Αιθιοπία Δύο Faranjiδες στην κοιλάδα του Omo (Αιθιοπία) και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων....

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
640
Ονειρεμένο Ταξίδι
LENSOIS MARAHENSES
Περιεχόμενα
 1. Κεφάλαιο 1
 2. Λίγα λόγια για το ταξίδι
 3. Addis Ababa - Sodo
 4. Sodo-Arba Minch
 5. Chamo lake – Arbore
 6. "Μπιρ φωτό" και Φωτογραφίζοντας τις φυλές της κοιλάδας Omo.][B]Μπιρ φωτό[/B
 7. Κεφάλαιο 7ο][B]Arbore – [/B][B]Turmi , στην περιοχή των [/B][B]Hamer και [/B][B]Evangadi.[/B
 8. Turmi – Omorate- Jinka]Το επόμενο πρωί μετά το πρωινό πήγαμε στο σχολείο στο [B]Τούρμι[/B] όπου είχαμε την δυνατότητα να επισκεφθούμε μία τάξη του σχολείου. Το συγκεκριμένο σχολείο έχει περίπου 1200 μαθητές (πολλά παιδιά περπατάνε 1-2 ή και περισσότερες ώρες για να πάνε σχολείο). Η τάξη αποτελούνταν από 20 περίπου παιδιά ηλικίας 8 χρονών .Ο λόγος της επίσκεψης ήταν να παραδώσουμε τετράδια και στυλό ( χορηγία της φίλης μου από Θεσσαλονίκη) και νομίζω άξιζε τον κόπο. Είδα στα υπάρχοντα τετράδια τους να έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι και το τελευταίο κενό της σελίδας μιας και δεν υπάρχει πολυτέλεια για αγορά τετραδίων. Ο [B]Kabanesa[/B
 9. MURSI μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία]Από όλες τις φυλές της κοιλάδας Όμο αυτή που ξεχωρίζει για πολλούς και διάφορους λόγου είναι η φυλή των [B]Μούρσι[/B]. Οι Μούρσι μαζί με τους [B]Suri[/B] και τους Me’[B]en [/B]ανήκουν στην εθνότητα που ονομάζεται [B]Surma[/B].Οι Surma μετανάστευσαν στην συγκεκριμένη περιοχή από τις όχθες του ποταμού Νείλου πριν από 200 περίπου χρόνια. Οι τρείς αυτές φυλές εγκαταστάθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή με τους Suri και τους Me’en δυτικά του ποταμού Όμο καταλαμβάνοντας την περιοχή του [B]Boma [/B
 10. Mursiland
 11. Επιστρέφοντας προς Addis Ababa][B]Επιστροφή [/B][B]Arba[/B][B]Minch[/B
 12. Κεφάλαιο 12ο
 13. Η επιστροφή]Η επιστροφή έγινε μέσω Καίρου όπου και είχαμε ένα μεγάλο στοπ-όβερ (8 ώρες).Στο [B]Κάιρο [/B]μας περίμενε ό Αιγύπτιος ξεναγός μας ο [B]Γκαμάλ [/B
 14. Photo & Tips by ELGEO2

Στην επιστροφή μας προς Arba Minch σταματήσαμε για μεσημεριανό στο Keyafer όπου στο συγκεκριμένο εστιατόριο (Zarsi) θα πρέπει να υπήρχαν τουλάχιστον 10 τζιπ ακόμη. Καθίσαμε στην σκιά ενός Mango όπου απολάυσαμε τις St George μπίρες μας (δοκιμάσαμε και μία Bedele που δεν έλεγε και πολλά ).

Δεν μπορώ να ξεχάσω την Hamer που προσπαθούσε να πουλήσει τα ξύλα με τα οποία ήταν φορτωμένη ,στην ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και αυτή δεν τα ήθελε.O Kabanesa μου εξήγησε ότι είχε έρθει αργά (και συνήθως τα ξύλα τα αγοράζουν μέχρι τις 12:00-12:30 )και τώρα θα έπρεπε να τα πετάξει και να γυρίσει άπραγη στο χωριό της (το οποίο ήταν 4-5 ώρες περπάτημα από εκεί).Το κόστος των ξύλων ; 10-20 μπιρ δηλαδή 23-45 λεπτά τα οποία είναι και το ημερομίσθιο της. Εκεί ο άνθρωπος ακόμα αγωνίζεται για την καθημερινή του επιβίωση κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Πριν φθάσουμε στο Arba Minch σε κάποιον οικισμό στο δρόμο είδαμε μαζεμένους μερικούς ντόπιους. «Κοίταξε» μου λέει ο Kabanesa έχουν μαζευτεί να πιουν Κατικάλα .Εδώ είμαστε του λέω κάνε στάση και πάμε να πιούμε και εμείς . Με το που πλησιάσαμε τους ντόπιους αυτοί σταματήσανε οποιαδήποτε δραστηριότητα και μας κοιτούσαν ψιθυρίζοντας ο ένας στον άλλο «Faranji,Faranji» .Με το που φθάνω στο τραπέζι τους δείχνω το μπουκάλι και κάνω νόημα ότι θέλω να πιώ και εγώ μαζί τους .Αμέσως ένας από αυτούς μου βάζει σε ένα ποτήρι και με το που κατεβάζω το ποτήρι και κάνω μια έκφραση καψίματος από το ποτό αρχίζουν όλοι να χαμογελάνε. Στα επόμενα λεπτά αφού προσπαθούσα να επικοινωνήσω μαζί τους με την νοηματική ,έρχεται μια γυναίκα και μου φέρνει ένα ποτήρι με ένα άσπρο υγρό που μέσα έπλεαν κάτι σαν μαύρα σπόρια. Πάω να το πιάσω ώστε να δοκιμάσω και ο Kabanesa αμέσως μου φωνάζει «μην το πιείς» .Τον κοιτάω απορημένα και μου εξηγεί πως το συγκεκριμένο ποτό λέγεται chaka και είναι οργανικό ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, δεν πολυκατάλαβα αλλά ο τόνος της φωνής του ήταν καθοριστικός ώστε να μην το πιώ .Για να μην προσβάλω την γυναίκα της κάνω με νόημα ότι προτιμώ το Κατικάλα και έτσι μου ξαναγέμισαν το ποτήρι .O Kabanesa άρχισε να γελά και γυρνώντας προς εμένα μου λέει «πάμε να φύγουμε γιατί έτσι που το πας σε βλέπω να γυρνάς στουπί (καλά δεν είπε αυτό ,αλλά αυτό εννοούσε) στην Αντις Αμπέμπα».:haha::haha::haha:
Το βράδυ στο Arba Minch περπατήσαμε την διαδρομή των 2,5 χιλιομέτρων από το ξενοδοχείο μέχρι τον κεντρικό δρόμο όπου καθίσαμε σε ένα μπαράκι και χαζέψαμε την νεολαία της πόλης υπό Αιθιοπικής ντίσκο μουσικής.
Arba Minch - Addis Ababa

Την επομένη αφού απολαύσαμε την θέα από το μπαλκόνι του Paradise lodge ,παίρνοντας το πρωινό μας, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής με στόχο να δούμε την λαξευμένη εκκλησία Adadi Maria (για μια μικρή δόση τύπου Lalibela ) καθώς και μια μικρή δόση από Addis Ababa .

Στο Todo κάναμε μια στάση μιας και λάμβανε χώρα υπαίθρια αγορά. Στην αγορά θέλησα να δοκιμάσω κάτι τοπικό και βλέποντας έναν ντορβά με Sambusa (κάτι σαν μπισκότα τηγανιτά)πήγα να πάρω αλλά ευτυχώς ο Kabanesa με πρόλαβε και μου έδειξε το λάδι στο οποίο τα τηγανίζουν . Η εικόνα του μαύρου λαδιού ήταν αποτρεπτική με αποτέλεσμα μου κόπηκε η όρεξη αυτομάτως.

Στην Hosaena σταματήσαμε για μεσημεριανό στο Lema international hotel (πολύ καλό)όπου δοκίμασα και Meta μπίρα (ιδιαίτερη γεύση, δεν μου άρεσε)και ήπια και Buna (καφέ).

Στην διαδρομή είχα μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Kabanesa με την οποία έμαθα εκτός από κάποια ιστορικά γεγονότα για την Αιθιοπία και πολλά στοιχεία της ζωής των Αιθιόπων. Η Αιθιοπία έχει 13 μήνες .Για την ακρίβεια 12 μήνες των 30 ημερών και έναν (τον Pagumen)με 6 ημέρες. Έχουν μια διαφορά 7 ετών σε σχέση με το Γρηγοριανό ημερολόγιο δηλαδή αυτήν την στιγμή είναι στο 2004 και θα μπουν στο 2005 στις 12 Σεπτεμβρίου του 2012 (η Πρωτοχρονιά τους είναι στις 11 Σεπτέμβρη αλλά φέτος είναι δίσεκτο το έτος).

Επόμενη στάση στην Adadi Maryam την νοτιότερη λαξευτή εκκλησία της Αιθιοπίας. Χτισμένη τον 14ο αιώνα (ο μύθος λέει ότι κτίστηκε μέσα σε 6 μήνες) λόγω της επίσκεψης του βασιλιά Lalibela στην περιοχή ,καταστράφηκε τον 16ο αιώνα από τους Άραβες και ξεχάστηκε από τον χρόνο μέχρι που την ανακάλυψαν βοσκοί στα τέλη του 19ου αιώνα επί βασιλείας Μενελίκ του 2ου.Μπήκαμε στο εσωτερικό της όπου ο μεταφραστής μας έκανε και μία επίδειξη των τεράστιων τυμπάνων που χρησιμοποιούν οι ιερείς στις εορτές ,είδαμε και εικόνες με ελληνική γραφή καθώς και μία εικόνα ενός μαύρου Αγίου.

Το απόγευμα φθάσαμε στην πρωτεύουσα όπου κάναμε μια περιήγηση σε όλη την πόλη. Ήπιαμε καφέ στο πιο διάσημο καφέ της Αντίς Αμπέμπα τo καφέ Tomoca. Ο καφές που όλοι γνωρίζουμε ,πρώτοανακαλύφθηκε εδώ στην Αιθιοπία και μάλιστα όλα τα είδη Αραβικού καφέ προέρχονται από το είδος που υπήρχε στην περιοχή Kaffa της Αιθιοπίας. Αφού απολαύσαμε το καφεδάκι μας (το τσιγάρο δεν επιτρέπετε μέσα αλλά μόνο έξω στην είσοδο)αγοράσαμε καφέ και για το σπίτι.

Η ώρα της αναχώρησης πλησίαζε, τα παιδιά (Mogash και Kabanesa)μας άφησαν στο αεροδρόμιο και αφού ανταλλάξαμε τηλέφωνα και e-mail αποχαιρετιστήκαμε………..:(:(:( 
Last edited by a moderator:

Ivana

Member
Μηνύματα
827
Likes
1.098
Ονειρεμένο Ταξίδι
οχ.....όλος ο κόσμος
μετά από τέτοιες φωτογραφίες που ανέβασες στο facebook και μας τρέλανες, τρελαίνομαι και για τις εξηγήσεις!! Δώσε!!!!!
 

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
640
Ονειρεμένο Ταξίδι
LENSOIS MARAHENSES
Λίγα λόγια για το ταξίδι

Συνολικό κόστος 1350 ευρό ανα άτομο εκ των οποίων τα 720 αφορούν το αεροπορικό επιπλέον 40 ευρώ για κάποιες αγορές που έκανα στην Πρωτεύουσα την τελευταία μέρα και άλλα 60 ευρώ για την οκτάωρη μεταμεσονύχτια στάση στο Κάιρο στην επιστροφή που περιλάμβανε Οδηγό, ξεναγό ,αυτοκίνητο , καφέδες (πρέπει να ήπιαμε 3 καθένας)και νυχτερινή βόλτα με φελούκα στον Νείλο .

Το αεροπορικό μας κόστισε αρκετά διότι θέλαμε να πετάξουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες (αν ήμασταν πιο ευέλικτοι θα μας κόστιζε τουλάχιστον 200-250 ευρώ οικονομικότερα). Αεροπορική :Αιγυπτιακές αερογραμμές με καμιά καθυστέρηση και οι βαλίτσες οκ ,το φαγητό στο πήγαινε δεν τρωγόταν στην επιστροφή ήταν πολύ καλό .Το σκέλος της επιστροφής Αντις Αμπέμπα-Κάιρο έγινε με τις Αιθιοπικές αερογραμμές –μια κλάση τουλάχιστον πάνω από τις Αιγυπτιακές.

Το αυτοκίνητο (Toyota Land cruiser) τα ξενοδοχεία ,ο οδηγός ,ο μεταφραστής ,οι βενζίνες μας κόστισαν συνολικά 1259 δολάρια (και για τους δύο).

Τα επιπλέον έξοδα (εισόδοι σε κάποια χωριά, φαγητό, μνημεία,τοπικοί οδηγοί για τις φυλές ,ένοπλοι συνοδοί-φρουροί κλπ) κάτω από 180 δολλάρια χωρίς να στερηθούμε τίποτα (οι τιμές εκεί είναι εξευτελιστικά πολύ ,μα πολύ, χαμηλές).

Η περιοχή που επισκεφθήκαμε στην Αιθιοπία ανήκει στις περιοχές των Νότιων Εθνών και Εθνοτήτων(SNNR) στα σύνορα με Κένυα και Νότιο Σουδάν.
Στην περιοχή κατοικούν 74 διαφορετικές φυλές (είδαμε τις 9:Mursi,Hamer,Arbore,Ari,Bana,Konso,Dessanech,Tsamai, Karo).

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν Adis Ababa-Sodo-Arba Minch-Turmi-Omorate-Turmi-Dimeka-Jinka-Mursi land-Keyafer-ArbaMinch-Adis Ababa.

Συνολικά χιλιόμετρα περίπου 2500-2700 εκ των οποίων τα 1200σε χωματόδρομο.
 

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
640
Ονειρεμένο Ταξίδι
LENSOIS MARAHENSES
μετά από τέτοιες φωτογραφίες που ανέβασες στο facebook και μας τρέλανες, τρελαίνομαι και για τις εξηγήσεις!! Δώσε!!!!!
Ιvana μου φώτο θα βάλω και κάποιες επιπλέον εδώ όπου θα δώσω και εξηγήσεις για την κάθε μία (περιμένω και βοήθεια σε αυτό και από τον συνοδοιπόρο ).
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.139
Likes
14.232
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Βάλε και φωτό και για όσους πρωτόγονους εξ'ημών δεν διαθέτουμε facebook
 
 • Like
Reactions: GTS

mariath

Member
Μηνύματα
1.986
Likes
3.507
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλη η Νότια Αμερική
Αφού μας ξεμυάλισες με τις φωτογραφίες, αποτελείωσέ μας τώρα με τις περιγραφές σου!
 

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
640
Ονειρεμένο Ταξίδι
LENSOIS MARAHENSES
Βάλε και φωτό και για όσους πρωτόγονους εξ'ημών δεν διαθέτουμε facebook
Ειδικά για σένα Παναγιώτη έψαξα να σε βρώ στο Facebook για να σε προσθέσω σαν φίλο και να τις δεις (μιας και γνωρίζω πόσο θέλεις να πάς από αυτά τα μέρη )αλλά μάταια ,συνεπώς θα περιμένεις μέχρι τα μέσα τις εβδομάδος που θα έχω ολοκληρώσει την σμίκρυνση των φώτο που θα βάλω.
Αλλά και εσύ βρε παιδί μου διάβασε και καμιά εφημερίδα ή έστω ρίξε μια ματιά στα πρωτοσέλιδα όλο και κάτι θα βρείς (δεν λέω παραπάνω για χάριν της ιστορίας).
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.139
Likes
14.232
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Με ενημερωσε εγκαίρως και με οπτικό υλικό των πρωτοσέλιδων το Πνευμα το Άγιον εκ Θεσσ/κης, οπότε έχω μια εικόνα. Facebook δεν έχω και δεν σκοπεύω να αποκτήσω
Κράτησε τα στοιχεία γιατί η Αιθιοπία όπως ξέρεις είναι μέσα στα πλάνα, απλά δεν θα με ενδιέφερε να επικεντρωθώ στην κοιλάδα Όμο σε σχέση με τον ιστορικό βορρά
Αντώνη ΚΑΙ εδώ σε βλέπω... μη μου πεις ορέγεσαι ΚΑΙ μια Αιθιοπία φέτος γιατί αυτό ξεπερνά και τη δική μου γουρουνοπλεονεξία
 

GTS

Member
Μηνύματα
5.718
Likes
9.109
Μπορεί το Άγιο Πνεύμα, μεγάλη η χάρη του, να φωτίσει κι εμάς που είμεθα στο μισο-σκόταδο των Αθηνών? Στείλτε το λινκ ρε παιδιά. μη ψάχνουμε στα Σπορ του Βορρά ή το Σούπερ 3 τσάμπα :xmas_mrgreen:
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.231
Αντώνη ΚΑΙ εδώ σε βλέπω... μη μου πεις ορέγεσαι ΚΑΙ μια Αιθιοπία φέτος γιατί αυτό ξεπερνά και τη δική μου γουρουνοπλεονεξία

Όχι, όχι, εφέτος δε με παίρνει.
Έχω μόνο 33 μέρες αδείας για...χίλια δυό πράγματα!
Την θέλουμε όμως την ιστορία, να μάθουμε πληροφορίες, γιατί δεν ξέρεις τι γίνεται (άσε που ένας συνάδελφος μου είπε προ ολίγων ημερων πως έχει συγγενείς εκεί και η γυναίκα του δε τον ακολουθεί!!!)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
31.803
Μηνύματα
783.263
Μέλη
36.347
Νεότερο μέλος
Masou

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom