vasiliss
Member
- Επόμενο Ταξίδι
- ;;;
- Ταξίδι-Όνειρο
- Ρωσία -Ισλανδία - Περού
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Ημέρα 1η: Θεσσαλονίκη - Τένεδος
- Ημέρα 2η: Τροία - Προύσα - Εσκί Σεχίρ.
- Ημέρα 3η: Εσκισεχίρ - Καππαδοκία (Goreme Open Air Museum- Uçhisar )
- Ημέρα 4η: Μαλακοπή - κοιλάδα της Ιχλάρα - Güzelyurt (Καρβάλη) - Ürgüp (Προκόπι) - Σινασός
- Ημέρα 5η: Fairy Chimneys - Zelve Open Air Museum - imagination Valley - Άβανος - Özkonak Underground City - Καισάρεια.
- Ημέρα 6η: Αερόστατα - κοιλάδα των περιστεριών - λίμνη Tuz - Κωνσταντινούπολη
- Ημέρα 7η: Κωνσταντινούπολη
- Ημέρα 8η: Κωνσταντινούπολη
- 9η ημέρα: Επιστροφή
- Επίλογος
Ημέρα 5η: Fairy Chimneys - Zelve Open Air Museum - imagination Valley - Άβανος - Özkonak Underground City - Καισάρεια.
Από το προηγούμενο βράδυ η κάθε οικογένεια είχε κάνει το σχέδιό της για το που θα ήταν καλύτερα να πάει για να δει τα αερόστατα να πετούν. Γι’ αυτό δεν δώσαμε κάποιο σημείο συνάντησης.
Κατά τις 5.30 ξυπνήσαμε , με δυσκολία είναι η αλήθεια και ψάξαμε να βρούμε πως θα πάμε στο δικό μας σημείο παρατήρησης, το πλάτωμα πάνω από το χωριό με την μεγάλη τουρκική σημαία. Δεν ήταν και πολύ μακριά, στρίβεις στον πρώτο δρόμο δεξιά βγαίνοντας από το χωριό καθώς πηγαίνεις προς το Goreme Open Air Museum, αφήνεις κάπου το αυτοκίνητο και ανηφορίζεις για λίγο με τα πόδια μέχρι το πλάτωμα. Εκεί βρήκαμε και την κουμπάρα, αλλά σχεδόν κανέναν άλλο. Η ώρα είχε πάει 6 και αερόστατα πουθενά στον ορίζοντα. Τελικά οι καιρικές συνθήκες προφανώς δεν ευνοούσαν την πτήση των αερόστατων, οπότε μείναμε με την όρεξη. Αλλά και την νύστα. Κατά τις 7 επιστρέψαμε, αλλά που να κοιμηθείς τώρα. Είχαμε να περιμένουμε και το πρωινό μέχρι τις 8 οπότε δεν μπορούσαμε να ξεκινήσουμε νωρίτερα. Τα παιδιά βέβαια ξέκλεψαν έναν μισάωρο ύπνο.
Η κουμπάρα ήταν πολύ ευχαριστημένη με το πρόγραμμα και το ότι είχαμε καταφέρει να δούμε αυτά που ήθελε στον χρόνο που είχαμε. Βέβαια δεν περέλειπε να μου αναφέρει πού και πού ότι ο Σεφέρης είχε πει ότι: “μόνο για τις εκκλησίες της Καππαδοκίας θέλεις μία εβδομάδα”.
Κι εγώ ήμουν ευχαριστημένος, γιατί στο δικό μου πρόγραμμα έπρεπε να μπει και μία Καισάρεια, και από ότι φαινόταν αυτό θα κατορθώναμε να το κάνουμε το απόγευμα.
Για το πρωί το μενού είχε δύο ανοιχτά μουσεία, το Fairy Chimneys - Zelve Open Air Museum . Από εκεί και πέρα είχε ελεύθερο πρόγραμμα και ο καθένας θα έκανε αυτό που επιθυμούσε περισσότερο.
Έτσι κατά τις 8.30 ξεκινήσαμε για το Fairy Chimneys, όπου είχαμε δώσει ραντεβού με τους υπόλοιπους. Δεν ήταν και μακριά. Στον δρόμο είχε ακόμα ένα αστεράκι που είχα σημειώσει εγώ στους χάρτες μου, την Çavuşin Church στο χωριό Çavuşin, η οποία όμως ήταν κλειστή λόγω εργασιών συντήρησης.
Αφήσαμε τα αυτοκίνητα στο μοναδικό (ίσως) δωρεάν πάρκινγκ που βρήκαμε στην Καππαδοκία, και φύγαμε για τον χώρο με τις νεραιδοκαμινάδες, η είσοδος στον οποίο ήταν δωρεάν με την Κappadokia museum cart. Ένας χώρος που πριν από μερικά χρόνια είχε ελεύθερη πρόσβαση, όχι όμως τώρα, όπως και τα περισσότερα μέρη πλέον. Είμαστε οι πρώτοι στον χώρο, ούτε και τα μαγαζάκια με τα σουβενίρ δεν έχουν ακόμα ανοίξει. Οι σχηματισμοί είναι υπέροχοι, δεν χορταίνουμε να θαυμάζουμε και να φωτογραφίζουμε. Στο κέντρο του χώρου βρίσκεται και η περίφημη σκήτη του Αγίου Συμεών, στον μεγάλο κώνο με τα τρία κεφάλια. Ένα δεύτερο ησυχαστήριο του αγίου Συμεών βρίσκεται στη στενή χαράδρα περίπου 100 μέτρα ανατολικά.
Και αυτός ο υπαίθριος χώρος δεν είναι πολύ μεγάλος, μία ώρα είναι υπεραρκετή για να τον γυρίσεις και να χαζέψεις όσο θέλεις. Μια πρωινή επίσκεψη το καλοκαίρι, είναι το ιδανικό, για όλους βέβαια αυτούς τους ανοιχτούς χώρους, λόγω της μεγάλης ζέστης που αντιμετωπίζεις στη συνέχεια της ημέρας.
Επόμενη στάση το Zelve Open Air Museum
Και εδώ ισχύει η κάρτα μουσείων. Το Ζελβέ εκτείνεται σε μία κοιλάδα σχήματος Υ. Έχει 3 μονοπάτια, το σύντομο , το μεσαίο και το μεγαλύτερο που είναι περίπου 2 χιλιόμετρα και βέβαια αυτό που εμείς ακολουθήσαμε. Η ιστορία του χώρου ξεκινά από το 500 μΧ. και κατοικήθηκε μέχρι το 1960 περίπου. Έχει αρκετές εκκλησίες, όχι όμως σε τόσο καλή κατάσταση όσο αυτές του Göreme Open Air Museum. Όμως ο χώρος, η κοιλάδα, το πλήθος των υπόσκαφων, όλα είναι εντυπωσιακά, εξίσου με τα άλλα δύο ανοιχτά μουσεία που είχαμε επισκεφτεί. Ίσως αυτό να μας εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο.
Η περιήγησή μας κράτησε περίπου δύο ώρες και είχε αρκετά ανεβοκατεβάσματα. Οπότε οι περισσότεροι στην επιστροφή έφυγαν προς τα έξω για να πιουν έναν καφέ και να ξεκουραστούν. Εγώ με την μικρή κόρη συνεχίσαμε για λίγο ακόμη να δούμε και την μικρή διαδρομή, η οποία εκείνη την ώρα είχε και τον περισσότερο κόσμο. Στην έξοδό μας είδαμε τους υπόλοιπους να έχουν πέσει με τα μούτρα στους γκιοσλεμέδες που έφτιαχναν δύο κυρίες στο καφέ κάτω από τα δέντρα. Παραγγείλαμε κι εμείς το κάτι τις μας και ξεκούραστοι πια και χορτασμένοι, κάναμε ένα μίνι συμβούλιο για το τι θα κάναμε τη υπόλοιπη μισή μέρα που μας έμενε. Πολλά διαφορετικά θέλω ακούστηκαν, οπότε πρότεινα να ακολουθήσει ο καθένας το πρόγραμμα που επιθυμεί και να συναντηθούμε όλοι το απόγευμα στην Καισάρεια, όπου όλοι θέλαμε να πάμε.
Εγώ σκεφτόμουν να πάμε μέχρι την Love Valley, όμως τα παιδιά μου επέμεναν ότι δεν είχαν ευχαριστηθεί την υπόγεια πόλη στην Μαλακοπή, γιατί δεν είχαμε κατέβει και τους 11; ορόφους της πόλης. Μες το μεσημέρι δεν υπήρχε περίπτωση να επιστρέψω σε Μαλακοπή ή το Καιμακλί, γιατί φανταζόμουν ότι θα είχε πολύ κόσμο μέσα, και δεν είναι και η καλύτερη αίσθηση όταν βρίσκεσαι με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους σε τόσο κλειστούς χώρους. Έτσι τους πρότεινα να πάμε σε μιαν άλλη μικρότερη μεν υπόγεια πόλη, αλλά σίγουρα με πολύ λίγο κόσμο και συμφώνησαν. Πρώτα όμως περάσαμε μια μικρή βόλτα από την Ιmagination valley, με την περιβόητη καμήλα. Φαντάζομαι σε λίγα χρόνια θα είναι και αυτή κλειστή με εισιτήριο, τώρα όμως είχε ελεύθερη πρόσβαση. Κάναμε ένα πολύ μικρό περίπατο - η ζέστη δεν μας άφηνε για πολλά πολλά- παίξαμε το παιχνίδι του να φανταστούμε με τι μοιάζουν οι σχηματισμοί των βράχων που βλέπαμε τριγύρω και φύγαμε για τον επόμενο προορισμό μας. Στον δρόμο μας ήταν και το χωριό Άβανος, διάσημο για τα κεραμικά του και κάναμε μια στάση κι εκεί. Τελικά τα κεραμικά που αγοράσαμε από εκεί, όπου αλλού, τα βρήκαμε πολύ φθηνότερα και μερικά από αυτά στον δρόμο για Κωνσταντινούπολη σχεδόν στη μισή τιμή.
Κατά τις τρεις φτάσαμε στο Ozkonak, μία ακόμη υπόγεια πόλη πολύ μικρότερη βέβαια. Ευτυχώς εκείνη την ώρα ήταν παντελώς άδειο, οπότε μπήκαμε όλοι άφοβα μέσα. Εκεί συναντήσαμε και τον πιο κλειστοφοβικό διάδρομο, από όσους είχαμε δει στις υπόλοιπες πόλεις. Όμως ο χώρος ήταν πολύ μικρός. Σε 10-15 λεπτά τον είχαμε περιηγηθεί όλο, οπότε τα παιδιά δεν έμειναν ικανοποιημένα, αλλά….
Επιστροφή στο Γκιόρεμε για μικρή ανάπαυλα και κατά τις 17.00 ξεκινάμε για την Καισάρεια. Η Καισάρεια ήταν μια δική μου επιθυμία. Δεν είχα βρει κάτι πολύ σημαντικό που έπρεπε να δούμε, όμως επειδή ήταν σχετικά κοντά -μία ώρα με το αυτοκίνητο - και ίσως τόσο ακουστό το όνομά της, από τα κάλαντα;;; ήθελα να πάω να την δω. Η κουμπάρα πάλι ήθελε να πάει για να αγοράσει παστουρμά. Ο καθένας με τις προτεραιότητές του.

Η Καισάρεια είναι μια αρκετά μεγάλη πόλη, με πλήθος εργοστασίων στα προάστιά της και αρκετή κίνηση την ώρα που πήγαμε εμείς.
Βρήκαμε ένα ανοιχτό πάρκινγκ πολύ κοντά στο Cumhuriyet Meydanı και κινηθήκαμε προς το παζάρι. Έπειτα πήραμε να γυρίζουμε το κέντρο της πόλη το οποίο δεν είχε και κανένα μεγάλο ενδιαφέρον. Αγοράσαμε ένα νοστιμότατο ταχίνι που το άλεθαν εκείνη την ώρα και διαφόρων ειδών και γεύσεων λουκούμια. Ο δρόμος μας έβγαλε και σε ένα εμπορικό κέντρο το Forum Kayseri και οι κυρίες της παρέας είπαν να ρίξουν μια ματιά στα μαγαζιά και ταυτόχρονα να βρούμε να φάμε κάτι τις. Αφού τελειώσαμε και με τα ψώνια - που δεν κάναμε τελικά
Το Γκιόρεμε από ψηλά και στο βάθος το Uçhisar:

Fairy Chimneys

Zelve Open Air Museum

Imagination Valley

Özkonak

Καισάρεια

Attachments
-
221,9 KB Προβολές: 0
-
224,8 KB Προβολές: 0
-