vasiliss
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ;;;
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Ημέρα 1η: Θεσσαλονίκη - Τένεδος
- Ημέρα 2η: Τροία - Προύσα - Εσκί Σεχίρ.
- Ημέρα 3η: Εσκισεχίρ - Καππαδοκία (Goreme Open Air Museum- Uçhisar )
- Ημέρα 4η: Μαλακοπή - κοιλάδα της Ιχλάρα - Güzelyurt (Καρβάλη) - Ürgüp (Προκόπι) - Σινασός
- Ημέρα 5η: Fairy Chimneys - Zelve Open Air Museum - imagination Valley - Άβανος - Özkonak Underground City - Καισάρεια.
- Ημέρα 6η: Αερόστατα - κοιλάδα των περιστεριών - λίμνη Tuz - Κωνσταντινούπολη
- Ημέρα 7η: Κωνσταντινούπολη
- Ημέρα 8η: Κωνσταντινούπολη
- 9η ημέρα: Επιστροφή
- Επίλογος
Ημέρα 1η: Θεσσαλονίκη - Τένεδος
Και ήρθε η μέρα για να ξεκινήσει ένα οδικό 4.600 χιλιομέτρων. Για να είμαι ειλικρινής, ήταν το μόνο που φόβιζε εμένα, γιατί τα χιλιόμετρα ήταν πολλά και συνεχόμενα. Και ναι, τα οδικά πολύ μου αρέσουν, όμως τα χρόνια περνούν και η κούραση μαζεύεται πιο εύκολα πια.
Όμως κι εδώ η Τουρκία μας εξέπληξε ευχάριστα. Οι δρόμοι που κινηθήκαμε εμείς ήταν εξαιρετικοί. Αρκετοί αυτοκινητόδρομοι, αλλά και οι δρόμοι που συνδέουν τις μεγάλες πόλεις και δεν είναι αυτοκινητόδρομοι, είναι με δύο λωρίδες ανά ρεύμα και διαχωριστικό στην μέση. Βέβαια σε αυτούς τους δρόμους δεν μπορείς να αναπτύξεις μεγάλη ταχύτητα, έχουν πολλούς κυκλικούς κόμβους στις διασταυρώσεις και περνούν μέσα από τις πόλεις, αλλά σε σχέση με τα βαλκάνια που κινούμασταν τα τελευταία χρόνια, μας φάνηκαν καταπληκτικοί. Έτσι αποφάσισε να πάρει το τιμόνι στα χέρια της περισσότερες ώρες η γυναίκα μου και αυτό με ξεκούρασε πολύ. Δεν έφτασε βέβαια το ⅓ της @Grerena , αλλά αυτά τα 4.600 χιλιόμετρα δεν μου φάνηκαν απελπιστικά πολλά.
Η εκδρομή μας ξεκίνησε από την προηγούμενη, με στάση στη Θεσσαλονίκη, όπου πια θα έχουμε μόνιμη βάση εκκίνησης για τα επόμενα χρόνια.
Το καραβάνι θα αποτελείται από 3 αυτοκίνητα με 12 άτομα (το 13ο είπαμε κάθισε για διάβασμα).
Κατά τις 7.30 ξεκινήσαμε γιατί ο στόχος ήταν να φτάσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα στο τελικό προορισμό μας που ήταν η Τένεδος.
Ο κύριος στόχος του ταξιδιού ήταν η Καππαδοκία, αλλά όταν διάβασα στην ιστορία του @gelf για το σύντομο πέρασμά του από την Τένεδο, είπα, θα το κάνω κι εγώ αυτό. Έτσι όταν ξήλωσα το κομμάτι από τα παράλια της Μικράς Ασίας, αυτό το άφησα ως είχε.
Συναντηθήκαμε με τους υπόλοιπους κάπου στην Εγνατία και όλα κύλησαν ομαλά μέχρι τα σύνορα. Εκεί με ανακούφιση είδαμε ότι δεν υπήρχε ουρά ούτε στην πλευρά μας, αλλά ούτε και στην έξοδο από Τουρκία. Έτσι, λανθασμένα, πίστεψα ότι ο γυρισμός μας θα ήταν άνετος και οι τούρκοι μετανάστες είχαν ήδη επιστρέψει από τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Στάση και στα τούρκικα Duty free για να κάνουμε στην ΑΚΚ Bank το πρώτο μας συνάλλαγμα, 50€ με τραγική ισοτιμία. Αυτά τα 50 € σχεδόν μας έφτασαν μέχρι το τέλος του ταξιδιού, τα υπόλοιπα έξοδα, όλα πληρώθηκαν με Revolut.
Εκεί είχε και ένα υποκατάστημα της Turkcell και θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να βγάλουμε την τουριστική σιμ, αλλά δυστυχώς ήταν Κυριακή και ήταν κλειστά. Ρωτήσαμε τους υπαλληλους στην τράπεζα αν θα βρούμε ανοιχτά τα PTT για να βγάλουμε την κάρτα διοδίων, αλλά μας είπαν ότι θα είναι κλειστά. Επιβεβαιώσαμε ότι μπορούμε να πληρώσουμε τα διόδια αργότερα - μέχρι 15 ημέρες μετά μας είπαν - και φύγαμε για την Κεσάνη για να βάλουμε καύσιμα.
Στο βενζινάδικο, ο υπάλληλος που σου βάζει καύσιμα, σου δίνει ένα χαρτάκι για να πας μέσα να πληρώσεις. Εκεί στο ταμείο σου δίνουν δύο χαρτάκια, το ένα πρέπει να το δώσεις πίσω στον άνθρωπο που σου έβαλε την βενζίνη.
Διαμονή για το πρώτο βράδυ, είχαμε κλείσει στο Geyikli, ένα χωριό πολύ κοντά στο λιμανάκι από όπου ξεκινούν τα φέρυ για Τένεδο και έχει αρκετά και οικονομικά δωμάτια.
Για να φτάσουμε εκεί περάσαμε ένα μικρό κομμάτι αυτοκινητόδρομου και την γέφυρα που πρόσφατα εγκαινιάστηκε και ενώνει τα στενά του Ελλησπόντου. Σύνολο διοδίων 236,5 λίρες. Στα διόδια αυτά στην είσοδο πήραμε χαρτάκι και στο τέλος πιάσαμε τέρμα δεξιά και πληρώσαμε με κάρτα σε ένα από τα δύο ακριανά κιόσκια που είχαν υπάλληλο. Τα υπόλοιπα ήταν για αυτούς που είχαν Hgs.
Εγώ στο αυτοκίνητό μου είχα Hgs από το ταξίδι στην Τουρκία το 2014 και ήμουν περίεργος αν το σύστημα αναγνωρίζει το αυτοκίνητο και τι γίνεται με τις λίγες (27) λίρες που είχαν μείνει μέσα. Τελικά έβγαλα το συμπέρασμα ότι ναι μεν το αυτοκίνητο αναγνωριζόταν, αλλά το ποσό ήταν μικρό και δεν έφτανε να πληρώσει κάποιο κομμάτι από τα διόδια. Έτσι όταν προσπάθησα να περάσω από τις λωρίδες Hgs που περνούσαν οι τούρκοι, οι μπάρες δεν άνοιξαν. Έτσι έκανα οπισθοπορεία και πήγα στα πλαϊνά κιόσκια για πληρωμή με ρεβολούτ.
Μόνο σε κάποια διόδια πριν την Κωνσταντινούπολη που τα διόδια ήταν 23 λίρες, ο υπάλληλος μου έκανε νόημα να περάσω χωρίς να πληρώσω, γιατί είχαν πληρωθεί από το υπόλοιπο που είχα.
Αυτά με τα διόδια που πολύ με είχαν αγχώσει πριν το ταξίδι. Θα γράψω περισσότερα στο τέλος της ιστορίας.
Στόχος ήταν να φτάσουμε στο Geyikli πριν τις 4 και τα καταφέραμε. Βρήκαμε τα δωμάτια και ευτυχώς τους ιδιοκτήτες. Ήταν καινούργια, τεράστια και κυρίως πάμφθηνα, μόνο 33€ το τετράκλινο. Ξεφορτώσαμε γρήγορα γρήγορα, συνεννοηθήκαμε μέσω google translate με τον πολύ ευγενικό ιδιοκτήτη και φύγαμε για το λιμάνι. Θέλαμε να προλάβουμε το φέρυ των 5 για Τένεδο. Αυτοκίνητο δεν θα παίρναμε απέναντι, γιατί ο χρόνος ήταν λίγος και πέρα από το χωριό δεν είχε τίποτα άλλο να δούμε.
Βάλαμε το αυτοκίνητο σε ένα πάρκινγκ (νομίζω 25 λίρες για 5 ώρες), πληρώσαμε 30 λίρες το άτομο με επιστροφή και μπήκαμε στο φέρυ. Τα αυτοκίνητα στα πάρκινγκ και τους δρόμους ήταν πάρα πολλά, ο κόσμος που ερχόταν από το νησί ήταν στοιβαγμένος στο φέρυ σαν σαρδέλες και αυτοί που έκαναν μπάνιο στην παραλία ήταν εξ' ίσου πολλοί.
Σε μισή ωρίτσα φτάσαμε στο νησί, το οποίο από μακριά δεν μας γέμισε και πολύ το μάτι. Όμως κάναμε μεγάλο λάθος στην πρώτη μας εκτίμηση, το χωριό ήταν πανέμορφο, αλλά τίγκα στον κόσμο. Ήταν Κυριακή απόγευμα βέβαια και οι περισσότεροι έφευγαν από το νησί. Όσο απομακρυνόσουν όμως από το κέντρο, τα πράγματα ήταν χαλαρά.
Πρώτη στάση στο κάστρο του νησιού, 10 λίρες (λίγο πιο πάνω από μισό ευρώ) το άτομο. Έπειτα περιηγηθήκαμε στα στενά με στόχο να φτάσουμε στην εκκλησία, την οποία δυστυχώς βρήκαμε κλειστή. Επόμενη στάση οι ανεμόμυλοι για να δούμε το χωριό από ψηλά και στη συνέχεια κατηφορίσαμε από τα στενά της ελληνικής συνοικίας για να βρεθούμε πάλι στο κέντρο και να βρούμε κάπου να φάμε.
Αυτό ήταν κομματάκι δύσκολο. Πρώτον ο κόσμος ήταν πολύς και δεύτερον 12 άτομα μαζί ήταν λιγουλάκι δύσκολο να καθίσουν όλα μαζί. Τελικά καθίσαμε στο Hanife Annenin sofrasi, τύπου μαγέρικο, με πολύ μέτριο φαγητό και ακριβό για τα δεδομένα της Τουρκίας και του φαγητού που πρόσφερε. Συνεχίσαμε τις νυχτερινές βόλτες μας, φάγαμε παγωτό και ψωνίσαμε κάτι πολύ νόστιμα παραδοσιακά γλυκά που έμοιαζαν με αμυγδαλωτά. Κρασιά, για τα οποία φημίζεται το νησί, δεν δοκιμάσαμε γιατί δεν είμαστε του αλκοόλ, καμιά μπύρα που και που και αν για εμένα.
Έτσι κατά τις 10 πήραμε το τελευταίο φέρυ της ημέρας για την ηπειρωτική χώρα και τα δωμάτιά μας, πολύ ευχαριστημένοι από την πρώτη μας ημέρα.

Attachments
-
221,9 KB Προβολές: 0
-
224,8 KB Προβολές: 0
-
271,2 KB Προβολές: 0
-
247,1 KB Προβολές: 0
-
217,7 KB Προβολές: 0
-