Αιθιοπία Δύο Faranjiδες στην κοιλάδα του Omo (Αιθιοπία) και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων....

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
649
Ονειρεμένο Ταξίδι
LENSOIS MARAHENSES
Περιεχόμενα
  1. Κεφάλαιο 1
  2. Λίγα λόγια για το ταξίδι
  3. Addis Ababa - Sodo
  4. Sodo-Arba Minch
  5. Chamo lake – Arbore
  6. "Μπιρ φωτό" και Φωτογραφίζοντας τις φυλές της κοιλάδας Omo.][B]Μπιρ φωτό[/B
  7. Κεφάλαιο 7ο][B]Arbore – [/B][B]Turmi , στην περιοχή των [/B][B]Hamer και [/B][B]Evangadi.[/B
  8. Turmi – Omorate- Jinka]Το επόμενο πρωί μετά το πρωινό πήγαμε στο σχολείο στο [B]Τούρμι[/B] όπου είχαμε την δυνατότητα να επισκεφθούμε μία τάξη του σχολείου. Το συγκεκριμένο σχολείο έχει περίπου 1200 μαθητές (πολλά παιδιά περπατάνε 1-2 ή και περισσότερες ώρες για να πάνε σχολείο). Η τάξη αποτελούνταν από 20 περίπου παιδιά ηλικίας 8 χρονών .Ο λόγος της επίσκεψης ήταν να παραδώσουμε τετράδια και στυλό ( χορηγία της φίλης μου από Θεσσαλονίκη) και νομίζω άξιζε τον κόπο. Είδα στα υπάρχοντα τετράδια τους να έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι και το τελευταίο κενό της σελίδας μιας και δεν υπάρχει πολυτέλεια για αγορά τετραδίων. Ο [B]Kabanesa[/B
  9. MURSI μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία]Από όλες τις φυλές της κοιλάδας Όμο αυτή που ξεχωρίζει για πολλούς και διάφορους λόγου είναι η φυλή των [B]Μούρσι[/B]. Οι Μούρσι μαζί με τους [B]Suri[/B] και τους Me’[B]en [/B]ανήκουν στην εθνότητα που ονομάζεται [B]Surma[/B].Οι Surma μετανάστευσαν στην συγκεκριμένη περιοχή από τις όχθες του ποταμού Νείλου πριν από 200 περίπου χρόνια. Οι τρείς αυτές φυλές εγκαταστάθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή με τους Suri και τους Me’en δυτικά του ποταμού Όμο καταλαμβάνοντας την περιοχή του [B]Boma [/B
  10. Mursiland
  11. Επιστρέφοντας προς Addis Ababa][B]Επιστροφή [/B][B]Arba[/B][B]Minch[/B
  12. Κεφάλαιο 12ο
  13. Η επιστροφή]Η επιστροφή έγινε μέσω Καίρου όπου και είχαμε ένα μεγάλο στοπ-όβερ (8 ώρες).Στο [B]Κάιρο [/B]μας περίμενε ό Αιγύπτιος ξεναγός μας ο [B]Γκαμάλ [/B
  14. Photo & Tips by ELGEO2

Σε όλη την νότιανατολική Αιθιοπία για να φωτογραφήσεις πρόσωπα πρέπει να καταβάλεις χρηματικό ποσό στο άτομο που φωτογραφίζεις (πλην ελαχίστων περιπτώσεων).Η περιοχή είναι από τις πιο φτωχές σε όλη την Αιθιοπία και ειδικά στις φυλές ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν χρήματα είναι αυτός. Δεν έχουν τίποτα άλλο να διαπραγματευτούν προς πώληση. Οι περισσότερες ανταλλαγές γίνονται με προϊόντα (καλαμπόκι, ξύλα, βότανα, διάφορους σπόρους κλπ).Σε μεγαλύτερα κέντρα όπως το Τούρμι τα πράγματα είναι διαφορετικά ,εκεί υπάρχουν και μικρά μαγαζάκια-παντοπωλεία όπου οι συναλλαγές γίνονται με μπιρ. Στα χωριουδάκια και στους οικισμούς όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Η ευρύτερη περιοχή του Omo valley καλύπτει μία έκταση της τάξεως των 10000-τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου .Οι επισκέπτες φθάνουν κατά μέσο όρο τα 50 άτομα ημερησίως. Κάθε φορά που πλησιάζει κάποιο τζιπ σε ένα χωριό ,κόσμος (κυρίως παιδιά) το πλησιάζουν με την ελπίδα να φωτογραφηθούν. Με το που δούν λευκό φωνάζουν Faranji –Faranji (λευκός-λευκός) και όλο και περισσότερα άτομα συνωστίζονται.
Υπάρχουν χωριά που δέχονται καθημερινώς ξένους και άλλα ετησίως. Όσοι έρχονται στην περιοχή έχουν σαν κύριο σκοπό να φωτογραφίσουν τις φυλές. Αυτό έχει επηρεάσει κυρίως τα χωριά που βρίσκονται δίπλα στον δρόμο τα οποία έχουν εξοικειωθεί με αυτήν την διαδικασία .Βρήκαν έναν τρόπο να βγάζουν χρήματα για να αγοράζουν πράγματα από τα κοντινά αστικά κέντρα ,κυρίως Κατικάλα(είδος ποτού θα αναφερθώ σε αυτό στην συνέχεια) και κηροζίνη που χρησιμοποιούν για φωτισμό.
Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις όπως πχ η φυλή των Bana η οποία δεν θέλει να φωτογραφίζεται (οι περισσότεροι τουλάχιστον ,προσωπικά δεν βρήκα κανέναν).Το ίδιο και οι Hammer η πολυπληθέστερη φυλή που είναι σχετικά αδιάφοροι (αν θελήσεις όμως να τους φωτογραφήσεις και αυτοί θα σου ζητήσουν χρήματα).
Σχετικό άρθρο γιαυτήν την διαδικασία ΄και ειδικά για τους Mursi έγραψε ο πρώην καθηγητής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ του τμήματος κοινωνικής ανθρωπολογίας David Turton. Ο συγκεκριμένος καθηγητής έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τους Mursi κατέγραψε τις συνήθειες και την γλώσα τους και αναφέρθηκε στην επίδραση των φωτογράφων στην ψυχοσύνθεση της φυλής των Mursi.
Όποιος επισκεφθεί την περιοχή για να φωτογραφήσει τις φυλές θα μπει σε αυτήν την διαδικασία . Ο τρόπος προσέγγισης μπορεί να ποικίλει και παίζει σημαντικό ρόλο .
Φωτογραφίζοντας τις φυλές της κοιλάδας Omo.
Πριν ξεκινήσω το ταξίδι και ψάχνοντας στο διαδίκτυο για το τι και πως ,βρήκα διάφορα πράγματα σχετικά με την επίσκεψη στην περιοχή και τον τρόπο που μπορεί να γίνει. Οι αναφορές σχετίζονταν με το ποσό που πρέπει να καταβάλεις στις διάφορες φυλές για την φωτογράφηση ,τις προτεινόμενες διαδρομές αλλά και για την επικινδυνότητα των Mursi.
Προσωπικά βρήκα τους Μούρσι περισσότερο ενοχλητικούς παρά επικίνδυνους. Ο πιο εύκολος τρόπος για μειώσεις το κόστος των φωτογραφιών είναι να ξεκινήσεις με τους πιο αδιάφορους όπως πχ με τους ηλικιωμένους άνδρες (και όχι με τους εντυπωσιακούς πχ τις γυναίκες με τα πιάτα) διότι οι ηλικιωμένοι δεν έχουν μεγάλη ζήτηση με αποτέλεσμα να φωτογραφίζονται πιο σπάνια και να δέχονται και με χαμηλότερη τιμή. Όσο κάποιος καθυστερεί να φωτογραφίσει τις γυναίκες με τα πιάτα τόσο θα χαμηλώνει και η τιμή των φωτογραφιών (με την προϋπόθεση βέβαια να μην συμπέσεις με άλλους επισκέπτες ).’ένα άλλο στοιχείο είναι πως οι Μούρσι είναι πιεστικοί ,αν τους φοβηθείς θα το καταλάβουν και θα το εκμεταλλευτούν. Ψυχραιμία κοιτάξτε τους κατάματα χωρίς φόβο ώστε να αντιληφθούν ότι εσείς αποφασίζετε .
Αν θέλει κάποιος να κερδίσει τις φυλές ας κάνει κάτι μη αναμενόμενο .Οι περισσότεροι ξέρουν ότι οι επισκέπτες έρχονται για να τους φωτογραφήσουν. Θα κατέβουν από τα αυτοκίνητα θα ξοδέψουν μερικά μπιρ για φωτογραφίες και θα φύγουν. Αυτό κάνουν οι περισσότεροι και αυτό είναι αναμενόμενο από αυτούς .Εγώ προτίμησα να τους φωτογραφήσω με τα κασκόλ της αγαπημένης μου ομάδας(ΠΑΟΚ φυσικά) και πέτυχε. Πρώτη φορά τους τύχαινε και το χαρήκαν .Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που φωτογράφησα φυλή με τα κασκόλ (τους Arbore ) ένας της φυλής δεν μας άφηνε να φύγουμε αν δεν του αφήναμε το κασκόλ (πράγμα που δεν έγινε για πολλούς λόγους).
Αυτά περί φωτογράφησης στην κοιλάδα του Omo ………..
IMG_0369 | Flickr - Photo Sharing!
IMG_0452 | Flickr - Photo Sharing!
IMG_0215 | Flickr - Photo Sharing!
 
Last edited by a moderator:

Ivana

Member
Μηνύματα
899
Likes
1.432
Ονειρεμένο Ταξίδι
οχ.....όλος ο κόσμος
μετά από τέτοιες φωτογραφίες που ανέβασες στο facebook και μας τρέλανες, τρελαίνομαι και για τις εξηγήσεις!! Δώσε!!!!!
 

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
649
Ονειρεμένο Ταξίδι
LENSOIS MARAHENSES
Λίγα λόγια για το ταξίδι

Συνολικό κόστος 1350 ευρό ανα άτομο εκ των οποίων τα 720 αφορούν το αεροπορικό επιπλέον 40 ευρώ για κάποιες αγορές που έκανα στην Πρωτεύουσα την τελευταία μέρα και άλλα 60 ευρώ για την οκτάωρη μεταμεσονύχτια στάση στο Κάιρο στην επιστροφή που περιλάμβανε Οδηγό, ξεναγό ,αυτοκίνητο , καφέδες (πρέπει να ήπιαμε 3 καθένας)και νυχτερινή βόλτα με φελούκα στον Νείλο .

Το αεροπορικό μας κόστισε αρκετά διότι θέλαμε να πετάξουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες (αν ήμασταν πιο ευέλικτοι θα μας κόστιζε τουλάχιστον 200-250 ευρώ οικονομικότερα). Αεροπορική :Αιγυπτιακές αερογραμμές με καμιά καθυστέρηση και οι βαλίτσες οκ ,το φαγητό στο πήγαινε δεν τρωγόταν στην επιστροφή ήταν πολύ καλό .Το σκέλος της επιστροφής Αντις Αμπέμπα-Κάιρο έγινε με τις Αιθιοπικές αερογραμμές –μια κλάση τουλάχιστον πάνω από τις Αιγυπτιακές.

Το αυτοκίνητο (Toyota Land cruiser) τα ξενοδοχεία ,ο οδηγός ,ο μεταφραστής ,οι βενζίνες μας κόστισαν συνολικά 1259 δολάρια (και για τους δύο).

Τα επιπλέον έξοδα (εισόδοι σε κάποια χωριά, φαγητό, μνημεία,τοπικοί οδηγοί για τις φυλές ,ένοπλοι συνοδοί-φρουροί κλπ) κάτω από 180 δολλάρια χωρίς να στερηθούμε τίποτα (οι τιμές εκεί είναι εξευτελιστικά πολύ ,μα πολύ, χαμηλές).

Η περιοχή που επισκεφθήκαμε στην Αιθιοπία ανήκει στις περιοχές των Νότιων Εθνών και Εθνοτήτων(SNNR) στα σύνορα με Κένυα και Νότιο Σουδάν.
Στην περιοχή κατοικούν 74 διαφορετικές φυλές (είδαμε τις 9:Mursi,Hamer,Arbore,Ari,Bana,Konso,Dessanech,Tsamai, Karo).

Η διαδρομή που ακολουθήσαμε ήταν Adis Ababa-Sodo-Arba Minch-Turmi-Omorate-Turmi-Dimeka-Jinka-Mursi land-Keyafer-ArbaMinch-Adis Ababa.

Συνολικά χιλιόμετρα περίπου 2500-2700 εκ των οποίων τα 1200σε χωματόδρομο.
 

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
649
Ονειρεμένο Ταξίδι
LENSOIS MARAHENSES
μετά από τέτοιες φωτογραφίες που ανέβασες στο facebook και μας τρέλανες, τρελαίνομαι και για τις εξηγήσεις!! Δώσε!!!!!
Ιvana μου φώτο θα βάλω και κάποιες επιπλέον εδώ όπου θα δώσω και εξηγήσεις για την κάθε μία (περιμένω και βοήθεια σε αυτό και από τον συνοδοιπόρο ).
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Βάλε και φωτό και για όσους πρωτόγονους εξ'ημών δεν διαθέτουμε facebook
 
  • Like
Reactions: GTS

mariath

Member
Μηνύματα
2.208
Likes
5.672
Ονειρεμένο Ταξίδι
Όλη η Νότια Αμερική
Αφού μας ξεμυάλισες με τις φωτογραφίες, αποτελείωσέ μας τώρα με τις περιγραφές σου!
 

toumpiotis

Member
Μηνύματα
892
Likes
649
Ονειρεμένο Ταξίδι
LENSOIS MARAHENSES
Βάλε και φωτό και για όσους πρωτόγονους εξ'ημών δεν διαθέτουμε facebook
Ειδικά για σένα Παναγιώτη έψαξα να σε βρώ στο Facebook για να σε προσθέσω σαν φίλο και να τις δεις (μιας και γνωρίζω πόσο θέλεις να πάς από αυτά τα μέρη )αλλά μάταια ,συνεπώς θα περιμένεις μέχρι τα μέσα τις εβδομάδος που θα έχω ολοκληρώσει την σμίκρυνση των φώτο που θα βάλω.
Αλλά και εσύ βρε παιδί μου διάβασε και καμιά εφημερίδα ή έστω ρίξε μια ματιά στα πρωτοσέλιδα όλο και κάτι θα βρείς (δεν λέω παραπάνω για χάριν της ιστορίας).
 

hydronetta

Member
Μηνύματα
4.150
Likes
14.438
Επόμενο Ταξίδι
???
Ονειρεμένο Ταξίδι
όπου δεν έχω πάει
Με ενημερωσε εγκαίρως και με οπτικό υλικό των πρωτοσέλιδων το Πνευμα το Άγιον εκ Θεσσ/κης, οπότε έχω μια εικόνα. Facebook δεν έχω και δεν σκοπεύω να αποκτήσω
Κράτησε τα στοιχεία γιατί η Αιθιοπία όπως ξέρεις είναι μέσα στα πλάνα, απλά δεν θα με ενδιέφερε να επικεντρωθώ στην κοιλάδα Όμο σε σχέση με τον ιστορικό βορρά
Αντώνη ΚΑΙ εδώ σε βλέπω... μη μου πεις ορέγεσαι ΚΑΙ μια Αιθιοπία φέτος γιατί αυτό ξεπερνά και τη δική μου γουρουνοπλεονεξία
 

GTS

Member
Μηνύματα
6.767
Likes
18.143
Μπορεί το Άγιο Πνεύμα, μεγάλη η χάρη του, να φωτίσει κι εμάς που είμεθα στο μισο-σκόταδο των Αθηνών? Στείλτε το λινκ ρε παιδιά. μη ψάχνουμε στα Σπορ του Βορρά ή το Σούπερ 3 τσάμπα :xmas_mrgreen:
 

_antonis_

Member
Μηνύματα
3.357
Likes
1.237
Αντώνη ΚΑΙ εδώ σε βλέπω... μη μου πεις ορέγεσαι ΚΑΙ μια Αιθιοπία φέτος γιατί αυτό ξεπερνά και τη δική μου γουρουνοπλεονεξία

Όχι, όχι, εφέτος δε με παίρνει.
Έχω μόνο 33 μέρες αδείας για...χίλια δυό πράγματα!
Την θέλουμε όμως την ιστορία, να μάθουμε πληροφορίες, γιατί δεν ξέρεις τι γίνεται (άσε που ένας συνάδελφος μου είπε προ ολίγων ημερων πως έχει συγγενείς εκεί και η γυναίκα του δε τον ακολουθεί!!!)
 

Εκπομπές Travelstories

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Booking.com

Στατιστικά φόρουμ

Θέματα
33.108
Μηνύματα
880.557
Μέλη
38.837
Νεότερο μέλος
koliswa

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα

Top Bottom