρία Ρουμανία Σερβία Ένα καραβάνι, σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Βελιγράδι. (Αύγουστος 2018)

vasiliss

Member
Μηνύματα
915
Likes
8.341
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ρωσία -Ισλανδία - Περού

Ημέρα 9η :Τιμισοάρα – Βελιγράδι

Ας δούμε λοιπόν πως είναι η Τιμισοάρα και την ημέρα.

Ξεκινήσαμε την βόλτα μας διασχίζοντας το πάρκο Brătianu με κατεύθυνση το πάρκο Rozelor (των ρόδων) που ήθελε να δει ο ανιψιός μου, αλλά δυστυχώς ήταν περιφραγμένο και δεν καταφέραμε να βρούμε ανοιχτή είσοδο (δεν πολυψάξαμε είναι η αλήθεια).:)
Έτσι συνεχίσαμε παράλληλα με αυτό, μέχρι να συναντήσουμε τον ποταμό Μπέγκα και μία από τις γέφυρες αυτού, όπου και είχαμε δώσει ραντεβού με μία από τις οικογένειες.



Από το σημείο αυτό ξεκινούσαν δωρεάν 15λεπτες βαρκάδες, αλλά εκείνη την στιγμή δεν το γνωρίζαμε, οπότε συνεχίσαμε προς τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό.



Το κέντρο της πόλη έχει αρκετά πάρκα, πολύ πράσινο και χαμηλά κτίρια.
Ο ναός δεν είναι και πολύ παλιός, αν θυμάμαι καλά περίπου του 1920 μας είπε η Georgeta, είναι όμως πολύ εντυπωσιακός τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Η ημέρα είναι Κυριακή και η εκκλησία είναι γεμάτη κόσμο.



Ανάψαμε ένα κεράκι, παρακολουθήσαμε για λίγο την λειτουργία και την καλλίφωνη χορωδία και κατευθυνθήκαμε προς την πλατεία Victoriei.



Όμορφα κτίρια, αλλά ελαφρώς αφημένα στην τύχη τους, στεφανώνουν την πλατεία, στην κορυφή της οποίας υπάρχει η όπερά της.
(Όταν έψαχνα για τα φεστιβάλ της Ρουμανίας, είδα ότι υπήρχε και φεστιβάλ όπερας εκείνες τις ημέρες, αλλά όχι το βράδυ που βρισκόμασταν εμείς εκεί)




Ανεβαίνοντας τον πεζόδρομο δεξιά της Όπερας, συναντήσαμε και μία Gelateria και δεν χάσαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα παγωτά της, από τα οποία ξεχωρίσαμε την αλατισμένη καραμέλα.

Σειρά είχε η Liberty's Square στο κέντρο της οποίας υπάρχει το μνημείο Statuia Sfintei Maria, το οποίο ανεγέρθη το 1906 για αντικαταστήσει ένα παλιότερο που είχε καταστραφεί. Κάποιος Ιησουίτης μοναχός είχε εκτελεστεί εδώ, έγινε κάποιο θαύμα και έτσι ανεγέρθη το πρώτο μνημείο.



Τελικός μας προορισμός η Piața Unirii. Πολύ εντυπωσιακή πλατεία και αυτή με τον καθολικό καθεδρικό ναό, έναν πιο μικρό Σέρβικο ορθόδοξο ναό, πολλά εντυπωσιακά κτίρια γύρω από αυτήν και το μνημείο Holy Trinity Statue στο κέντρο της.




Στον Σέρβικο ναό αν και ήταν 11:00 γινόταν ακόμη λειτουργία και υπήρχε αρκετός κόσμος κι εκεί. Παρακολουθήσαμε κι εκεί ένα μικρό μέρος της λειτουργίας, μας μοίρασαν μία χαρτοπετσέτα για να πάρουμε, φαντάζομαι, στο τέλος το αντίδωρο, αλλά δεν καθίσαμε μέχρι το τέλος για να δούμε σε τι θα μας χρησίμευε.



Γενικά όπου και να κινηθήκαμε στο κέντρο, πλην των εκκλησιών, κόσμο δεν είδαμε, τουρίστες δε ούτε για δείγμα.

Η Georgeta μας είχε προτείνει να μην χάσουμε το Art Museum, το οποίο εξωτερικά είναι ένα πανέμορφο κτίριο σε ρυθμό μπαρόκ, εσωτερικά δεν το είδαμε, καθώς οι περισσότεροι προτίμησαν να πιουν έναν καφέ. Μία οικογένεια θα συνέχιζε την βόλτα της, η οποία κατέληξε πάλι στον ποταμό Μπέγκα και έτσι έμαθαν για την βαρκάδα την οποία και έκαναν.



Εγώ, επειδή έπρεπε να παραδώσουμε το διαμέρισμα στις 12, πήγα να φορτώσω το αυτοκίνητο με τα πράγματα που ήδη ήταν μαζεμένα και δεν ξέρω με πια λογική δεν τα είχαμε φορτώσει πριν ξεκινήσουμε την βόλτα μας.

Έτσι πέρασα από τον μικρό ευαγγελικό ναό



και το μοναδικό κομμάτι της οχύρωσης της πόλης που είχε διασωθεί, το Maria Theresia Bastion.



Διέσχισα το πάρκο Civic



και βρέθηκα στο διαμέρισμα όπου έκανα την αγγαρεία της ημέρας.

Το ραντεβού μας ήταν στο τεράστιο και άσχημο σιντριβάνι της κυκλικής πλατείας Ionel I. C. Brătianu, όπου παρκαρισμένος παράνομα πάνω σε ένα πεζοδρόμιο, με προσέγγισε ένα περιπολικό, μου είπε ο αστυνομικός σε σπαστά ελληνικά «γεια σου τι κάνεις» :shock: του είπα κι εγώ στα ελληνικά :haha: ότι περιμένω την οικογένεια και θα φύγω σύντομα και έφυγαν.
Και οι Ρουμάνοι (εκτός των Σέρβων) είναι φίλοι μας;;:)

Την Ρουμανία την εγκαταλείψαμε μέσω του συνοριακού περάσματος Schenker αφού διασχίσαμε έναν δρόμο ο οποίος δεν ήταν εθνική, αλλά είχε λίγη κίνηση και ήταν σχετικά εύκολος. Γρήγορο συνοριακό πέρασμα και να ‘μαστε στην αγαπημένη Σερβία. Κι εδώ ο δρόμος επαρχιακός όμως πολύ γρήγορα βρισκόμαστε στα προάστια του Βελιγραδίου. Συνολικά από Τιμισοάρα κάναμε γύρω στις 2:30 ώρες.

Αν και είχα κλείσει διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, για χάρης της ομάδας το ακύρωσα και κλείσαμε όλοι μαζί κάπου περιφερειακά, οπότε είχαμε ένα θέμα με το πήγαινε – έλα, που ήταν λίγο χρονοβόρο. Ευτυχώς το Βελιγράδι δεν μου φάνηκε και τραγικό ως προς την κίνηση και την οδήγηση των ντόπιων, καλύτερο πάντως από την Αθήνα και την οδηγική συμπεριφορά των Αθηναίων. Επίσης έχει και ένα εξαιρετικό δίκτυο πάρκινγκ αρκετά οικονομικών. Όταν χρειάστηκε να παρκάρουμε στον δρόμο, μας εξυπηρέτησαν οι ντόπιοι που έστειλαν το σχετικό sms από τα κινητά τους και δεν δέχονταν επ’ ουδενί να πάρουν το ανάλογο αντίτιμο.
Πολύ χρήσιμη μας φάνηκε η σελίδα http://parking-servis.co.rs/eng/ όπου μπορείς να βρεις όλα τα πάρκινγκ και την διαθεσιμότητα θέσεων.

Αφού ξεκουραστήκαμε για λίγο στα δωμάτιά μας, ξεκινήσαμε με προορισμό το κέντρο και την Republic Square. Μας βοήθησαν κάτι αστυνομικοί να παρκάρουμε στον δρόμο,:rolleyes-80: αφού ήταν Κυριακή και το πάρκινγκ ήταν δωρεάν.

Δυστυχώς από το απόγευμα ο καιρός είχε χαλάσει, είχε βάλει κρύο και έβρεχε κατά διαστήματα. Δεν το βάλαμε κάτω όμως, πήραμε αδιάβροχα και ομπρέλες και ξεκινήσαμε για την πλατεία.

Η πλατεία με το άγαλμα του έφιππου πρίγκιπα Μιχαήλ ήταν δυστυχώς περιφραγμένη, καθώς γινόταν ανάπλαση αυτής. Έτσι πήραμε τον πεζόδρομο που ξεκινάει από εκεί και καταλήγει στην είσοδο του φρουρίου Κalemegdan.

(Η μοναδική φωτογραφία, λόγω βροχής)


Διασχίσαμε το φρούριο έως το σημείο που βρίσκεται το άγαλμα του νικητή από όπου έχεις ωραία θέα της ένωσης των δύο ποταμών (Δούναβης και Σάβος). Το ψιλόβροχο τύπου σπρέι, δεν μας άφησε να ευχαριστηθούμε την βόλτα μας, οπότε επιστρέψαμε στην πλατεία ψάχνοντας κάπου να φάμε. Τελικά καταλήξαμε στο εστιατόριο Boutique απέναντι από την κλειστή πλατεία όπου φάγαμε αρκετά καλά.

 

Attachments

Last edited by a moderator:

Grerena

Member
Μηνύματα
1.286
Likes
16.824
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Tromso, Las Vegas
Επιτέλους!
Ένα οδικό στα Βαλκάνια,... πάλι!!!
Πραγματικά περίμενα με μεγάλη αδημονία το ταξίδι σου Βασίλη.
Ειδικά μετά την ακύρωση του δικού μου φετινού οδικού, :cry: ... η δική σου ιστορία θα με παρηγορήσει και φυσικά θα με "ταξιδέψει".
Περιμένω λοιπόν να διαβάσω για μέρη γνώριμα, αλλά και μέρη άγνωστα, από τα αγαπημένα Βαλκάνια, ελπίζοντας να καταφέρω να τα εντάξω και εγώ στα δικά μου σχέδια.

Καλά;;;;;; 21 άτομα;;;;; Δεν γίνεται!!!
Όσο πας το κάνεις και πιο δύσκολο. Πως γίνεται να βρίσκετε ξενοδοχείο και φαγητό; πως γίνεται να κινείστε τόσοι πολλοί; Συμφωνείτε στην επιλογή των αξιοθέατων; Που θα πάτε σήμερα και τι θα δείτε; Ή είναι όλα προκαθορισμένα, έχουν όλοι "διαβάσει το πρόγραμμα", έχουν συμφωνήσει, και ακολουθούν όπως στα group, τους αρέσει δεν τους αρέσει;

Πάντως μπράβο που συνεχίζεις ακάθεκτος.
Περιμένω τη συνέχεια......:):):)
 

vasiliss

Member
Μηνύματα
915
Likes
8.341
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Πραγματικά περίμενα με μεγάλη αδημονία το ταξίδι σου Βασίλη.
Ειδικά μετά την ακύρωση του δικού μου φετινού οδικού, :cry: ... η δική σου ιστορία θα με παρηγορήσει και φυσικά θα με "ταξιδέψει".
Σε ευχαριστώ πολύ @Grerena . Πραγματικά λυπάμαι για την ακύρωση του ταξιδιού σας, του οποίου, να μην σου το κρύψω, περίμενα κι εγώ με ανυπομονησία την εξιστόρηση, γιατί ο τελικός σου προορισμός - η Πολωνία- είναι μέσα και στα δικά μου μελλοντικά σχέδια. Υγεία να υπάρχει και όλα θα γίνουν.

Καλά;;;;;; 21 άτομα;;;;; Δεν γίνεται!!!
Όσο πας το κάνεις και πιο δύσκολο. Πως γίνεται να βρίσκετε ξενοδοχείο και φαγητό; πως γίνεται να κινείστε τόσοι πολλοί; Συμφωνείτε στην επιλογή των αξιοθέατων; Που θα πάτε σήμερα και τι θα δείτε; Ή είναι όλα προκαθορισμένα, έχουν όλοι "διαβάσει το πρόγραμμα", έχουν συμφωνήσει, και ακολουθούν όπως στα group, τους αρέσει δεν τους αρέσει;
Να πω την αλήθεια μου φέτος φοβήθηκα ότι δεν θα τα καταφέρουμε και θα έχουμε παρεξηγήσεις, όμως όλα κύλησαν τόσο εύκολα και ομαλά, που μου έκανε κι εμένα εντύπωση.

Βέβαια το ταξίδι έχει σχεδιαστεί από εμένα, κυρίως πάνω στα δικά μου γούστα και δεν επιδέχομαι εύκολα σημαντικές αλλαγές πάνω σε αυτό.:rolleyes-80:
Κάθε βράδυ την ώρα του φαγητού δινόταν το γενικό πλάνο που θα ακολουθούσαμε την επόμενη και οι εναλλακτικές για όσους δεν επιθυμούσαν να ακολουθήσουν, αν και σπάνια γινόταν αυτό.
Μην ξεχνάμε βέβαια ότι για 3 ημέρες το γκρουπ έσπασε στα δύο, το οποίο όμως κι αυτό ήταν προγραμματισμένο και είχα ορίσει υπεύθυνο στο δεύτερο γκρουπ.:rolleyes: :haha:

Μία γενική ιδέα της διαδρομής έχουν σχεδόν όλοι. Κάποιους δεν τους ενδιαφέρει καθόλου από πριν να ξέρουν τι θα δούμε, είτε επειδή μου έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη :bleh: είτε επειδή θέλουν να μην έχουν δει σε φωτογραφίες ότι θα δουν live.
Είναι και δυο - τρεις που τους εμπιστεύομαι περισσότερο και τους αρέσει το ψάξιμο,οπότε σε αυτούς αναθέτω την συγκέντρωση πληροφοριών και την ξενάγηση σε πόλεις ή αξιοθέατα.

Φέτος άκουσα από τον αδερφό μου, που συμμετέχει στα ταξίδια, να λέει σε κάποιον ότι δεν παρεμβαίνει, γιατί αν αρχίσει να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του, τότε όλα θα τιναχτούν στον αέρα και ίσως να σκέφτονται έτσι και κάποιοι άλλοι.
Μην ξεχνάμε ότι από τους 21, οι 12 είναι έφηβοι και παιδιά, οπότε για αυτούς είναι μία μεγάλη εκδρομή και περιπέτεια όλο αυτό το ταξίδι. Ο μικρότερος της παρέας, 7 ετών, ενώ ήταν η πρώτη του συμμετοχή και φοβόμουν ότι θα κουραστεί από τον γρήγορο ρυθμό, όταν φτάσαμε στο Βελιγράδι, με παρακαλούσε αν γίνεται να παρατείνω κι άλλο το ταξίδι και να μην τελειώσει τόσο γρήγορα. :shock: :)
Επίσης χάρηκα, πολύ όταν τυχαία άκουσα κάποιους από τους εφήβους μας, να σχεδιάζουν το πρώτο interrail τους, για όταν ενηλικιωθούν.
Τώρα για το φαγητό υπεύθυνη έχω ορίσει την γυναίκα μου, η οποία συνεχώς αμελεί να προετοιμαστεί και συνήθως ψαχνόμαστε τελευταία στιγμή. Φέτος όμως παραδόξως, καταφέραμε και γευματίσαμε παντού, όλοι μαζί.
Αυτό που πραγματικά μου έλυσε τα χέρια και έφυγε ένα μεγάλο βάρος από πάνω μου, ήταν ότι πια σχεδόν όλοι βρήκαν μόνοι τους τα ξενοδοχεία τους.
Ελπίζω τελικά να μείνουμε 21 και να μην πολλαπλασιαστούμε κι άλλο.:D
Έχω απαγορεύσει σε όλους να λένε καλά λόγια για το ταξίδι μας, για να μην γίνεται διαφήμιση και έχουμε και νέους υποψηφίους. :lol:
 

Sassenach77

Member
Μηνύματα
7.075
Likes
20.112
Επόμενο Ταξίδι
Τατζικιστάν
Ονειρεμένο Ταξίδι
Γη του Πυρός
Καλώς τον!!! :)


ώστε να φτάσουμε αισίως τους 21 (συνολο αυτοκινητων 5).
Καλά να είστε να ταξιδεύετε και εγώ να σας καμαρωνω :)

κι εμείς παίρνουμε τα βουνά.
Ωραία εισαγωγή !!!! Ήδη τριβω χέρια και περιμένω εναγωνίως το "σκαρφάλωμα" στα βουνά :D

Ειδικά μετά την ακύρωση του δικού μου φετινού οδικού
Ε, τώρα στεναχωρεθηκα.....:cry:
 

damasta

Member
Μηνύματα
192
Likes
393
Επόμενο Ταξίδι
ιού επιτρέποντος ΠΑΝΤΟΥ
το φθινοπωρο το περιμενα με ανυπομονησια για δυο λογους:τις αφηγησεις των vasiliss και grenera

grenera .....κι εγω στενοχωρηθηκα, λες και ακυρωθηκε δικο μου οδικο:(:(:(

vasiliss...εχω πιασει θεση πλατεια και παρακολουθω με ενθουσιασμο μικρου παιδιου!!!
 

vasiliss

Member
Μηνύματα
915
Likes
8.341
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
το φθινοπωρο το περιμενα με ανυπομονησια για δυο λογους:τις αφηγησεις των vasiliss και grenera

grenera .....κι εγω στενοχωρηθηκα, λες και ακυρωθηκε δικο μου οδικο:(:(:(

vasiliss...εχω πιασει θεση πλατεια και παρακολουθω με ενθουσιασμο μικρου παιδιου!!!
Σε ευχαριστώ πολύ @damasta .
Πιστεύω ότι μέσα στον Σεπτέμβριο η ιστορία θα έχει ολοκληρωθεί.
 

Grerena

Member
Μηνύματα
1.286
Likes
16.824
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Tromso, Las Vegas
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ όλους για τη συμπαράσταση αυτή. :icon_redface:
Πραγματικά συνομώτησε το σύμπαν προκειμένου να μην πάω αυτό το ταξίδι. :cry: Πολλά στραβά μπήκαν στο δρόμο μου.
Αλλά δεν θα αφήσω την οργάνωση και τα σχέδια να πάνε χαμένα. Λέω να το επιχειρήσω κατά τον Ιούνιο, μετά τις Πανελλήνιες αυτή τη φορά. Θα απαρνηθώ τον αγαπημένο μου Σεπτέμβριο μήπως και ξεγελάσω την τύχη μου.

Προς το παρόν Βασίλη βάλε τα δυνατά σου να ... με παρηγορήσεις! :(
Η Σόφια θα είναι και στο δικό μου πρόγραμμα μέσα και η Ρουμανία είναι πολύ αγαπημένη και η αφήγησή σου απαραίτητη για να συμπληρώσει την αναμενόμενα όμορφη ιστορία σου.

Έχω απαγορεύσει σε όλους να λένε καλά λόγια για το ταξίδι μας, για να μην γίνεται διαφήμιση και έχουμε και νέους υποψηφίους. :lol:
:haha::haha::haha:
 

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βιετνάμ
Ειδικά μετά την ακύρωση του δικού μου φετινού οδικού, :cry: ... η δική σου ιστορία θα με παρηγορήσει και φυσικά θα με "ταξιδέψει".
Ωχ κρίμα και εγώ το περίμενα πως και τι..
πόσο μάλλον που και για μένα η φετινή χρονιά ταξιδιωτικά πάτωσε εντελώς..
Δεν παραπονιέμαι όμως μέχρι να φτάσουν τα δίδυμα σε ηλικία να ξεκινήσουμε και μεις τα οδικά θα έχεις κάνει και εσύ και ο @vasiliss τόσα πολλά που δεν θα ξέρω από που να ξεκινήσω..!!!:bleh:
Οπότε ας απολαύσουμε από το σπίτι ακόμη μια υπέροχη ιστορία να γεμισουμε λίγο τις μπαταρίες μας....!!!!
 

vasiliss

Member
Μηνύματα
915
Likes
8.341
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Λία, κατ' αρχάς να σας ζήσουν τα δίδυμα.

πόσο μάλλον που και για μένα η φετινή χρονιά ταξιδιωτικά πάτωσε εντελώς..
Λίγη υπομονή και τα πράγματα θα στρώσουν σιγά σιγά.

φτάσουν τα δίδυμα σε ηλικία να ξεκινήσουμε και μεις τα οδικά θα έχεις κάνει και εσύ και ο @vasiliss τόσα πολλά που δεν θα ξέρω από που να ξεκινήσω..!!!
Προσωπική γνώμη, να μην αφήσετε να μαζευτούν "τόσα πολλά" δικά μας, αλλά από άνοιξη να ξεκινήσετε σιγά σιγά τα ταξίδια μαζί με τα μικρά σας.
Όταν η μεγάλη μου κόρη έγινε 8 μηνών, έκανε το πρώτο της ταξίδι στη Λευκάδα κι από τότε δεν έχει σταματήσει.
 

KostasLia

Member
Μηνύματα
311
Likes
1.742
Επόμενο Ταξίδι
για Βαλκάνια το κόβω
Ονειρεμένο Ταξίδι
Βιετνάμ
Λία, κατ' αρχάς να σας ζήσουν τα δίδυμα.
@vasiliss Σε ευχαριστώ πολύ

Λίγη υπομονή και τα πράγματα θα στρώσουν σιγά σιγά.
Από υπομονή άλλο τίποτα.Δεν είμαι στο σωστό φόρουμ να αρχίσω την ανάλυση θα πρέπει να απευθυνθώ σε κανένα φόρουμ για νεες μαμάδες :haha: αλλά η αλήθεια είναι ότι τραβήξαμε πολλά μέχρι και πριν λίγες μέρες οπότε τώρα πέρνουμε ανάσα..δόξα το Θεο όλα καλά

Προσωπική γνώμη, να μην αφήσετε να μαζευτούν "τόσα πολλά" δικά μας, αλλά από άνοιξη να ξεκινήσετε σιγά σιγά τα ταξίδια μαζί με τα μικρά σας.
Όταν η μεγάλη μου κόρη έγινε 8 μηνών, έκανε το πρώτο της ταξίδι στη Λευκάδα κι από τότε δεν έχει σταματήσει.
Άστα είπα το Σάββατο που μας πέρασε να πάμε σε μια βάφτιση στα Φάρσαλα να συνηθίζουν και το αυτοκίνητο και το μόνο που πρόλαβα να κάνω ήταν να δώσω το δώρο... Α!!! και να φάω μισή μπριζόλα:haha:!! όλο ζητούσα το κλειδί από το σπίτι της ξαδέρφης να πάω μια για ταισμα το ένα την άλλη για το άλλο. Το συμπέρασμα??Δεν ήμαστε για πουθενά αυτόν τον καιρό, μέχρι το πάρκο και πολύ μας είναι...

Ξεκινάω του χρόνου να μαστε καλά με μια Αγγλία να αφήσω τα μικρά με θεία και μάμα για μερικές μέρες να δούμε το Λονδίνο, το Bath και ίσως την Οξφορδη μόνοι μας..και συνέχεια Southampton και περίχωρα μαζί με τα μωρά μιας που έχουμε και σπίτι εκεί. Απο κει και πέρα αν δεν φιλοτιμηθεί η μαμά για babysitting (να κάνουμε και μια Ισλανδία να στανιάρουμε!!) ξεκινάν τα οδικά που θα έχουμε ξεπεταχτεί κάπως!!!

Προς το παρόν ταξιδεύω μαζί σας!!!
Μπορεί να μην μπαίνω τακτικά επειδή δεν προλαβαίνω αλλά να ξέρετε σας διαβάζω από το κινητό στα λεπτά που προλαβαίνω να ξεκλέψω..
 
Last edited:

vasiliss

Member
Μηνύματα
915
Likes
8.341
Επόμενο Ταξίδι
Οδικό στην ;;;;;
Ονειρεμένο Ταξίδι
Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Ημέρα 2η : Μονή ΡίλαςΣόφιαΦιλιππούπολη


Μια σκέψη να πάω μέχρι τη μονή Ροζινού πολύ πρωί μόνος μου, χάθηκε μέσα στο πρωινό χουζούρεμα, οπότε μαζευτήκαμε και νωρίς ξεκινήσαμε για τη Ρίλα.

Κάπου στον δρόμου συναντήσαμε και το τελευταίο αυτοκίνητο του καραβανιού και σε πλήρη ανάπτυξη πια, ξεκινήσαμε ουσιαστικά το ταξίδι μας.

Αρκετά χιλιόμετρα τα κάναμε σε δρόμο που δεν ήταν αυτοκινητόδρομος και όταν τελικά φτάσαμε σε αυτόν, βγήκαμε για να κατευθυνθούμε παράλληλα με τον ποταμό Rilska, μέσα από ένα όμορφο φυσικό τοπίο, προς την ομώνυμη μονή.

Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι η ημέρα ήταν Κυριακή, αλλά ο κόσμος και τα σταθμευμένα αυτοκίνητα ήταν πολλά, οπότε καταλήξαμε να βρούμε χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητα 1 με 1,5 χλμ. μετά το μοναστήρι.

A (2).jpg
A (5).jpg
A (9).jpg


Η Ρίλα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.147 μέτρα, είναι το no1 προσκύνημα της Βουλγαρίας και μνημείο προστατευόμενο από την Unesco.
Σύμφωνα με την παράδοση, τη μονή ίδρυσε ο ερημίτης Άγιος Ιωάννης της Ρίλας, από τον οποίο και πήρε το όνομά της και έφτασε στο απόγειό της από το 12ο ως το 14ο αιώνα.

ae (5).jpg
ae (1).jpg


Τα παλαιότερα κτίρια στο συγκρότημα χρονολογούνται από αυτή την περίοδο - ο Πύργος του Χρέλια (1334 - 1335) και μια μικρή εκκλησία ακριβώς δίπλα του (1343). Στο τέλος του 14ου αιώνα ακολούθησαν πολυάριθμες επιδρομές και η καταστροφή του μοναστηριού στα μέσα του 15ου αιώνα. Η μονή πέρασε από πολλές φάσεις ανακατασκευής και καταστροφής στους αιώνες που ακολούθησαν, έως ότου να πάρει την σημερινή της μορφή.

A (11).jpg
ae (12).jpg


Εντυπωσιακή είναι η κεντρική εκκλησία του μοναστηριού, που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα. Είναι διακοσμημένη με νωπογραφίες τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία του εσωτερικού της είναι το περίφημο ξυλόγλυπτο επίχρυσο εικονοστάσι της.

A (7).jpg

A (6).jpg

Υπάρχει μία μικρή αυστηρότητα όσον αφορά την ευπρεπή ένδυση, η οποία όμως μάλλον λόγω του μεγάλου πλήθους, δεν είδα να εφαρμόζεται αυστηρά.

Μετά από τον ναό, κάποιοι πήγαμε έως το μοναστηριακό μουσείο, κυρίως για να δούμε ένα αντικείμενο, το Σταυρό του Ραφαήλ, ένα ξύλινο σταυρό φτιαγμένο από ένα κομμάτι ξύλου (81 Χ 43 εκ.). Σκαλίστηκε από ένα μοναχό, ονόματι Ραφαήλ, με τη χρήση λεπτού κοπιδιού και μεγεθυντικών φακών, για την αναπαραγωγή 140 θρησκευτικών σκηνών και 650 μορφών σε μικρογραφία. Η εργασία για το καλλιτέχνημα αυτό κράτησε δώδεκα χρόνια, πριν ολοκληρωθεί το 1802, οπότε ο μοναχός έχασε το φως του.

A (15).jpg
A (14).jpg

ae (7).jpg

Καταφέραμε να βγάλουμε στα κλεφτά μερικές φωτογραφίες και συναντήσαμε τους υπόλοιπους, ώστε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας.

Πλησίαζε το μεσημέρι καθώς κινούμαστε στο δρόμο της επιστροφής, οπότε μία στάση για ένα γρήγορο πικ – νικ στην όμορφη κοιλάδα που διασχίζαμε, ήταν επιβεβλημένη.

Επόμενος προορισμός μας, ήταν η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, όπου είχα σκεφτεί να κάνουμε μία γρήγορη βόλτα και να της αφιερώσουμε 3-4 ώρες για να πάρουμε μία μικρή γεύση του κέντρου της.

Όμως κάπου εκεί άρχισαν οι αναποδιές της ημέρας. Κάπου στον αυτοκινητόδρομο, το ένα από τα αυτοκίνητα μας ειδοποίησε ότι πρέπει επειγόντως να σταματήσει γιατί είχε σηκώσει μεγάλη θερμοκρασία. Αλάρμ και στην άκρη του δρόμου, σύσκεψη από τους άντρες του γκρουπ για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα.
Αφού λοιπόν για καμιά ώρα γεμίζαμε το ψυγείο που ξαναάδειαζε τα νερά, όταν σταθεροποιήθηκε η κατάσταση του ασθενούς, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αφού κάναμε όλοι τον σταυρό μας να πάνε όλα καλά. Είχα έναν ενδοιασμό για το αν πρέπει να μπούμε τελικά στην πόλη, αλλά μετά από μία μίνι σύσκεψη αποφασίσαμε να το ρισκάρουμε.

IMG_20180819_160649.jpg
IMG_20180819_160632.jpg
IMG_20180819_160409.jpg


Η πόλη και οι δρόμοι της ήταν ευτυχώς σχεδόν άδειοι, έτσι λοιπόν εύκολα φτάσαμε και παρκάραμε δίπλα από τον σταθμό του μετρό Serdica. Από εκεί θα ακολουθούσαμε την διαδρομή που μας είχε χαράξει η @Klair (πολύ την ευχαριστώ) και την παραθέτω παρακάτω για όποιον ενδιαφέρεται για ένα σύντομο tour στο κέντρο της πόλης.

Με αφετηρία τον κεντρικό σταθμό του metro Serdika μπορείτε να δείτε τον αρχαιολογικό χώρο κάτω από τον σταθμό και την εκκλησία Πέτκα των Σελοποιών.
Στη συνέχεια βγαίνοντας στην πλατεία Largo (Ανεξαρτησίας) στα αριστερά υπάρχει μικρό πάρκο στο οποίο βρίσκεται το Τζαμί Banya Bashi και το Sofia Mineral Baths στο οποίο στεγάζεται το μουσείο Ιστορίας της Σόφιας.
Απέναντι ακριβώς από το Τζαμί θα δείτε την κλειστή αγορά Tsentralni Hali.

Συνεχίζοντας στην πλατεία Largo θα συναντήσετε τα τεράστια πρώην Κομμουνιστικά κτίρια και περνώντας από το εμπορικό TZUM, στη νότια πλευρά της Largo, βρίσκεται η Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια ακολουθείστε την Knyaz Aleksandar I για να δείτε την Εθνική Πινακοθήκη. Μόλις περάσετε την Εθνική Πινακοθήκη ο δρόμος αλλάζει ονομασία και λέγεται Tsar Osvoboditel. Συναντάτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και αμέσως μετά την Ρωσική Εκκλησία της Σόφιας (αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να μπείτε στο εσωτερικό), περνάτε το μικρό πάρκο με το άγαλμα του Stefan Stambolov και φτάνετε στο μνημείο με το άγαλμα του Tsar Osvoboditel. Ακριβώς απέναντι είναι το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο. Στο βάθος θα δείτε τον επιβλητικό ναό Aleksandar Nevski αλλά μην προχωρήσετε ακόμα προς εκεί.
Συνεχίστε ευθεία την Tsar Osvoboditel και θα φτάσετε στο πάρκο Knyazheska Gradina στο οποίο βρίσκεται το μνημείο του Σοβιετικού Στρατού. Αξίζει μία μικρή γύρα στο πάρκο. Μετά το πάρκο είναι η γέφυρα των Αετών ( Orlov Most).

Επιστρέφετε πάλι πίσω και στη διασταύρωση των οδών Vasil Levski και Tsar Osvoboditel συναντάτε το Πανεπιστήμιο και το μικρό πάρκο Gradina St. Kliment Ohridski με το άγαλμα του Kliment.
Μερικά μόλις μέτρα από το Πανεπιστήμιο, επί της Levski βρίσκεται το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και αμέσως μετά βρίσκεστε στην καρδιά των αξιοθέατων της πόλης.
Ο καθεδρικός ναός, η Ακαδημία Καλών Τεχνών, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, το άγαλμα του Σαμουήλ, το κτίριο της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η υπαίθρια αγορά, το άγαλμα Shipka Monument όλα βρίσκονται εδώ.

Τελειώστε την γνωριμία σας με την πόλη περπατώντας στον κεντρικό δρόμο Vitosha φτάνοντας μέχρι το πάρκο Gradska Gradina όπου βρίσκεται το θέατρο Ivan Vazov και το διάσημο σιντριβάνι με το γλυπτό της γυναίκας (εύχομαι εσείς να το δείτε να λειτουργεί).

Αυτά σκέφτηκα να προτείνω για τις λίγες ώρες που θα βρίσκεστε στη Σόφια.
Ελπίζω να σας βγει ο χρόνος και να τα προλάβετε. Θα πάρετε μια καλή "γεύση" της πόλης.

Μελέτησέ τα και εσύ, δες στον χάρτη τις διαδρομές και τους χρόνους και φτιάξε το πρόγραμμά σου.
b (4).jpg
b (9).jpg
b (10).jpg
IMG_20180819_160807.jpg


Αφού φτάσαμε κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο, συνεχίστηκαν οι αναποδιές. Ξαφνικά άνοιξαν οι ουρανοί και η βροχή μας καθήλωσε για μισή ώρα κάτω από ένα υπόστεγο καθώς κανείς δεν είχε προνοήσει να πάρει ομπρέλα μαζί του. Μετά και από αυτή την καθυστέρηση, συνεχίσαμε κουτσουρεμένη την βόλτα μας και με ταχύ ρυθμό.

b (7).jpg
b (8).jpg
IMG_20180819_161146.jpg
IMG_20180819_165426.jpg


Αφού φτάσαμε στο άγαλμα του Stefan Stambolov, κατευθυνθήκαμε προς το ναό Aleksandar Nevski τον ναό της Αγίας Σοφίας, τον ρώσικο ναό και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Οι γυναίκες ήθελαν και μια βόλτα στο Sofia's Central Market Hall, οπότε τους έδωσα άπλετο χρόνο ( μισή ώρα):rolleyes::) για να το επισκεφτούν.

IMG_20180819_162047.jpg
IMG_20180819_171812.jpg
IMG_20180819_175142.jpg


Στη Σόφια ήταν που άρχισε ο "χορός με τις νύφες". o_O
Σε όλες, μα όλες τις πόλεις και τα σημαντικά αξιοθέατα που πήγαμε, καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας, συναντήσαμε δεκάδες νύφες και γαμπρούς που έκαναν την φωτογράφιση του γάμου τους.
Άσε που μπήκαμε απρόσκλητοι και σε κάμποσους γάμους και φωτογραφίζαμε το γεγονός.:lol:

IMG_20180819_173534.jpg


Σε αυτόν το γάμο μας έκαναν εντύπωση οι "κορώνες" που φορούσαν οι νεόνυμφοι.
IMG_20180819_171439.jpg
b (5).jpg


Σαν μία γενική αποτίμηση της 3ωρης επίσκεψής μας στο κέντρο της Σόφιας, θα μπορούσα να πω ότι μας άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Όμορφα κτίρια και ναοί, καθαριότητα, εύκολη και χωρίς πολύ περπάτημα η πρόσβαση στα κύρια σημεία ενδιαφέροντος.
Η επίσκεψή μας είχε αναγνωριστικό χαρακτήρα, επομένως η Σόφια θα μας ξαναδεί, ώστε να εντρυφήσουμε σε αυτήν περισσότερο.

Αρκετά αργά, ξεκινήσαμε για τον τελικό μας προορισμό, τη Φιλιππούπολη. Εκεί είχαμε μία μικρή εμπλοκή μέχρι να πάρουμε τα κλειδιά των διαμερισμάτων και τελικά αποφασίσαμε να αφήσουμε το κέντρο για την επόμενη και να φάμε το βραδινό μας στο εστιατόριο “ Rendezvous”, που μας πρότειναν και βρισκόταν στη γειτονιά μας.
Πήραμε τηλέφωνο για να δούμε αν θα βρούμε τραπέζι, αλλά δεν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε γιατί κανένας δεν μιλούσε αγγλικά. Σε 5 λεπτά μας πήραν τηλέφωνο και κάποιος που μιλούσε ελληνικά :shock: μας βοήθησε τελικά να κλείσουμε τραπέζι. Το εστιατόριο τελικά αποδείχτηκε αρκετά καλό.
 

Attachments

Last edited:

Grerena

Member
Μηνύματα
1.286
Likes
16.824
Επόμενο Ταξίδι
Πορτογαλία
Ονειρεμένο Ταξίδι
Tromso, Las Vegas
Αχ! Αυτά ακριβώς θέλω να κάνω και εγώ. όλα όσα έχεις περιγράψει μέχρι στιγμής θέλω και εγώ να τα εντάξω στο επόμενο δικό μου οδικό. Κατά προτίμηση και με τις νύφες μαζί αλλά ... χωρίς την πολυκοσμία της Ρίλα και τη βροχή της Σόφιας :rolleyes::rolleyes:.
Δεν είμαι πολύ σίγουρη όμως για το αν το Μελένικο αξίζει την παράκαμψη, δεδομένου ότι εγώ θα το κάνω στο γυρισμό μου και μπορεί και να βιάζομαι.
Όσον αφορά τη Σόφια (από ένα πέρασμα που έχω κάνει και εγώ) συμφωνώ και εγώ μαζί σου. Ήταν ανώτερη των προσδοκιών μου.
Περιμένω και τη συνέχεια....
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.109
Μηνύματα
880.580
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom