toumpiotis
Member
- Μηνύματα
- 892
- Likes
- 650
- Ταξίδι-Όνειρο
- LENSOIS MARAHENSES
Περιεχόμενα
- Κεφάλαιο 1
- Λίγα λόγια για το ταξίδι
- Addis Ababa - Sodo
- Sodo-Arba Minch
- Chamo lake – Arbore
- "Μπιρ φωτό" και Φωτογραφίζοντας τις φυλές της κοιλάδας Omo.][B]Μπιρ φωτό[/B
- Κεφάλαιο 7ο][B]Arbore – [/B][B]Turmi , στην περιοχή των [/B][B]Hamer και [/B][B]Evangadi.[/B
- Turmi – Omorate- Jinka]Το επόμενο πρωί μετά το πρωινό πήγαμε στο σχολείο στο [B]Τούρμι[/B] όπου είχαμε την δυνατότητα να επισκεφθούμε μία τάξη του σχολείου. Το συγκεκριμένο σχολείο έχει περίπου 1200 μαθητές (πολλά παιδιά περπατάνε 1-2 ή και περισσότερες ώρες για να πάνε σχολείο). Η τάξη αποτελούνταν από 20 περίπου παιδιά ηλικίας 8 χρονών .Ο λόγος της επίσκεψης ήταν να παραδώσουμε τετράδια και στυλό ( χορηγία της φίλης μου από Θεσσαλονίκη) και νομίζω άξιζε τον κόπο. Είδα στα υπάρχοντα τετράδια τους να έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι και το τελευταίο κενό της σελίδας μιας και δεν υπάρχει πολυτέλεια για αγορά τετραδίων. Ο [B]Kabanesa[/B
- MURSI μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία]Από όλες τις φυλές της κοιλάδας Όμο αυτή που ξεχωρίζει για πολλούς και διάφορους λόγου είναι η φυλή των [B]Μούρσι[/B]. Οι Μούρσι μαζί με τους [B]Suri[/B] και τους Me’[B]en [/B]ανήκουν στην εθνότητα που ονομάζεται [B]Surma[/B].Οι Surma μετανάστευσαν στην συγκεκριμένη περιοχή από τις όχθες του ποταμού Νείλου πριν από 200 περίπου χρόνια. Οι τρείς αυτές φυλές εγκαταστάθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή με τους Suri και τους Me’en δυτικά του ποταμού Όμο καταλαμβάνοντας την περιοχή του [B]Boma [/B
- Mursiland
- Επιστρέφοντας προς Addis Ababa][B]Επιστροφή [/B][B]Arba[/B][B]Minch[/B
- Κεφάλαιο 12ο
- Η επιστροφή]Η επιστροφή έγινε μέσω Καίρου όπου και είχαμε ένα μεγάλο στοπ-όβερ (8 ώρες).Στο [B]Κάιρο [/B]μας περίμενε ό Αιγύπτιος ξεναγός μας ο [B]Γκαμάλ [/B
- Photo & Tips by ELGEO2
Adis Ababa- Arba Minch
Η άφιξη μας στην Πρωτεύουσα της Αιθιοπίας έγινε στις πρώτες πρωινές ώρες ,γύρω στις 4πμ.η Διαδικασία εισόδου είναι απλή ,βίζα παίρνεις κατά την είσοδο και μπορείς ν πληρώσεις τόσο σε ευρώ (17)όσο και σε δολάρια (20).Σημειωτέον ότι πρέπει να πάρεις την βίζα πριν το Immigration στο γραφείο αριστερά .Η ουρά ήταν γύρω στα 20 άτομα και η πολύπλοκη διαδικασία (2 άτομα ασχολούνταν για κάθε μία βίζα) έπαιρνε χρόνο με αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε επιπλέον 40 λεπτά. Πριν το Immigration υπάρχει ανταλλακτήριο συναλλάγματος αλλά δεν το προτιμήσαμε και περάσαμε κατευθείαν τον έλεγχο διαβατηρίων.
Μέχρι να συναντηθούμε με τον οδηγό μας είχαμε άπλετο χρόνο (το ραντεβού μας ήταν για τις 07:30) τόσο για να εξερευνήσουμε το σχετικά μικρό αεροδρόμιο όσο και να απολαύσουμε το πρωινό μας καφεδάκι στην κεντρική σάλα του αεροδρομίου. Να επισημάνω πως το κάπνισμα επιτρέπετε μέσα στο αεροδρόμιο.
Στην αριστερή γωνιά πριν βγεις από το αεροδρόμιο υπάρχει τράπεζα που ενώ το ωράριο της ξεκινούσε στις 08:00 ,λίγο μετά τις 06:00 εμφανίστηκε υπάλληλος ο οποίος και μας εξυπηρέτησε .Η ανταλλαγή έγινε με αναλογία 1 δολάριο προς 17 birr.
Εδώ οφείλω να αναφέρω και ένα ακόμη στοιχείο της εκδρομής. Πριν να φύγουμε για το ταξίδι μία φίλη μου έδωσε ένα αρκετά σεβαστό ποσό με σκοπό να το δώσω σε κάποιους φτωχούς στην Αιθιοπία. Μεγάλη η ευθύνη που είχα αναλάβει και κυρίως λόγω του ότι θα έπρεπε να γίνω κριτής σε ποιόν η σε ποιους να δώσω τα χρήματα( πράγμα που με έκανε πολλές φορές να νιώθω ενοχές που βοήθησα κάποιους και όχι τους αμέσως επόμενους που ήταν στην ίδια ή και σε χειρότερη μοίρα).Εν πάση περιπτώσει καλοσύνη της και να είναι πάντα καλά διότι βοήθησε πάρα πολύ κόσμο .
Ο μεταφραστής ήρθε στην ώρα του και μας πήγε στο τζιπ όπου μας περίμενε και ο οδηγός.Kabanesa το όνομα του μεταφραστή- ξεναγού και Mogash ο οδηγός μας. Πήγαμε κατευθείαν στο γραφείο τους όπου συναντήσαμε και τον Ιδιοκτήτη (Ermias) και αφού αγοράσαμε μερικές προμήθειες (κυρίως εμφιαλωμένο νερό) από το διπλανό σούπερμάρκετ ξεκινήσαμε για Arba Minch.
Βγαίνοντας από Addis Ababa και κατευθυνόμενοι προς νότο μετά τα πρώτα χιλιόμετρα άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες εικόνες της Αιθιοπίας που είχαμε στο μυαλό μας.
Σκηνές από την Ελλάδα του 50,γεωργοί να οργώνουν τα χωράφια τους με άροτρο και βόδια, κόσμος να περπατά στο πλάι του δρόμου φορτωμένος ξύλα, γαϊδουράκια φορτωμένα με σανό , αγρότες να ξεχωρίζουν τα στάχυα από το σιτάρι με τσουγκράνες ,κοπάδια από κατσίκες και βοοειδή να κλείνουν ον δρόμο μας και να χρειάζεται να περιμένουμε να παραμερίσουν για να περάσουμε και ούτω καθεξής.
Ο δρόμος αρκετά καλός (χειρότερος από Ελληνικό επαρχιακό δρόμο) αλλά δεν μας πολύ πείραζε μιας και οι εικόνες της καθημερινότητας μας γέμιζαν ( συνεχώς μονολογούσε ο Γιώργος : νάχεις χίλια μάτια να βλέπεις) .
Η πρώτη στάση έγινε στην αγορά της Tiya. Αφού περιηγηθήκαμε στην αγορά για κανένα μισάωρο (σε σχέση με αγορές που είδαμε αργότερα δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο) επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο που είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς(από το 1980). Ο χώρος θεωρείτε ο πιο σημαντικός από τους 160 αρχ.χώρους της περιοχής του Sodo και ανακαλύφθηκε το 1936 από Γερμανούς αρχαιολόγους. Περιλαμβάνει32 μονόλιθους με σύμβολα πάνω τους που αποδίδονται σε μια χαμένης Αιθιοπική εθνότητας της μονολιθικής περιόδου που δεν έχει με ακρίβεια προσδιοριστεί.
Στην συνέχει κατευθυνθήκαμε στο Sodo όπου γευματίσαμε σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο (καλά μην φαντάζεστε τίποτα εξεζητημένο αλλά κάτι σε ξεπεσμένο ξενώνα της δεκαετίας του 40), έκπληξη αποτέλεσε ότι άνηκε σε αλυσίδα ξενοδοχείων σε όλη την Αιθιοπία. Εδώ ήταν και η πρώτη μας εμπειρία από την μπύρα του Αη Γιώργη(Kidus Giorgis Bira) η οποία παρεμπιπτόντως είναι πάρα πολύ καλή.
ΜΠΥΡΕΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ:
1)St.George beer η παλαιότερη (από το 1922) μπίρα της Αιθιοπίας και η δημοφιλέστερη .Από τις 4 μπύρες που δοκιμάσαμε αυτή μας φάνηκε η καλύτερη:xmas_smile:.
2)Meta beer την δοκίμασα και είχε περίεργη γεύση. Το νερό που χρησιμοποιούν για να την παρασκευάσουν προέρχεται από μία συγκεκριμένη πηγή (και το ονομάζουν άγιο νερό του Αγίου Άμπο).
3)Harrar beer η οποία παράγεται στην ισλαμική πόλη Harrar στην ανατολική Αιθιοπία και εξάγεται σε ΗΠΑ, Καναδά, Τζιμπουτί. Κυκλοφορεί και μη αλκοολούχα (από ισλαμική πόλη παράγεται γαρ) .
4)Bedele beer καλούτσικη αλλά μια κλάση χαμηλότερη από του Αγ.Γεωργίου(την αφήσαμε μισή και συνεχίσαμε με Άγιο).
Υπάρχουν ακόμη δύο μπίρες τις οποίες δεν είχαμε την ευκαιρία να τις δοκιμάσουμε (Dashen και Addis ,ειδικά για την Dashen στεναχωρήθηκα:xmas_sad: μιας και ο Kabanesa μου είπε ότι είναι τουλάχιστον εφάμιλλη αν όχι καλύτερη από του Αγ.Γεωργίου).
Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι πως στον νότο δεν βρίσκαμε πάντα κρύα μπίρα (λόγω έλειψης ρεύματος ή και ψυγείων):xmas_sad:.

Η άφιξη μας στην Πρωτεύουσα της Αιθιοπίας έγινε στις πρώτες πρωινές ώρες ,γύρω στις 4πμ.η Διαδικασία εισόδου είναι απλή ,βίζα παίρνεις κατά την είσοδο και μπορείς ν πληρώσεις τόσο σε ευρώ (17)όσο και σε δολάρια (20).Σημειωτέον ότι πρέπει να πάρεις την βίζα πριν το Immigration στο γραφείο αριστερά .Η ουρά ήταν γύρω στα 20 άτομα και η πολύπλοκη διαδικασία (2 άτομα ασχολούνταν για κάθε μία βίζα) έπαιρνε χρόνο με αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε επιπλέον 40 λεπτά. Πριν το Immigration υπάρχει ανταλλακτήριο συναλλάγματος αλλά δεν το προτιμήσαμε και περάσαμε κατευθείαν τον έλεγχο διαβατηρίων.
Μέχρι να συναντηθούμε με τον οδηγό μας είχαμε άπλετο χρόνο (το ραντεβού μας ήταν για τις 07:30) τόσο για να εξερευνήσουμε το σχετικά μικρό αεροδρόμιο όσο και να απολαύσουμε το πρωινό μας καφεδάκι στην κεντρική σάλα του αεροδρομίου. Να επισημάνω πως το κάπνισμα επιτρέπετε μέσα στο αεροδρόμιο.
Στην αριστερή γωνιά πριν βγεις από το αεροδρόμιο υπάρχει τράπεζα που ενώ το ωράριο της ξεκινούσε στις 08:00 ,λίγο μετά τις 06:00 εμφανίστηκε υπάλληλος ο οποίος και μας εξυπηρέτησε .Η ανταλλαγή έγινε με αναλογία 1 δολάριο προς 17 birr.
Εδώ οφείλω να αναφέρω και ένα ακόμη στοιχείο της εκδρομής. Πριν να φύγουμε για το ταξίδι μία φίλη μου έδωσε ένα αρκετά σεβαστό ποσό με σκοπό να το δώσω σε κάποιους φτωχούς στην Αιθιοπία. Μεγάλη η ευθύνη που είχα αναλάβει και κυρίως λόγω του ότι θα έπρεπε να γίνω κριτής σε ποιόν η σε ποιους να δώσω τα χρήματα( πράγμα που με έκανε πολλές φορές να νιώθω ενοχές που βοήθησα κάποιους και όχι τους αμέσως επόμενους που ήταν στην ίδια ή και σε χειρότερη μοίρα).Εν πάση περιπτώσει καλοσύνη της και να είναι πάντα καλά διότι βοήθησε πάρα πολύ κόσμο .
Ο μεταφραστής ήρθε στην ώρα του και μας πήγε στο τζιπ όπου μας περίμενε και ο οδηγός.Kabanesa το όνομα του μεταφραστή- ξεναγού και Mogash ο οδηγός μας. Πήγαμε κατευθείαν στο γραφείο τους όπου συναντήσαμε και τον Ιδιοκτήτη (Ermias) και αφού αγοράσαμε μερικές προμήθειες (κυρίως εμφιαλωμένο νερό) από το διπλανό σούπερμάρκετ ξεκινήσαμε για Arba Minch.
Βγαίνοντας από Addis Ababa και κατευθυνόμενοι προς νότο μετά τα πρώτα χιλιόμετρα άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες εικόνες της Αιθιοπίας που είχαμε στο μυαλό μας.
Σκηνές από την Ελλάδα του 50,γεωργοί να οργώνουν τα χωράφια τους με άροτρο και βόδια, κόσμος να περπατά στο πλάι του δρόμου φορτωμένος ξύλα, γαϊδουράκια φορτωμένα με σανό , αγρότες να ξεχωρίζουν τα στάχυα από το σιτάρι με τσουγκράνες ,κοπάδια από κατσίκες και βοοειδή να κλείνουν ον δρόμο μας και να χρειάζεται να περιμένουμε να παραμερίσουν για να περάσουμε και ούτω καθεξής.
Ο δρόμος αρκετά καλός (χειρότερος από Ελληνικό επαρχιακό δρόμο) αλλά δεν μας πολύ πείραζε μιας και οι εικόνες της καθημερινότητας μας γέμιζαν ( συνεχώς μονολογούσε ο Γιώργος : νάχεις χίλια μάτια να βλέπεις) .
Η πρώτη στάση έγινε στην αγορά της Tiya. Αφού περιηγηθήκαμε στην αγορά για κανένα μισάωρο (σε σχέση με αγορές που είδαμε αργότερα δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο) επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο που είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς(από το 1980). Ο χώρος θεωρείτε ο πιο σημαντικός από τους 160 αρχ.χώρους της περιοχής του Sodo και ανακαλύφθηκε το 1936 από Γερμανούς αρχαιολόγους. Περιλαμβάνει32 μονόλιθους με σύμβολα πάνω τους που αποδίδονται σε μια χαμένης Αιθιοπική εθνότητας της μονολιθικής περιόδου που δεν έχει με ακρίβεια προσδιοριστεί.
Στην συνέχει κατευθυνθήκαμε στο Sodo όπου γευματίσαμε σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο (καλά μην φαντάζεστε τίποτα εξεζητημένο αλλά κάτι σε ξεπεσμένο ξενώνα της δεκαετίας του 40), έκπληξη αποτέλεσε ότι άνηκε σε αλυσίδα ξενοδοχείων σε όλη την Αιθιοπία. Εδώ ήταν και η πρώτη μας εμπειρία από την μπύρα του Αη Γιώργη(Kidus Giorgis Bira) η οποία παρεμπιπτόντως είναι πάρα πολύ καλή.
ΜΠΥΡΕΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ:
1)St.George beer η παλαιότερη (από το 1922) μπίρα της Αιθιοπίας και η δημοφιλέστερη .Από τις 4 μπύρες που δοκιμάσαμε αυτή μας φάνηκε η καλύτερη:xmas_smile:.
2)Meta beer την δοκίμασα και είχε περίεργη γεύση. Το νερό που χρησιμοποιούν για να την παρασκευάσουν προέρχεται από μία συγκεκριμένη πηγή (και το ονομάζουν άγιο νερό του Αγίου Άμπο).
3)Harrar beer η οποία παράγεται στην ισλαμική πόλη Harrar στην ανατολική Αιθιοπία και εξάγεται σε ΗΠΑ, Καναδά, Τζιμπουτί. Κυκλοφορεί και μη αλκοολούχα (από ισλαμική πόλη παράγεται γαρ) .
4)Bedele beer καλούτσικη αλλά μια κλάση χαμηλότερη από του Αγ.Γεωργίου(την αφήσαμε μισή και συνεχίσαμε με Άγιο).
Υπάρχουν ακόμη δύο μπίρες τις οποίες δεν είχαμε την ευκαιρία να τις δοκιμάσουμε (Dashen και Addis ,ειδικά για την Dashen στεναχωρήθηκα:xmas_sad: μιας και ο Kabanesa μου είπε ότι είναι τουλάχιστον εφάμιλλη αν όχι καλύτερη από του Αγ.Γεωργίου).
Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι πως στον νότο δεν βρίσκαμε πάντα κρύα μπίρα (λόγω έλειψης ρεύματος ή και ψυγείων):xmas_sad:.
Last edited by a moderator: